Αδειάζει η κλεψύδρα μεθαύριο…. – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η φαρσοκωμωδία της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου είναι δεδομένο ότι φτάνει στο τέλος της, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες πράξεις να παιχτούν.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προχθές, ο Πάνος Καμμένος άνοιξε νέο πόλεμο με τον Κοτζιά, προφανώς σ’ ένα συμφωνημένο σενάριο. Ο … μακεδονομάχος πρόεδρος των ΑΝΕΛ, τώρα θυμήθηκε να πει για ολετήρες εντός της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης στην οποία είναι ακόμη μέλος. Κι ένα ολόκληρο χρόνο δεν έκανε το παραμικρό απέναντι στους ολετήρες για να σταματήσει τις εξελίξεις του Μακεδονικού. Μόνο δηλώσεις ότι … θα φύγει!

Οι πληροφορίες που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα μπορεί να αποβεί καθοριστική για την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου αλλά και του τόπου.

Αυτές οι πληροφορίες λοιπόν, αναφέρουν ότι την Τετάρτη θ’ αδειάσει η κλεψύδρα της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αφού το «Μακεδονικό» εισέρχεται στην τελική ευθεία, με την εισαγωγή του στη Βουλή των Σκοπίων. Κι ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι μόλις συμβεί αυτό εκείνος θα παραιτηθεί.

Βεβαίως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει παίξει άπειρες φορές αυτό το έργο. Όλο φεύγει από την κυβέρνηση κι όλο εκεί είναι. Αλλά τώρα τα περιθώριά του στενεύουν. Η καυτή πατάτα την οποία ο ίδιος επέτρεψε να γίνει καυτή, έρχεται στα χέρια του. Κι η πολιτική του καριέρα είναι πια πολύ πιθανόν να τελειώνει εδώ. Πολύ περισσότερο αφού δεν φαίνεται να ευοδώνεται το σχέδιο συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναζητά πάση θυσία πολιτική ασυλία. Κι έχει ζητήσει –και αρχικά συμφωνήσει- με τον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ή στο ευρωψηφοδέλτιο του ίδιου κόμματος. Όμως οι αντιδράσεις είναι τεράστιες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη (Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης κλπ) αντιδρούν σφόδρα σ’ αυτό το ενδεχόμενο κι απειλούν με ανοιχτό εσωκομματικό πόλεμο. Ισχυριζόμενοι ότι είναι άλλο πράγμα να συγκυβερνάς με την ψεκασμένη Δεξιά κι άλλο πράγμα να συμπορεύεσαι μαζί της και να την φιλοξενείς στα ψηφοδέλτιά σου.

Προσέξτε:

Την προσεχή Τετάρτη, ημέρα εισόδου του «Μακεδονικού» στην βουλή των Σκοπίων, πέραν του ότι ο Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί, συγκαλεί την κοινοβουλευτική του ομάδα σε κοινή συνεδρίαση με την εκτελεστική επιτροπή των ΑΝΕΛ. Προφανώς δεν έπιασε ξαφνικά λιγούρα τον πρόεδρο Πάνο και το κάνει για να κόψουν τη βασιλόπιττα. Το ερώτημα είναι αν θ’ ανακοινωθούν εκεί οι αποφάσεις.

Προσέξτε:

Ο Πάνος Καμμένος, μόλις προσφάτως ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να του πουν που θέλουν να μετατεθούν, μόλις εκείνος αποχωρήσει από την υπουργική καρέκλα.

Προσέξτε κι αυτό:

Αν δείτε την Τετάρτη τον Πάνο Καμμένο να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους αποχώρησης από την κυβέρνηση, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα έχει γίνει αποδεκτό το αίτημά του για ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν τον δείτε και τον ακούσετε να επιτίθεται μόνο στον Κοτζιά και να τον αποκαλεί και πάλι ολετήρα, όπως προχθές, αυτό θα σημαίνει ότι μένει ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική ανοχή προς την κυβέρνηση. Άλλωστε, μόλις πριν λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ανοχής! Ποιος άλλος μπορεί να του παράσχει ανοχή, πλην Καμμένου;

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει κι άλλα ζητήματα να διαχειριστεί.

Είναι σίγουρος, επί παραδείγματι, ότι αν παραιτηθεί θα τον ακολουθήσουν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που είναι στην κυβέρνηση;

Είναι σίγουρος ότι άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ δεν θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ; Πολύ περισσότερο όταν πολλά ακούγονται για την Έλενα Κουντουρά;

Είναι σίγουρος ότι μετά την Τετάρτη  ή οποτεδήποτε παραιτηθεί, θα διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα; Με ότι αυτό σημαίνει για τα δικαιώματά του στη Βουλή ως αρχηγού κόμματος;

Είναι σίγουρος ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερκεράσει, για χάρη του, τις σφοδρότατες αντιδράσεις εντός του κόμματός του για το πιθανό ενδεχόμενη εκλογικής συμπόρευσης;

Είπαμε. Η εβδομάδα που σήμερα ξεκινά ίσως αποβεί καθοριστική για την κυβέρνηση…