Έναρξη υποβολής αιτήσεων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2026 – 36.000 θέσεις για παιδιά ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 23 Μαΐου 2026 και ώρα 17:00 τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2026, που αφορά τόσο σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης όσο και σε παιδιά με αναπηρία, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 1η Ιουνίου 2026 και ώρα 23:59 μ.μ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων των ενταχθέντων φορέων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και σε παιδιά εργαζομένων του φορέα. Η συμμετοχή γίνεται με ηλεκτρονική επιταγή (voucher).

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους και, εφόσον εγκριθούν, λαμβάνουν ηλεκτρονική επιταγή (voucher) κατασκήνωσης.

Μέσω του voucher οι γονείς μπορούν:

– να επιλέξουν οι ίδιοι ελεύθερα κατασκηνωτική επιχείρηση από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα,

– να επιλέξουν την επιθυμητή κατασκηνωτική περίοδο και

– να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του παιδιού τους, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων.

Διάρκεια κατασκηνωτικής περιόδου

Για παιδιά τυπικής ανάπτυξης

Η κατασκηνωτική περίοδος διαρκεί από: την 15η Ιουνίου 2026 έως και την 10η Σεπτεμβρίου 2026.

Προβλέπονται συνολικά πέντε κατασκηνωτικές περίοδοι.

Για παιδιά με αναπηρία

Η φιλοξενία μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026.

Προβλέπονται αντίστοιχες περίοδοι φιλοξενίας, καθώς και μία επιπλέον κατασκηνωτική περίοδος.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά ασφαλισμένων και συνταξιούχων των ενταχθέντων φορέων, τομέων και κλάδων του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές διατάξεις, με βασικές προϋποθέσεις να διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα και να μην λαμβάνουν αντίστοιχη παροχή από άλλον φορέα για το 2026.

Ειδικότερα, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Α) οι ενεργοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των τέως Ταμείων:

Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Τ.Α.ΞΥ)

Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.)

Β΄, Γ΄ και Δ΄ Περιφερειακών Διευθύνσεων του τέως Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π-Μ.Μ.Ε.)

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων – Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.)

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων – Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ.)

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων – Τομέας Υγείας Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Π.Δ.Α.)

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων – Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά (Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.Δ.Π.)

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων – Τομέας Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.Δ.Θ.)

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων – Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν.)

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων – Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Σ.)

Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.)

Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών – Τομέας Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (Ο.Α.Ε.Ε.-Τ.Α.Ν.Τ.Π.)

Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.)

Τομέας Πρόνοιας Δικαστικών Επιμελητών (Τ.Π.Δ.Ε.)

Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (Τ.Α.Π.Ι.Τ.)

οι άμεσα συνταξιούχοι λόγω θανάτου του/ή των γονέων τους ηλικίας 6-16 ετών των ως άνω φορέων

Β) Παιδιά δικαιούχων ασφαλισμένων και υπαλλήλων του Οργανισμού με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

Γ) Παιδιά ηλικίας 6-16 ετών δικαιούχων υπαλλήλων και συνταξιούχων υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ, (ήτοι υπάλληλοι του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Τομέα τέως ΤΥΔΚΥ, του τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, του τέως ΟΑΕΕ, του τέως ΟΑΕΕ-ΤΑΝΤΠ, του τέως ΟΓΑ και οι υπάλληλοι του ΕΤΕΑΕΠ).

Σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των κατασκηνωτικών περιόδων δύνανται να παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις ανά κατασκηνωτική επιχείρηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό λειτουργίας εκάστης συμμετέχουσας κατασκήνωσης.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως και την 1η Ιουνίου 2026 και ώρα 23:59 μ.μ. αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) με χρήση προσωπικών κωδικών TAXISnet.

Συνολικός αριθμός προσφερόμενων θέσεων

Για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2026 προβλέπονται συνολικά 36.000 θέσεις φιλοξενίας που καλύπτουν όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους του προγράμματος.

Πώς γίνεται η επιλογή των δικαιούχων

Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης, οι αιτήσεις θα μοριοδοτηθούν αυτόματα, βάσει:

– οικογενειακής κατάστασης

– ύψους πραγματικού οικογενειακού εισοδήματος από κάθε πηγή

– στοιχείων που προκύπτουν από το τελευταίο εκκαθαριστικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω αυτόματης διαδικασίας.

Για τα ωφελούμενα τέκνα με αποδεδειγμένη αναπηρία ποσοστού 67% και άνω προβλέπεται δυνατότητα κατ’ εξαίρεση ένταξης στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως μοριοδότησης, εφόσον οι διαθέσιμες θέσεις των συμμετεχουσών κατασκηνωτικών επιχειρήσεων επαρκούν για τη φιλοξενία τους.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει κατά την αίτηση, προκειμένου να εκδώσουν, να εκτυπώσουν και να προσκομίσουν κατά την άφιξη στην κατασκήνωση την ηλεκτρονική επιταγή συμμετοχής (voucher).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Κατηγορούμενος για ληστεία απολογήθηκε μέσω τριών διερμηνέων, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος 

Αίθουσα δικαστηρίου

Με τη συνδρομή τριών διερμηνέων πραγματοποιήθηκε η απολογία 25χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται για ληστεία σε βάρος 22χρονης στην ανατολική Θεσσαλονίκη και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Η διαδικασία ενώπιον της ανακρίτριας Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς ο αιγυπτιακής καταγωγής κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να ακούσει αλλά αντιμετωπίζει αδυναμία ομιλίας. Για την επικοινωνία του με τις δικαστικές αρχές επιστρατεύτηκαν συνολικά τρεις διερμηνείς- ένας αραβικής γλώσσας και δύο νοηματικής, εκ των οποίων ο ένας ειδικεύεται στη διεθνή νοηματική.

Η υπόθεση αφορούσε περιστατικό που καταγγέλθηκε την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με την 22χρονη καταγγέλλουσα, ο 25χρονος τής έφραξε το στόμα και άρπαξε την τσάντα της, μέσα στην οποία βρισκόταν το κινητό της τηλέφωνο. Η ίδια φαίνεται να αντέδρασε καλώντας σε βοήθεια, ενώ περαστικοί έσπευσαν να τη συνδράμουν ακινητοποιώντας τον κατηγορούμενο μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ο 25χρονος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι είχε μόλις κατέβει από λεωφορείο, όταν αντιλήφθηκε πως έπεσε το κινητό από την τσάντα της νεαρής γυναίκας και έσκυψε να το σηκώσει. Κατά την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι διέμενε παράνομα στη χώρα, ενώ δικαστικές πηγές αναφέρουν πως εναντίον του ερευνάται καταγγελία για φερόμενη απόπειρα βιασμού, πριν από λίγο καιρό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2026-2027

Αναρτήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 22 Μαΐου 2026, οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, ωφελουμένων και αποκλειομένων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2026-2027 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στον ιστότοπό της www.dypa.gov.gr.

Το πρόγραμμα, που αφορά σε 300.000 επιταγές (vouchers), με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει στις 23 Μαΐου 2026 και θα έχει διάρκεια 13 μηνών, με ημερομηνία λήξης στις 22 Ιουνίου 2027.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησης με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά, σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Ρόδο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους της Βόρειας Εύβοιας και του Έβρου, καθώς και στη Θεσσαλία, πλην των Σποράδων, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 25%, ενώ, για ΑμεΑ, τα εισιτήρια είναι δωρεάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15 Δεκεμβρίου 2026 έως 14 Ιανουαρίου 2027) και του Πάσχα (από 23 Απριλίου 2027 έως 9 Μαΐου 2027).

Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας, εκτός των Σποράδων.

Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν την επιταγή από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ και προσέρχονται σε ταξιδιωτικά γραφεία, πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων. Εκεί επιδεικνύουν την εκτυπωμένη επιταγή και ζητούν την έκδοση εισιτηρίου κοινωνικού τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.

Σημειώνεται ότι για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.

Οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμη τις επιταγές τους, μπορούν να κάνουν διακοπές έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπογραμμίζει την ανάγκη αναζωογόνησης των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα πρέπει να αναζωογονηθούν, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπειτα από συνομιλίες με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε μεταξύ άλλων πως αναμένει προτάσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τη μορφή που θα έχουν οι επόμενες διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Υποστήριξε πως η κατάσταση στην πρώτη γραμμή των μετώπων διαμορφώνεται ευνοϊκά για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Από την αρχή του έτους, τα στρατεύματα του Κιέβου έχουν απελευθερώσει εδάφη συνολικής έκτασης 590 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είπε ο Ζελένσκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός στον e-ΕΦΚΑ

Με στόχο τη συνεχή βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα επίσκεψη της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο κατάστημα του e-ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας, όπου παρουσιάστηκε η εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού.

Πρόκειται για μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία στοχεύει να θέσει τέλος στα λάθη και τις ασυμφωνίες στα στοιχεία των πολιτών και να συμβάλει στην απλοποίηση των συναλλαγών με το Δημόσιο, με τη δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέδειξε τα οφέλη της μεταρρύθμισης, δίνοντας έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε:

«Ο στόχος μας είναι πάντα να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες και με κάθε μας ενέργεια να βελτιώνουμε την καθημερινότητά τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάδρασή τους με το Δημόσιο.

Σε άψογη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ερχόμαστε και υλοποιούμε, ως ένας φορέας που εξυπηρετεί εκατομμύρια πολίτες κάθε μέρα, μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης: τον Προσωπικό Αριθμό. Πλέον, θα υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο και, εν προκειμένω, με τον e-ΕΦΚΑ».

Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, αυτό στην πράξη σημαίνει πιο απλές, πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές συναλλαγές με το Δημόσιο, με συνολικά καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Είμαστε εδώ, προκειμένου να εξυπηρετούμε τον πολίτη κάθε μέρα ολοένα και καλύτερα», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε:

«Ήρθαμε σήμερα στο κατάστημα του e-ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας, προκειμένου να δούμε την πορεία μίας σημαντικής μεταρρύθμισης στα μητρώα του κράτους που είναι ο Προσωπικός Αριθμός.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα, καθώς έχουν εντοπιστεί πάνω από έξι εκατομμύρια λάθη σε απλά ταυτοποιητικά στοιχεία.

Στόχος μας ήταν να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να διορθώσουμε αυτά τα μητρώα και να τα συγχρονίσουμε.

Στον e-ΕΦΚΑ είδαμε στην πράξη πώς μπορούμε με τη χρήση ενός και μόνο αριθμού να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για εμάς και την οικογένειά μας, εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που προκαλούσαν στο παρελθόν ακόμη και απλά λάθη, όπως αναγραμματισμοί ή λανθασμένα στοιχεία».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, αυτό είναι μόνο η αρχή. Όπως είπε, ο συγχρονισμός αυτός επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλες μεγάλες υπηρεσίες, όπως η ΑΑΔΕ και οι δήμοι, που μεταπίπτουν στη νέα κοινή βάση δεδομένων, στο πλαίσιο μίας σύγχρονης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία σκοπό έχει να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε ότι μία μακρά περίοδος προετοιμασίας και εργασίας έχει φτάσει πλέον στο σημείο όπου «μπορούμε να έχουμε αποκομιδή καρπών».

Όπως ανέφερε, η συνεργασία με τον e-ΕΦΚΑ έχει δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να εξυπηρετείται με έναν και μόνο αριθμό σε όλα τα υποκαταστήματα του φορέα.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες εξυπηρετούνται καλύτερα και σε λιγότερο χρόνο, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να θυμούνται πολλαπλούς αριθμούς.

Έτσι, αποδεικνύεται ότι, μέσα από τη στενή συνεργασία των φορέων, μπορούμε να πετυχαίνουμε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα με απτό όφελος για τον πολίτη», σχολίασε ο κ. Αναγνωστόπουλος, επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε τα οφέλη αυτά να διαδοθούν σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, δήλωσε:

«Σήμερα, είδαμε από κοντά, στην πράξη, τη χρήση του Προσωπικού Αριθμού.

Είναι χαρά μας, ως e-ΕΦΚΑ, να υλοποιούμε κάθε νέα ενέργεια η οποία διευκολύνει τη συναλλαγή του πολίτη με το κράτος».

Επίσης, ο κ. Βαρβέρης τόνισε ότι ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης κάθε νέας δυνατότητας, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της εξυπηρέτησης και τη διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΑΔΕ: Πανελλαδική επιχείρηση ΔΕΟΣ εξάρθρωσε κύκλωμα λαθρεμπορίου, κατέσχεσε 15 βυτιοφόρα και 293.000 λίτρα υγραερίου

Ένα εκτεταμένο και πλήρως οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπορίου υγραερίου εξάρθρωσαν οι ελεγκτές του ΔΕΟΣ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η δράση πραγματοποιήθηκε συντονισμένα με καθοδήγηση και παρακολούθηση από την Κεντρική Αίθουσα Επιχειρήσεων του ΔΕΟΣ στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, 28 κλιμάκια με περισσότερους από 100 ελεγκτές, επικουρούμενα από 4 υπεύθυνους χειριστές θαλάμου και 4 επιχειρησιακούς αναλυτές, εισήλθαν ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις των στοχευμένων επιχειρήσεων,  σε 14 πόλεις της χώρας: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ρόδο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Αθήνα, Κατερίνη, Ναύπλιο, Ασπρόπυργο, Σαντορίνη, Αγρίνιο, Ρέθυμνο και Καλαμάτα.

Στον τελωνειακό και φορολογικό έλεγχο που διενήργησαν, διερευνήθηκε τυχόν τέλεση οικονομικών εγκλημάτων. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων, προσήχθησαν στον Εισαγγελέα δύο φυσικά πρόσωπα, κατασχέθηκαν και δεσμεύτηκαν 15 βυτιοφόρα, καθώς και 293.000 λίτρα υγραερίου.

Επιπλέον, εντοπίστηκε υπαίθριος χώρος παράνομης αποθήκευσης υγραερίου, καθώς και άλλος ένας χώρος όπου διαπιστώθηκε ότι γινόταν κρυφή αποθήκευση καυσίμου. Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, στους εμπλεκόμενους θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, ενώ ο έλεγχος επεκτείνεται στους πελάτες αυτών των επιχειρήσεων, για τη διαπίστωση της νόμιμης χρήσης του υγραερίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξανά πρώτη η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στον ΣΕΠΕ Ημαθίας με  σημαντική αύξηση των ποσοστών και εκλογή 3 αντιπρόσωπων στη ΔΟΕ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ημαθίας χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν μαζικά στις 20 Μάη στις εκλογές του ΣΕΠΕ Ημαθίας και ιδιαίτερα όσους στήριξαν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιό μας.

Η πρωτιά της ΑΣΕ, για ακόμα μια φορά με μεγάλη και σημαντική αύξηση των ποσοστών μας, μέσα σε συνθήκες πόλωσης, κόντρα σε πιέσεις, τη λάσπη, τα ψέματα και τις συκοφαντίες της κυβερνητικής ΔΑΚΕ, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Επιβεβαιώνει ότι ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τη συνέπεια, τη μαχητικότητα και τη σταθερή αγωνιστική στάση της ΑΣΕ μέσα και έξω από τα σχολεία. Επιβεβαιώνει πως το ρεύμα που αμφισβητεί την πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας και διαλύει το δημόσιο σχολείο ολοένα μεγαλώνει!

Αριθμός ψήφων – Ποσοστών – Εδρών/Αντιπροσώπων της ΑΣΕ

  Εκλογές 2022 Εκλογές 2024 Εκλογές 2026
Εκλογές για Δ.Σ. 91 (23,09%) 2 έδρες 203 (39,65%) 4 έδρες 248 (42,68%) 4 έδρες
Εκλογές για ΔΟΕ 108 (23,02%)

1 αντιπρόσωπος

190 (36,61%)

2 αντιπρόσωποι

256 (44,21%)

3 αντιπρόσωποι

Η μεγάλη αύξηση των ψήφων μας και η εκλογή για πρώτη φορά 3 αντιπροσώπων στη ΔΟΕ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι εκπαιδευτικοί δε συμβιβάζονται με την πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, της κατηγοριοποίησης, της αξιολόγησης και των ολοένα μεγαλύτερων δυσκολιών που βιώνουμε καθημερινά. Οι εκπαιδευτικοί δε σκύβουν το κεφάλι στις απειλές, στην τρομοκρατία, στις διώξεις. Οι εκπαιδευτικοί στέκονται όρθιοι και διεκδικούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τον μισθό τους.

Επισημαίνουμε την τεράστια ευθύνη που έχουν οι άλλες δυνάμεις στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕ Ημαθίας, μέσα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης από την κυβέρνηση (διώξεις, αξιολόγηση, νέο πειθαρχικό δίκαιο, άρση μονιμότητας, περικοπές ΕΣΠΑ, κ.ά.), να διασφαλίσουν ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να λειτουργεί ουσιαστικά, αγωνιστικά και με σταθερή παρουσία δίπλα στους συναδέλφους, όπως ακριβώς συνέβη τα δύο τελευταία χρόνια. Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουμε ανάγκη από έναν Σύλλογο που θα παρεμβαίνει, θα διεκδικεί λύσεις και θα στέκεται απέναντι στα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και της καθημερινότητας των συναδέλφων – όχι από έναν Σύλλογο αδρανή ή αποκομμένο από τις αγωνίες τους. Όποιος επιχειρήσει να επιβάλλει αγωνιστική σιγή στον Σύλλογό μας θα μας βρει απέναντι.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αντικειμενικά την ψήφο σε δυνάμεις που καλλιεργούν χρόνια τώρα συστηματικά μέσα στον κλάδο την απογοήτευση, τη μοιρολατρία και την υποταγή θα τη βρούμε απέναντι στις ανάγκες μας. Απέναντι στον αγώνα που πρέπει να γιγαντώσουμε για το κρίσιμο ζήτημα της άρσης της μονιμότητας, απέναντι στον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που σε λίγες εβδομάδες θα πάρουν τα χαρτιά της απόλυσής τους και την επόμενη σχολική χρονιά χιλιάδες εξ αυτών δε θα βρίσκουν θέση στο δημόσιο σχολείο με την περικοπή κατά 2 δις του ΕΣΠΑ, απέναντι σε μια σειρά ζητήματα (αξιολόγηση, διώξεις, εργασιακά δικαιώματα κ.ά.). Αντίθετα την ψήφο στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών θα τη βρει στο πλευρό του κάθε συνάδελφος και κάθε συναδέλφισσα, και την επαύριο των εκλογών. Μαζί με τα μέλη και τους φίλους της ΑΣΕ θα δώσουμε τις μάχες που έρχονται γιατί είναι η μόνη εγγυημένη δύναμη που ακούραστα και με συνέπεια αντιπαλεύει την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το εκλογικό αποτέλεσμα μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Μέσα από τον Σύλλογο, με οργάνωση, συμμετοχή και αγώνα, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική και να ανοίξουμε τον δρόμο για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για όσα μας αξίζουν και οι κυβερνήσεις μας στερούν.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους που συμπορεύτηκαν μαζί μας. Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει πιο δυνατούς, στο πλευρό κάθε συναδέλφου, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

“Το χρυσό χαρτί”: Κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Θ. Πολυράκη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

“Το χρυσό χαρτί” είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του Θεόδωρου Πολυράκη, που μόλις κυκλοφόρησε από της εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία. Όπως περιγράφεται στο οπισθόφυλλο:

085.3349

Σε μια ζωή όπου το τέλος ήταν γνωστό στους ανθρώπους, οι κοινωνίες είχαν στερεώσει τα θεμέλιά της σε μία βάση έτσι ώστε το νοητό περιεχόμενο κάθε εικόνας να στέκεται δογματικά απέναντι στην αλήθεια με την πρόθεση να μην κλονιστεί. Παρά όμως τις αντιρρήσεις, οι άνθρωποι ακολουθούσαν πιστά ένα μοτίβο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν τους ταίριαζε. Ως αποτέλεσμα, η ζωή έχανε το νόημά της και οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να χάνουν την αληθινή αίσθηση της ίδιας τους της φύσης.

Μέσα σε αυτόν τον κύκλο κάθε ανομολόγητης επιθυμίας, η πρόθεση ενός ανθρώπου ήταν να εκφραστεί ελεύθερα με τον δικό του τρόπο με σκοπό να πάψει να βλέπει τα σφάλματα στους άλλους. Το μόνο που ήθελε από μικρός ήταν να βρεθεί παντού έτσι ώστε όλοι να καταλάβουν τα δικά του λάθη και να γίνουν καλύτεροι. Η πρόθεσή του ήταν να δείξει μέσα από το δικό του προσωπείο πως έπρεπε να ξεπεράσει τον μεγαλύτερό του φόβο προκειμένου να ανακαλύψει ποιος πραγματικά ήταν.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Θεόδωρος Πολυράκης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη ενώ κατάγεται από τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων. Έχει σπουδάσει Marketing σε μεταπτυχιακό επίπεδο με εξειδίκευση στη διαφήμιση. Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Ηλύσιος Τόπος” από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους ΚΓ΄Πανελλήνιους Αγώνες Ποίησης στους Δελφούς μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών ενώ το 2013 συμμετείχε με δύο ποιήματά του στο Λεύκωμα Λογοτεχνίας – Ποίησης της Ένωσης συγγραφέων – λογοτεχνών Ευρώπης.

Το 2012 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο το με τίτλο “Η όψη του φωτός” από τις εκδόσεις Κυριακίδη, ενώ ακόμα κυκλοφορούν “Ο ίδιος άνθρωπος” (2018), “Ο Νόμος” (2020) καθώς και μία ποιητική συλλογή με τίτλο “Κάπου μακριά” (2021) επίσης από τις εκδόσεις Κυριακίδη. Το 2024 κυκλοφόρησε το έκτο του βιβλίο από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία με τίτλο “Οι αναμνήσεις μιας καλύτερης ζωής”.

Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

“Ελαιοκομικός Τομέας: Προβλήματα και Προοπτικές”: Διεθνές πολυθεματικό συνέδριο από την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας-11 & 12 Ιουνίου 2026

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και οι χορηγίες του διήμερου πολυθεματικού συνεδρίου της 4Ε «Ελαιοκομικός Τομέας: Προβλήματα και Προοπτικές».Το διήμερο διεθνές συνέδριο της 4Ε σας υποδέχεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 11 και 12 Ιουνίου του 2026.

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)  παρακολουθεί  ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από τον ελαιώνα έως τον τελικό καταναλωτή, τα δεδομένα αγοράς και τις σύγχρονες τάσεις.

Σήμερα, αυτά τα κατεξοχήν εθνικά μας προϊόντα βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις.  Η πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου κάτω από τους 180.000 τόνους αναζωπυρώνει ανησυχίες που έχουμε ξαναζήσει σε άλλους ιστορικούς παραγωγικούς τομείς (σταφίδα, καπνός, ζάχαρη). Πυκνώνουν οι ενδείξεις για μιά νέα εποχή υπερβάλλουσας προσφοράς και χαμηλών τιμών. Η εσωτερική κατανάλωση του ελαιολάδου διαρκώς μειώνεται ευρισκόμενη στους 72,6 χιλ. τόνους και της επιτραπέζιας ελιάς μόλις στους 15,3 χιλ. τόνους ετησίως.

Το ερώτημα είναι σαφές: θα δράσουμε έγκαιρα ή θα παρακολουθούμε παθητικά την εγκατάλειψη;

Η 4Ε απαντά με το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτει: την επιστημονική γνώση στην υπηρεσία του κόσμου της ελιάς και του ελαιολάδου.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η μείωση του κόστους, η βελτίωση και περιφρούρηση της ποιότητας, η ανάδειξη της ελληνικής φυσικής επιτραπέζιας ελιάς, η διάχυση της Μεσογειακής Διατροφής και των ωφελειών για την ανθρώπινη υγεία, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή,  συνθέτουν το μεγάλο ζητούμενο: μία ολοκληρωμένη ελαϊκή στρατηγική με τη γνώση της επιστήμης, τη θεσμική οργάνωση των επαγγελματιών, τη βούληση της πολιτείας.

Πιστεύουμε ότι η γνώση δεν πρέπει να παραμένει εγκλωβισμένη σε κλειστούς ακαδημαϊκούς κύκλους. Πρέπει μέσα από ενημέρωση και διάλογο με τους Φορείς και κάθε εμπλεκόμενο να μετατρέπεται σε λύσεις, πολιτικές, επενδύσεις και πράξεις.

Με αυτό το σκεπτικό, η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), διοργανώνει ένα πολυθεματικό, διήμερο συνέδριο με τίτλο:

«Ελαιοκομικός Τομέας: Προβλήματα και Προοπτικές»

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
11 & 12 Ιουνίου 2026

Υπό την αιγίδα: Του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  1. Κλιματική Αλλαγή: Επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια και μέτρα αντιμετώπισης, με υποενότητα αφιερωμένη στην Γεωργία Άνθρακα.
  2. Σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και φυτοπροστασία.
  3. Ζητήματα μεταποίησης της φυσικής ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και της ελαιουργίας (ΜΟΑΗ).
  4. Οι ευεργετικές δράσεις του ελαιολάδου στην υγεία.
  5. Η αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου: Εισόδημα και τιμές από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή, με συνδιοργανωτή τον ΣΥΠΕΤΕΕΛ.
  6. Συμπεράσματα του συνεδρίου.

22 εισηγήσεις, 4 πάνελ με 27 συμμετέχοντες, 29 χορηγοί /υποστηρικτές, 16 χορηγοί επικοινωνίας θα μεταφέρουν το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα.

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026 διοργανώνεται ως ειδική παράλληλη δράση το Συνέδριο του Εργου LIFE OLIVER  στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ώρα έναρξης 15:45.

Ο σεβασμός στα εθνικά μας προϊόντα, η εμπειρία, η γνώση, η σοβαρότητα των διοργανωτών εγγυώνται δύο ημέρες γνώσης, ουσιαστικού ανοιχτού διαλόγου. Ραντεβού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 11 & 12 Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

ΔΕΙΤΕ το πρόγραμμα της παράλληλης δράσης.

Χορηγοί Επικοινωνίας 4

Ολάνοιχτη επιστολή στο Δήμο Νάουσας: ”Δεν παραχωρείται το Ανοιχτό Θέατρο Γιαννακοχωρίου για εκδηλώσεις”

Γράφει ο Ηλίας Τσέχος

Αγαπητή Δημοτική Αρχή Δήμου Νάουσας, έχω ενημερωθεί, αρκετό καιρό τώρα, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γιαννακοχωρίου Κ. Σάββα Ι. Τσεχελίδη, πως το Ανοιχτό Θέατρο στο Γιαννακοχώρι, 300 θέσεων, στολίδι και κύτταρο πολιτισμού, που έτσι ή αλλιώς αργοπεθαίνει από τα ”Τερτίπια ” μας, δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν παραχωρείται από την Κοινότητα ή δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

unnamed 21

Ενδιαφέρθηκα για την διεκπεραίωση του ζητήματος και έλαβα εκ του προέδρου της κοινότητας την υπόθεση. Ζήτησα πολλές φορές την επικοινωνία με τον άμισθο αντιδήμαρχο κ. Δολδούρη, γνωρίζει το θέμα, ατύχησα επικίνδυνα, έδωσα την περιγραφή του θέματος στη γραμματέα του (;) να του το μεταφέρει, και… αναμένουμε και θα αναμένουμε!

Ποιό είναι το πρόβλημα; Υπάρχει ένας κληρονόμος τού παραχωρηθέντος οικοπέδου που δεν έχει υπογράψει. Ποιός είναι; Τον αναζητούμε να υπογράψει αυτός ή οι διάδοχοι κληρονόμοι του, για την απρόσκοπτη λειτουργία του θεάτρου σε τυχόν εκδηλώσεις του καλοκαιριού με κάθε νομιμότητα, όπως προβολές κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις, παιδικό θέατρο και άλλα ωφέλιμα, που στερείται πλήρως ο κόσμος της κοινότητας. Θέλουμε το ονοματεπώνυμο του μη υπογράφοντος, τα απαραίτητα χαρτιά, για να νομιμοποιηθεί η λειτουργία του χώρου!

Αιωρείται το ερώτημα: Πώς επί Δημητρίου Βλάχου δημαρχίας λειτούργησε το Θέατρο, με μια ντουζίνα σπουδαίων εκδηλώσεων;

Ευεργετικά

Ηλίας Τσέχος