Υγεία: Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε extensions μαλλιών

Δεκάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες σε πρόσθετα μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που κατασκευάζονται από ανθρώπινη τρίχα, εντόπισε νέα μελέτη και προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με αυτή την σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμισμένη κατηγορία προϊόντων ομορφιάς.

Τα extensions κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες ή υλικά βιολογικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης τρίχας, και συχνά υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία ώστε να είναι ανθεκτικά στη φωτιά, αδιάβροχα ή αντιμικροβιακά.

Στη μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου «Silent Spring», που είναι εξειδικευμένο στην αναζήτηση των συνδέσεων μεταξύ των  χημικών ουσιών και της υγείας, εντοπίστηκαν ουσίες, οι οποίες συνδέονται με τον καρκίνο και άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές αγόρασαν 43 δημοφιλή προϊόντα extensions μαλλιών από το διαδίκτυο και από καταστήματα ειδών ομορφιάς. Κατηγοριοποίησαν τα προϊόντα ανά τύπο τρίχας: συνθετικά ή βιολογικά (κυρίως ανθρώπινη τρίχα ή ίνες μεταξιού). Δεκαεννιά από τα συνθετικά δείγματα ανέφεραν ότι έχουν επιβραδυντικά φλόγας, τρία ότι ήταν ανθεκτικά στο νερό, εννιά ανθεκτικά στη θερμότητα και τρία είχαν ετικέτα ότι δεν περιείχαν τοξικά ή PVC.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναζήτησαν στα δείγματα ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών. Η ομάδα ανίχνευσε πάνω από 900 χημικές υπογραφές καταγράφοντας τόσο γνωστές όσο και άγνωστες ουσίες. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε λογισμικό μηχανικής μάθησης για να προσδιορίσει και να κατηγοριοποιήσει αυτές τις χημικές ουσίες. Τελικά προσδιόρισε 169 χημικές ουσίες σε εννιά κύριες δομικές κατηγορίες.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας «Environment & Health», αποκάλυψε δεκάδες επικίνδυνες ουσίες που έχουν συνδεθεί με καρκίνο, ορμονικές διαταραχές, αναπτυξιακά προβλήματα και επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτές περιλαμβάνονταν επιβραδυντικά φλόγας, φθαλικές ενώσεις, φυτοφάρμακα, στυρένιο και τετραχλωροαιθάνιο.

Όλα τα δείγματα, εκτός από δύο που χαρακτηρίζονταν «μη τοξικά», περιείχαν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Σαράντα οκτώ χημικές ουσίες εμφανίστηκαν σε σημαντικούς καταλόγους κινδύνου, μεταξύ των οποίων δώδεκα αναφέρονται στον νόμο για την έκθεση σε χημικές ουσίες «Πρόταση 65 της Καλιφόρνιας» ότι συνδέονται με πρόκληση καρκίνου, γενετικών ανωμαλιών ή βλάβης στο αναπαραγωγικό σύστημα. Σε 36 δείγματα βρέθηκαν 17 χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Σχεδόν το 10% των δειγμάτων περιείχε τοξικές οργανοκασσιτερικές ενώσεις, ορισμένες σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα όρια υγείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την παγκόσμια αγορά extensions να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028 — και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγούνται των παγκόσμιων εισαγωγών — «τα ευρήματα αυτά καθιστούν σαφές ότι απαιτείται ισχυρότερη εποπτεία για την προστασία των καταναλωτών και για να υποχρεωθούν οι εταιρείες να επενδύσουν σε ασφαλέστερα προϊόντα», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Ελίσια Φράνκλιν, ερευνήτρια στο Silent Spring Institute.

Πάντως η δυναμική για αλλαγές στη νομοθεσία στις ΗΠΑ ενισχύεται. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές συνθετικών πλεξούδων και extensions να δηλώνουν όλα τα συστατικά. Στο Νιου Τζέρσεϊ προωθείται επίσης νομοσχέδιο που θα απαγορεύει επιβλαβείς χημικές ουσίες από τα συνθετικά προϊόντα μαλλιών. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το πακέτο νομοθετικών προτάσεων «Safer Beauty Bill», που κατατέθηκε πέρυσι στο Κογκρέσο, περιλαμβάνει διάταξη που θα αναθέτει στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) την αρμοδιότητα ρύθμισης της ασφάλειας των συνθετικών πλεξούδων και extensions.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 2,5% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Αύξηση κατά 2,5% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο εφέτος, από 2,6% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι αύξησης 2,7% τον Ιανουάριο 2025. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα, λόγω των αλλαγών στον γενικό δείκτη από τον Ιανουάριο, όπως με την εισαγωγή των τυχερών παιχνιδιών, ή με τις άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά.

Το πρόβλημα με τον πληθωρισμό παραμένει στα τρόφιμα και είδη διατροφής, ο δείκτης των οποίων σημείωσε αύξηση 4,5%. Ενδεικτικά, μέσα σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και άλλα προϊόντα αρτοποιίας (3,3%), Μοσχάρι (25,4%), Χοιρινό (4,8%), Αρνί και κατσίκι (8,5%), Πουλερικά (3,5%), Ψάρια και θαλασσινά- γενικά (4,1%), Γαλακτοκομικά και αυγά (4,7%), Μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη (9,8%), Φρούτα (11,8%), Λαχανικά (3,1%), Γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι (3,5%).

Σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας (20,3%), Προϊόντα ζαχαροπλαστικής (6,3%) και Καφέ (17,7%). Επίσης, σε: Ένδυση και υπόδηση (8%), Ενοίκια κατοικιών (8,7%), Ηλεκτρισμό (2,4%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (15,9%), Πακέτο διακοπών (7,1%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία (7,5%), Ασφάλιστρα υγείας (7%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (6,6%) και ‘Αλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά (4,6%). Στον αντίποδα, σημαντικές μειώσεις τιμών σημειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (25,8%) και Πετρέλαιο θέρμανσης (9,5%).

Μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαίου, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ψωμί και άλλα προϊόντα αρτοποιίας (1%), Πουλερικά (1,6%), Ψάρια νωπά ή κατεψυγμένα (4,5%), Τυριά (1,5%), Βρώσιμα έλαια (1,6%), Λαχανικά (8,2%), Σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας (6,2%), Λοιπά τρόφιμα (2,1%). Επίσης, αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε: Ύδρευση (9,3%), Δημοτικά τέλη (2,2%), Αποχέτευση (9,3%), Ασφάλιστρα υγείας (7%) και Ενοίκια κατοικιών (0,9%). Ενώ, μειώσεις τιμών σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε: Αρνί και κατσίκι (2,3%), Γιαούρτι (2,3%), Καφέ (1,8%), Ηλεκτρισμό (2,6%), Φυσικό αέριο (6,6%), Πετρέλαιο θέρμανσης (1,2%),  Καύσιμα (1,4%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (4,5%) και Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (6,1%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*4,5% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και άλλα προϊόντα αρτοποιίας, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αλλαντικά, ελαιόλαδο, αλάτι- σάλτσες- καρυκεύματα.

*2% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), τσιγάρα.

*8% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*2,1% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, διάφορες υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

*0,4% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

*0,9% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά.

*2% στην ομάδα «Αναψυχή- Αθλητισμός και Πολιτισμός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, προϊόντα κηπουρικής και ζώα συντροφιάς, πακέτο διακοπών.

*2,8% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*6,8% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- ταχυφαγεία- κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

*1,5% στην ομάδα «Ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα υγείας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

  1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

*0,5% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες.

*1,6% στην ομάδα «Ενημέρωση και επικοινωνία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό ενημέρωσης και επικοινωνίας, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

*0,7% στην ομάδα «Προσωπική φροντίδα- Κοινωνική προστασία- ‘Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις άλλες συσκευές και προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλες υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,8% τον Ιανουάριο 2026 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2025, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός εφεξής θα έχει ως βάση το 2025 και τον Ιανουάριο παρουσίασε αύξηση 2,9%, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο πέρυσι. Ενώ, μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου παρουσίασε μείωση 0,7%, έναντι μείωσης επίσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστήμη- Υγεία: Η μεγάλη χρήση οθονών στην πρώιμη εφηβεία συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας

Η χρήση κινητού τηλεφώνου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιντεοπαιχνιδιών, στα όρια του εθισμού, από έφηβους 11-12 ετών φαίνεται ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, διαταραχών ύπνου και αυτοκτονικών συμπεριφορών έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Preventive Medicine» του ομίλου Elsevier, αποκαλύπτει ότι η συσχέτιση μεταξύ της προβληματικής χρήσης οθονών και της ψυχικής υγείας είναι ισχυρότερη από ό,τι είχε καταγραφεί στο παρελθόν.

Η χρήση οθονών αυξάνεται ραγδαία στην πρώιμη εφηβεία, μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία συχνά αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα ψυχικής υγείας, διαταραχές ύπνου και χρήση ουσιών. Εκτιμάται ότι το 49,5% των εφήβων στις ΗΠΑ έχει βιώσει κάποια μορφή ψυχικής νόσου.

Η νέα μελέτη εξετάζει πρότυπα προβληματικής, εθιστικού τύπου χρήσης οθονών στην πρώιμη εφηβεία, οπότε τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τον χρόνο που περνούν μπροστά σε αυτές, και στο κατά πόσο αυτά συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αργότερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες στη μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), τη μεγαλύτερη μακροχρόνια έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ, παρακολουθώντας τους νέους από την ηλικία των 11-12 ετών έως έναν χρόνο αργότερα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η προβληματική χρήση κινητού τηλεφώνου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε προοπτικά με υψηλότερες βαθμολογίες σε συμπτώματα κατάθλιψης, διαταραχής προσοχής/υπερκινητικότητας, εναντιωματικής προκλητικής διαταραχής, καθώς και με αυτοκτονικές συμπεριφορές, διαταραχές ύπνου και έναρξη χρήσης ουσιών.

Η προβληματική χρήση βιντεοπαιχνιδιών συσχετίστηκε με υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης, διαταραχής προσοχής/υπερκινητικότητας και εναντιωματικής προκλητικής συμπεριφοράς, καθώς και με αυτοκτονικές συμπεριφορές και διαταραχές ύπνου.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για παρεμβάσεις ειδικά προσαρμοσμένες στην πρώιμη εφηβεία, καθώς πρόκειται για κρίσιμη περίοδο κατά την οποία συχνά εκδηλώνονται για πρώτη φορά ψυχολογικές ευαλωτότητες.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Τζέισον Ναγκάτα, από το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, εξηγεί ότι «δεν είναι όλος ο χρόνος μπροστά σε οθόνες επιβλαβής. Ο πραγματικός κίνδυνος προκύπτει όταν η χρήση γίνεται εθιστική ή προβληματική, όταν τα παιδιά δεν μπορούν να σταματήσουν, νιώθουν άγχος αν δεν τις χρησιμοποιούν ή όταν αρχίζει να διαταράσσεται ο ύπνος, η διάθεση ή η καθημερινότητά τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Νίπα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλός, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά την καταγραφή τριών κρουσμάτων του ιού στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές, το ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο.

Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, εμέτους και λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί και εγκεφαλίτιδα που οδηγεί σε κώμα. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό αυτόν, ο οποίος μεταδίδεται εν γένει στους ανθρώπους από τα ζώα ή από μολυσμένα τρόφιμα. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 40 ως 75%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Ο ΠΟΥ εκτιμά ως χαμηλό τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Νίπα, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, Τετάρτη, στη Γενεύη.

Τον περασμένο μήνα δύο κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στη βορειοανατολική Ινδία. Στο κρατίδιο αυτό είχαν καταγραφεί και τα πρώτα κρούσματα στη χώρα το 2001. Την περασμένη εβδομάδα μια γυναίκα πέθανε στο Μπανγκλαντές αφού προσβλήθηκε από τον ιό, «προκαλώντας φόβους για ευρύτερη εξάπλωσή του».

«Οι δύο εστίες δεν συνδέονται», σημείωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ, «μολονότι και οι δύο εμφανίστηκαν κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στην Ινδία και το Μπανγκλαντές», όπου υπάρχουν κυρίως «φρουτοφάγες νυχτερίδες που είναι γνωστό ότι αποτελούν τους φυσικούς φορείς του ιού». Κανένα άλλο κρούσμα δεν εντοπίστηκε μετά την παρακολούθηση πάνω από 230 επαφών.

Το πρώτο ξέσπασμα του ιού Νίπα είχε καταγραφεί το 1998 όταν είχαν προσβληθεί εκτροφείς χοίρων στη Μαλαισία και πήρε το όνομα του χωριού στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας όπου εντοπίστηκε. Το 2018 ξέσπασμα του ιού στην Κεράλα, κρατίδιο της νότιας Ινδίας, είχε προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γερμανία: Η πλειοψηφία υπέρ απευθείας συνομιλιών Μερτς – Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία (Δημοσκόπηση)

Η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ απευθείας συνομιλιών του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Όπως αναδεικνύεται στην έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, το 58% των Γερμανών τάσσεται είτε «εν μέρει» είτε «πλήρως» υπέρ μιας συνάντησης των δύο ηγετών με αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το 26% διαφωνεί με απευθείας επαφή τους. Στα επιμέρους στοιχεία, η μεγαλύτερη υποστήριξη σε απευθείας συνομιλίες προέρχεται από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με 64% και η μικρότερη από τους υποστηρικτές της Αριστεράς, 47%.

Απευθείας συνομιλίες των Ευρωπαίων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά το  τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας τη μέχρι τώρα αποτυχία της αμερικανικής διαμεσολάβησης. Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εκφράζει ωστόσο επιφυλάξεις, υπενθυμίζοντας ότι λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στη Μόσχα ακολούθησαν σφοδροί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, ακόμη και εναντίον παιδιατρικού νοσοκομείου στο Κίεβο.

«Δεν θέλω να  συμμετάσχω σε συνομιλίες που οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα, αλλά θέλω να υποστηρίξω όλες τις συνομιλίες που εξυπηρετούν τον στόχο του τερματισμού αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Μερτς. «Οι Ευρωπαίοι θα παρενέβαιναν στις διαπραγματεύσεις – αν όχι καθόλου – μόνο με συντονισμένο τρόπο μεταξύ τους, καθώς και με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ και μόνο εάν αυτό αποδειχθεί χρήσιμο. Αλλά σίγουρα δεν θα λάβουμε κανένα ασυντόνιστο μεμονωμένο μέτρο, το οποίο θα οδηγούσε στο αντίθετο από αυτό που θέλουμε όλοι μαζί να επιτύχουμε», τόνισε ο κ. Μερτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον»

«Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με σαφήνεια και ενάργεια τις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα έχει βγει ωφελημένη από την περίοδο των ήρεμων νερών, χωρίς να πάρει πίσω ούτε ένα χιλιοστό από τις πάγιες εθνικές θέσεις».

Αυτά τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στις οποίες πήρε μέρος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε ότι έχουμε με τους γείτονές μας είναι ο προσδιορισμός των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας». Όπως τόνισε, «τα σύνορα δεν πρόκειται να μεταβληθούν ποτέ ούτε στη στεριά, ούτε στη θάλασσα, ούτε στον αέρα». Υπογράμμισε ότι «αποτελεί κοινή βούληση της Ελλάδας και της Τουρκίας να αναπτύξουν περαιτέρω την οικονομική τους συνεργασία, καθώς αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον και των δύο λαών».

Ο υπουργός Ανάπτυξης περιέγραψε τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Φετίχ Κασίρ για την έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι αφορά «110 σοβαρά, κοινά ερευνητικά προγράμματα καινοτομίας σε πολλούς τομείς», τα οποία θα έχουν θετική επίπτωση στην πραγματική οικονομία και όχι μόνο στο ερευνητικό πεδίο. Παράλληλα, είπε πως συμφωνήθηκε η ανάπτυξη ενός μνημονίου συνεργασίας που θα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα συστήματα πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών. «Θέσαμε ως κοινό στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 30 με 35% περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό είναι μια ευκαιρία και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν στην Τουρκία», σημείωσε.

Παράλληλα, στάθηκε και στο θέμα της έκδοσης βίζας 24 ωρών για Τούρκους επισκέπτες στα ελληνικά νησιά, η οποία -όπως σημείωσε- θα συνεχιστεί καθώς είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον τουρισμό. Πρόσθεσε ότι «έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές και στον Έβρο και στο Αιγαίο», μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, και υπογράμμισε πως «από όλα αυτά η Ελλάδα βγαίνει ωφελημένη και ταυτόχρονα το εθνικό συμφέρον υποστηρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αναβαθμίζονται οι δυνατότητες της χώρας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει πίστα, αποτελεί κέντρο σταθερότητας και σταθερής ανάπτυξης στην περιοχή», τονίζοντας ότι η χώρα αναβαθμίζεται στρατηγικά, μετατρεπόμενη σε ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Όπως σημείωσε, «οι πρόσφατες συμφωνίες που υπογράφηκαν με μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ προσδίδουν ειδικό στρατηγικό βάρος στη χώρα για την ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε σε αυτόν τον θετικό δρόμο».

Σε ό,τι αφορά στον Αναπτυξιακό Νόμο, υπογράμμισε πως για πρώτη φορά τηρήθηκαν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Νομοθετήσαμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 90 ημερών και το τηρήσαμε απόλυτα». Όπως είπε, εντάχθηκαν 112 επενδυτικά στα δύο πρώτα καθεστώτα, κυρίως στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, με 290 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις, «τα οποία θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 1.550 νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα».

Νέα προκήρυξη το 2026 για βιομηχανία και μεταποίηση, με έμφαση στις παραμεθόριες

Προανήγγειλε, μάλιστα, νέα προκήρυξη το 2026 για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ξεχωριστά καθεστώτα αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις σύγχρονες τεχνολογίες, με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη. «Πρέπει να επιταχύνουμε και εκεί τις διαδικασίες. Η τεχνητή νοημοσύνη κατακλύζει τη ζωή και τις οικονομίες όλων των κρατών», σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η σιωπή των ανησυχούντων – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τελικά ο… Κούλης, δεν πούλησε την Ακρόπολη, δεν πούλησε το Αιγαίο, τον Λευκό Πύργο, τον Όλυμπο ή κάποιο νησί. Ούτε καν ένα βότσαλο κυριαρχίας. Κι οι ανησυχούντες του …καπνεργοστασίου και συμπολίτες Καλαματιανοί πλέον, έχασαν τη λαλιά τους. Η καταστροφολογία κατέρρευσε με πάταγο. Όμως, θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε τις σκέψεις τους. Ή μήπως η σιωπή είναι η μόνη τους άμυνα όταν διαψεύδονται πανηγυρικά;

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Καραμανλής και Σαμαράς, είχαν αφήσει βαρύτατους υπαινιγμούς για τους Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη. Υπαινιγμούς χωρίς αποδείξεις, πολιτικές σκιές χωρίς πολιτικό θάρρος. Και τώρα πρέπει κάτι να μας πουν. Έστω και μια συγγνώμη προς τον πρωθυπουργό της χώρας. Όχι από μεγαλοψυχία, αλλά από στοιχειώδη πολιτική ευθύνη. Όπως, πρέπει να δικαιολογήσουν -έστω και μέσω κύκλων- για ποιον λόγο δεν ήθελαν να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν…

Οι … ανησυχούντες …Καλαματιανοί (πλέον), θα πρέπει να μας εξηγήσουν πειστικά γιατί οι ίδιοι ακολουθούσαν κατευναστική τακτική απέναντι στην Τουρκία, στα όρια της πολιτικής ακινησίας, και δεν αποδέχονται την επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο Μητσοτάκης. Δηλαδή την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ήταν εθνική γραμμή, τώρα τους ενοχλεί;

Οι… ανησυχούντες του…καπνεργοστασίου, πρέπει να μας πουν και κάτι ακόμη.

Ο Μητσοτάκης, έχει -ναι ή όχι- ενισχύσει παντοιοτρόπως την αμυντική και γενικά τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας; Ή μήπως τα Rafale, οι Belharra και οι διεθνείς συμφωνίες είναι προϊόντα φαντασίας; Κι αφού η απάντηση είναι αυτονόητη, πώς στα κομμάτια τον κατηγορούν για ενδοτισμό;

Ο Μητσοτάκης, έχει -ναι ή όχι- διευρύνει τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας; Είναι λάθος να κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν; Πώς στα κομμάτια κατηγορούν τον Μητσοτάκη για ενδοτισμό;

Ας τα απαντήσουν αυτά. Εκτός, αν ήθελαν αυτό που φώναζαν κάποιοι υπερπατριώτες στη διπλωματία των social media. Δηλαδή να πάει στο τουρκικό παλάτι και να …τσακίσει στο ξύλο τον Ερντογάν… Εξωτερική πολιτική με συνθήματα καφενείου και πληκτρολόγια παλικαρισμού. Απλά, οι άνθρωποι «τρελαίνονται» επειδή δεν είναι απαραίτητοι! Ο δε Καραμανλής (Ραφήνα) έχει και τον «έρωτά» του με τον Πούτιν…

Ας ξαναπούμε λοιπόν το πιο ουσιώδες. Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία. Πρέπει να προλαμβάνουμε κρίσεις. Πρέπει να έχουμε ειλικρινείς σχέσεις, ακόμη και μέσα στις διαφορές μας. Η διπλωματία δεν είναι λιποψυχία, είναι ισχύς με σχέδιο. Τόσο εμείς, όσο κι οι Τούρκοι, ΜΟΝΟ οφέλη μπορούμε να έχουμε από τις συζητήσεις, τα ήρεμα νερά και την γειτονική συμβίωση. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, απλώς παίζει επικίνδυνα με τη φωτιά.

Διάφοροι τουρκόφιλοι, ρωσόφιλοι και λοιποί συγγενείς της πατριδοκαπηλίας και πολλοί με νηπιακή πολιτική σκέψη, κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος πρωθυπουργός που υπερτονίζει παντού -και μέσα στην Άγκυρα- ότι με τους γείτονες έχουμε μια και μοναδική διαφορά. Τελεία και παύλα. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς εκπτώσεις. Κι αποτελεί φαιδρότητα να τον κατηγορούν κι ανησυχούν εκείνοι που ούτε επέκτειναν στα 12 μ. τα χωρικά μας ύδατα, ούτε έκαναν κάτι άλλο από αυτά που σήμερα ζητούν από τον Μητσοτάκη. Οι κήνσορες της αδράνειας παριστάνουν τους τιμητές της δράσης. Ούτε καν εξόπλισαν την Ελλάδα. Ούτε έκαναν το παραμικρό με τις χιλιάδες χιλιάδων παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Το βέβαιο είναι -εκ του αποτελέσματος– ότι η Ελλάδα παράγει σήμερα εξωτερική πολιτική κι ουσιαστική πολιτική. Όχι πολιτική φόβου, αλλά πολιτική αυτοπεποίθησης. Και δεν προστρέχει σε μίζερες κουμπαριές και άχαρους μοναχικούς χορούς. Ναι, δεν λύθηκαν μεγάλα ζητήματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έβαλε τίποτα κάτω από το χαλί και τα έθεσε όλα επί τάπητος. Με ειλικρίνεια κι αυτοπεποίθηση, επειδή έχει καταφέρει να είναι ισχυρός.

Κι ας τελειώνουμε με τα προσχήματα. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο για προσωπικές πικρίες, εσωκομματικούς λογαριασμούς, εμμονές, εγωισμούς και φαντασιώσεις ηρωισμού. Είναι ζήτημα εθνικής στρατηγικής. Ο Μητσοτάκης δεν παίζει στα ζάρια τη χώρα, όπως κάποιοι θα ήθελαν για να δικαιώσουν τα αφηγήματά τους. Τη θωρακίζει, τη δυναμώνει και την εκπροσωπεί χωρίς συμπλέγματα. Όποιοι δεν αντέχουν αυτή την πραγματικότητα, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η κυβέρνηση. Είναι η πολιτική τους ανεπάρκεια. Είναι ότι η σκεπτόμενη κοινωνία τους έχει προσπεράσει και ξεχάσει.

Crème Brûlée με σμέουρα – Ένα γλυκάκι για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα γλυκό της γαλλικής κουζίνας που αρέσει πολύ.

Τα σμέουρα στο εσωτερικό της κρέμας χαρίζουν μια ακόμα νότα δροσιάς και διανθίζουν τη γεύση.

Είναι ένα γλυκό που γίνεται εύκολα και μπορείτε να το προσφέρετε στον Βαλεντίνο σας με σμέουρα ή ακόμα και φράουλες για να έχει μια κόκκινη πινελιά.

Χρειάζεται όμως να είστε προσεκτικοί με το καμινέτο.

Creme Brulee με σμέουρα Ένα γλυκάκι για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου 1

Crème Brûlée με σμέουρα

Aπό την Μαρίνα Κουτσοπούλου chef εστιατορίου Porto, Γαλαξίδι

Yλικά για 4 άτομα

250 γρ. κρέμα γάλακτος

6 κρόκους, μεγάλων αυγών

2 κοφτά κ.γ. ζάχαρη

1 στικ βανίλιας ή 2 βανιλίνες

10 φρέσκα σμέουρα ή βατόμουρα

Για το φινίρισμα

4 κ.γ. καστανή ζάχαρη

 Φρέσκα σμέουρα ή άλλα φρούτα του δάσους.

Creme Brulee με σμέουρα Ένα γλυκάκι για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου 2

Τρόπος παρασκευής

Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντάς την με το σύρμα. Προσοχή δεν πρέπει να κοχλάσει.

Σε ένα μπολ χτυπάμε δυνατά με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να φουσκώσει.

Ανοίγουμε με ένα μαχαιράκι το στικ βανίλιας και βγάζουμε τους σπόρους.

Προσθέτουμε τότε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και φρούτα του δάσους.

Ρίχνουμε το περιεχόμενο σε  πυρίμαχο μπολ, γεμίζοντάς περίπου 2-3 δάχτυλα από τη βάση του.

Τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και τα αφήνουμε για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τα μπολ από το φούρνο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τα μεταφέρουμε στο ψυγείο την κρέμα και την αφήνουμε για 1 ώρα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε την κρέμα με την καστανή ζάχαρη και περνάμε την επιφάνεια με το καμινέτο.

Creme Brulee με σμέουρα Ένα γλυκάκι για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου 3

Έτσι καραμελώνουμε την επιφάνεια και τη σερβίρουμε αμέσως.

Αν θέλουμε διακοσμούμε με φρέσκα σμέουρα ή άλλα φρούτα του δάσους.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-02-2026

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανόν χαλαζοπτώσεις μέχρι τις πρωινές ώρες στα δυτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, μέχρι τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις δυτικούς ανέμους στο νότιο Ιόνιο και στις περιοχές Κυθήρων και Κρήτης.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα.Τα φαινόμενα μέχρι τις πρωινές ώρες θα είναι ισχυρά στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στα νησιά του Ιονίου, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίόυ, πρόσκαιρα στη Θράκη και μέχρι τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 14 με 16, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 με 18 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην κεντρική, ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση αναμένεται από τις απογευματινές κυρίως ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου θα είναι ισχυρές. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα νότια τμήματα και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στη νότια Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 και στην περιοχή των Κυθήρων τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες μέχρι τις πρωινές θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες μέχρι τις πρωινές ώρες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς βορειοδυτικούς εξασθενούντες στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-02-2026
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, που το βράδυ θα ενταθούν. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, γρήγορα όμως στα δυτικά και από το μεσημέρι και στα ανατολικά θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 6 με 7 και τη νύχτα στο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 18 με 20 βαθμούς αλλά στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

 1633….ο Ιταλός αστρονόμος, φυσικός και φιλόσοφος Γαλιλαίος φτάνει στη Ρώμη για να παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης. Βαρύνεται με την κατηγορία ότι, ισχυρίστηκε, πως η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.

1728….γεννιέται ο Σκωτσέζος ανατόμος και χειρούργος Τζον Χάντερ. Πρωτοπόρος στη συγκριτική ανατομία, κάνει σημαντικές έρευνες και εισάγει νέες χειρουργικές τεχνικές, μεταξύ αυτών και μία μέθοδο για την απολίνωση των ανευρυσμάτων, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

1816….οι Τούρκοι σφάζουν μέσα στο σπίτι του τον πρόκριτο της Καρύταινας Ιωάννη Δεληγιάννη. Ο γιος του, Κανέλλος, και οι άλλοι Δεληγιανναίοι όρκιζαν από τότε τους Φιλικούς επάνω στον τοίχο όπου υπήρχαν οι κηλίδες του αίματος του Δεληγιάννη.

1880….ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον παρατηρεί τη ροή των ηλεκτρονίων μέσω ενός νήματος πυρακτώσεως. Πρόκειται για το φαινόμενο της θερμοϊονικής εκπομπής, που έμεινε γνωστό και ως “φαινόμενο Έντισον”.

1894…. Οι γάλλοι αδελφοί Λιμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον “κινηματογράφο”, μια συσκευή, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μηχανή λήψης και προβολής εικόνων.

1914….οι αντιδράσεις, που ξεσπούν στην Ήπειρο μετά τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα είχε κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.

1924…. Ανοίγεται από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ο τάφος του βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, Τουταγχαμών (1350 π.Χ.). Τα ευρήματα στο εσωτερικό του, μεταξύ αυτών και η χρυσή σαρκοφάγος με το μουμιοποιημένο σώμα του, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

1945…. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπολύουν μαζική επίθεση από αέρος κατά των γερμανικών δυνάμεων στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας στη Γερμανία. Από τους βομβαρδισμούς καταστρέφεται ολοσχερώς το 80% της πόλης, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται μεταξύ 25.000 – 35.000. Την ίδια μέρα τα σοβιετικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Βουδαπέστη στην Ουγγαρία, μετά από 50ήμερη πολιορκία.

1960….η Γαλλία διεξαγάγει δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας του οπλοστασίου της.

1970…. Η αυτοκινητοβιομηχανία Τζένεραλ Μότορς ανακοινώνει ότι, σχεδιάζει κινητήρες, που θα χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.

1975…. Επτά μήνες μετά την εισβολή τους στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύττουν το Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου.

1993….ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει ότι, είναι αποφασισμένος να ξεχάσει το παρελθόν και να συνάψει νέες σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να ακούσει την άποψη του Ιράκ.

 1997….το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Ντισκάβερι αρχίζει τις διαδικασίες επισκευής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά στο εξώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Η αντικατάσταση του από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο της Επόμενης Γενιάς προγραμματίζεται για το 2009.

2011….για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια μια φυλή Ινδιάνων της Αμερικής παίρνει άδεια να κυνηγήσει βίσωνες. Πρόκειται για τη φυλή Ουματίλα.

Γεννήσεις

1571….γεννιέται ο Μπενβενούτο Τσελίνι, ιταλός συγγραφέας και γλύπτης, γνωστός για το διάσημο μπρούτζινο άγαλμά του «Ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας».

Το 1888 γεννήθηκε ο “Γέρος της Δημοκρατίας”, Γεώργιος Παπανδρέου.

1910….γεννιέται ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Σόκλεϊ Γουίλιαμ Μπράντφορντ. Το 1956 κέρδισε μαζί με τους Τζιν Μπαρντίν και Γουόλτερ Μπράτεϊν το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του τρανζίστορ

Θάνατοι

Το 1883 πέθανε ο Βίλχελμ Ρίχαρντ Βάγκνερ, πρωτοποριακός γερμανός συνθέτης, ποιητής και μουσικολόγος του 19ου αιώνα.

1976….πεθαίνει η διεθνούς φήμης Γαλλίδα σοπράνο Λίλι Πονς.

2001….πεθαίνει ο Μόντι Γουντχάους, βρετανός φιλέλληνας πολιτικός και ιστορικός. Με το ψευδώνυμο Κρις έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

2006….πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Ανδρέας Κατσούλας που έκανε μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ.