«Επιτελικό κράτος είναι τελικά το συνεργατικό κράτος. Και όταν αποφασίζουμε να συνεργαστούμε ως Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μόνος του άλλωστε κάποιος μπορεί να τρέχει ταχύτερα για κάποιο διάστημα, όμως όλοι μαζί μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2022.
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στις αλλεπάλληλες κρίσεις που πέρασε η χώρα σημειώνοντας ότι όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της αλλά και να σημειώνει αξιοσημείωτες όπως είπε επιδόσεις.
«Το 2019 η Ελλάδα προσπαθούσε να βγει από μια δεκαετή πρωτοφανή οικονομική ύφεση και να σταθεί ξανά όρθια στα πόδια της. Κανείς μας δεν περίμενε τότε ότι μετά από μια δεκαετή εθνική ταλαιπωρία θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά από παγκόσμιες κρίσεις και απειλές», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.
«Πρόκειται για κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διαλύσει στην κυριολεξία μια χώρα με τα χαρακτηριστικά, τα προβλήματα και τις υστερήσεις που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει η χώρα μας. Όμως η Ελλάδα μετά την εκλογή αυτής της κυβέρνησης όχι μόνο στέκεται στα πόδια της αλλά σημειώνει και αξιοσημείωτες επιδόσεις», τόνισε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, «στον διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης, την μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση του δημόσιου χρέους, την μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη την αλματώδη ψηφιοποίηση του κράτους».
Πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «ιστορικό ρεκόρ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων», και έχει κατακτήσει «την 8η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους «δείκτες εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά και διαχείρισης συνολικά της πανδημίας ως προς τα κρούσματα και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ όλοι γνωρίζετε ότι οι δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και των μνημονιακών περικοπών θα προϊδέαζαν για πολύ χειρότερες επιδόσεις», όπως ανέφερε.
«Εδώ έγκειται η συμβολή και η διαφορά της λεγόμενης επιτελικής διακυβέρνησης. Επιτελική διακυβέρνηση σημαίνει ότι για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης συστρατεύτηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός πίσω από το υπουργείο Υγείας.
«Η πρωτοφανής πίεση της πανδημίας κατέδειξε όλα τα δομικά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς μας βρήκε με υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και εξαιρετικά χαμηλά αμειβόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το σύστημα άντεξε στην πίεση, χάρη στην υπερπροσπάθεια των ανθρώπων του, γιατρών, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού -και τους είμαστε όλοι ευγνώμονες γι’ αυτό», πρόσθεσε και τόνισε:
«Άντεξε και χάρη στην ενίσχυσή του σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που κάναμε αυτά τα τριάμισι χρόνια, όπου υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ, προσλάβαμε τουλάχιστον 18.500 άτομα, αξιοποιήσαμε 500 κινητές μονάδες υγείας, ψηφιοποιήσαμε υπηρεσίες που επέτρεψαν πρωτίστως τον έγκαιρο μαζικό και σωτήριο εμβολιασμό των πολιτών και εγκαινιάσαμε συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα για την καλύτερη και ταχύτερη κάλυψη των πιεστικών αναγκών».
Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας, τονίζοντας πως «έχει ήδη ξεκινήσει, με την άυλη συνταγογράφηση (έχουν εγγραφεί πάνω από 4 εκατ. πολίτες) και την ηλεκτρονική διακίνηση παραπεμπτικών για εξετάσεις».
Ανέφερε επίσης «την καθιέρωση -δωρεάν- προσωπικού γιατρού ως πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ», ενώ υπογράμμισε πως «μέσα στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας έχουν ενταχθεί στον θεσμό 3.400 ιατροί και 4.600.000 πολίτες, ενώ έχουν διενεργηθεί πάνω από 1.000.000 δωρεάν ραντεβού».
«Με το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που αφορούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για τον τράχηλο της μήτρας για να ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Με την ανάπτυξη και προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης -όπως ο εμβολιασμός για HPV και τριτογενούς πρόληψης- όπως δράσεις για ψυχοκοινωνική ένταξη και ανακουφιστική φροντίδα για τους πάσχοντες από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες», είπε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε αναφερόμενος «στη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, στην πρόσληψη 6.000 επαγγελματιών υγείας ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού μόνο για το 2022, στις μισθολογικές αυξήσεις -και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2022- για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα».
«Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον πολίτη. Το θεωρούμε μείζονα επένδυση στην ευζωία της κοινωνίας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κατέληξε:
«Το όραμα μας είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ των χωρών με υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, αλλά ταυτόχρονα να αυξηθεί η αναλογία των ανθρώπων που είναι υγιείς σε όλα τα στάδια της ζωής τους, να υιοθετηθούν ενιαία πρωτόκολλα διοίκησης συστημάτων υγείας και χρόνιων παθήσεων, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και οι απολαβές για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου συστήματος Υγείας, να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πόροι από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Μια σκληρή μάχη που έχει ξεκινήσει και ασφαλώς χρειάζεται να δίνεται κάθε μέρα και θα την συνεχίσουμε αποφασιστικά».
ΑΠΕ - ΜΠΕ