Άδεια τραπέζια, άδεια ταμεία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Οι προβλέψεις που κάνουν εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, για την πορεία των επιχειρήσεων είναι δυσοίωνες, τονίζοντας ότι κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς δεν γνωρίζουν την πορεία της τουριστικής περιόδου.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Εξάλλου οι πρώτες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αν αναλογισθεί κανείς ότι οι εισπράξεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι μειωμένες έως και 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις η μείωση στα εστιατόρια της Αττικής ανήλθε σε ποσοστό περίπου 80% ενώ στις καφετέριες κατά 50%. Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη η πτώση των εισπράξεων στον καφέ ήταν 40% και στο φαγητό 70%. Καλύτερη ήταν η εικόνα στην Κρήτη όπου η μείωση περιορίσθηκε στο 30% για το καφέ και στο 60% για το φαγητό ενώ απογοητευτική είναι η εικόνα των λιγοστών καταστημάτων που άνοιξαν στις Κυκλάδες, όταν πέρυσι τέτοια εποχή είχαν υποδεχθεί ήδη τους πρώτους τουρίστες. Στα νησιά των Κυκλάδων η πτώση του τζίρου στα καφέ φθάνει ακόμη και το 90% ενώ στα εστιατόρια το 70%.

Νέα άρση των μέτρων

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

με ανακοίνωσή του θα επιτρέπει από το Σάββατο 6 Ιουνίου τη λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, τη λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία

τη παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο, τη παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, τις υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο, και

τις υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος. Ας ελπίσουμε με τη νέα άρση μέτρων, να πάρουν την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που τόσο ανάγκη έχουν οι επιχειρηματίες της εστίασης.