«Η ελληνική γλώσσα ζωντανή και ενεργή, παράγει ιστορία, πολιτισμό και επιστήμη», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σε μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
«Για κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα…[…] Αληθή τα λόγια του σπουδαίου μας Σεφέρη», αναφέρει ο κ. Κατσανιώτης.
«Από τις “πολύχρυσες Μυκήνες” και τη Γραμμική Β’, το λόγο του Ομήρου και τους μεγάλους Τραγικούς, μέχρι σήμερα, την εποχή της πληροφορίας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων, η ελληνική γλώσσα ζωντανή και ενεργή, παράγει ιστορία, πολιτισμό και επιστήμη», προσθέτει.
«Κατά το μακραίωνο ταξίδι της, η γλώσσα μας υπήρξε παρούσα όταν οι Ευαγγελιστές διακήρυσσαν στα ελληνικά τον ερχομό του Χριστού στον κόσμο, όταν η μακρινή Ωκεανία έπαιρνε το όνομά της από τον Τιτάνα γιο το Ουρανού και της Γαίας. Ήταν παρούσα και όταν τα Στοιχεία του Αλεξανδρινού Ευκλείδη μεταφράζονταν ως το πρώτο δυτικό βιβλίο στα κινεζικά αλλά και όταν η ελληνική φωνή γινόταν “phone”».
Όπως τονίζει η ελληνική είναι «μια γλώσσα οικουμενική, που ακολούθησε δρόμο συνθετικό και γόνιμο και πορεύεται -διαρκώς εμπλουτιζόμενη- στο σύγχρονο κόσμο. Ιατρική αλλά και θεολογία, τεχνολογία αλλά και φιλοσοφία, όλοι οι καρποί της ανθρώπινης διανόησης χωρούν εντός της».
«Είναι η γλώσσα μας εκείνη η νοητή γραμμή που ενώνει τη μακραίωνη ελληνική σκέψη με τους προβληματισμούς του σήμερα. Είναι το κλειδί για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου. Είναι ένα παγκόσμιο αγαθό, υψηλής πολιτισμικής αξίας, που ανήκει σε όλους μας. Και εμείς προνομιούχοι, ως κοινωνοί μιας γλώσσας με αξιοθαύμαστη διαχρονικότητα και παγκόσμια ηχώ», τονίζει.
«Η γλώσσα μας είναι ο κόσμος μας. Και εμείς φύλακες και υπερήφανοι προστάτες του, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να μιλάμε, να σκεπτόμαστε αλλά, ναι, και να ονειρευόμαστε στα ελληνικά», καταλήγει.
ΑΠΕ- ΜΠΕ