Επανακατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης Ν. Ανδρουλάκη στον Πρωθυπουργό για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ενέργειας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 

Θέμα: Η κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια τροφοδοτεί την ακρίβεια και θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ενεργειακή κρίση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αναπόφευκτη. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησής σας, που μετέτρεψαν την ενέργεια από βασικό κοινωνικό αγαθό σε μηχανισμό διαρκούς ακρίβειας και ανασφάλειας για τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: σχεδόν ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά αδυνατεί να θερμάνει επαρκώς την κατοικία του, ενώ το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 27% για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους ηλικιωμένους. Την ίδια ώρα, η ενεργειακή ακρίβεια πνίγει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, αποδυναμώνοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανία και αγροτική παραγωγή και υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πληρώνουν από τα ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος στην Ευρώπη. Με δική σας πολιτική επιλογή, η ΔΕΗ έχει απομακρυνθεί από τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και λειτουργεί πρωτίστως ως όχημα μεγιστοποίησης κερδών για τους μετόχους της, χωρίς ουσιαστική κρατική εποπτεία και διαφάνεια. Τα λεγόμενα «πράσινα» τιμολόγια αποδείχθηκαν ακριβά, αδιαφανή και απρόβλεπτα, μεταφέροντας όλο το ρίσκο στους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής σας, η ενεργειακή μετάβαση υλοποιείται με άναρχο και στρεβλό τρόπο. Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πραγματοποιήθηκε χωρίς τον στοιχειώδη σχεδιασμό για δίκτυα και υποδομές αποθήκευσης, με αποτέλεσμα τη μαζική απόρριψη παραγόμενης πράσινης ενέργειας. Πρόκειται για ενέργεια που θα μπορούσε σήμερα να μειώνει ουσιαστικά το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα, αγρότες, συνεταιρισμοί και ενεργειακές κοινότητες αποκλείονται συστηματικά από τον ηλεκτρικό χώρο, ενώ η αγορά συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε λίγους, ισχυρούς και καθετοποιημένους επιχειρηματικούς ομίλους, μετατρέποντας την ενεργειακή μετάβαση σε μηχανισμό αναπαραγωγής ανισοτήτων και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονταν για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τη στήριξη των πολιτών λιμνάζουν ή χάνονται λόγω έλλειψης σχεδιασμού και αδυναμίας απορρόφησης.

Η πολιτική σας, όμως, δεν επιβαρύνει μόνο το κόστος ζωής. Υπονομεύει ευθέως και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων. Η καθυστέρηση στην ενίσχυση των δικτύων από τον ΔΕΔΔΗΕ, η απουσία έξυπνων μετρητών και η πρόθεσή σας να παραχωρήσετε τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες,  ακόμη και σε μη ευρωπαϊκά κεφάλαια, εκχωρούν κρίσιμες υποδομές εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής σημασίας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η διασύνδεση με την Κύπρο βρίσκεται σήμερα στον αέρα, εξαιτίας των δικών σας χειρισμών.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, οι παλινωδίες και η αδιαφάνεια, σε συνδυασμό με τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, αύξησαν την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα και περιόρισαν την ανθεκτικότητά της σε περιόδους κρίσης.

Ενόψει του 2026, έτους-ορόσημου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμη μία κρίσιμη ευκαιρία, εάν επιμείνετε στην ίδια πολιτική ακρίβειας, κοινωνικού αποκλεισμού και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.- Ποιο είναι, αν υπάρχει, το σχέδιο της κυβέρνησής σας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να το υλοποιήσετε; Προτίθεστε να λάβετε ουσιαστικά μέτρα για την υποστήριξη των καταναλωτών στην επιλογή των οικονομικότερων τιμολογίων που διαθέτει σήμερα η αγορά; Για ποιον λόγο αρνείστε μέχρι σήμερα να αξιοποιήσετε τη συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ για τη συγκράτηση των τιμών, επιλέγοντας τη μεγιστοποίηση των κερδών αντί της προστασίας των καταναλωτών;

2.- Γιατί η κυβέρνησή σας συνεχίζει να αποκλείει αγρότες, συνεταιρισμούς και ενεργειακές κοινότητες από τον ηλεκτρικό χώρο; Πότε και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα διασφαλίσετε τη σύνδεση των ΑΠΕ με υποδομές αποθήκευσης, ώστε να σταματήσει η καταστροφική απόρριψη πράσινης ενέργειας και να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος για τους καταναλωτές;

3.- Ποιο είναι το σχέδιό σας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων; Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι κρίσιμες ενεργειακές διασυνδέσεις, όπως αυτή με την Κύπρο, βρίσκονται σήμερα στον αέρα; Προτίθεστε να αναστείλετε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή θα συνεχίσετε την εκχώρηση στρατηγικών υποδομών, με σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια;

Ο Ερωτών

Νικόλαος Ανδρουλάκης

Πρόεδρος της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δ. Νάουσας: Μεταφορά Ημερομηνίας Διεξαγωγής Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής 

Ο Πρόεδρος γνωστοποιεί ότι:

Επειδή, με τα Θέματα που τέθηκαν για την Ειδική Συνεδρίαση της 25-2-2026 από τις Παρατάξεις” ΑΛΜΑ για τον Δήμο Νάουσας” και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, τέθηκαν μεταξύ άλλων και θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δημάρχου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, τα οποία αφορούν:

α) την εξουσιοδότησή του για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών (2ο Θέμα της Παράταξης “ΑΛΜΑ για τον Δήμο Νάουσας”) και

β) την ισχύ ή μη της παραχώρησης χρήσης νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης (7ο Θέμα της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”), είναι υποχρεωτικό να παρίσταται στην Ειδική Συνεδρίαση ο Δήμαρχος για θέματα ημερήσιας διάταξης αποκλειστικής του αρμοδιότητας (άρθρο 76Α, παρ. 2, εδ. 5 Ν. 3852/2010), πλην όμως ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας θα απουσιάζει την 24-2-2026 στην Πάτρα για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών και δεν είναι δυνατή η έγκαιρη επιστροφή του, ώστε να παρίσταται στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της 25-2-2026.

Κατόπιν των ανωτέρω σας γνωρίζουμε ότι η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής, η οποία συγκλήθηκε κατ’ άρθρο 67Α παρ. 1 Ν 3852/2010 δυνάμει της υπ΄αριθ.πρωτ. 2764/11-02-2026 Πρόσκλησης, για την Τετάρτη 25/02/2026 και ώρα 17:00 αναβάλλεται λόγω επιγενόμενης και έκτακτης απουσίας του Δημάρχου Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας για την Δευτέρα 9 Μαρτίου και ώρα 17:30.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Δ.Σ.

ΑΪΔΙΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΑΣΟΚ-Προσυνεδριακός Διάλογος: “Μαζί χτίζουμε το αύριο”

Έναν ζωντανό, συμμετοχικό διάλογο ανοίγει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Για πρώτη φορά, κάθε μέλος και κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο ψηφιακά, μέσα από την πλατφόρμα Digital Society του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, κάθε πολίτης μπορεί να διαβάσει αναλυτικά το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας τις προτάσεις του, να σχολιάσει τα κείμενα του καταστατικού, της Διακήρυξης και των Θέσεων.

Σε μια εποχή αυξημένης δυσπιστίας προς την πολιτική, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τον αντίθετο δρόμο: περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία  μέσα στο κόμμα και στην κοινωνία. Κάθε πρόταση μετράει. Κάθε φωνή ακούγεται.

Μπες στην πλατφόρμα, πάρε μέρος στον διάλογο:

 https://digitalsociety.gr/pasok-synedrio

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες ζητά ο Περικλής Μαντάς

Την άμεση λήψη μέτρων αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των περιοχών της Μεσσηνίας που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, υπερχειλίσεις ρεμάτων, κατολισθήσεις και σημαντικές ζημιές σε κατοικίες, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και βασικές υποδομές. Σε πολλές περιοχές η πρόσβαση σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες κατέστη προσωρινά αδύνατη, με αποτέλεσμα την αναστολή ή τον δραστικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και την επιβάρυνση νοικοκυριών που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες δαπάνες αποκατάστασης υπό συνθήκες μειωμένου εισοδήματος.

Ο κ. Μαντάς επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις των πλημμυρών εκτείνονται πέρα από το άμεσο κόστος των υλικών ζημιών, επηρεάζοντας σημαντικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις συμβατικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους.

Είναι γεγονός επίσης ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η Πολιτεία έχει εφαρμόσει μηχανισμούς φορολογικής διευκόλυνσης, όπως παράταση της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων και μη επιβολή τόκων και προσαυξήσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαντάς ζητά την άμεση ενεργοποίηση αντίστοιχων μέτρων για τις πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας, ώστε να δοθεί χρόνος προσαρμογής και επανεκκίνησης στους πληγέντες, διασφαλίζοντας την παραγωγική και κοινωνική συνοχή της περιοχής.

Το αίτημα αυτό του Μεσσήνιου βουλευτή εντάσσεται στην ανάγκη για έμπρακτη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων σε στιγμές κρίσης, ώστε η Μεσσηνία να ανακάμψει γρήγορα, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 20/02/2026

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς:  Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Θέμα: «Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Μεσσηνίας»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στη Μεσσηνία κατά τον Φεβρουάριο προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, υπερχειλίσεις ρεμάτων, κατολισθήσεις και σημαντικές ζημιές σε κατοικίες, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και βασικές υποδομές. Σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, ενώ η πρόσβαση σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες κατέστη προσωρινά αδύνατη, με αποτέλεσμα την αναστολή ή τον δραστικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι επιπτώσεις των φαινομένων αυτών δεν περιορίζονται στο άμεσο κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών, αλλά επεκτείνονται στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στη δυνατότητα εκπλήρωσης συμβατικών και φορολογικών υποχρεώσεων και, εν τέλει, στη βιωσιμότητα πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, νοικοκυριά που υπέστησαν ζημιές σε κύριες κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες δαπάνες αποκατάστασης, σε συνθήκες μειωμένου ή προσωρινά μηδενικού εισοδήματος.

Είναι γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η Πολιτεία έχει ενεργοποιήσει μηχανισμούς φορολογικής διευκόλυνσης των πληγέντων, μέσω της παράτασης και αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και της αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους πληγέντες να νιώθουν ότι η Πολιτεία βρίσκεται σταθερά και ενεργά στο πλευρό τους, προβαίνοντας στη λήψη κάθε μέτρου που διευκολύνει όχι μόνο την αποκατάσταση της οικονομικής κανονικότητας, αλλά και τη διατήρηση της παραγωγικής βάσης των περιοχών που έχουν πληγεί.

Δεδομένης της έκτασης των ζημιών στη Μεσσηνία και της ανάγκης διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανθεκτικότητας της περιοχής, καθίσταται επιβεβλημένη η άμεση λήψη αντίστοιχων μέτρων φορολογικής ανακούφισης, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής και επανεκκίνησης στους πληγέντες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Μεσσηνία;
  1. Προβλέπεται η αναστολή είσπραξης οφειλών, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων και η μη επιβολή τόκων και προσαυξήσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;
  1. Σε ποια άλλα οικονομικά μέτρα σχεδιάζει να προβεί η κυβέρνηση για την αποκατάσταση και ανακούφιση των πληγέντων;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

Συγχαρητήρια του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας στους μαθητές που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό “Καραθεοδωρή”

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος των διδασκόντων/ουσών του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας συγχαίρουν θερμά τους παρακάτω μαθητές της Α’ Γυμνασίου:

Μουτσάκος Αθανάσιος

Μαυρίδης Νικόλας

Παπαδόπουλος Βασίλειος

για τη διάκριση τους στον Διαγωνισμό Μαθηματικών «Καραθεοδωρή» που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια.

 Σύλλογος Καθηγητών

και ο Διευθυντής

του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

Νέα μεγάλη επιτυχία για το Γυμνάσιο Πλατέος: Πρόκριση της ομάδας PlaSat II στον τελικό του “CanSat in Greece 2026”

Η Σχολική Κοινότητα του Γυμνάσιου Πλατέος, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια την εκ νέου πρόκριση της μαθητικής ομάδας PlaSat II στην τελική φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού ‘’CanSat in Greece 2026’’.

Οι φετινές συμμετοχές του διαγωνισμού ήταν αρχικά 31, από τις οποίες οι 19 κατάφεραν να φτάσουν στην δεύτερη φάση της αξιολόγησης και οι πρώτες 10 από αυτές  να προκριθούν στην τελική φάση της εκτόξευσης.

Η επιτυχία αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του σχολείου μας στην τελική φάση του διαγωνισμού, επιβεβαιώνοντας τη συστηματική και υψηλού επιπέδου εργασία που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων STEM και της καλλιέργειας δεξιοτήτων έρευνας και καινοτομίας.

Εικόνα3 2

Ο διαγωνισμός, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που υλοποιείται από τo ESERO Greece (European Space Education Resource Office) με την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής φοιτητικής ομάδας Αεροδιαστημικής ASAT του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να δοκιμάσουν έναν λειτουργικό μικροδορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, προσομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες διαστημικής αποστολής.

Η ομάδα PlaSat II διακρίθηκε για την επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασής της, την πληρότητα του τεχνικού φακέλου και την οργανωμένη στρατηγική υλοποίησης του έργου. Η νέα αυτή πρόκριση αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας, επιμονής και αφοσίωσης τόσο των μαθητών όσο και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μηχανικής σχεδίασης, προγραμματισμού, ανάλυσης δεδομένων, διαχείρισης έργου και ομαδικής συνεργασίας, ενισχύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των μαθητών για τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία.

Την ομάδα αποτελούν οι μαθήτριες Καραγιώργου Θεοδώρα Νεφέλη, Κιορογλίδου Γεωργία και Λάχανη Αλίκη και οι μαθητές Αγριόπουλος Σωτήριος και Βαρυτιμόσογλου Ιωάννης, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κα. Μπρισίμη Άννα, και τον κ. Πλατσά Βασίλειο.

Η Σχολική Κοινότητα του Γυμνάσιου Πλατέος συγχαίρει θερμά τα μέλη της ομάδας και τους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν την προσπάθεια και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η φετινή συμμετοχή θα αποτελέσει ακόμη ένα σημαντικό βήμα δημιουργικής εξέλιξης και εκπαιδευτικής καινοτομίας.

Εικόνα1 4

ΕΛ.ΑΣ: Ενημερωτικό Δελτίο τελευταίου 24ωρου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

Εξιχνίαση κλοπών

·  Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Σερρών, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός αλλοδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, τον Απρίλιο του 2025, έσπασε τζαμαρία καταστήματος στην πόλη των Σερρών και από τη βιτρίνα αφαίρεσε ρολόγια και κοσμήματα, συνολικής αξίας 1.500 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του παθόντα.

·  Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κιλκίς σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών ανδρών, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, το χρονικό διάστημα από 6 έως 7 Φεβρουαρίου 2026, αφαίρεσαν σταθμευμένη δίκυκλη μοτοσυκλέτα από περιοχή του Κιλκίς, την οποία στη συνέχεια αποσυναρμολόγησαν σε διάφορα εξαρτήματα, τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχο της.

«Όταν συνάντησα την Αρβελέρ…» – Οι αναμνήσεις μιας μαθήτριας από τη συνάντησή της με τη διακεκριμένη βυζαντινολόγο

Τον Ιανουάριο του 2019, μια μαθήτρια περνούσε την πόρτα του γραφείου της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η συνάντηση της Μαρίας Κοκάλα με την καταξιωμένη βυζαντινολόγο δεν ήταν μια τυπική μαθητική εμπειρία. «Ήταν σίγουρα μια καθοριστική στιγμή για εμένα», όπως λέει η ίδια.

Ήταν μόλις 17 χρόνων, όταν βρέθηκε απέναντι από τη διακεκριμένη ακαδημαϊκό, η οποία έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα και κηδεύεται σήμερα, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα. Παρότι νεαρή, η Μαρία γνώριζε καλά το μέγεθος της μορφής που είχε μπροστά της. «Αντιλαμβανόμουν πλήρως ποια προσωπικότητα είχα απέναντί μου. Το να έχεις ακούσει και διαβάσει τόσα πολλά για αυτή τη σπουδαία γυναίκα σου προκαλεί αναπόφευκτα άγχος και δέος», αφηγείται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για εκείνη τη συνάντηση. Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης. «Από την πρώτη κιόλας στιγμή ένιωσα ότι μπορούσα να της μιλήσω ελεύθερα και να είμαι ο εαυτός μου», λέει.

Η φράση που σημάδεψε εκείνη τη συνάντηση ήρθε λίγο πριν το τέλος: «Να έχεις τα πόδια σου στη γη και τα μάτια σου στον ουρανό» -μια φράση που συνήθιζε να λέει η Ελένη Αρβελέρ ως παρότρυνση και συμβουλή προς τους νέους. Αυτά τα λόγια φέρνει συχνά στη μνήμη της, η Μαρία ακόμη και σήμερα. «Σε πολλές στιγμές της ζωής μου, έκτοτε, κράτησα τα λόγια της ως πολύτιμο οδηγό. Σε μια κοινωνία που συχνά αμφισβητεί τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου, το να προχωράς με ταπεινότητα αλλά και πίστη στις δυνατότητές σου, αποτελεί έναν ουσιαστικό τρόπο για να πετύχεις τους στόχους σου». Δεν πρόκειται για θεωρητική διαπίστωση.

Η ίδια θυμάται τη συμμετοχή της ομάδας της στον διαγωνισμό του Junior Achievement Greece, όταν λίγοι πίστευαν ότι ένα μικρό δημόσιο σχολείο της Πιερίας θα μπορούσε να διακριθεί απέναντι σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας. «Ξέρετε πόσοι θεωρούσαν την προσπάθειά μας μάταιη;», σημειώνει η Μαρία, που ως πρόεδρος της εικονικής μαθητικής επιχείρησης Smileybin είχε κερδίσει το βιβλίο «Ηγετικής Προσωπικότητας» στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company of the Year» του Junior Achievement Europe, ενώ η ομάδα της είχε προηγουμένως εξασφαλίσει το κορυφαίο βραβείο καινοτομίας του διαγωνισμού, το «MetLife LifeChanger Award».

«Κανείς δεν μπορεί να σου σταθεί εμπόδιο, αν δεν τον αφήσεις»

Από τη συνάντηση με την Αρβελέρ, θυμάται ακόμη τη στάση της διακεκριμένης ακαδημαϊκού απέναντι στα εμπόδια λόγω φύλου. Σε σχετική ερώτηση, η απάντηση υπήρξε απρόσμενη: «Στη Γαλλία, όχι μόνο δεν ήταν εμπόδιο, με βοήθησε κιόλας», της είχε είπε, εξηγώντας ότι τόλμησε κινήσεις που άνδρες συνάδελφοί της δεν επιχειρούσαν. Για τη Μαρία, αυτή η οπτική υπήρξε αποκαλυπτική.

«Άρχισα κι εγώ να το βλέπω διαφορετικά. Έκτοτε, έχω βρεθεί πολλές φορές σε καταστάσεις όπου όχι μόνο είμαι η μικρότερη ηλικιακά, αλλά και η μόνη γυναίκα. Ποτέ όμως δεν ένιωσα μειονεκτικά», τονίζει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με την εποχή που ξεκίνησε η Αρβελέρ τη δική της διαδρομή. Οι προκαταλήψεις δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά σήμερα υπάρχουν περισσότερα πρότυπα. «Από μικρή θυμάμαι να βλέπω γυναίκες σε ηγετικές θέσεις να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα, τόσο στο προσωπικό μου περιβάλλον όσο και ευρύτερα. Για μένα, λοιπόν, αυτό υπήρξε ανέκαθεν κάτι φυσικό».

Πέρα όμως από τα επιτεύγματα της Αρβελέρ, εκείνο που την εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η προσωπικότητά της, η βαιά της ταπεινότητα», όπως υπογραμμίζει. «Θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που έχει καταφέρει τόσα πολλά να είναι πιο απόμακρος, ίσως πιο επιβλητικός ή ακόμη και υπεροπτικός. Εκείνη, όμως, με υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θερμότητα και δέχτηκε με ενθουσιασμό τις ερωτήσεις μου. Παρόλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια και κάποιες λεπτομέρειες έχουν ξεθωριάσει από τη μνήμη μου, θυμάμαι έντονα το συναίσθημα του να ξεχνώ ότι υπήρχαν κάμερες και άλλοι άνθρωποι παρόντες στη συζήτησή μας.

Είχε όλη της την προσοχή στραμμένη σε εμένα και μου μιλούσε σαν να γνωριζόμασταν από καιρό. Θα νιώθω πάντα τιμή και βαθιά ευγνωμοσύνη που τη γνώρισα και συζήτησα μαζί της. Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Κάρολο Μαρκουίζο και το Junior Achievement Greece που μου έδωσαν αυτή την πολύτιμη ευκαιρία», σημειώνει. Αν έπρεπε να συνοψίσει τη συνάντηση εκείνη σε ένα μήνυμα, αυτό θα ήταν: «Κανείς δεν μπορεί να σου σταθεί εμπόδιο, αν δεν τον αφήσεις».

Από τις σχολικές αίθουσες, στον εργασιακό στίβο

Η Αρβελέρ, όπως λέει, δεν άφησε ποτέ το φύλο της να τη περιορίσει. Αντίθετα, το αξιοποίησε, μετατρέποντάς το σε δύναμη. «Την αμφισβήτησαν, την υποτίμησαν, όμως εκείνη, με την αποφασιστικότητα, την εργατικότητα και τη δύναμη του χαρακτήρα της, κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων. Αυτό που κρατώ περισσότερο δεν είναι μόνο οι επιτυχίες της, αλλά η στάση ζωής της. Η πίστη στις δυνατότητές της, η προσήλωση στους στόχους της και η άρνησή της να περιοριστεί από τα στερεότυπα της εποχής της αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης», καταλήγει.

Σήμερα, η Μαρία Κοκάλα ίδια έχει χαράξει τη δική της πορεία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση την Επιχειρησιακή Αναλυτική. Μπήκε στην αγορά εργασίας από το δεύτερο έτος σπουδών της, και τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στον κλάδο της Ιατρικής Τεχνολογίας, στο τμήμα Μάρκετινγκ. Τα χρόνια που μεσολάβησαν, ασχολήθηκε με διάφορα πρότζεκτ, όπως η συμμετοχή της στο ντοκιμαντέρ των Ηνωμένων Εθνών, όπου μίλησε για τον Στόχο 5 – την Ισότητα των Φύλων, αλλά και μετάφραση του βιβλίου La Zuppa Lepron στα ελληνικά, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές σε γονείς και κηδεμόνες για το πώς να μυήσουν τα μικρά παιδιά στον χώρο των επιχειρήσεων. Παράλληλα, μίλησε στο WOW Athens Festival για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο δρόμο προς την επιχειρηματικότητα, ενώ για δύο χρόνια υπήρξε μέλος του Board of Advisors του WHEN, ενός οργανισμού που στοχεύει στην επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την προώθηση της ισότητας στην εργασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία – ΗΠΑ: Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση θεραπείας για κάποιους καρκίνους του μαστού

Εκτός από εξαιρετικοί σύντροφοι για τους ανθρώπους, οι γάτες θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα ή ακόμη και να θεραπεύσουμε ορισμένους καρκίνους, όπως εκείνον του μαστού, υποστηρίζει μια ομάδα διεθνών επιστημόνων.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science, οι επιστήμονες, ειδικοί στην ιατρική των ζώων και των ανθρώπων, εξέτασαν τις πιθανές ομοιότητες των ανθρώπων και των γάτων σε ό,τι αφορά τον καρκίνο.

Στο παρελθόν επιστήμονες είχαν δείξει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπων, αναφορικά με τις ασθένειες που προσβάλλουν και τα δύο είδη, όμως δεν είχε γίνει σχεδόν καμία έρευνα για τις γάτες, εξήγησε η Λουίζ φαν ντερ Βάιντεν, ερευνήτρια ογκογενετικής στο βρετανικό ινστιτούτο Wellcome Sanger, μία από τους συγγραφείς της μελέτης. Οι γάτες, όπως εξάλλου και οι σκύλοι, είναι «εξαιρετικά μοντέλα για εμάς» επειδή εκτίθενται στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον, για παράδειγμα «στη ρύπανση ή το παθητικό κάπνισμα» και αναπτύσσουν «τις ίδιες ασθένειες με εμάς», όπως καρκίνο ή ακόμη και διαβήτη, εξήγησε.

Το ίδιο γονίδιο

Ξεκινώντας από αυτήν την αρχή, η φαν ντερ Βάιντεν και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δείγματα καρκινικών όγκων από περίπου 500 γάτες από πέντε χώρες και ανακάλυψαν 13 είδη διαφορετικών καρκίνων (μαστού, πνευμόνων, δέρματος, εγκεφάλου κλπ). Καθώς οι καρκίνοι οφείλονται σε γενετικές μεταλλάξεις, οι επιστήμονες αναζήτησαν στο DNA των καρκινικών κυττάρων αλλαγές παρόμοιες με εκείνες που έχουν ήδη εντοπιστεί από την ιατρική στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν έτσι ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο ειδών, κυρίως στον καρκίνο του μαστού. Στις γάτες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού, σε ποσοστό άνω του 50% βρέθηκε μεταλλαγμένο ένα γονίδιο, το FBXW7, που είχε ήδη «ενοχοποιηθεί» και στους ανθρώπινους καρκίνους.

Η μετάλλαξη αυτή δεν είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, όμως σε εκείνες που την έχουν προκαλεί έναν «ιδιαίτερα επιθετικό τύπο καρκίνου», σημείωσε η ερευνήτρια, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι καρκίνοι είναι επίσης πολύ επιθετικοί και στις γάτες.

Όλοι κερδισμένοι

«Για αυτό το μικρό ποσοστό των γυναικών που φέρουν τη μετάλλαξη», η ανακάλυψη αυτή είναι «εκπληκτική» επειδή θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες, εξήγησε. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι μια περίπλοκη υπόθεση λόγω του μικρού αριθμού των ασθενών, όμως η μετάλλαξη είναι πολύ συχνή στις γάτες και επομένως οι στοχευμένες θεραπείες θα μπορούσαν να δοκιμαστούν ευκολότερα σε κτηνιατρικές κλινικές.

«Εγώ προσωπικά θα δεχόμουν πιο εύκολα να πάρω ένα φάρμακο που δοκιμάστηκε σε γάτες, παρά σε ποντίκια», είπε η ερευνήτρια. Ενθαρρυμένοι από αυτήν την ανακάλυψη, Σουηδοί ερευνητές έκαναν πρόσθετα πειράματα στα δείγματα που είχαν στη διάθεσή τους και διαπίστωσαν ότι δύο είδη χημειοθεραπείας φαίνονταν πολύ αποτελεσματικά στους όγκους που έφεραν αυτή τη μετάλλαξη.

Τα συμπεράσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, όμως θα μπορούσαν γρήγορα να ωφελήσουν γυναίκες και γάτες, αφού τα φάρμακα αυτά είναι ήδη εγκεκριμένα, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί η μελέτη της «διαδικασίας έναρξης του καρκίνου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαρικρίσνα Νακσάτρι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και ειδικός στον καρκίνο του μαστού. Ο καθηγητής, που δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «συναρπαστικά» και είπε ότι «θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση του περιβάλλοντος στα γονίδια». Σήμερα, το περιβάλλον θεωρείται ο «βασικός ύποπτος» για τη μετατροπή των μεταλλαγμένων κυττάρων σε καρκινικά.

Ο στόχος όμως δεν είναι να βοηθήσουν οι επιστήμονες μόνο στην έρευνα για τους ανθρώπινους καρκίνους, επέμεινε η Λουίζ φαν ντερ Βάιντεν, ζητώντας να επωφεληθούν από αυτές τις ανακαλύψεις και οι τετράποδοι φίλοι μας, στους οποίους θα μπορούσε να χορηγηθεί στοχευμένη θεραπεία, όπως αυτή που ήδη χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους. Με μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν «όλοι κερδισμένοι, τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι», υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία: Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle Ουλουντά συλλαμβάνεται για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» και «προσβολή σε βάρος του προέδρου» 

Τούρκος δημοσιογράφος της γερμανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Deutsche Welle (DW) συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση στην Άγκυρα χθες Πέμπτη, καθώς κατηγορείται για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «προσβολή σε βάρος του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης.

Στην ανακοίνωσή της, η εισαγγελία διευκρίνισε πως διενεργεί «έρευνα για προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας και μετάδοση παραπλανητικών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου» σε βάρος του Αλιτζάν Ουλουντά, ο οποίος συνελήφθη στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ήταν μηνύματα του δημοσιογράφου που αναρτήθηκαν «στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X @alicanuludag» αυτά που πυροδότησαν την έρευνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δικηγόρο ο οποίος τον εκπροσωπεί και με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες βράδυ, ο κ. Ουλουντά αντιμετωπίζει κατηγορίες για άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της DW και αφορά τον επαναπατρισμό τούρκων πολιτών που φέρονται να πολέμησαν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Ο Αλιτζάν Ουλουντά συνελήφθη (…) εξαιτίας άρθρου του με τίτλο ‘Η Τουρκία ετοιμάζεται να επαναπατρίσει τούρκους πολίτες που ανήκουν (στην οργάνωση) Ισλαμικό Κράτος’», είπε ο Τόρα Πέκιν, δικηγόρος της DW Türkçe.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με την οποία επικοινώνησε χθες βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κατηγορίες αφορούν «μήνυμα μέσω X πριν από περίπου ενάμισι χρόνο», στο οποίο ο Αλιτζάν Ουλουντά «επέκρινε μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση και πιθανόν είχαν οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών του ΙΚ», και «κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά».

Πάντα σύμφωνα με τη DW, ο δημοσιογράφος «συνελήφθη» και μάλιστα «μπροστά στα μάτια μελών της οικογένειάς του» από όχι λιγότερους από «τριάντα αστυνομικούς», ενώ «το σπίτι του ερευνήθηκε» και «υλικό πληροφορικής κατασχέθηκε».

Κατά τον κ. Πέκιν, ο δημοσιογράφος μεταγόταν χθες βράδυ από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη. Θα οδηγηθεί ενώπιον της εισαγγελίας σήμερα, κατά την ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DW, η γενική διευθύντρια του γερμανικού ομίλου, η Μπάρμπαρα Μάσινγκ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του δημοσιογράφου «ανυπόστατες» κι απαίτησε να «αφεθεί ελεύθερος αμέσως».

Μετά τις επιχειρήσεις του στρατού της de facto κυβέρνησης της Συρίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τον περασμένο μήνα, με σκοπό να ανακτηθεί ο έλεγχος της Δαμασκού σε εδάφη ελεγχόμενα από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κυρίαρχη συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι, χιλιάδες φερόμενοι ως τζιχαντιστές και συγγενείς τους, που κρατούνταν ως τότε σε καταυλισμούς, μεταφέρθηκαν στο Ιράκ.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από την 21η Ιανουαρίου μετέφερε «πάνω από 5.700 ενήλικους άνδρες» σε ιρακινές φυλακές.

Οι ΗΠΑ είχαν κάνει γνωστό προηγουμένως ότι λογάριαζαν να μεταφέρουν κάπου 7.000 κρατούμενους κι είχαν καλέσει ενδιαφερόμενες χώρες να παραλάβουν υπηκόους τους ανάμεσά τους.

Οι τουρκικές αρχές, που ερωτήθηκαν επανειλημμένα σχετικά από τον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου του AFP, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αν συγκαταλέγονταν τούρκοι υπήκοοι στους κρατούμενους κι αν επαναπατρίστηκαν στην Τουρκία.

Για τον αντιπρόσωπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), «η σύλληψη του Αλιτζάν Ουλουντά εγγράφεται σε διαδικασία δικαστικού διωγμού σε βάρος σοβαρών δημοσιογράφων».

Σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ερόλ Εντέρογλου κατήγγειλε τις «ακατάπαυστες αυθαίρετες πρακτικές που βάζουν στο στόχαστρο (…) δημοσιογράφο ο οποίος ενόχλησε την εξουσία εξαιτίας των ερευνών του».

«Όταν μεταχειρίζονται δημοσιογράφο σαν εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου, τον συλλαμβάνουν τριάντα αστυνομικοί και μεταγάγεται αμέσως στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύπτεται στοχευμένος εκφοβισμός κι επιδεικνύεται σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση καταστέλλει σκληρά την ελευθερία του Τύπου», πλειοδότησε η Μπάρμπαρα Μάσινγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ