Boυλή – Θ. Πλεύρης: Tο δόγμα είναι φυλακή ή επιστροφή, για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα

“Προφανώς το μεταναστευτικό είναι ιδεολογικό θέμα, αλλά έχει και πρακτικές συνέπειες. Εμείς λοιπόν, με την ψήφο του ελληνικού λαού ακολουθούμε την εξής μεταναστευτική πολιτική: Όποιος έρχεται παράνομα στη χώρα δεν θεωρούμε ότι έχει δικαίωμα να παραμείνει και η μόνη υποχρέωση της πολιτείας είναι, εάν απορριφθεί το άσυλο του, να τον επιστρέψει πίσω.

Αυτή είναι συνειδητή μας επιλογή και κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει κυρίαρχο κράτος να νομιμοποιήσει άτομα που μπήκαν παράνομα”, είναι το προοίμιο με το οποίο τοποθετήθηκε πριν από λίγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νόμιμη μετανάστευση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Θάνος Πλεύρης που τόνισε ότι “το δόγμα είναι φυλακή ή επιστροφή”, για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Ο υπουργός παρουσίασε μάλιστα στοιχεία, για να τεκμηριώσει ότι η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται πλέον αποδίδει, δηλαδή στοιχεία που δείχνουν ότι σημειώθηκε μείωση ροών το 2025, μετά την ψήφιση του αυστηρού πλαισίου για την παράνομη είσοδο στη χώρα.

“Αυτοί που είναι να μην πάρουν άσυλο, δεν κυκλοφορούν πλέον ελεύθεροι και πηγαίνουν σε κλειστές δομές. Αυτοί που απορρίπτεται η αίτησή τους για άσυλο, υποχρέωση μας είναι να τους επιστρέψουμε. Και αυτοί οι οποίοι λαμβάνουν άσυλο και τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε καθεστώς προστασίας. Όσο εξετάζεται το αίτημα, διαχωρίζονται βάσει του προφίλ, βάσει του νόμου που ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο, και επιπλέον αυτοί που θα τους απορριφθεί το άσυλο, αν αρνηθούν την οικειοθελή επιστροφή τους, θα περάσουν ποινικό δικαστήριο, θα τους επιβληθεί ποινή και ο  μόνος τρόπος να μην εκτελεστεί η ποινή, θα είναι να επιστρέψουν”, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και σημείωσε ότι η Ελλάδα μαζί με τέσσερις ακόμα χώρες, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Αυστρία, έχει ανοίξει τη συζήτηση για Κέντρο Επιστροφής σε χώρα εκτός ΕΕ, ενδεχομένως σε χώρα της Αφρικής.

Με βάση λοιπόν το πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις ήταν 13.000 λιγότερες, όλες το τελευταίο πεντάμηνο που εφαρμόζονται τα σκληρά μέτρα. “Ήταν λοιπόν μια συνειδητή επιλογή που οδήγησε σε μείωση 21% των ροών, 40% το τελευταίο πεντάμηνο και 21% στο σύνολο του έτους”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

“Μην σοκάρεστε. Τα σύνορα φυλάσσονται. Και είναι ντροπή εδώ μέσα που ακούγονται φωνές, σε βάρος των ανδρών και γυναικών του ελληνικού Λιμενικού. Το ελληνικό Λιμενικό δίνει κάθε μέρα μάχη στα σύνορα, απέναντι στους διακινητές και είναι αυτοί που σώζουν κόσμο και δεν σώζουν κόσμο οι επαγγελματίες ανθρωπιστές”, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο υπουργός είπε ότι για όσους βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, περίπου 800.000 άτομα εκ των οποίων περίπου 200.000 βρίσκονται σε καθεστώς ταλαιπωρίας, επειδή καθυστερεί η διοίκηση να τους ολοκληρώσει τις διαδικασίες ανανέωσης της άδειας διαμονής τους, με τις τιθέμενες διατάξεις, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε πλέον την καθυστέρηση να την χρεώνεται η διοίκηση και η άδεια που θα δίνεται θα έχει μίνιμουμ διάρκεια 2 έτη. Μέριμνα υπάρχει και για την τάχιστη αυτόματη ανανέωση των “ασφαλών αδειών” για άτομα που είναι στον ίδιο εργοδότη και δεν έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη. Επίσης, άτομα άνω των 65 ετών που δεν συμπλήρωναν συντάξιμα χρόνια και έπρεπε να φύγουν, ενώ τα παιδιά τους έχουν άδεια διαμονής ή μπορεί να έχουν ακόμα και ιθαγένεια, θα τους δίνεται η δυνατότητα να μείνουν, αλλά “θα μείνουν χωρίς όμως να επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα”.

Σε σχέση με τις μετακλήσεις, κ. Πλεύρης είπε ότι οι ρυθμίσεις λύνουν μεγάλα προβλήματα για να καλυφθούν ανάγκες σε τομείς, όπως ο αγροτικός τομέας, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η κατασκευή. “Για τα μεγάλα έργα δίνουμε δυνατότητα να γίνεται πιο γρήγορα η μετάκληση, δίνουμε ειδικές άδειες, όπως η tech visa και talent visa, ώστε να αποκτήσουμε και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό και παράλληλα δίνουμε την ευκαιρία, σε όσους θέλουν να φοιτήσουν στη χώρα. Απλοποιούμε διαδικασίες συνεπώς”, είπε ο υπουργός.

Για όσους δικαιούνται άσυλο, ο κ. Πλεύρης είπε ότι οι ίδιοι θα δηλώνουν σε ποιον τομέα θέλουν να απορροφηθούν, θα καταρτίζονται επαγγελματικά και θα συνδέονται με την εργασία, διότι “το να παίρνεις άσυλο, δεν σημαίνει ότι θα ζεις σε βάρος του ευρωπαίου και του Έλληνα φορολογούμενου. Παίρνεις άσυλο γιατί κινδύνευες κάπου και όταν πάψεις να κινδυνεύεις, πρέπει να γυρίσεις πίσω. Συνεπώς, με το που πάρεις άσυλο, θα έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις μια δεξιότητα, να μάθεις στοιχειώδη ελληνικά και θα τους πούμε ‘αυτές είναι οι δυνατότητες να εργαστείς αλλιώς, σήκω και φύγε. Δεν θα σε ταϊζουν ούτε οι Έλληνες, ούτε οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι’ “.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις διατάξεις για τις ΜΚΟ. “Αυστηροποιούμε το πλαίσιο για τους διακινητές. Γι΄αυτόν δηλαδή που οδηγούσε το σκάφος που πήγε και επιτέθηκε στο Λιμενικό και έχουμε 15 νεκρούς. Και ναι, μέσα σε αυτή την αυστηροποίηση προβλέπουμε ότι εάν τυχόν ο διακινητής, ο δολοφόνος, αυτός που έχει πάρει μετανάστες και τους μεταφέρει, αν αυτός είναι και μέλος ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο, θα έχει και αυστηρότερες ποινές. Δεν ποινικοποιείται λοιπόν η συμμετοχή στη ΜΚΟ. Ποινικοποιείται ο διακινητής που είναι μέλος ΜΚΟ”, είπε ο κ. Πλεύρης. Είπε επίσης, ότι με το νομοσχέδιο σταματούν οι απευθείας προγραμματικές συμβάσεις με ΜΚΟ και οι συμβάσεις θα καταρτίζονται μετά από ανοιχτές διαδικασίες.

“Αυτή η κοινωνία των πολιτών, αυτοί οι εθελοντές, αυτοί οι ανθρωπιστές δεν είναι ούτε εθελοντές, ούτε ανθρωπιστές. Είναι επαγγελματίες. Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρήματα που έχουν πάρει οι ΜΚΟ σε σύνολο 360 εκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο των προγραμμάτων. Νόμιμα τα πήρανε αυτά τα χρήματα, αλλά να τελειώσει το παραμύθι του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού. Επαγγελματίες είναι”, είπε ο κ. Πλεύρης. Ιδίως για την επιβαρυντική περίσταση όταν διαπράττεται αδίκημα παράνομης διακίνησης από μέλος ΜΚΟ ή όταν μέλος ΜΚΟ συνδράμει την παράνομη διακίνηση, αλλά και αναφορικά με την αυστηροποίηση για την παράνομη διακίνηση, ο υπουργός απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την εξής σύσταση: “αυτές τις διατάξεις, αν δεν τις ψηφίσετε, τότε με συγχωρείτε, δεν είστε με το λιμενικό, είστε με τους διακινητές”.

Αναφερόμενος τέλος στα ασυνόδευτα ανήλικα, ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι με το νομοσχέδιο καταργείται η ισχύουσα διάταξη που προέβλεπε ότι ασυνόδευτο ανήλικο που έκανε τρία χρόνια, μπορούσε να πάρει 10ετή άδεια διαμονής.

Τα στοιχεία δείχνουν, όπως είπε ο κ. Πλεύρης ότι από τα 2003 ασυνόδευτα ανήλικα που είναι δηλωμένα στη Γραμματεία και στις δομές, το 90% είναι άνω των 16 ετών, το 57% είναι 17 ετών κατά βάση Αιγύπτιοι, και μόλις 10% κάτω των 15 ετών. “Κατά βάση έρχονται ασυνόδευτοι ανήλικοι Αιγύπτιοι που δεν δικαιούνται. Τους στέλνει η οικογένεια τους στα 17 χρόνια, έρχονται, μπαίνουν στο πρόγραμμα και μέχρι στα 23 τους, δεν γίνεται καμία πράξη επιστροφής τους και τελικά ξέρετε πόσοι τελείωσαν; Μόλις 12 παιδιά. Συνεπώς η χώρα γίνεται μαγνήτης”, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι ήδη οι έλεγχοι για την τεκμηρίωση της ανηλικότητας, σε όσους έχουν γίνει, δείχνουν ότι πρόκειται για ενήλικες που δήλωναν ανήλικοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή εφαρμογή για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Νέα ψηφιακή εφαρμογή για τη χορήγηση απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας σε ‘Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ανακοίνωσε ότι θέτει σε παραγωγική λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις 4/2/2026. Η νέα εφαρμογή αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο υποβολής και εξέτασης των σχετικών αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, αντλεί αυτόματα τις απαραίτητες πληροφορίες από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ για άτομα που αξιολογούνται από αυτά.Με τον τρόπο αυτό, καταργείται πλέον η υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες, απλοποιώντας σημαντικά τη διαδικασία για τους πολίτες.

Η υποβολή του αιτήματος για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myCAR.

Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί από:

  1. τον ίδιο τον φορολογούμενο/δικαιούχο με αναπηρία, ή
  2. τον ασκούντα τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία, σε περίπτωση ανήλικου.

Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση της σχετικής σχέσης στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, καθώς και η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ του ατόμου με αναπηρία.

Επιλογή Οχήματος: Κατά την υποβολή του αιτήματος, εμφανίζονται τα επιβατικά ΙΧ για τα οποία πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής και ο δικαιούχος επιλέγει ένα από αυτά.

Επιπλέον επισημαίνονται τα εξής:

  • Οι πολίτες για τους οποίους έχουν εκδοθεί ψηφιοποιημένες Γνωστοποιήσεις Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠA) από τα ΚΕΠΑ από 16/9/2022 και εφεξής, μπορούν να κάνουν Αίτημα για απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας μέσω της εφαρμογής.
  • Οι απαλλαγές χορηγούνται από την έναρξη ισχύος της ΓΑΠA έως και την τυχόν λήξης της, συμπεριλαμβανομένων των ετών έναρξης ισχύος και λήξης της (εφόσον προβλέπεται λήξη).
  • Για όσες ΓΑΠΑ δεν είναι ψηφιοποιημένες από τον e-ΕΦΚΑ, οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν το αίτημα ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου»,

της ψηφιακής πύλης myAADE επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Α. 1003/2025), επιλέγοντας την ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ που είναι αρμόδια/ο για τη φορολογία εισοδήματος του δικαιούχου προσώπου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521:

  • Τηλεφωνικά: Στο 1521 (χωρίς χρέωση), εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00.
  • Ψηφιακά: Στο my1521 (24/7), επιλέγοντας: Θέματα Οχημάτων > Απαλλαγές > Προϋποθέσεις > Χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν. Δένδιας από την Ουάσινγκτον: Ελλάδα και Ισραήλ δεν αποκλείουν την Τουρκία – Δεν βοηθά στον διάλογο η λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τη διαβεβαίωσή του ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ αντιδρούν σε κοινές προκλήσεις και δεν επιχειρούν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός, αποκλείοντας την, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συζήτηση που διοργάνωσε το FDD (The Foundation for Defense of Democracies), με θέμα τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στα ζητήματα ‘Αμυνας και Ασφάλειας, στο πλαίσιο του “Delphi Economic Forum Washington D.C. VII”.

Ο κ. Δένδιας συμμετείχε στο φόρουμ χθες, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον. Ο κ Δένδιας, τον οποίο προλόγισαν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος και ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, είχε συζήτηση συγκεκριμένα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FDD Τζόναθαν Σάντζερ.

«Θα ήταν ευχής έργο αν τελικά η Τουρκία συμμετέχει σε αυτό που κάνουμε (Ελλάδα και Ισραήλ). Αυτό όμως έχει κάποιες προϋποθέσεις. Υπάρχουν κανόνες. Οι κανόνες δεν είναι κανόνες του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, είναι οι κανόνες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Τουρκία αποδεχθεί τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Αλλά αν δεν το κάνει, αν η Τουρκία έχει αυτή την περίεργη ιδέα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα ή χωρικά ύδατα πέραν των 6 ν.μ. ή ΑΟΖ, ανεξαρτήτως μεγέθους, όπως στην περίπτωση της Κρήτης, όπου σύμφωνα με τον τουρκικό τρόπο «ερμηνείας» του Διεθνούς Δικαίου – η Κρήτη έχει μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. πώς μπορεί να γίνει συζήτηση; διερωτήθηκε ο Έλληνας υπουργός.

«Και, παρόλα  αυτά, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης  και η προσωπική μου θέση είναι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την Τουρκία. Γιατί, κάποια στιγμή στο μέλλον, αν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, η Τουρκία ίσως κατανοήσει εν τέλει ότι και τα δικά της συμφέροντα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που κάνουμε εμείς, αυτό που κάνει το Ισραήλ, αυτό που κάνει η ΕΕ σε σχέση με μια «ατομικιστική» προσέγγιση για την αναβίωση κάποιου είδους Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη μορφή που είχε μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που θεωρώ ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να γίνει σήμερα» πρόσθεσε.

Για την εμφάνιση της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι «μέσα σε 2-3 χρόνια έγινε το επίσημο δόγμα του τουρκικού κράτους». «Μου λένε ότι τώρα το διδάσκουν στα τουρκικά σχολεία. Φοβάμαι ότι είναι μια παγίδα για όλους μας. Και μια παγίδα ειδικά για την τουρκική κοινωνία» επισήμανε.

Για τη σχέση μεταξύ του Προέδρου Τραμπ κα του Προέδρου Ερντογάν, ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε γιατί να μην μπορεί «ο Πρόεδρος Τραμπ να τραβήξει τον Πρόεδρο Ερντογάν προς τις δυτικές αξίες, τις δυτικές προσεγγίσεις, τα δυτικά συμφέροντα και όχι το αντίθετο»; «Γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ να αποδέχεται την ιδέα ενός ισλαμικού στοιχείου στην περιοχή και να μην τραβά τον Πρόεδρο Ερντογάν προς την αρχική του θέση;» συμπλήρωσε.

«Η αρχική θέση του Προέδρου Ερντογάν» είπε ο κ. Δένδιας ήταν ότι «ήθελε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ. Ήθελε ανθρώπινα δικαιώματα. Ήθελε κράτος δικαίου στην Τουρκία. Γιατί να μην τον επαναφέρουμε στην αρχική θέση του; Είναι ρητορικό φυσικά το ερώτημα, ποιος είμαι εγώ που θα υπαγορεύσω τί θα κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ ή ο Πρόεδρος Ερντογάν; Τους σέβομαι και τους δύο, είναι ηγέτες των χωρών τους, αρχηγοί κυβερνήσεων»

Ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι πρώτη προτεραιότητα της επίσκεψης στις ΗΠΑ «είναι να υπάρχει σαφής κατανόηση για το πού βρισκόμαστε». Και συνέχισε: «Πρέπει να έχουμε κοινή αντίληψη των προκλήσεων της περιοχής μας. Εάν δεν έχουμε αυτό, τα υπόλοιπα θα είναι πρόβλημα. Θα υπάρξει διαπραγμάτευση, θα υπάρξει συζήτηση, ό, τι θέλετε. Ωστόσο, εάν συμφωνήσουμε πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος γύρω από την Ελλάδα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Μαύρη Θάλασσα, εάν συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ πώς θέλουμε να είναι αυτός ο κόσμος σε δέκα χρόνια, τα επόμενα θα ακολουθήσουν».

Για τις επενδύσεις στην ‘Αμυνα, ανέφερε ότι η Ελλάδα δαπανά «περισσότερο από 3,4% του ΑΕΠ», παρότι είναι μια χώρα «που βγήκε από μια τεράστια κρίση, μια δεκαετή κρίση, κατά την οποία χάσαμε περίπου 30% του ΑΕΠ μας». «Είμαστε ακόμα όρθιοι και νομίζω ότι έχουμε έναν από τους καλύτερους στρατούς, από τις καλύτερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ΕΕ, δεδομένου του μεγέθους μας, και πολύ καλύτερες από χώρες που έχουν τριπλάσιο, τετραπλάσιο ή και πενταπλάσιο ΑΕΠ από εμάς».

«Προσπαθούμε να κάνουμε μια πλήρη μεταρρύθμιση, την οποία ονομάζουμε «Ατζέντα 2030». Στο παρελθόν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ήταν ένα σύνολο συστημάτων που υποστηρίζονταν από ικανό, και σωστά εκπαιδευμένο, προσωπικό. Πλέον όμως δεν είναι έτσι. Τώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας του 20ου αιώνα, είναι μια μηχανή πληροφοριών. Πρέπει να είναι ικανές να απορροφήσουν δεδομένα, να κατανοήσουν τα δεδομένα, και να ανταποκριθούν στην πρόκληση σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάστηκαν. Το προσωπικό πρέπει να είναι σε θέση να το διαχειριστεί αυτό, και τα συστήματα πρέπει να εξαρτώνται από μια ολιστική προσέγγιση, είτε πρόκειται για κυβερνοασφάλεια, είτε για το διάστημα, είτε για βαλλιστικούς πυραύλους, είτε για τη θάλασσα ή κάτω από αυτήν. Το «παιχνίδι» είναι τελείως διαφορετικό. Πιστεύω ότι το έχουμε καταλάβει καλά και προσπαθούμε να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη και την καινοτομία. ο κ. Δένδιας στάθηκε στην επίσκεψη του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Katz στην Αθήνα αναλύοντας: «Το Ισραήλ είναι πλέον ένας εταίρος που μπορεί να δείξει στην Ελλάδα πώς να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Έχουμε μια αρκετά κοινή αντίληψη με το Ισραήλ για πολλές προκλήσεις της περιοχής. Έχει λοιπόν πολιτικό και πρακτικό νόημα να κάνουμε πράγματα από κοινού».

Μιλώντας για την Κύπρο, «ως αδελφή χώρα και αδελφό έθνος δεν εννοούμε μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας. «Αυτό που υποστηρίζουμε είναι μια ενοποιημένη Κύπρος, μέλος της ΕΕ, με πλήρη δικαιώματα για όλους» πρόσθεσε.

«Υποστηρίζουμε μια ενοποιημένη Κύπρο, με πλήρη δικαιώματα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως μέλος της ΕΕ. Και αυτό συμφέρει τους Τουρκοκύπριους, τους Ελληνοκύπριους και την ίδια την Τουρκία. Πιστεύω ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι όχι προς ένα μακρινό παρελθόν αλλά προς ένα φωτεινό μέλλον. Ως δημοκρατική, πλούσια, μεγάλη, σημαντική χώρα και πολύ στενός φίλος με την Ελλάδα κάποια στιγμή» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Για την Ασπίδα του Αχιλλέα, εξήγησε ότι «είναι μια πιο ολιστική προσέγγιση σε σχέση με όλα όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή». «Περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος πρόκλησης: από το διάστημα, τον κυβερνοχώρο, από τη θάλασσα, υποθαλάσσια, από αέρος, με βαλλιστικούς πυραύλους κτλ. Και συνεργαζόμαστε πάνω σε αυτό με το Ισραήλ, αλλά όχι όπως γινόταν στο παρελθόν, αγοράζοντας πλατφόρμες και οπλικά συστήματα. Δεν θα το κάνουμε αυτό. Θα παράγουμε το 50% των προϊόντων στην Ελλάδα και θα λάβουμε και τεχνογνωσία από το απόλυτα επιτυχημένο ισραηλινό οικοσύστημα καινοτομίας, ώστε να συνεργαστεί με το δικό μας οικοσύστημα ώστε να γίνει η αρχή. Γιατί σε αυτόν τον τομέα έχουμε λίγο αργήσει» ξεκαθάρισε.

Ειδικότερα, για την τεχνογνωσία και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με το Ισραήλ «με γνώση του κώδικα των συστημάτων, ώστε να μπορούμε να επηρεάσουμε την ανάπτυξη των συστημάτων αυτών στο μέλλον». «Πιστεύω ότι και το Ισραήλ κερδίζει από αυτό. Το Ισραήλ είναι πετυχημένο στον αέρα, στην αντιπυραυλική άμυνα, αλλά υπάρχει επίσης και η θάλασσα. Εκεί μπορούμε να διδάξουμε κάποια πράγματα το Ισραήλ και να αλληλοβοηθηθούμε» συμπλήρωσε.

Για την Ελλάδα, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η Ασπίδα του Αχιλλέα και η Ατζέντα 2030 «έχουν τα στοιχεία τα οποία μπορούν να κάνουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει όποια πρόκληση και αν αναδυθεί». «Θα ήθελα να δω ένα ευρωπαϊκό στοιχείο άμυνας», συνέχισε και εξήγησε: «Να δω την Ευρώπη να μπορεί να προβάλλει δύναμη, την Ευρώπη να μπορεί να κατανοήσει όχι μόνο τις απειλές της Ρωσίας, αλλά και τις απειλές που προέρχονται από το Νότο, τη ζώνη του Σαχέλ».

Για την ‘Αμυνα και την Ασφάλεια της ΕΕ ο κ. Δένδιας τόνισε:. «Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει αυτόνομες δυνατότητες άμυνας. Αυτή είναι η λύση. Θα πάρει χρόνια, μπορεί και δεκαετίες. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Θα πρέπει για πολλά να βασιζόμαστε στις ΗΠΑ. Ειδικά για διοικητική μέριμνα, για μεταγωγικά αεροσκάφη, για παράγοντες διευκόλυνσης. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτές τις ικανότητες από τη μια μέρα στην άλλη και το να ανακοινώνουμε τεράστια ποσά χρημάτων δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να ενισχύσεις τη βάση παραγωγής σου. Να δημιουργήσεις νέες γραμμές παραγωγής. Αυτό δεν συμβαίνει σε ένα ή πέντε χρόνια. Είναι μια μακρά διαδικασία. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να το κάνει. Πρέπει να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και να αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ως ίσος προς ίσο. Εξακολουθούμε να θέλουμε τη στρατιωτική παρουσία και την παρουσία σκληρής ισχύος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

«Πρέπει να φέρουμε την Ινδία πιο κοντά μας. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, 1,5 δισεκατομμύρια, τέσσερις φορές ο πληθυσμός της ΕΕ. Θα είναι η τρίτη οικονομική δύναμη του κόσμου σε μερικά χρόνια και είναι δημοκρατία. Πρέπει λοιπόν να έρθουμε σε μια συνεννόηση με την Ινδία» είπε ο κ. Δένδιας, ενώ τόνισε ότι μετά τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Ινδία.

Αναλύοντας τη σχέση Ελλάδας – Ινδίας ο κ. Δένδιας εξήγησε: «Είναι «ήσυχοι» από την κουλτούρα τους, αλλά έχουμε διεξάγει κοινές ασκήσεις μαζί τους. Ινδικές φρεγάτες ήταν παρούσες στην Ερυθρά Θάλασσα. Όχι ως μέρος της Επιχείρησης Ασπίδες, αλλά συνεργαζόμενη με την Επιχείρηση Ασπίδες. Η Ινδία είναι «ήσυχη», αλλά μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσκεψη πρωθυπουργού στο Κέντρο Καινοτομίας Ηπείρου – Κυρ. Μητσοτάκης: Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, να κάνουμε το μάθημα πιο διαδραστικό, πιο ενδιαφέρον

Το Κέντρο Καινοτομίας Ηπείρου, στα Ιωάννινα, επισκέφτηκε το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στις αίθουσες της ρομποτικής, του μετεωρολογικού σταθμού, του 3D εκτυπωτή και της επαυξημένης πραγματικότητας, όπου είχε την ευκαιρία να δει στην πράξη πώς αξιοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς από τους μαθητές που παρακολουθούν τα εργαστήρια του Κέντρου, το οποίο είχε εγκαινιαστεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Αποστολή των Κέντρων Καινοτομίας είναι να λειτουργήσουν ως σύγχρονοι εκπαιδευτικοί κόμβοι, καλλιεργώντας δεξιότητες του 21ου αιώνα, σε ένα περιβάλλον δημιουργικότητας και ισότιμης πρόσβασης για όλους τους μαθητές.

Στο τέλος της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Πολύ ωραία πρωτοβουλία, χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξάλλου, έχουμε υποχρέωση να τα παραδώσουμε όλα έτοιμα -και τα 13- εντός αυτού του έτους.

Χαίρομαι που πραγματικά μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε στα παιδιά τελείως διαφορετικές εμπειρίες. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, να κάνουμε το μάθημα πιο διαδραστικό, πιο ενδιαφέρον.

Για εμάς, όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέρουσες, καινοτόμες δράσεις και, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον.

Μακάρι και εμείς όταν κάναμε βιολογία να είχαμε τέτοιου είδους εργαλεία στη διάθεσή μας. Οπότε  να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο το νέο Κέντρο Καινοτομίας και να υποδεχθεί πολλούς μαθητές από την Ήπειρο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποχρεωτική συμμόρφωση με τη διαχείριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων – Κυρώσεις

Προς όλους τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

Σας ενημερώνουμε ότι η χρήση, αποθήκευση, διαχείριση και απόρριψη φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των κενών συσκευασιών τους διέπεται αυστηρά από την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικότερα από την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/121122/1762, η οποία είναι υποχρεωτική και δεσμευτική για όλους τους χρήστες.

Τονίζεται ότι:

  • Απαγορεύεται απολύτως η ανεξέλεγκτη απόρριψη φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή συσκευασιών αυτών.
  • Απαγορεύεται η ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
  • Η χρήση των σημείων υδροληψίας επιτρέπεται μόνο για τους προβλεπόμενους σκοπούς και με πλήρη τήρηση των όρων ασφαλείας.

Οποιαδήποτε διαπιστωμένη παράβαση, αμέλεια ή μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω θα επιφέρει άμεσα διοικητικά μέτρα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, συμπεριλαμβανομένου:

  • του προσωρινού ή οριστικού κλεισίματος των σημείων υδροληψίας,
  • της απαγόρευσης χρήσης αυτών,
  • καθώς και της παραπομπής των υπευθύνων στις αρμόδιες ελεγκτικές και κυρωτικές αρχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους χρήστες.

Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

Λ. Τσαβδαρίδης: Ισχυρή ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ημαθίας με 10 μόνιμες θέσεις

Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τις δομές υγείας της Ημαθίας και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της, φέρνει η νέα προκήρυξη 2Κ/2026 του ΑΣΕΠ μέσω της οποίας διασφαλίστηκαν 18 νέες θέσεις για τις Δομές Υγείας στην Ημαθία, σημαντικό αριθμό εξ αυτών να αφορά στην κρίσιμη ενίσχυση του ΕΚΑΒ και πιο συγκεκριμένα 5 θέσεις ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων στον Τομέα Βέροιας και 5 θέσεις ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων στον Τομέα Νάουσας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς συνεχών επαφών και παρεμβάσεων που είχε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης για το συγκεκριμένο ζήτημα επί μακρύ χρονικό διάστημα, με τελευταία εκ των συναντήσεων αυτών να αποτελεί η διεξοδική συζήτηση με τον Πρόεδρο των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ημαθίας, κ. Φίλιππο Παπαστεργιόπουλο, στο γραφείο του στο Υπουργείο, ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους όπου και συζητήθηκε η ανάγκη για ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, καθώς και το ζήτημα της κατασκευής νέου κτιρίου για το ΕΚΑΒ στη Βέροια.

Αποδεικνύεται έτσι για ακόμη μία φορά στην πράξη ότι όταν υπάρχει σχέδιο, τεκμηριωμένη διεκδίκηση και ειλικρινής συνεργασία με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», όπως οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, τα αποτελέσματα είναι απτά προς όφελος της κοινωνίας.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Υφυπουργός, η προσπάθεια συνεχίζεται, παραμένοντας σε εγρήγορση τόσο για την ολοκλήρωση των προσλήψεων όσο και για την προώθηση των υπόλοιπων κρίσιμων ζητημάτων, όπως η ανανέωση των ασθενοφόρων και η κτιριακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ στη Βέροια.

Ομιλία Κ. Βελόπουλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Προώθηση πολιτικών νόμιμης μετανάστευσης, ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1233 σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους υπηκόους τρίτων χωρών, ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος, τροποποιήσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και άλλες διατάξεις». 

Κύριε υπουργέ (απευθύνεται στον Πλεύρη) ήσαστε σε άλλο κόμμα και δεν λέγατε αυτά που λέτε σήμερα. Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθώ στο σημερινό συμβάν στην Χίο και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για όσους χάθηκαν. Εμείς δεν είμαστε σχολιαστές, ούτε ΜΚΟ, ούτε επαγγελματίες φιλάνθρωποι. Είδαμε και τον Γκέϊτς. Ψάχνουμε το αίτιο. Τι φταίει; Η ανικανότητά σας να φυλάξετε τα σύνορα και η συνεργασία δουλεμπόρων με κάποιες ΜΚΟ.

Άκουσα και το εξής: να ανοίξουμε διαδρόμου να περνούν όποτε θέλουν. Είστε καλά; Θα ανοίξετε το σπίτι να μπαινο-βγαίνει όποιος θέλει; Το κράτος έχει σύνορα!

Και αφού έχετε γίνει όψιμοι τραμπικοί, ακούστε τι λέει ο Τραμπ για το μεταναστευτικό: «η κρίση της μετανάστευση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Οι χώρες σας καταστρέφονται. Ήρθε η ώρα να τερματιστεί το αποτυχημένο πείραμα των ανοιχτών συνόρων. Πρέπει να το τερματίσετε τώρα. Οι χώρες σας πηγαίνουν κατά διαόλου». Πάρτε αποφάσεις: ερμητικά κλειστά τα σύνορα να μην περνά κουνούπι. Τέλος!

Και επειδή προέρχομαι από μετανάστες -νόμιμους- ρωτώ: Έρχονται τυχαία, νομίζετε, στην δύση; Όχι! Είναι σχέδιο ο εποικισμός των Μουσουλμάνων. Γιατί; Η απάντηση υπάρχει στο κοράνι. Το κοράνι έχει 93 στίχους που μιλούν για την AL HAJIRIYA, που σημαίνει μετακίνηση, μετανάστευση. Είναι το παράδειγμα του Μωάμεθ που έφυγε από τη Μέκκα, πήγε στη Μεδίνα και ξαναγύρισε στη Μέκκα την οποία κατέλαβε. Το κοράνι μέσα δίνει εντολή στους Μουσουλμάνους να ακολουθούν την AL HAJIRIYA. Το Ισλάμ δεν είναι μια απλή θρησκεία. Έχει πολιτικο-κοινωνική διάσταση. Αυτά που σας είπα τα λέει ο δικός σας, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Λέτε ότι προσφέρουν οι λαθρομετανάστες. Ας δούμε αν ισχύει. Έχω εδώ και καταθέτω στα πρακτικά, το οικονομικό πρόγραμμα της Δανίας, στο οποίο αναφέρεται πόσο στοιχίζουν οι λαθρομετανάστες. Επίσης, το 2023, ο τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε πει ότι αν συνέχιζαν να χρηματοδοτούν το μεταναστευτικό με τον ίδιο ρυθμό θα δημιουργούσαν τρύπα 12 δισεκ. δολλάρια στον προϋπολογισμό. Τότε ο Μαμντάνι το θεωρούσε «προπαγάνδα». Σήμερα ανακοίνωσε τρύπα 12 δισεκ. δολλαρίων στον προϋπολογισμό από επιδόματα σε λαθρομετανάστες.

Μιλάτε για αφομοίωση. Και εγώ έχω εδώ άρθρο γερμανικής εφημερίδας που λέει ότι η Γερμανία παίρνει πίσω την απόφαση της για επιστράτευση και υποχρεωτική θητεία ξέρετε γιατί; Διότι φοβάται τους λαθρομετανάστες που τους έδωσε πολιτογράφηση. Ο Γερμανικός Στρατός θα καλούνταν να εντάξει στις τάξεις του χιλιάδες νέους που ενδεχομένως έχουν διπλή υπηκοότητα και πίστη σε τρίτες χώρες (π.χ. Τουρκία) ή επηρεάζονται από ριζοσπαστικά ισλαμικά δίκτυα. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «πέμπτη φάλαγγα» σε περίπτωση σύρραξης. Τι λέτε λοιπόν για αφομοίωση; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν άλλη αντίληψη για τη ζωή.

Και έτσι φθάνουμε σε αυτό που είπε ο Μασκ, ότι έρχονται μαζικές σφαγές στην Ευρώπη, λόγω της λαθρομετανάστευσης. Έχετε βάλει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ζωής. Θέλετε λύση; Δώστε στου λαθρομετανάστες ό,τι δίνετε στους Έλληνες: ΕΝΦΙΑ, εισφορές ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ, ηλεκτρονικά τιμολόγια ΔΕΗ, τεκμαρτή φορολογία, όριο ηλικίας 67 έτη και θα φύγουν τρέχοντας. Γιατί εδώ  ήρθαν για το τσάμπα. Αλλά, όπως είπε μια κυρία εδώ, ο τζάμπας πέθανε!

Και πάμε στο σκάνδαλο Επστάϊν. Η ντροπή του πλανήτη. Στο αρχείο του υπήρχαν 6 εκατ. έγγραφα, στα οποία γινόταν λόγος για παιδική πορνεία, βιασμούς, δολοφονίες, ναρκωτικά, από τα μέλη της ελίτ της Δύσης. Και εσείς εδώ δεν μιλάτε. Γιατί; Γιατί έχει παιδεραστές. Ο Μίχος πού είναι; Οι 213 του πού είναι; Γιατί τους κρύβετε; Μιλήστε επιτέλους γι’ αυτή τη νομενκλατούρα που λυμαίνεται τον πλανήτη. Είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα σε αυτό. Υπάρχει αναφορά σε ίδρυμα για τη μάχη κατά της κακοποίησης παιδιών, το οποίο εμφανίζεται να συντονίζει και να υποδέχεται τον Επστάϊν στην Ελλάδα! Στα έγγραφα γίνεται λόγος για κληρικό Ελληνορθόδοξο που φέρεται ότι κακοποιούσε νεαρή κοπέλα.

Ακόμα υπάρχουν e-mails του Μπιλ Γκέϊτς στον Επστάϊν το 2015 για την πανδημία, στο οποίο αναφέρει: «… ας συζητήσουμε τα επόμενα βήματα στο θέμα της πανδημίας που ετοιμάζουμε». Όλα τα κόμματα ήταν υπέρ του εμβολίου. Και όμως υπήρχε κόσμος που πείστηκε από εσάς και έλεγαν «εμπιστευόμαστε την επιστήμη». Και όσοι αντέδρασαν τότε χαρακτηρίστηκαν «ψεκασμένοι». Καταθέτω στα πρακτικά και τα σχετικά έγγραφα.

Χαρακτηρίζατε τους Έλληνες τεμπέληδες. Τώρα αποδεικνύεστε όλοι πιόνια των κερδοσκόπων, μετά τις αποκαλύψεις από τα έγγραφα Επστάϊν για το PSI του Ευαγ. Βενιζέλου, που ψηφίστηκε από όλους σας εδώ. Κλέψατε τους Έλληνες! Να γίνει τώρα άρση του ακαταδίωκτου των τραπεζών και να επιστραφούν  όλες οι επιχορηγήσεις τους στον Ελληνικό λαό. Να συλληφθούν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι που χρεωκόπησαν τη χώρα στα χαρτιά. Μόνον των Ελλήνων τα ομόλογα κουρεύτηκαν. Το λέει ο Επστάϊν μέσα. Καταθέτω και αυτό στα πρακτικά.

Υπάρχει σχέδιο του Επστάϊν για την αλλαγή φύλου σε ανήλικα παιδιά, με σκοπό την σεξουαλική τους -όπερ και έγινε- εκμετάλλευση. Ήταν εντολή αυτό. Καταθέτω και αυτό το έγγραφο στα πρακτικά. Κολλητός του Επστάϊν, ο Μπάρακ (ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία) ζητούσε φωτογραφία με παιδί, διαβεβαιώνοντάς τον ότι τον καλύπτει. Πάρτε το έγγραφο. Έλληνες μεγαλοτραπεζίτες έκαναν κρυφές δουλειές με τον Επστάϊν. Πάρτε το έγγραφο.

Οι φάκελοι Επστάϊν αποδεικνύουν ότι υπήρχε σχέδιο κερδοσκοπίας από τα εμβόλια και τις πανδημίες χρόνια πριν ξεσπάσει ο COVID. Το σχέδιο εκπόνησε παρέα με τον Μπιλ Γκέϊτς. Πάρτε το έγγραφο. Διαβάστε την λίστα. Υπάρχουν και ονόματα Ελλήνων υπουργών μέσα.

Δεν ασχολείστε όμως με αυτά, γιατί εσείς τώρα έχετε την συνταγματική αναθεώρηση. Μιλάτε για συνταγματική αναθεώρηση! Αυτό είναι επιθεώρηση, όχι αναθεώρηση. Μιλάει ο πρωθυπουργός για πελατειακό κράτος και γελάνε ακόμα και τα τσιμέντα. Έχετε κάνει το σύνταγμα κουρέλι. Η βουλή λειτουργεί με 297 βουλευτές, όχι 300. Ποια βουλή λειτούργησε με 297 βουλευτές; Πείτε μας. Τροποποιήσατε το άρθρο 86, αλλά εφαρμοστικό νόμο δεν φέρατε. Τροποποιήσατε την ιστορία με τα δημοψηφίσματα, εφαρμοστικό δεν φέρατε. Για ποια αναθεώρηση μιλάτε λοιπόν;

Λέτε πάντα ψέμματα. Λέτε ότι δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Μα τον αλλάξατε! Η επιστολική ψήφος και οι 7 έδρες είναι νοθεία! Εδώ λοιπόν μιλάμε για επιθεώρηση με τίτλο «Ένα Κόμμα Βουτηγμένο στο Ψέμμα». Αυτή είναι η ΝΔ.

Καλέσαμε τον πρωθυπουργό να μην συναντήσει τον Ερντογάν. Εσείς λέτε θα πάτε να τον συναντήσετε. Ρωτάμε τι θα συζητήσει, δεν μας απαντά. Εμείς θέλουμε να γίνεται παραγωγή όπλων εδώ, εσείς θέλετε να είστε πελάτες. Ήδη μεθοδεύετε την κατάρρευση της ΕΑΒ για να την ξεπουλήσετε. Εμείς θέλουμε να μην απαξιώνονται οι υπαξιωματικοί, εσείς τους απαξιώνετε. Εμείς θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, εσείς επιβάλλετε στην Ρωσία. Εμείς δεν θέλουμε να πάτε στην Χάγη, εσείς λέτε «όχι, θα πάμε». Εμείς θέλουμε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ, εσείς μιλάτε για θαλάσσιες ζώνες. Είναι προδοσία ή βλακεία ο διάλογος με τον Ερντογάν. Διαλέξτε εσείς.

Δεν είστε κόμμα. Είστε νεκροθάφτες της διαφάνειας: Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ, απ’ ευθείας αναθέσεις, όλα μπαζωμένα. Κρύβετε τους ενόχους. Οι γαλάζιες ακρίδες μένουν πάντα ατιμώρητες. Όμως οι νεκροί και οι ψυχές τους ζητούν δικαίωση. Τώρα κλείνετε άρον άρον τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μα δεν ντρέπεστε; Εκεί στην Πειραιώς κατεβάστε την ταμπέλα «ΝΔ» και βάλτε μια που θα γράφει: «ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ – ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΖΩΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ». Αυτή είναι η αλήθεια. Είστε νεκροθάφτες της αλήθειας.

Και επειδή σήμερα κάποιοι ανακάλυψαν τον ολετήρα Μητσοτάκη! Πού ήταν άραγε οι «έμπειροι» όταν έλεγαν το 2023: ψηφίστε Μητσοτάκη, ενώ εκείνος «μπάζωνε» τα Τέμπη; Πού ήταν οι «έμπειροι» όταν έκανε «πλιάτσικο» με απ’ ευθείας αναθέσεις; Χορτάσαμε από την εμπειρία που μας οδήγησε στην χρεωκοπία. Μάθαμε αφού πάθαμε. Το κόμμα να μην διαλυθεί και η Ελλάδα ας καταστραφεί; Δεν είναι έτσι. Για εμάς πάνω από όλα είναι η Ελλάδα και ο Έλληνας πολίτης.

Για εμάς η απελπισία είναι το μόνο ασυγχώρητο πάθος. Εμείς θέλουμε ο Ελληνικός λαός να ψηφίσει συνειδητά, να ψηφίσει πρόγραμμα, σχέδιο και όχι αγανάκτηση, όχι, αντίδραση, όχι οργή, όχι απελπισία, διότι όπως λέει ο λαός «όποιος δεν έχει πούθε να πιαστεί, πιάνεται από γυμνό σπαθί»!

ΕΕΕΔΕΕ: «Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο» – εντατικοποίηση επιτήρησης και ελέγχων, καμία ανοχή στην παρανομία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς (ΕΕΕΔΕΕ) παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, την επικαιροποιημένη επιδημιολογική εικόνα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη χώρα, τα μέτρα πρόληψης και βιοασφάλειας, την πορεία εφαρμογής τους στο πεδίο, καθώς και τις δράσεις ενίσχυσης του μηχανισμού αντιμετώπισης και στήριξης των κτηνοτρόφων.

2

Η επιδημιολογική εικόνα (επικαιροποίηση έως 31/1/2026)

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν το διάστημα Αυγούστου 2024 – 31 Ιανουαρίου 2026, καταγράφονται συνολικά:

  • 2.084 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων
  • 2.585 θετικές εκτροφές
  • 475.736 θανατώσεις αιγοπροβάτων

Για το διάστημα 19–31 Ιανουαρίου 2026 καταγράφονται 26 νέα κρούσματα. Η κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:

Περιφερειακή Ενότητα Νέα κρούσματα (19–31/1/2026)
Αιτωλοακαρνανίας 6
Αχαΐας 3
Ηλείας 4
Μ.Ε. Θεσσαλονίκης 1
Καβάλας 2
Λάρισας 2
Ξάνθης 4
Πιερίας 1
Ροδόπης 1
Σερρών 2
Σύνολο 26

Περιφερειακές Ενότητες με τα περισσότερα κρούσματα (συγκεντρωτικά)

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία (Αύγουστος 2024 – 31/1/2026), οι Περιφερειακές Ενότητες με την υψηλότερη καταγραφή κρουσμάτων περιλαμβάνουν ενδεικτικά τις: Λάρισα (252), Ξάνθη (241), Αχαΐα (196), Σέρρες (185), Ροδόπη (179), Αιτωλοακαρνανία (172), Έβρο (167), Μαγνησία & Σποράδες (140).

Το επόμενο τρίμηνο είναι κρίσιμο – βασικές προτεραιότητες

Στη συνέντευξη Τύπου υπογραμμίστηκε ότι το επόμενο τρίμηνο είναι καθοριστικό για την πορεία της νόσου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ακόλουθες προτεραιότητες:

  • Εντατικοποίηση της επιτήρησης και συστηματικοί έλεγχοι στο πεδίο.
  • Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.
  • Έλεγχος μετακινήσεων και διακίνησης ζώων/ζωοτροφών σύμφωνα με τις κτηνιατρικές οδηγίες και τις ισχύουσες απαγορεύσεις.
  • Άμεση αναφορά ύποπτων περιστατικών και πλήρης συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Μηδενική ανοχή σε παραβάσεις που υπονομεύουν την προστασία της κτηνοτροφίας.

Νέα εργαλεία ενίσχυσης του μηχανισμού αντιμετώπισης

Παρουσιάστηκαν τα νέα εργαλεία που ενισχύουν το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης:

  • Ταχύτερες αποζημιώσεις (αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες).
  • Ενίσχυση για χαμένο εισόδημα.
  • Στρατιωτικοί κτηνίατροι.
  • Εξουσιοδοτημένοι (ιδιώτες) κτηνίατροι.
  • Έκτακτο προσωπικό ΙΔΟΧ.
  • Νέα εργαστήρια (ΕΛΓΟ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΚΕΤΑ).
  • Εκστρατεία ενημέρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε:
«Το επόμενο τρίμηνο είναι κρίσιμο. Ενισχύουμε την επιτήρηση, αυξάνουμε τους κτηνιάτρους στο πεδίο και συνεργαζόμαστε στενά με Αστυνομία και Λιμενικό. Καλούμε όλους σε απόλυτη συμμόρφωση: κάθε παράνομη μετακίνηση θέτει σε κίνδυνο μια ολόκληρη περιοχή και υπονομεύει την προσπάθεια όλων».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΔΕΕ, Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης δήλωσε:

«Η διαχείριση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων απαιτεί ψυχραιμία, πειθαρχία και συνεργασία. Η Εθνική Επιτροπή στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και εργάζεται ώστε τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά, εφαρμόσιμα και δίκαια για τους κτηνοτρόφους. Τις επόμενες εβδομάδες προτεραιότητά μας είναι να προλάβουμε νέες εστίες, να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο και να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αυτό προϋποθέτει την ενίσχυση της επιτήρησης και των ελέγχων, αλλά και την απόλυτη συμμόρφωση: αυστηρή βιοασφάλεια, καμία παράνομη μετακίνηση, άμεση αναφορά κάθε ύποπτου περιστατικού. Στηρίζουμε έμπρακτα τους κτηνοτρόφους που τηρούν τους κανόνες και δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρες περιοχές και την ελληνική κτηνοτροφία.»

 

 

 

 

ΥΠΑΑΤ Παρουσίαση Στοιχείων 04.02.2026 Image 2 1

ΥΠΑΑΤ Παρουσίαση Στοιχείων 04.02.2026 Image 3 1

ΥΠΑΑΤ Παρουσίαση Στοιχείων 04.02.2026 Image 4 1

ΥΠΑΑΤ Παρουσίαση Στοιχείων 04.02.2026 Image 5 1

ΥΠΑΑΤ Παρουσίαση Στοιχείων 04.02.2026 Image 6 1

Εκδήλωση Α.Σ.Ν. Νάουσας & VAENI Νάουσα για την ημέρα εορτής του Αγίου Τρύφωνα

Εκδήλωση Α.Σ.Ν. Νάουσας & VAENI Νάουσα για την ημέρα του Αγίου Τρύφωνα

Εκδήλωση για την ημέρα του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αγροτών και των αμπελουργών πραγματοποίησαν οι συνεταιρισμοί Α.Σ.Ν. Νάουσας και Vaeni Νάουσας στις 1-2-2026.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο “Τέσσερις εποχές” στη Νάουσα όπου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τοπικά εδέσματα, εκλεκτό ξινόμαυρο Νάουσας και φρέσκα φρούτα, σε ένα ζεστό και όμορφο κλίμα.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ν. Κώστας Ταμπακιάρης και ο Πρόεδρος του VAENI Νάουσας Γιώργος Φουντούλης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, καθώς και φίλοι και παραγωγοί των συνεταιρισμών.

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις στον Έμβολο:

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης του δημοτικού πάρκου Λιτοχώρου, μετά από χρηματοδότηση 1,5 εκατ. Ευρώ από ΠΚΜ & ΕΣΠΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης του δημοτικού πάρκου Λιτοχώρου, προϋπολογισμού ύψους 1.500.000 Ευρώ και συγχρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ 2021-2027).

16

Πρόκειται για χρηματοδότηση έργου σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων και κάτων των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με την Απογραφή του 2021. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, αναμένεται το δημοτικό πάρκο Λιτοχώρου, στο οποίο επί πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες παρεμβάσεις, να γίνει πιο πράσινο, προσβάσιμο και φιλικό στους επισκέπτες, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

15

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία βιοκλιματικών μονοπατιών, χωρίς τσιμέντο, την τοποθέτηση φωτισμού στα μονοπάτια, νέα παγκάκια, ανάπλαση του χώρου της δεξαμενής με ανανέωση του σιντριβανιού, νέα κάγκελα, φωτισμό, διαδρόμους και παγκάκια. Παράλληλα, θα φυτευτούν 8.000 θάμνοι και δέντρα, όπως μυρτιές, αγριοκερασιές, πικροδάφνες, μαόνια, γεράνια, κ.α. Σημαντική είναι η αντικατάσταση των γερασμένων και άρρωστων δέντρων, σύμφωνα με την υπόδειξη του Δασαρχείου Πιερίας, μετά από σχετική φυτοτεχνική μελέτη και τον απολύτως ενδεδειγμένο και νόμιμο τρόπο.

14

Αναφερόμενος στο έργο, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, επισήμανε «Το πάρκο στο Λιτόχωρο αλλάζει! Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί ένα πάρκο «στολίδι». το οποίο θα απολαμβάνουν οι δημότες και επισκέπτες του Δήμου μας. Μια όαση δροσιάς φιλική και προσβάσιμη, σημείο αναφοράς για το Λιτόχωρο».

13 12 11 10 09 08 07 05 04 03 02 01 00