Ιωάννινα: Κεραυνός σκότωσε κοπάδι και ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε εγκαταστάσεις κτηνοτροφικής μονάδας

Προβλήματα δημιούργησε η αλλαγή του καιρού σε περιοχές στην Ήπειρο. Αν και μικρής διάρκειας τα  καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα με χαλάζι, βροχοπτώσεις και μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σε βοσκοτόπι στα Γιάννενα, σκοτώθηκαν 88 πρόβατα όταν κεραυνός χτύπησε κοπάδι. Ο κτηνοτρόφος που βρισκόταν στο σημείο, δεν τραυματίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την καταγραφή της ζημιάς και τις διαδικασίες αποζημίωσης, καθώς πρόκειται για σημαντικά απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης, στο Προδρόμι Σουλίου ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή, νωρίς το απόγευμα, ισοπέδωσε τμήμα των εγκαταστάσεων κτηνοτροφικής μονάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Qatargate: Κλείνει στο Εφετείο ο φάκελος για το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου – Ανακλήθηκε η εντολή των βελγικών Αρχών

Κλείνει στο Εφετείο ο φάκελος που αφορούσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του βουλευτή της Ν.Δ Δημήτρη Αβραμόπουλου από την βελγική Δικαιοσύνη, καθώς ανακλήθηκε η εντολή από την αρμόδια Αρχή του Βελγίου.

Η υπόθεση αφορούσε ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Βέλγιο για τον ποινικό έλεγχο του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, στην υπόθεση του αποκαλούμενου Qatargate. Μετά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Αβραμόπουλου ενώπιον της εκδούσας Αρχής στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τη βελγική Δικαιοσύνη, το ένταλμα ανακλήθηκε.

Ως εκ τούτου για το Εφετείο Αθηνών, εξέλιπαν όλοι οι λόγοι εκτέλεσης του, για την οποία είχε δοθεί σχετική άδεια από τη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του κ. Αβραμόπουλου και ο σχετικός φάκελος των ελληνικών δικαστικών αρχών έκλεισε. Ο άλλοτε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξαρχής υποστηρίξει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ερευνώμενη στο Βέλγιο υπόθεση, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομη δραστηριότητα.

Σε πολυσέλιδο υπόμνημά που είχε καταθέσει ο βουλευτής κατά τη συζήτηση στη Βουλή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του στο Επίτιμο Συμβούλιο της Fight Impunity, οργάνωση που βρίσκεται στο επίκεντρο της βελγικής έρευνας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Αβραμόπουλος, είχε ρόλο «αποκλειστικά τιμητικό και συμβουλευτικό», χωρίς εκτελεστικές, διοικητικές, οικονομικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες.

Τονίζει δε από την αρχή ο πρώην επίτροπος ότι πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία για τους πρώην επιτρόπους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι αμοιβές του ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, γνωστές στις ελληνικές Αρχές και φορολογημένες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλβανία: Οι εισαγγελείς διαφθοράς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης της επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών

Οι εισαγγελείς που έχουν επιφορτιστεί με υποθέσεις διαφθοράς στην Αλβανία εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης εις βάρος της επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών Βλόρα Χισένι, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στην οποία εμπλέκεται επίσης ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας.

Η ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (Spak) ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι διέταξε να τεθεί σε αναστολή και κατ’ όικον περιορισμό η Χισένι, η οποία θεωρείται ύποπτη για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η Βλόρα Χισένι δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Πρόκειται για το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα,  ο οποίος είναι αντιμέτωπος εδώ και μήνες με ένα κίνημα αμφισβήτησης σε σχέση με ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για ένα τουριστικό συγκρότημα στο νότιο τμήμα της χώρας, που υποστηρίζεται από τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, αξιωματούχος του εγκληματολογικού συνελήφθη επίσης.

Η Χισένι ηγείται από το 2023 της αλβανικής κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHISH). Ο διορισμός της είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Αλβανία λόγω της κοσοβάρικης υπηκοότητάς της και των προηγούμενων καθηκόντων της ως δεύτερης στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Κοσόβου, από τις οποίες και αποπέμφθηκε.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Ιλίρ Πρόντα, ο οποίος αποπέμφθηκε νωρίτερα φέτος, εμφανίστηκε επίσης ενώπιον της Spak σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Η έρευνα θέτει επίσης στο στόχαστρο τον Ερμάλ Μπεκίρι –που συνελήφθη στη Γαλλία στα τέλη Αυγούστου– και τον επιχειρηματία Εργκίς Αγκάσι, που συνελήφθη στις 26 Αυγούστου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τραμπ μετονομάζει την «Τεχνητή Νοημοσύνη» σε «Σούπερ Νοημοσύνη»

Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι στα επίσημα, αμερικανικά κυβερνητικά έγγραφα στο εξής θα χρησιμοποιείται ο όρος «Σούπερ Νοημοσύνη» αντί για «Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)» και επανέλαβε ότι οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους αυτής της τεχνολογίας δεν είναι παρά μια «φάρσα».

«Από αυτή τη στιγμή, όλα τα έγγραφα των ΗΠΑ και, ευελπιστώ, όλου του κόσμου, θα αλλάξουν για να χρησιμοποιούν τον πιο ακριβή όρο «Σούπερ» αντί για «Τεχνητή». Επομένως, είναι σούπερ νοημοσύνη», είπε. Ο Τραμπ απέρριψε για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της AI. «Δεν θα φρενάρω την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που θα είναι μεγαλύτερη από τη βιομηχανική επανάσταση», είπε.

-«Σύντομα» συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας-

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα επιτευχθεί «νωρίτερα απ’ όσο νομίζετε», στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και θα διευθετήσουμε αυτό το θέμα. Θα συμβεί, νομίζω, νωρίτερα απ’ όσο περιμένετε», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

-«Η Κούβα θα πέσει»-

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε από το βήμα του ΟΗΕ ότι η Κούβα «θα πέσει», χωρίς να διευκρινίσει το πώς θα γίνει αυτό, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί μια «αλλαγή εκ βάθρων» στο νησί. «Το κομμουνιστικό καθεστώς είναι υπό πίεση, την ισχυρότερη που έχει βιώσει ποτέ (…) Θα πέσει», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αβάνα και προβλέποντας ότι «η ελευθερία θα έρθει στην Κούβα».

«Είναι ένα απολύτως αποτυχημένο κράτος και (το καθεστώς) θα πέσει», υποστηριξε. «Ο κομμουνισμός δεν θα έρθει ποτέ στην Αμερική, αλλά η ελευθερία θα έρθει στην Κούβα», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η αντιπροσωπεία της Κούβας αποχώρησε από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

-Δύο αμερικανικές βάσεις στη Γροιλανδία-

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να κατασκευάσουν «δύο πολύ μεγάλες στρατιωτικές βάσεις» στη Γροιλανδία, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Δανία και την κυβέρνηση του αρκτικού νησιού. «Θα ξεκινήσουμε αμέσως να αναπτύσσουμε μια σημαντική στρατιωτική παρουσία στα κατάλληλα σημεία. Θα κατασκευάσουμε δύο πολύ μεγάλες βάσεις», προανήγγειλε.

-Επίθεση στο ΔΠΔ-

Ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση σε μια σειρά οργανισμών του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τους «αριστερούς» και «υπέρ της παγκοσμιοποίησης». Στο στόχαστρό του μπήκε ιδίως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο κατηγόρησε ότι είναι «ανεξέλεγκτο».

«Καλώ όλες τις χώρες μέλη του ΔΠΔ να αποσυρθούν επισήμως και αμέσως από αυτόν τον ανεξέλεγκτο θεσμό», τόνισε, κάνοντας λόγο για μια «μοχθηρή ομάδα ανθρώπων». Οι ΗΠΑ αντιτίθενται πλήρως στο ΔΠΔ και δεν θα επιτρέψουν να οδηγηθούν Αμερικανοί στρατιώτες σε δίκες-παρωδία ενώπιον ενός αντιαμερικανικού δικαστηρίου, πρόσθεσε.

-Διαδήλωση κατά του Ιράν-

Στην αρχή της ομιλίας του ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να «εξαλείψει» το Ιράν, εφόσον δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία. «Πρέπει να λάβω μια σημαντική απόφαση. Να γίνει μια συμφωνία με το Ιράν που θα τους επιτρέψει να ανοικοδομήσουν και να δημιουργήσουν μια πολύ σπουδαιότερη χώρα απ’ ότι ήταν ποτέ; Ή να εξαλείψω την Ισλαμική Δημοκρατία, και γρήγορα, χωρίς να τους δώσω ποτέ την ευκαιρία να σκοτώσουν και να καταστρέψουν ανθρώπους και χώρες ξανά;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει αμέσως:

«Να τους οδηγήσω στην κόλαση χωρίς πιθανότητα επιβίωσης και χωρίς ελπίδα για μελλοντικό μεγαλείο επί γενιές; Αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε μια συμφωνία αμέσως μετά τις εκλογές» στις ΗΠΑ. Έξω από την έδρα του ΟΗΕ είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνθρωποι που διαδήλωναν κατά της ιρανικής κυβέρνησης. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ στα οποία είχαν γράψει συνθήματα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και κατήγγειλαν τη δικτατορία.

Μετά την ομιλία του ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τουλάχιστον 11 ηγέτες, σε διμερείς επαφές ή σε ομαδικές συνεδριάσεις.

Αργότερα απόψε θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη μεταβατική πρόεδρο της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν και τους εκπροσώπους των χωρών του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Κατάρ). Δεν αποκλείεται να γίνουν προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμά του.

Αργά το βράδυ θα συναντηθεί με δεκάδες άλλους σε μια δεξίωση για τους ηγέτες. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ»: Προβολή ταινίας από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στη ΒΙΒΟΝ

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, η ταινία «Στα ίχνη των στιγμών», σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Φατούρου έρχεται στη ΒΙΒΟΝ, για να μας ταξιδέψει στην Λευκάδα της δεκαετίας του ’60, μέσα από ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο, που δημιούργησε μέλος ελβετικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τις αυθόρμητες εικόνες που γίνονται παράθυρα σε στιγμές και σχέσεις ανθρώπων που, σε σκληρό περιβάλλον, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Μέσα από αυτές καταγράφονται η συνύπαρξη, η επιβίωση, η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός ως κληρονομιά. Η Λευκάδα λειτουργεί ως τόπος-αντανάκλαση μιας κοινής εμπειρίας σε ορεινά και ημιορεινά μέρη της χώρας και ζωντανεύει μια εποχή που δεν επιστρέφει.

Η προβολή αποτελεί συνέχεια της δράσης «Προορισμός: Ταξίδι» του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στη ΒΙΒΟΝ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026

«Στα ίχνη των στιγμών»
Σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Φατούρου

Ώρα έναρξης: 20:30

Διεύθυνση: ΒΙΒΟΝ, Χατζημαλούση 17, Νάουσα

Διάρκεια προβολής: 119’

Λόγω των περιορισμένων θέσεων, απαραίτητες οι κρατήσεις στο 23320 24993.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η εκδήλωση προσφέρεται με ελεύθερη είσοδο. Για όσους το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής συμβολικής δωρεάς 5€ ως στήριξη στο έργο της ΒΙΒΟΝ κατά την είσοδο στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Το σταθερό ωράριο λειτουργίας της ΒΙΒΟΝ
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-17:00
Παρασκευή, Σάββατο 10:00-20:00
Κυριακή 10:00-15:00
Δευτέρα κλειστά

Δίνουμε αίμα, σώζουμε ζωές – Εθελοντική Αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξάνδρειας

Ο Ιερός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξάνδρειας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στα πλαίσια του εορτασμού του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλη, δεύτερου προστάτου της ενορίας, σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βεροίας.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026, από τις 9:00 έως τις 13:00, στον γυναικωνίτη του Ναού. «Ο πρώτος αιμοδότης είναι ο Χριστός», οπότε ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του: δίνουμε αίμα, σώζουμε ζωές!

Messenger creation B6BA2E46 6151 467B 8DC1 7AFAD20A78F1

Ρ. Δούρου: “Επτά χρόνια η ίδια μεθοδολογία για την απομείωση του δημοσίου συμφέροντος: από τις υπηρεσίες, το νερό, τον πολιτισμό ως τις ζωές μας”

Συνάντηση της Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου, με τις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες των Μηχανικών του Δημοσίου.

“Επτά χρόνια η ίδια μεθοδολογία για την απομείωση του δημοσίου συμφέροντος: από τις υπηρεσίες, το νερό, τον πολιτισμό ως τις ζωές μας” σχολίασε καυστικά η Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, για την κυβερνητική πολιτική κατά τη σημερινή της συνάντηση με εκπροσώπους των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών των Μηχανικών του Δημοσίου, Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. στη Βουλή.

Η Ρένα Δούρου ενημερώθηκε για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί του Δημοσίου τομέα, διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά τον προφανή στόχο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την “ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου προς όφελος των ιδιωτών ημέτερων του Μεγάρου Μαξίμου”.

Η Πρόεδρος της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ., Ειρήνη Μπεκιάρη, αναφέρθηκε στις εξαιρετικά χαμηλές απολαβές που παρατηρούνται στον κλάδο, απαιτώντας την επαναφορά του ειδικού επιδόματος που έχει πάψει να καταβάλλεται από το 2011. “Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για να αναγνωρίσει τόσο τις ευθύνες μας όσο και το έργο που παρέχουμε ως δημόσιοι υπάλληλοι” τόνισε καταληκτικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ., Δημήτρης Πετρόπουλος, αναφέρθηκε “στα κίνητρα προσέλκυσης που πρέπει να προκριθούν για να έρθουν μηχανικοί στη δημόσια Διοίκηση”. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι άγονοι, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι “μόλις το 30% των μηχανικών αποδέχεται τη θέση διορισμού που βγαίνει”.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στο πλευρό των Μηχανικών του Δημοσίου και τα δίκαια αιτήματα τους για αντιμετώπιση της ακραίας υποστελέχωσης αλλά και αποκατάσταση των αποδοχών τους. Καταλήγοντας μίλησε για τη σημαντική συμβολή των Μηχανικών στον Δημόσιο τομέα και θυμίζοντας ότι είχε “την τύχη να συνεργαστεί με τους συναδέλφους τους”, είπε ότι αυτή “είναι μια δουλειά που δεν αφορά τα δικά τους αιτήματα, αφορά την ασφάλεια των ζωών μας”.

Το παρών στη συνάντηση έδωσε, μεταξύ άλλων, και η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Διευθύντρια της Κ.Ο., Νατάσα Γκαρά.

Θ. Καββαδάς στη Βουλή: Αποζημιώσεις 7,73 εκατ. ευρώ για 46.124 θανατωθέντα ζώα στη Λέσβο

Την καταβολή 7.726.101 ευρώ σε 143 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Λέσβο για 46.124 θανατωθέντα ζώα, μέσα στις επόμενες μέρες ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Καββαδάς χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρύθμιση του τομέα της αλιείας, τροποποίηση του Αλιευτικού Κώδικα, ρυθμίσεις για τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος, το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και λοιπές διατάξεις».

Όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός, στην πλατφόρμα του Υπουργείου έχουν ήδη υποβάλλει οι 9 Περιφέρειες τα σχετικά στοιχεία για την καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους εξαιτίας των επιζωοτιών. Συνολικά θα δοθούν 8.787.956 ευρώ.

Η ανακοίνωση για τις αποζημιώσεις έγινε κατά την παρουσίαση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν την αντιμετώπιση των επιζωοτιών και των ζωονόσων, με τον Υφυπουργό να υπογραμμίζει ότι αυστηροποιούνται οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, με στόχο την προστασία της υγείας των ζώων, της Δημόσιας Υγείας αλλά και της ίδιας της κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Εκτός από τους κτηνιάτρους, θα μπορούν να αξιοποιούνται και γεωπόνοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Κανόνες, έλεγχος, ψηφιοποίηση, διαφάνεια και καλύτερη οργάνωση

Παρουσιάζοντας συνολικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Καββαδάς επισήμανε ότι πρόκειται για μια ευρεία θεσμική παρέμβαση 77 άρθρων, η οποία αφορά διαφορετικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.

«Δεν πρόκειται για μία αποσπασματική παρέμβαση, όπως ακούστηκε. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο 77 άρθρων, το οποίο αγγίζει διαφορετικές πλευρές, εκτός των άλλων, της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, της μελισσοκομίας, της αγροτικής παραγωγής και αναφέρομαι στην ψηφιακή καρτέλα αγρότη, της κτηνοτροφίας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα του κρέατος, το ύψος αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, αλλά και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Κοινός παρονομαστής είναι ένας. Κανόνες, έλεγχος, ψηφιοποίηση, διαφάνεια και καλύτερη οργάνωση», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Πρώτη ουσιαστική επικαιροποίηση του Αλιευτικού Κώδικα μετά από 56 χρόνια

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η πρώτη ουσιαστική επικαιροποίηση του Αλιευτικού Κώδικα εδώ και 56 χρόνια, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου εθνικού συστήματος ελέγχου και την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας.

Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει δεδομένα για το αλιευτικό μητρώο, τις άδειες, τις εκφορτώσεις, την εμπορία και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, τις επιθεωρήσεις, τις παραβάσεις και τις κυρώσεις. Παράλληλα, οι παραβάσεις διαχωρίζονται ανάλογα με τη βαρύτητά τους, ενώ για τις σοβαρές προβλέπονται πρόστιμα, μόρια και μέτρα άμεσης συμμόρφωσης.

25.000 ευρώ για κάθε μία από τις 73 βιντζότρατες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υφυπουργός στη βιντζότρατα, καθώς από περίπου 500 σκάφη το 2009 σήμερα έχουν απομείνει 73, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί οικονομική ενίσχυση 25.000 ευρώ ανά εργαλείο.

Ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε στη σταδιακή μείωση των σκαφών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εργαλείο από περίπου 500 το 2009, σήμερα έχουν απομείνει 73, σε έναν ελληνικό αλιευτικό στόλο περίπου 11.500 σκαφών. Διευκρίνισε ότι η απόσυρση της βιντζότρατας δεν συνεπάγεται την καταστροφή του σκάφους, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για άλλη αλιευτική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από 47 χρόνια, το 1979, θεσπίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για βιντζότρατες, επαναλαμβάνω,  πριν 47 χρόνια. Αυτή ήταν και η μοναδική περίπτωση απαγόρευσης. Από τότε είχε τεθεί, λοιπόν, η ανάγκη περιορισμού του εργαλείου, ενώ για άλλα εργαλεία πιο επιλεκτικά δόθηκαν άδειες, όπως, για παράδειγμα, το 2013 που χορηγήθηκαν με υπουργική απόφαση νέες άδειες σε παράκτιους αλιείς, όπως για δίχτυα και παραγάδια. Από το 1979 ξεκίνησε ουσιαστικά, όπως είπα, η διαχρονική φθίνουσα πορεία του με τους σταθμούς που ανέφερα προηγουμένως και από τα 500 σκάφη το 2009 φτάσαμε στα 73.

Η μετάβαση δεν σημαίνει εγκατάλειψη, σημαίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μπορεί να συνεχιστεί η επαγγελματική δραστηριότητα. Αλλάζει το εργαλείο, αλλά δεν γυρίζουμε την πλάτη στους αλιείς», ανέφερε ο κ. Καββαδάς.

Παράλληλα, βρίσκεται σε ισχύ πρόγραμμα ύψους 16 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, πρόσθετα μέτρα στήριξης του ελληνικού αλιευτικού στόλου. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους αλιείς να αντικαταστήσουν τις μηχανές των σκαφών τους και να προχωρήσουν σε άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε ο κλάδος να παραμείνει βιώσιμος και να περάσει η σκυτάλη στη νέα γενιά.

ΔΤ ΒΟΥΛΗ 22 09 26

Εκπροσώπηση αλιέων

 Στη θεσμική εκπροσώπηση των αλιέων, ο κ. Καββαδάς ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση αλιευτικών συλλόγων σε επίπεδο δήμου, ομοσπονδιών σε περιφερειακό επίπεδο και συνομοσπονδίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου.

Όπως εξήγησε, μετά την ακρόαση των φορέων εξετάζονται δύο αλλαγές στη διάταξη: η δυνατότητα εγγραφής αλιέων σε σύλλογο άλλου δήμου της επιλογής τους, όταν δεν συμπληρώνεται στον δήμο τους ο απαιτούμενος αριθμός μελών, και η συγκρότηση δύο κατηγοριών συλλόγων, Μέσης και Παράκτιας Αλιείας, αντί των τριών που προβλέπει σήμερα το σχέδιο νόμου βάσει αλιευτικού εργαλείου.

Ψηφιακή Καρτέλα Αγρότη και e-honey

Σημαντική παρέμβαση αποτελεί και η Ψηφιακή Καρτέλα του Αγρότη, με την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων να συνδέεται με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και τη διαδικασία να γίνεται ψηφιακά.

«Ο αγρότης δε μπορεί να συνεχίσει να κουβαλά φακέλους και να αποδεικνύει ξανά και ξανά “ποιος είναι”, “τι παράγει” και “ποια είναι η εκμετάλλευσή του”. Η Πολιτεία πρέπει να έχει αυτή την εικόνα και πρέπει να την έχει με διαφάνεια, ασφάλεια και διαλειτουργικότητα», τόνισε ο Υφυπουργός.

Στη μελισσοκομία, η πλατφόρμα e-honey εισάγει την ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, ενώ στις υδατοκαλλιέργειες θεσμοθετείται η υδρανάπαυση και προβλέπεται η ανάπτυξη νέων μορφών, όπως τα φύκη και οι πολυκαλλιέργειες.

ΑΑΔΕ: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τις αγροτικές ενισχύσεις

Στις διατάξεις για τις αγροτικές πληρωμές αναφέρθηκε ο κ. Καββαδάς, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει, ως οργανισμός πληρωμών, τη λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με στόχο, όπως είπε, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία των δεδομένων και την εφαρμογή σύγχρονων κανόνων ελέγχου.

Αναφερόμενος στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026, σημείωσε ότι, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, της ΕΘΕΑΣ και του ΓΕΩΤΕΕ της 18ης Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα λειτουργεί και δεν υπάρχει συστημικό ή τεχνικό πρόβλημα που να εμποδίζει την υποβολή αιτήσεων. Όπως ανέφερε, έχουν υποβληθεί οριστικά 20.000 αιτήσεις, άλλες 100.000 βρίσκονται σε προσωρινή υποβολή, ενώ περισσότεροι από 250.000 αγρότες έχουν εξουσιοδοτήσει Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων για την προετοιμασία των αιτήσεών τους. Η προθεσμία υποβολής έχει παραταθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ενόψει της προκαταβολής που προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας

Για τον ΕΛΓΑ, ορίζεται ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, χωρίς η συνολική αποζημίωση ανά δικαιούχο για όλες τις κατηγορίες ζημιάς να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Παράλληλα, οι παραγωγοί απαλλάσσονται από τραπεζική προμήθεια κατά την καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς.

«Η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα είναι κοινή υπόθεση όλων μας. Πρέπει να αποτελεί πεδίο σύγκλισης και όχι άσκησης κομματικών σκοπιμοτήτων και τυφλής αντιπολιτευτικής διάθεσης», επισήμανε ο κ. Καββαδάς.

“ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ” Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ: “Αθλητισμός για όλους-Αθλητισμός χωρίς εμπόδια”

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ»

Η Ημαθία και η Αλεξάνδρεια γίνεται  για ακόμα μία χρονιά σημείο συνάντησης της συμπερίληψης και του αθλητισμού!

23 Σεπτεμβρίου 2026 | Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας | 08:30 – 13:00

Με ένα μεγάλο μήνυμα συμπερίληψης, ισότητας και συμμετοχής ανοίγει στην Ημαθία και ειδικότερα στην πόλη της Αλεξάνδρειας η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού #BEACTIVE 2026. Το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Νομού Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ», στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού #BEACTIVE, διοργανώνει την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026, στο Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας, τη μεγάλη δράση: «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ» η οποία έχει γίνει θεσμός στην Ημαθία.

Μια ξεχωριστή αθλητική και εκπαιδευτική συνάντηση, όπου  περίπου 400 μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Ενότητας Αλεξάνδρειας, μαθητές με και χωρίς αναπηρία, αθλητές, φορείς ΑμεΑ, εκπαιδευτικοί, εθελοντές και εκπρόσωποι φορέων θα γίνουν μια μεγάλη ομάδα. Μια ημέρα όπου δεν θα υπάρχουν διαφορές, αποκλεισμοί και στερεότυπα. Θα υπάρχουν μόνο άνθρωποι που συμμετέχουν, συνεργάζονται, αγωνίζονται, δημιουργούν και ανακαλύπτουν ότι: **Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ!**

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1

 Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά Παραολυμπιακά και προσαρμοσμένα αθλήματα, θα συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και θα αντιληφθούν στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία κοινωνικής ένταξης.

Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται:

 BOCCIA, ΠΑΡΑ ΤΖΟΥΝΤΟ, ΞΙΦΑΣΚΙΑ, ΡΙΨΕΙΣ ΚΑΘΙΣΤΩΝ, ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με βασικές γνώσεις και πρακτικές πρώτων βοηθειών.

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Τα παιδιά θα δημιουργούν, θα εκφράζονται και θα αποτυπώνουν με χρώματα το δικό τους μήνυμα για τη διαφορετικότητα, τη φιλία και την αποδοχή.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ – ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

Μέσα από το παραμύθι της Ευδοξίας Αδαμίδου « Η ΚΑΡΑΒΙΔΑ » το οποίο γράφτηκε για το σωματείο μας και τη δημιουργική συμμετοχή, οι μικρότεροι μαθητές θα προσεγγίζουν με απλό και όμορφο τρόπο έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή και η φιλία.

 «ΤΟΙΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ»

Κάθε παιδί θα αφήνει το δικό του μήνυμα. Μια λέξη. Μια σκέψη. Μια ευχή. Ένα μήνυμα για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. Και όλα μαζί θα δημιουργήσουν τον μεγάλο τοίχο της συμπερίληψης.

 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ… ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ – ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

 Η συνύπαρξη μαθητών τυπικής εκπαίδευσης και  ΑμεΑ δεν αποτελεί απλώς μια συμβολική παρουσία….είναι η ίδια η ουσία της δράσης. Γιατί η συμπερίληψη δεν διδάσκεται μόνο μέσα από λόγια. Βιώνεται.

 #BEACTIVE – ΑΘΛΟΥΜΑΙ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ΕΝΩΝΟΜΑΙ

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού #BEACTIVE αποτελεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή που ενθαρρύνει τους πολίτες να γίνουν πιο δραστήριοι και να ανακαλύψουν τη χαρά της κίνησης.

Το Πρόγραμμα «Αθλητισμός για Όλους – Αθλητισμός χωρίς Εμπόδια» μεταφέρει αυτό το μήνυμα ένα βήμα παραπέρα:

Να μπορεί πραγματικά ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ να συμμετέχει.

Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς διακρίσεις. Χωρίς στερεότυπα. Χωρίς εμπόδια.

ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Στόχος της διοργάνωσης δεν είναι απλώς να παρουσιάσει αθλήματα. Είναι να δημιουργήσει εμπειρίες. Να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να μπουν για λίγο στη θέση του άλλου. Να γνωρίσουν τις δυνατότητες ενός ανθρώπου με αναπηρία. Να συνεργαστούν. Να γελάσουν. Να αγωνιστούν. Να χειροκροτήσουν. Να καταλάβουν ότι η διαφορετικότητα δεν μας χωρίζει αλλά ότι ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ.

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού #BEACTIVE με την στήριξη του #BeActiveHellas της Γ.Γ.Α.  και με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών, φορέων ΑμεΑ, αθλητών, προπονητών, εθελοντών και συνεργαζόμενων φορέων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα τρέχεις. Δεν έχει σημασία πόσο δυνατά ρίχνεις. Δεν έχει σημασία αν μπορείς να περπατήσεις, να τρέξεις ή να κινηθείς με διαφορετικό τρόπο. Σημασία έχει ότι συμμετέχεις. Ότι προσπαθείς. Ότι δεν εγκαταλείπεις. Ότι έχεις θέση στην ομάδα. Γιατί ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ!

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας (IASFF): Τελετή Λήξης και Βραβεύσεις

Έπεσε το Σάββατο η αυλαία για το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας (IASFF), με τις βραβεύσεις των καλύτερων ταινιών και την προβολή της εμβληματικής ταινίας του Σταύρου Τσιώλη «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες», με τα τραγούδια της ταινίας να ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής από την Babis Batmanidis Co(m)pany, ξεσηκώνοντας τους θεατές.

IASFF12 42

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του IASFF, κ. Νίκος Νικήτογλου, και ο συντονιστής του φεστιβάλ, κ. Στέργιος Μίχος, στο ξεκίνημα της βραδιάς έκαναν μια αναδρομή στις επτά ημέρες του IASFF12, το οποίο για πρώτη φορά άνοιξε τους ορίζοντές του εκτός Δήμου Αλεξάνδρειας, με την προβολή του Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ στο Cine Star στη Βέροια, και φυσικά με την κορωνίδα του φετινού προγράμματος: την προβολή του Σπουδαστικού Βαλκανικού Διαγωνιστικού στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

IASFF12 10

Μια open air προβολή με βαθύ συμβολισμό, μια μοναδική συνάντηση του σύγχρονου κινηματογράφου με τον αρχαίο πολιτισμό, που θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν.

Η νέα ενότητα του Διαγωνιστικού Animation ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, ενώ το Διεθνές Διαγωνιστικό έφερε για ακόμη μία χρονιά ιστορίες από όλο τον κόσμο που συγκίνησαν, προβλημάτισαν και άνοιξαν νέες συζητήσεις.

IASFF12 12

Η τελετή έναρξης, με το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Σμιλεμένες Ψυχές», συγκλόνισε τους θεατές, ενώ η παρουσία του σκηνοθέτη και η μουσική βραδιά με τους COCONUTS που ακολούθησε παραμένουν ζωντανές στις μνήμες μας.

Της τελετής λήξης προηγήθηκε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους επισκέπτες του φεστιβάλ, με την εντυπωσιακή περιήγηση στο Δέλτα του Αξιού, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλοξενούμενούς μας να γνωρίσουν έναν μοναδικό φυσικό τόπο της περιοχής.

iasff12 20

Η ώρα των βραβεύσεων

Η ώρα των βραβεύσεων ξεκίνησε με το πλέον εντυπωσιακό τμήμα, αυτό του Μαθητικού Διαγωνιστικού, με τη συντονίστρια, κα Γεωργία Παππά, να ανακοινώνει τις ταινίες που έλαβαν τα βραβεία, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, καθώς οι μαθητές πλημμύρισαν τη σκηνή.

Όπως τόνισαν τα παιδιά που έλαβαν τον λόγο, το ταξίδι της δημιουργίας μιας ταινίας είναι αυτό που πραγματικά μετράει. Και είμαστε βέβαιοι πως τα επόμενα χρόνια θα απολαύσουμε πολλά ακόμη μικρά διαμαντάκια από τη μαθητική κοινότητα της Ημαθίας και όχι μόνο.

IASFF12 23

Τη σκυτάλη πήρε η κριτική επιτροπή, με την πρόεδρο Μάτα Κούρτη και τα μέλη Νίκο Δημηνάκη, Λίζα Θέμελη και Γιώργο Ξανθάκη, καθώς και την εκπρόσωπο του ΕΚΚΟΜΕΔ, κα Ευδοξία Κυροπούλου, και τον Νίκο Ανεσίδη, χορηγό του Βραβείου Κοινού, να ανακοινώνουν τους νικητές μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, που έγινε ακόμη πιο ξεχωριστό από την παρουσία τριών εκ των νικητών: των Teodor Stoilov και Nellie Rajala για την ταινία Grandpa’s Fur και του Andreas Grützner για την ταινία Actually, I Didn’t Want to Stay Long.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή της ταινίας «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες», με την ορχήστρα της Babis Batmanidis Co(m)pany να ξεσηκώνει συντελεστές, χορηγούς, διοργανωτές και θεατές, σε μια μοναδική κινηματογραφική και μουσική ένωση που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη 12η διοργάνωση, στον υπέροχο χώρο του Café Stathmos, που φιλοξένησε την τελετή.

IASFF12 32

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες, τους χορηγούς, τα ΜΜΕ, τους φορείς και το κοινό που αγκάλιασαν ακόμη μία χρονιά το φεστιβάλ.

Κυρίως, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές, που εργάστηκαν άοκνα για πολλούς μήνες, ώστε το IASFF12 να γίνει πραγματικότητα, θέτοντας υψηλά στάνταρ και ταυτόχρονα διατηρώντας τα στοιχεία της ανεξαρτησίας, της ζεστής φιλοξενίας και, πάνω απ’ όλα, ενός ανθρώπινου κινηματογραφικού θεσμού, που αγάπησαν κοινό και δημιουργοί.

IASFF12 30

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ IASFF12

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ

Βραβείο Best Balkan Young Filmmakers by EKKOMED
Grandpa’s Fur — σε σκηνοθεσία Teodor Stoilov & Nellie Rajala

Ειδική Μνεία Balkan Young Filmmakers
Three Left Feet — σε σκηνοθεσία Stefan Košević & Laura Vuksan

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Βραβείο Best International Competition
Inkubus — σε σκηνοθεσία Reza Sam Mosadegh

Ειδική Μνεία International Competition
To Be — σε σκηνοθεσία Puya Mofid
Code Red — σε σκηνοθεσία Minoo Taheri & Majid Azizi

iasff21

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ANIMATION

Βραβείο
The Piano — σε σκηνοθεσία Avery Kroll

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Βραβείο
Actually, I Didn’t Want to Stay Long — σε σκηνοθεσία Andreas Grützner

ΝΙΚΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Βραβεία

Daybreak
Κωνσταντίνος Τουλουμτζίδης, Αθήνα Κογια, Καλλιόπη Δελαβεριδου, Σοφία Τσιγκογιάννη, Αλεξάνδρα Περισιανίδου, Γιώργος Κοροσίδης

Γράφοντας εμένα
Ιωάννης Ντίνας, Ραφαήλ Ζούρας, Διογένης Ακριβόπουλος, Βασιλενια Κασαμπά

Αθόρυβες κραυγές
Θωμάς Σιγκούνας, Έλενα Δελιόπουλου, Νικολέτα Πετκάκη

IASFF12 41

Ειδική Μνεία

Ήρωας — Νικολέτα Καψαλιάρη

Μαμά θα δούμε ταινία — Αλέξανδρος Καπετάνος, Αθανασία Μοσχοπούλου, Κορνηλία Μοσχοπούλου, Ελένη Καραγκιοζοπούλου

Τις φωτογραφίες τράβηξαν: Ζωντανού Ιουλία, Σιδηροπούλου Δέσποινα, Ντελιοπούλου Κατερίνα, Εμμανουηλίδου Μάρθα, Παπαδόπουλος Σίμος , Κούγκα Μαργαρίτα, Σπυριδωνίδου Αναστασία, Τάτσης Βασίλης.

iasff22

IASFF12 37

IASFF12 35

IASFF12 33

IASFF12 31

IASFF12 27

IASFF12 26

IASFF12 25

IASFF12 24

iasff12 21

IASFF12 19

IASFF12 18

IASFF12 17

IASFF12 16

IASFF12 14

IASFF12 6

IASFF12 5

IASFF12 4

IASFF12 2