Αποσύρει την υποψηφιότητα του ο Παύλος Πολάκης

Την απόσυρση του από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανακοίνωσε με ανάρτηση του ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης. Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«τον Νοέμβριο του 2024, έχοντας λάβει σχεδόν 44% στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνήθηκα να σύρω τον κόσμο μας σε 2ο εκλογικό γύρο. Τότε, πήρα την απόφαση αυτή, κρίνοντας ότι δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια. Με συντροφικότητα αποδέχτηκα τη νίκη του Σωκράτη Φάμελλου, δεν εξέφρασα καμία πικρία για την αλαζονική και σίγουρα μη συντροφική επιλογή που έκανε όσον αφορά τη στελέχωση των οργάνων του κόμματος και συνέχισα τη δουλειά που έκανα μαζί με τους συντρόφους του Τμήματος Διαφάνειας. Για μια ακόμα φορά η ομαδική μας δουλειά, είχε αποτελέσματα (π.χ. παραίτηση Λαζαρίδη).

Αυτά μέχρι την “ανεξήγητη” στροφή του κόμματος και την αλλοπρόσαλλη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουνίου, όταν με εισήγηση του παραιτηθέντος πια προέδρου Σωκράτη Φάμελλου, αποφασίσαμε να στηρίξουμε ένα άλλο κόμμα, το οποίο μάλιστα είχε μόλις ιδρυθεί και το οποίο δεν είχε δημοσιοποιήσει καν τις προγραμματικές του θέσεις. Η μοναδική στην παγκόσμια πολιτική ιστορία αυτή απόφαση, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, καταφέραμε να ανατρέψουμε τα σχέδια όσων ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός εκλογικής μάχης και με την έκτακτη Κ.Ε. του περασμένου Σαββάτου εξασφαλίσαμε την αυτονομία του κόμματος.

Σήμερα, είμαι μπροστά σε μια ακόμα δύσκολη απόφαση. Έχω από καιρό ξεκαθαρίσει ότι η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου για την ανατροπή Μητσοτάκη μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης που θα αναδιανέμει πλούτο υπέρ της εργασίας, θα επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικούς πυλώνες της οικονομίας, θα ακυρώσει τους άδικους μνημονιακούς νόμους, αλλάζοντας κράτος και δικαιοσύνη.

Κάτι τέτοιο απαιτεί μια καθαρή λύση στην ηγεσία του κόμματος και μια ομόφωνη απόφαση εκλογής προέδρου Κ.Ο., συνθήκη που από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει. Κάποιοι/ες έχουν κάνει άλλες επιλογές. Άραγε, το αν οι βουλευτές μας ανεξαρτητοποιούνται ή παραδίδουν την έδρα τους, είναι ατομική τους απόφαση ή σχέδιο; Άραγε, οι απειλές για αποχώρηση, αν μου γινόταν η τιμή να ηγηθώ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι έκφραση συντροφικότητας; Άραγε, έχουμε την πολυτέλεια σε μια Κ.Ο. 8 ατόμων να έχουμε δυο υποψηφιότητες;

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω μου, κάνω την επιλογή να αποσύρω την υποψηφιότητα μου για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Από καρδιάς θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον κόσμο που τόσα χρόνια με στηρίζει.

ΥΓ. Τα υπόλοιπα στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου. Στράτα μου ίδια ήσουνα κι ίδια πομένεις πάντα…και δεν χωρούν στο δρόμο μου των αλλωνών κουμάντα!».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Με μία μαντινάδα από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Σφακιά, ο Παύλος Πολάκης αφήνει να διαφανεί ότι θα αποσυρθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μένει μόνη υποψήφια η Ρένα Δούρου να εκλεγεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αναφέρει: «Στράτα μου ίδια ήσουνα κι ίδια πομένεις πάντα…και δεν χωρούν στο δρόμο μου των αλλωνών κουμάντα! Χαιρετίσματα από Σφακιά σε όλους τους καλούς! Οι άλλοι ό,τι κι αν κάνουν δεν μας αγγίζουν γιατί δείξανε και το πραγματικό τους μπόι και το ηθικό τους ανάστημα….ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ».

Ο Παύλος Πολάκης βρίσκεται στα Σφακιά και δεν θα παρευρίσκεται στην Κουμουνδούρου στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και όπως φαίνεται αύριο στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα διεκδικήσει άλλο ρόλο ή αξίωμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισπανία: Πάνω από 120.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στη Σαραγόσα σε πυρκαγιά που παρουσιάζει “πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης”

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη κοντά στη Σαραγόσα, στην Αραγονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, έχει ήδη κάψει πάνω από 120.000 στρέμματα και παρουσιάζει «υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης» εξαιτίας του ανέμου, προειδοποίησαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

«Η νύχτα ήταν πολύ περίπλοκη, πολύ δύσκολη. Αυτήν την ώρα, εκτιμούμε ότι η επιφάνεια που κάηκε ξεπερνά τα 120.000 στρέμματα», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Ρομπέρτο Μπερμούδεθ ντε Κάστρο, που είναι αρμόδιος για ζητήματα ασφάλειας στους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης της Αραγονίας.

Η πυρκαγιά, από την οποία δεν υπάρχουν θύματα, ξέσπασε την Τετάρτη στην Ορές, αραιοκατοικημένη περιοχή της Αραγονίας όπου πέντε χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν: παρά την έντονη κινητοποίηση των πυροσβεστών τη νύχτα της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή, «η φωτιά παρέμεινε πολύ ενεργή», διευκρίνισε η περιφερειακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Πάνω από 450 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από ενισχύσεις περίπου 300 στρατιωτικών και από περίπου 30 εναέρια μέσα, συνέχιζαν σήμερα το πρωί να δίνουν μάχη με τις φλόγες. «Ο κίνδυνος εξάπλωσης παραμένει πολύ υψηλός» λόγω της αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου, και η προτεραιότητα είναι να «συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την προστασία όλων των κατοικημένων οικισμών», σημείωσε ο Μπερμούδεθ ντε Κάστρο.

Η Ισπανία έζησε την περασμένη εβδομάδα μια από τις πιο φονικές πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία της. Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 70.000 στρέμματα κάηκαν από τη δασική αυτή πυρκαγιά που ξέσπασε στις 9 Ιουλίου στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία.

Η Ισπανία, χώρα στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια κύματα καύσωνα ολοένα και μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότητας, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν καταστροφικές πυρκαγιές.

Το 2025 πάνω από 3.930.000 στρέμματα κάηκαν από τις φλόγες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis), στον χειρότερο απολογισμό στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας. Πάνω από 724.880 στρέμματα έχουν καεί από την αρχή της χρονιάς στη χώρα.

Πέρυσι, «το ένα τρίτο της συνολικής επιφάνειας που κάηκε στην Ευρώπη» βρισκόταν στην Ισπανία, υπενθύμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ όταν επισκέφθηκε τον τόπο της φονικής πυρκαγιάς στην Ανδαλουσία, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνέπειες της κλιματικής έκτακτης κατάστασης επιδεινώνονται» και προειδοποιώντας για το «περίπλοκο καλοκαίρι» που έρχεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πτολεμαΐδα: Οχτώ συλλήψεις για ρευματοκλοπή

Οχτώ άτομα συνελήφθησαν χθες σε περιοχή της Πτολεμαΐδας για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, με τη συνολική οικονομική ζημιά να ανέρχεται σε περίπου 3.797 ευρώ.

Σε βάρος των οχτώ συλληφθέντων, ηλικίας από 20 έως 47 ετών, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κλοπής κατά συναυτουργία και της κοινώς επικίνδυνης βλάβης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες είχαν προβεί στη σύνδεση καλωδίων στο δίκτυο χαμηλής τάσης της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. με τα σπίτια τους, με επακόλουθο να τροφοδοτούνται παράνομα με ρεύμα απευθείας από το δίκτυο της εταιρείας, χωρίς τη μεσολάβηση μετρητή, ενώ από τη συγκεκριμένη ενέργειά τους μπορούσε να προκύψει και κίνδυνος για άνθρωπο.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Εορδαίας, ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισραήλ: Η Βουλή έθεσε σε εφαρμογή της πράξη διάλυσής της ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές του Οκτωβρίου

Το κοινοβούλιο της Ισραήλ ενέκρινε κατά την διάρκεια της νύκτας σε τελευταία και οριστική ανάγνωση το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων και έθεσε σε εφαρμογή την πράξη διάλυσής του έχοντας ολοκληρώσει την τετραετή του θητεία όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Η πράξη διάλυσης της βουλής εγκρίθηκε από 62 βουλευτές της 120μελούς Κνεσέτ, σημαίνει το τέλος της κοινοβουλευτικής της θητείας και ανοίγει τον δρόμο για τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διεκδικεί νέα θητεία παρά την φθίνουσα δημοτικότητά του,  ήταν παρών στην ψηφοφορία στην Βουλή έπειτα από πλήθος απουσιών κατά τις ψηφοφορίες, γεγονός που είχε προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνησή του προχώρησε σε μία κεραυνοβόλα νομοθετική επίθεση με στόχο την ενίσχυση της συνοχής του κυβερνητικού συνασπισμού κυρίως μέσω της ικανοποίησης των υπερορθόδοξων συμμάχων του Νετανιάχου. Ωστόσο, ο νόμος που ορίζει επισήμως την ημερομηνία των εκλογών αναπέμφθηκε σε κοινοβουλευτική επιτροπή για την επόμενη εβδομάδα  έπειτα από κοινοβουλευτική κίνηση αποκλεισμού.

Η νομική σύμβουλος της Κνεσέτ Σαγκίτ Αφίκ διευκρίνισε ότι το νομοθετικό σώμα μπορεί να συνεχίσει πάντως τις δραστηριότητές του για ένα δεκαήμερο. Ο πρόεδρος της Βουλής Αμίρ Οχάνα έκλεισε την συνεδρίαση υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δοκιμασίες που σημάδεψαν αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο: «Αυτή η περίοδος σημαδεύτηκε από κάθε είδους διαμαρτυρίες, συνόδευσε τον πιο δύσκολο και μακρύ πόλεμο στην ιστορία της χώρας (…) και τις οικογένειες των ομήρων, η φωτογραφίες των οποίων συνόδευσαν τις συνεδριάσεις της ολομέλειας για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου».

Αναφερόμενος την προεκλογική εκστρατεία δήλωσε: «κατευθυνόμαστε προς μία μάχη ιδεών η οποία, εκ φύσεως, χαρακτηρίζεται από ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων », προειδοποίησε καλώντας τους Ισραηλινούς να θυμούνται ότι είναι «τα παιδιά ενός και μόνου λαού». Στα 76 του χρόνια, ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός που έχει ασκήσει πρωθυπουργικά καθήκοντα για το μακρύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία του Ισραήλ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών επιθυμεί την αποχώρησή του. Κινούνται από την οργή για τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και την διάψευση της, απατηλής στην πραγματικότητα, υπόσχεσης για «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ο πρώην αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου Γκάντι Άιζενκοτ εμφανίζεται πλέον ως ο βασικός του αντίπαλος στις εκλογές του Οκτωβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Αυστραλία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ολοκλήρωσε σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουλίου, την επίσκεψή του στην Αυστραλία.

Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε στο Σίδνεϊ ερευνητικά κέντρα και κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο εταιρείες, οι οποίες πρωτοπορούν στην αμυντική καινοτομία και τεχνολογία.

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, με δημοσιογράφους των ομογενειακών ΜΜΕ, τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές του στην Αυστραλία και τις προτεραιότητες του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει κατά την επίσκεψή του τη δυναμική του Ελληνισμού της Αυστραλίας.

Τέλος, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Matt Thistlethwaite, με τον οποίο συζήτησε για τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και για τη σημασία προστασίας των θαλάσσιων οδών, στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τις επισκέψεις του συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία Σταύρο Βενιζέλο, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΓΕΝ υποναύαρχο Παναγιώτη Καραβά ΠΝ, και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γεώργιο Σκέμπερη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία από την ανακρίτρια πήρε ο 25χρονος, 4ος κατηγορούμενος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο 25χρονος που συνελήφθη το προηγούμενο 24ωρο στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, για την υπόθεση της φονικής επίθεσης με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα.

Το πρωί μετήχθη από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για την (τυπική) εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στην ανακρίτρια που χειρίζεται τη δικογραφία.

Η εμπλοκή του 25χρονου προέκυψε κατά τη διάρκεια της απολογητικής διαδικασίας του 24χρονου ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που χρησιμοποιήθηκε, πριν και μετά την επίθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατονομάστηκε ως το πρόσωπο στο οποίο ο 24χρονος παρέδωσε τα κλειδιά του σπιτιού, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κατοικία της οικογένειας Νέστορα. Στη συνέχεια, ο ίδιος κατηγορούμενος φέρεται να τα έδωσε στον 29χρονο και την 26χρονη που, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι οι φυσικοί δράστες της φονικής επίθεσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 25χρονος κι ο 24χρονος γνωρίζονται από το Πανεπιστήμιο καθώς είναι και οι δύο φοιτητές. Ο 25χρονος, που είναι γνωστός στις διωκτικές υπηρεσίες και φέρεται να κινείται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, είναι το 4ο χρονικά άτομο που συνελήφθη για την υπόθεση. Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις του ιδιοκτήτη του σπιτιού και των δύο φερόμενων ως φυσικών αυτουργών. Και οι τρεις κρίθηκαν ήδη προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια.

Η δίωξη που ασκήθηκε και είναι in rem αφορά βαρύτατες πράξεις, όπως ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (τετελεσμένη και σε απόπειρα), τρομοκρατική οργάνωση, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών, εμπρησμός κ.ά. Την προσωποποίηση των πράξεων θα αναλάβει η ανακρίτρια στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Η δικογραφία που χειρίζεται η δικαστική λειτουργός περιλαμβάνει τόσο τη δολοφονική επίθεση από την οποία έχασε τη ζωή της η Βάγια Νέστορα, μητέρα της πολυτεύτριας της ΝΔ Αφροδίτης Νέστορα, όσο και τις δύο εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια που σημειώθηκαν την ίδια μέρα στα σπίτια του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Ζήση Ιωακείμοβιτς και του πρώην βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βουλή: Αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη

Την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να παραμείνει ανεξάρτητη βουλευτής, κάνει γνωστή με δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη.

«Ανεξαρτητοποιούμαι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Από τη θέση μου, της Αντιπροέδρου της Βουλής, εκπορεύονται θεσμικές υποχρεώσεις. Εξαιτίας αυτού, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να μην προκύψουν αιφνίδιες δυσλειτουργίες, θα του αποστείλω τη σχετική επιστολή ανεξαρτητοποίησης τις αμέσως επόμενες μέρες», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη, σε σχετική δήλωσή της.

Η δήλωση της κ. Γεροβασίλη έχει ως ακολούθως:

«Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την πολιτική -την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή- προσπάθησα να υπηρετήσω έναν Στόχο, να υπερασπιστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Πίστευα και πιστεύω ότι η Αριστερά και η Προοδευτική παράταξη είναι οι κατ’ εξοχήν δυνάμεις που μπορούν να φέρουν κοινωνική Δικαιοσύνη και να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις στα διαρκώς εντεινόμενα θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, δημιουργώντας έτσι τις αναγκαίες συνθήκες για την ευημερία της κοινωνίας και την ισχυροποίηση της πατρίδας μας.

Αυτό άλλωστε έκανε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α του ’15-’19, όταν σε ναρκοθετημένες, ασφυκτικές συνθήκες, απεγκλώβισε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, που είχαν κληροδοτήσει στον Ελληνικό λαό τα κόμματα που εναλλάσονταν στη διακυβέρνηση τις 4 δεκαετίες της μεταπολίτευσης.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι δυσκολίες ήταν πολλές, οι μάχες αναρίθμητες.

Στάθηκα ανιδιοτελώς. Δεν έκανα στιγμή «δεύτερες σκέψεις» όταν το διακύβευμα έφτασε να είναι η ίδια η αξιοπρέπεια του χώρου μας και των ανθρώπων του. Όποιον ρόλο κι αν έπρεπε να υπηρετήσω, παρά τις συγκρούσεις που απαιτούνταν να γίνουν, όποιο πολιτικό κόστος κι αν επωμιζόμουν, ακόμα κι όταν το καράβι δεν έμοιαζε να βρίσκει απάγκιο, λειτουργούσα με έναν μόνο γνώμονα:

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη..»

Έτσι πορεύτηκα και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι. Με τον ίδιο Στόχο και τις ίδιες Αρχές.

Ωστόσο, αυτός ο Στόχος κι αυτές οι Αρχές δεν εκφράζονται από το εναπομείναν σχήμα.

Γι’ αυτό και ανεξαρτητοποιούμαι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Από τη θέση μου, της Αντιπροέδρου της Βουλής, εκπορεύονται θεσμικές υποχρεώσεις. Εξαιτίας αυτού, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να μην προκύψουν αιφνίδιες δυσλειτουργίες, θα του αποστείλω τη σχετική επιστολή ανεξαρτητοποίησης τις αμέσως επόμενες μέρες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν. Παπαθανάσης: Νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από κατόχους διδακτορικού διπλώματος σε Α.Ε.Ι.

Έξι νέες πράξεις για την απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από κατόχους διδακτορικού διπλώματος μέσω της ανάθεσης αυτοδύναμης διδασκαλίας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 4.448.614,15 ευρώ, εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.

Οι έξι νέες πράξεις αφορούν στα ακόλουθα Ιδρύματα:

-Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Πανεπιστήμιο Αιγαίου

-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

-Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και

-Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στη δράση, για το ακαδημαϊκό έτος 2026- 2027, έχουν ήδη ενταχθεί τα: Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ένταξης πράξεων συνεχίζεται για τα υπόλοιπα Ιδρύματα της χώρας, ενώ ο προϋπολογισμός για τα ακαδημαϊκά έτη 2024- 2025, 2025- 2026 και 2026- 2027 αναμένεται να προσεγγίσει συνολικά τα 85 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλέξης Τσίπρας: Η ΕΛ.Α.Σ γεννήθηκε για να επανιδρύσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη

Την διαδικτυακή συνάντηση με μέλη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης είχε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν οι πολίτες και αναφέρθηκε στον σκοπό της ΕΛ.Α.Σ: «Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη δεν γεννήθηκε για να δημιουργηθεί άλλη μία πολιτική δύναμη στο προβληματικό φάσμα, αλλά για να γεννηθεί η πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να δημιουργήσει τη δυναμική ανατροπής των σημερινών συσχετισμών. Γεννήθηκε για να αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα και τους σημερινούς συσχετισμούς. Γεννήθηκε για να επανιδρύσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη η οποία θα μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια τη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη, τη Ν.Δ., τη σημερινή κυβέρνηση, να αντιπαρατεθεί μαζί της προγραμματικά, όχι για να διαμαρτύρεται, αλλά για να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου».

‘Αφησε αιχμές για άλλες δυνάμεις της Αριστεράς φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ: «Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής, γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με την διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε, τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη; Και βεβαίως, όποιος παίρνει την ευθύνη κάνει και λάθη.

Όποιος παίρνει την ευθύνη έχει και κόστος. ‘Αρα λοιπόν αυτό θα έλεγα ότι είναι το πιο δύσκολο που μπορεί να πει ένας πρωθυπουργικός πολίτης. Ότι η πορεία προς την κοινωνική δικαιοσύνη, προς ένα καλύτερο κόσμο, δεν είναι ευθύγραμμη. Έχει ανηφόρες και κατηφόρες και δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολη. Είναι δύσκολη. Το ζήτημα είναι να μη χάσουμε την ψυχή μας. Το στόχο μας, την καρδιά μας. Και την πίστη μας σε αυτές τις αξίες που πρεσβεύουμε. Καθώς και τη μνήμη μας στους ανθρώπους που θέλουμε να εκπροσωπούμε».

Απάντησε στην κυβέρνηση, παραθέτοντας βασικές θέσεις της ΕΛ.Α.Σ για το οικονομικό της πρόγραμμα: «Επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβερνητική προπαγάνδα να θέσει στο δημόσιο διάλογο στρεβλές αποτιμήσεις για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι καμία πρόταση η οποία έχει κοινωνική στόχευση δεν είναι εφικτή. Δεν είναι εφικτή. Εφικτό είναι μονάχα να μειώνουμε φοροαπαλλαγές σε πολύ πλούσιους. Εφικτό είναι μονάχα να αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα καρτέλ να διαμορφώνουν την οικονομική ζωή του τόπου. Αλλά δεν είναι εφικτό να κάνεις κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες όμως έχουν κοινωνική στόχευση.

Οι προτάσεις μας και το οικονομικό μας πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας είναι η κοινωνική στόχευση. Η ενίσχυση δηλαδή της κοινωνικής προστασίας, του κοινωνικού κράτους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο πυλώνας της φορολογικής δικαιοσύνης. Οι προτάσεις μας θέσεις μας είναι θέσεις που θέλουν να αναδείξουν την ανάγκη να μεταφερθούν τα βάρη από τους πολλούς που είναι πιο ευάλωτοι και να κατανεμηθούν με μεγαλύτερη δικαιοσύνη στους λίγους που είναι πιο εύποροι. Και ο τρίτος στόχος είναι ο στόχος της δημοσιονομικής σταθερότητας».

‘Ασκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ λέγοντας: «Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των μετόχων της, έχει πρωτοστατήσει στο καρτέλ της ενέργειας. ‘Αρα έχει πρωτοστατήσει σε αυτή την κούρσα των τιμών ενέργειας προς τα πάνω. Έχουν αυξηθεί οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια κατά 40% και 50% τα τελευταία 6 χρόνια και αυτή τη στιγμή κάνει καμπάνια για αύξηση των τιμών κεφαλαίου, όχι για να φτιάξει καλύτερες υποδομές, ούτε για να μειώσει την τιμή του ρεύματος στη χώρα, αλλά προκειμένου να κάνει επενδύσεις στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία, σε άλλες χώρες. Για να προσκαλέσει επενδυτές στην αγορά, διαφημίζει και δεσμεύεται ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει υψηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή σε όλη την Ευρώπη. Διαφημίζει δηλαδή την κατάντια μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ