Η απασχόληση των νέων και οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε νέες και καινοτόμες δεξιότητες ήταν το αντικείμενο της ημερίδας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.
Στην ομιλία του στην ημερίδα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε τα ζητήματα της ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους στη νέα εποχή της ψηφιακής μετάβασης.
“Όπως γνωρίζουμε από τις έρευνες που πραγματοποιούνται, οι οικονομικές κρίσεις, αλλά και κρίσεις όπως η υγειονομική τα προηγούμενα χρόνια ή η κλιματική, η ενεργειακή και η πληθωριστική, που αντιμετωπίζουμε σήμερα, επηρεάζουν κυρίως τους νέους ανθρώπους σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, είτε με μείωση του εισοδήματός τους, είτε με την απώλεια θέσεων εργασίας. Θυμίζω τη μεγάλη, πανευρωπαϊκή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών το 2021, με την οποία αναδείξαμε την πραγματική απειλή να υπάρξει μια ‘χαμένη γενιά λόγω Covid.
Ενώ και ολόκληρο το 2022, που ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Έτος Νέων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες, από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Νέων, μέχρι τις Συμφωνίες Συνεργασίας με την Κομισιόν, για την έρευνα, την καινοτομία, την ψηφιακή μετάβαση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στα δυο μείζονα ζητήματα για τους νέους στη χώρα μας, αλλά και στις αναγκαίες πρωτοβουλίες στήριξής τους στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027: “Στη χώρα μας τα ζητήματα είναι ακόμα πιο σύνθετα, γιατί όλοι μας και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, σηκώνουμε στους ώμους μας δύο επιπλέον, τεράστια βάρη. Πρώτον, τη δεκαετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου εκτίναξη της ανεργίας, ειδικά στους νέους, ανοίγοντας την κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη πληγή της πατρίδας μας, το brain-drain.
To δεύτερο τεράστιο βάρος είναι το δημογραφικό πρόβλημα, που κυριολεκτικά αποτελεί την βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και την οικονομίας μας. Το στοίχημα της επόμενης μέρας, το οποίο όμως πρέπει ήδη από σήμερα να ξεκινήσουμε να κερδίζουμε, είναι να υιοθετηθούν το ταχύτερο πολιτικές και μέτρα εφαρμογής, που θα συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και των επιχειρήσεων, όσο και στο να αποκτήσουν οι νέοι τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής τους.
Άλλωστε αυτό είναι και το βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους, για την περίοδο ως το 2027, βάζοντας ένα πλαίσιο χρηματοδοτικών και θεσμικών δυνατοτήτων, το οποίο ως χώρα πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, για να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους:
-Στην προσωπική τους ανάπτυξη και εξέλιξη προς την αυτονομία.
-Στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.
-Στην ενθάρρυνση να γίνουν ενεργοί πολίτες, φορείς αλληλεγγύης και θετικής αλλαγής.
-Στη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς, στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ένταξη.
Σε αυτή την κατεύθυνση και μετά την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Πολιτείας στον τομέα της στέγασης, αντίστοιχες πολιτικές δράσεις πρέπει να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς αιχμής, από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, μέχρι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση”.
Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τριπλό χάσμα, όμως υπάρχουν οι δυνατότητες να ανταποκριθεί, αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας: “Οφείλουμε να διαχειριστούμε την εν λόγω συγκυρία, με τρόπο ρηξικέλευθο και δημιουργικό, μακριά από ‘τεχνοφοβικές’ ή άλλες συντηρητικές οπτικές, που καθηλώνουν την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε πρακτικές του προηγούμενου αιώνα. Όμως προηγουμένως, η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα τριπλό χάσμα: Το χάσμα δεξιοτήτων για τα νέα επαγγέλματα, το γεωγραφικό χάσμα, όπου οι νέες δραστηριότητες δημιουργούνται σε μέρη διαφορετικά από εκεί όπου υπάρχει συρρίκνωση δραστηριοτήτων, και το χρονικό χάσμα όπου η δημιουργία νέων θέσεων είναι σταδιακή ενώ η απώλειά τους, άμεση.
Προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να βγουν ενισχυμένοι από αυτή τη διαδικασία, είναι απαραίτητο όλοι να αντιληφθούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστούμε σε αυτά τα νέα δεδομένα. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών στήριξης της νεανικής απασχόλησης και η ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος απόκτησης δεξιοτήτων έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Αυτές όμως δε θα υπάρξουν χωρίς σταθερή πολιτική δέσμευση και ενεργή συμμετοχή και συνεργασία από όλους, από την Πολιτεία, τους εργοδότες, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, τα Επιμελητήρια και κάθε άλλο φορέα που συμμετέχει στη διαχείριση των οικοσυστημάτων δεξιοτήτων.
Και βέβαια, η διαρκής επανεκπαίδευση – ακόμη και των μόλις αποφοίτων – θα βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες αλλαγές στον κόσμο της εργασίας, ειδικά εν όψει των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν το νέο ΕΣΠΑ και το σχέδιο Ελλάδα 2.0. Δυνατότητες που είναι σε θέση να ανακόψουν την αιμορραγία του brain drain. Παράλληλα, μία ακόμα σημαντική πρόκληση είναι η παροχή καθοδήγησης και η υποστήριξη σε εργαζομένους που – προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά εργασία και να παραμείνουν οικονομικά ενεργοί – θα χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα ή γεωγραφική περιοχή, ή ακόμα και να αποκτήσουν εντελώς νέα σύνολα δεξιοτήτων.
Ενώ προϋπόθεση για την ομαλή συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας είναι η αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση, η απεικόνιση των διαρθρωτικών τάσεων και ο αντίκτυπός τους σε τομείς, επαγγέλματα και δεξιότητες. Στο πεδίο αυτό θα χρειαστεί η ένταση παροχής πληροφοριών για νέες δεξιότητες για επαγγελματικούς τομείς, που θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική πραγματική οικονομία της χώρας”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να δώσει απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι, αλλά και η αγορά εργασίας στην περιοχή: “Σε έναν κόσμο που αλλάζει, που οι πολλές και παράλληλες προκλήσεις είναι η νέα κανονικότητα, στην αυγή του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ανάδειξη και η ενεργοποίηση της πολύτιμης δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων, προϋποθέτει αίσθημα δημόσιας ευθύνης, διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συντονισμένη σκληρή δουλειά, σε όλους τους τομείς.
Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, αλλά και σε όλους τους τομείς, με προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζόμενων, με 8.500 έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, στην ανάπτυξη της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του τόπου μας, στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υποδομών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη, χτίζοντας με σταθερά βήματα, τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, με ευημερία, προκοπή και δυνατότητες για όλους και ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Μια Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη”