Μόλις 40.000 επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν δάνεια, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεών του για τη στήριξη των μελών του και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Ο υπουργός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο βουλευτής και επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, πέρα από τις τοποθετήσεις που έκαναν, απάντησαν σε ερωτήσεις που δέχθηκαν από προέδρους φορέων και επιμελητηρίων και από μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Οι θεματικές που συζητήθηκαν και τα ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων ήταν μεταξύ άλλων το κόστος της ενέργειας, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ στα καύσιμα, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο τραπεζικός δανεισμός, η ρύθμιση των οφειλών, η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, ο ρόλος και το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων κ.ά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου ο υπουργός, απαντώντας στο αίτημα για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με τη λήψη έκτακτων μέτρων, τάχθηκε κατά της οριζόντιας μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα εστιάζοντας στο αποτύπωμα που θα έχει αυτό το μέτρο στον κρατικό προϋπολογισμό και τονίζοντας ότι «δεν θα βάλουμε ξανά την Ελλάδα στο στόχαστρο των αγορών». Σημείωσε, ωστόσο, ότι το μεγάλο ύψος του πληθωρισμού κάνει διστακτικούς τους καταναλωτές.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας και τον αποκλεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι μόλις 40.000 επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν δάνεια, ενώ σχετικά με το αίτημα του ΕΕΑ και των μικρομεσαίων για αύξηση των δόσεων των πανδημικών οφειλών από τις 72 στις 120, ξεκαθάρισε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η πραγματική κατάσταση στην αγορά είναι πολύ μακριά από αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ότι η νέα κρίση απειλεί με βίαιη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος της κοινωνίας, υποστήριξε ότι κερδισμένες είναι εταιρείες από τον χώρο της ενέργειας και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους καθώς και για επιπλέον μέτρα που απαιτούνται με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό αναφέρθηκε στην απουσία των μικροχρηματοδοτήσεων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά και έκανε λόγο για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε βίαιο «θάνατο» εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Ο βουλευτής και επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι τα δομικά προβλήματα της οικονομίας γίνονται όλο και χειρότερα, υποστήριξε ότι τα μέτρα που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σταδιακά εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, υπενθύμισε τις θέσεις του κόμματός του για την εφαρμογή των 120 δόσεων και το «κούρεμα» κατά 30% του ιδιωτικού χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε λίγο το ιδιωτικό χρέος θα είναι μία θηλιά γύρω από τις επιχειρήσεις και ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν αποτύχει.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Η ιδέα μας για αυτή την υβριδική εκδήλωση γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει μία ευρεία συζήτηση για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν όλη την ελληνική κοινωνία και εννοείται και την επιχειρηματική κοινότητα.
Αναφέρομαι βέβαια στα θέματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, των προοπτικών που έχουν οι επιχειρήσεις μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και να δούμε πως μπορούμε να αποκρούσουμε όλους τους κινδύνους που γεννά αυτή η περίοδος αστάθειας. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι πρέπει να δώσουμε το λόγο και στον υπουργό που σχετίζεται άμεσα με το επιχειρείν και την αγορά, τον κ. Γεωργιάδη, αλλά και στους εκπροσώπους των δύο άλλων μεγαλύτερων κομμάτων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ