ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Η άφιξη στη Θεσσαλονίκη του C-130 με τις σορούς των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ

Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:

Στη Θεσσαλονίκη το C-130 με τις σορούς των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε το αεροσκάφος C-130, το οποίο μετέφερε από την Τιμισοάρα τις σορούς των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα την Τρίτη. Το C-130 αναχώρησε, γύρω στις 16:30, από την Τιμισοάρα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, λίγο πριν από την αναχώρηση τελέστηκε τρισάγιο στο αεροδρόμιο της Τιμισοάρα, από τον μητροπολίτη της περιοχής, ο οποίος εναπόθεσε ένα λευκό τριαντάφυλλο σε κάθε ένα από τα επτά φέρετρα.Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, οι σύνδεσμοι φίλων ΠΑΟΚ δίνουν το «παρών» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να «υποδεχθούν» τις σορούς των επτά συνοπαδών τους, και με μηχανοκίνητη πορεία θα τους συνοδεύσουν ώς την Τούμπα. Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2026.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΤ

 

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας είναι χαμηλός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο θανατηφόρος ιός Νίπα πέραν της Ινδίας είναι χαμηλός, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προσθέτοντας ότι δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια ή το εμπόριο μετά την καταγραφή δύο μολύνσεων από τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας.

Το Χονγκ Κονγκ, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ είναι μεταξύ των ασιατικών χωρών που ενίσχυσαν αυτή την εβδομάδα τους ελέγχους στα αεροδρόμια για να προφυλαχθούν από ενδεχόμενη διάδοση του ιού αφού η Ινδία επιβεβαίωσε δύο μολύνσεις.

«Ο ΠΟΥ θεωρεί πως ο κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης των μολύνσεων απ’ αυτά τα δύο κρούσματα είναι χαμηλός», σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο εν λόγω οργανισμός σήμερα στο Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι η Ινδία έχει την ικανότητα να περιορίσει τέτοια ξεσπάσματα.

«Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ότι αυξάνεται η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», αναφέρει προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συντονισμό με τις ινδικές υγειονομικές αρχές.

Όμως δεν απέκλεισε περαιτέρω έκθεση στον ιό, ο οποίος κυκλοφορεί στον πληθυσμό των νυκτερίδων σε τμήματα της Ινδίας και του γειτονικού Μπανγκλαντές.

Ο ιός, φορείς του οποίου είναι κυρίως φρουτοφάγες νυκτερίδες και ζώα όπως οι χοίροι, μπορεί να προκαλέσει πυρετό και φλεγμονή στον εγκέφαλο. Έχει ποσοστό θνησιμότητας που κυμαίνεται από 40% ως 75% και δεν έχει βρεθεί θεραπεία, αν και εμβόλια που αναπτύσσονται βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών.

Μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένες νυκτερίδες ή φρούτα τα οποία αυτές μολύνουν, όμως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι εύκολη, καθώς απαιτεί συνήθως παρατεταμένη επαφή με πρόσωπα που έχουν μολυνθεί.

Μικρά ξεσπάσματα δεν είναι ασυνήθιστα και ιολόγοι λένε πως ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός.

Η πηγή της μόλυνσης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, επισημαίνει ο ΠΟΥ. Θεωρεί τον Νίπα προτεραιότητα επειδή δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα εμβόλια ή θεραπείες, έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μεταλλαχθεί και να μεταδίδεται ευκολότερα.

Οι δύο υγειονομικοί που μολύνθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου στο ανατολικό ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης νοσυλεύονται, έχουν ανακοινώσει οι τοπικές αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ αφαιρούν την πιστοποίηση των αεροσκαφών Bombardier που κατασκευάζονται στον Καναδά

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα αφαιρέσουν την πιστοποίηση των καναδικών αεροσκαφών Bombardier και «όλων» των υπόλοιπων αεροπλάνων που «κατασκευάζονται στον Καναδά» εν είδει αντιποίνων για την «άρνηση» των καναδικών αρχών να πιστοποιήσουν αμερικανικά αεροσκάφη της κατασκευάστριας Gulfstream.

Ο ρεπουμπλικάνος τόνισε μέσω Truth Social ότι οι αρχές του Καναδά αρνούνται, κατά τρόπο «αδικαιολόγητο, παράνομο και μόνιμο» να δώσουν πιστοποίηση στα αμερικανικά τζετ των τύπων Gulfstream 500, 600, 700 και 800.

«Θα αποσύρουμε διά της παρούσης την πιστοποίηση των δικών τους Bombardier Global Express», τόνισε αναφερόμενος σε business jets της καναδικής βιομηχανίας, καθώς και «όλων των αεροσκαφών που κατασκευάζονται στον Καναδά, ωσότου η Gulfstream, σπουδαία αμερικανική εταιρεία, να λάβει πλήρη πιστοποίηση».

Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε ακόμη ότι θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών «50% σε όλα τα (καναδικά) αεροσκάφη που πωλούνται στις ΗΠΑ» αν η καναδική κυβέρνηση διατηρήσει σε ισχύ «την απαγόρευση» των πωλήσεων «προϊόντων της Gulfstream».

Ο καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι φάνηκε να υποβαθμίζει τη Δευτέρα τις πρόσφατες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή τελωνειακών δασμών 100%, εκτιμώντας πως πρόκειται πριν απ’ όλα για διαπραγματευτική τακτική, ώστε να κλειστεί πιο ευνοϊκή για την Ουάσιγκτον εμπορική συμφωνία.

Αφότου επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να αναφέρεται συστηματικά στον καναδό πρώην πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό με τον μειωτικό όρο «κυβερνήτης», τόσο για να τον ταπεινώνει, όσο και για θυμίζει την πρόθεσή του ο Καναδάς να γίνει αμερικανική πολιτεία.

Ο διάδοχός του Κάρνι, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής δεν έχει εμπλακεί σε αντεγκλήσεις επί προσωπικού με τον ρεπουμπλικάνο, όμως, έπειτα από αξιοσημείωτη ομιλία του επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης στη σύνοδο του Νταβός, ο τόνος του αμερικανού προέδρου δεν σταματά να σκληραίνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις – Παραδείγματα

Ειδικές πρόνοιες για νέους εργαζόμενους και οικογένειες οδηγούν σε μεγάλα οφέλη, όπως ο μηδενισμός του φόρου εισοδήματος για εργαζόμενους έως 25 ετών και πολύτεκνους, με εξοικονόμηση έως και δύο μισθών χάρη στις μειωμένες κρατήσεις για ζευγάρια με παιδιά. Στόχος η αύξηση των αποδοχών των νοικοκυριών, ειδικά για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Τις πρώτες αυξήσεις στις αποδοχές τους χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ θα δουν την Παρασκευή περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, με πρόσθετες σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τους νέους εργαζόμενους και τις οικογένειες με παιδιά, που ισοδυναμούν ακόμα και με έναν ή δύο επιπλέον μισθούς σε ετήσια βάση για τρίτεκνα και πολύτεκνα ζευγάρια.

Στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά η περικοπή των φορολογικών κρατήσεων, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά τουλάχιστον δύο μονάδες σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος από 10.000 έως 40.000 ευρώ. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση του μέσου εισοδήματος, ειδικά μετά από μία περίοδο πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, με έμφαση στα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για άτεκνους με αποδοχές από 10.000 έως 20.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής πέφτει από αυτόν τον μήνα στο 20%, έναντι 22% που ίσχυε έως πέρυσι. Για το κλιμάκιο μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ η φορολόγηση υποχωρεί στο 26% από το 28%, ενώ για απολαβές ανάμεσα σε 30.000 και 40.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται στο 34%, αντί για 36% που εφαρμόστηκε πέρυσι.

Νέοι και γονείς οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι

Σαφώς μεγαλύτερα οφέλη θα δουν οι νέοι μισθωτοί. Αρχής γενομένης από τη μισθοδοσία Ιανουαρίου, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έως 25 ετών δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο για εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας και δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές, οι φορολογικές τους υποχρεώσεις μηδενίζονται.

Κερδισμένοι είναι και οι μισθωτοί ηλικίας 26 έως 30 ετών, καθώς για έσοδα έως 20.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή, δηλαδή 9%.

Ειδική μέριμνα προβλέπεται και για γονείς άνω των 30 ετών με ένα ή δύο παιδιά, οι οποίοι θα δουν μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά επιπλέον δύο μονάδες ανά εξαρτώμενο τέκνο. Ακόμα μεγαλύτερα οφέλη θα έχουν οι τρίτεκνοι, καθώς από φέτος φορολογούνται με τον κατώτατο συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 20.000, ενώ για τους εργαζόμενους με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα η φορολογική επιβάρυνση μηδενίζεται έως τις 20.000 ευρώ.

Οι ελαφρύνσεις για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους ανέρχονται το ετήσιο όφελος ισοδυναμεί με έναν έως δύο μισθούς. Δεδομένου μάλιστα ότι οι ελαφρύνσεις ισχύουν για κάθε γονέα ξεχωριστά, το κέρδος ενός εργαζόμενου ζευγαριού θα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε βάθος ολόκληρου του έτους.

Τα παραδείγματα

-Ιδιωτική υπάλληλος 25 ετών με μηνιαίο καθαρό μισθό 980 ευρώ – Καθώς πλέον μηδενίζεται ο φόρος που της αναλογεί, από τον Ιανουάριο ο μισθός της θα αυξηθεί κατά 91 ευρώ και θα ανέλθει στα 1.071 καθαρά. Δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί, το ετήσιο καθαρό όφελος θα είναι 1.283 ευρώ, δηλαδή κερδίζει σχεδόν 1,3 μισθούς.

-Εργαζόμενος 28 ετών στον ιδιωτικό τομέα με καθαρό μισθό 1.500 ευρώ – Θα φορολογείται πλέον με 9% αντί για 22%. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο θα έχει μηνιαία αύξηση 100 ευρώ και θα λαμβάνει 1.600 ευρώ. Αν υπολογιστεί επί 14 μισθούς, το ετήσιο όφελος θα είναι 1.400 ευρώ, δηλαδή κερδίζει σχεδόν έναν μισθό.

-Ζευγάρι μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, με τρία παιδιά – Χάρη στη μετακίνηση και των δύο γονιών στον συντελεστή 9% τις πρώτες 20.000 ευρώ, το ζευγάρι θα δει σημαντική αύξηση καθαρών εσόδων. Αν το ένα μέλος του ζευγαριού λαμβάνει 1.540 ευρώ καθαρά, θα δει από τον Ιανουάριο αύξηση 121 ευρώ μηνιαίως. Το άλλο μέλος έχει καθαρό μισθό 1.290 ευρώ και οι απολαβές του θα αυξηθούν κατά 93 ευρώ ανά μήνα. Άρα, το ζευγάρι τριτέκνων θα έχει αυξημένους μηνιαίους μισθούς κατά 214 ευρώ, που ισοδυναμεί με 3.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή κερδίζουν τους μισθούς ενός και πλέον μήνα.

-Πολύτεκνος που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα με καθαρό μισθό 1.809 ευρώ – Από τον Ιανουάριο θα δει αύξηση 293 ευρώ, δηλαδή θα αμοίβεται με 2.102 ευρώ, καθώς για εισόδημα έως 20.000 ευρώ ο φόρος μηδενίζεται. Το ετήσιο όφελος θα είναι 4.100 ευρώ, που ισοδυναμεί με περίπου δύο μισθούς. Εάν η σύζυγός του εργάζεται στο Δημόσιο με καθαρό μισθό 1.527 ευρώ, θα δει τις αποδοχές της να αυξάνονται κατά 140 ευρώ, με ετήσιο όφελος 1.680 ευρώ. Το ετήσιο κέρδος για το ζευγάρι είναι συνολικά 5.780 ευρώ.

-Ιδιωτική υπάλληλος με δύο παιδιά και καθαρό μισθό 1.526 ευρώ – Από τον Ιανουάριο θα λάβει αύξηση 64 ευρώ, χάρη στη μείωση των συντελεστών κατά 2 μονάδες συν ακόμα 4 μονάδες για εισοδήματα έως 30.000 για τα δύο τέκνα, άρα ο μισθός του θα ανέλθει στα 1.590 ευρώ. Σε ετήσια βάση η μείωση φόρου ισοδυναμεί με 900 ευρώ. Αν εργάζεται και ο σύζυγος της, το όφελος είναι μεγαλύτερο, καθώς κι αυτός θα έχει ξεχωριστά φορολογικά οφέλη.

-Μισθωτή στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς τέκνα, με μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.251 ευρώ – Από τον Ιανουάριο θα έχει αύξηση 200 ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στην οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 2 μονάδες. Εάν πρόκειται για ζευγάρι και εργάζεται και ο σύζυγος με αντίστοιχες αποδοχές, το ετήσιο όφελος διπλασιάζεται στα 400 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι πρώτοι που είδαν τις αυξήσεις χάρη στην αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας ήταν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν την προκαταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου τον Δεκέμβριο, ενώ το προηγούμενο διάστημα έλαβαν αυξημένους μισθούς και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Το τελευταίο αντίο θα πουν, σήμερα και αύριο, συγγενείς και φίλοι, στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ, που έχασαν τη ζωή τους, την περασμένη Τρίτη 27/1, σε τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία.

Σήμερα, Παρασκευή 30/1, θα γίνουν δύο κηδείες, στις 12 το μεσημέρι, στον ναό Θεοπατόρων Ιωακείμ και ‘Αννης στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και στο ναό Προφήτη Ηλία στον Αρωνά Πιερίας.

Αύριο, Σάββατο 31/1, θα κηδευτούν οι τρεις νέοι που κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στη 1μμ και οι σοροί τους θα βρίσκονται στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τις 11 το πρωί.

Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει μια ακόμα κηδεία στην Ευκαρπία, στον ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Στη 1 μετά το μεσημέρι θα κηδευθεί ένα ακόμη θύμα του τροχαίου, στα Στεφανινά του δήμου Βόλβης.

Οι σοροί των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ επαναπατρίστηκαν, χθες το απόγευμα, με C130, που πέταξε ως την Τιμισοάρα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος έφτασε, γύρω στις 6μ.μ. στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου περίπου 200 οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν δώσει ραντεβού για να υποδεχθούν τις σορούς των συνοπαδών τους και να τις συνοδεύσουν με μηχανοκίνητη πορεία στο γήπεδο της Τούμπας. Εκεί, όπου λίγο αργότερα διαδραματίστηκαν συγκινητικές σκηνές, μόλις άρχισαν να καταφτάνουν οι νεκροφόρες.

Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης βρίσκονται από χθες δύο από τους τρεις τραυματίες του μοιραίου τροχαίου με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που ταξίδευαν στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα στο χθεσινοβραδινό ματς απέναντι στη Λιόν.

Όπως ενημέρωσε, χθες το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Χ, οι δύο τραυματίες βρίσκονται σε καλή κλινική κατάσταση. Ο τρίτος τραυματίας παραμένει για νοσηλεία στην Τιμισοάρα καθώς χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λίγα 24ωρα πριν.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει τα συλλυπητήριά της και δέεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δυστυχημάτων στα Τρίκαλα και στη Ρουμανία

Τη λύπη της για τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα από τον θάνατο των επτά νέων ανθρώπων σε τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία και των πέντε βιοπαλαιστριών γυναικών σε εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «εύχεται στον Κύριο της Εκκλησίας, τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό, να αναπαύσει στην Βασιλεία Του τις ψυχές τους και να δίδει στις οικογένειές τους την παράκληση, το βάλσαμο παρηγορίας και την πίστη ότι οι κεκοιμημένοι μας δεν χάνονται αλλά ζουν στο ανέσπερο φως της Βασιλείας του Θεού».

Παράλληλα, αναφέρει ότι θα τελέσει υπέρ αυτών επιμνημόσυνη δέηση κατά την προσεχή συνεδριάσή της, στις 4 Φεβρουαρίου και εκφράζει προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους συγγενείς και φίλους, και προς όλο τον ελληνικό λαό τα θερμά της συλλυπητήρια.

Αναλυτικά, το ανακοινωθέν:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά βαθείας οδύνης και άλγους ψυχής συμμετέχει προσευχητικώς στα τραγικά γεγονότα που συνεκλόνισαν το Πανελλήνιο από τον θάνατο των επτά νέων ανθρώπων σε τροχαίο δυστύχημα στην Ρουμανία και των πέντε βιοπαλαιστριών γυναικών σε εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα. Ήδη, ως εκπροσώπου Της, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ετέλεσαν τις καθιερωμένες υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους επιμνημόσυνες δεήσεις στην Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα αντιστοίχως.

Η Ιερά Σύνοδος εύχεται στον Κύριο της Εκκλησίας, τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό, να αναπαύσει στην Βασιλεία Του τις ψυχές τους και να δίδει στις οικογένειές τους την παράκληση, το βάλσαμο παρηγορίας και την πίστη ότι οι κεκοιμημένοι μας δεν χάνονται αλλά ζουν στο ανέσπερο φως της Βασιλείας του Θεού.

Η Ιερά Σύνοδος, η οποία θα τελέσει υπέρ αυτών επιμνημόσυνη δέηση κατά την προσεχή Συνεδριάσή Της, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026, εκφράζει προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους συγγενείς και φίλους, και προς όλο τον Ελληνικό λαό τα θερμά Της συλλυπητήρια και δέεται από καρδίας υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεώς τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε Ευκαρπία, Στεφανινά Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρεια Ημαθίας και Αρωνά Πιερίας οι κηδείες των 7 θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία

Την Παρασκευή  και το Σάββατο, σε Θεσσαλονίκη, Αρωνά Πιερίας και Αλεξάνδρεια Ημαθίας θα γίνουν οι κηδείες των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο τροχαίο στη Ρουμανία. Αύριο, Παρασκευή θα γίνουν δύο κηδείες, στις 12 το μεσημέρι στον ναό Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και στο ναό Προφήτη Ηλία στον Αρωνά Πιερίας.

Το Σάββατο συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στους τρεις νέους που ήταν από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στη 1μμ και οι σοροί τους θα βρίσκονται στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τις 11 το πρωί.

Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει μια ακόμα κηδεία στην Ευκαρπία, στον ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Ευκαρπία. Στη 1 το μεσημέρι θα κηδευθεί ένα ακόμη θύμα του τροχαίου, στα Στεφανινά του δήμου Βόλβης.

Υγεία: Νέα πιθανή θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο Πάρκινσον

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η νόσος Πάρκινσον εξαπλώνεται από το έντερο στον εγκέφαλο, με τη βοήθεια κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας μία νέα πιθανή θεραπευτική στρατηγική.

Οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει εδώ και καιρό τη θεωρία ότι η νόσος Πάρκινσον μπορεί να ξεκινά στο έντερο. Αυτό συμβαίνει επειδή μία από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την πάθηση είναι ο ραχιαίος πυρήνας του πνευμονογαστρικού νεύρου, ο οποίος συνδέεται απευθείας με το έντερο. Ωστόσο, δεν γνώριζαν πώς εξαπλώνεται η πάθηση στον εγκέφαλο.

Η νέα μελέτη σε ποντίκια, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του UK Dementia Research Institute στο University College London, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των μακροφάγων του εντέρου (εξειδικευμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργούν ως «πρώτη γραμμή άμυνας», καταβροχθίζοντας και καταστρέφοντας επιβλαβείς εισβολείς) στη μεταφορά τοξικών πρωτεϊνών από το έντερο στον εγκέφαλο.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία «Chan Zuckerberg Initiative», έδειξε ότι η μείωση του αριθμού των μακροφάγων του εντέρου οδήγησε σε περιορισμό της εξάπλωσης της τοξικής πρωτεΐνης και σε βελτίωση των κινητικών συμπτωμάτων στα ποντίκια. Η μελέτη υποδεικνύει μία νέα πιθανή θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο Πάρκινσον, που θα μπορούσε να επιτρέψει παρεμβάσεις πολύ πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να μελετήσει πιο διεξοδικά πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο και κατά πόσο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών στόχων. Παράλληλα, θα διερευνήσουν τη χρήση δεικτών φλεγμονής στο αίμα ως εργαλείων πρώιμης διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου

Περιβάλλον: Μικροπλαστικά στο ένα τρίτο των ψαριών που ερευνήθηκαν στον Ειρηνικό

Το ένα τρίτο των ψαριών που ζουν στα απομακρυσμένα παράκτια ύδατα των Νησιωτικών Χωρών και Εδαφών του Ειρηνικού είναι μολυσμένο με μικροπλαστικά, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στα Φίτζι, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS One».

Η ρύπανση από μικροπλαστικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, με επιπτώσεις τόσο στα οικοσυστήματα όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Παρά την απομακρυσμένη γεωγραφική τους θέση, οι Νησιωτικές Χώρες και Εδάφη του Ειρηνικού (PICTs) είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη ρύπανση από μικροπλαστικά, λόγω της ταχείας αστικοποίησης, αλλά και των περιορισμένων συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων.

Οι ερευνητές αναζήτησαν την παρουσία μικροπλαστικών σε 878 παράκτια ψάρια από 138 είδη, τα οποία αλιεύθηκαν από τοπικές αλιευτικές κοινότητες γύρω από τα Φίτζι, την Τόνγκα, το Τουβαλού και το Βανουάτου. Όπως διαπίστωσαν, περίπου το ένα τρίτο των ψαριών περιείχε τουλάχιστον ένα σωματίδιο μικροπλαστικού, ωστόσο τα ποσοστά μόλυνσης διέφεραν σημαντικά μεταξύ των νησιών. Στα Φίτζι, σχεδόν το 75% των ψαριών περιείχε μικροπλαστικά, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 49%. Παρ’ όλα αυτά, αν και η συχνότητα εμφάνισης μικροπλαστικών ήταν υψηλή, η ποσότητα πλαστικού που βρέθηκε σε κάθε ψάρι ήταν πολύ μικρή. Αντίθετα, μόλις το 5% των ψαριών που αλιεύθηκαν στο Βανουάτου ήταν μολυσμένα με μικροπλαστικά.

Αν και κάθε νησί φιλοξενεί διαφορετικές κοινότητες ψαριών, δύο είδη βρέθηκαν και στις τέσσερις περιοχές, και στα δύο παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στα Φίτζι σε σύγκριση με τα άλλα νησιά. Το υψηλό ποσοστό μόλυνσης στα Φίτζι, σε σύγκριση με άλλα νησιά και με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενδέχεται να οφείλεται στην υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, την εκτεταμένη παράκτια ανάπτυξη και τις λιγότερο αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων.

Αξιοποιώντας δεδομένα από μια παγκόσμια βάση δεδομένων για είδη ψαριών, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς διαφορετικά οικολογικά χαρακτηριστικά, όπως η διατροφή, η στρατηγική σίτισης και το περιβάλλον, επηρεάζουν τα ποσοστά μόλυνσης από μικροπλαστικά. Τα ψάρια των υφάλων και τα ψάρια του βυθού μολύνθηκαν συχνότερα από μικροπλαστικά σε σύγκριση με τα ψάρια του ανοικτού ωκεανού, των παράκτιων περιοχών και των λιμνοθαλασσών.  Επίσης, είδη που τρέφονται με ασπόνδυλα, ψάρια που αναζητούν τροφή στον βυθό και είδη που χρησιμοποιούν τακτικές αιφνιδιασμού για να πιάσουν το θήραμά τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχουν μικροπλαστικά.

Η μελέτη αναδεικνύει τη διάχυτη παρουσία της ρύπανσης από μικροπλαστικά ακόμη και σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://plos.io/4bB5hJK

* Επισυνάπτεται φωτογραφία – Ψάρια που συλλέχθηκαν για τη μελέτη από το Τουβαλού. CREDIT: Dr. Brian Stockwell, CC-BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου

Διάστημα: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντοπίζει τον πιο απομακρυσμένο και παλιό γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, της ESA και της Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CSA) κοίταξε για ακόμα μια φορά μακριά στο πρώιμο Σύμπαν, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ενός φωτεινού γαλαξία που υπήρχε μόλις 280 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ο γαλαξίας MoM-z14 προσφέρει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ενδείξεις για το χρονολόγιο της ιστορίας του Σύμπαντος και για το πόσο διαφορετικό ήταν το πρώιμο Σύμπαν από ό,τι περίμεναν οι αστρονόμοι.

Την ύπαρξη του γαλαξία επιβεβαίωσε επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας Kavli του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), με δημοσίευση στο περιοδικό «Open Journal of Astrophysics».

Χρησιμοποιώντας το όργανο NIRSpec (Φασματογράφος Εγγύς Υπέρυθρου) του James Webb, οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν ότι το φως του γαλαξία MoM-z14 ταξιδεύει μέσα στον διαστελλόμενο χώρο, επιμηκυνόμενο και «μετατοπιζόμενο» προς μεγαλύτερα, πιο ερυθρά μήκη κύματος, για περίπου 13,5 από τα εκτιμώμενα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης του Σύμπαντος.

Ο MoM-z14 ανήκει σε μια ολοένα αυξανόμενη ομάδα απροσδόκητα φωτεινών γαλαξιών στο πρώιμο Σύμπαν, περίπου 100 φορές περισσότερων από ό,τι προέβλεπαν οι θεωρητικές μελέτες πριν από την εκτόξευση του Webb.

Ένα σημείο στο οποίο οι ερευνητές και οι θεωρητικοί μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις είναι ο αρχαιότερος πληθυσμός αστεριών στον Γαλαξία μας, που αποτελούν κάτι σαν «απολιθώματα του πρώιμου Σύμπαντος», όπως τα χαρακτηρίζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Ρόχαν Ναϊντού από το Ινστιτούτο Kavli. Ένα μικρό ποσοστό αυτών των αστεριών εμφανίζει υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου, κάτι που παρατηρείται επίσης σε ορισμένες από τις πρώιμες γαλαξιακές παρατηρήσεις του Webb, συμπεριλαμβανομένου του MoM-z14.

Δεδομένου ότι ο γαλαξίας MoM-z14 υπήρχε μόλις 280 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για πολλές γενιές αστεριών, ώστε να παράγουν τόσο υψηλές ποσότητες αζώτου με τον τρόπο που θα περίμεναν οι αστρονόμοι. Μία θεωρία που εξετάζεται είναι ότι το εξαιρετικά πυκνό περιβάλλον του πρώιμου Σύμπαντος ευνόησε τη δημιουργία υπερμεγεθών αστεριών, ικανών να παράγουν περισσότερο άζωτο από οποιοδήποτε αστέρι παρατηρείται σήμερα στο Σύμπαν.

Ο MoM-z14 παρουσιάζει επίσης ενδείξεις ότι «καθαρίζει» την πυκνή, αρχέγονη ομίχλη υδρογόνου του πρώιμου Σύμπαντος στον χώρο γύρω του. Ένας από τους βασικούς λόγους κατασκευής του Webb ήταν για να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα αυτής της περιόδου «εκκαθάρισης» της κοσμικής ιστορίας, την οποία οι αστρονόμοι αποκαλούν επαναϊονισμό. Πρόκειται για την εποχή κατά την οποία οι πρώτοι αστέρες παρήγαγαν φως αρκετά υψηλής ενέργειας ώστε να διαπεράσει το πυκνό υδρογόνο του πρώιμου Σύμπαντος και να αρχίσει να ταξιδεύει στο διάστημα, φτάνοντας τελικά μέχρι το Webb και σε εμάς. Ο γαλαξίας MoM-z14 προσφέρει ένα ακόμη στοιχείο για τη χαρτογράφηση του χρονοδιαγράμματος του επαναϊονισμού.

* Σ.Σ. Credit φωτογραφίας: NASA, ESA, CSA, STScI, R. Naidu (MIT), Image Processing: J. DePasquale (STScI)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου