Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα. Υπογράφηκαν, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συμφωνίες μίσθωσης μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας Chevron – Helleniq Energy που αφορούν στην παραχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό µε τη δρομολογούμενη πρώτη διερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα στο θαλάσσιο οικόπεδο «Μπλοκ 2» στο Ιόνιο, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2027, μετά από 40 χρόνια αποτελούν τα δύο μεγάλα ορόσημα στο μέτωπο των ερευνών φυσικού αερίου στη χώρα.

Με αυτές τις συμφωνίες η Ελλάδα καθίσταται ουσιαστικά ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή της ασφάλεια και δημιουργώντας εύφορο έδαφος για νέες επενδύσεις και νέες, ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας και σημαντικά αυξημένα δημόσια έσοδα.

—–

Τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή η νέα διαδικασία διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους  μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς με την ενεργοποίηση της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική αλλαγή η οποία πρόκειται να διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες νόσους, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν σε ουρές στα φαρμακεία του Οργανισμού για να παραλάβουν τις θεραπείες τους.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου εντάσσονται ως επί το πλείστον:

  • Ασθενείς με ογκολογικές παθήσεις
  • Ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
  • Ασθενείς με συγκεκριμένα χρόνια και σοβαρά νοσήματα που περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Το πρόγραμμα αφορά σε 23.000 συνταγές μηνιαίως στην αρχική του φάση, με προοπτική επέκτασης σε περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες και στόχο τον τριπλασιασμό των συνταγών Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ανά μήνα.

—-

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επί της Αρχής, θετικά, ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο τα βασικά άρθρα ψηφίστηκαν από τα 2/3 της Βουλής. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως το άρθρο που διευκολύνει τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ψηφίστηκε από 193 βουλευτές σε σύνολο 292, ενώ τα άρθρα της μετενέργειας και της διευκόλυνσης στην επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από 194 βουλευτές.

Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για αύξηση μισθών και παροχών για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στις επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα επένδυσης στους εργαζομένους με προοπτική, μέσα σε ένα περιβάλλον με ξεκάθαρους κανόνες που διευκολύνει και ενισχύει την ανάπτυξη και την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Και είναι ιστορική, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία Κυβέρνησης με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και μάλιστα τέτοιου εύρους.

Παράλληλα, ψηφίστηκε σε μία περίοδο πολύ θετικών προοπτικών για την αγορά εργασίας:

  • Η ανεργία υποχώρησε από το 18% σχεδόν στο 7,5%. Είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της Ελλάδας στην ανεργία και έχουμε να υπάρξουμε στο 7,5% εδώ και 18 χρόνια.
  • Η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε στο 78,5%, από το 69% το 2019.
  • Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στα 1.516 ευρώ, από τα 1.264 ευρώ το 2019, δηλαδή κατά 20%.
  • Ο μέσος μισθός πλήρους και μερικής απασχόλησης αυξήθηκε στα 1.362,66 ευρώ, από τα 1.046 το 2019, δηλαδή κατά 30,3%.
  • Σχεδόν 2 στους 3 μισθωτούς αμείβονται με μέσο μισθό πάνω από 1.000 ευρώ. Γεγονός που συνιστά αύξηση 75% σε σχέση με το 2019.

– – – –

Εξαρθρώθηκε από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κύκλωμα, το οποίο χρησιμοποιούσε «αχυρανθρώπους» -ως εμφανιζόμενους υπεύθυνους 380 επιχειρήσεων εστίασης και ηλεκτρονικών ειδών- αφήνοντας χρέη, ύψους 43 εκατ. ευρώ, προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα, κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση, που δρούσε τουλάχιστον από το 2018, εντός της χώρας και στο εξωτερικό, στην παράνομη επεξεργασία καπνού και την παραγωγή και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Αυτές είναι μόλις μερικές από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες στη διαρκή μάχη για «Νομιμότητα Παντού», οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την εμπιστοσύνη τους στην Πολιτεία.

Αξίζει να τονίσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2024 η Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος έχει διαχειριστεί 958 υποθέσεις εξαρθρώνοντας 173 εγκληματικές οργανώσεις και συλλαμβάνοντας 3.094 δράστες.

Η παραβατικότητα δεν έχει καμία θέση στις γειτονιές, στα Πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, στα γήπεδα, πουθενά. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε, με αμείωτη ένταση και με την πολύτιμη συνδρομή των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας να εργαζόμαστε σκληρά για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

– – – –

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ενίσχυσης επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Χίο, επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουνίου και Αυγούστου του 2025 και υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια αυτών.

Η πλατφόρμα λειτουργεί με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ και θα παραμείνει ανοιχτή ως την 26η Φεβρουαρίου 2026 για την υποβολή των αιτήσεων. Στη συνέχεια, θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, η διαδικασία υποβολής αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, συνεχίζει, έμπρακτα, τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στη Χίο.

– – – –

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη και η κατασκευή της σήραγγας της Γραμμής 4 του Μετρό στο σκέλος από την Κατεχάκη μέχρι τον Ευαγγελισμό, από τον Μετροπόντικα «Αθηνά». Η σήραγγα, μήκους 5,1 χιλιομέτρων, έχει διανύσει τις περιοχές: Γουδή, Ζωγράφου, Ιλίσια, Πανεπιστημιούπολη και Καισαριανή.

Ο δεύτερος δίδυμος Μετροπόντικας, η «Νίκη», εκτελεί τη διάνοιξη της σήραγγας σε αντίθετη κατεύθυνση, συνολικού μήκους 7,1 χιλιομέτρων. Εκκίνησε από το Άλσος Βεΐκου και βρίσκεται σήμερα λίγο μετά τον σταθμό «Πλατεία Κυψέλης», έχοντας, ήδη, κατασκευάσει 2.960 μέτρα σήραγγας, που αντιστοιχούν στο 42% της συνολικής διαδρομής της, με τελικό προορισμό το φρέαρ «Ευαγγελισμός».

Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, με το 65% της σήραγγάς της να είναι έτοιμο.

– – – –

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της ΕΔΥΤΕ ΑΕ και της ΕΕΤΑΑ ΑΕ για την εφαρμογή της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» σε όλη τη χώρα. Μέσω του προγράμματος προσφέρεται ασφαλής φύλαξη βρεφών και νηπίων, ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, από πιστοποιημένους επιμελητές και επιμελήτριες.

Ήδη η δράση εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 62 Δήμους της χώρας. Με τη συμμετοχή 1.209 επιμελητών και επιμελητριών εξυπηρετήθηκαν 2.243 οικογένειες και καλύφθηκαν ανάγκες φροντίδας για 2.370 παιδιά.

Η καθολική εφαρμογή του προγράμματος, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων δύο μηνών, αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών όσο το δυνατόν περισσότερων οικογενειών σε όλη την Ελλάδα.

Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» συμπληρώνουν το πρόγραμμα πρόσβασης των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ενισχύουν τη δυνατότητα των γονέων να συνδυάζουν εργασία και οικογενειακή ζωή.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι, κύριε Υπουργέ. Υπήρξαν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία σας κατηγόρησαν πως σπεύσατε να αθωώσετε τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου Βιολάντα μετά τη φονική έκρηξη. Μάλιστα, κατηγορηθήκαμε, ότι είπατε, ότι δεν πρόκειται για εργατικό δυστύχημα. Θα ήθελα μια απάντηση από εσάς, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση που μου κάνετε. Άκουσα έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον κύριο Χρηστίδη και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο, να επαναλαμβάνουν αυτό που ψευδώς ισχυριζόταν τις προηγούμενες βδομάδες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή τα γραπτά μένουν, όπως και τα βίντεο, ζήτησα, απλά δεν θα μπορούσα να παίξω βίντεο στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ζήτησα την αποδελτίωση, τη γραπτή αποδελτίωση, mot à mot, της συνέντευξης που έδωσα στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι», στον ΣΚΑΪ, μία ή δύο μέρες, η πρώτη μου συνέντευξη μετά, νομίζω μία μέρα μετά, αμέσως μετά, Τετάρτη 28/1, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα.

Διαβάζω συγκεκριμένα, αφού πρώτα έχω μιλήσει για τα ζητήματα εργασίας και αναφέρομαι στην κάρτα εργασίας, το ωράριο και σε όλα τα σχετικά, μου κάνει διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος: «Τα θέματα ασφάλειας ποιος τα ελέγχει;», το οποίο είναι μέρος της εργατικής νομοθεσίας συμπληρώνω εγώ, «Βέβαια», λέω εγώ «για τα θέματα ασφάλειας. Αυτό είναι κάτι, το οποίο ερευνά η Δικαιοσύνη. Προφανώς κάθε υπεύθυνος και τεχνικός ασφαλείας και όλοι όσοι έτρεξαν τη διαδικασία της άδειας, όπου είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έβγαλε μια απάντηση το υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί πήγε να δημιουργηθεί μια παραφιλολογία.

Όλα αυτά προφανώς θα ελεγχθούν. Ότι υπάρχει άδεια, υπάρχει από ό,τι μαθαίνουμε. Το θέμα είναι, η δικαιοσύνη θα δει: αν δόθηκε σωστά η άδεια και αν οι ανανεώσεις της άδειας αυτής από τις αρμόδιες αρχές, εν προκειμένω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν γίνει σύμφωνα με τον νόμο». Και συνεχίζω. «Πρέπει, δηλαδή, να ελεγχθεί αν οι έλεγχοι έχουν γίνει σωστά. Αν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν από τη συγκεκριμένη πολύ μεγάλη εταιρεία, η οποία για να μην ακυρώνουμε ότι έχει κάνει, είναι μια εταιρεία που δίνει σε κόσμο δουλειά και είναι μια εταιρεία που εξάγει ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, όμως κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή και η ποινική διερεύνηση δεν κοιτάει ούτε πρόσωπα ούτε μέγεθος εταιρειών ούτε τίποτα.

Η ποινική διερεύνηση από την όποια νομική και δικηγορική μου ιδιότητα, από ό,τι καταλαβαίνω, οι άδειες αυτές έχουν δοθεί σωστά όλα αυτά, τέλος πάντων, να ελεγχθούν αν ανανεώνονται σωστά, αν γίνονται οι έλεγχοι και όλα τα σχετικά». Μία μέρα μετά, Πέμπτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβα όλα αυτά, ότι όλα αυτά πρέπει να τα δει η Δικαιοσύνη και κάλεσα -νομίζω σε ερώτηση συναδέλφου σας- τους εργαζόμενους να μιλήσουν για το τι γνωρίζουν. Όλα αυτά υπάρχουν και σε βίντεο και γραπτώς.

Ο λόγος που τα επαναλαμβάνω είναι γιατί ζούμε στην εποχή της απόλυτης παραπληροφόρησης με τη συμμετοχή συγκεκριμένων κομμάτων και κάποιων μέσων ενημέρωσης. Αν αυτά, τα διαβάζει ένας άνθρωπος, ακόμα και σκληρά αντιπολιτευόμενος και λέει, ότι πήγαμε να αθωώσουμε την εταιρεία ΒΙΟΛΑΝΤΑ, τότε δεν είναι δυνατόν να μπερδεύτηκε, είναι εγκάθετος και θέλει να κοροϊδέψει τον κόσμο. Σας καλώ, λοιπόν, όσοι είστε σε πάνελ με ανθρώπους της αντιπολίτευσης, που λένε αυτά τα ψέματα, να τους απαντάτε, να τους επικαλείστε με τις δηλώσεις μου τις πραγματικές, για να μην κοροϊδεύουμε άλλο τον κόσμο. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος πολιτεύεται με όρους «λαθροχειρίας».

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε Καλησπέρα! Υπήρξαν δημοσιεύματα τις δύο τελευταίες ημέρες για μυστική επίσκεψη στην Αθήνα δύο ειδικών απεσταλμένων του Προέδρου Τραμπ, του κ. Ρίτσαρντ Γκρενέλ και του κυρίου Πάολο Ζαμπόλι. Μάλιστα σε σημερινό δημοσίευμα αναφέρεται, ότι αυτή η επίσκεψη έχει παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου και συγκεκριμένα για έναν ρόλο του κ. Ρίτσαρντ Γκρενέλ ως διαμεσολαβητή για κάτι τέτοιο. Θα ήθελα μια απάντηση από την Κυβέρνηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ενημέρωση που έχω από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι, ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν ιδιωτική επίσκεψη στην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Δεν έγινε καμία συνάντηση, ούτε με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, κάπου αναφέρθηκε και με τον Πρωθυπουργό, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν έγινε καμιά τέτοια συνάντηση, ούτε ήταν μια επίσκεψη, που είχε ως στόχο συναντήσεις με μέλη της Κυβέρνησης. Αυτό ως προς το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας είναι, ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως, ούτε τυπική ούτε άτυπη παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την ελληνική Κυβέρνηση, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλή εβδομάδα κύριε Υπουργέ. Τί θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή σε σχέση με τους 200, τα ντοκουμέντα τα συγκλονιστικά, τους 200 πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή; Σας θυμίζω, ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα ή προτάσεις από δύο πλευρές τουλάχιστον, να αγοράσει η Βουλή αυτά τα μοναδικά ντοκουμέντα. Θα προβείτε σε… ποια θα είναι η στάση σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας διαβάζω τη σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι φωτογραφίες των Ελλήνων αντιστασιακών, που οδηγούνται από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στο εκτελεστικό απόσπασμα στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944 και οι οποίες αποτελούν αντικείμενο εν εξελίξει δημοπρασίας στο eBay -κάπου διάβασα ότι έχουν αποσυρθεί- απλά αναφέρω, αναλυτικά, την ενημέρωση, πρέπει να αποκτηθούν από το ελληνικό κράτος, εφόσον είναι γνήσιες. Στην περίπτωση αυτή αποτελούν μοναδικά τεκμήρια άρρηκτα συνδεδεμένα, με συγκεκριμένο τραγικό γεγονός της ελληνικής ιστορίας, άρα και τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης της απόκτησής τους, υπό την προϋπόθεση ότι ο κάτοχος τους ή το eBay μπορούν να αποδείξουν τη γνησιότητα τους ή δεχθούν έλεγχο από ειδικούς που θα ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Α. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ: Καλησπέρα κύριε Υπουργέ. Θα ήθελα να ρωτήσω τι προσδοκά η Ελλάδα από τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης στη Γάζα και θα ήθελα και την απάντησή σας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν, ότι έχουν αποσταλεί στρατεύματα στη Γάζα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και σε απάντηση- όχι απάντηση- σχολιασμό χθεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος, γενικά δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε επιχειρησιακά ζητήματα. Από τα αρμόδια υπουργεία, είναι αυτό. Τώρα για το Συμβούλιο Ειρήνης να σας πω, ότι η χώρα μας θα συμμετέχει, διά του αρμόδιου υφυπουργού για την οικονομική διπλωματία, του κυρίου Χάρη Θεοχάρη, στη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με την ιδιότητα του παρατηρητή, με το status του παρατηρητή, την ερχόμενη Πέμπτη. Έχει εκδηλώσει την καταρχήν πρόθεσή της η χώρα μας να είναι παρούσα τόσο στις δυνάμεις σταθεροποίησης όσο και στην ανασυγκρότηση της Γάζας. Είναι προφανές όμως, ότι οποιαδήποτε συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της σαφούς εντολής εντός του πλαισίου του ψηφίσματος 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες συγκεντρώνουν την αποδοχή τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής και συνολικά του αραβικού κόσμου.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ρεπορτάζ του News 24/7 αποκάλυψε ότι 46 δημόσια νοσοκομεία αρνούνται σε γυναίκες να προβούν σε άμβλωση, καταστρατηγώντας έτσι το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή διακοπή κύησης. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Αν έχετε ερευνήσει το ζήτημα και τι σκοπεύετε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και δεν είναι θέση μόνο αυτής της Κυβέρνησης, είναι κάθε λογικού ανθρώπου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, κάθε γυναίκας εν προκειμένω, να ορίσει το σώμα του, το σώμα της, εφόσον έχει προβεί σε μια τέτοια απόφαση, πάντοτε στο πλαίσιο των όσων ορίζει το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει και η ιατρική επιστήμη. Έχουμε ζητήσει από το πρωί ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για το τι συμβαίνει πραγματικά σε σχέση με το δημοσίευμά σας. Εάν την έχουμε μέσα στην ημέρα θα την επισυνάπτουμε, αλλιώς θα σας ενημερώσω  στην επόμενη ενημέρωση  πολιτικών συντακτών.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης, είναι η πλειονότητα των νοσοκομείων στη χώρα που διαθέτουν μαιευτική κλινική ή γυναικολογικό τμήμα, που αρνούνται στις γυναίκες την πρόσβαση σε δωρεάν και ασφαλή άμβλωση, σύμφωνα με την έρευνα της Ευτυχίας Σουφλέρη και του News 24/7. Θα βγάλετε κάποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να αλλάξει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ήμουν σαφής στο ότι θα επισυνάψω την ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο και θεωρώ ότι η περαιτέρω ερώτηση παρέλκει από τη στιγμή που η θέση της Κυβέρνησης έχει ειπωθεί και από εμένα και γενικά πάρα πολλές φορές. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο δημοσίευμα που αναφέρεται σε ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και δεδομένου του γεγονότος ότι όπως είπα στη συνάδελφο σας περιμένω αναλυτική ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, το να πω εγώ κάτι παραπάνω μόνο και μόνο για να το πω θεωρώ ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του 13ωρου στα εργασιακά, θα ήθελα το σχόλιό σας. Δηλαδή υπάρχουν ενστάσεις από τη μια και από την άλλη τι προσδοκάτε εσείς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, δεν είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου 13ωρου, όπως τέλος πάντων ισχύει στην πραγματικότητα και όχι όπως ψευδώς το παρουσίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποια Μέσα Ενημέρωσης. Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε από σήμερα, δηλαδή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II, με το οποίο η αγορά εργασίας περνάει στη νέα ψηφιακή εποχή. Το νέο σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ αντικαθιστά το ΕΡΓΑΝΗ I, άρα υπήρχε και πριν σύστημα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, μειώνοντας ουσιαστικά γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ένα πιο σύγχρονο σύστημα και ελαφρύνεται και ο δημόσιος τομέας από το διοικητικό βάρος, δηλαδή ωφελεί και τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Έχει μία νέα ψηφιακή αρχιτεκτονική, όπως ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας, με σύγχρονο περιβάλλον χρήσης στα πρότυπα του gov.gr, ενσωματώνει τις προβλέψεις του Ν. 5053, όσο και τις απλουστεύσεις και καταργήσεις εντύπων που εισάγει ο Ν. 5239, νομίζω ο ένας νόμος είναι του 2023, ο άλλος νόμος είναι του 2025. Στο δια ταύτα αυτό που γράφτηκε και δεν ισχύει ότι από σήμερα ισχύει το 13ωρο, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ II δεν σχετίζεται με τη δυνατότητα που έχει δοθεί στους εργαζόμενους να απασχολούνται 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη, με τους αυστηρούς περιορισμούς και όλα αυτά τα φίλτρα τα οποία είχαμε επισημάνει ότι ισχύουν.

Και η αλήθεια είναι μία, σε κάποια θέματα ή είναι αλήθεια αυτό που λες εσύ ή αυτό που λέει ο άλλος, δεν υπάρχει μέση απόσταση. Τι έλεγαν; Ότι «θα αναγκάσετε τους εργαζομένους να δουλεύουν 13 ώρες και νέος εργασιακός μεσαίωνας… και… και… και…». Εμείς λέγαμε ότι αυτό θα ισχύσει για πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς, χωρίς να παραβιάζονται τα όρια εργασίας τα οποία ίσχυαν μέχρι τώρα. Εμείς λέγαμε ότι αυτό υπήρχε ήδη ως δυνατότητα σε δύο εργοδότες και υπάρχει σε έναν. Κάποιοι άλλοι, η αντιπολίτευση και κάποια Μέσα, έλεγαν το αντίθετο. Έρχεται λοιπόν το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο δεν λέει ψέματα, είναι μία αντικειμενική αποτύπωση και λέει: 13ωρο, πόσοι το έχουν κάνει χρήση με τους αυστηρούς περιορισμούς; 0,4% των μισθωτών της χώρας.

Θυμάστε που πέρυσι αντίστοιχα μας κατηγορούσαν πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και για την εξαήμερη εργασία και εκεί ότι «θα ισχύει για όλους και θα το κάνουν χρήση όλοι και εργασιακός μεσαίωνας», τα κόμματα τα ίδια και τα ίδια πάνω κάτω τα Μέσα; Πόσες επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας; Πάλι με τους περιορισμούς, οι οποίοι είναι πολύ ξεκάθαροι 0,1% των επιχειρήσεων. Δηλαδή όλος αυτός ο χαμός από την αντιπολίτευση, όλες αυτές οι φωνές οι οποίες ακούστηκαν στη Βουλή, όλες αυτές οι κατηγορίες, ένα χρόνο μετά, στη μία περίπτωση ενάμισι και λίγους μήνες μετά στη δεύτερη περίπτωση, κατέληξαν στο να είναι 13ωρο 0,4% των εργαζομένων, εξαήμερη εργασία 0,1% των επιχειρήσεων. Ελάτε.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Καλό μεσημέρι! Ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος επανέρχεται στην κριτική για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για Συνταγματική Αναθεώρηση, τη χαρακτηρίζει «πρωθυπο-κεντρική» ότι έχει στόχο την προώθηση κομματικών επιδιώξεων, κομματικών στόχων και λέει ότι καθίσταται η αντιπολίτευση στόχος εκβιασμού. Έχετε κάποιο σχόλιο, κάποια απάντηση γι αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, για τα περί εκβιασμού νομίζω ότι δεν έχουν καμία βάση. Ήρθε η στιγμή όπου έχει τη δυνατότητα η Βουλή, ως προτείνουσα Βουλή να εκκινήσει αυτή τη διαδικασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από πρωθυπουργός είναι και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Προανήγγειλε κάτι το οποίο ήρθε η ώρα να γίνει. Οι προτάσεις οι οποίες έγιναν θεωρώ ότι είναι προτάσεις οι οποίες δείχνουν πού πρέπει να πάει, τουλάχιστον κατά τη δική μας γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της Κυβέρνησης, εν προκειμένω είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, η Ελλάδα του 2030 και έπειτα και θεωρώ δημοκρατία έχουμε -να μας συγχωρείτε που κάνουμε χρήση ενός δικαιώματός μας, δεν θα απολογηθούμε για αυτό σε κανέναν- τις ξεκάθαρες πολιτικές μας προτεραιότητες.

Πολιτικές προτεραιότητες σε μια κορυφαία διαδικασία. Ναι, είναι κορυφαία προτεραιότητά μας να μπει ένα «φρένο» συνταγματικό στους επόμενους της «πάνω και της κάτω πλατείας» ή και παλαιότερα χρόνια που θέλανε να ψηφίσουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για να φορτώσουν τα χρέη και το λογαριασμό στις επόμενες γενιές, με τα ολέθρια αποτελέσματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας από πολιτικές που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ‘80.

Ναι, είναι στρατηγική μας επιλογή να συνδέεται η αξιολόγηση με τη μονιμότητα στο δημόσιο και όλο αυτό να περνάει μέσα από το Σύνταγμα. Ναι, είναι στρατηγική μας επιλογή, συνειδητή πολιτική επιλογή η Αναθεώρηση του άρθρου 16. Κορυφαία μας προτεραιότητα η Αναθεώρηση του άρθρου 86. Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες και άλλες πολλές προτάσεις που έχουν γίνει, όπως έχουν αποτυπωθεί από τον Πρωθυπουργό. Προτιμώ να μιλάω για την ουσία.

Η ουσία είναι αυτή. Και όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι έχουν πολύ λιγότερη σημασία. Και στο τέλος της ημέρας τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι βουλευτές, ο καθένας ατομικά και τα κόμματα που ανήκουν οι βουλευτές συνολικά. Και η απάντηση σε κάθε άρθρο δεν θα έχει πάρα πολλές δυνατότητες, έτσι προβλέπει η διαδικασία είναι ναι και όχι. Με το ναι και με το όχι ο καθένας θα μετρηθεί και θα καταγραφεί η στάση του από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ελάτε.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Documento αποκάλυψε ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ελληνοποιήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ένας επιχειρηματίας με σκοτεινό παρελθόν, ο Λέοναρτ Βαλεντίνοβιτς Μπλαβάτνικ, ο οποίος, όπως προκύπτει από στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα, ανήκε στο στενό κύκλο του Έπσταϊν. Μέχρι σήμερα, ουδείς εκτός Μαξίμου γνωρίζει πώς ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και γιατί πολιτογραφήθηκε Έλληνας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί πήρε τιμητική πολιτογράφηση και πώς εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον αυτός ο επιχειρηματίας, που εμπλέκεται σε σκοτεινές υποθέσεις; Σημειώνεται, τέλος, ότι την 1η Δεκεμβρίου του 2025 ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με την παρουσία της στο Blavatnik School of Government στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τις γέφυρες με τον δισεκατομμυριούχο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών.  Η συγκεκριμένη διαδικασία προχώρησε κατόπιν αιτήματος του ιδίου με μία συγκεκριμένη επιχειρηματολογία επενδύσεων σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς στη χώρα. Ακολουθήθηκε όλη η κατά το νόμο διαδικασία από τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους, ό,τι, δηλαδή, ισχύει για κάθε τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Και από εκεί και πέρα, όλα όσα γράφονται εγώ δεν έχω λόγο να τα επιβεβαιώσω, ούτε να τα αμφισβητήσω για το ποιον του ανθρώπου, ούτε τον γνωρίζω τον άνθρωπο, δεν σχετίζονται καθόλου με αυτή την διαδικασία, ούτε προφανώς, σύμφωνα με το Υπουργείο, ήταν σε αντίληψη του οποιουδήποτε προχώρησε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι και λίγο εκτός των δικών μου αρμοδιοτήτων να πάρω θέση για το αν όλα όσα γράφονται, ισχύουν. Όπως και να έχει, είναι άσχετα με τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι αυτοί και εννοείται και ούτε ήταν σε γνώση των ανθρώπων αυτών. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε τέτοια περίπτωση.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Δηλαδή, κάτι συμπληρωματικά, αν είναι άσχετα, όπως λέτε, τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε και προχώρησε η διαδικασία, ορθώς όπως λέτε, δηλαδή τώρα, με αυτά που έχουν βγει, που είναι πολύ σκοτεινές υποθέσεις -ένας ολιγάρχης που χρηματοδοτεί πολιτικούς, έχει εμπλακεί στο Ισραήλ με σκοτεινό ρόλο, είναι στα αρχεία του Έπσταϊν και σε διαλόγους οι οποίοι είναι απαράδεκτοι- δεν θα άλλαζε η απόφαση αν ξέρατε αυτά τα δεδομένα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα σας είπα ότι αυτό που με ενημέρωσε το αρμόδιο Υπουργείο, γιατί κι εγώ ενημέρωση μεταφέρω, είναι ότι δεν ήταν προφανώς εν γνώσει όλα αυτά, όταν ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση και προχώρησε υπηρεσιακά η εν λόγω διαδικασία. Αυτό το οποίο με ρωτάτε, σε περίπτωση που αυτά επιβεβαιωθούν και κριθούν από τις εκεί Αρχές ότι ισχύουν, σίγουρα είναι ένα εύλογο ερώτημα το οποίο θέτετε, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει αυτούς που έλαβαν σε προγενέστερο χρόνο μια συγκεκριμένη απόφαση. Αλλά, υπάρχουν πολλά «αν», τα οποία δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση εκ του ρόλου μου να τα απαντήσω αυτή την στιγμή. Το ξαναλέω: Δεν αμφισβητώ αυτά τα οποία λέτε ή το δημοσίευμα, ειδικά τόσα πολύ σοβαρά, ούτε όμως μπορώ να τα επιβεβαιώσω. Δεν έχω τη σχετική αρμοδιότητα ούτε έρευνας, ούτε να πάρω σχετική θέση.

Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ: Τις προηγούμενες ημέρες η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ προχώρησε στην αποκάλυψη που σχετίζεται με τον κ. Βρεττάκο, βουλευτή της Ν.Δ. και μια εταιρεία, μια επιχείρηση οικογενειακή, η οποία φέρεται να λάμβανε απευθείας αναθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα, από τη δημοτική Αρχή του Κορυδαλλού, οι απευθείας αναθέσεις έφτασαν το ποσό των 300.000 ευρώ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν εσείς θεωρείτε ηθικό ένα τέτοιο θέμα, να μπορεί δηλαδή ο βουλευτής να καρπώνεται απευθείας αναθέσεις από τις δημοτικές Αρχές και αν έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον βουλευτή γι’ αυτή την υπόθεση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι συκοφαντικό και ψευδές σχετικά με το ότι «καρπώνεται» ο ίδιος ο βουλευτής από αναθέσεις. Έχει βγάλει ανακοίνωση από τις 16/2/26, είναι στην ιστοσελίδα του, μου την έχει στείλει και παραθέτω σημεία από την ανακοίνωση αυτή. Λέει ο κ. Βρεττάκος: «Η εν λόγω εταιρεία δεν μου ανήκει, δεν συμμετέχω στο μετοχικό της κεφάλαιο, δεν κατέχω εταιρική ιδιότητα, ούτε μέλος Δ.Σ., ούτε διαχειριστή, ή εκπροσώπου και δεν έχω οποιαδήποτε εμπλοκή στη διοίκηση, διαχείριση ή λειτουργία της. Η εταιρεία ανήκει αποκλειστικά σε συγγενικά μου πρόσωπα δ΄ βαθμού. Η συγγενική σχέση δεν θεμελιώνει νομική, εταιρική ή αστική ευθύνη του προσώπου μου». Το επαναλαμβάνω, δ΄ βαθμού και δείτε πώς παρουσιάζεται.

Τρίτο σημείο, «επισημαίνεται επίσης ότι η επιχείρηση αυτή δραστηριοποιείται επί πολλές δεκαετίες, καθώς η λειτουργία της ξεκίνησε το 1966». Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Βρεττάκος είναι κάπου στη δική μου ηλικία, τυχαίνει και τον ξέρω τον άνθρωπο φιλικά πάρα πολλά χρόνια. Άρα, η επιχείρηση αυτή ιδρύθηκε περίπου 20 και κάτι χρόνια πριν γεννηθεί ο κ. Βρεττάκος, «ως ατομική επιχείρηση, και από το 1988 συνεχίζεται ως εταιρική μορφή με το ίδιο ΑΦΜ, σε χρονική περίοδο κατά την οποία «ήμουν», το λέει, «ήμουν ενός έτους». Άρα, είναι του 1987 ο κ. Βρεττάκος. «Ουδέν πραγματικό στοιχείο παρατίθεται στο δημοσίευμα που να στοιχειοθετεί οποιαδήποτε σύνδεση, συμμετοχή ή ευθύνη μου».

Πέμπτο σημείο που λέει «προ του δημοσιεύματος δεν ζητήθηκε η θέση μου κατά παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» -επειδή είναι και της μόδας από κάποιους να θυμούνται α λα καρτ όλα όσα προβλέπει η δημοσιογραφική δεοντολογία- «ώστε να παρασχεθούν στους αναγνώστες τα πραγματικά και ακριβή περιστατικά». Και λέει και τα υπόλοιπα, «ο επαγγελματικός και ο πολιτικός μου βίος είναι διαφανής και απολύτως ελέγξιμος, καλό το Μέσο να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση της αλήθειας, σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσομαι ρητώς για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μου». Αυτή είναι η αλήθεια όπως την παρουσιάζει ο κ. Βρεττάκος και όχι όπως παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Να μας επιτρέψετε μια διευκρινιστική ερώτηση στη βάση προηγούμενης απάντησής σας για τη Γάζα. Το ελληνικό κράτος θα στείλει στρατιώτες στη Γάζα, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μάλιστα, η ελληνική δύναμη, με βάση το ρεπορτάζ, θα εδρεύει στις γραμμές του ισραηλινού στρατού. Θυμίζω αυτός ο στρατός έχει δολοφονήσει 21.000 παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef. Απαντήσατε πριν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εννοείτε ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα και επομένως το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ είναι ψευδές ή το ρεπορτάζ είναι αληθές και έχετε κάνει συζητήσεις αλλά θα τις κρατήσετε στο σκοτάδι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το «δεν υπάρχει» είναι για το μέχρι τώρα. Γι’ αυτό το οποίο γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η απάντηση που δίνω κατόπιν επικοινωνίας με τα αρμόδια Υπουργεία, είναι ότι δεν πρόκειται να σχολιάσουμε επιχειρησιακά ζητήματα. Επί της ουσίας του Συμβουλίου Ειρήνης και της αποστολής στη Γάζα και όλα τα σχετικά, είπα ότι οποιαδήποτε συμμετοχή -το διαβάζω ξανά- στην ειρηνευτική δύναμη θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της σαφούς εντολής εντός του πλαισίου του ψηφίσματος 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Θα θέλαμε μια ενημέρωση σχετικά με την ερώτηση που σας κάνω για τον συνάδελφο Μάριο Λώλο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Η προκαταρκτική διοικητική εξέταση για τον κ. Λώλο βρίσκεται στον Συνήγορο του Πολίτη από 3/7/2025». Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει. Όταν έχουμε νεότερη εξέλιξη από εκεί θα σας ενημερώσουμε.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Υπάρχει μήπως απάντηση στο αν έχει βρεθεί ο αστυνομικός που πέταξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης στο κεφάλι του;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω, αυτή σας μεταφέρω.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ναι, αλλά εμείς ρωτήσαμε κάτι συγκεκριμένο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν θέλετε κάτι παραπάνω, να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μα, το Υπουργείο αυτό δεν μας απαντάει όταν στέλνουμε e-mail, όπως στην περίπτωση του Μάγγου, για παράδειγμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σας απαντάω ό,τι παραπάνω μπορώ. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλιο Γ. Μανιάτη για την υπογραφή συμβάσεων υδρογονανθράκων με τη CHEVRON

Ανάρτηση Γιάννη Μανιάτη, Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Αντιπροέδρου της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπογραφή συμβάσεων υδρογονανθράκων με τη CHEVRON

Σημαντική ασφαλώς στιγμή η σημερινή υπογραφή των συμβάσεων ερευνών με τη CHEVRON, νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Όμως, για να μην ξεχνάμε: ελπίζω να μην επαναλάβει ο πρωθυπουργός δηλώσεις όπως αυτή στον ΟΗΕ «το αέριο είναι αγαθό του περασμένου αιώνα, που χάνει την αξία του», ούτε να διώξουν από τη χώρα εγκατεστημένους ενεργειακούς κολοσσούς, όπως έγινε το 2021-2022, με τη γαλλική TOTAL και την ισπανική REPSOL.

Χάσαμε ήδη 12 πολύτιμα χρόνια από τον μεγάλο διαγωνισμό του 2014, πάνω στον οποίο βασίζεται και η σημερινή σύμβαση, όπως φαίνεται και από το χάρτη που δημοσιεύει η ίδια η κυβέρνηση. Η χώρα μπορεί και πρέπει να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.

Αύξηση στις τιμές των ασφαλίστρων αυτοκινήτου έως και 30%

Αν κάθε χρόνο στην ανανέωση βλέπεις την τιμή της ασφάλειας να ανεβαίνει, δεν είσαι ο μόνος. Δες τι δείχνει η ανάλυση του Pricefox, της κορυφαίας πλατφόρμας σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, για τις διακυμάνσεις τιμών στα ασφάλιστρα φέτος σε σχέση με πέρυσι.*

Η ανάλυση περιλαμβάνει τα παρακάτω πακέτα ασφάλισης:

  • Βασικό
  • Βασικό με οδική βοήθεια
  • Πυρός/Κλοπής
  • Μικτό
    hero 338

*Οι μεταβολές στις τιμές εξαρτώνται από το πακέτο κάλυψης και τα κυβικά του οχήματος. Η σύγκριση βασίζεται σε τιμές Ιανουαρίου 2025 και Ιανουαρίου 2026 για δημοφιλή οχήματα και Τ.Κ. 83100.

Ποιο πακέτο είδε τη μεγαλύτερη αλλαγή;

Σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου οι αυξήσεις ήταν καθολικές σε όλα τα πακέτα, το 2026 χαρακτηρίζεται από πιο στοχευμένες αλλαγές:

  • Μικρές αυξήσεις στα βασικά πακέτα
  • Σημαντικές ανατιμήσεις στις καλύψεις πυρός/κλοπής
  • Μεγάλες διαφοροποιήσεις αυξήσεις αλλά και μειώσεις στη μικτή ασφάλιση

Βασικό πακέτο

Το βασικό πακέτο ασφάλισης, είναι υποχρεωτικό στην Ελλάδα και το επιλέγει πάνω από 75% των οδηγών.

Στα περισσότερα μοντέλα οι αυξήσεις τα ασφάλιστρα του βασικού πακέτου κυμάνθηκαν περίπου από 2% έως 6%.

Ωστόσο, σε οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού παρατηρήθηκαν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 30%.

Βασικό πακέτο με οδική βοήθεια

Το βασικό πακέτο με οδική βοήθεια εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, οπότε τυχόν αυξήσεις επηρεάζουν πολλούς οδηγούς.

Οι αλλαγές στις τιμές ήταν παρόμοιες με το βασικό πακέτο, με αυξήσεις από 2-5% στα περισσότερα οχήματα, ενώ σε οχήματα υψηλότερου κυβισμού οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 25%

Η προσθήκη της οδικής βοήθειας συνεχίζει να αυξάνει το συνολικό ασφάλιστρο, αλλά προσφέρει σημαντική ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος, ιδίως για οδηγούς που κάνουν πολλές και μεγάλες διαδρομές.

Πακέτο Πυρός/Κλοπής

Το πακέτο πυρός/κλοπής αυξήθηκε σε όλα τα μοντέλα της έρευνας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις κυμάνθηκαν περίπου από 9% έως 12%.

Η τάση αυτή πιθανόν συνδέεται με:

  • αύξηση περιστατικών κλοπών
  • μεγαλύτερο κόστος αποζημιώσεων
  • Αύξηση τιμών οχημάτων και ανταλλακτικών

Μικτή ασφάλιση

Η μικτή ασφάλιση παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές.

Σε ορισμένα οχήματα καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις που ξεπέρασαν το 25%, ενώ σε άλλα παρατηρήθηκαν μεγάλες μειώσεις που άγγιξαν ακόμη και το -26%.

Η τιμή στη μικτή επηρεάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από την αξία του αυτοκινήτου σου και από το πώς το βλέπει η κάθε ασφαλιστική. Αν αλλάξει η εμπορική αξία ή η απαλλαγή, η τιμή μπορεί να μετακινηθεί έντονα.

Με απλά λόγια, στη μικτή:

  • παίζει ρόλο πόσο κοστίζει σήμερα το αυτοκίνητό σου
  • πόση απαλλαγή έχεις επιλέξει
  • πόσο συχνά εμφανίζει ζημιές το συγκεκριμένο μοντέλο στην αγορά

Γι’ αυτό, αν επιλέγεις μικτή ασφάλεια, μπορεί να δεις μεγάλη αύξηση, αλλά μπορεί να δεις και μείωση, ανάλογα με την τρέχουσα αξία του οχήματος σου.

Ποιοι είναι οι λόγοι των αλλαγών στα ασφάλιστρα το 2026;

Η αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου συνεχίζει να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:

●     Αύξηση κόστους επισκευών και ανταλλακτικών

Τα σύγχρονα οχήματα διαθέτουν ακριβότερη τεχνολογία, γεγονός που αυξάνει την ασφαλιζόμενη αξία αλλά και το κόστος αποζημιώσεων.

●     Αυξημένες ζημιές και αποζημιώσεις

Όσο περισσότερα ατυχήματα γίνονται τόσο επηρεάζονται και τα ασφάλιστρα.

●     Νέες υποχρεωτικές ασφαλιστικές καλύψεις

Από τον Ιούνιο του 2025, η κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική και επομένως η προσθήκη επιπλέον υποχρεωτικών καλύψεων αυξάνει τα ασφάλιστρα.

Πώς να μειώσεις το κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου το 2026;

Παρά τις αλλαγές στις τιμές, υπάρχουν τρόποι να πληρώσεις λιγότερα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου:

Σύγκρινε τιμές πριν ανανεώσεις

Πριν επιλέξεις πακέτο ασφάλειας, σύγκρινε τα διαθέσιμα πακέτα για να βρεις το φθηνότερο που καλύπτει τις ανάγκες σου.

Επίλεξε μόνο τις καλύψεις που χρειάζεσαι

Οι πρόσθετες καλύψεις αυξάνουν το κόστος, επίλεξε εκείνες που έχουν πραγματική αξία για εσένα και τον τρόπο που οδηγείς.

Προτίμησε ετήσια ασφάλιση

Η ετήσια ασφάλεια συμφέρει περισσότερο από ένα πακέτο χαμηλότερης διάρκειας.

Διατήρησε καθαρό ιστορικό οδήγησης

Με ένα καθαρό ιστορικό ζημιών είναι βέβαιο πως θα βρεις καλύτερες τιμές για ασφάλειες αυτοκινήτου σε σχέση με κάποιον που έχει συχνά ατυχήματα.

Σε κάποια πακέτα οι αυξήσεις είναι ήπιες, σε άλλα μεγαλύτερες, ενώ στη μικτή μπορεί να δεις σημαντική διαφορά προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Το θέμα δεν είναι απλώς αν ανέβηκε η τιμή. Το θέμα είναι αν πληρώνεις περισσότερα απ’ όσο χρειάζεται.

Πριν αγοράσεις ασφάλεια μπες στο Pricefox, σύγκρινε τις διαθέσιμες επιλογές και διάλεξε την κάλυψη που σου ταιριάζει, με την εγγύηση χαμηλότερης τιμής.

Ημαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Βέροια” και “ΚΕΡΚΙΔΑ”

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Βέροια”

VERIA16

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΚΕΡΚΙΔΑ”

KERKIDA16

Πραγματοποιήθηκε η 12η Ετήσια Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση του “Εν Σώματι Υγιεί” Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, η 12η Ετήσια Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του “Εν Σώματι Υγιεί” Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας, παρουσία μελών και φίλων του σωματείου.

Η Γενική Συνέλευση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΠ μεΑ “Αγκαλιάζουμε”, Πιερίων 79Α στη Βέροια και υπήρχε η δυνατότητα “δια περιφοράς” παρουσίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom Meetings, για τα μακρινά μέλη, όπως ορίζεται τόσο από τον αθλητικό νόμο όσο και από το Καταστατικό του σωματείου.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν τα μέλη του “Εν Σώματι Υγιεί” που ήταν οικονομικά τακτοποιημένα για το 2025 και παρελθόντων ετών και υπήρξε νόμιμη απαρτία. Η εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με την με την εκλογή προέδρου και γραμματέα και ακολούθησαν χαιρετισμοί της Προέδρου κ. Γούσια Ευαγγελίας και του Γεν. Γραμματέα Γκανέτσιου Δημήτριου.

Εγκρίθηκαν ομόφωνα ο Οικονομικός Απολογισμός του 2025 και ο Προϋπολογισμός του 2026, αναγνώστηκε η Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και απαλλάχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο από κάθε ευθύνη. Τέλος, παρουσιάστηκαν τα αγωνιστικά πλάνα για το νέο αγωνιστικό έτος που μόλις ξεκίνησε καθώς έγιναν και ανακοινώσεις και προτάσεις από τα συμμετέχοντα μέλη.

Ευχαριστούμε πολύ τους ιδιοκτήτες του ΚΔΑΠ μεΑ “Αγκαλιάζουμε” και ιδιαίτερα τον κ. Μπέκα Κωνσταντίνο, ο οποίος άλλωστε είναι και ιδρυτικό μέλος του σωματείου, για τη φιλοξενία των εργασιών της Γενικής μας Συνέλευσης στο χώρο του ΚΔΑΠ το οποίο είναι πλήρως προσβάσιμο και ενδείκνυται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες λεπτομέρειες.

Eurobank: Αγορές Ιδίων Μετοχών

Η «Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία» (εφεξής η «Eurobank» ή η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι:

Σε συνέχεια της από 12.12.2025 ανακοίνωσής της σχετικά με την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών («Πρόγραμμα»), το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας στις 22.10.2025, σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν. 4548/2018, σε συνέχεια του αντίστοιχου προγράμματος της «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» («Eurobank Holdings») που θεσπίστηκε με την απόφαση της από 30.04.2025 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της τελευταίας, και σε συνέχεια της από 22.10.2025 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, ενημερώνει το κοινό ότι κατά το διάστημα 09.02.2026 – 13.02.2026 απέκτησε συνολικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος, 1.788.139 μετοχές εκδόσεως της ιδίας («Ίδιες Μετοχές») που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών («Χ.Α.»), με μέση τιμή κτήσης €4,1255 ανά μετοχή και συνολικό κόστος €7.376.900,17.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν χρηματιστηριακώς μέσω του μέλους του Χ.Α. «Eurobank Equities Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών» οι ακόλουθες αγορές:

Ημερομηνία Πλήθος Μετοχών

 

Αξία (€) Μέση Τιμή (€) Υψηλότερη

Τιμή (€)

 

Χαμηλότερη

Τιμή (€)

 

09.02.2026 355.621 1.475.445,36 € 4,1489 € 4,2580 € 4,0760 €
10.02.2026 355.365 1.475.275,94 € 4,1514 € 4,2000 € 4,1300 €
11.02.2026 361.637 1.475.423,60 € 4,0798 € 4,1110 € 4,0370 €
12.02.2026 352.901 1.475.363,94 € 4,1807 € 4,2000 € 4,1290 €
13.02.2026 362.615 1.475.391,33 € 4,0688 € 4,1290 € 3,9840 €
Σύνολο 1.788.139 7.376.900,17 4,1255    

Κατόπιν των ανωτέρω αγορών, η Eurobank κατέχει συνολικά 14.229.216 Ίδιες Μετοχές.

Η παρούσα ανακοίνωση εκδίδεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1052 της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2016.

ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ & ΟΣΕΘ: Έρευνα για την αποδοχή των ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, σε συνεργασία με τον ΟΣΕΘ, διεξάγει έρευνα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου UPPER, με αντικείμενο την αποδοχή και την ικανοποίηση από τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν στην πόλη.

Στόχος είναι η καταγραφή της άποψης των χρηστών (και δυνητικών χρηστών) για τις υπηρεσίες και τα οφέλη των οχημάτων, ώστε να διαμορφωθεί ένα «έξυπνο», προσβάσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα μεταφορών στη Θεσσαλονίκη.

Η συμμετοχή σας είναι καθοριστική για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη μας.

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για εκτιμήσεις ζημιών από Παγετό για τις καλλιέργειες της Δ/Κ Αλεξάνδρειας

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τον πίνακα µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το ζηµιογόνο αίτιο ΠΑΓΕΤΟΣ της 20/03/2025 στις καλλιέργειες παραγωγών της ∆/Τ.Κ Αλεξάνδρειας.

Τα πορίσµατα αυτά είναι στη διάθεση των ενδιαφεροµένων παραγωγών µέχρι την 26/02/2026. Κάθε ενδιαφερόµενος παραγωγός µπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσµατα των πραγµατογνωµοσυνών και όποιος διαφωνεί µε αυτά, µπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίµησης.

Περίοδος υποβολής ενστάσεων έως: 26/02/2026

Ο Πίνακας αυτός περιέχει µόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων πραγµατογνωµοσυνών που διενήργησαν οι γεωπόνοι εκτιµητές του ΕΛ.Γ.Α. στα αγροτεµάχια, όπως αυτά δηλώθηκαν από τους καλλιεργητές τους. Σε καµιά περίπτωση δεν εκφράζει την αποζηµιώσιµη παραγωγή των ζηµιωθέντων αγροτεµαχίων και το ύψος της αποζηµίωσης που προκύπτει από αυτή και δεν δηµιουργεί δέσµευση στον Οργανισµό για καταβολή αποζηµίωσης.

Υπενθυµίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της σχετικής αποζηµίωσης είναι:

  • η εµπρόθεσµη, υποβολή από τον παραγωγό ∆ήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής στην οποία θα αναφέρονται και οι ζηµιωθείσες καλλιέργειες.
  • η εµπρόθεσµη καταβολή της αντίστοιχης ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α.

Η
Ανταποκρίτρια ΕΛΓΑ

Όλγα Λάχανη

Παρουσία του Κ. Μητσοτάκη η κοπή πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Σήμερα, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις 19.00, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες καθαρισμού στην Επαρχιακή Οδό 7

Εργασίες κλάδευσης δέντρων και κοπής βλάστησης στα ερείσματα στην Επαρχιακή Οδό 7, στο οδικό τμήμα Χαλκηδόνα- Παρθένιο- Άδενδρο,  πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026, κατά τις ώρες 07.30-19.00 και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.     

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.