Ανησυχητική αύξηση του αριθμού των πυρηνικών όπλων διαπιστώνουν οι ειδικοί

Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που έχουν αναπτυχθεί και είναι έτοιμα για χρήση αυξήθηκαν σημαντικά τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση Nuclear Weapons Ban Monitor της μκο Norwegian People’s Aid (NPA) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αμερικανών  Επιστημόνων (FAS), και η εξέλιξη χαρακτηρίζεται ανησυχητική.

Συνολικά, εννέα κράτη κατέχουν το ατομικό όπλο: η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.

Στις αρχές του 2026, είχαν στην κατοχή τους 12.187 πυρηνικές κεφαλές, μειωμένες κατά 144 σε σχέση με τις αρχές του 2025. Όμως ο αριθμός των διαθέσιμων πυρηνικών κεφαλών αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, για να φθάσει τις 9.745 τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτό σημαίνει ότι με το οπλοστάσιο αυτό,  ο κόσμος έχει στην κατοχή του  135.000 πυρηνικές κεφαλές της ισχύος της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ στην Χιροσίμα το 1945 και σκότωσε 140.000 ανθρώπους, υπενθυμίζεται στην έκθεση.

Και το 40% των κεφαλών αυτών, δηλαδή 4.012, ήταν τοποθετημένες στα τέλη του 2025 σε βαλλιστικούς πυραύλους σε σιλό, σε κινητούς εκτοξευτές, σε υποβρύχια ή σε βάσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών, μία αύξηση κατά 108 σε σχέση με το 2024.

«Η συνεχιζόμενη ετήσια αύξηση του αριθμού των τοποθετημένων κεφαλών συνιστά ανησυχητική εξέλιξη που αυξάνει τους κινδύνους ταχείας κλιμάκωσης, σφαλμάτων αξιολόγησης και ακούσια χρήσης», προειδοποιεί ο Hans Kristensen, ένας από τους βασικούς συντελεστές της έκθεσης, διευθυντής του Nuclear Information Project στην FAS.

«Αυτό καθιστά τον κόσμο πιο επικίνδυνο για όλους μας», τονίζει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), οργάνωση-ομπρέλα στην οποία ανήκουν τα NPA και FAS.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη πιο ανησυχητική σε μία συγκυρία κλιμάκωσης των συρράξεων στην Ευρώπη, την Ασία και την Μέση Ανατολή, στις οποίες συμμετέχουν ορισμένες φορές και κράτη που κατέχουν πυρηνικά όπλα.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης «η αποσάθρωση του ισχύοντος καθεστώτος αφοπλισμού, μη διασποράς και ελέγχου των εξοπλισμών», κυρίως με την εκπνοή τον περασμένο μήνα της συνθήκης New Start, της τελευταίας συνθήκης που είχε συνομολογηθεί ανάμεσα στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις δύο βασικές πυρηνικές δυνάμεις.

Παράλληλα, οι πυρηνικές δυνάμεις επενδύουν μαζικά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των οπλοστασίων τους. Και 33 κράτη, τα επονομαζόμενα «υπό την ομπρέλα» συμμαχικών χωρών που κατέχουν πυρηνικά όπλα, «υποστηρίζουν ενεργά και ενισχύουν αυτές τις πολιτικές», επισημαίνει η έκθεση.

«Τα κράτη που ισχυρίζονται ότι τα πυρηνικά όπλα εγγυώνται την ασφάλειά τους, κυρίως στην Ευρώπη, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει καταφύγιο κάτω από μία πυρηνική ομπρέλα,  προειδοποιεί η Melissa Parke, διευθύντρια της ICAN, οργάνωσης ομπρέλας με έδρα την Γενεύη και βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2017.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι  Ιρανοί διαπραγματευτές “ικετεύουν” για μια συμφωνία και ότι “καλύτερα να σοβαρευτούν σύντομα, προτού να είναι πολύ αργά”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι Ιρανοί διαπραγματευτές “ικετεύουν” για μια συμφωνία αφού, όπως είπε, έχουν “στρατιωτικά αφανιστεί”, απορρίπτοντας τη δημόσια θέση της Τεχεράνης ότι μόνο εξετάζει πρόταση της Ουάσινγκτον.

“Καλύτερα να σοβαρευτούν σύντομα, προτού να είναι πολύ αργά, επειδή μόλις αυτό συμβεί, δεν θα υπάρξει ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, και δεν θα είναι όμορφο”, σημείωσε σε ανάρτησή του σήμερα στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, χαρακτηρίζοντας τους Ιρανούς διαπραγματευτές πολύ διαφορετικούς και “παράξενους”. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι οι χώρες του NATO δεν έχουν κάνει “απολύτως τίποτα” για να βοηθήσουν με το Ιράν.

“ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ NATO, ΑΛΛΑ ‘ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ!”, ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του στο Truth Social.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στα 920 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Είναι η έκτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό

«Προφανώς θα ήθελα η εισαγωγή μου στην σημερινή συνεδρίαση να είναι κάπως πιο αισιόδοξη, όμως δυστυχώς η παγκόσμια σύρραξη στην Μέση Ανατολή εξακολουθεί διατηρώντας αβέβαιο το παγκόσμιο περιβάλλον, με τις διακυμάνσεις των τιμών στα καύσιμα να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και αυτός με τη σειρά του να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε κάθε οικονομία, σε κάθε κοινωνία» σημείωσε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της εισήγησής του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Νομίζω ότι η αβεβαιότητα είναι πια η μόνη βεβαιότητα και αυτό προφανώς απαιτεί από μέρους μας μια συνεχή εγρήγορση. Έτσι, μετά το πρώτο μέτρο το οποίο πήραμε, που αφορούσε το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των τιμών των καυσίμων, όπως ξέρετε δρομολογήθηκαν τέσσερα νέα μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο σκοπός μας εδώ είναι πολύ σαφής. Από τη μία θέλουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο-ντίζελ, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά τις μεταφορές και το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων. Θέλουμε να ενισχύσουμε στοχευμένα και το κάνουμε για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών μέσα από μια δίμηνη κάρτα, ενισχύουμε τα νοικοκυριά απέναντι στις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης. Έχουμε στο νου μας τους αγρότες μας και δίνουμε ουσιαστικά μια επιδότηση στα λιπάσματα η οποία θα ισχύει από τις 15 Μαρτίου. Και βέβαια μια σημαντική παρέμβαση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι τιμές τους, τουλάχιστον για το Πάσχα, θα κινηθούν περίπου κοντά στις περσινές τιμές. Είναι τέσσερα αναχώματα απέναντι σε αυτή την εξωγενή κρίση, ώστε να αποφευχθεί στο μέτρο του δυνατού η μετατροπή τους σε πηγή οριζόντιων ανατιμήσεων, τις οποίες θα τις πληρώσει τελικά ο καταναλωτής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. «Και τώρα ερχόμαστε στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, διότι στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, σήμερα θα συναποφασίσουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου, του βασικού μισθού, από 1η Απριλίου. Θέλω να θυμίσω ότι είναι η έκτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό, τον οποίον είχαμε παραλάβει το 2019 στα 650 ευρώ. Η εισήγηση της υπουργού και θα εξηγήσει στη συνέχεια αναλυτικά το σκεπτικό πίσω από αυτή την εισήγηση, είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 920 ευρώ. Είναι μια μηνιαία αύξηση 40 ευρώ από πέρσι. Με άλλα λόγια, η σωρευτική αύξηση στον κατώτατο μισθό από το 2019 ξεπερνάει το 41%. Είναι περισσότερο από 3.780 ευρώ το χρόνο» ανέφερε.

«Και βέβαια, να θυμίσουμε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αφορά μόνο τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε αυτό το μισθολογικό επίπεδο, συμπαρασύρει ανοδικά τις τριετίες, τα κλιμάκια στο δημόσιο και φυσικά πολλά επιδόματα» πρόσθεσε.

Επίσης, αναφερόμενος στην ανεργία, σημείωσε: «Αξίζει πάντα να θυμίζουμε ότι το 2019 η κεντρική μας δέσμευση ήταν η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων απασχόλησης. Σήμερα, κάνοντας πια τον απολογισμό μας, αυτή την τελευταία εξαετία, έχουν προστεθεί 563.000 νέες θέσεις εργασίας στην χώρα μας.

Επαναλαμβάνω, 563.000 νέες θέσεις εργασίας. Παραλάβαμε την ανεργία στο 18%. Τον Ιανουάριο βρίσκεται στο 7,7%. Και προσθέστε σε αυτήν την, νομίζω πολύ επιτυχημένη, πολιτική το γεγονός πια ότι προστατεύουμε τους εργαζόμενους μέσα από τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία διασφαλίζει απόλυτα τα δικαιώματά τους.

Την επεκτείνουμε μάλιστα σε πέντε ακόμα κλάδους, από την ιδιωτική υγεία μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τις εταιρείες καθαριότητας. Η περίμετρος πλέον θα ξεπεράσει τα 2.300.000 εργαζόμενους. Και νομίζω ότι και αυτή η πρωτοβουλία μας έχει δικαιωθεί από τα πραγματικά στοιχεία τα οποία βλέπουμε, με τη σημαντική αύξηση των δηλωμένων υπερωριών και με μια πολύ καλύτερη προστασία του εργαζόμενου απέναντι σε οποιαδήποτε δυνητική εργοδοτική αυθαιρεσία».

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράν, τόνισε: «Σε μια τόσο σύνθετη συγκυρία αυτή την εθνική ισχύ που εκπέμπεται και πέραν των συνόρων μας νομίζω ότι οφείλει να τη σφυρηλατεί και η εσωτερική σταθερότητα και η ενότητα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε τη δύναμη να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα και τα σοβαρά ενός κόσμου που αλλάζει με εξελίξεις που μας αφορούν άμεσα από τα μικρά και τα λιγότερο σημαντικά του κομματικού μας μικρόκοσμου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ισραήλ δηλώνει ότι “εξόντωσε” τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός «εξόντωσε» τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του.

Ο ισραηλινός στρατός «εξόντωσε τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, που ήταν άμεσα υπεύθυνος για τη ναρκοθέτηση και τον αποκλεισμό του Στενού του Χορμούζ», δήλωσε ο Κατς, ορκιζόμενος στους επικεφαλής των Φρουρών, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ότι θα «συνεχίσουμε να σας κυνηγάμε έναν προς έναν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β. Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει «αυτοχρηματοδότηση» της αγοράς

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν είναι απλώς “λίγα ευρώ παραπάνω”. Έχει πολλαπλές θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που επηρεάζουν εργαζόμενους, επιχειρήσεις και, συνολικά,την οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε:

«Στην πράξη σημαίνει άμεση αύξηση του καθαρού εισοδήματος για πάνω από 575.000 εργαζόμενους ή το 23% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με κατώτατο μισθό. Σημαίνει περισσότερα “χρήματα στην τσέπη” και ενίσχυση των όρων της αγοραστικής δύναμης PPS, ιδίως στα χαμηλά εισοδήματα, σε συνδυασμό και με τη μειωμένη φορολογία. Ο κατώτατος μισθός λειτουργεί σαν βάση για όλο το μισθολογικό σύστημα και συμπαρασύρει όλη την αγορά μισθών, αφού η αύξηση δεν μένει μόνο στον κατώτατο, αλλά ανεβάζει όλους τους μισθούς που επηρεάζονται από τριετίες, επιδόματα και υπερωρίες.

Η αύξηση των 22 επιδομάτων και, κυρίως, των βασικών, που αφορούν στους περισσότερους εργαζόμενους, όπως άδειας, γάμου, μητρότητας, κοινωνικών παροχών, καθώς ανεργίας και προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα, έχει έμμεσο αντίκτυπο και στο Δημόσιο, όπου ο κατώτατος λειτουργεί ως βάση για τον εισαγωγικό μισθό. Εκτιμάται ότι περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μηνιαία αύξηση, με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα μισθολογικά κλιμάκια.

Ωστόσο, χρειάζεται ισορροπία για να μη χαθεί η ανταγωνιστικότητα, για αυτό και οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων πρέπει να κινούνται με γνώμονα το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις και, ιδιαίτερα, τις μικρές, καθώς και τους κλάδους χαμηλής παραγωγικότητας προς αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων από την αύξηση του “μοναδιαίου κόστους εργασίας” και των πληθωριστικών πιέσεων. Ο στρατηγικός στόχος της διετίας 2026-2027, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική επιχειρηματικότητα, είναι η σταδιακή σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού προσθέτει ετησίως πάνω από μισό δισ. ευρώ στη μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι από την 1η Απριλίου 2026, που θα τεθεί σε ισχύ ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός των 920 ευρώ, η αύξηση του 4,5% θα φανεί πρώτα στο Δώρο Πάσχα, το οποίο θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί και να καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου.

Ουσιαστικά, παρά το μεγαλύτερο κόστος για τις επιχειρήσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για εργαζόμενους, μείωση των ανισοτήτων αμοιβών, τόνωση της κατανάλωσης, στήριξη της ανάπτυξης και συνολικά της οικονομίας. Τέλος, η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει άμεσα, περισσότερα χρήματα από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους τους και έμμεσα, σημαίνει “αυτοχρηματοδότηση” της αγοράς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Η παγκόσμια τάξη έχει αμετάκλητα αλλάξει…οι χώρες καλούνται να μεταρρυθμίσουν το διεθνές σύστημα εμπορίου

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε ότι το διεθνές σύστημα έχει εκ θεμελίων αλλάξει και ότι οι χώρες πρέπει να κοιτάξουν προς το μέλλον για να σκεφτούν πώς θα μεταρρυθμίσουν το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου.

«Η παγκόσμια τάξη και το διεθνές σύστημα που χρησιμοποιούσαμε έχει αμετάκλητα αλλάξει. Δεν θα το πάρουμε πίσω…Πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο Ιγουέλα απευθυνόμενη προς τους συνέδρους κατά την έναρξη των εργασιών της 14ης διάσκεψης του ΠΟΕ στην Γιαουντέ του Καμερούν.

Ενώ το 72% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ και η ανάπτυξη του εμπορίου που σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα στοιχείο αισιοδοξίας, η Νγκόζι Οκόντζο Ιγουέλα δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα αντιμετωπίζει σημαντική αβεβαιότητα λόγω της σύρραξης στην Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις από του δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ στις χώρες.

Η Νγκόζι Οκόντζο Ιγουέλα έχει καταρτίσει λίστα προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ανάμεσά τους η παράλυση του οργάνου επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και η διαφάνεια στην κοινοποίηση της χρήσης επιδοτήσεων. Μόνο 64 μέλη του Οργανισμού έχουν καταθέσει κοινοποιήσεις στον ΠΟΕ για το 2025, πράγμα που σημαίνει ότι 102 δεν έχουν καταθέσει, είπε η Οκόντζο Ιγουέλα.

«Η έλλειψη διαφάνειας οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτό τροφοδοτεί υποψίες για αδικίες και αντιανταγωνιστικές πρακτικές», είπε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ στους συμμετέχοντες στην διάσκεψη της Γιαουντέ. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο καχυποψίας που εμποδίζει τα μέλη από το συμφωνήσουν επί νέων κανόνων και μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Πολλές βιογραφίες και δράματα, τρόμος, animation και Όργουελ

Μπορεί το τελευταίο φιλμ του οσκαρικού Λάσλο Νέμες, «Χωρίς Πατέρα», να τραβά τα βλέμματα των σινεφίλ, αλλά η ευχάριστη έκπληξη έρχεται από την ανεξάρτητη βρετανική, δραματική βιογραφική ταινία «Δυστυχώς Βρίζω», με έναν έξοχο Ρόμπερτ Αραμάγιο. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος και το ιστορικό δράμα «Στη Σκιά της Πορτοκαλιάς», από την Ιορδανία, ενώ από τις επτά ακόμα πρεμιέρες της εβδομάδας ξεχωρίζουν το δράμα «Άπειρη Γη», το ντοκιμαντέρ «Όργουελ: 2+2=5» και το αυστηρώς ενήλικο animation «Dog of God».

Δυστυχώς Βρίζω

(«I Swear») Βιογραφικό δράμα, βρετανικής παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Κερκ Τζόουνς, με τους Ρόμπερτ Αραμάγιο, Μάξιν Πικ, Σίρλεϊ Χέντερσον, Πίτερ Μούλαν, Ντέιβιντ Κάρλαϊλ, Στίβεν Κρι κα.

Μια μικρή ευχάριστη έκπληξη, κρύβει το κοινωνικό δράμα του Κερκ Τζόουνς, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Τζον Ντέιβιντσον, ενός ανθρώπου, που ταλαιπωρήθηκε από το σύνδρομο Τουρέτ και κυρίως από την περιφρονητική έως και ρατσιστική αντιμετώπισή του, μέχρι να βρει, μετά από πολλές δυσκολίες, την ταυτότητά του και την αποδοχή.

Τι είναι, όμως, το σύνδρομο Τουρέτ; Μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά ακούσια κινητικά και φωνητικά τικ, αλλοπρόσαλλες κινήσεις, μορφασμούς προσώπου, κραυγές και αυθόρμητες βρισιές. Μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που τις περισσότερες φορές ξεκινά στην εφηβεία και αφορά περισσότερο τα αγόρια.

Όχι, η ταινία του Τζόουνς, που μέχρι στιγμής είχε περιοριστεί σε ανώδυνες, μάλλον μέτριες, κωμωδίες του τύπου «Γάμος Αλά Ελληνικά 2», δεν είναι ένα βαρυφορτωμένο στενάχωρο δράμα, όπως συνήθως, αλλά η ευκαιρία για να ξεδιπλωθούν, με χιούμορ και εγκαρδιότητα, μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα: Από την οικογένεια, που δεν μπορεί να δεχθεί τη διαφορετικότητα του ίδιου του παιδιού της, το εκπαιδευτικό σύστημα, που το τιμωρεί βάναυσα, τον κοινωνικό περίγυρο, που το αντιμετωπίζει ως φρικιό, αλλά συνάμα και την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση από μία μερίδα ανθρώπων, που κατανοούν και νοιάζονται. Και βεβαίως, την ψυχική δύναμη του ήρωα για να πάρει στα χέρια του τη ζωή του.

Ένας έφηβος στη Σκωτία, ο Τζον, ταλέντο στο ποδόσφαιρο, θα αρχίσει να παρουσιάζει μία σειρά από περίεργα συμπτώματα, μη μπορώντας να ελέγξει τις κινήσεις του, την ομιλία του, κραυγάζει και βρίζει. Η λαϊκή οικογένειά του, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει το τι του συμβαίνει (το σύνδρομο Τουρέτ τότε ήταν σχεδόν άγνωστο), θα τον απομονώσει, ο πατέρας του, εξαγριωμένος, θα τους εγκαταλείψει, ενώ η μητέρα του δείχνει αδύναμη να του συμπαρασταθεί ουσιαστικά. Την ίδια στιγμή ο δάσκαλος στο σχολείο τον τιμωρεί βάναυσα χτυπώντας στα χέρια και κόβοντάς του και την μπάλα, ενώ θα υποστεί και το σκληρό μπούλινγκ από τους συμμαθητές του και τον κοινωνικό περίγυρο. Τη συμπαράσταση θα την βρει απρόσμενα, αρκετά αργότερα, ενήλικος πια, στην οικογένεια ενός φίλου του, που ζει και αυτή το δικό της δράμα, καθώς έχει διαγνωστεί με καρκίνο, στο τελευταίο στάδιο, η μητέρα, αλλά και από έναν μοναχικό γείτονα που θα του δώσει δουλειά.

Ο Τζόουνς, που υπογράφει και το καλογραμμένο σενάριο, αποτυπώνει, με απλότητα, έμπνευση και σιγουριά, την πορεία της ζωής του ήρωα, αποφεύγοντας εν μέρη τον μελοδραματισμό, κάτι που φαίνεται δύσκολο, με δεδομένη και την πραγματική ιστορία, ενώ με προσοχή και κατάλληλο χρονισμό παρεμβάλει χιουμοριστικές νότες, αστείες σκηνές, στηριζόμενος στα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Τουρέτ. Θα πει στην καρκινοπαθή μητέρα του φίλου του, όταν τη χαιρετά για πρώτη φορά «χα, χα, θα πεθάνεις», θα φωνάξει όταν μπει στο τρένο «έχω βόμβα» και στον δρόμο, μπροστά σε δυο αστυνομικούς «κουβαλάω ναρκωτικά», ενώ βεβαίως η κορυφαία στιγμή είναι όταν μπαίνει στην λαμπερή εκδήλωση, όπου θα τιμηθεί από τη βασίλισσα και τη βρίζει. Λόγια που δεν πιστεύει, αλλά βγαίνουν αυθόρμητα από το στόμα του.

Μήπως, όμως, τα τικ του ήρωα αντιπροσωπεύουν την εσωτερική αλήθεια του, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι «φυσιολογικοί» άνθρωποι, μπροστά στις συνέπειες ή την συμβατική υποχρέωση των κοινωνικών επαφών;

ΔυστυχώςΒρίζω1

Για τον Τζον Ντέιβιντσον, η πίεση, η νευρικότητα, το βέβηλο ακούσιο χιούμορ, η αγανάκτηση, η παρόρμηση για φωνές πίσω από τη δυστυχία, εκφράζονται χωρίς περιορισμούς. Το καταπιεστικό ψυχαναγκαστικό σύνδρομο, λειτουργεί ως ελευθερία έκφρασης! Ένα θέμα που αναπτύσσει ως ένα βαθμό ο Τζόουνς, εν αντιθέσει με την απουσία της ερωτικής ζωής του ήρωα, που μένει εντελώς έξω από το στόρι.

Ένα συγκινητικό φιλμ, που γίνεται συναρπαστικό πολλές φορές και αυτό κυρίως χάρη στην έξοχη ερμηνεία, βραβευμένη με BAFTA, του Ρόμπερτ Αραμάγιο, που κακώς αγνοήθηκε στα Όσκαρ, αλλά και την αξιοθαύμαστη παρουσία μιας σειράς ικανότατων ηθοποιών στο καστ.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Τζον Ντέιβιντσον, πάσχοντας από μία νευρολογική διαταραχή, μεγαλώνει σε μια Βρετανία της δεκαετίας του 1980 που αδυνατεί να τον κατανοήσει. Αντιμέτωπος με παρεξηγήσεις και κοινωνικά στερεότυπα, παλεύει να βρει την ταυτότητά του.

Στη Σκιά της Πορτοκαλιάς

(«All That’s Left of You») Ιστορικό δράμα, ιορδανικής παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Σερίν Ντάμπις, με τους Σαλέχ Μπακρί, Σερίν Νταμπίς, Άνταμ Μπακρί, Μαρία Ζρέικ κα.

Μέσα από την ιστορία μίας παλαιστινιακής οικογένειας, που εκτείνεται σε πάνω από 70 χρόνια, το φιλμ της Αμερικανοπαλαιστίνιας Σερίν Ντάμπις φωτίζει πειστικά και πολλές φορές – εκ των πραγμάτων – σπαρακτικά τη βαναυσότητα της κατοχής, την απώλεια, τον ξεριζωμό, τον τρόμο και τον αγώνα για πατρίδα και προάσπιση της εστίας, χωρίς διάθεση να διαιρέσει, να χάσει στιγμή την ανθρωπιά της.

Μία υπαρξιακή ανατομία του συνεχιζόμενου διωγμού, που ξεκινά από τη βίαιη καταστολή μίας πρόσφατης διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη, μας ταξιδεύει στη Νάκμπα του 1948, όπου παραστρατιωτικοί μαζί με Βρετανούς αποικιοκράτες, μετά από ένα ξέσπασμα της βίας, εκδίωξαν από τα μέρη τους 750.000 Παλαιστίνιους, για τον σχηματισμό του κράτους του Ισραήλ, την παγίωση της νέας συνθήκης στη Δυτική Όχθη το 1978, το ξέσπασμα της Ιντιφάντα του 1988 ως και τα τελευταία γεγονότα.

Όταν ένας παλαιστίνιος έφηβος, που κυνηγιέται με έναν φίλο του ανάμεσα στα χαλάσματα, παρασύρεται σε μια διαμαρτυρία στη Δυτική Όχθη, η μητέρα του αφηγείται την οικογενειακή ιστορία ελπίδας, θάρρους και αδιάκοπου αγώνα, που ξεκινά το 1948, όταν έχασαν το σπίτι τους, τη γη κάτω από τα πόδια τους, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή, ενός αδιάκοπου ξεριζωμού.

Με αφηγήτρια, μία μητέρα που προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο της κι έχοντας στο μυαλό της την πορτοκαλιά στην αυλή της, σύμβολο της οικογενειακής της ρίζας, της ελπίδας και της πικρής γεύσης της προσφυγιάς, η Ντάμπις ξεδιπλώνει την ιστορία της και το διαγενεαλογικό τραύμα που αντιμετωπίζει ένας ολόκληρος λαός, μέσα από την απώλεια της πατρίδας, των ανθρώπων, της ζωής.

Η Νταμπίς καταφέρνει εν πολλοίς να κάνει το πολιτικό βαθιά προσωπικό και ταυτόχρονα, τα ψυχικά τραύματα των Παλαιστινίων τη βάση για έναν ανθρωπισμό, που ξεπερνά την αέναη αντιπαράθεση δυο λαών.

Ένα καλογυρισμένο και τεράστιου ενδιαφέροντος συγκινητικό φιλμ, που πέρα απ’ την πίκρα του, αφήνει μία μικρή αλλά τόσο χρήσιμη χαραμάδα ελπίδας, με τα μηνύματα αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Όταν ένας παλαιστίνιος έφηβος παρασύρεται σε μια διαμαρτυρία στη Δυτική Όχθη, η μητέρα του τού αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς του, ξεκινώντας από το 1948, όταν εκδιώχθηκε από τη Νάκμπα.

Χωρίς Πατέρα

(«Orphan») Βιογραφικό δράμα, ουγγρικής παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Λάσλο Νέμες, με τους Μποζτορζάν Μπαραμπά, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, Αντρέα Βάσκοβιτς, Ελίς Σάμπο κα.

Η ιδιαίτερη κινηματογραφική ματιά του δημιουργού του αριστουργηματικού και οσκαρικού «Ο Γιος του Σαούλ», δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ακόμη και σε μία μικρής κλίμακας ταινία, όπως είναι τούτο δω το δράμα εποχής, που στηρίζεται στα βιώματα του πατέρα του.

Ο Λάσλο Νέμες, έπειτα από επτά χρόνια απουσίας και το ενδιαφέρον «Δύση Ηλίου», επανέρχεται με τη γνώριμη αφηγηματική και καλλιτεχνική δεξιοτεχνία του, αλλά δείχνοντας συμβιβασμένος με τα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα και δίχως να τολμά να κάνει ένα βήμα μπροστά, να φέρει φρέσκες ιδέες, να ξαναβρεί το πάθος του «Σαούλ».

Αρκούμενος στην τεχνική αρτιότητα, την εξαίρετη διεύθυνση φωτογραφίας, το άψογο στήσιμο των κάδρων του, ο Νέμες, μας μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, στον απόηχο των γεγονότων του 1956 στην Ουγγαρία, με μια ακόμη οδυνηρή ιστορία ενηλικίωσης.

Ένα αγόρι, που είχε ζήσει σε ορφανοτροφείο, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επειδή ο πατέρας του είχε σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, επανενώνεται με τη μητέρα του, η οποία κρυβόταν για να επιβιώσει. Λίγα χρόνια μετά, στη Βουδαπέστη του 1957, έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη επανάσταση του 1956 ενάντια στο καθεστώς, η οικογενειακή ισορροπία θα διαταραχθεί περαιτέρω όταν εμφανιστεί μια μυστηριώδης αντρική παρουσία, που αναπτύσσει μία ιδιαίτερη οικειότητα με τη μητέρα του, ενώ ο Αντόρ, που βυθίζεται όλο και περισσότερο με οργή, θα έρθει αντιμέτωπος με τα σκληρά μυστικά του παρελθόντος.

Το σενάριο, που έγραψε ο Νέμες μαζί με την Κλάρα Ρουαγιέ, δείχνει αρρυθμίες, καθώς στο πρώτο μισό της ιστορίας του, απλώνεται πλαδαρά και κυριαρχεί η νωθρή ατμόσφαιρα, χωρίς τις στοιχειώδεις εξάρσεις ενδιαφέροντος, ενώ στο τέλος το φιλμ μοιάζει βιαστικό, μέσα από εξελίξεις που θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί περισσότερο και να στερεώσουν το αφήγημα του σκηνοθέτη.

Ωστόσο, η σκηνοθετική ματιά του Νέμες δεν χάνει τη γοητεία της, ενώ τα μελετημένα πλάνα, χρωματισμένα σε τόνους πολυκαιρισμένης φωτογραφίας, θα αναδείξουν το βαρύ κλίμα της εποχής και μιας αμφίσημης νοσταλγίας.

Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας, μπορεί να δείχνει αποπροσανατολισμένη και να χάνει το κέντρο βάρους της ιστορίας της, να μην κερδίζει κάτι και από τις ερμηνείες, καθώς οι περισσότεροι χαρακτήρες μένουν στην επιφάνεια, αλλά παραμένει πάντα ένα έργο του Νέμες, που αξίζει να παρακολουθήσει ένας σινεφίλ.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… 1957, Βουδαπέστη. Μετά την εξέγερση ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς, ένα νεαρό Εβραιόπουλο, ο Άντορ, μεγαλωμένος από τη μητέρα του με εξιδανικευμένες ιστορίες για τον «νεκρό» πατέρα του, βλέπει τον κόσμο του να ανατρέπεται όταν ένας άντρας εμφανίζεται ισχυριζόμενος πως είναι ο πραγματικός του πατέρας…

Ο Άγνωστος της Μεγάλης Αψίδας

(«L’Inconnu de la Grande Arche») Βιογραφικό δράμα, γαλλικής παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Στεφάν Ντεμουστιέ, με τους Κλάες Μπανγκ, Ξαβιέ Ντολάν, Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν, Σουόν Αρλό, Μισέλ Φο κα.

Την ιστορία γύρω από το φαραωνικό έργο Μεγάλη Αψίδα της Ντεφάνς, στο Παρίσι, που ξεκίνησε το 1983 ως εμβληματικό έργο, για τον θρίαμβο του σύγχρονου ανθρώπου και την επέτειο των 200 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση και κατέληξε, μερικά χρόνια μετά, σαν ένα ακόμη έργο, με μουρμούρες, περικοπές, υπόνοιες για οικονομικές ατασθαλίες και περιορισμούς στην καλλιτεχνική έμπνευση, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Στεφάν Ντεμουστιέ, βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λορένς Κος.

Περισσότερο, όμως, είναι μία βιογραφική ταινία, γύρω από τον αρχιτέκτονα, Ότο Φον Σπρέκελσεν, έναν Δανό ιδεαλιστή, με ισχυρό χαρακτήρα, που θα βρει απέναντί του, την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, τη γαλλική γραφειοκρατία, τα ψέματα και τα συμφέροντα, που δείχνουν πιο ισχυρά από τη μοναχική πορεία ενός πνευματικού ανθρώπου.

Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Καννών και στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, μετά το αξιόλογο και παρόμοιου θέματος, «Brutalist», έρχεται να υπενθυμίσει τη διαφορά μεταξύ ενός οραματιστή, ενός «καλλιτέχνη» αρχιτέκτονα και των ανθρώπων που ξέρουν μόνο από κατασκευαστικά έργα – εν προκειμένω ενός κρατικού μηχανισμού που έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να επιλύσει από την ανέγερση μίας αψίδας.

Το 1983, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν αποφασίζει να κάνει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για ένα εμβληματικό έργο: τη Μεγάλη Αψίδα της Ντεφάνς, που θα τοποθετηθεί στην ίδια γραμμή με τον Λούβρο και την Αψίδα του Θριάμβου. Ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, ο Ότο Φον Σπρέκελσεν, ένας άγνωστος Δανός αρχιτέκτονας, κερδίζει τον διαγωνισμό. Μέσα σε ένα βράδυ φθάνει στο Παρίσι και μπαίνει στο τιμόνι αυτού του φαραωνικού σχεδίου. Ενώ ο αρχιτέκτονας σκοπεύει να χτίσει τη Μεγάλη Αψίδα ακριβώς όπως την οραματίστηκε, οι ιδέες του γρήγορα συγκρούονται με τους ρεαλιστικούς περιορισμούς και τις πολιτικές αντιξοότητες.

Η κατά βάση ακαδημαϊκή προσέγγιση του σκηνοθέτη (με εξαίρεση τη φανταστική προσθήκη της συζύγου του Σπρέκελσεν), έχει πάντα στο κέντρο τον ονειροπόλο αρχιτέκτονα, που συμπεριφέρεται ως παθιασμένος καλλιτέχνης, παρά ως ένας συμβατικός αρχιτέκτονας. Έναν άνθρωπο, έτοιμο να συγκρουστεί για την ακέραιη υλοποίηση του αρχιτεκτονικού του οράματος, αλλά απομακρύνεται συνεχώς από το σχέδιό του, από τα συνεχή εμπόδια, τις περικοπές, τις καθυστερήσεις, τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, που υψώνονται πάνω από τα 110 μέτρα της αψίδας του.

Αν και συμβατική, η αφήγηση μεταδίδει τη συντριβή του διορατικού αρχιτέκτονα μπροστά στη ρεαλιστική πραγματικότητα, ενός πολύπλοκου μηχανισμού, που θέλει κάτι μεγαλεπήβολο, αλλά ενταγμένο στα πρέπει και στη λογική του γαλλικού κράτους.

Πειστικός στον κεντρικό ρόλο ο Κλάες Μπανγκ, ικανοποιητικοί κάποιοι απ’ τους δεύτερους ρόλους, εντελώς άστοχη επιλογή ο Μισέλ Φο, για τον ρόλο του Μιτεράν.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ένας άγνωστος Δανός αρχιτέκτονας κερδίζει τον διαγωνισμό για την κατασκευή της Μεγάλης Αψίδας της Ντεφάνς και ρίχνεται με τα μούτρα στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου. Σύντομα όμως οι ιδέες του συγκρούονται με τους ρεαλιστικούς περιορισμούς και τις πολιτικές αντιξοότητες.

Άπειρη Γη

Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαζωμένου, με τους Αλέξανδρο Νταβρή, Ελένη Κόρδα, Βασίλη Σιάφη κα.

Ένας ύμνος στη γη της Ηπείρου και στους ανθρώπους της, αλλά και μία ιστορία γεμάτη από ανοιχτές πληγές. Ένας τόπος ξεχασμένος, που δύσκολα μπορεί να βρει απάντηση στα πολλά γιατί και πολλές φορές στα απόκρημνα τοπία, αντηχεί μόνο το μοιρολόι, ως ένδειξη της εγκατάλειψης.

Ο Βασίλης Μαζωμένος, στην ενδέκατη ταινία του, εκφράζει το πάθος του για την Ήπειρο, με μία αντισυμβατική ποιητική προσέγγιση, μακριά από τα καθιερωμένα λαογραφικά στερεότυπα, αγκαλιάζοντας τους βράχους, τα ποτάμια, τους γκρεμούς και τα πέτρινα γεφύρια, αλλά και τους ανθρώπους, που επιμένουν να μάχονται για να μη μείνει ένας τόπος αδειανός.

Σε ένα ηπειρώτικο χωριό, ο Λάζαρος σκοτώνεται κατά λάθος στο κυνήγι. Η τραγωδία συγκλονίζει την κοινότητα, αλλά ο ερχομός του παιδιού του ξαναφέρνει τη χαρά. Ο νεαρός Λάζαρος μεγαλώνει, ερωτεύεται και παντρεύεται τη Χάιδω. Η φτώχεια τούς αναγκάζει να μεταναστεύσουν. Η επαφή με τις ρίζες του χάνεται. Αλλά ο χρόνος κύκλους κάνει και το συνονόματο εγγόνι του συνεχίζει στον δρόμο που κληρονόμησε από τους προγόνους του.

Μπορεί η ταινία του Μαζωμένου να έχει τις αδυναμίες μίας μικρής, με πενιχρά μέσα, ελληνικής παραγωγής, αλλά η σημασία της τις ξεπερνά καθώς αναδεικνύει το μείζον: Την εγκατάλειψη ενός τόπου, που γίνεται τραύμα και κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Η μετανάστευση χτυπά αλύπητα, θολώνοντας τα χαμόγελα, που άνθιζαν κάποτε, δίπλα στη σκληρή πέτρα. Οι καφενέδες άδειασαν, όπως και τα κρασοπότηρα, το ηπειρώτικο τραγούδι επιστρέφει στα βάθη της γης και η πραγματική ζωή αναπληρώνεται από τις τουριστικές διαφημίσεις.

Ο Μαζωμένος, με ποιητική λιτότητα και αποφεύγοντας, αυτή τη φορά, σε μεγάλο βαθμό τους συμβολισμούς του, έχοντας στη διεύθυνση φωτογραφίας τον Στέλιο Πίσσα, να δίνει μία αυστηρότητα στο φυσικό φως, παραμένει επικριτικός για το πορτρέτο μιας χώρας που θέλει να ξεχάσει τις ρίζες της, να πετάξει από πάνω της ότι μπορεί να την κρατήσει όρθια.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Σε ένα χωριό της Ηπείρου, ο Λάζαρος σκοτώνεται κατά λάθος στο κυνήγι. Η έγκυος γυναίκα του γεννά λίγο μετά και το παιδί παίρνει το όνομά του. Μεγαλώνοντας, ο νεαρός Λάζαρος παντρεύεται τη Χάιδω αλλά ξενιτεύεται.

Dog of God

(«Dieva Suns») Ταινία κινούμενων σχεδίων, λετονικής και αμερικάνικης παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Ράιτις και Λάουρις Άμπελε.

Τολμηρό, αλληγορικό, αυστηρώς ενήλικο animation, από τη νέα σχολή κινουμένων σχεδίων της Λετονίας, που έκανε το «μπαμ» πέρυσι με το έξοχο «Flow: Η Γάτα Που Δεν Φοβόταν Το Νερό», κερδίζοντας το Όσκαρ κινουμένων σχεδίων.

Βέβηλο, ιερόσυλο, μία σωστή κατάβαση στην άβυσσο των ανθρώπινων αδυναμιών, μία καυστική σάτιρα της υποκρισίας των ανθρώπων, το φιλμ εξερευνά τη δυναμική της εξουσίας, της ντροπής και της καταδίκης, μέσα από το πρίσμα της θρησκοληψίας, του σεξ και της μαγείας, με τα αδέλφια Άμπελε να ξεπερνούν τα όρια ή για την ακρίβεια να τα αγνοούν εντελώς.

Βασισμένη σε ένα αληθινό περιστατικό του 17ου αιώνα, στις ανατολικές ακτές της Βαλτικής, η ταινία μιλά για τη μοναδική καταγεγραμμένη δίκη ανθρώπου που θεωρήθηκε λυκάνθρωπος, μία ιστορία που έχει περάσει στη λαϊκή παράδοση της χώρας.

Σε ένα χωριό της Λιβονίας, οι αγρότες πίνουν μέχρι αναισθησίας και μαζί τους οι αριστοκράτες της περιοχής, που ενδίδουν στις σαρκικές απολαύσεις. Όταν ένα αρχαίο κειμήλιο εξαφανίζεται, μια γυναίκα κατηγορείται για μαγεία, γεγονός που ωθεί τον αυτοαποκαλούμενο Λυκάνθρωπο – γνωστό και ως «Σκύλο του Θεού» – να εμφανίσει ένα μοναδικό δώρο, τους «όρχεις του Διαβόλου», βυθίζοντας την κοινότητα στην τρέλα, σε έναν βάλτο σεξ και βίας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το στόρι και πολύ περισσότερο η εικονογράφηση, δεν προσφέρεται για το ευρύ κοινό, καθώς οι σκηνές πολλές φορές γίνονται σκληρές στα όρια του γκραν γκινιόλ και ταυτόχρονα, με γκροτέσκα διάθεση, χωρίς όμως να χάνει την τόλμη της και τη διείσδυση στην ανθρώπινη φύση. Μια ιστορία για την καταπίεση της εξουσίας, τον Χριστιανισμό και το σεξ, που συνδυάζει τον μεσαιωνικό μυστικισμό με τη σύγχρονη ψυχεδέλεια.

Γυρισμένο με την χειροποίητη τεχνική rotoscope animation, με την οποία οι δημιουργοί σχεδιάζουν πάνω σε πραγματικά βίντεο, με αληθινούς ηθοποιούς, καρέ – καρέ, για να φτάσουν κοντά στη ρεαλιστική κίνηση, αλλά και μιας αληθοφάνειας που ακουμπά στη σημερινή πραγματικότητα.

Μία κινηματογραφική εμπειρία, που θα αγκαλιάσουν όσοι ελκύονται από το παράξενο, το σουρεαλιστικά ανησυχητικό σύμπαν, που δημιουργούν ανάγωγα και αμετανόητα οι αδελφοί Άμπελε.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Σε ένα λετονικό χωριό του 17ου αιώνα, η κλοπή ενός ιερού κειμηλίου πυροδοτεί κατηγορίες για μαύρη μαγεία, ενώ εμφανίζεται ένας 80χρονος, αυτοαποκαλούμενος λυκάνθρωπος, γνωστός ως ο Σκύλος του Θεού, φέρνοντας μαζί του ένα μυστηριώδες δώρο: τους Όρχεις του Διαβόλου. Η άφιξή του πυροδοτεί μια αλυσίδα απρόβλεπτων γεγονότων που κορυφώνεται σε ένα ξέφρενο όργιο.

* Η πρεμιέρα της ταινίας αναβλήθηκε πριν τρεις εβδομάδες και μεταφέρθηκε για απόψε.

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:

Είσαι Έτοιμος; 2

(«Ready or Not 2: Here I Come») Εφτά χρόνια μετά την επιτυχία της πρώτης αμερικάνικης ταινίας, που ξέφευγε ευδιάκριτα από την χολιγουντιανή τρομοπαραγωγή, το σίκουελ των Ματ Μπετινέλι-Όλπιν και Τάιλερ Τζίλετ, καλεί τους θιασώτες του είδους σε μια συνέχεια το ίδιο διασκεδαστική. Συνδυάζοντας και πάλι τη μαύρη κωμωδία, την ταξική σάτιρα, το θρίλερ και το σπλάτερ, οι δημιουργοί του θα φέρουν σε πρώτο πλάνο την αδελφική πίστη, την αιματηρή εκδίκηση και το παιχνίδι εξουσίας, προχωρώντας το στόρι τους στο επόμενο στάδιο του εφιαλτικού παιχνιδιού, με την Γκρέις και την αποξενωμένη αδελφή της Φέιθ στο πλευρό της, να έχουν μόνο μία ευκαιρία για να επιβιώσουν και να διεκδικήσουν την Ανώτατη Θέση που ελέγχει τον κόσμο. Όλα τα στοιχεία της πρώτης ταινίας βρίσκονται και πάλι εδώ, όπως και το ευπρόσωπο καστ με Σαμάρα Γούιβινγκ, Κάθριν Νιούτον, Σάρα Μισέλ Γκέλαρ, Σον Χάτοσι, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Ελάιτζα Γουντ.

Θα Σε Σκοτώσουν

(«They Will Kill You») Η δεύτερη ταινία τρόμου της εβδομάδας και αυτή πάνω από τα συνήθη επίπεδα του αμερικάνικου κινηματογραφικού horror, από τον Κίριλ Σοκόλοφ. Μια νεαρή γυναίκα, παγιδευμένη στη σκοτεινή φωλιά μίας σατανικής αίρεσης, στο κέντρο του Μανχάταν, πρέπει να επιβιώσει για μια νύχτα, για να μη γίνει η επόμενη θυσία τους. Μπορεί η αλληγορία για την αριστοκρατική σατανική οικογένεια και την εξολόθρευσή της από μία κοπέλα, που σπούδασε τη ζωή στις φυλακές, να είναι προφανής, αλλά έχει την πλάκα του και ιδίως με τους τρόπους που εξοντώνει η ηρωίδα τους σατανιστές. Παίζουν οι Ζάζι Μπιτς, Μαϊχάλα, Τομ Φέλτον, Πατρίσια Αρκέτ κα.

Όργουελ: 2+2=5

(«Orwell: 2+2=5») Ο Ραούλ Πεκ, έπειτα από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Δεν Είμαι Ο Νέγρος Σου», επιστρέφει με ένα ακόμη ντοκιμαντέρ, που συνδέει, μέσα από πρωτότυπα χειρόγραφα και επιστολές του Τζορτζ Όργουελ αλλά και σπάνιο αρχειακό υλικό, τον λόγο του δημιουργού του «1984», με τη σημερινή εποχή της ψηφιακής χειραγώγησης. Το φιλμ, αμερικάνικης παραγωγής 2025, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, αναδεικνύει συναρπαστικά την επικαιρότητα των κειμένων του Όργουελ, αλλά και τον κεκαλυμμένο φασισμό που μας κατακλύζει.

Δαβίδ: Το Αγόρι που Έγινε Θρύλος

(«David») Η ώρα του παιδιού και όλης της οικογένειας, αλλά και των επερχόμενων άγιων ημερών του Πάσχα, με αυτό το ψηφιακό animation, για την πασίγνωστη βιβλική ιστορία του Δαβίδ. Γυρισμένο εντυπωσιακά και αρκούντως συμβατικά, από τους Φιλ Κάνιγκχαμ και Μπρεντ Νταζ και σε παραγωγή των αμερικάνικων ανεξάρτητων Angel Studios, που προωθούν κυρίως ταινίες για τη χριστιανική πίστη και τις ηθικές αξίες. Η ταινία προβάλλεται και μεταγλωττισμένα στα ελληνικά.

Φωτογραφία από την ταινία «Δυστυχώς Βρίζω» – Πηγή Φωτογραφίας: ΝΕΟ Films

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χάρης Αναγνωστάκης

Το Ιράν «δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ δηλώνει ξανά το ακριβώς αντίθετο

Το Ιράν «δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί» με τις ΗΠΑ, είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αμπάς Αραγτσί, προτού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει ότι το αντίθετο συμβαίνει, η Τεχεράνη ήδη συζητά με την κυβέρνησή του πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.

«Διαπραγματεύονται, θέλουν αληθινά να κλείσουν συμφωνία. Αλλά φοβούνται να το πουν», διότι αν το κάνουν –κατά τον ένοικο του Λευκού Οίκου– «θα τους σκοτώσουν δικοί τους». Ο κ. Τραμπ μίλαγε σε ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς στην Ουάσιγκτον. Νωρίτερα, η Τεχεράνη διέψευσε για ακόμη μια φορά πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις, όπως επαναλαμβάνει τα τελευταία 24ωρα ο αμερικανός πρόεδρος.

Το Ιράν «δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί», αλλά «να συνεχίσει την αντίσταση», είπε ο κ. Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση. «Κάποιες φορές, μπορεί να διαβιβάζονται μηνύματα (…) αλλ’ αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμιά περίπτωση ούτε διάλογος, ούτε διαπραγμάτευση», επέμεινε. Από πλευράς ΗΠΑ, το ότι γίνεται «λόγος για διαπραγματεύσεις τώρα ισοδυναμεί με παραδοχή ήττας», πάντα όπως το βλέπει ο ιρανός ΥΠΕΞ.

«Κόλαση»

Νωρίτερα χθες, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμος να εξαπολύσει την κόλαση» αν η Τεχεράνη κάνει «εσφαλμένο απολογισμό». Αν το Ιράν αρνείται να κατανοήσει πως πλέον έχει «ηττηθεί στρατιωτικά» ο αμερικανός πρόεδρος θα διατάξει να «χτυπηθεί πιο σκληρά παρά ποτέ», είπε στον Τύπο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες κατά δημοσιεύματα του Τύπου έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο προσπαθειών για να τερματιστεί ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από σχεδόν έναν μήνα, βάζοντας φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή και απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Χωρίς όμως κάποια σημαντική πρόοδο ως τώρα.

Χθες το απόγευμα το Press TV, η αγγλόφωνη υπηρεσία της κρατικής τηλεόρασης, ανέφερε πως το Ιράν απέρριψε «αμερικανική πρόταση» για να σιγήσουν τα όπλα. Αν και η πληροφορία αυτή μεταδόθηκε κι από άλλα ιρανικά ΜΜΕ, δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Κατά δημοσιεύματα σε αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ, η αμερικανική πρόταση αναλύεται σε δεκαπέντε σημεία, αμερικανικές αξιώσεις που διατυπώνονται για πρώτη φορά αφότου άρχισε η επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, την 28η Φεβρουαρίου.

Φέρεται να διαβιβάστηκε στο Ιράν μέσω Πακιστάν, που διατηρεί σχέσεις και με τις δυο χώρες, σύμφωνα με δυο πακιστανούς αξιωματούχους. Το Ιράν θέλει να «βάλει τέλος στον πόλεμο με τους δικούς του όρους», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αραγτσί.

«Ηνία»

Μολονότι ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει πως γίνονται διαπραγματεύσεις, δεν έχει αποκαλυφθεί ποιοι είναι οι ιρανοί ηγέτες που συμμετέχουν. Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε προχθές Τρίτη, στον Λευκό Οίκο, τα ονόματα του ειδικού απεσταλμένου του Στιβ Γουίτκοφ, του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ, του αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών του Μάρκο Ρούμπιο, με αυτή τη σειρά.

Δεν είναι σε αυτό το στάδιο σαφές «ποιος, στο ιρανικό σύστημα, κρατά στ’ αλήθεια στα χέρια του τα ηνία», παρατήρησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκιγιόμ Λασκονζαριάς, του πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην περιοχή, αυτή τη στιγμή ο αμερικανικός στόχος μοιάζει να είναι να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός προτού διεξαχθούν συνομιλίες που θα επέτρεπαν και στη μια και στην άλλη πλευρά να «διεκδικήσουν τη νίκη» και να αποφύγουν οποιαδήποτε ταπείνωση.

Ακόμα όμως τα πράγματα βρίσκονται στο στάδιο «πριν από τις διαπραγματεύσεις», μοιάζει να «δοκιμάζεται τι θα ήταν αποδεκτό», σύμφωνα με τον κ. Λασκονζαριάς. Την ώρα που αναφέρονται από τον αμερικανικό Τύπο μετακινήσεις χιλιάδων στρατιωτικών προς την περιοχή του Κόλπου, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ προειδοποίησε πως οι «εχθροί» της Ισλαμικής Δημοκρατίας πιθανόν ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εισβολή σε κάποιο από τα νησιά της στον Κόλπο.

Σε περίπτωση αμερικανικής χερσαίας εισβολής το Ιράν θα ανοίξει «νέο μέτωπο», σε άλλο στενό-κλειδί για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν, προειδοποίησε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Tasnim στον στρατό. Ο πόλεμος είναι πλέον «εκτός ελέγχου», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας ανησυχία για «πλημμύρα ανθρώπινων δεινών» στην περιοχή και πολύ πέρα από αυτή.

«Κλειστό για τους εχθρούς»

Τα πλήγματα των αντιμαχόμενων πλευρών συνεχίζονται ασταμάτητα. Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι πύραυλοι που εκτόξευσε ανάγκασαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln να «αλλάξει θέση». Ο αμερικανικός στρατός δεν το επιβεβαίωσε.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, ανακοίνωσαν χθες επιθέσεις εναντίον του βόρειου και του κεντρικού Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Σήμερα, νέα ομοβροντία πυραύλων τραυμάτισε –ελαφρά κατά τις ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών– έξι κατοίκους της Καφρ Κάσεμ, αραβικής πόλης στο κεντρικό Ισραήλ.

Χθες αμερικανικές βάσεις στην Ιορδανία και στο Μπαχρέιν έγιναν στόχοι και δεξαμενή καυσίμων πήρε φωτιά στο Κουβέιτ. Σήμερα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές «ευρείας κλίμακας», ιδίως στην Ισφαχάν του Ιράν — όπως κάθε βράδυ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Οι χώρες του Κόλπου κάλεσαν την Τεχεράνη τα πλήγματά της και να τους καταβάλει πολεμικές επανορθώσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη. Η διεθνής προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στο στενό του Χορμούζ, στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό από όπου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το 20% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων, ο αποκλεισμός του οποίου από την Τεχεράνη τις τελευταίες σχεδόν τέσσερις εβδομάδες απογείωσε τις τιμές του πετρελαίου κι επιβράδυνε την παγκόσμια δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αραγτσί είπε χθες πως το στενό παραμένει «κλειστό μόνο για τους εχθρούς» της Τεχεράνης. Το Ισραήλ στο μεταξύ κλιμακώνει την επίθεσή του στον Λίβανο, ειδικά στον νότιο τομέα του, όπου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως ο στρατός του θα μεγεθύνει την «ουδέτερη ζώνη» και θα «απομακρύνει την απειλή» του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά, που πρόσκειται στο Ιράν.

Αφότου ο Λίβανος σύρθηκε στον πόλεμο τη 2η Μαρτίου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει πάνω από 1.100 ανθρώπους και έχουν ξεριζώσει ένα εκατομμύριο και πλέον, σύμφωνα με τις αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Κλοπή, απόπειρα ληστείας και σύλληψη 23χρονου μετά από καταδίωξη

Για σωρεία αδικημάτων συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, κι έπειτα από καταδίωξη στη δυτική Θεσσαλονίκη, 23χρονος αλλοδαπός, ενώ αναζητείται ο συνεργός του.

Όλα ξεκίνησαν στη Σίνδο, όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο άνδρες μπήκαν σε προαύλιο επιχείρησης, απ’ όπου άρπαξαν επιβατικό αυτοκίνητο, σπάζοντας κατά τη διαφυγή τους την καγκελόπορτα.

Στη συνέχεια, αποπειράθηκαν να ανεφοδιάσουν το όχημα από κλειστό πρατήριο καυσίμων, ενώ, λίγη ώρα αργότερα, κινούμενοι στην περιοχή της Ν. Μαγνησίας, ανέκοψαν την πορεία αυτοκινήτου που οδηγούσε 70χρονος, τον οποίο απείλησαν με σκεπάρνι, στην προσπάθειά του να του πάρουν το όχημα. Ο ηλικιωμένος κατάφερε, ωστόσο, να ξεφύγει την τελευταία στιγμή με ελιγμό.

Η κινητοποίηση της ‘Αμεσης Δράσης ήταν άμεση και το κλεμμένο όχημα εντοπίστηκε στην οδό Μοναστηρίου, με τους δράστες να επιχειρούν να ξεφύγουν, αναπτύσσοντας ταχύτητα και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κατά τη διαφυγή τους το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε μεταλλική κολόνα φωτισμού, ενώ ακολούθησε πεζή καταδίωξη, κατά την οποία συνελήφθη ο ένας από τους δύο δράστες- πρόκειται για υπήκοο Βουλγαρίας.

Στο εσωτερικό του οχήματος εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το σκεπάρνι που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα ληστείας, ενώ το αυτοκίνητο επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του. Ο 23χρονος συλληφθείς οδηγείται στον εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προϋπολογισμός: Υστέρηση 386 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις φόρων για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου

Σημαντική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, κατά 386 εκατ. ευρώ, αποτυπώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, με βάση σχετική ανακοίνωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι εισπράξεις φόρων -εξαιρουμένης της εφάπαξ συναλλαγής της Εγνατίας Οδού- διαμορφώθηκαν σε 11,474 δισ. ευρώ, με υστέρηση κατά 386 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η βασική αιτία αυτής της απόκλισης εντοπίζεται στους φόρους που αναλογούν στα ενεργειακά προϊόντα (ΕΦΚ και ΦΠΑ), όπου η είσπραξη υστέρησε κατά 286 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση οφείλεται κυρίως στο μήνα Ιανουάριο, όπου εισπράχθηκαν μειωμένοι φόροι συναλλαγών λόγω και των αποκλεισμών Τελωνείων και εθνικών οδών τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) παρουσίασαν μείωση 223 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Ανάλογοι επίδραση -αν και μικρότερη- φαίνεται να υπήρξε και στα έσοδα Φεβρουαρίου λόγω αναταραχών στην αγορά μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου. Τον μήνα Φεβρουάριο μάλιστα τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ εμφανίζουν υπέρβαση έναντι του μηνιαίου στόχου.

Δεύτερος παράγοντας υστέρησης ήταν οι Φόροι Εισοδήματος, οι οποίοι εμφάνισαν συνολική μείωση 90 εκατ. ευρώ, με την επίδοση του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων να είναι μειωμένη κατά 84 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2026 παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 898 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 97 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2026 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026 και πλεονάσματος 709 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,990 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,957 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,802 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2025.

Εξαιρώντας ποσό ύψους 126 εκατ. ευρώ που αφορά σε ετεροχρονισμό πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα, ποσό ύψους 591 εκατ. ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό πληρωμών στο σκέλος του ΠΔΕ, καθώς και ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό πληρωμών σε λοιπές κεφαλαιακές ενισχύσεις, που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικούς όρους, η υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση έναντι των στόχων του προϋπολογισμού, ανέρχεται σε 117 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπρόσθετα, τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα έσοδα μηνός Ιανουαρίου 2026, καταγράφηκαν τα ποσά από τις απαιτούμενες συναλλαγές για την ολοκλήρωση της Σύμβασης Παραχώρησης Υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών (3) κάθετων οδικών αξόνων της για 35 χρόνια, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 5260/2025 (Α’ 229).

Ειδικότερα: ποσό 306 εκατ. ευρώ που αφορά στον ΦΠΑ 24% επί του τιμήματος της συναλλαγής, αποδόθηκε από τον παραχωρησιούχο στο Ελληνικό Δημόσιο, καταγράφηκε στην κατηγορία «Φόροι» και συνοδεύτηκε με ισόποση επιστροφή φόρου.

Ακολούθως, το ίδιο ποσό των 306 εκατ. ευρώ, αποδόθηκε εκ νέου στο Ελληνικό Δημόσιο και καταγράφηκε στην κατηγορία «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών».

Τα στοιχεία για το α’ δίμηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11,987 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 127 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα των μειζόνων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:

  1. Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 11,780 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνουν το ποσό των 306 εκατ. ευρώ, από τη Σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, όπως προαναφέρθηκε. Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 11,474 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 386 εκατ. ευρώ ή 3,3% έναντι του στόχου, εξαιτίας κυρίως της μειωμένης είσπραξης, κατά 286 εκατ. ευρώ, των φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ) που αναλογούν στα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,487 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 351 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αν εξαιρεθεί το ποσό των 306 εκατ. ευρώ της ανωτέρω σύμβασης παραχώρησης, τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 45 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 869 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 223 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 177 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 9 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4,394 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων: ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 83 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μειωμένος κατά 84 εκατ. ευρώ και οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος μειωμένοι κατά 89 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου.

  1. Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ, πλησίον του στόχου.

III. Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 680 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ποσό 614 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 176 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  1. Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 569 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν το ποσό των 306 εκατ. ευρώ, από τη Σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, όπως προαναφέρθηκε. Εξαιρουμένου αυτού, τα ανωτέρω έσοδα ανήλθαν σε 263 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  2. Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 415 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 82 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Ποσό 101 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 56 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,468 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,168 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026, εξαιτίας της επιστροφής ΦΠΑ ύψους 306 εκατ. ευρώ από τη Σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, όπως προαναφέρθηκε.

Τα συνολικά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 715 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 120 εκατ. ευρώ από τον στόχο (835 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026.

Πώς κινήθηκε ο Φεβρουάριος

Ειδικότερα τον Φεβρουάριο 2026, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,848 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 162 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα των μειζόνων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:

  1. Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 5,662 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 62 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου. Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,351 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 94 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 476 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 69 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 87 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 2,334 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων: ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ανήλθε σε 1,456 δισ. ευρώ, ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων σε 665 εκατ. ευρώ και οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος σε 214 εκατ. ευρώ.

  1. Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.

III. Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 625 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 85 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ποσό 568 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα του ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 119 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  1. Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 90 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  2. Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 139 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ποσό 8 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 10 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 672 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 4 εκατ. ευρώ από τον στόχο (676 εκατ. ευρώ).

Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 576 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 129 εκατ. ευρώ από τον στόχο (705 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2026 ανήλθαν στα 11,088 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,122 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (12,211 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Επίσης, είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025 κατά 54 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού, οι πληρωμές εμφανίζονται μειωμένες κατά 217 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, που σχετίζεται κυρίως με ετεροχρονισμό των πληρωμών για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 126 εκατ. ευρώ και για λοιπές κεφαλαιακές μεταβιβάσεις κατά 200 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 875 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 906 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές του 2025 κατά 464 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέο ότι, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΘΟΟ, με την έναρξη του οικονομικού έτους, οι φορείς δεσμεύουν κατά προτεραιότητα πιστώσεις για την εξυπηρέτηση των απλήρωτων υποχρεώσεων των προηγούμενων ετών, καθώς και στο πλαίσιο των πολυετών υποχρεώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ