Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο – Πρέπει να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες

Αναφερόμενος στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN σημείωσε ότι η Ελλάδα συνυπέγραψε κοινή δήλωση που καλωσορίζει την εκεχειρία και ελπίζει ότι θα καταλήξει σε μια μόνιμη ειρήνη. «Είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για αυτό που συμβαίνει στον Λίβανο. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο είναι αντιπαραγωγική και πιστεύω ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για τελική εκεχειρία στην περιοχή, θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες. Το μόνο που πετυχαίνει το Ισραήλ είναι να δίνει μια νέα πλατφόρμα στη Χεζμπολάχ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως έχουμε στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ αλλά, όπως είπε, οι φίλοι πρέπει να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Πρόσθεσε πως για πρώτη φορά υπάρχει μια ικανή κυβέρνηση στον Λίβανο και αν συνεχιστούν οι επιθέσεις θα οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση. «Ελπίζω να σταματήσουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο της εκεχειρίας», συμπλήρωσε.

Για τα στενά του Ορμούζ ο κ. Μητσοτάκης είπε πως μας απασχολεί ιδιαιτέρως καθώς είμαστε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. «Δεν πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα δεχθεί να επιβάλλει το Ιράν διόδια. Θα ήταν απαράδεκτο», δήλωσε και εκτίμησε ότι είναι πιθανό «να καταλήξουμε σε ξεχωριστή διεθνή συμφωνία για τα στενά του Ορμούζ που δεν θα περιλαμβάνει τέλος που θα πληρώνουν τα πλοία». Πρόσθεσε πως αν τώρα επιβάλαμε διόδια, αυτό θα ήταν επικίνδυνο για το μέλλον της ναυσιπλοΐας.

Για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως πιστεύει βαθιά στην μακροζωία της διατλαντικής συμμαχίας. Σημείωσε πως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Αμερικανού Προέδρου ήταν η Ευρώπη να συσπειρωθεί όσον αφορά την άμυνα, πλέον να δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ με δυναμική να αναπτυχθεί ο πυλώνας της στρατηγικής αυτονομίας.

«Πρέπει να πετύχουμε μια διαφορετική ισορροπία στο ΝΑΤΟ προς όφελος της συμμαχίας», πρόσθεσε ενώ μετά από ερώτηση για την πυρηνική προστασία της Ευρώπης είπε πως πράγματι έγιναν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με βάση προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σημείωσε ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα με δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής ενώ έγινε συζήτηση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα άμυνας, όχι προς ζημιά του ΝΑΤΟ για το οποίο ανέφερε ότι παραμένει συμμαχία που εξαρτάται πολύ από τις ΗΠΑ. «Πρέπει και στην Ευρώπη να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί, να ενισχύσουμε τις αμυντικές δαπάνες και αυτό το συζητάμε τακτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media για παιδιά έως 15 ετών. Υπενθύμισε ότι πρώτο φορά έθεσε το θέμα πριν από 18 μήνες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε πως υπάρχει σχέση στην αυξημένη χρήση με την ψυχική υγεία και τη δυνατότητα των παιδιών να συγκεντρώνονται και πως το επιχειρηματικό μοντέλο των πλατφορμών ήταν για να προσελκύουν το ενδιαφέρον τους.

«Αναλάβαμε δράση», τόνισε ενώ είπε πως έστειλε και επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα κάθε χώρα από μόνη της», υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα οι πλατφόρμες να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή πολιτική και να συνεργαστούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

Ευρύτατο αντίκτυπο στα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και τον παγκόσμιο Τύπο προκαλεί η απόφαση της Ελλάδας να θέσει «φραγμό» στην πρόσβαση ανηλίκων κάτω των 15 ετών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με ορίζοντα εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2027. 

Τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters, Bloomberg και Agence France-Presse, που τροφοδοτούν χιλιάδες ΜΜΕ παγκοσμίως, μετέδωσαν κατά προτεραιότητα τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο δύναμη στη νομοθέτηση μέτρων για την προστασία της νέας γενιάς. Τα τηλεγραφήματα εστιάζουν παράλληλα στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ηγηθεί μιας προσπάθειας για οριζόντιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τη σκυτάλη πήραν μέσα ενημέρωσης με παγκόσμια εμβέλεια, όπως τα βρετανικά BBC και Sky News, αλλά και εξειδικευμένοι δίαυλοι ενημέρωσης για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως το Politico και το Euractiv. Την ίδια στιγμή, οι «ναυαρχίδες» του αμερικανικού Τύπου, New York Times και Wall Street Journal, αφιέρωσαν εκτενείς ανταποκρίσεις στην απόφαση της Αθήνας, ενώ το ζήτημα κυριάρχησε και στην ασιατική αγορά μέσω των Times of India, της μεγαλύτερης αγγλόφωνης εφημερίδας της Ινδίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τους «εθιστικούς αλγορίθμους» και την έκθεση των ανηλίκων σε τοξικές πιέσεις και συγκρίσεις, παράγοντες που πλήττουν καίρια την ψυχική υγεία των παιδιών.

Μάλιστα, το Reuters και το Sky News προτάσσουν το γεγονός ότι η κοινωνία εμφανίζεται έτοιμη για την αλλαγή, παραθέτοντας δημοσκοπικά στοιχεία που δείχνουν πως το 80% των Ελλήνων συντάσσεται με το μέτρο. Αντίστοιχα, οι NYT εκτιμούν πως η κυβερνητική πρόταση θα τύχει ευρείας αποδοχής και δεν θα συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις κατά την κατάθεσή της στη Βουλή το προσεχές καλοκαίρι.

Στο επίκεντρο της ανάλυσης του Politico και του BBC βρέθηκε η επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα δημοσιεύματα αναδεικνύουν το μήνυμα ότι οι μεμονωμένες εθνικές δράσεις δεν επαρκούν για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, προκρίνοντας τις ελληνικές προτάσεις για:

Καθιέρωση των 15 ετών ως ευρωπαϊκό όριο ψηφιακής ενηλικίωσης.

Επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής συστημάτων επιβεβαίωσης ηλικίας.

Θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συντονιστικού μηχανισμού με ελεγκτικές αρμοδιότητες και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στις πλατφόρμες.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, ο τρόπος επικοινωνίας της απόφασης. Το AFP, οι NYT και οι Times of India σχολίασαν την επιλογή του πρωθυπουργού να απευθυνθεί απευθείας στη νεολαία, με τους New York Times να στέκονται ιδιαίτερα στη χρήση της δημοφιλούς έκφρασης «6-7», γεγονός που προσέδωσε αμεσότητα στην ανάρτησή του.

Συνολικά, ο διεθνής Τύπος συγκλίνει στο συμπέρασμα πως η ελληνική πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια διευρυνόμενη ευρωπαϊκή τάση, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη αναζητούν πλέον θεσμικά «αντισώματα» απέναντι στην ανεξέλεγκτη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους.

Ενδεικτικοί Τίτλοι Διεθνών Μέσων:

Reuters: «Η Ελλάδα απαγορεύει τα social media κάτω των 15 από το 2027 – Ζητά ευρωπαϊκή δράση».

Bloomberg: «Η Ελλάδα επιβάλλει απαγόρευση στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών».

BBC: «Απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών στην Ελλάδα».

Politico: «Η Ελλάδα προτείνει νόμο για να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media».

NYT: «Η Ελλάδα σχεδιάζει “φραγή” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15».

WSJ: Greece to Ban Social Media for Under 15s / Η Ελλάδα θα απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για (παιδιά) κάτω των 15 ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδας βρεφικού γάλακτος

Την ανάκληση της παρτίδας 111572333 με ημερομηνία λήξης 5/11/2027 του βρεφικού γάλακτος ALMIRON PROFUTURA 1, αποφάσισε ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από την εταιρεία NUMIL HELLAS ΑΕ, λόγω υπέρβασης του ορίου της τοξίνης cereulide από το όριο που έχει καθορίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αξιολόγησης Τροφίμων (EFSA), κατόπιν εργαστηριακής ανάλυσης.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της παραγωγού εταιρείας και εκτείνεται μέχρι το επίπεδο του καταναλωτή. Οι καταναλωτές καλούνται να μην χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο από το οποίο το αγόρασαν, ακολουθώντας τις οδηγίες της εταιρείας για την αντικατάστασή του. Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία των προϊόντων στην ελληνική αγορά, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες προκειμένου να επιστραφούν τα προϊόντα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους ο εφοριακός και ο συνταξιούχος συνάδελφός του που κατηγορούνται ότι ενημέρωναν καταστηματάρχες για επικείμενους ελέγχους

Με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν ελεύθεροι ο εφοριακός και ο συνταξιούχος συνάδελφός του που κατηγορούνται ότι ενημέρωναν με το αζημίωτο καταστηματάρχες ενόψει επικείμενων φορολογικών ελέγχων, στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυο κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί την περασμένη Κυριακή μετά από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, ενώ κλήθηκαν να απολογηθούν στην 2η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ενώπιον της οποίας αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις.

Μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους- τον 64χρονο εν ενεργεία εφοριακό σε κεντρική ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης με εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ, ενώ τον 76χρονο συνταξιούχο (πρώην υπάλληλο του ΣΔΟΕ) με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

«Δεν δωροδοκήθηκα ποτέ» φέρεται να ισχυρίστηκε ο 64χρονος, τονίζοντας, κατά πληροφορίες, ότι από τη θέση του δεν μπορούσε να γνωρίζει πού και πότε θα γίνουν έλεγχοι. Όσον αφορά συνομιλίες που, κατά το κατηγορητήριο, φαίνεται να είχε με επιχειρηματίες, απολογήθηκε ότι μιλούσε συμβουλευτικά μαζί τους προτρέποντάς τους παγίως να εκδίδουν αποδείξεις.

Από την πλευρά του, ο 76χρονος συγκατηγορούμενός του αρνήθηκε με τη σειρά του πως είχε παράνομες δοσοληψίες, υποστηρίζοντας ότι διατηρούσε απλά φιλικές σχέσεις με κάποιους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Εις βάρος τους είχαν απαγγελθεί – κατά περίπτωση – κατηγορίες για εγκληματική συμμορία, δωροληψία υπαλλήλου, άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση καθήκοντος (τετελεσμένη και σε απόπειρα), ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου (κατά συρροή), χρήση υπηρεσιακού απορρήτου με σκοπό βλάβης του Δημοσίου (κατά συρροή), απόπειρα εκβίασης από κοινού με απειλή βλάβης επιχείρησης, παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων (εμπορία – επιρροή) και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Η έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε στα μέσα του 2024 μετά από καταγγελία καταστηματάρχη, σύμφωνα με την οποία, του ζητήθηκε, μέσω τρίτου, το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, προκειμένου να σταματήσουν να διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και να μην βεβαιώνονται σχετικές φορολογικές παραβάσεις. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 7 δημόσιοι υπάλληλοι διαφόρων φορολογικών και εργασιακών υπηρεσιών, όπως επίσης 15 ιδιώτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο κατηγορούμενος εφοριακός φέρεται να γνωστοποιούσε στον συνταξιούχο συνάδελφό του απόρρητα στοιχεία που αφορούσαν φορολογικούς ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ, ο δεύτερος μετέφερε τις πληροφορίες αυτές σε επιχειρηματία, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο φοροελεγκτική «προστασία» στις επιχειρήσεις του. Επιπλέον, ο εφοριακός φαίνεται ότι παρενέβαινε σε αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών προκειμένου να κάνουν τα… στραβά μάτια σε ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Κατά την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 64χρονος εμπλέκεται σε 6 δωροληψίες – δωροδοκίες για ενέργειες και παραλείψεις που είτε αντίκεινται είτε ανάγονται στα υπηρεσιακά του καθήκοντα, 17 παραβιάσεις υπηρεσιακού απορρήτου σχετικά με φορολογικούς ελέγχους, 3 παραβάσεις καθήκοντος, μία απόπειρα εκβίασης, μία δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και μία υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, κατά την ίδια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται πως πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους σε συγκεκριμένους χώρους, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Στην διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες σε οικίες, οχήματα και επαγγελματικό χώρο, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 32.220 ευρώ και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους στην πόλη

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν σε σημεία της Θεσσαλονίκης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν από το μεσημέρι στην πόλη. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τέσσερα δέντρα έπεσαν στον δήμο Θεσσαλονίκης και ένα στην Καλαμαριά.

Από τις παραπάνω πτώσεις δέντρων, η πιο σοβαρή περίπτωση καταγράφηκε στον άξονα της Αριστοτέλους, στην πλατεία Δικαστηρίων, και είχε ως αποτέλεσμα δύο ανήλικα παιδιά να υποστούν εκδορές στα χέρια. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά οι ανήλικοι με τη συνοδό τους αποχώρησαν από το σημείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρωπαίοι ηγέτες-μεταξύ τους ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης-και ο Καναδάς χαιρετίζουν την εκεχειρία  στη Μ. Ανατολή

Ζητούν «γρήγορο» και «διαρκές» τέλος του πολέμου.

Σε κοινή δήλωση με την οποία χαιρετίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ιράν προχώρησαν ηγέτες κρατών ευρωπαϊκών κρατών και του Καναδά, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι ο στόχος πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση «ενός ταχέος και διαρκούς τερματισμού του πολέμου μέσα στις επόμενες ημέρες» και «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διπλωματικών μέσων».

Τη δήλωση υπογράφουν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρομπ Γέτεν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε την εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων που συμφωνήθηκε σήμερα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Ευχαριστούμε το Πακιστάν και όλους τους εταίρους που συνέβαλαν στη διευκόλυνση αυτής της σημαντικής συμφωνίας. Ο στόχος πλέον πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση ενός ταχέος και διαρκούς τερματισμού του πολέμου μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διπλωματικών μέσων.

Ενθαρρύνουμε έντονα την ταχεία πρόοδο προς μια ουσιαστική διαπραγματευτική συμφωνία.
Αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού του Ιράν και για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή. Μπορεί επίσης να αποτρέψει μια σοβαρή παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Στηρίζουμε αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες. Προς τούτο, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους. Καλούμε όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν την εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένου και του Λιβάνου. Οι κυβερνήσεις μας θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιράν: Σταμάτησε η διέλευση δεξαμενόπλοιων από το Ορμούζ λόγω της “παραβίασης” της συμφωνίας εκεχειρίας από το Ισραήλ

Το πρακτορείο Fars του Ιράν μετέδωσε ότι σταμάτησε η διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ μετά την «παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» από το Ισραήλ.

Άλλο ιρανικό μέσο, το Press TV, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, ανέφερε ότι η Τεχεράνη «θα τιμωρήσει» το Ισραήλ για τις επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, «κατά παράβαση της κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Tasnim, που επικαλείται επίσης μη πηγή την οποία δεν κατονομάζει, το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο. Ο τερματισμός του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου και του Λιβάνου, αποτελούσε μέρος της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «εντοπίζουν στόχους» για να απαντήσουν στις σημερινές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί συζητά με το Πακιστάν για “παραβιάσεις της εκεχειρίας” από το Ισραήλ στον Λίβανο 

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε σήμερα για “παραβιάσεις της εκεχειρίας” από το Ισραήλ στον Λίβανο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, χώρας που είχε ρόλο μεσολαβητή για την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Αμπάς Αραγτσί και ο ισχυρός αρχηγός του πακιστανικού στρατού, ο στρατάρχης Ασίρ Μουνίρ, “υπογράμμισαν τη σημασία να εφαρμοστούν τα σημεία συμφωνίας” μεταξύ των δύο χωρών για την “ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσίαση πλαισίου ρυθμίσεων για την απαγόρευση πρόσβασης στα social media ανηλίκων κάτω των 15 ετών: Το μέτρο αποτελεί ψηφιακό ανάχωμα για την προστασία τους

Δηλώσεις Ά. Σκέρτσου, Άδ. Γεωργιάδη και Δ. Παπαστεργίου

Σε μία ιστορική παρέμβαση για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τον περιορισμό της πρόσβασης των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξειδίκευσαν τα μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού και την προάσπιση της ψυχικής ισορροπίας των νέων.

Ο κ. Σκέρτσος έδωσε το πολιτικό στίγμα της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως είπε, αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα δεν ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά διαμορφώνει την ευρωπαϊκή ατζέντα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, έθεσε το ζήτημα στην καρδιά της ΕΕ. Προτείνουμε πέντε συγκεκριμένες προσθήκες στη νομοθεσία του DSA, ζητώντας υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας σε όλη την Ευρώπη και κοινή ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης στα 15 έτη», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ήταν σαφής: «Ξεκινάμε άμεσα μια εντατική διπλωματική προσπάθεια. Το δεύτερο τρίμηνο του 2026 θα εισέλθουμε στη φάση της ευρωπαϊκής διαβούλευσης, με στόχο την ψήφιση του εθνικού νόμου το καλοκαίρι του 2026. Η πλήρης εφαρμογή της απαγόρευσης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2027. Θέλουμε τα παιδιά μας να ξαναβρούν τον χρόνο τους στον φυσικό κόσμο, στις παρέες, στον αθλητισμό και στο παιχνίδι».

«To scroll χωρίς όρια κάνει κακό στη ψυχική υγεία των παιδιών μας. Πρόκειται για ένα αναγκαίο και ικανό μέτρο. Έχουμε ευθύνη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε κ. Σκέρτσος.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο αλγόριθμος δεν μπορεί να ορίζει την ψυχική υγεία των παιδιών μας»

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τα ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία που κατέστησαν τη ρύθμιση επιτακτική, περιγράφοντας την πρόκληση της εξάρτησης ως μία «σιωπηλή πανδημία». «Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι σοκαριστικά. Το 23% των δεκαπεντάχρονων στην Ελλάδα δηλώνει ότι νιώθει ανασφάλεια ή εκνευρισμό όταν δεν έχει πρόσβαση στο κινητό του. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα εθισμού», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Αναλύοντας τις συνέπειες, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε σε τρεις πυλώνες:

– Σωματική Υγεία: «Η καθιστική ζωή που επιβάλλει το ατέρμονο scrolling οδηγεί σε εκθετική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, διαταραχές ύπνου και οφθαλμολογικά προβλήματα».

– Ψυχική Υγεία: «Παρατηρούμε κατακόρυφη αύξηση στο άγχος, την κατάθλιψη και, το χειρότερο όλων, στον αυτοκτονικό ιδεασμό λόγω του cyberbullying και των μη ρεαλιστικών προτύπων που προβάλλονται».

– Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις: «Τα παιδιά χάνουν την ικανότητα συγκέντρωσης και κοινωνικοποίησης. Δημιουργείται μια ψηφιακή απομόνωση που ναρκοθετεί τη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους».

«Η παρέμβασή μας δεν είναι τιμωρητική, είναι σωτήρια», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Τεχνολογική θωράκιση μέσω Kids Wallet και αυστηρών κυρώσεων»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξειδίκευσε το τεχνικό κομμάτι, εξηγώντας πώς η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο προστασίας και όχι ως απειλή. «Το νομοσχέδιο θέτει τις πλατφόρμες προ των ευθυνών τους. Στο πλαίσιο του DSA, οι εταιρείες οφείλουν να εφαρμόσουν αξιόπιστους μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας. Εμείς προσφέρουμε τη λύση μέσω του Kids Wallet στο Gov.gr Wallet. Θα χρησιμοποιούνται “διακριτικά ηλικίας” (age tokens). Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα θα γνωρίζει μόνο ότι ο χρήστης είναι άνω των 15, χωρίς να έχει πρόσβαση σε κανένα άλλο προσωπικό δεδομένο ή στοιχείο ταυτότητας. Διασφαλίζουμε την ιδιωτικότητα στο 100%», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Όσον αφορά στην εποπτεία και τις κυρώσεις, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Οι κυρώσεις θα είναι εξαιρετικά αυστηρές και θα φτάνουν έως και το 6% του παγκόσμιου τζίρου των εταιρειών, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η εποπτεία θα είναι διαρκής και οι έλεγχοι δειγματοληπτικοί αλλά εξαντλητικοί. Με λίγα λόγια, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου η ασφαλής λειτουργία των πλατφορμών είναι η μόνη επιλογή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαγόρευση ενάσκησης επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας στους ποταμούς, παραποτάμους, χειμάρρους και στα λοιπά ρέοντα ύδατα

Α Π Ο Φ Α Σ Η
O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε:

1. Την απαγόρευση ενάσκησης επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας ιχθύων και λοιπών υδρόβιων ζώων, με κάθε μέσο και εργαλείο, για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών αυτών, στους ποταμούς Αξιό, Αλιάκμονα, Γαλλικό, Εδεσσαίο, Αλμωπαίο, Στρυμόνα, Λουδία, ποτάμι Γουμένισσας, Γοργόπης, Κοτζά ντερέ και Αγγίτη μέχρι τα όρια με το Νομό Δράμας (θυρόφραγμα οικισμού Συμβολής) και σε όλους τους παραποτάμους, χειμάρρους, ρυάκια, γεωφράγματα και υδάτινα κανάλια αυτών καθώς και σε όλα τα λοιπά ρέοντα ύδατα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής λίμνης Άγρα, από Σάββατο 18 Απριλίου 2026 και ώρα 12:00 (μεσημβρινή) μέχρι και τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026 και ώρα 12:00 (μεσημβρινή).

Αρμόδιοι για την τήρηση – εφαρμογή της παρούσας είναι οι Αστυνομικές Αρχές και οι Δασικές Υπηρεσίες στην περιοχή αρμοδιότητάς των.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Αγροτικής Οικονομίας

Γεώργιος Κεφαλάς