Α. Πάνας: «Η σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας δεν διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου»

Η σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας δεν διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου

Στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη συζήτηση επί του κατατεθέντος σχεδίου νόμου, που αφορά την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση, την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 910/2014 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972, και την κατάργηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/1148 (Οδηγία NIS 2) και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και υπεύθυνος του Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας.

Ο Βουλευτής, στην αρχή της ομιλίας του, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την κυβερνοασφάλεια, πως αυτή αντιμετωπίστηκε αλλά και πως δημιουργήθηκε στη χώρα μας η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, συνεχίζοντας με την σημασία της αλλά και τη σοβαρότητα του θέματος, αποτυπώνοντας παράλληλα την κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ο κ. Πάνας τόνισε πως, παρότι η διεθνής πρακτική υποστηρίζει ότι οι ανεξάρτητες αρχές είναι πιο αποτελεσματικές, καθώς διαθέτουν την αυτονομία να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς εξωτερικές επιρροές, η Κυβέρνηση έκρινε διαφορετικά από τα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη, παραμερίζοντας την παγκόσμια κοινή παραδοχή ότι η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΑΚ θα ενίσχυε τη διαφάνεια, την αμεροληψία και την αποδοτικότητα της λειτουργίας της.

Όσον αφορά το Σχέδιο Νόμου, ο κ. Πάνας επισήμανε ότι παρότι ενσωματώνει σημαντικές διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555 και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, το σημαντικότερο ζήτημα που εξακολουθεί να λειτουργεί ως τροχοπέδη είναι ότι η ΕΑΚ δεν είναι ανεξάρτητη αρχή, κάτι που θα διασφάλιζε την αντικειμενικότητα και θα θωράκιζε τον φορέα απέναντι σε ενδεχόμενες πολιτικές ή άλλες πιέσεις.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ) πρέπει να καταστεί ανεξάρτητη αρχή, και να εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωσή της, ενώ οι ανησυχίες μας, αλλά και οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις των φορέων, για την υποστελέχωση, τις υποστηρικτικές δομές και τη συνεργασία με άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ, αλλά και η έλλειψη στελεχών εξειδικευμένων στην κυβερνοασφάλεια στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, καθιστούν αναγκαία την κατάθεση βελτιώσεων ή τροπολογιών για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του νόμου.

Επιπλέον ο κ. Πάνας τόνισε: «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνεχίζει να θίγει το θέμα που αφορά τον χαρακτήρα αυτή της Εθνικής Αρχής, τον τρόπο επιλογής της Διοίκησης της, την οργανωτική αρτιότητα, την επαρκή στελέχωση με ασφάλεια, την λειτουργική αυτονομία και αυτοτέλεια αλλά και την χρηματοδότηση και την στελέχωση της Διοίκησης με ανοιχτές διαδικασίες και διακομματικό έλεγχο, ώστε να την θωρακίσουμε απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία ή υπολειτουργία».

Προηγούμενο άρθροΕβδομάδα Υγείας από το ΕΠΑΛ και το Εργαστηριακό Κέντρο Έδεσσας
Επόμενο άρθροΜανώλης Κ. Κεφαλογιάννης: 50 χρόνια τώρα, η Κύπρος παραμένει «ακρωτηριασμένη