Υγεία: Θα ξεπεράσει τις 330.000 ο αριθμός των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα το 2050, σύμφωνα με έκθεση της Alzheimer Europe 

Περισσότερα από 236.000 άτομα ζουν με άνοια στην Ελλάδα το 2025, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 330.000 έως το 2050, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Alzheimer Europe, με τίτλο «Η Επικράτηση της Άνοιας στην Ευρώπη 2025».

Ειδικότερα, για το 2025, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 236.473 άνθρωποι πάσχουν από άνοια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,38% του συνολικού πληθυσμού. Από αυτούς, 80.562 είναι άνδρες και 155.911 γυναίκες, στοιχείο που αντανακλά τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των γυναικών, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η επικράτηση της άνοιας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για το 2025, αυξάνεται σημαντικά μετά τα 65 έτη. Στις ηλικίες 75–79 ετών καταγράφονται 37.143 περιστατικά, στις ηλικίες 80–84 ετών 41.917, στις ηλικίες 85–89 ετών 54.812, ενώ στους άνω των 90 ετών ο αριθμός ανέρχεται σε 65.377 άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alzheimer Europe, η επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες. Το 2050, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα ζουν με άνοια στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 334.109, αντιστοιχώντας στο 3,79% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Από αυτούς, 118.198 θα είναι άνδρες και 215.911 γυναίκες. Ιδιαίτερα υψηλή προβλέπεται η συγκέντρωση περιστατικών στις πολύ προχωρημένες ηλικίες: στους άνω των 90 ετών εκτιμάται ότι θα ζουν με άνοια 108.143 άτομα, ενώ στις ηλικίες 85–89 ετών τα περιστατικά αναμένεται να ανέλθουν σε 75.050. Στις ηλικίες 80–84 ετών προβλέπονται 64.842 περιστατικά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Alzheimer Europe προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια θα συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν υπάρξουν έγκαιρες και επαρκείς παρεμβάσεις. Όπως τονίζεται, η αποτυχία να επενδυθούν επαρκείς πόροι στα συστήματα υγείας, φροντίδας και κοινωνικής προστασίας, καθώς και στην έρευνα και την πρόληψη, θα επιδεινώσει σημαντικά τις μελλοντικές προκλήσεις.

Η  έκθεση  αναδεικνύει ότι τρεις χώρες –η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία– αναμένεται να συγκεντρώνουν περισσότερα από 7 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας έως το 2050, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των περιστατικών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 2050 στη Γερμανία θα υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια άτομα με άνοια, στη Γαλλία 2,3 εκατομμύρια και στην Ιταλία 2,2 εκατομμύρια.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η επικράτηση της άνοιας διπλασιάζεται κάθε 5–10 χρόνια μετά τα 65, με τα ποσοστά να φτάνουν κατά προσέγγιση στο 1% στις ηλικίες 65–69, στο 8% στις ηλικίες 75–79, στο 11–13% στις ηλικίες 80–84 και έως 45% στις ηλικίες άνω των 90 ετών. Η επικράτηση της άνοιας αναφέρεται στον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με άνοια σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με την Alzheimer Europe, η γνώση της επικράτησης της άνοιας βοηθά στην κατανόηση του μεγέθους της πρόκλησης, στον σχεδιασμό υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, στην προετοιμασία για τη γήρανση του πληθυσμού, στη σύγκριση τάσεων μεταξύ χωρών και στη διεκδίκηση καλύτερης υποστήριξης, χρηματοδότησης και έρευνας.

«Οι άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν περισσότερο από ποτέ, ενώ οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας δεν είναι προετοιμασμένες για τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που θα χρειαστούν υποστήριξη. Τα αξιόπιστα δεδομένα αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για δράση και την ευκαιρία να κινηθούμε άμεσα», επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στην έκθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία: Οι άνδρες εμφανίζουν καρδιαγγειακές παθήσεις πολλά χρόνια πριν από τις γυναίκες

Οι άνδρες αρχίζουν να εμφανίζουν στεφανιαία νόσο αρκετά χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες, με τις διαφορές να γίνονται εμφανείς ήδη από τα μέσα της δεκαετίας των 30, σύμφωνα με μεγάλη μακροχρόνια μελέτη περισσότερων από 30 ετών παρακολούθησης, που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής το αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «Northwestern Medicine».

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι οι άνδρες τείνουν να εμφανίζουν καρδιοπάθειες νωρίτερα από τις γυναίκες. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης έχουν γίνει πιο παρόμοιοι μεταξύ των δύο φύλων. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά δεν έχει μειωθεί, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές προκαλεί έκπληξη.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association», αναλύθηκαν δεδομένα από τη μελέτη CARDIA, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.100 ενήλικες ηλικίας 18-30 ετών στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2020. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς κατά την εγγραφή, οπότε οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν πότε άρχισε να αποκλίνει ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στους άνδρες το ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου έφτασε στο 5% περίπου επτά χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες (50,5 έναντι 57,5 ετών). Η διαφορά οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη στεφανιαία νόσο. Οι άνδρες έφτασαν σε ποσοστό 2% στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου περισσότερο από μία δεκαετία νωρίτερα από τις γυναίκες, ενώ τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν παρόμοια και οι διαφορές στην καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίστηκαν αργότερα στη ζωή.

Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο διαφορές στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το σάκχαρο αίματος, το κάπνισμα, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος θα μπορούσαν να εξηγήσουν την πρώιμη εμφάνιση καρδιοπάθειας στους άνδρες. Αν και ορισμένοι παράγοντες, ιδιαίτερα η υπέρταση, εξηγούσαν μέρος της διαφοράς, η συνολική καρδιαγγειακή υγεία δεν εξηγούσε πλήρως τη διαφορά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι βιολογικοί ή κοινωνικοί παράγοντες.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν το πότε άνοιξε το χάσμα του κινδύνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνδρες και γυναίκες είχαν παρόμοιο καρδιαγγειακό κίνδυνο έως τις αρχές της δεκαετίας των 30. Γύρω στην ηλικία των 35 ετών, όμως, ο κίνδυνος για τους άνδρες άρχισε να αυξάνεται ταχύτερα και παρέμεινε υψηλότερος έως τη μέση ηλικία. Οι προσπάθειες προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης της καρδιοπάθειας συχνά επικεντρώνονται σε άτομα άνω των 40 ετών. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή η προσέγγιση ενδέχεται να παραβλέπει ένα κρίσιμο χρονικό «παράθυρο».

Μια σημαντική πρόκληση για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά προληπτικής φροντίδας στις ΗΠΑ για άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών είναι ιδιαίτερα άνισα. Οι γυναίκες είναι περισσότερες από τέσσερις φορές πιο πιθανό να πραγματοποιούν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχέση με τους άνδρες, κυρίως λόγω γυναικολογικών και μαιευτικών επισκέψεων.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η ενθάρρυνση των προληπτικών επισκέψεων στους νεαρούς άνδρες θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου

Επιστήμη- Διάστημα: Σπάνια αστρονομικά αντικείμενα εντόπισε μια ομάδα αστρονόμων με εργαλείο AI

Ένα νέο εργαλείο που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη ανέπτυξε μια ομάδα αστρονόμων, καταφέρνοντας να εντοπίσει σπάνια αστρονομικά αντικείμενα στο αρχείο εικόνων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, όπως γαλαξίες- μέδουσες με αέρια πλοκάμια, γαλαξίες με δακτυλίους και τόξα και βαρυτικούς φακούς.

Η ομάδα εξέτασε σχεδόν 100 εκατομμύρια στιγμιότυπα εικόνων σε μόλις δυόμισι ημέρες και αποκάλυψε σχεδόν 1.400 σπάνια αντικείμενα, από τα οποία περισσότερα από 800 δεν είχαν καταγραφεί ποτέ.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν πρόσφατα οι ερευνητές Ντέιβιντ Ο’Ράιαν και Πάμπλο Γκόμεζ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), προκειμένου να μελετήσουν εκατομμύρια αστρονομικές εικόνες σε ελάχιστο από τον χρόνο που θα χρειαζόταν ένας άνθρωπος. Η ομάδα εκπαίδευσε το εργαλείο και επιβεβαίωσε τις δυνατότητές του χρησιμοποιώντας το αρχείο Hubble Legacy, που περιέχει δεκάδες χιλιάδες σύνολα δεδομένων από τη μακρά διάρκεια ζωής του Hubble.

heic2603a

Οι αστροφυσικές ανωμαλίες συνήθως ανακαλύπτονται όταν οι επιστήμονες αναζητούν χειροκίνητα αντικείμενα που αποκλίνουν από το συνηθισμένο ή όταν τις εντοπίζουν τυχαία. Παρότι οι εκπαιδευμένοι επιστήμονες διαπρέπουν στον εντοπισμό κοσμικών ανωμαλιών, ο όγκος των δεδομένων του Hubble είναι πλέον τόσο μεγάλος, που καθιστά αδύνατη την αναλυτική εξέταση όλων των εικόνων με το χέρι.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε με την ονομασία AnomalyMatch επεξεργάζεται δεδομένα και αναζητά μοτίβα με τρόπο εμπνευσμένο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο (νευρωνικό δίκτυο). Το εργαλείο εκπαιδεύτηκε να εντοπίζει και να αναγνωρίζει σπάνια αντικείμενα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν προσωπικά τη λίστα με πιθανές ανωμαλίες που συνέταξε το εργαλείο. Περισσότερες από 1.300 ήταν πραγματικές ανωμαλίες και από αυτές πάνω από 800 δεν είχαν τεκμηριωθεί ποτέ στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Οι περισσότερες ανωμαλίες αφορούσαν γαλαξίες σε διαδικασία συγχώνευσης ή αλληλεπίδρασης, που εμφανίζουν ασυνήθιστα σχήματα ή μακριές «ουρές» από αστέρια και αέριο. Πολλές άλλες ήταν βαρυτικοί φακοί, όπου η βαρύτητα ενός γαλαξία στο προσκήνιο καμπυλώνει τον χωροχρόνο και παραμορφώνει το φως ενός πιο μακρινού γαλαξία, σχηματίζοντας κύκλους ή τόξα. Η ομάδα εντόπισε επίσης άλλα σπάνια αντικείμενα, όπως γαλαξίες με τεράστιες συστάδες αστέρων και «γαλαξίες-μέδουσες» με αέρινα «πλοκάμια». Ίσως το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν μερικές δεκάδες αντικείμενα που δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν σε καμία γνωστή κατηγορία. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Astronomy & Astrophysics».

Σ.Σ. Επισυνάπτεται φωτογραφία με έξι άγνωστα μέχρι τώρα παράξενα αστρονομικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια του εργαλείου της ESA. Credit: ESA/Hubble & NASA, D. O’Ryan, P. Gómez (European Space Agency), M. Zamani (ESA/Hubble)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου

 ΟΠΕΚΑ: 197.197.732 ευρώ καταβάλλονται την Παρασκευή σε 612.257 δικαιούχους

Την Παρασκευή, 30/1/2026, θα καταβληθούν τα κοινωνικά επιδόματα για τον μήνα Ιανουάριο, συνολικού ύψους 197.197.732 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα θα καταβληθούν:

– Επίδομα Παιδιού : 16.699 δικαιούχοι – 9.229.503 ευρώ

– Επίδομα Στέγασης: 168.733 δικαιούχοι –20.075.171 ευρώ

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 152.765 δικαιούχοι –35.344.081 ευρώ

– Αναπηρικά: 203.660 δικαιούχοι – 98.845.447 ευρώ

– Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής: 493 δικαιούχοι – 172.008 ευρώ

– Επίδομα Ομογενών: 4.973 δικαιούχοι –175.818 ευρώ

– Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, ν. 1296/1982: 12.276 δικαιούχοι – 4.833.243 ευρώ

– Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: 23.000 δικαιούχοι 9.684.783 ευρώ

– Έξοδα Κηδείας: 74 δικαιούχοι – 59.141 ευρώ

– Επίδομα Γέννησης: 9.630 δικαιούχο ι– 12.682.700 ευρώ

– Επίδομα Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: 59 δικαιούχοι – 27.900 ευρώ

– Κόκκινα Δάνεια: 2.408 δικαιούχοι–201.500 ευρώ

– Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: 18 δικαιούχοι – 18.000 ευρώ

– Ευάλωτοι Οφειλέτες: 366 δικαιούχοι – 38.775 ευρώ

– Επίδομα Αναδοχής: 615 δικαιούχοι – 478.540 ευρώ

– Πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού: 2.342 δικαιούχοι – 1.883.147 ευρώ

– Επίδομα Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας: 14.138 δικαιούχοι – 3.434.359 ευρώ

– Επαγγελματίας Ανάδοχος: 8 δικαιούχοι –13.616 ευρώ

Σύνολο δικαιούχων:612.257

Σύνολο καταβολών: 197.197.732 ευρώ

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Τρεις κομβικές παρεμβάσεις για την κάρτα αναπηρίας

Για την καλύτερη εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας και τον τρόπο βελτίωσης της εξυπηρέτησης των δικαιούχων συζήτησαν ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Κωνσταντίνος Μεγαρίτης, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), Γιάννη Μοσχολιό.

Όπως επισημάνθηκε, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει προχωρήσει σε τρεις κομβικές αλλαγές για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της κάρτας αναπηρίας. Αντικαταστάθηκε ο πάροχος διανομής των καρτών λόγω καθυστερήσεων της παράδοσής τους, καθώς καταγράφηκαν δυσλειτουργίες στα ΕΛΤΑ, ενώ αυξήθηκε και το προσωπικό στη γραμμή υποστήριξης (helpdesk) και συμμετοχή και του 1555 στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το υπουργείο αναφέρει, επίσης, σχετικά, ότι η αυξημένη ζήτηση υποστήριξης, σε συνδυασμό με τα ζητήματα εφαρμογής, δημιούργησε αυξημένο φόρτο στη γραμμή υποστήριξης (helpdesk) οπότε το ΥΚΟΙΣΟ ήδη ανταποκρίθηκε με ενίσχυση του προσωπικού τηλεφωνικής υποστήριξης.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε η προμήθεια, από το υπουργείο, έξι μηχανημάτων του ΟΑΣΑ για την ενεργοποίηση των καρτών πριν από την αποστολή τους στους δικαιούχους, ώστε να παραλαμβάνονται έτοιμες προς χρήση. Και αυτό γιατί κατά την ενεργοποίηση της κάρτας αναπηρίας στα μηχανήματα του ΟΑΣΑ διαπιστώθηκαν τεχνικές δυσκολίες και για να επιλύσει το ζήτημα το υπουργείο ήδη τις προενεργοποιεί.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά: «Η κάρτα αναπηρίας αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο διευκόλυνσης της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία. Ακούμε τις προτάσεις, τις αγωνίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και παρεμβαίνουμε άμεσα, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρωσία: Πολλοί Ρώσοι αισθάνονται περικυκλωμένοι από εχθρούς

Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία θεωρούν πως είναι περικυκλωμένοι από εχθρικές ξένες δυνάμεις, ενώ βλέπουν τη δική τους χώρα ως θύμα, έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η αντίληψη αυτή είναι το αποτέλεσμα αδιάκοπης αντιδυτικής προπαγάνδας, δήλωσε ο ρώσος κοινωνιολόγος Λεβ Γκούντκοφ του ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου της Μόσχας Levada Centre παρουσιάζοντας τα ευρήματα χθες, Τρίτη, στο Βερολίνο. Για λογαριασμό του Γερμανικού Ιδρύματος Ζαχάροφ, το κέντρο εξέτασε τις απόψεις των Ρώσων έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.

Το ινστιτούτο Levada Centre έχει χαρακτηρισθεί «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία. Σε διάστημα άνω των 30 ετών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία πέρασε μόνο έξι χρόνια χωρίς πόλεμο, δήλωσε ο Γκούντκοφ και έκανε λόγο για «στρατιωτικοποίηση των συνειδήσεων».

– Η Πολωνία εχθρός, οι ΗΠΑ ανταγωνιστής –

Μεταξύ των περισσότερων από 1.600 ερωτηθέντων, 62% περιέγραψαν την Πολωνία και τη Λιθουανία ως εχθρικές χώρες. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (57%), η Γερμανία (50%) και η Σουηδία (40%). Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται κυρίως ανταγωνιστής μάλλον, παρά εχθρός (53%).

Όταν τους ζητήθηκε να κατονομάσουν πέντε φιλικές χώρες, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ως επί το πλείστον τη Λευκορωσία, την Κίνα, το Καζακστάν, την Ινδία και τη Βόρεια Κορέα. Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει πως με εξαίρεση την Ινδία, οι χώρες αυτές θεωρούνται καταπιεστικά ή αυταρχικά κράτη.

Η εικόνα των Ρώσων για τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε διακυμάνσεις στη διάρκεια των δεκαετιών. Επιδεινώθηκε υπό τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Γκούντκοφ, αλλά βελτιώθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας ελπίδες για γρήγορο τερματισμό του πολέμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 2 εκατ. θύματα στις τάξεις των στρατών των δυο χωρών (CSIS)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άφησε πίσω σχεδόν δυο εκατομμύρια θύματα στις τάξεις του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού—συμπεριλαμβανομένων νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων—σύμφωνα τουλάχιστον με ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη από αμερικανικό κέντρο μελετών.

Κατά το κείμενο αυτό του κέντρου στρατηγικών και διεθνών μελετών (CSIS), η Μόσχα υπέστη τις βαρύτερες απώλειες, με 325.000 νεκρούς επί εκτιμώμενου συνόλου 1,2 εκατ. θυμάτων, αφότου προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

«Καμιά μεγάλη δύναμη δεν υπέστη τόσο μεγάλους αριθμούς νεκρών και θυμάτων σε κανέναν πόλεμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει το CSIS, επιμένοντας στο ότι «οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν με αξιοσημείωτη βραδύτητα στο πεδίο της μάχης».

Αν και κατά την ίδια πηγή οι ουκρανικές απώλειες είναι λιγότερο βαριές, είναι μεγάλες. Ο πόλεμος είχε 600.000 θύματα, διατείνεται το κέντρο, ανάμεσά τους 100.000 ως 140.000 νεκρούς, από τον Φεβρουάριο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του 2025.

«Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη Ρωσία και στην Ουκρανία μπορεί να είναι ως και 1,8 εκατ. και μπορεί να φθάσει τα 2 εκατ. την άνοιξη του 2026», πάντα κατά το CSIS. Οι άμαχοι πληρώνουν επίσης βαρύ τίμημα στον πόλεμο.

Σύμφωνα με έκθεση της αποστολής παρακολούθησης της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ στην Ουκρανία, που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές Ιανουαρίου, το 2025 ήταν η «πιο φονική» χρονιά από την πρώτη χρονιά της ρωσικής εισβολής το 2022, με πάνω από 2.500 άμαχους νεκρούς.

Από την 24η Φεβρουαρίου 2022 ο ΟΗΕ καταμετρά σχεδόν 15.000 ουκρανούς άμαχους νεκρούς και άλλους 40.600 τραυματίες. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι «πιθανόν αξιοσημείωτα υψηλότερος» κυρίως εξαιτίας των δυσκολιών πρόσβασης σε κάποιους τομείς, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής.

Τον Φεβρουάριο του 2025 ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωνε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η χώρα του έχασε σχεδόν 46.000 στρατιώτες από το 2022, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές αμφισβήτησαν, εκτιμώντας πως ο απολογισμός αυτός ήταν πολύ υποτιμημένος. Εξάλλου «δεκάδες χιλιάδες» άλλοι αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι του ρωσικού στρατού.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC και το μέσο ενημέρωσης Mediazona, που βασίζονται σε δεδομένα από ανοικτές πηγές, όπως τα αγγελτήρια θανάτων και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, λένε πως έχουν καταμετρήσει 163.000 πεσόντες ρώσους στρατιωτικούς τα τέσσερα χρόνια του πολέμου, αν και επισημαίνουν επίσης πως ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ πιο βαρύς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θ. Κοντογεώργης: Απαιτούνται συναινέσεις και σοβαρότητα, όσοι επιδιώκουν τοξικότητα και λαϊκισμό θα μας βρουν απέναντί τους

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ο Γενάρης δεν μπήκε καλά, είχαμε δύο γεγονότα», ήταν η εισαγωγική αναφορά του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στο πολύνεκρο τροχαίο με θύματα φιλάθλους του ΠΑΟΚ.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky ζήτησε «να συμπαρασταθούμε στις οικογένειες και να βρεθούμε δίπλα τους με κάθε τρόπο». «Κουράγιο και υπομονή στις οικογένειες των συνανθρώπων μας» ανέφερε.

Δεύτερο θέμα της συνέντευξης ήταν η κυβερνητική σύσκεψη για την ευλογιά. Εδώ, ο υφυπουργός έκανε λόγο για αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο συνεργασίας της κυβέρνησης με τις περιφέρειες. «Κόστισε αρκετά σε ζωικό κεφάλαιο, κόστισε αρκετά στους κτηνοτρόφους μας. Η κτηνοτροφία είναι πολύ σημαντική για τον πρωτογενή τομέα, οι κτηνοτρόφοι μας είναι πολύ σημαντικοί για την πατρίδα μας. Τα περισσότερα μέτρα είναι στον τομέα ευθύνης και αρμοδιότητας των περιφερειών», είπε και συνέχισε:

«Από μια παρουσίαση που έγινε από το Υπουργείο και τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής για την ευλογιά προκύπτει ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη συνεργασία με την αστυνομία, ώστε να δούμε τα θέματα επιτήρησης στις μετακινήσεις. Είναι ευκαιρία τώρα το χειμώνα να περιοριστεί…», ακριβώς λόγω του περιορισμού μετακινήσεων των ζώων.

Κρίσιμη και η επόμενη διαπίστωση του Θ. Κοντογεώργη: «Συμφωνήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) ως ενιαία στάση ότι δεν υπάρχει καμία άλλη μέθοδος να σταματήσουμε την ευλογιά. Αναφερόμαστε κυρίως στα θέματα της βιοασφάλειας και όχι του εμβολιασμού», διευκρίνισε επιχειρηματολογώντας ότι «χωρίς μέτρα βιοασφάλειας θα ήταν ατελέσφορος ένας μαζικός εμβολιασμός -ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει. Πολλώ μάλλον για ένα εμβόλιο που έχει μειωμένη λοιμογόνο δύναμη και έχει μέσα ζωντανό ιό. Δηλαδή όταν εμβολιάσεις, δεν μπορεί να ξεχωρίσεις αν τα πρόβατα έχουν νοσήσει ή αν έχουν εμβολιασθεί», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και σε ένα άλλο πρόβλημα, τις «σημαντικές επιπτώσεις στα προϊόντα που στηρίζονται στο γάλα, μεγάλα εξαγωγικά προϊόντα δηλαδή».

Συμπερασματικά, «όλοι, αρμόδιοι και περιφερειάρχες, συμφωνήσαμε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, να δουλέψουμε εντατικά μαζί το επόμενο διάστημα για να εξαλείψουμε την ευλογιά», ανακοίνωσε ο Θ. Κοντογεώργης υπενθυμίζοντας και τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα με τους κτηνοτρόφους. Όπως είπε, εκεί «θα συζητήσουμε και το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που συνδέεται με την ευλογιά, που είναι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου». Με τελικό στόχο και με οικονομικά και άλλα κίνητρα, «να είναι γρήγορη η “επιστροφή” των κτηνοτρόφων στο επάγγελμα».

Ερωτηθείς για το πώς ξέφυγε η ευλογιά, απάντησε ότι «σε πολλά θέματα δεν τηρήθηκαν οι τύποι στη βιοασφάλεια», επιπλέον «από κάποιους κτηνοτρόφους είχαμε παράνομες μετακινήσεις, παράνομες εισαγωγές. Αυτά δεν βοήθησαν», συμπέρανε.

Και, επιστρέφοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος επεσήμανε: «Ήδη διαθέσαμε 25 στρατιωτικούς κτηνιάτρους και τις επόμενες ημέρες άλλους 75 για να είναι στο πεδίο. Όπου υπάρχουν κτηνίατροι, “επιστρατεύονται”». Εν κατακλείδι, «εφόσον τηρηθούν απαρεγκλίτως όσα είπαμε σήμερα, νομίζω ότι θα πάει πολύ καλά. Είναι ευκαιρία τους επόμενους δύο μήνες να εξαλείψουμε το φαινόμενο», επανέλαβε κλείνοντας.

Το επόμενο μεγάλο θέμα της συνέντευξης ήταν το πολιτικό σκηνικό σήμερα σε συνδυασμό και με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. «Το κοινότοπο είναι να πω ότι η ΝΔ ύστερα από 6,5 χρόνια διακυβέρνησης διατηρεί σοβαρό και διευρυνόμενο προβάδισμα από το δεύτερο κόμμα», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, που ξεδίπλωσε ταυτοχρόνως όμως τις κυβερνητικές δράσεις:

«Μένει να φανεί τώρα το κομμάτι της φορολογικής μεταρρύθμισης σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Όλοι, ειδικά εκείνοι που έχουν παιδιά, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στη μισθοδοσία» -κι αυτός ο βασικός  τρόπος «για να αντιμετωπίσουμε ένα αυξημένο κόστος διαβίωσης», είπε εν αρχή αναγνωρίζοντας παράλληλα τα τρία βασικά μέτωπα: ακρίβεια, αύξηση των εισοδημάτων, αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Ενώ μίλησε και για τη «σημαντική πρόκληση, και φέτος να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ακόμη καλύτερα».

Επίσης, στόχος είναι «με ασφάλεια, με σχέδιο και με δουλειά να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα -κι αυτό σιγά σιγά αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Ότι αυτή η κυβέρνηση με τα καλά της και τα στραβά της προχωράει κάποια πράγματα», ήταν η ερμηνεία που έδωσε και συμπλήρωσε:

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εδώ υπάρχει ένας πρωθυπουργός μια ομάδα, ένα πλαίσιο, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να δίνει προοπτική για την επόμενη ημέρα και με μια πολιτική που αφορά όλους τους Έλληνες». Αντιθέτως, η πανσπερμία που αποτυπώνεται στην αντιπολίτευση εξηγείται από το γεγονός ότι «το πλαίσιο που παρουσιάζεται, δεν ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες», εκτίμησε ο Θ. Κοντογεώργης και επέμεινε ότι ο δρόμος είναι ένας: Συναινέσεις και σοβαρότητα. Αντιθέτως, διεμήνυσε, όσοι επιδιώκουν τοξικότητα και λαϊκισμό, θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους.

«Ούτε επαναπαυόμαστε ούτε θεωρούμε καμία ψήφο δεδομένη. Χρειάζεται να κάνουμε τη δουλειά μας τους επόμενους 15 μήνες. Να παραδώσουμε όσο περισσότερα από αυτά που έχουμε πει. Να διαμορφώσουμε την πρότασή μας και να ακούσει ο ελληνικός λαός τι λέμε για την επόμενη ημέρα. Και σίγουρα το δημόσιο ύφος και ήθος, το πώς συνομιλούμε με την κοινωνία το επόμενο διάστημα θεωρώ ότι θα έχουν μεγάλη σημασία μέχρι να φθάσουμε στις εκλογές», ανέφερε εν κατακλείδι για το θέμα.

Η συνέντευξη συνεχίσθηκε με ειδική αναφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας: «Βλέπουμε ενίοτε βελτίωση, ειδικά στον πληθωρισμό τροφίμων», ανέφερε παραπέμποντας και στη νέα Αρχή που «ενσωματώνει όλες τις Αρχές που είχαν να κάνουν με την επιτήρηση και τον έλεγχο της αγοράς».

Και έκλεισε (η συνέντευξη) με το στεγαστικό: «Περισσότερα από 7.500 διαμερίσματα έχουν πέσει στην αγορά», τόνισε και υπογράμμισε το «νέο διευρυμένο πρόγραμμα ανακαινίσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες». Ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν πολλοί συμπολίτες μας, με στόχο «να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Καταλήγοντας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα, όπως είναι η επιστροφή ενοικίου, ενώ έθεσε και τη διεθνή διάσταση του στεγαστικού προβλήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βιολί τους οι Κύπριοι… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές στο περίφημο καλώδιο ενέργειας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, από το οποίο θα είναι ωφελημένοι κυρίως οι Κύπριοι,  αφού σήμερα πληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν 2,5- 3 φορές περισσότεροι απ’ όσο οι Έλληνες!

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η σύνδεση  Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας δεν  αποτελεί μόνο σημαντικό οικονομικό έργο, αλλά είναι κορυφαία πολιτική/ στρατηγική κίνηση, που ενισχύει τη θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της από τρίτες χώρες…

Τέλος έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο γεγονός ότι η Λευκωσία «πυροβολεί» αυτό το έργο,  παρ’ ότι έχει συμφωνήσει κι υπογράψει. Βλέπετε, στην Κύπρο υπάρχουν πολιτικοί που προστατεύουν ισχυρά πλέγματα οικονομικών συμφερόντων, που ΔΕΝ επιθυμούν να γίνει το έργο! Επειδή, αν γίνει, θα απειληθούν σοβαρά τα δικά τους κέρδη. Είναι σαφές ότι οι εισαγωγείς καυσίμων στην Κύπρο, ενδιαφέρουν περισσότερο την κυπριακή προεδρία και κυβέρνηση, από το όφελος των Κυπρίων πολιτών. Άλλωστε, οι Κύπριοι πληρώνουν πακτωλούς χρημάτων για ενέργεια, αφού το 90% -ίσως και πολύ περισσότερο- της ηλεκτροπαραγωγής, γίνεται μέσω εισαγωγών που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως! Με το καλώδιο, αυτά θα τελειώσουν…

Η υπόθεση του καλωδίου, θεωρητικά είχε μπει σε ίσιο δρόμο. Άλλωστε, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, η Λευκωσία δεσμεύτηκε για επίσπευση των διαδικασιών.

Όμως, τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου! Οι αδελφοί Κύπριοι στηρίζουν τα συμφέροντα κι όχι τον λαό τους. Κι η παρελκυστική τους τακτική, δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στο έργο και στον λαό τους, αλλά και στην Ελλάδα. Η τακτική τους μπορεί να τινάξει στον αέρα την επικείμενη επενδυτική είσοδο Αμερικανών και Ισραηλινών επενδυτών στον ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει βαρύ πολιτικό αποτύπωμα στα γεωπολιτικά δεδομένα.

Ξέρετε ποια είναι η ουσία; Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη. Αδυνατεί να κάνει οποιοδήποτε βήμα, είτε εμπρός είτε πίσω. Το ίδιο κι οι Γάλλοι της Nexans (κορυφαία εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο), το ίδιο κι όσοι περιμένουν να ξεκινήσει το έργο για να επενδύσουν στον ΑΔΜΗΕ. Κι ας ζητά η ΕΕ την επιτάχυνση του έργου. Το ίδιο  κι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έχει κρίνει το …καλώδιο απολύτως βιώσιμο οικονομικά. Όμως, ισχυρά συμφέροντα στη Λευκωσία, είναι προφανές ότι επηρεάζουν τα μάλα υπουργούς και προεδρία του νησιού.

Εξ ου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, αρχίζουν να ακούγονται όλο και πιο δυνατά οι φωνές που ισχυρίζονται οι κυπριακές αρχές συνεχίζουν να υπονομεύουν το καλώδιο.  Με απρόβλεπτες συνέπειες… και για την Ελλάδα.

Στριφτοτυρόπιτες ατομικές. Απίθανο φύλλο, γεύση μοναδική

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε παρέα ατομικές πιτούλες.

Ένα φύλλο απίθανο, πεντανόστιμο, ξεροψημένο και τραγανό από έξω.

Στριφτοτυρόπιτες ατομικές 1

Στριφτοτυρόπιτες ατομικές

από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά για τις στριφτοτυρόπιτες:

750 γρ. αλεύρι για πίτες ή για όλες τις χρήσεις

330 γρ. σόδα αναψυκτικό

120 γρ. χλιαρό νερό

2 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. αλάτι

50 γρ. ελαιόλαδο

Έξτρα για τα φύλλα θα χρειαστούμε:

200 γρ. λιωμένο βούτυρο-βιτάμ για το άνοιγμά τους

Εκτέλεση της συνταγής:

Ζυμώνουμε καλά με το γάντζο του μίξερ τα υλικά μας, μέχρι να μας βγει ένα μαλακό ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Αλλιώς δουλεύουμε με τα χέρια μας, το ζυμαράκι.

Αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας, σκεπασμένο με μία πετσέτα.

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

400γρ. τυρί φέτα

2 αυγά χτυπημένα

Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται το ζυμάρι μας, τόσο πιο εύπλαστο γίνεται και ανοίγει καλύτερα.

Κάνουμε 11 μπάλες των 110 γρ. και τα ανοίγουμε ένα, ένα σε φύλλα  με τον πλάστη, όσο μπορούμε μεγαλύτερα.

Στριφτοτυρόπιτες ατομικές 6

Προσθέτουμε στο πρώτο φύλλο λίγο λιωμένο βούτυρο με το πινέλο μας, χωρίς να ακουμπάει πάνω στο ζυμάρι και βάζουμε λίγα τρίμματα από το τυρί και το τυλίγουμε, ρολάροντας.

Στριφτοτυρόπιτες ατομικές 2

Συνεχίζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τα υπόλοιπα ρολά.

Στριφτοτυρόπιτες ατομικές 5

Βάζουμε από πάνω, λίγο λαδάκι και νεράκι για να γίνει πιο τραγανή η στριφτοτυρόπιτά μας.

Στριφτοτυρόπιτες ατομικές 3

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι ατομικές πιτούλες και το τελευταίο 10 λεπτο στην κάτω αντίσταση, για να ψηθεί καλά και από κάτω.

Στριφτοτυρόπιτες ατομικές 4

Καλή σας απόλαυση και καλή σας επιτυχία.