Οι δυσκολίες και οι προοπτικές επαναφοράς της φαρμακευτικής αγοράς σε ισορροπία, μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των υφιστάμενων προβλημάτων, αποτέλεσαν το θέμα μίας εξαιρετικά εποικοδομητικής συζήτησης, όπου παρατέθηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων, στο στρογγυλό τραπέζι «Η Φαρμακευτική Πολιτική: εμπόδια και υπερβάσεις», που έλαβε χώρα το πρωί της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου για την Πολιτική και τα Οικονομικά της Υγείας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να υπερσκελίσουμε τα εμπόδια στη φαρμακευτική πολιτική, αναφέρθηκε η κ. Agata Jakoncic Managing Director της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.
Μεταξύ άλλων η κ. Jakoncic τόνισε ότι την τελευταία πενταετία, 2017-2021, η φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο το clawback σημείωσε αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Παρουσιάζοντας στοιχεία για την κατονομή της φαρμακευτικής δαπάνης, η κ. Jakoncic επισήμανε ότι τα τρέχοντα επίπεδα φαρμακευτικής δαπάνης είναι σαφές ότι θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Το clawback έχει κάποιες διαστάσεις που προκαλούν ανησυχία, καθώς οδηγεί σε σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο κίνδυνος που δημιουργείται από την κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο οικονομικός και επιχειρηματικός, τόνισε η ομιλήτρια, αλλά και ηθικός.
Η συνεργασία όλων των φορέων είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, τα οποία οφείλουν πάντα να θέτουν τον ασθενή στο επίκεντρο, συνέχισε. Στην κατεύθυνση προς την επίτευξη αυτού του στόχου, συμπλήρωσε, αρχικά είναι απαραίτητη η ανάλυση των αναγκών, η λήψη γρήγορων αποφάσεων και η ευελιξία των συστημάτων υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών, και στη συνέχεια, απαιτείται ανατροφοδότηση του συστήματος με τα αποτελέσματα των εκάστοτε παρεμβάσεων και μέτρων και χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών για τη συνεχή βελτίωση των συστημάτων υγείας, πρόσθεσε η ομιλήτρια..
Η καταγραφή και ανάλυση των αναγκών, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα του συστήματος, η διασφάλιση βιώσιμης και αποδοτικής χρηματοδότησης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, σημείωσε η κ. Jakoncic, και επιτρέπουν τη συνεργασία Πολιτείας και Βιομηχανίας σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και συνυπευθυνότητας που θα προσφέρει οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Οσον αφορά στην καινοτομία, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της η ομιλήτρια, ένα βασικό ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό την αντέχουν τα συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα, υπογράμμισε, υπάρχει ευκαιρία για επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία και η χώρα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.