Νάουσα: Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών η νέα γέφυρα στην περιοχή του Νοσοκομείου Νάουσας

Τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής της νέας γέφυρας του ποταμού Αράπιτσα, στην περιοχή του Νοσοκομείου Νάουσας, ανακοίνωσε επίσημα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νάουσα, το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2026, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ημαθία.

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Νάουσας ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης, παρουσία των Βουλευτών Ημαθίας κ.κ. Στέλλας Αραμπατζή και Τάσου Μπαρτζώκα, καθώς και των Αντιδημάρχων Νάουσας κ.κ. Θεόδωρου Δολδούρη, Ταμάρας Λογγινίδου, Αντώνη Μπέζου, Μάκη Ορδουλίδη, Χριστίνας Ράλλη και Άγγελου Σαββίδη.

spanakis naoussa 3

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, ο Δήμαρχος Νάουσας παρουσίασε στον κ. Σπανάκη τον συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα σημαντικότερα έργα, τις επενδύσεις και τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης βρέθηκε το ολιστικό σχέδιο «ΝΗΜΑ», ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα αποκατάστασης και επανάχρησης του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος «Βαρβαρέσος», το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση του Δήμου Νάουσας.

Ο κ. Κουτσογιάννης ανέλυσε στον Υφυπουργό τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία μιας «πρότυπης γειτονιάς» μέσα στον αστικό ιστό της Νάουσας. Το σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου οικοσυστήματος κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, έρευνας, επιχειρηματικότητας, κοινωνικής φροντίδας και καινοτομίας.

spanakis naoussa 2

Στο πλαίσιο του «ΝΗΜΑΤΟΣ» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων και φορέων –clusters– καθώς και κατοικιών για ψηφιακούς νομάδες, νέους εργαζομένους και νέα ζευγάρια από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν μόνιμα στον Δήμο Νάουσας και να εργάζονται εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.

Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η προσέλκυση και η παραμονή νέων ανθρώπων στην περιοχή, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για έναν Δήμο περισσότερο ελκυστικό, βιώσιμο, παραγωγικό και ανοιχτό στις νέες ιδέες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην εγκατάσταση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ στο διατηρητέο συγκρότημα του πρώην εργοστασίου «Λόγγου – Τουρπάλη». Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο περιφερειακό παράρτημα του ΕΚΕΤΑ, με τη συμμετοχή πέντε Ινστιτούτων και με προοπτική απασχόλησης 60 έως 80 νέων ερευνητών σε βάθος πενταετίας.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία ενός σχεδόν ενεργειακά αυτόνομου κτιρίου. Η παρουσία του ΕΚΕΤΑ αποτελεί καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια να εξελιχθεί ο Δήμος Νάουσας σε έναν σύγχρονο περιφερειακό κόμβο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

spanakis naoussa 4

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ακόμη τον Υφυπουργό για την ανασκαφική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βασιλικό Γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας, όπου έχουν έρθει στο φως εξαιρετικά σημαντικά νέα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ψηφιδωτά.

Ο κ. Κουτσογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης και της ενίσχυσης των ανασκαφών, καθώς και της δημιουργίας των απαραίτητων αρχαιολογικών υποδομών για την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή του μνημείου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον μακροπρόθεσμο στόχο της αναστήλωσης του Βασιλικού Γυμνασίου, ενός μνημείου με ξεχωριστή ιστορική και πολιτιστική σημασία.

spanakis naoussa 7

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος παρουσίασε την πρώτη μεγάλη παραγωγική επένδυση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Δήμο Νάουσας μετά την περίοδο της αποβιομηχάνισης και αφορά τη δημιουργία Μονάδας Εμφιάλωσης Νερού. Πρόκειται για μια επένδυση με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τον Δήμο Νάουσας, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει σταθερά ετήσια έσοδα ύψους έως και 1,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσογιάννης ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την πορεία της διαδικασίας επίσημης αναγνώρισης των ιαματικών νερών στον Άγιο Νικόλαο Κοπανού Νάουσας, με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ να αναμένεται, καθώς και για τον συνολικό σχεδιασμό αξιοποίησης των υδατικών πόρων του Βερμίου.

Αναφορά έγινε ακόμη στην αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Βέρμιον», για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος της τεχνικής προσφοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας παραχώρησής του σε ιδιώτες επενδυτές. Η επαναλειτουργία και αναβάθμισή του αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, με προοπτική να αποτελέσει την πρώτη πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ημαθία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Δημαρχείο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών μετέβη στην περιοχή του Νοσοκομείου Νάουσας, όπου ενημερώθηκε επί τόπου από τον Δήμαρχο για το έργο κατασκευής της νέας γέφυρας του ποταμού Αράπιτσα.

spanakis naoussa 8

Ο κ. Κουτσογιάννης παρουσίασε τον σχεδιασμό του έργου και ανέλυσε τη σημασία του για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στο Νοσοκομείο, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την αναβάθμιση των υποδομών σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο της πόλης.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπανάκης ανακοίνωσε επίσημα τη χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση μιας σημαντικής παρέμβασης για τον Δήμο Νάουσας και το σύνολο των πολιτών.

Η χρηματοδότηση της νέας γέφυρας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αφορά την κατασκευή μιας σύγχρονης και ασφαλούς υποδομής, η οποία θα βελτιώσει ουσιαστικά την πρόσβαση στη νοσηλευτική μονάδα και τη λειτουργική σύνδεσή της με την πόλη.

Η επίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών και η αναλυτική ενημέρωσή του για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου επιβεβαίωσαν τη σημασία της συστηματικής συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας για την προώθηση έργων και παρεμβάσεων που δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θεωρεί «εφικτή» την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε σήμερα πως η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος είναι «εφικτή» και παραμένει «βασικός στόχος» για το Ισραήλ.

Σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου είπε πως «το (ιρανικό) καθεστώς παραπαίει, είναι πιο αδύναμο από ποτέ. Δίνει μάχη επιβίωσης».

«Είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να εξαλείψουμε αυτήν την απειλή μια για πάντα, να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς. Αυτός είναι βασικός στόχος που έχουμε μπροστά μας, αλλά είναι κοντά. Δεν είναι αδύνατος. Είναι εφικτός», υποστήριξε.

Αφότου οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να εξαπολύουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν, ύστερα από έναν μήνα σχετικής ηρεμίας, η Τεχεράνη προχώρησε σε αντίποινα βάζοντας στο στόχαστρο συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: Ιορδανία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Δεν εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μας, αυτό δεν είναι τυχαίο… Ξέρουν τη δύναμή μας, την ισχύ των όπλων μας και την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Νετανιάχου, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τους εχθρούς του Ισραήλ: «Μην τα βάζετε μαζί μας!».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί υποδείξεις από κανέναν για το πώς θα ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Α. Κόστα

«Η Ελλάδα συμμετέχει ήδη ενεργά στις σχετικές διεργασίες με πολύ σαφείς θέσεις, με τολμηρές προτάσεις. Είναι θέσεις που πιστεύω ότι υπηρετούν το κοινό μας όραμα μιας Ευρώπης πιο ισχυρής, πιο ανταγωνιστικής, πιο ασφαλούς. Εξάλλου, όλες οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου καταδεικνύουν ότι πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και μάλιστα σε αυτή την λογική προετοιμάζει η Ελλάδα ήδη την προεδρία της στο Συμβούλιο κατά το 2ο εξάμηνο του 2027 με αίσθηση ευθύνης και έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση των κοινών μας προτεραιοτήτων» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

«Με τον κύριο πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα, με πρώτο βέβαια την εξαιρετικά περίπλοκη διαπραγμάτευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2028-2034. Συμφωνούμε, επιβάλλεται να πετύχουμε μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Η Κυπριακή Προεδρία άλλωστε έχει βάλει τις βάσεις. Αναμένουμε με προσμονή τις νέες προτάσεις της Ιρλανδικής Προεδρίας σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού και την κατανομή των πόρων. Αλλά πρέπει να πιέσουμε όλοι, ώστε να πετύχουμε τις αναγκαίες συναινέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, το οποίο προβλέπω, αγαπητέ μου Πρόεδρε, ότι και αυτό θα κρατήσει αρκετά, αλλά απαιτείται να έχουμε μια πολιτική συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι χρειαζόμαστε έναν πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος μπορεί να υπηρετεί ταυτόχρονα τις νέες προτεραιότητες, που εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει, χωρίς όμως ταυτόχρονα να υποβαθμίζει τις ταυτοτικές πολιτικές της Ευρώπης, τους πόρους της συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική, την οποία έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας βρίσκει επί της αρχής σύμφωνους. Για να το πω πολύ απλά, νομίζω ότι το έχεις πει και εσύ, δεν μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, δαπανώντας λιγότερα. Και για μας, οι πολιτικές που στηρίζουν τη σύγκλιση, διασφαλίζουν ότι η ανάπτυξη αφορά τελικά όλες τις χώρες της περιφέρειας της Ένωσης, αλλά τελικά ωφελούν και τις χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για επαρκείς πόρους για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Φέτος, πολλές ευρωπαϊκές χώρες επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές. Η πατρίδα μας απέφυγε τα χειρότερα, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια διαρκής πρόκληση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ενιαία ευρωπαϊκή απειλή. Αλλά βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τους πόρους της συνοχής, της κοινής αγροτικής πολιτικής, να χρηματοδοτήσουμε τις νέες μας προτεραιότητες, χρειαζόμαστε αύξηση των ιδίων πόρων», είπε.

«Πιστεύω ότι κοινά ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, όπως η άμυνα, που αποτελεί το απόλυτο κοινό δημόσιο αγαθό, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από καινούρια εργαλεία κοινού δανεισμού», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόκληση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη καλείται να κάνει ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, να κινηθεί, δηλαδή παίρνοντας τολμηρές πρωτοβουλίες με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες τεχνολογίες, που ήδη μετασχηματίζουν την οικονομία, αλλά και τις ζωές όλων μας. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε πίσω από τις παγκόσμιες εξελίξεις, χάνοντας μια κρίσιμη ευκαιρία».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά ανταγωνιστική Ευρώπη όταν οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά μας, συνεχίζουν να πληρώνουν την ενέργεια ακριβότερα από τους ανταγωνιστές μας. Είναι, συνεπώς, απόλυτη προτεραιότητα να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν την ενιαία αγορά ενέργειας. Και φέτος, το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, είχαμε υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Και φυσικά το ίδιο ισχύει για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ώστε οι επιχειρήσεις μας να μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς να αναζητούν αλλού ελκυστική χρηματοδότηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το ζήτημα της άμυνας, στο οποίο, όπως είπε, η Ευρώπη συνολικά καλείται να υψώσει μια αδιαπέραστη ασπίδα στις απειλές, από όπου και αν προέρχονται, είτε μιλάμε για τον Βορρά, είτε μιλάμε για τον Νότο, είτε μιλάμε για τη Δύση, είτε μιλάμε για την Ανατολή. «Επομένως, ενιαία πρέπει να είναι και η χρηματοδότηση της φύλαξης κάθε σπιθαμής της. Το SAFE ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία, κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα και επίσης χρειάζεται να επιλέγουμε τους συνοδοιπόρους μας πολύ προσεκτικά. Θυμίζω ότι όρος συμμετοχής τρίτων στο πρόγραμμα ήταν και είναι να μη θίγονται συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας των κρατών μελών», τόνισε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο τoυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρόσφατη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία κάθε υποψήφιας χώρας. Είναι κάτι το οποίο προβλέπουν μια σειρά από αποφάσεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και δεν νοείται, θα το ξαναπώ, να υπάρχει ενεργή απειλή πολέμου και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από μια χώρα, η οποία προσδοκά στη βελτίωση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε, δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Θα το ξαναπώ, η πατρίδα μου είναι μια ειρηνική χώρα, η οποία δεν συνιστά απειλή για κανέναν. Δεν θα δεχθεί όμως και υποδείξεις από κανέναν για το πώς θα ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Ποινή 7 μηνών στον 24χρονο που έκανε “επίδειξη” οδηγικών ικανοτήτων με σπορ αυτοκίνητο στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου

Ποινή φυλάκισης 7 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 24χρονο οδηγό, ο οποίος πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς κινούμενος επί της λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου, το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνη οδήγηση, από την οποία μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο νεαρός, υπήκοος Ουγγαρίας, οδηγούσε σπορ αυτοκίνητο με φθαρμένα ελαστικά κάνοντας στο οδόστρωμα «τετακέ και οκταράκια», σε μία “επίδειξη” οδηγικών ικανοτήτων. Η πορεία του φαίνεται να καταγράφηκε σε βιντεοληπτικό υλικό το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας.

Απολογούμενος ο ίδιος είπε ότι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας εκδήλωσης με αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων («super cars»), ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχα event σε άλλες χώρες τις οποίες επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα. «Θέλαμε να μοιραστούμε κάποιες όμορφες εικόνες. Νόμιζα ότι ήταν κάτι νόμιμο, εάν ήταν παράνομο δεν θα συμμετείχα», είπε στην απολογία του ο 24χρονος και ζήτησε συγγνώμη, ενώ η υπεράσπισή του προέβαλε τον ισχυρισμό της νομικής πλάνης.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, αναζητούνται ακόμη τρεις οδηγοί σπορ αυτοκινήτων που φαίνεται να συμμετείχαν στην ίδια εκδήλωση. Μεταξύ αυτών είναι ένας οδηγός που φέρεται να κινήθηκε ένα 24ωρο αργότερα στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης, όπου προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς και επίδειξη ικανοτήτων. Οι άλλοι δύο οδηγοί φαίνεται να παρείχαν συνδρομή στον προηγούμενο, προκαλώντας παρακώλυση της κυκλοφορίας για τους λοιπούς χρήστες της παραλίας.

Για το λόγο αυτό, ο εισαγγελέας ζήτησε να εξαχθούν αντίγραφα της δικογραφίας, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι συγκεκριμένοι οδηγοί και να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διπλωματικές πηγές: Διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο για τις δημόσιες τουρκικές ανακοινώσεις αναφορικά με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, όσο και για τις Προεδρικές Αποφάσεις της 15ης Αυγούστου για την ανακήρυξη δύο «εθνικών» θαλάσσιων πάρκων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κατά την επίδοση του ελληνικού διαβήματος, το τουρκικό υπουργείο ενεχείρισε ρηματικές διακοινώσεις, στις οποίες επαναλαμβάνονται οι ήδη δημοσίως διατυπωμένοι ανυπόστατοι τουρκικοί ισχυρισμοί, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν:

«Η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά ως αυθαίρετους και στερούμενους οποιασδήποτε νομικής βάσης τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο έχει καθοριστεί σαφώς και οριστικώς από τα σχετικά διεθνή συμβατικά κείμενα».

Η Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτει, επίσης, ως άκυρη και στερούμενη έννομης ισχύος την ανακήρυξη «εθνικών» θαλάσσιων πάρκων, στο βαθμό που εκτείνονται σε περιοχές εκτός τουρκικής δικαιοδοσίας και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει ενώπιον των ευρωπαίων και διεθνών εταίρων της κάθε μονομερή ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», καταλήγουν διπλωματικές πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν. Δένδιας: Έρχονται 522 έργα οχύρωσης σε όλη τη χώρα έως το 2030

Την επιτάχυνση του προγράμματος οχύρωσης και προστασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αξιοποίηση προκατασκευασμένων και διασυνδεόμενων μπλοκ οπλισμένου σκυροδέματος, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της επίσκεψής του, σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026, στο 316 Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού στους Τοξότες Ξάνθης.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε αρχικά στην παραγωγική δραστηριότητα του 316 Συνεργείου, το οποίο, όπως είπε, παράγει μη επανδρωμένα αεροχήματα. Σε συνδυασμό με το 306 Εργοστάσιο Βάσης στην Αττική, «οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να παράγουν περίπου 5.000 drones ετησίως για τις ανάγκες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η εικόνα αυτή απέχει σημαντικά από τα δεδομένα που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2023, όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεταν μόλις δύο drones «κατηγορίας ΙΙΙ», τύπου HERON, τα οποία επιχειρούσαν εναλλάξ, καθώς και 252 drones βιομηχανικής παραγωγής, τα οποία ο υπουργός χαρακτήρισε «με κάθε σεβασμό, επιπέδου τζάμπο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η παραγωγική δυνατότητα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση του 309 Εργοστασίου, τα εγκαίνια του οποίου, όπως ανέφερε, προγραμματίζονται για τον Δεκέμβριο. Τότε, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να παράγουν έως και 15.000 drones ετησίως.

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν αποκλειστικά την παραγωγή των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων, «χωρίς να συνυπολογίζονται οι δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί στο ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας».

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε μια φάση κατά την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις «σε ταχύτατο χρονικό διάστημα περνούν στη νέα εποχή».

Αναφερόμενος στις επιχειρησιακές δυνατότητες των drones, σημείωσε ότι προσφέρουν δυνατότητες παρατήρησης και αναγνώρισης, αλλά και «δυνατότητες επιθετικής δραστηριότητας». Όπως υπογράμμισε, όμως, η ενίσχυση αυτών των δυνατοτήτων δεν αρκεί, καθώς απαιτείται, παράλληλα, η ανάπτυξη αντίστοιχων μέσων προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από αντίστοιχα μέσα που ενδέχεται να διαθέτει μια χώρα η οποία απειλήσει την Ελλάδα.

«Στο 316 Συνεργείο στην Ξάνθη βρίσκεται μία από τις οκτώ μονάδες που έχουν δημιουργηθεί για την παραγωγή προκατασκευασμένων και διασυνδεόμενων μπλοκ οπλισμένου σκυροδέματος, τα οποία προορίζονται ακριβώς για την προστασία του προσωπικού», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Αποκάλυψε, δε,  ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα 522 έργων οχύρωσης. Στόχος είναι, όπως ανέφερε, έως το 2030 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων οχύρωσης και προστασίας του προσωπικού, όχι μόνο στο σύνολο των θέσεων άμυνας και διασποράς, αλλά και στις θέσεις υποστήριξης, στις εγκαταστάσεις και στις υποδομές της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα πλεονεκτήματα της χρήσης των προκατασκευασμένων μπλοκ οπλισμένου σκυροδέματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει να περιοριστεί στο 20% ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή των συγκεκριμένων οχυρωματικών έργων, ενώ ακόμη σημαντικότερη είναι, όπως είπε, η μείωση του κόστους κατασκευής, η οποία υπολογίζεται περίπου στο 30%.

Ο κ. Δένδιας, πρόσθεσε ότι «η εξοικονόμηση από τα έργα που είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν υπολογίζεται σε περίπου 41 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση».

«Βλέπετε λοιπόν πώς λειτουργεί η Ατζέντα 2030 στην πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, συνδέοντας την ανάπτυξη των νέων παραγωγικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με την κατασκευή των απαιτούμενων αμυντικών εγκαταστάσεων και την εξοικονόμηση πόρων για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ενώ κλείνοντας υπογράμμισε ότι η «Ατζέντα 2030» λειτουργεί αφενός με την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων να παράγουν drones και αφετέρου με τη δημιουργία του μηχανισμού κατασκευής των αμυντικών εγκαταστάσεων που απαιτεί η σημερινή συγκυρία, τονίζοντας ότι «δημιουργείται, επίσης, μια τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Π. Μαρινάκης: Για πρώτη φορά ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, με την ολοκλήρωση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος των έργων αποκατάστασης των υποδομών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Η κυκλοφορία στον άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη διεξάγεται από τις 2 Σεπτεμβρίου με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης σε λειτουργία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όπως είχε δεσμευτεί πριν από περίπου έναν χρόνο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η τηλεδιοίκηση θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου 2026. Μετά από μήνες συνεχιζόμενης δουλειάς και συντονισμένων ενεργειών όλων των εμπλεκομένων και υπό τη νέα πολιτική ηγεσία του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κότσιρα αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε και για πρώτη φορά ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι οι σχετικές εγκρίσεις για τα τμήματα Οινόη-Τιθορέα και Λάρισα-Πλατύ «είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ελέγχου και λεπτομερούς αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στην αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας. Η σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση, το ETCS, η επιχειρησιακή επικοινωνία και η πρόσθετη ψηφιακή εποπτεία μέσω του railway.gov.gr δημιουργούν διαδοχικά επίπεδα προστασίας και ενισχύουν την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας». Προσέθεσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με συνέπεια και σχέδιο. «Στόχος είναι ένας σύγχρονος, ασφαλής και αξιόπιστος σιδηρόδρομος αντάξιος των αναγκών των πολιτών και των ευρωπαϊκών προδιαγραφών».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα στον τομέα της οδικής ασφάλειας καθώς τον φετινό Αύγουστο καταγράφηκαν περίπου 50% λιγότερα θύματα από τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2025 και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη διότι ο Αύγουστος είναι διαχρονικά ένας από τους πιο δύσκολους μήνες για την ασφάλεια στους δρόμους, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας και των περισσότερων και μεγαλύτερων μετακινήσεων.

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η θετική πορεία στην οδική ασφάλεια συνεχίστηκε και το 2026, μετά τη μείωση κατά 22% των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα το 2025, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια ενισχύεται με την αυστηρή εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, περισσότερους ελέγχους, ψηφιακές κάμερες και παρεμβάσεις στις υποδομές. Τόνισε παράλληλα τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες, με την κυκλοφορία 50 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, την πρόσληψη 171 οδηγών και την ενίσχυση του δικτύου μετά την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά, καθώς και το νέο ενισχυμένο πρόγραμμα του τραμ στην Αθήνα από τις 7 Σεπτεμβρίου.

 Σημείωσε ακόμη ότι εγκρίθηκε επενδυτικό πρόγραμμα 2,3 δισ. ευρώ για το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νήσων, με έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ΑΠΕ, φραγμάτων και υποδομών ηλεκτροκίνησης.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο ενιαίο πλαίσιο στεγαστικής αρωγής και κρατικών ενισχύσεων μετά από φυσικές καταστροφές, που απλοποιεί τις διαδικασίες και επιταχύνει την αποζημίωση πληγέντων και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σημείωσε τη λειτουργία του «Traffic Commander» και της ομάδας «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ.» για τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο στην Αττική. Τέλος, ανέδειξε την αύξηση άνω του 90% των κατ’ οίκον παραδόσεων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τον ΕΟΠΥΥ και την έναρξη του νέου συστήματος ενδονοσοκομειακής συνταγογράφησης.

Κλείνοντας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Με την ολοκλήρωση, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, των έργων αποκατάστασης των υποδομών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Daniel”, η κυκλοφορία στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη διεξάγεται από τις 2 Σεπτεμβρίου με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης σε λειτουργία.

Όπως είχε δεσμευθεί πριν περίπου έναν χρόνο ο πρώην αν. Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης η τηλεδιοίκηση θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου 2026. Μετά από μήνες συνεχιζόμενης δουλειάς και συντονισμένων ενεργειών όλων των εμπλεκομένων και υπό την νέα πολιτική ηγεσία του χαρτοφυλακίου των μεταφορών και τον αν. Υπουργό Γιώργο Κώτσηρα, αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε και για πρώτη φορά, ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης.

Παράλληλα, η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με τις Αποφάσεις 67/2026 και 68/2026, χορήγησε ρητά έγκριση θέσης σε λειτουργία στις σταθερές παρατρόχιες εγκαταστάσεις ETCS επιπέδου 1 για τα τμήματα Οινόη-Τιθορέα και Λάρισα-Πλατύ. Οι εγκρίσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ελέγχου και λεπτομερούς αξιολόγησης.

Πρόκειται για ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στην αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας. Η σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση, το ETCS, η επιχειρησιακή επικοινωνία και η πρόσθετη ψηφιακή εποπτεία μέσω του railway.gov.gr δημιουργούν διαδοχικά επίπεδα προστασίας και ενισχύουν την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας.

Η προσπάθεια συνεχίζεται με συνέπεια και σχέδιο. Στόχος μας είναι ένας σύγχρονος, ασφαλής και αξιόπιστος σιδηρόδρομος, αντάξιος των αναγκών των πολιτών και των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα στον τομέα της οδικής ασφάλειας καθώς τον φετινό Αύγουστο καταγράφηκαν περίπου 50% λιγότερα θύματα από τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2025. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς ο Αύγουστος είναι διαχρονικά ένας από τους πιο δύσκολους μήνες για την ασφάλεια στους δρόμους, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας και των περισσότερων και μεγαλύτερων μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2025 η Ελλάδα κατέγραψε μείωση 22% στα θανατηφόρα τροχαία, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα έως τώρα στοιχεία  για το 2026 δείχνουν ότι η πτωτική αυτή τάση συνεχίζεται.

Η προσπάθεια για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας συνεχίζεται με αυστηρή εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την εντατικοποίηση των ελέγχων της Ελληνικής Αστυνομίας, την επέκταση των ψηφιακών καμερών, παρεμβάσεις στις οδικές υποδομές και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Κάθε ανθρώπινη ζωή που σώζεται είναι μια σημαντική νίκη.

Στο πεδίο των αστικών συγκοινωνιών,  δύο σημαντικές εξελίξεις ενισχύουν την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Από χθες κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 50 καινούρια, ηλεκτρικά, αρθρωτά λεωφορεία, με τα οποία ενισχύθηκε ο στόλος του ΟΑΣΘ. Τα νέα λεωφορεία δρομολογούνται σε πολυπληθείς περιοχές, κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γραμμή του αεροδρομίου. Η ένταξή τους στην κυκλοφορία, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 171 επιπλέον οδηγών, επιτρέπει την ενίσχυση της συχνότητας των δρομολογίων και των συνθηκών μετακίνησης.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, την ανανέωση του στόλου και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, διαμορφώνεται ένα πιο σύγχρονο και αξιόπιστο δίκτυο μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, από τις 7 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο, ενισχυμένο πρόγραμμα δρομολογίων του τραμ, με περισσότερα ημερήσια δρομολόγια, περισσότερους συρμούς σε κυκλοφορία και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των περίπου 55.000 επιβατών που χρησιμοποιούν καθημερινά το τραμ, αλλά και η επιλογή του τραμ ως μέσου μετακίνησης από ακόμα περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας.

Έργα και δράσεις, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νήσων, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το Ταμείο συστάθηκε αποκλειστικά για την Ελλάδα ως ένα ενιαίο χρηματοδοτικό πλαίσιο, που συνδυάζει την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, την αποθήκευση και την ηλεκτροκίνηση.

Οι εγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν σε:

  • 1,1 δισ. ευρώ για ηλεκτρικές διασυνδέσεις και συναφείς ενεργειακές υποδομές στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου,
  • 977 εκατ. ευρώ για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
  • 200 εκατ. ευρώ για φράγματα και ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού και
  • 56 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο εισάγεται ένα νέο πλαίσιο μέτρων στεγαστικής αρωγής και ενισχύσεων μετά από φυσικές καταστροφές.

Στα βασικά οφέλη της πρωτοβουλίας συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

-Μετάβαση από ένα σύστημα αποσπασματικών παρεμβάσεων σε ένα ενιαίο, ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό πλαίσιο κρατικής αρωγής

Στόχος είναι ο πολίτης και η επιχείρηση που πλήττονται από μια φυσική καταστροφή να γνωρίζουν τι δικαιούνται, πώς το λαμβάνουν και ποιος ελέγχει τη διαδικασία.

-Απλοποίηση διαδικασιών

Ο πολίτης, πλέον, θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση στήριξης ψηφιακά και να παρακολουθεί την πορεία της.

-Μέριμνα για πληγέντες του παρελθόντος

Μεταβατικές ρυθμίσεις επιτρέπουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληγέντων να επανέλθουν στη διαδικασία και να κριθούν με το νέο πλαίσιο, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

-Fast track διαδικασίες και για την επιχειρηματικότητα

-Συμπληρωματική λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου, το νέο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας, για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στους δρόμους της Αττικής, το «Traffic Commander», ενώ παράλληλα ξεκίνησε τη δράση της η επιχειρησιακή ομάδα «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ».

Η διαχείριση του κυκλοφοριακού γίνεται σε πραγματικό χρόνο, με την αξιοποίηση τόσο της τεχνολογίας όσο και του έμψυχου δυναμικού, δηλαδή των δικυκλιστών και των τροχονόμων.

Ο στόχος, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι σταδιακά να κερδίσουμε ακόμη και 25%-30% χρόνο στην κίνηση των οχημάτων.

Πάνω από 90% αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2026 οι κατ’ οίκον παραδόσεις Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τον ΕΟΠΥΥ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025.

Τον πλέον απαιτητικό μήνα του χρόνου, δηλαδή, τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα αυτά σκευάσματα παραδόθηκαν εμπρόθεσμα στους δικαιούχους.

Αξίζει να επισημανθεί πως μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των δικαιούχων που επέλεξαν να παραλάβουν τη φαρμακευτική τους αγωγή «κατ’ οίκον».

Παράλληλα, την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Ενδονοσοκομειακής Συνταγογράφησης.

Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, για πρώτη φορά, η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ένας ασθενής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του θα καταγράφεται ηλεκτρονικά. Διασφαλίζεται, έτσι πλήρης ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια.

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην τελετή εγκαινίων της 90ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 12:00 θα παραχωρήσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. Βαρδακαστάνης: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο για τη χώρα, για την κοινωνία

Στο μήνυμα που εκπέμπεται σήμερα από τους εορτασμούς για την 3η του Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο, αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Βαρδακαστάνης, φιλοξενούμενος των δημοσιογράφων Αντώνη Αντζολέτου και Γιάννη Καντέλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

«Πανίσχυρο πολιτικό οστικό κύμα σε όλη τη χώρα από το Ηράκλειο. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο για τη χώρα, για την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε και στη θερμή ανταπόκριση που είχαν τα κλιμάκια βουλευτών και στελεχών του Κινήματος όλες τις προηγούμενες ημέρες στους τέσσερις νομούς του νησιού. 

«Δεν υπάρχει καμία άλλη ημερομηνία ίδρυσης κόμματος που να γιορτάζεται. Είναι η 3η Σεπτέμβρη του 1843 που οι Έλληνες διεκδίκησαν Σύνταγμα. Είναι η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 που πάνω από το μισό του πληθυσμού βρήκε πολιτική έκφραση», ανέφερε.

Στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Ο κύριος Τσίπρας κάποτε πρέπει δημόσια να πάρει θέση και να πει: “έκανα λάθος που έκοψα το ΕΚΑΣ, έκανα λάθος που έφερα τον νόμο Κατρούγκαλου, έκανα λάθος που έφερα τα funds, έκανα λάθος που κατήργησα την προστασία της πρώτης κατοικίας και έφερα τους πλειστηριασμούς, έκανα λάθος που υποθήκευσα την περιουσία του ελληνικού λαού για 99 χρόνια”. Κάποτε πρέπει να το πει. Δεν μπορεί να φταίνε όλοι οι συνεργάτες του και αυτός να είναι ο Δίας στον Μύτικα του Ολύμπου. Τα λάθη σε όλους τους άλλους, η επιτυχία στον αρχηγό μας. Δεν είναι έτσι οι αρχηγοί». 

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει copy paste το 80% του προγράμματός του, παρότι προπαγάνδιζε πως έρχεται να καλύψει το «κενό αντιπολίτευσης», ο κ. Βαρδακαστάνης ξεκαθάρισε πως οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερές. «Εμείς δεν είμαστε πολιτικό εκκρεμές. Είμαστε σταθεροί. Το εάν ο κύριος Τσίπρας έχει έρθει προς εμάς, είναι μια άλλη ιστορία. Ας το κρίνει  η κοινωνία. Αλλά ο κ. Τσίπρας έχει κριθεί ως Πρωθυπουργός. Τι θέλει δηλαδή ο κ. Τσίπρας; Να κριθεί και πάλι με τον κ. Μητσοτάκη σε ένα κατεψυγμένο δίπολο;», αναρωτήθηκε. 

Ως προς τη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη, ο κ. Βαρδακαστάνης εκτίμησε πως «το ΠΑΣΟΚ θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών». Σημείωσε, μάλιστα, πως η σημερινή δημοσκόπηση της Interview αποτυπώνει ήδη μια σοβαρή μεταβολή σε σχέση με τις μετρήσεις πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα. «Στη μέτρηση, πριν τις διακοπές, το κόμμα Τσίπρα ήταν στο 15,1%, την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 14,5% και σήμερα στο 13,7%. Εμείς, στην ίδια εταιρεία, πριν τις διακοπές, στο 10%, την περασμένη εβδομάδα στο 10% και σήμερα 11,9%. Η διαφορά των 5,1 μονάδων έχει γίνει 1,8. Το πραγματικό αποτέλεσμα είναι ανάποδο και θα το δείτε μετά τη ΔΕΘ», επέμεινε.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) καλλιεργώντας σταθερά έναν ισχυρό δεσμό επικοινωνίας με την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Διαδραστικές εφαρμογές, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, ανανεωμένο πληροφοριακό και οπτικοακουστικό υλικό για τις επίσημες στατιστικές της χώρας περιλαμβάνονται στις δράσεις της.

Στο περίπτερο 15 (stand 30) της 90ης ΔΕΘ, οι επισκέπτες/τριες θα μπορούν να ενημερωθούν για τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό, την οικονομία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τη γεωργία και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του καθιερωμένου θεσμού της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ, η ΕΛΣΤΑΤ θα διανέμει ειδική έκδοση με στοιχεία δημογραφίας, εμπορίου και τουρισμού για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιαπωνίας. Παράλληλα, παρουσιάζει για πρώτη φορά μία διαδραστική εφαρμογή εμπνευσμένη από τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, την καθημερινότητα και τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Το «Κουίζ: Ελλάδα & Ιαπωνία» αντλεί στοιχεία από τις έρευνες των στατιστικών αρχών των δύο χωρών επιχειρώντας μια σύντομη «γνωριμία» κάθε ενδιαφερόμενου/ης με αυτές.

Δίνοντας έμφαση στη στρατηγική της για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας», η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει το έκτο, κατά σειρά δημοσίευσης, τεύχος των εκπαιδευτικών τετραδίων θεωρίας και ασκήσεων «Οι αριθμοί και η ζωή μας» που απευθύνονται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το νέο τεύχος (ΤΕΥΧΟΣ Iα) αφορά στους μαθητές των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αποσκοπεί στην εισαγωγή τους στον κόσμο των επίσημων στατιστικών, μέσα από παραδείγματα, δραστηριότητες και βιωματικές ασκήσεις κατάλληλες για την ηλικία τους. Επιπλέον, οργανώνονται και φέτος εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που προγραμματίζουν επισκέψεις στο περίπτερο της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται επίσης, ότι ευθυγραμμιζόμενη με την ανάγκη περαιτέρω προστασίας του περιβάλλοντος, η ΕΛΣΤΑΤ προβαίνει φέτος στη δραστική μείωση των εκτυπώσεων των εκδόσεών της προτάσσοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του περιορισμού του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Το παραδοσιακό έντυπο υλικό αντικαθίσταται σχεδόν ολοκληρωτικά από ψηφιακά μέσα, κώδικες QR και διαδραστικές οθόνες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ταυτόχρονα με την παρουσία της στη ΔΕΘ, η ΕΛΣΤΑΤ εγκαινιάζει την επέκταση της παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) με τη διαμόρφωση επίσημης σελίδας στο FACEBOOK (https://www.facebook.com/StatisticsGR).

Τα εγκαίνια του περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Αθανάσιο Κατσή την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 13:00.

Όλο το πληροφοριακό υλικό που παρουσιάζεται στο περίπτερο της ΕΛΣΤΑΤ είναι διαθέσιμο και στον υπερσύνδεσμο: https://www.statistics.gr/el/elstat-90-tif

Θεραγνωστική του Καρκίνου, όλες οι εξελίξεις: Παρουσίαση στη ΔΕΘ-Το πιο σύγχρονο hub βρίσκεται στο ΕΙΕ

Κέντρο Αριστείας για τη Θεραγνωστική του Καρκίνου

Παρουσίαση στο πλαίσιο της 90ης ΔΕΘ

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

Περ.7

«Κέντρο Αριστείας για τη Θεραγνωστική του Καρκίνου, Προηγμένα Οργανικά Ηλεκτρονικά και Βιοηλεκτρονικές Εφαρμογές» είναι το θέμα εκδήλωσης workshop με συντονιστή τον Διευθυντή Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη και με ομιλίες-παρεμβάσεις των ερευνητών-ειδικών επιστημόνων Δρ.Ε.Γκόνου Διευθυντή ΙΧΒ/ΕΙΕ, Δρ.Σ.Καρακίτσιου ΕΛΕ Α’ ΙΧΒ/ΕΙΕ, Δρ.Χ.Χώχου ΕΡΕ Β’ ΙΧΒ/ΕΙΕ, Δρ. Χ.Ριζώτη ΕΡΕ Α’ ΙΘΦΧ/ΕΙΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στο περ 7 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας από τις 17.40-18.40 στο πλαίσιο της 90ης ΔΕΘ.

Την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο ο Διευθυντής/Πρόεδρος του ΕΙΕ Καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης θα μιλήσει (17.20-17.40) με θέμα «Το περιβαλλοντικό και αστικό εκθεσίωμα»

Το Κέντρο Αριστείας για τη Θεραγνωστική του Καρκίνου

Το Κέντρο Αριστείας φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη ΝΑ Ευρώπη για την ανάπτυξη προηγμένων οργανικών υλικών, καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά του καρκίνου καθώς και πρωτοποριακών βιοηλεκτρονικών εφαρμογών.

Με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, το Κέντρο Αριστείας του ΕΙΕ αναβαθμίζει ριζικά τις ερευνητικές υποδομές του, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του Ιδρύματος στον εθνικό και παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη.

Με το συγκεκριμένο έργο ενισχύεται η ερευνητική ικανότητα του ΕΙΕ και της δυναμικής που αυτό επιδεικνύει σε σημαντικά και καινοτόμα πεδία της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως είναι οι εξής 3 τεχνολογικοί πυλώνες:

Προηγμένα Οργανικά Ηλεκτρονικά, Θεραγνωστική του Καρκίνου, Βιοηλεκτρονική.

Το Κέντρο Αριστείας θα στεγάσει τις ακόλουθες επτά νέες ερευνητικές μονάδες, πλήρως εξοπλισμένες για έρευνα αιχμής, οι οποίες θα συντονίζονται από αντίστοιχες επιστημονικές επιτροπές.

Ερευνητική Μονάδα 1 – Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας 

Ερευνητική Μονάδα 2-Βιοαπεικόνισης

Ερευνητική Μονάδα 3 – Χημικής Ανάλυσης

Ερευνητική Μονάδα 4 – Προηγμένης Φασματοσκοπίας

Ερευνητική Μονάδα – 5 OMICS

Ερευνητική Μονάδα 6 – Πληροφορικής και Υπολογιστικής

Ερευνητική Μονάδα 7 – Βιοηλεκτρονικής