Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας: Διακοπή υδροδότησης σε τμήματα της πόλης αύριο, Παρασκευή 10/7

Η Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας ανακοινώνει, πως λόγω βλάβης σε αγωγό ύδρευσης, θα προβεί σε διακοπή ύδρευσης Παρασκευή 10/07/2026 κατά τις ώρες από 08:00 π.μ. μέχρι 13:00 μ.μ. στα παρακάτω τμήματα της Αλεξάνδρειας:

  1. Επί της οδού 28  Οκτωβριου: (ζυγοί αριθμοί)

    Από το ύψος της οδού  Θ. Κούγκα ως την οδό  Κολυνδρού.

  1. Επί της οδού Δ. Ζάννα (όλη η οδός)

 Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Εκ της Τεχνικής

Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ ΑΛ

Νίκη Κεραμέως: Νέο πρόγραμμα 8.000 θέσεων εργασίας για άνεργους 55 ετών και άνω

Νέο πρόγραμμα 8.000 θέσεων εργασίας για άνεργους 55 ετών και άνω ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα 55+ είναι ένα πρόγραμμα «για το οποίο είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι στο υπουργείο Εργασίας, γιατί υπάρχει μία μερίδα συμπολιτών μας, εκείνοι που είναι ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι, αν τυχόν βρεθούν εκτός εργασίας, αν χάσουν τη δουλειά τους, να είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρουν δουλειά, εάν βρεθούν εκτός δουλειάς, μετά τα 55 έτη, παρά αν είναι στα 30 ή στα 40. Η πολιτεία δεν μπορεί να στέκεται αμέτοχη σε αυτό. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ως υπουργείο Εργασίας, έχουμε θεσπίσει ένα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για τους συμπολίτες μας αυτούς 55 ετών και άνω, επιδοτούμενη απασχόληση σε δήμους, σε περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σε δημόσιες υπηρεσίες».

Όπως τόνισε η υπουργός, το πρόγραμμα 55+ υλοποιείται μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και είναι διάρκειας 24 μηνών, έχοντας ωφελήσει, μέχρι σήμερα, πάνω από 35.000 συμπολίτες μας, ώστε να συμπληρώσουν τα συντάξιμα έτη τους, παρέχοντας από την πλευρά τους την πολύτιμη εμπειρία τους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Αναφορικά με την επικείμενη ρύθμιση που εξήγγειλε προ λίγων ημερών για κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις χηρείας, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι πρόκειται για την επίλυση μίας εκκρεμότητας 10 ετών, την οποία δημιούργησε ο νόμος Τσίπρα-Κατρούγκαλου και προέβλεπε ότι, όταν ένας άνθρωπος φεύγει από τη ζωή, ο χήρος ή η χήρα λαμβάνει αρχικά το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου για τρία χρόνια και, στη συνέχεια, το 70% γίνεται 35%.

«Σκεφτείτε πόσο σκληρή ήταν αυτή η ρύθμιση. Είναι η πιο δύσκολη φάση της ζωής τους, έχουν χάσει τον άνθρωπό τους και πλέον έρχεται και το κράτος και τους λέει στο μισό η σύνταξη που έπαιρνες και, άρα, αγωνιούν και για την επιβίωσή τους. Αυτό, λοιπόν, ήταν ένα ζήτημα το οποίο συζητείτο 10 χρόνια. Υπήρχαν νομικά ζητήματα για την επίλυση αυτού του προβλήματος και υπήρχαν και δημοσιονομικά ζητήματα, δηλαδή πού θα βρούμε τα λεφτά, για να καλύψουμε αυτήν την ανάγκη και να μπορέσουμε να μείνουμε στο 70% και να μην πέσουμε στο 35%», είπε η υπουργός Εργασίας.

Όπως εξήγησε, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας το πρώτο τετράμηνο του 2026 απέφερε πλεόνασμα ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, δημιουργώντας τον αναγκαίο δημοσιονομκό χώρο.

«Το λέω γιατί; Γιατί για μας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πολύ μεγάλη σημασία, όταν πάμε και διορθώνουμε κοινωνικές αδικίες, πρώτα να έχουμε βρει τον δημοσιονομικό χώρο. Βρήκαμε, λοιπόν, τον δημοσιονομικό χώρο και ήρθαμε εν συνεχεία να θεραπεύσουμε μία κοινωνική αδικία και να βάλουμε τέλος σε 10 χρόνια αβεβαιότητας», δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Τόνισε μάλιστα ότι από τις επαφές που είχε με χήρες και χήρους συμπέρανε τη μεγάλη τους αγωνία: «Τι θα γίνει, αν εμείς φύγουμε από τη ζωή και έρθει το κράτος και ζητήσει αναδρομικά πίσω από τα παιδιά μας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αγωνία. Με τη ρύθμιση, λοιπόν, που εξήγγειλα, η οποία θα περάσει στη Βουλή των Ελλήνων μέσα στον Ιούλιο, με άμεση εφαρμογή, όσοι συνταξιούχοι χηρείας είχαν περικοπή στις συντάξεις τους στο 35%, η σύνταξή τους θα αυξηθεί στο 70%».

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι επιπροσθέτως υπάρχουν περίπου 75.000 χήρες και χήροι στους οποίους έπρεπε να έχει μειωθεί η σύνταξη από το 70% στο 35% κατ’ εφαρμογή του νόμου Τσίπρα-Κατρούγκαλου.

«Αυτό δεν είχε γίνει και πλέον αυτό δεν πρόκειται να γίνει και δεν θα τους ζητηθούν καθόλου αναδρομικά για τα χρήματα που έπαιρναν όλο αυτό το διάστημα», διευκρίνισε.

Επιπλέον, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία «με 122.000 συμπολίτες μας, συνταξιούχους οι οποίοι λάμβαναν δύο εθνικές συντάξεις, μία από δικό τους δικαίωμα και μία σύνταξη χηρείας, για παράδειγμα. Με βάση τον νόμο Τσίπρα-Κατρούγκαλου και μία μεταγενέστερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτές οι δύο εθνικές γίνονται μία. Δηλαδή, δεν μπορούν να παίρνουν δύο εθνικές. Εμείς είχαμε πει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σκληρό και ότι πρέπει να το διορθώσουμε και, γι’ αυτό, μέσα σε αυτά που εξήγγειλα και θα νομοθετήσουμε, είναι ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν δύο εθνικές. Δεν θα πάμε στη μία εθνική, όπως έλεγε ο νόμος Τσίπρα- Κατρούγκαλου και επιπλέον έχω να σας πω ότι δεν θα ζητηθούν αναδρομικά ούτε από εκείνους για την περικοπή που θα έπρεπε να γίνει».

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην περίπτωση παιδιών που βρίσκονται στην τραγική θέση να έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους.

«Αυτά τα παιδιά παίρνουν ότι παίρνουν σε ανταποδοτική σύνταξη από τους δύο γονείς και έως τώρα παίρνανε το 50% μίας εθνικής σύνταξης. Αυτό διπλασιάζεται, δηλαδή θα παίρνουν το 50% και από τις δύο εθνικές συντάξεις. Μία διόρθωση κι εδώ, μίας θα έλεγα στρέβλωσης, πάμε να ενισχύσουμε λοιπόν και να στείλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα στήριξης των παιδιών αυτών που είναι σε αυτήν την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Αναφορικά με τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, μετά την πιλοτική επέκτασή της σε νέους κλάδους, όπως της ιδιωτικής υγείας, των τηλεπικοινωνιών, σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε μικρότερες υπηρεσίες, όπως καθαριστήρια, κομμωτήρια, στις δραστηριότητες υποστήριξης απασχόλησης, στον κλάδο των επισκευών, στα logistics, στη διαχείριση νερού και λυμάτων, στα τυχερά παίγνια, θα προστατεύονται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση αν λειτουργεί σωστά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και αν γίνονται παρατυπίες, η κ. Κεραμέως τόνισε: «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πρώτα απ’ όλα υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα της ανώνυμης καταγγελίας στο 1555, στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία κάνει σωρηδόν ελέγχους. Μάλιστα, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί. Παλιότερα είχαμε 50.000 κατ’ έτος, τώρα έχουμε πάνω από 80.000 κατ’ έτος ελέγχους. Εάν σε βρει στο σούπερ μάρκετ και ενώ έχεις χτυπήσει κάρτα ότι έχεις φύγει, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ στον εργοδότη για κάθε έναν εργαζόμενο που βρίσκει με μη σωστή σήμανση. Άρα, η κάρτα από μόνη της, σε συνδυασμό με τον ελεγκτικό μηχανισμό και την Επιθεώρηση Εργασίας, έχει οδηγήσει στα νούμερα που έχει οδηγήσει. Πώς νομίζετε ότι έχουμε μισό δισ. περισσότερο στα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία; Πώς έχουμε κάποιους κλάδους τους οποίους πήγαμε και μετρήσαμε τις δηλωθείσες υπερωρίες πριν από τη χρήση της κάρτας και μετά. Ξέρετε τι αύξηση είχαμε; 1.200%».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό, η υπουργός υπενθύμισε ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει από το 18% το 2019 περίπου στο 8% σήμερα, 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω.

«Αυτό είναι απλά ένας δείκτης, εμένα με ενδιαφέρει ότι πίσω από τον δείκτη είναι 563.000 συμπολίτες μας οι οποίοι δεν δούλευαν το 2019 και σήμερα δουλεύουν, άρα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν, να φροντίσουν για τους ίδιους και την οικογένειά τους», δήλωσε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2026 είναι το καλύτερο πεντάμηνο σε νέες θέσεις εργασίας από το 2001, της τελευταίας 25ετίας. «Άρα, λοιπόν, έχουμε μία νέα πρόκληση. Η νέα πρόκληση ποια είναι; Ότι σιγά-σιγά στερεύει η δεξαμενή μας, δηλαδή έχουμε μία δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού και σιγά-σιγά, όσο μειώνεται η ανεργία και όσο αυξάνεται η απασχόληση, υπάρχουν λιγότεροι διαθέσιμοι εργαζόμενοι», συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν μία αυτονόητη δεξαμενή, προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό που εντοπίζεται στην ελληνική αγορά εργασίας.

«Το υπουργείο Εργασίας κάνει εδώ και δύο χρόνια μία πολύ συστηματική προσπάθεια, που λέγεται Rebrain Greece. Πηγαίνουμε σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, που έχουμε πολλούς Έλληνες, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Γερμανία, Αμερική και πηγαίνουμε όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν προσωπικό και γίνονται χιλιάδες συνεντεύξεις σε μία ημέρα. Όλο αυτό τι αποτέλεσμα έχει; Έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 473.000 πολίτες», υπογράμμισε η υπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε προχωρημένο στάδιο η έρευνα για πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές στον κλάδο των φροντιστηρίων

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατά προτεραιότητα εξέταση υπόθεσης και στην ανάθεσή της σε αρμόδιο εισηγητή, στο πλαίσιο διερεύνησης ενδεχόμενων αντιανταγωνιστικών πρακτικών επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών φροντιστηριακής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έρευνα αφορά πιθανές παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στο πλαίσιο κάθετων συμπράξεων και βασίζεται σε ανώνυμες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Αρχής. Στο πλαίσιο της διερεύνησης, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση στις 30 Απριλίου 2025.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν προέκυψαν, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενδείξεις ύπαρξης κάθετων συμπράξεων που αφορούν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο λειτουργίας δικτύου φροντιστηρίων, την εφαρμογή ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής μέσω της κατάρτισης και κοινοποίησης τιμοκαταλόγων διδάκτρων, καθώς και τον καθορισμό ανώτατου ποσοστού εκπτώσεων.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ανάθεση της υπόθεσης σε εισηγητή σημαίνει πως η έρευνα βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και ενεργοποιεί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες για τη λήψη απόφασης. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η εξέλιξη αυτή δεν προδικάζει ούτε το περιεχόμενο της εισήγησης ούτε την τελική απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, τον αριθμό των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και τον βαθμό συνεργασίας τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 54χρονης μετά από καταγγελίες ότι φιλοξενούσε δύο ανήλικα αδέλφια σε ρυπαρό περιβάλλον

Στη σύλληψη μίας 54χρονης προχώρησαν το προηγούμενο 24ωρο αστυνομικοί σε περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες για τις συνθήκες στις οποίες φέρεται να διέμεναν δύο ανήλικα αδελφάκια, ηλικίας 4 και 6 ετών, τα οποία της είχε αφήσει η μητέρα τους για φύλαξη.

Η 33χρονη μητέρα, η οποία εργάζεται εκτός Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως είχε αναθέσει την επιμέλεια των παιδιών της στη 54χρονη όσο απουσίαζε η ίδια. Κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της συλληφθείσας, παρουσία κοινωνικής λειτουργού του δήμου Θερμαϊκού, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι οι συνθήκες στον χώρο ήταν ακατάλληλες για τη διαμονή των παιδιών και εμπεριείχαν κινδύνους για την υγεία τους.

Όπως έγινε γνωστό, στο σπίτι εντοπίστηκαν ακαθαρσίες ζώων και γενικότερα ρυπαρό περιβάλλον. Τα δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό τη φροντίδα του θείου τους. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θερμαϊκού, ενώ ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόστα – Φον ντερ Λάιεν για δείπνο με Ερντογάν: Να αξιοποιηθεί η νέα δυναμική για λύση Κυπριακού μέσω διαδικασίας ΟΗΕ

Ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό περιλαμβάνει κοινή ανάρτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το δείπνο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην Άγκυρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η «ανανεωμένη δυναμική» για την προώθηση λύσης του Κυπριακού μέσω της διαδικασίας που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αναλυτικά, στην ανάρτηση τους ευχαριστούν τον Ερντογάν για τη θερμή υποδοχή στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι και δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας σχέση». Όπως σημειώνουν, «σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός, η εταιρική μας σχέση είναι σημαντικότερη από ποτέ».

«Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός εταίρος στην αντιμετώπιση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και στη στήριξη των προσπαθειών για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία,» προσθέτουν, κλείνοντας την ανάρτηση με την αναφορά στο Κυπριακό:  «Πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε την ανανεωμένη δυναμική για την προώθηση μιας διευθέτησης του Κυπριακού μέσω της διαδικασίας που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Παρόντες στη συνάντηση τριών ηγετών ήταν η επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Κόστα, Άννα-Μαρία Μπούρα, ο επικεφαλής του επιτελείου της φον ντερ Λάιεν, Μπιόρν Σάιμπερτ, και από την πλευρά της Τουρκίας ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καθώς και ο Υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ.

Όπως και σε όλους τους ηγέτες που έλαβαν μέρος στο Σύνοδο του ΝΑΤΟ, Κόστα και φον ντερ Λάιεν έλαβαν ως δώρο του οικοδεσπότη Ερντογάν, όπως συνηθίζεται σε Συνόδους που έχουν να κάνουν με την άμυνα, από ένα περίστροφο, μαζί με αληθινές σφαίρες, μαζί με τα έγγραφα εξαγωγής για κάθε ένα από τα όπλα, στα οποία ήταν χαραγμένο το όνομα του παραλήπτη τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Με αγάπη για τη μουσική, τη σάτιρα και την εκθαμβωτική Γκρέις Κέλι

Μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη άφιξη τής «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, τέσσερις από τις καινούργιες ταινίες, περιστρέφονται λίγο – πολύ γύρω από τη μουσική και την αγάπη γι’ αυτήν. Πρόκειται για το δραματικό θρίλερ «Tuner», του Ντάνιελ Ρόερ, το γερμανικό δράμα «Αντικατοπτρισμοί 3» του Κρίστιαν Πέτσολντ, την κομεντί «Η Μπαλάντα των Ονείρων» του Τζον Κάρνεϊ και το ριμέικ της Disney «Βαϊάνα», σε ζωντανή δράση και μπόλικα όμορφα τραγούδια, με τον Γουέιν Τζόνσον.

Επίσης, προβάλλονται η ξεκαρδιστική ισπανική σάτιρα «Το Δείπνο του Φράνκο» και το έκτο κεφάλαιο του γνωστού φραντσάιζ τρόμου «Evil Dead Burn». Σε επανέκδοση το κλασικό θρίλερ του Χίτσκοκ «Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσης», με την εκθαμβωτική Γκρέις Κέλι και το υπέροχο, αξέχαστο μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία», με Ρεξ Χάρισον και Όντρεϊ Χέμπορν.

Tuner

(«Tuner») Δραματικό θρίλερ, αμερικάνικης και καναδικής παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Ρόερ, με τους Λίο Γούντολ, Χαβάνα Ρόουζ Λιου, Λιόρ Ραζ, Τόβα Φέλντσου, Ντάστιν Χόφμαν, Ζαν Ρενό κα. Φιλόδοξο εγχείρημα από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναρίου, για το ντοκιμαντέρ «Navalny» και πρωτοεμφανιζόμενο στη σκηνοθεσία, Ντάνιελ Ρόερ, καθώς προσπαθεί να χωρέσει τρεις θεματικές και τρία κινηματογραφικά είδη σε μία ταινία.

Απ’ τη μια, ο Καναδός σκηνοθέτης κάνει μία ταινία που συνδυάζει το δράμα με την κομεντί και το θρίλερ και απ’ την άλλη, το έγκλημα με την τέχνη της μουσικής και το love story, μεταξύ δύο νέων, ενώ βασικό στοιχείο αποτελεί και η σπάνια πάθηση του κεντρικού ήρωα. Κι ενώ τα πάει αρκετά καλά στο κομμάτι μεταξύ μουσικής και συναισθήματος και στριμώχνει επαρκώς το θέμα της σπάνιας πάθησης του πρωταγωνιστή, τα βρίσκει μπαστούνια στο κομμάτι της εγκληματικής δράσης και στο θρίλερ.

Τουλάχιστον, έχει ως συμπαραστάτες δυο καλούς ανερχόμενους ηθοποιούς, τον Λίο Γούντολ και τη Χαβάνα Ρόουζ Λιου, αλλά και τον εμβληματικό Ντάστιν Χόφμαν, που αν και πλησιάζει τα 90 του χρόνια, παραμένει κεφάτος και όπως πάντα άνετος και ωραίος.

Ο Νίκι, ένας χαρισματικός νεαρός χορδιστής πιάνων, κάτι που οφείλεται στη σπάνια πάθηση της υπερευαισθησίας στην ακοή – οι θόρυβοι του προκαλούν τρομερούς πονοκεφάλους – έχει αφήσει πίσω του την πολλά υποσχόμενη μουσική του καριέρα ως παιδί θαύμα στο πιάνο. Έχοντας ως μέντορά του, τον ηλικιωμένο Χάρι Χόροβιτς, κουρδίζει τα πιάνα πλουσίων, αλλά και καλλιτεχνών. Έτσι, όταν θα βρεθεί μπροστά σε μία ομάδα κλεφτών, που προσπαθεί να διαρρήξει ένα χρηματοκιβώτιο, σε μία πολυτελή βίλα, όπου είχε πάει για να κουρδίσει ένα πιάνο, θα κάνει το χάρισμα της ακοής του χρήσιμο εργαλείο στις εγκληματικές επιδιώξεις τους. Όταν θα συναντήσει και θα ερωτευθεί μια ταλαντούχα πιανίστρια και θα αρρωστήσει σοβαρά ο μέντοράς του, που τον έχει σαν πατέρα, ο Νίκι θα μπει για τα καλά στη συμμορία κλεφτών, αγνοώντας τους κινδύνους.

Ξεκινώντας διερευνητικά και μάλλον αργόσυρτα, ο Ρόερ, θα ξεδιπλώσει την ιστορία ενός νέου ανθρώπου, που ταλαιπωρείται από την ασθένειά του και έχει γίνει μονόχνοτος, αναδεικνύει τη σχέση και την επιρροή του με τον μέντορά του, καθοριστική για τον χαρακτήρα του, αλλά και την απαξίωση που γνωρίζει από τους πλούσιους πελάτες του, που αγνοούν κάθε μουσική αξία και πολύ περισσότερο έναν χορδιστή.

Επαρκώς εξυπηρετεί το αισθηματικό κομμάτι, μεταξύ του ήρωα και της νεαρής ταλαντούχας πιανίστριας και της πατρικής σχέσης του με τον μέντορα, αλλά τα κάνει μούσκεμα όταν βάζει στην εξίσωση και το θρίλερ, με την κρυφή εγκληματική του δράση.

Αφενός, δεν πείθει ποτέ για τη δράση της συμμορίας – μπαίνει, κλέβει και φεύγει, λες και είναι αόρατη, κανείς δεν ασχολείται μαζί της – και αφετέρου δεν δημιουργεί ούτε στοιχειωδώς μια αίσθηση αγωνίας, το βασικότερο συστατικό για ένα θρίλερ.

Πάντως, το φιλμ βλέπεται ευχάριστα, κυρίως λόγω της ανθρώπινης ματιάς πάνω στους ήρωες, τις καλές ερμηνείες, αλλά και την παρουσία του Ντάστιν Χόφμαν, όπως και της στιγμιαίας εμφάνισης τού θρυλικού τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ, που έχει υπογράψει πολλά αξιοθαύμαστα σάουντρακ και έχει τιμηθεί με το Όσκαρ μουσικής.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ένας νεαρός χαρισματικός χορδιστής πιάνων, που πάσχει από μία σπάνια ασθένεια ακοής, δουλεύει στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον ηλικιωμένο μέντορά του, χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες, μέχρι που γνωρίζεται με μία νεαρή ταλαντούχα πιανίστρια και μπλέκεται με μία συμμορία ληστών χρηματοκιβωτίων.

Το Δείπνο του Φράνκο

(«La Cena») Κωμωδία, ισπανικής παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Μανουέλ Γκόμεθ Περέιρα, με τους Μάριο Κάσας, Αλμπέρτο Σαν Χουάν, Ασιέρ Ετσεανδία, Οσκαρ Λασάρτε, Νόρα Ερνάντες κα.

Ο χρόνος γιατρεύει τα τραύματα, λειαίνει ακόμη και τις πιο ζοφερές καταστάσεις, εποχές που στιγμάτισαν ολόκληρους λαούς. Κάτι που γίνεται φανερό και στην κωμωδία εποχής του γνωστού, για τις ανάλαφρες κωμωδίες, Μανουέλ Γκόμεθ Περέιρα, ο οποίος φέρνει ξανά στο προσκήνιο την εποχή του δικτάτορα Φράνκο, μισό αιώνα από τον θάνατό του.

Βασισμένος σε ένα θεατρικό έργο του 1998, που δεν ήταν όμως κωμωδία, ο Μανουέλ Γκόμεθ Περέιρα («Ο Έρωτας Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία») στήνει πάνω στο ιστορικό πλαίσιο, μία υπόθεση μυθοπλασίας, θέλοντας να σατιρίσει την εποχή, αλλά και τον «τρομερό» Φράνκο, τον οποίο παρουσιάζει περισσότερο ως καρικατούρα.

Άλλωστε, ο Φράνκο, δεν είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας του, αλλά ένας νεαρός αξιωματικός του εθνικού στρατού και ο διευθυντής του ξενοδοχείου, όπου γίνεται το δείπνο προς τιμήν του «αρχιστράτηγου» και οι μάγειρες και το προσωπικό της κουζίνας, που ανήκουν στους δημοκρατικούς και μαζί με τα εδέσματα μαγειρεύουν και την απόδρασή τους. Δηλαδή, μία παραλλαγή της περιπέτειας του Τζον Χιούστον «Η Απόδραση των Έντεκα», μόνο που εδώ δεν είναι πρωταγωνιστής το ποδόσφαιρο και ο αγώνας στο Παρίσι, μεταξύ αιχμαλώτων και γερμανικής ομάδας, αλλά η γαστρονομία και η προετοιμασία ενός ξεχωριστού δείπνου.

τοδείπνοτουΦράνκο

Το 1939, δυο εβδομάδες μετά το τέλος του ισπανικού εμφυλίου και ενώ έχουν επικρατήσει οι εθνικιστές δυνάμεις, ο αρχιστράτηγος Φράνκο διατάσσει να τελεστεί ένα επίσημο δείπνο στο καλύτερο ξενοδοχείο της Μαδρίτης, το Παλλάς, το οποίο, όμως, είχε μετατραπεί σε πολεμικό νοσοκομείο, έχει παρακμάσει και δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Ένας νεαρός αξιωματικός επισκέπτεται το ξενοδοχείο και λέει τα νέα στον διευθυντή του, ο οποίος πρέπει να προλάβει να ετοιμάσει τον χώρο για τον υψηλό προσκεκλημένο. Επίσης, έχει χάσει όλους τους ανθρώπους της κουζίνας, που βρίσκονται κρατούμενοι ως υποστηρικτές των δημοκρατικών. Ο αξιωματικός θα δεχθεί να βγουν από τη φυλακή και να επιστρέψουν στο πόστο τους, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα όταν έρχεται ένας ανώτερος αξιωματικός, ένας φανατικός φαντασμένος φασίστας.

Η κωμωδία του Περέιρα βγάζει αρκετό γέλιο ομολογουμένως, καθώς κρατά καλά τον ρυθμό της, φλερτάρει με το βοντβίλ και ενσωματώνει συμπαθητικά φαρσικά στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα βάζει και μία δόση αγωνίας για την τύχη του προσωπικού και την επιχείρηση απόδρασης.

Εκεί που η ταινία χλομιάζει είναι στην επιδίωξη του Ισπανού σκηνοθέτη να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο πεδίο της σάτιρας, για μια μελανή ιστορία της ευρωπαϊκής ιστορίας, αντικαθιστώντας ένα κινηματογραφικό πικάντικο δείπνο με μία χλιαρή πολιτική σούπα.

Μπορεί να μην είναι άστοχη η εμφάνιση του Φράνκο ως κνόδαλο, ενός ασήμαντου ανθρωπάκου, που η φήμη του τρομοκράτησε Ισπανούς και Ευρωπαίους, αλλά αυτό δεν αρκεί για να σατιρίσεις μία εποχή, που στιγμάτισε την Ισπανία και την Ευρώπη.

Έξοχος, ο Αλμπέρτο Σαν Χουάν, προσεγγίζοντας τον ρόλο του διευθυντή του ξενοδοχείου Πιτερσελερσικά και συμπαθέστατο το υπόλοιπο καστ, του οποίου ηγείται ο Μάριο Κάσας.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Μετά το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου, ο Φράνκο διοργανώνει δείπνο στο ξενοδοχείο Παλλάς της Μαδρίτης για να γιορτάσει τη νίκη, όμως όλοι οι σεφ του ξενοδοχείου είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Κάτω από τον αυστηρό έλεγχο των φρανκιστών, έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να «μαγειρέψουν» την απόδρασή τους.

Αντικατοπτρισμοί

(«Miroirs No. 3») Δραματική ταινία, γερμανικής παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Πέτσολντ, με τους Πάουλα Μπερ, Μπάρμπαρα Άουερ, Ματίας Μπραντ, Ένο Τρεμπς κα.

Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της λεγόμενης Σχολής του Βερολίνου, Κρίστιαν Πέτσολντ, συνεχίζει ακάθεκτος να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το προσωπικό του κινηματογραφικό σύμπαν, στο οποίο κυριαρχούν τα φαντάσματα, οι περιπλανώμενες υπάρξεις, οι δυσαναπλήρωτες απώλειες, οι μνήμες που στοιχειώνουν.

Στο τελευταίο μέρος της τριλογίας του, μετά τα «Κόκκινος Ουρανός» και «Η Νύμφη του Νερού», παραμένει στην ύπαιθρο του Βραδεμβούργου, για να φωτίσει ιμπρεσιονιστικά ένα γοητευτικό στόρι συμφιλίωσης και επούλωσης πληγών, σαν μια λειτουργία υπαρξιακής επιβίωσης, σε πείσμα των σκληρών κοινωνικών συνθηκών, που εξαπλώνονται συνεχώς.

Αφήνοντας πίσω του την τριλογία των Φαντασμάτων και τις αλληγορίες του παρελθόντος, όχι όμως και τη σκηνοθετική του προσέγγιση, της αφηγηματικής οικονομίας και των αινιγματικών χαρακτήρων, στήνει μία μυστηριώδη ιστορία, ικανοποιώντας για μια ακόμη φορά το φεστιβαλικό κοινό, όπως στις Κάννες, όπου έκανε πρεμιέρα η ταινία του.

Ένα σπίτι στην εξοχή του Βραδεμβούργου ανοίγει μετά από καιρό, από μία οικογένεια στα όρια της διάλυσης. Σε αυτό, φιλοξενείται και η Λάουρα, σπουδάστρια πιάνου στο Βερολίνο, που είχε πρόσφατα βιώσει μια τραγωδία, καθώς σκοτώθηκε ο φίλος της σε ένα σοβαρό τροχαίο, απ’ το οποίο η ίδια βγήκε αλώβητη. Η Λάουρα, που λίγο πριν τριγυρνούσε αποκομμένη από τον κόσμο, συναντά μία οικογένεια, που πενθεί και αυτή τη δική της απώλεια και όλα δείχνουν ότι αυτή η συνύπαρξη προκαλεί ανακούφιση σε όλους. Μέχρι που η Λάουρα αρχίζει να αμφισβητεί τα κίνητρα της τριμελούς οικογένειας που τη φιλοξενεί.

Όπως και σε άλλες ταινίες του Πέτσολντ, το σημείο εκκίνησης της ιστορίας του είναι μία καταστροφή και αφετηρία της έμπνευσής του η λογοτεχνία και η μουσική, με τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ και τη σουίτα για πιάνο του Μορίς Ραβέλ (το τρίτο μέρος του ιμπρεσιονιστικού Miroirs: «Une barque sur l’océan») να έχουν εδώ την πρωτοκαθεδρία.

Μέσα σε μια ρευστή πραγματικότητα, ο Πέτσολντ χτίζει σταδιακά την ιστορία του και ξεδιπλώνει το μυστήριο γύρω από τους κεντρικούς χαρακτήρες, με νύξεις, βλέμματα, φυσικότητα και πολύ φως και συντονίζει άψογα ένα ιδιαίτερο κουαρτέτο ηθοποιών.

Ακόμη μία ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πρόταση, ένα φιλμ αποχρώσεων και ημιτονίων, από τον Γερμανό σκηνοθέτη, που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των φεστιβαλικών δημιουργιών, όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από δυο ώρες απλής ψυχαγωγίας και αρέσκονται στις ατελείωτες συζητήσεις μετά το τέλος της ταινίας.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Μετά από ένα τροχαίο όπου σκοτώνεται ο φίλος της, η Λάουρα, σπουδάστρια πιάνου, φιλοξενείται στο εξοχικό σπίτι της Μπέτι, μάρτυρα του ατυχήματος. Η ζωή με την οικογένεια της Μπέτι φέρνει ανακούφιση σε όλους, ωστόσο η Λάουρα αρχίζει να αμφισβητεί τα κίνητρά τους όσο περνάει ο καιρός.

Η Μπαλάντα των Ονείρων

(«Power Ballad») Δραματική μουσική ταινία, αμερικάνικης και ιρλανδικής παραγωγής του 2026, σε σκηνοθεσία Τζον Κάρνεϊ, με τους Πολ Ραντ, Νικ Τζόνας, Πίτερ ΜακΝτόναλντ, Μαρκέλα Πλάνκετ, Χαβάνα Ρόουζ, Μπεθ Φάλον κα.

Ο Ιρλανδός Τζον Κάρνεϊ, μουσικός πριν στραφεί στον κινηματογράφο, βρίσκει πάντα αφορμές για να μιλήσει για τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική – και τους ανώνυμους μουσικούς – μέσα από τις ταινίες του. Έτσι και πάλι, ο βραβευμένος με Όσκαρ τραγουδιού Κάρνεϊ, στήνει μία δραματική – μουσική – κομεντί, βασισμένος σε μια ιστορία αδελφοσύνης και προδοσίας, κάτι μάλλον συνηθισμένο στον κόσμο της μουσικής.

Έχοντας ένα σχετικά συμβατικό σενάριο, ο Κάρνεϊ μιλά για τα όνειρα των μουσικών, το κυνήγι του ονείρου, για να βγουν από την αφάνεια, να δουν τις μελωδίες τους να μπαίνουν στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσα από την οπτική του δίπολου επιτυχίας και αποτυχίας. Γιατί, καλά τα όνειρα, αλλά πίσω από κάθε σταρ – στη μουσική και στη σόου μπιζ γενικότερα – κρύβεται μια αόρατη στρατιά από ηττημένους, από καλλιτέχνες που δεν τα κατάφεραν και ίσως να άξιζαν περισσότερο απ’ αυτούς που έγιναν φίρμες.

Ο Ρικ Πάουερ, ένας τραγουδιστής γάμων, γνωρίζει ένα βράδυ σε μία γαμήλια τελετή έναν ξεπεσμένο πρώην σταρ μίας μπάντας, τον Ντάνι Γουίλσον. Οι δύο άντρες δένονται μέσα από μία νύχτα μουσικών αυτοσχεδιασμών, όμως, η σχέση τους παίρνει απρόσμενη τροπή όταν ο Ντάνι κλέβει ένα τραγούδι του Ρικ, που γίνεται τεράστια επιτυχία και εκτοξεύει ξανά τη φήμη του, ενώ ο Ρικ μένει στη σκιά. Πληγωμένος και αποφασισμένος, ο Ρικ ξεκινά μια πορεία για εκδίκηση αλλά και για να πάρει την αναγνώριση που του αξίζει.

Διαθέτοντας μία παράπλευρη ιστορία της μουσικής βιομηχανίας, ο Κάρνεϊ αναμοχλεύει το πάθος της μουσικής δημιουργίας με αυτό της αναγνώρισης, αναδεικνύει τον αντίκτυπο της επιτυχίας και της αποτυχίας, με συγκρατημένη αυθεντικότητα, ενώ αφήνει ημιτελείς όλες τις υποϊστορίες της υπόθεσής του, που του χρησιμεύουν μόνο ως γεμίσματα της βασικής του ιδέας.

Μάλλον αδιάφορα περνούν οι δυο πρωταγωνιστές, Πολ Ραντ και Νικ Τζόνας, ενώ οι Μαρτσέλα Πλάνκετ και Μπεθ Φάλον, ξεχωρίζουν εμφανώς, παρότι ο Κάρνεϊ μάλλον υποτίμησε τους ρόλους τους.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Ρικ Πάουερ, ένας τραγουδιστής γάμων, γνωρίζει ένα βράδυ σε μια τελετή τον ξεπεσμένο σταρ μίας μπάντας, τον Ντάνι Γουίλσον. Οι δύο άντρες δένονται άμεσα, αλλά η σχέση τους παίρνει απρόσμενη τροπή όταν ο Ντάνι κλέβει ένα τραγούδι του Ρικ, που γίνεται τεράστια επιτυχία και εκτοξεύει τη φήμη του.

Βαϊάνα

(«Moana») Μουσική περιπέτεια φαντασίας, αμερικάνικης παραγωγής του 2026, σε σκηνοθεσία Τόμας Κάιλ, με τους Κάθριν Λαγκάια, Ντουέιν Τζόνσον, Ρένα Όουεν,Τζον Τούι, Φράνκι Άνταμς, Τζεμέιν Κλέιμεντ κα.

Με την εγγύηση της Disney και την υπογραφή ενός καταξιωμένου στο θεατρικό μιούζικαλ, του Τόμας Κάιλ, που εδώ κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, η «Βαϊάνα», που είδαμε το 2016 επιστρέφει, έπειτα από δέκα χρόνια, ως live-action με την πρωτοεμφανιζόμενη Αυστραλέζα Κάθριν Λαγκάια στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο και τον «ημίθεο Μάουι» – Ντουέιν Τζόνσον, δίπλα της.

Ένα ακόμη ριμέικ αγαπημένου amimation από την Disney, που μεταφέρεται με ζωντανή δράση και σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του ενδιαφέροντος για ταινίες που έχουν κάνει τον κύκλο τους και που τις περισσότερες φορές δείχνουν και την ένδεια του Χόλιγουντ από νέες ιδέες.

Κάτι που ισχύει ως ένα σημείο και στο φιλμ του Κάιλ, αν και όλα λειτουργούν ρολόι για την οικογενειακή μουσική περιπέτεια φαντασίας, καθώς η ψυχαγωγία υπηρετείται σε υψηλό βαθμό, οι συμπαθέστατοι ηθοποιοί δένουν αρμονικά με τα ψηφιακά εφέ, ενώ το χιούμορ και η περιπέτεια δίνουν τον απαραίτητο χώρο για τις χαριτωμένες μουσικές και τραγούδια, που έχουν καθοριστικό ρόλο στο φιλμ.

Η νεαρή Βαϊάνα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Ωκεανού και για πρώτη φορά στη ζωή της ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά με τον θρυλικό ημίθεο Μάουι, σε ένα αξέχαστο περιπετειώδες ταξίδι, για να αποκαταστήσει την ευημερία του λαού της.

Η ταινία προβάλλεται και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τις φωνές των Μαρίνα Σάττι, Μιχάλη Κουινέλη, Βίνα Παπαδοπούλου, Ανδρέα Ευαγγελάτου, Βάσια Ζαχαροπούλου, Γιώργου Ζαχαρόπουλου κα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Η νεαρή Βαϊάνα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Ωκεανού και για πρώτη φορά στη ζωή της ταξιδεύει με τον θρυλικό ημίθεο Μάουι, σε ένα αξέχαστο ταξίδι, για να αποκαταστήσει την ευημερία του λαού της.

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:

Evil Dead Burn

(«Evil Dead Burn») Το έκτο κεφάλαιο του δημοφιλούς φραντσάιζ τρόμου, ως αυτόνομο σίκουελ των δυο προηγούμενων ταινιών, σκηνοθετημένο από τον Γάλλο Σεμπαστιάν Βανίτσεκ, τον οποίο επέλεξε ο ίδιος ο Σαμ Ράιμι (και πάλι στην παραγωγή), ενθουσιασμένος από την ταινία του «Στον Ιστό του Τρόμου».

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, μια γυναίκα αναζητά παρηγοριά στους πεθερούς της σε ένα απομονωμένο σπίτι και έρχεται αντιμέτωπη με δαιμονισμένους, μετατρέποντας μια οικογενειακή συνάντηση σε συγκέντρωση κολασμένων.

Πολύ αίμα, ανατριχιαστικοί δαίμονες και φρίκη, σε μία σχετικά καλογυρισμένη ταινία τρόμου, που όμως εν πολλοίς είναι και μία από τα ίδια.

Πρωταγωνιστούν οι Σουχεϊλά Γιακούμπ, Τάντι Ράιτ, Χάντερ Ντούχαν, Λουσιάν Μπιουκάναν κα.

Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσης

(«Dial M For Murder») Το κλασικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ(1954), που μπορεί να είναι από τις λιγότερο πολυδιάστατες ταινίες του «μετρ», αλλά αποτελεί υπόδειγμα σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας, σασπένς, ρυθμού και συγχρονισμού, με τον Ρούντι Φερ να παραδίδει μαθήματα μοντάζ. Θεατρικής καταβολής, αλλά καθαρά κινηματογραφικής αίσθησης, το φιλμ, τονώνει συνεχώς την αγωνία- η συμβολή της μουσικής του Ντιμίτρι Τιόμκιν σημαντική – ακόμη και λίγο πριν από το χιουμοριστικά απολαυστικό φινάλε.

Ένας πρώην πρωταθλητής του τένις σχεδιάζει να δολοφονήσει τη σύζυγό του, για να την κληρονομήσει, νομίζοντας ότι έχει σχεδιάσει τον τέλειο φόνο.

Για μια ακόμη φορά, η Γκρέις Κέλι εκθαμβωτική και έξοχοι οι Ρέι Μίλαντ, Ρόμπερτ Κάμινγκς, Άντονι Ντόνσον και Τζον Γουίλιαμς.

Ωραία μου Κυρία

(«My Fair Lady») Αν και δείχνει την ηλικία του, το αθάνατο μιούζικαλ του Τζορτζ Κιούκορ, κουβαλά για πάνω από εξήντα χρόνια και την απαράμιλλη γοητεία του, κυρίως λόγω του σκηνοθετικού ρυθμού και έμπνευσης, του πανέμορφου πρωταγωνιστικού ζευγαριού, των Ρεξ Χάρισον και Όντρεϊ Χέπμπορν και βεβαίως τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες που δούλεψαν στη φωτογραφία (αποθέωση του technicolor), στα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, στη μουσική, στην καλλιτεχνική διεύθυνση.

Τιμημένο με οχτώ Όσκαρ (ανάμεσά τους αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α Ανδρικού Ρόλου), το φιλμ μεταφέρει τον «Πυγμαλίωνα» του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, ως ένα φαντασμαγορικό όσο και αξιολάτρευτο, πνευματώδες παραμύθι, απόλυτης ψυχαγωγίας.

Το στόρι μάς μεταφέρει στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, όπου ένας σνομπ καθηγητής βάζει στοίχημα ότι μπορεί να μετατρέψει μία νεαρή ανθοπώλισσα σε κυρία του καλού κόσμου.

Ο Κιούκορ, ως «σκηνοθέτης των γυναικών» όπως δικαίως είχε χαρακτηριστεί, πλάθει μοναδικά τη μεταμόρφωση της ηρωίδας, που με το πείσμα της εξουδετερώνει τις ταξικές, σεξιστικές και κοινωνικές κατεστημένες προκαταλήψεις της εποχής.

Ο Χάρισον εκπληκτικός, ενώ η Χέπμπορν είναι απλώς η… Όντρεϊ, αν και δεν κατάφερε να τραγουδήσει η ίδια τα τραγούδια της ταινίας, όπως θα γινόταν με την Τζούλι Άντριους, την αρχική επιλογή του Κιούκορ. Ωστόσο, ο μεγαλοπαραγωγός Τζακ Γουόρνερ επέμεινε στην Όντρεϊ και τελικά δικαιώθηκε.

Φωτογραφία από την ταινία «Το Δείπνο του Φράνκο» – Πηγή Φωτογραφίας: Weirdwave

* Η στήλη θα απουσιάσει για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χάρης Αναγνωστάκης

Γερμανία: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι φέτος συνδέονται με τον καύσωνα (RKI)

Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι φέτος στη Γερμανία συνδέονται με την υπερβολική ζέστη, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο «Robert Koch», επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε «μεταβατική φάση», με όλο και συχνότερες περιόδους καύσωνα.

Σύμφωνα με το RKI, 5.120 άνθρωποι πέθαναν από την αρχή του έτους σε περιστατικά που θεωρούνται συνέπεια της ιδιαίτερα υψηλής θερμοκρασίας. Μόνο κατά την εβδομάδα από 22 έως 28 Ιουνίου καταγράφηκαν 4.310 θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα, ενώ την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν στο ίδιο πλαίσιο 800 θάνατοι.

«Η Γερμανία βρίσκεται επί του παρόντος σε μεταβατική φάση. Το γεγονός ότι συμβαίνουν συχνά κύματα καύσωνα είναι κάτι καινούργιο. Ούτε τα κτήριά μας ούτε οι συνήθειές μας έχουν ακόμη προσαρμοστεί καταλλήλως και βλέπουμε τις επιπτώσεις στα στοιχεία των θανάτων», δήλωσε ο ερευνητής του RKI Ματίας αν ντερ Χάιντεν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν μεν περιστατικά θερμοπληξίας που οδηγούν σε θάνατο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι ο συνδυασμός προϋπαρχουσών παθήσεων και έκθεσης στην υπερβολική ζέστη. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, ανέφερε ο κ. αν ντερ Χάιντεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάκριση Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη: GOLD AWARD στον CR Index 2025-2026 για τις ESG επιδόσεις του

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ενσωματώνοντας τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της στρατηγικής του, βραβεύθηκε με την κορυφαία διάκριση του GOLD AWARD στην πολύ απαιτητική και αυστηρή αξιολόγηση του Corporate Responsibility (CR) Index 2025-2026 ξεχωρίζοντας για τις επιδόσεις του στα ESG Ratings.

IMG 4001

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Όμιλος λαμβάνει μέρος στη συγκεκριμένη αξιολόγηση του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης και το γεγονός ότι πέρυσι είχε κατακτήσει το Silver Award αποδεικνύει την τεράστια πρόοδό του σε μόλις έναν χρόνο. Με συνέπεια στη δέσμευσή του για την ανάδειξη και προώθηση των βέλτιστων πρακτικών ενσωμάτωσης και εφαρμογής των αρχών του ESG και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης – CRI, για 18η συνεχόμενη χρονιά,  διοργάνωσε με επιτυχία τον ετήσιο θεσμό CR Index Awards, αναδεικνύοντας τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που ξεχώρισαν για τη μετρήσιμη υπευθυνότητά τους.

IMG 4013

Παραλαμβάνοντας το Gold βραβείο, η Μαρία Ξυτάκη, Group Corporate Affairs, Communications and ESG Senior Manager του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μόλις σε έναν χρόνο καταφέραμε να ανέβουμε στην Gold βαθμίδα του Corporate Responsibility (CR) Index 2025-2026 συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο 500 ερωτήσεων και υποερωτημάτων και 342 σελίδων. Νιώθουμε ότι στο ταξίδι της βιωσιμότητας, είμαστε συνοδοιπόροι με όλους εσάς, τους οργανισμούς που επιλέγουμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα επιδεικνύοντας μετρήσιμα αποτελέσματα. Ο πυρήνας της βιωσιμότητας δε βρίσκεται στους δείκτες και τη συμμόρφωση, αλλά στην ηγεσία με σκοπό, στη βούληση και την αποφασιστικότητα.

Στον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και την Kinsen, για πρώτη φορά φέτος, και χωρίς να αποτελεί υποχρέωση ακόμα για εμάς, δημοσιεύουμε τις Εκθέσεις Βιωσιμότητας 2025 οι οποίες έχουν καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα European Sustainability Reporting Standards (ESRS) τα οποία προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε και να ωριμάζουμε από πλευράς ESG επιδόσεων εντάσσοντας υπεύθυνες εταιρικές διαδικασίες και πρακτικές, ενσωματώνοντας σταθερά το ESG στη στρατηγική μας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας. Το βραβείο αυτό ανήκει σε όλο τον οργανισμό και τους συναδέλφους που συμβάλλουν στην πρόοδο και την αριστεία μας.”

Saracakis CRI Gold 2026

Τι είναι o Εθνικός Δείκτης CR Index

Ο Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) είναι το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο και το σημείο αναφοράς για τη συγκριτική αξιολόγηση των εταιρειών ως προς τις επιδόσεις τους στη Βιώσιμη Ανάπτυξη αναφορικά με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την εταιρική διακυβέρνηση και την αγορά, βάσει 100 διεθνών κριτηρίων, που σήμερα είναι προαπαιτούμενα στους σημαντικότερους ESG δείκτες και πρότυπα. Πρόκειται για ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση των ESG Ratings, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αξιοπιστία των εταιρειών προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαιτέρως προς τους επενδυτές και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

O CR Index (Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης) αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μίας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη.  Στην Ελλάδα o CR Index αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης. Πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι να παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις και τους οργανισμούς ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεών τους σε θέματα ESG, για την καλύτερη ενσωμάτωσή της στη στρατηγική και την πρακτική τους.

Η Howden στο 4th Navigating the Future Conference: Η ασφάλιση ως στρατηγικός πυλώνας ανθεκτικότητας

Η Howden, ως Platinum Sponsor του 4th Navigating the Future Conference, συμμετείχε ενεργά σε μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για το μέλλον της βιομηχανίας, των logistics και των εφοδιαστικών αλυσίδων, συμβάλλοντας στον διάλογο γύρω από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνουν το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στο fireside chat με τον Χρήστο Παγώνη, δημοσιογράφο του Logistics & Management της T-PRESS, η Γιώτα Μπέλλου, Non Life Technical Director της Howden Agents, ανέδειξε τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις logistics, από την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εξελίξεις έως τις κυβερνοαπειλές και το business interruption. Όπως τόνισε, η ασφάλιση δεν αποτελεί πλέον μόνο μηχανισμό αποζημίωσης, αλλά μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανθεκτικότητας, που συνδυάζει πρόληψη, risk engineering και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.

Παράλληλα, στο πάνελ «Βιομηχανία και Logistics: Οι κρίσιμοι συντελεστές για ανθεκτικές και ευέλικτες αλυσίδες αξίας», ο Γιώργος Μάστακας, Head of Bancassurance Sales της Howden Agents, συμμετείχε στη συζήτηση για τις επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές, την ανάπτυξη νέων χώρων logistics και τις στρατηγικές που ενισχύουν την ευελιξία και τη βιωσιμότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Δήμα, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στην ενίσχυση των υποδομών, της παραγωγικής βάσης και της εφοδιαστικής αλυσίδας, ως βασικών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η παρουσία της Howden στο συνέδριο επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως στρατηγικού συνεργάτη των επιχειρήσεων, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα, τη συνέχεια των λειτουργιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον διαρκών προκλήσεων.

Η Howden ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες για τις ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από το μέλλον των logistics και της διαχείρισης κινδύνων.

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας σε πρόγραμμα Erasmus+ στη Βαρκελώνη

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (Δράση KA122-SCH), τρεις εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας ( Αμπατζή Παναγιώτα, Βραδέλη Σοφία και Νατσίδου Ελένη) πραγματοποίησαν επιμορφωτική επίσκεψη στη Βαρκελώνη από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου 2026.

Φορέας υποδοχής ήταν η «Moveu Professional Services», η οποία παρείχε εξαιρετική φιλοξενία και οργανωτική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητικότητας. Το πρόγραμμα με τίτλο «Modern didactic methods of refugee inclusion» (Σύγχρονες διδακτικές μέθοδοι για τη συμπερίληψη προσφύγων) αποτέλεσε μια εμπειρία ζωής για τους συμμετέχοντες, συνδυάζοντας την υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση με πολύτιμα βιωματικά εργαστήρια.

Οι βασικοί πυλώνες και οι δράσεις της επιμορφωτικής επίσκεψης συνοψίζονται στα εξής:

  • Κοινωνική Συμπερίληψη & Αρχές UNESCO: Μέσα από στοχευμένες επισκέψεις στο HubSocial και το CATESCO, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε συζητήσεις για τη διαχείριση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές με συναδέλφους τους από άλλες χώρες. Διαπιστώθηκε στην πράξη πώς οι ανθρωπιστικές αρχές της UNESCO μπορούν να μετασχηματίσουν το σχολείο σε ένα περιβάλλον ουσιαστικής αποδοχής και ισότητας.

Εικόνα2 3

  • Καινοτομία & Παιγνιώδης Μάθηση: Η περιήγηση στο πρότυπο κέντρο CosmoCaixa  προσέφερε πρωτότυπες ιδέες για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών. Αναδείχθηκαν εναλλακτικοί, ψηφιακοί τρόποι ώστε η μάθηση να γίνει μια δημιουργική και παιγνιώδης διαδικασία, προσβάσιμη σε κάθε μαθητή.

Εικόνα3 1

  • Η Δύναμη της Μη Λεκτικής Επικοινωνίας: Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στη Núria και η συμμετοχή στο σεμινάριο Μουσικοθεραπείας στο Institut Catalonia (με έμφαση στην Ψυχολογία και τη Μουσικοθεραπεία). Οι εκπαιδευτικοί διδάχθηκαν πώς η μουσική μπορεί να υπερβεί τα γλωσσικά εμπόδια, επιτρέποντας την έκφραση και την επικοινωνία σε πολυπολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα.

Εικόνα4 1

  • Έμπνευση από τον Πολιτισμό: Η επαφή με την εμβληματική αρχιτεκτονική του  Γκαουντί και την αισθητική της Βαρκελώνης ανέδειξε τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης και της προσοχής στη λεπτομέρεια, στοιχεία απαραίτητα τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εικόνα5Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί μια σημαντική επένδυση στη συνεχή επιμόρφωση και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών καθώς και στην εξωστρέφεια του σχολείου μας. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και το εκπαιδευτικό υλικό που αποκτήθηκαν θα διαχυθούν στο σύνολο της σχολικής κοινότητας μέσα από δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης του σχολείου, για ένα «Ανοιχτό σχολείο, ανοιχτή κοινωνία».

Η  Διευθύντρια του σχολείου

Μαρία  Κιρκιλιανίδου