Ο ΓΓ ΟΗΕ καλεί για ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της προκειμένου να δημιουργήσει μια “συνετή και οργανωμένη” παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ, στα αγγλικά AI) ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο “το μέλλον της ανθρωπότητας” απέναντι σε αυτές τις τεχνολογίες.

“Η επιλογή που προσφέρεται δεν είναι (…) ανάμεσα στην τυφλή εμπιστοσύνη στην ΤΝ και τον φόβο απέναντι σε αυτήν. Είναι ανάμεσα σε μια συνετή και οργανωμένη διακυβέρνηση ή μια παρέκκλιση αφημένη στην τύχη”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια σύνοδο του πρώτου Παγκόσμιο Διαλόγου για τη διακυβέρνηση της ΤΝ στη Γενεύη. Αυτό το νέο διακυβερνητικό φόρουμ υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών αποσκοπεί να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών να συντονίσουν την πλαισίωση της ανάπτυξης και της χρήσης της ΤΝ.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα συστήματα αυτά, που μπορούν πλέον να γράψουν κώδικες, να δρουν στο διαδίκτυο και να λαμβάνουν αποφάσεις με όλο και λιγότερη ανθρώπινη εποπτεία, αναπτύσσονται “με φρενήρη ταχύτητα”, πιο γρήγορα απ΄ό,τι οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχό τους. “Οι θεσμοί μας επινοήθηκαν για να πλαισιώσουν μηχανές που εκτελούν εντολές.  Δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν μηχανές που λαμβάνουν αποφάσεις. Και όταν ξεπεραστούν ορισμένα όρια, δεν μπορούν πλέον να αποκατασταθούν”, εξήγησε.

“Το ‘vibe-coding’ (δημιουργία ενός κώδικα από την ΤΝ) μπορεί να κάνει θαύματα αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει (‘vibe-coder”) την αλήθεια. Δεν μπορεί να δημιουργήσει το μέλλον της ανθρωπότητας”, επέμεινε. Κατά τον ΓΓ ΟΗΕ, σήμερα παρουσιάζονται τρεις μεγάλοι κίνδυνοι: η ταχύτητα της ανάπτυξης της ΤΝ, η συγκέντρωση της ικανότητας ΤΝ στα χέρια ενός μικρού αριθμού επιχειρήσεων και χωρών, και η απειλή που αντιπροσωπεύουν περιεχόμενα που δημιουργούνται από ΤΝ για την ακεραιότητα της πληροφορίας και την εμπιστοσύνη στα γεγονότα.

“Το θέμα είναι να ξέρουμε αν θα διαμορφώσουμε μαζί αυτή την αλλαγή ή αν θα την αφήσουμε να μας διαμορφώσει”, είπε ενώπιον εκπροσώπων κυβερνήσεων, παραγόντων του ιδιωτικού τομέα και πανεπιστημιακών που συναντώνται για δύο ημέρες στη Γενεύη.

Χαιρετίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, να βελτιωθεί η υγειονομική περίθαλψη ή η πρόσβαση στην εκπαίδευση,  ο Γκουτέρες επιχειρηματολόγησε για μια διακυβέρνηση που θα βασίζεται σε τέσσερις προτεραιότητες: την ασφάλεια, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της ικανότητας των αναπτυσσόμενων χωρών και τη διαφάνεια.

Πρότεινε οι χώρες να υπόκεινται προσεχώς σε δέσμευση για την ασφάλεια των παιδιών απέναντι στην ΤΝ, με σκοπό να γίνονται δοκιμές ασφαλείας πριν από κάθε ανάπτυξη ΤΝ προσβάσιμης στα παιδιά, να απαγορεύεται η δημιουργία σεξουαλικών εικόνων παιδιών από αυτά τα συστήματα και να διασφαλίζεται ότι αν ένα παιδί παρουσιάζει ενδείξεις ψυχικής δυσφορίας το σύστημα θα σταματά και θα το συνδέει με ανθρώπινη βοήθεια.

“Τα παιδιά εξαπατώνται από μηχανές που προσποιούνται ότι είναι φίλοι τους  (…) Κανένα παιδί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο μιας μη ρυθμισμένης ΤΝ”, επέμεινε ο Γκουτέρες. Ο ΓΓ ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει προσεχώς στη Γενική Συνέλευση συστάσεις για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου για την ΤΝ ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα των αναπτυσσόμενων χωρών. “Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ψηφιακό χάσμα να γίνει χάσμα ΤΝ”, επέμεινε.

“Αυτός ο Παγκόσμιος Διάλογος δεν αφορά απλώς τη ρύθμιση μιας τεχνολογίας. Θα πρέπει να ορίσουμε ένα κοινό όραμα στο οποίο η τεχνολογική πρόοδος συμβαδίζει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη”, είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Αναλένα Μπέρμποκ.

Στον απόηχο της ομιλίας του στις 23 Ιουνίου στην Εβδομάδα Κλιματικής Δράσης στο Λονδίνο (London Climate Action Week), ο Γκουτέρες κάλεσε επίσης τις μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα να δημοσιοποιήσουν το πλήρες κλιματικό αποτύπωμα των συστημάτων τους και να τροφοδοτήσουν όλα τα κέντρα δεδομένων τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030.

Επέμεινε επίσης στον κίνδυνο στρατιωτικής χρήσης της ΤΝ, ιδιαίτερα στην καταφυγή σε αυτόνομα συστήματα φονικών όπλων. “Μηχανές που επιλέγουν τον στόχο τους, του επιτίθενται και αφαιρούν τη ζωή χωρίς ανθρώπινο έλεγχο ή χρήση, είναι κάτι ηθικά αποκρουστικό. Είναι πολιτικά απαράδεκτο. Και πρέπει να απαγορευθεί από το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε, καλώντας τα κράτη να αναλάβουν δράση.

Ο κόσμος φιλοξενεί πιθανόν όπως είπε “την τελευταία γενιά που μπορεί να ορίσει τους όρους της συνύπαρξης ανάμεσα στην ανθρωπότητα και τις μηχανές”. Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επιστήμονες πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα ώστε η ΤΝ να είναι “πιο ασφαλής, πιο δίκαιη, πιο προσβάσιμη και πιο ηθική”.

Μετά τον Παγκόσμιο Διάλογο για τη Διακυβέρνηση της ΤΝ, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Γενεύη, θα ακολουθήσει η σύνοδος “AI for Good” για τις εφαρμογές της ΤΝ στην υπηρεσία της ανάπτυξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Χατζηδάκης: Κεντροδεξιά που δίνει λύσεις, όχι κεντροδεξιά της νοσταλγίας

«Υπάρχει άραγε κάποιος που μπορεί να φανταστεί την πολιτική ζωή της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια χωρίς τη Νέα Δημοκρατία;», διερωτάται, σε άρθρο του στο liberal.gr, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και απαντά, στη συνέχεια, ως εξής:

«Ακόμη και όσοι δεν μας έχουν ψηφίσει ποτέ, δεν αμφισβητούν ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς για την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν είναι μόνο το πιο ανθεκτικό κόμμα της Μεταπολίτευσης, σε μια περίοδο που άλλα κόμματα κατέρρευσαν ή αλλάζουν με πρωτοφανή ταχύτητα ονόματα, αρχηγούς και πολιτική ταυτότητα. Είναι πολύ περισσότερο μια δύναμη συνεχούς εθνικής ανανέωσης».

Εξ άλλου, συνεχίζει, «ζούμε σε μια περίοδο μεγάλων ανατροπών», καθώς «η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει την οικονομία και την αγορά εργασίας. Η δημογραφική κρίση απειλεί τη βιωσιμότητα ολόκληρων κοινωνιών. Η στεγαστική πίεση δοκιμάζει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Οι μεταναστευτικές ροές, η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα για την Ευρώπη και τον κόσμο».

«Και όμως», επισημαίνει, «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, βλέπουμε πολλά κόμματα στην Ελλάδα να καταφεύγουν σε συνταγές του παρελθόντος. Να επενδύουν στην τοξικότητα αντί στις λύσεις. Να αναζητούν πολιτικά οφέλη μέσα από την καλλιέργεια της οργής. Να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, σάμπως η οικονομία δεν έχει τους δικούς της “νόμους”. Να προσπαθούν να απαντήσουν σε εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα με απλοϊκά συνθήματα».

Όμως, για τον κ. Χατζηδάκη, η πραγματικότητα είναι «πολύ πιο απαιτητική από τον λαϊκισμό. Κι αυτό, άλλωστε, που κρίνει τελικά τα πολιτικά κόμματα είναι η αξιοπιστία τους, αλλά και η ικανότητα να προσαρμόζονται στις εξελίξεις και να δίνουν απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Κεντροδεξιά του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι μια Κεντροδεξιά της νοσταλγίας. Δεν αρκεί να υπερασπιζόμαστε όσα πέτυχε στο παρελθόν. Οφείλουμε να δίνουμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα του αύριο. Να παραμένουμε δύναμη κοινής λογικής, ευθύνης και μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζει θυμίζοντας και το «καινούργιο ξεκίνημα» που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν επέστρεψε από το Παρίσι το 1974.

«Οι κεντροδεξιές και φιλελεύθερες αξίες που μας εκφράζουν δεν είναι συνθήματα. Είναι ο τρόπος που “βλέπουμε” την κοινωνία και την οικονομία. Πιστεύουμε στην ελευθερία, η οποία όμως πρέπει να συνδυάζεται με την υπευθυνότητα. Πιστεύουμε στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία όμως πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή. Πιστεύουμε στη δημιουργικότητα, στην επιχειρηματικότητα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς όμως να μένουν ορισμένοι συμπολίτες μας πίσω. Πιστεύουμε στις ίσες ευκαιρίες για όλους, είτε ζουν στο κέντρο της Αθήνας είτε σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου ή σε ένα ορεινό χωριό της πατρίδας μας. Πιστεύουμε στην ασφάλεια της χώρας και ταυτόχρονα σε μια Ελλάδα ανοιχτή, δυναμική και με αυτοπεποίθηση», σημειώνει επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο άρθρο του.

Άλλωστε, «με βάση αυτές τις αρχές καλούμαστε να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης δεκαετίας. Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί μέσα από μεγαλύτερη παραγωγικότητα, δηλαδή πώς θα παράγουμε περισσότερο δουλεύοντας το ίδιο ή και λιγότερο; Πώς θα αξιοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική και το κράτος πιο αποτελεσματικό; Πώς θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό και το στεγαστικό πρόβλημα που δοκιμάζουν τις ελληνικές οικογένειες; Πώς θα εξασφαλίσουμε καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους ώστε να μπορούν να προοδεύουν στον τόπο τους; Όλα αυτά είναι ερωτήματα, στα οποία σύντομα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα “Ατζέντα 2030″», αναφέρει ακόμη και συμπληρώνει:

«Ταυτόχρονα, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξή μας οφείλει να συνεχίσει να εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας. Σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας, η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, η περαιτέρω θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεών μας, η ενεργειακή ασφάλεια, η προστασία των συνόρων μας και η ανθεκτικότητα απέναντι σε παλιές και καινούργιες απειλές δεν αποτελούν απλώς έκφραση της ιδεολογίας μας. Είναι πολύ περισσότερο προϋπόθεση προόδου και ευημερίας».

Ενώ θυμίζει ακολούθως ότι «η Νέα Δημοκρατία υπήρξε διαχρονικά η παράταξη του πατριωτισμού της ευθύνης. Από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ μέχρι τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, όπως το gov.gr, η ταχεία απονομή των συντάξεων, η διάσωση της ΔΕΗ, ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής, τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όχι επειδή δεν έκανε λάθη. Αλλά επειδή είχε πάντοτε το θάρρος να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα όπως είναι, κι όχι όπως θα θέλαμε να είναι».

«Γι’ αυτό», συμπεραίνει, «πιστεύω ότι η Κεντροδεξιά οφείλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο: δίνοντας ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Όχι επειδή το επιβάλλει η ιστορία της. Αλλά επειδή αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες της εποχής μας». «Και επειδή, τελικά, οι πολίτες δεν ζητούν από τα κόμματα να είναι αλάνθαστα. Ζητούν να κατανοούν τα προβλήματά τους, να τους λένε την αλήθεια και να έχουν ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον. Αυτό ήταν ανέκαθεν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό θα εξασφαλίσει και το μέλλον της», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα απέναντι στη μηχανή του Κρεμλίνου για αποσταθεροποίηση της – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είναι κοινή διαπίστωση πια, ότι ρωσικός παράγων έχει διεισδύσει στην Ελλάδα πολλαπλώς. Όχι ως θεωρία συνωμοσίας, αλλά ως ζήτημα που απασχολεί πλέον ανοικτά τις ελληνικές και κυρίως τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η ρωσική διείσδυση είναι πολύπλευρη, πρωτίστως όμως αφορά την πολιτική και την Εκκλησία.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στη χώρα μας, είναι σαφές ότι υπάρχουν κόμματα -κυρίως με αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα- που ομνύουν στον Πούτιν, ενώ δεκάδες μοναστήρια δίνουν πολιτικές κατευθύνσεις για την ψήφο των πιστών. Η επιρροή δεν ασκείται πάντοτε με θόρυβο, συχνά ασκείται αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά.

Ταυτοχρόνως, υπάρχει έντονη διείσδυση στο διαδίκτυο, με χιλιάδες bots και επαναλαμβανόμενους κακόβουλους λογαριασμούς. Τα bots, υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα, διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις – fake news (το βιώσαμε με τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο), βομβαρδίζουν ιστοσελίδες προκαλώντας πτώση διακομιστών (DDoS attacks) ή δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς προπαγάνδας. Ο στόχος δεν είναι απλώς η παραπληροφόρηση. Είναι η διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Υπενθυμίζουμε ότι μια ημέρα πριν την υπόθεση Ντόκου, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι περιμένει κι ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει υβριδικές επιθέσεις! Δήλωση που τότε ίσως πέρασε απαρατήρητη, σήμερα όμως αποκτά διαφορετικό βάρος.

Όμως, δεν είναι μόνο ο Μητσοτάκης που προβληματίζεται από κάτι τέτοιο. Συμφώνως με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, υπάρχουν εκθέσεις υπηρεσιών ασφαλείας που ουσιαστικά ταυτίζονται με τους προβληματισμούς της Αθήνας. Κι αυτό είναι το στοιχείο που δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί.

Προσέξτε:

Α. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών (Hybrid CoE), με έδρα τις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο του Κρεμλίνου με όχημα τον ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό. Αναφέρονται στο Άγιο Όρος, έχουν διεισδύσει σε πολλά Μοναστήρια, επικαλούμενοι την κοινή ορθόδοξη παράδοση. Με άλλα λόγια, η θρησκεία κι η ιστορική μνήμη μετατρέπονται από τη Ρωσία σε πεδίο γεωπολιτικής επιρροής.

Κι όχι μόνο αυτά. Στην ίδια έκθεση, υπογραμμίζεται ότι το Κρεμλίνο έχει αλλάξει στρατηγική. Δεν υποστηρίζει πια μόνο ένα κόμμα, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά πολλά κόμματα διαμαρτυρίας από όλα τα μήκη και πλάτη του πολιτικού σκηνικού. Η επιδίωξη δεν είναι να κερδίσει κάποιος. Είναι να χάσουν όλοι. Ο στόχος είναι σαφής κι αφορά τον απόλυτο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και την δημιουργία τοξικής ατμόσφαιρας, που θα αποδοθεί τελικά στον… Μητσοτάκη!

αρνικ σα 2 1

Ο συγκεκριμένος οργανισμός ασφαλείας, κάνει σαφή αναφορά και στη δημιουργία εκατομμυρίων αυτοματοποιημένων προφίλ στο διαδίκτυο – bots- με στόχο τη διόγκωση εσωτερικών προβλημάτων. Εκεί όπου υπάρχει κοινωνική ένταση, επιχειρείται να προστεθεί ακόμη περισσότερη.

Β. Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, συντονιστής του FBI, της CIA και της DIA, μέσω έκθεσής του από το Annual Threat Assessment, αναφέρει ότι η Ρωσία επιχειρεί να υπονομεύσει τη Δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και προχωρά σε δράσεις εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ και κυρίως χωρών που οι κυβερνήσεις τους στήριξαν και στηρίζουν τον Ζελένσκι.

Η εικόνα που περιγράφεται δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μία συνολική στρατηγική άσκησης πίεσης. Αναφέρει κι εκείνος ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες που θεωρεί μη φιλικές, αλλά έχουν το ομόθρησκο και δη χριστιανικό! Επιπλέον, κάνει λόγο για πιθανές δολιοφθορές σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Δηλαδή, ενεργειακά δίκτυα, τηλεπικοινωνίες, ακόμη και πυρκαγιές.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν υπάρχουν υβριδικές απειλές. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι επαρκώς προετοιμασμένη να τις αντιμετωπίσει.

Η δημόσια συζήτηση γύρω από τις υβριδικές απειλές δεν προσφέρεται ούτε για εύκολες υπερβολές ούτε για αφελή υποτίμηση. Όταν ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί οργανισμοί ασφαλείας περιγράφουν συγκεκριμένες μεθόδους επιρροής, παραπληροφόρησης και αποσταθεροποίησης, η Ελλάδα οφείλει να τις αντιμετωπίσει με σοβαρότητα. Γιατί, στις σύγχρονες συγκρούσεις, οι μάχες δεν δίνονται μόνο στα σύνορα. Δίνονται στις οθόνες μας, στην ενημέρωση, στην εμπιστοσύνη των πολιτών και, τελικά, στην ίδια τη συνοχή της Δημοκρατίας.

Ας έχουμε το νου μας… Κι ας ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας και δη σε κάποια ημιφωτισμένα ή σκοτεινά δωμάτια…

Συνταγή: Ντοματοκεφτέδες ή αλλιώς ντοματοτηγανήτες – Νοστιμιά «στο κόκκινο»

Ντοματοκεφτέδες ή αλλιώς ντοματοτηγανήτες - Νοστιμιά «στο κόκκινο»

Μια γευστική δημιουργία που γίνεται στη στιγμή. Ανήκει θα λέγαμε στην κουζίνα «povera» αφού χρησιμοποιούμε φτωχικές πρώτες ύλες για να την φτιάξουμε.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Την συνταγή μου έδωσε ο Γιάννης Συρίγος από την Θηρασιά αλλά εμείς την φτιάξαμε και την απολαύσαμε στην αγαπημένη μου Εύβοια, στη Κορασίδα.

Καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσετε ντοματάκια που είναι πιο νόστιμα αν τύχει μάλιστα να βρείτε αργότερα στις αρχές του καλοκαιριού άνυδρα τότε γίνεται όνειρο…

Πάντως οι ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται όταν είναι αυθεντικοί αλλά γίνονται χυλός που τον ρίχνουμε με κουτάλι σε καυτό ελαιόλαδο… αυτός είναι ο λόγος που λέγονται ντοματοτηγανίτες…

Aν θέλουμε τρίβουμε και λίγο τυρί φέτα πάνω από τους ντοματοκεφτέδες.

Η συνταγή δική σας.

Ντοματοκεφτέδες ή αλλιώς ντοματοτηγανήτες

Ντοματοκεφτέδες ή αλλιώς ντοματοτηγανίτες

Από τον Γιάννη Συρίγο, από τον Μανωλά, Θηρασιάς

Υλικά

1 κιλό ντοματάκια κομμένα στα 4

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Μισή φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Μια πρέζα σόδα μαγειρικής

1 ποτήρι νερό

Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Ντοματοκεφτέδες ή αλλιώς ντοματοτηγανήτες 2

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 20 λεπτά.

Σφίγγουμε το ψωμί στα χέρια μας για να φύγει εντελώς το νερό.

Σε μπασίνα βάζουμε το ψωμί και προσθέτουμε όλα τα υλικά κατά σειρά.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι ώστε να «δέσει» το μίγμα.

Σκεπάζουμε την μπασίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον να αναδυθούν τα αρώματα.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις «κάψει» ρίχνουμε με ένα κουτάλι τον χυλό του ντοματοκεφτέ και μόλις δέσει και ροδοκοκκινήσει τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.

Σε μεγάλη πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και απλώνουμε τους ντοματοκεφτέδες για να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε και τα αρώματα πλημμυρίζουν ….το τραπέζι.

Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο και μεθαύριο, Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης θα μεταβεί στην ‘Αγκυρα, όπου το βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία- Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο ΓΓ Ρούτε υπόσχεται συμβόλαια “δισεκατομμυρίων δολαρίων” για την ενίσχυση της Συμμαχίας

Το ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει ό,τι χρειάζεται, δηλώνει.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε υποσχέθηκε σήμερα συμβόλαια “δισεκατομμυρίων δολαρίων” για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Συμμαχίας, την παραμονή της συνόδου κορυφής στην Άγκυρα. “Θα ανακοινώσουμε νέα συμβόλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επιτρέψουν να προμηθευτούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποτροπή και την άμυνα”, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα.

“Το ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει αυτά τα οποία χρειάζεται”, τόνισε ο Ρούτε ενώπιον των δημοσιογράφων. “Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την προάσπιση της κυριαρχίας της, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να φροντίζουν ότι (το Κίεβο) λαμβάνει αυτά που χρειάζεται” τόνισε, καλώντας “όλους τους Συμμάχους να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους” προς την κατεύθυνση αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ε. Λέκκας από Βενεζουέλα για σεισμούς: Άθικτο το επίκεντρο – Πρωτοφανή τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν

Τι παρατήρησε η ελληνική επιστημονική αποστολή

Πρωτοφανή χαρακτηρίζει ο ομότιμος Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν  με τους σεισμούς 7.2 & 7.5 Mw (USGS) στη Βενεζουέλα, βάσει των καταγραφών της ελληνικής αποστολής. Η αποστολή στη Βενεζουέλα , στην οποία, συμμετείχε επίσης και ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Καρύδης, είχε σαν στόχο την επιστημονική, τεχνική, επιχειρησιακή και ανθρωπιστική συνδρομή στην πληγείσα χώρα.

Στις 24 Ιουνίου, όπως είναι γνωστό, δύο μεγάλοι σεισμοί μεγέθους 7.2 & 7.5 σημειώθηκαν στην παράκτια ζώνη της Βενεζουέλας προκαλώντας χιλιάδες θύματα και τραυματίες, επιπτώσεις στο δομημένο ιστό και τα έργα υποδομής, δυσανάλογες κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που αγγίζουν το 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Τα πρωτοφανή φαινόμενα, τα οποία παρατήρησε η ελληνική αποστολή και αποτελούν μοναδικά γεωδυναμικά γεγονότα είναι τα ακόλουθα:

Οι δύο τεράστιοι σεισμοί εκδηλώθηκαν με χρονική διαφορά της τάξεως των 39”, γεγονός που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν και αποτελεί νέο δεδομένο σεισμικότητας. ‘Αλλοι μεγάλοι δίδυμοι σεισμοί, όπως για παράδειγμα αυτοί της Τουρκίας το 2023 στην Αντιόχεια, είχαν ένα χρονικό παράθυρο της τάξεως τουλάχιστον των 6 ωρών. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η χρονική διαφορά είναι συνήθως μερικά 24ωρα.

Η ρηξιγενής ζώνη, η οποία ενεργοποιήθηκε και έδωσε τους δύο μεγάλους σεισμούς έχει μήκος της τάξεως τουλάχιστον των 300 km (San Sebastian Fault), γενική διεύθυνση ΑΔ, αναπτύσσεται κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής της Βενεζουέλας και οριοθετεί την πλάκα της Νότιας Αμερικής με την πλάκα της Καραϊβικής. Πρόκειται καθαρά για ρήγματα δεξιόστροφης οριζόντιας ολίσθησης.

Καμία βλάβη δεν παρατηρήθηκε στη στενή και επικεντρική περιοχή των σεισμών (San Felipe, Morón, Valencia). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του επικέντρου, ακόμα και παλαιότερες κατασκευές, χωρίς αντισεισμική θωράκιση δεν έπαθαν την παραμικρή ζημιά.

Αντίθετα, συσσωρευμένες εκατοντάδες καταρρεύσεις, αλλά και σημαντικές βλάβες, παρατηρήθηκαν 200 km ανατολικά του επικέντρου στην παράκτια περιοχή La Guaira – Αεροδρομίου, Catia La Mar, Caraballeda. Οι περιοχές αυτές αποτελούν και το μακροσεισμικό επίκεντρο των επιπτώσεων. Οι βλάβες στις ανωτέρω περιοχές αφορούν τόσο κτήρια μικρού ύψους και όγκου, όσο και τεράστια, ψηλά κτήρια 20 και 30 ορόφων.

Αντίθετα στην περιοχή του Caracas δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές βλάβες, παρά μόνο καταρρεύσεις 10 περίπου κτηρίων μεγάλου ύψους και σημαντικού όγκου, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις εκατοντάδες χιλιάδες κατασκευές, οι οποίες συνθέτουν το οικιστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας της χώρας. Εκτιμάται ότι οι ρηξιγενείς ζώνες που διέρχονται από το Caracas, ανήκουν σε ρηξιγενείς δομές παράλληλες με την βόρεια ζώνη, οι οποίες και δεν ενεργοποιήθηκαν.

Οι συσσωρευμένες χιλιάδες καταρρεύσεις κτηρίων με μεγάλο ύψος, τα οποία ήταν θεμελιωμένα σε χαλαρές παράκτιες και ποταμο-χειμάριες αποθέσεις της ακτογραμμής  (μεγάλης ιδιοπεριόδου) συντονίστηκαν με την μεγάλη ιδιοπερίοδο των σεισμικών κυμάτων (λόγω της μεγάλης απόστασης από το επίκεντρο), διαμορφώνοντας έτσι ένα καταστροφικό πλαίσιο, στο οποίο δεν ήταν δυνατό να ανταπεξέλθουν ούτε παλαιότερες, αλλά ούτε νεότερες κατασκευές. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι οι κατασκευές υποβλήθηκαν σε μία ταλάντωση αρκετών λεπτών λόγω της μικρής χρονικής διαφοράς εκδήλωσης των σεισμών. Ειδικότερα, πριν ακόμα περατωθεί η ταλάντωση από τον πρώτο σεισμό, τα κτήρια προσβλήθηκαν από την δεύτερη ταλάντωση, η οποία ήταν ακόμα εντονότερη και μεγαλύτερης διάρκειας.

Χαρακτηριστικό είναι εκτός της στενής παράκτιας ζώνης, με τις γεωλογικές, γεωτεχνικές και εδαφομηχανικές συνθήκες που αναπτύχθηκαν, το γεγονός ότι στις παρακείμενες περιοχές, και στις οποίες αναπτύσσονται μεταμορφωμένοι βραχώδεις γεωλογικοί σχηματισμοί, δεν παρατηρήθηκαν συστηματικές καταρρεύσεις ή βλάβες, καθώς διαμορφώθηκε ένα τελείως διαφορετικό γεωδυναμικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές με πολύ φτωχή ποιότητα κατασκευών και με μεγάλη πυκνότητα δόμησης και πληθυσμού (φαβέλες) παρατηρήθηκαν μηδενικές βλάβες.

Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την Ελληνική αποστολή θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα παρουσιαστεί μέσω του ειδικού επιστημονικού τεύχους “Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies”, που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δείτε Video της αποστολής από drone:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Η Microsoft ανακοίνωσε την απόλυση 4.800 εργαζομένων – Άλλοι 1.600 θα αποχωρήσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2027

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση, με άμεση ισχύ, 4.800 θέσεων εργασίας ή περίπου του 2,1% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναδιάρθρωσης μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματά της. Ο όμιλος, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Ρέντμοντ, στην Πολιτεία Ουάσιγκτον, σκοπεύει να καταργήσει άλλες 1.600 θέσεις εργασίας στην Xbox μέχρι τα τέλη του οικονομικού έτους 2027 (Ιούνιος του 2027), δηλαδή συνολικά οι απολύσεις σε βάθος χρόνου θα ανέλθουν σε 6.400. Οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας που καταργούνται αφορούν τις εμπορικές ομάδες της εταιρείας.

Η Microsoft στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στο μπλογκ της διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμφωνα εξάλλου με την εταιρεία, περισσότεροι από το 30% των εργαζομένων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να αποχωρήσουν, επέλεξαν να συμμετάσχουν πρόσφατα σε ένα πρόγραμμα εθελούσιας συνταξιοδότησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ν.Δένδιας στα εγκαίνια του Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων στην Τρίπολη

Στην τελετή εγκαινίων του νέου Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων, στο Αεροπορικό Απόσπασμα Τρίπολης, παρέστη σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αποστολή του Κέντρου είναι η παροχή υψηλού επιπέδου ολιστικής εκπαίδευσης στη δοκιμή νέων συστημάτων drones και αντι-drones και η συμβολή σε ποικίλες αποστολές έγκαιρης προειδοποίησης, επιτήρησης και εκτίμησης καταστάσεων κατά τη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων αναγκών. Με την έναρξη λειτουργίας του, το Κέντρο παρέχει βασική εκπαίδευση στα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα και στα συστήματα παρεμβολών που έχουν αναπτυχθεί από το ΚΕΤΑΚ (Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας). Παράλληλα, προγραμματίζεται η αξιοποίηση προσομοιωτών FPV.

Σημειώνεται ότι ο κ.Δένδιας περιηγήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίες, όπου πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις λειτουργίας Flight Simulator, live εικόνας CATIII, HERON και drones σε αποστολή Προστασίας Δυνάμεων και Επιτήρησης Μονάδας.

«Θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Είναι για εμένα μεγάλη χαρά σήμερα και στιγμή μεγάλης υπερηφάνειας που βρίσκομαι εδώ στην Τρίπολη,  στα εγκαίνια του Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων. Μια δέσμευση, ένα στοιχείο της συνολικής μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεκίνησε τον Γενάρη του 2024 υπό την επικεφαλίδα«Ατζέντα 2030». Μια ολιστική προσέγγιση προστασίας της Πατρίδας μας, βασισμένη σε μια βασική, κύρια και θεμελιώδη παραδοχή: ότι πρέπει να αλλάξουν όλα”, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ.Δένδιας και προσέθεσε:

“Οι κύριοι Αρχηγοί, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός της Αεροπορίας διατύπωσαν με σαφήνεια τον ρόλο που τα Μη Επανδρωμένα παίζουν στις σύγχρονες συγκρούσεις.

 Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να σας πω, κάνουμε μια πολύ συγκροτημένη προσπάθεια. Έχουν δημιουργηθεί, όπως ξέρετε, οι τρεις παραγωγικές βάσεις για Μη Επανδρωμένα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρομαι στο 306 Εργοστάσιο Βάσης, στο 316 Εργοστάσιο στην Ξάνθη και το καινούργιο εργοστάσιο στη Μαλακάσα, το οποίο θα μπορέσει να μας δώσει μια ευρύτατη παραγωγική δυνατότητα. Όμως απαραίτητο συμπλήρωμα της δυνατότητας παραγωγής Μη Επανδρωμένων Ι, ΙΙ και τελικά ΙΙΙ κατηγορίας είναι η παραγωγή στελεχών που μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα Συστήματα. Και σήμερα, εγκαινιάζουμε ακριβώς αυτό όσον αφορά τα αεροχήματα: Το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης, με το οποίο θα προετοιμάζουμε πιλότους Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων”.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημείωσε:”Πέρα από κάθε περιττή μετριοφροσύνη, θέλω να σας πω ότι η πατρίδα μας έχει τη φιλοδοξία το 2030 να είναι η ισχυρότερη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρήση Αυτόνομων Οχημάτων στον αέρα, στη θάλασσα, στη στεριά. Θα επιδιώξουμε αυτόν τον στόχο με συνέχεια και συνέπεια, διότι είναι ένας στόχος απαραίτητος για τη διασφάλιση του μέγιστου αγαθού, της εθνικής μας επιβίωσης.

Η ανθρωπότητα έχει περάσει σε μια εποχή που ισχύ παράγει η πραγματική δυνατότητα και όχι το δίκαιο. Κατά συνέπεια, ακριβώς για να προασπίσουμε το δίκαιο οφείλουμε να δημιουργήσουμε παράγοντες ισχύος. Διαβάζω τον τελευταίο καιρό ένα βιβλίο για την ελληνική Ιστορία, του γνωστού Ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου – νομίζω ότι το έχω ξαναπεί. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Πάντοτε εκ των υστέρων». Οφείλω να πω ότι αν κοιτάξετε το σήμα του νέου Κέντρου θα δείτε ότι πρώτη λέξη είναι «ΠΡΟΟΡΑΝ», προβλέπειν, βλέπει μπροστά”.

Καταλήγοντας επισήμανε:”Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή, έχει έρθει η στιγμή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά για την πατρίδα μας γενικότερα, για την πορεία της Ελλάδας σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον του 21ου αιώνα να αναστρέψουμε το «πάντοτε εκ των υστέρων», να γίνουμε προμηθείς και όχι επιμηθείς, και το βιβλίο αυτό όταν κάποτε θα γραφεί από έναν ίσως άλλον ιστορικό να έχει τον τίτλο «Πάντοτε πλέον εκ των προτέρων».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Βλάσης, ο βουλευτής Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο δήμαρχος Τριπόλεως Κώστας Τζιούμης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Επιφάνιος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μανδρώνης ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Εμμανουήλ Δολιανίτης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ιωάννης Τρουπής, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου της ΕΛΑΣ Υποστράτηγος Ηλίας Αξιοτόπουλος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Τρίπολης και Καλαμάτας.

Επίσκεψη Ν.Δένδια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τρίπολη ο κ.Δένδιας μετέβη στη συνέχεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό.

Σε κοινές δηλώσεις του με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε:

“Σήμερα είναι μεγάλη μου χαρά που μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης των Μη Επανδρωμένων στην Τρίπολη, επισκέφτηκα τον κύριο περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχό, εδώ ακριβώς στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη. Είμαι ευτυχής πρώτον, διότι είχα την ευκαιρία να εκπληρώσω μια υπόσχεση που έδωσα ακριβώς εδώ, κατά την ημέρα της Επετείου της ‘Αλωσης της Τρίπολης από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη πέρυσι, ότι θα δημιουργηθεί εδώ η συγκεκριμένη Σχολή Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων. Μια Σχολή πολύ σημαντική για την «Ατζέντα 2030», τη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Από εκεί και πέρα, όμως, είχα την ευχέρεια να μιλήσω με τον περιφερειάρχη για τοπικά ζητήματα, για το πώς μπορεί το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας να βοηθήσει τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται εδώ στην Πελοπόννησο. Για τα ζητήματα αυτά, θα αναφερθεί ο περιφερειάρχης.

Θα ήθελα όμως να σας πω ότι εμείς προσλαμβάνουμε το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας όχι μόνον ως έναν φορέα παροχής ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη και προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, του συνταγματικού μας χώρου, αλλά επίσης και ως έναν αναπτυξιακό φορέα. Έναν φορέα, ο οποίος μπορεί το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου για την άμυνά του, να το μετατρέψει επίσης και σε δυναμισμό για την ελληνική οικονομία. Σε παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων, σε παραγωγή τεχνογνωσίας, τελικά σε δημιουργία εθνικού πλούτου”.

Επίσης, ο κ.Δένδιας μετέβη στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Ιωάννη Τρουπή και μέλη του ΔΣ. Ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ.Τρουπή εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη και επισήμανε ότι νιώθει οικεία στην επιμελητηριακή οικογένεια, ενώ τόνισε:”«Για εμένα είναι πολύ μεγάλη μου χαρά, σας λέω ότι από μικρό παιδί νιώθω οικεία στην επιμελητηριακή οικογένεια. Μάλιστα έχω ζήσει εποχές ως νέος δικηγόρος που η Ελλάδα είχε ιδιόρρυθμες προσεγγίσεις και είχε στραφεί εναντίον του επιμελητηριακού θεσμού με προσπάθειες ελέγχου κ.λ.π».

Είπε ακόμη ο κ.Δένδιας:”Αυτή τη στιγμή που η οικονομία αλλάζει, τα Επιμελητήρια είναι ο φορέας αυτός ο οποίος είναι κοντά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – αυτή είναι η ραχοκοκαλιά μας – και μπορεί να τις βοηθήσει να πάνε στην καινούργια εποχή. Και ακριβώς η νέα τεχνολογία έχει τέτοια χαρακτηριστικά που μπορεί να βοηθήσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να σταθούμε δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική περιφέρεια. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, είναι ασύμβατο με την κοινή λογική, αλλά και εθνικά ασύμφορο, να περιοριστεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Φτιάξαμε οδικούς άξονες, με τεράστια δαπάνη του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτοί οι οδικοί άξονες κάπου σκοπεύουν: να διατηρήσουν οικονομική και κοινωνική ζωή στην περιφέρεια. Δεν είναι τουριστικές υποδομές μόνο”.

Επισήμανε ακόμη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας:”Στον βαθμό που μπορώ – ο Κώστας Βλάσης είναι παλιός συνεργάτης και φίλος μου, με τον περιφερειάρχη είχα μια πολύ γόνιμη συζήτηση, είχαμε συνυπηρετήσει επίσης στο υπουργείο Ανάπτυξης – εάν με τις μικρές μου δυνάμεις μπορώ να βοηθήσω, είμαι απολύτως στη διάθεσή σας. Ούτως ή άλλως προσλαμβάνω το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας ως ένα υπουργείο που αφορά μεν την παροχή του αγαθού της ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες, αλλά έχει και μπορεί να αποκτήσει και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Έχει ένα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό. Αν, αντί να δαπανάμε από τα χρήματα αγοράζοντας προϊόντα από τα ξένα ράφια, μπορούμε να δημιουργήσουμε εγγενή παραγωγή, και αυτό είναι δυνατό να γίνει. Παραδείγματος χάριν, στα Αυτόνομα Οχήματα, σαν αυτά που θα εκπαιδεύει το προσωπικό μας στη Διακλαδική Σχολή εδώ, μπορούμε να δημιουργήσουμε, σας διαβεβαιώ, μια νέα πραγματικότητα, και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ούτως ή άλλως, οι πόλεμοι έχουν αποδείξει ότι αυτό που λέγεται «resilience», ανθεκτικότητα μια ελληνική μετάφραση, για να υπάρξει σε μια χώρα, πρέπει η χώρα να έχει η ίδια παραγωγική βάση. Δεν μπορούμε να τα παίρνουμε όλα απέξω. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Κάνουμε λοιπόν μεγάλες κινήσεις σε αυτό. Νομίζω ότι η σύνδεση της περιοχής της Αρκαδίας με τη λογική των Αυτονόμων Οχημάτων στον αέρα, μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλά. Όχι μόνο ως μεταφορά μιας δραστηριότητας εδώ, την οποία ούτως ή άλλως είχα υποσχεθεί, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, θεωρώντας ότι είναι κατά πολύ υπέρτερη της προηγούμενης δραστηριότητας που υπήρχε, των νεοσυλλέκτων οι οποίοι έμεναν κάποιες ημέρες εδώ, και βεβαίως η παρουσία τους είχε ένα οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία. Το καταλαβαίνω, αλλά αυτό είναι άλλης κλάσης αποτύπωμα. Δεν είναι μόνον μεταφορά επίσης πόρων, διότι εδώ θα έρχονται άνθρωποι να εκπαιδεύονται, καταρχήν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά μετά και από την Αστυνομία, και από το Πυροσβεστικό Σώμα, και από την Πολιτική Προστασία. Ελπίζουμε κι από άλλες χώρες, αλλά το κυριότερο είναι ότι αφορά μια νέα τεχνολογία. Βάζει μια περιοχή σε μια άλλη αντίληψη και σε μια άλλη εποχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία-Σύνοδος ΝΑΤΟ: Αύριο στις 15.00 η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ. Το πρόγραμμα του Αμερικανού πρόεδρου

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της 36ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετοχή στις εργασίες της Συμμαχίας και επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και άλλους ηγέτες.

Άφιξη και συνάντηση με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αφιχθεί στην Άγκυρα την Τρίτη 7 Ιουλίου, στις 14:15.

Στις 15:00 θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή υποδοχής στο Λευκό Παλάτι και στις 15:15 θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ίδιο βράδυ, στις 19:05, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Επαφές με ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας περιλαμβάνει σειρά διμερών συναντήσεων και συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο.

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στις 10:30, ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή υποδοχής των ηγετών και στην καθιερωμένη αναμνηστική οικογενειακή φωτογράφιση, πριν λάβει μέρος, στις 11:15, στη συνεδρίαση εργασίας των ηγετών της Συμμαχίας.

Συναντήσεις με Ζελένσκι και αλ Σάραα

Μετά τις εργασίες της Συνόδου, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο της Συρίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Λευκού Οίκου, στις 14:30 ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ στις 15:30 προβλέπεται συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάραα.

Ολοκλήρωση της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:15 και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Τουρκία, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα;

Στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εξεταστούν τέσσερα βασικά θέματα.

Πρώτο θέμα της ατζέντας θα είναι η αμυντική συνεργασία. Ο Τραμπ, με τη δήλωσή του ότι «Πιθανότατα θα κάνω κάτι που θα ικανοποιήσει την Τουρκία», είχε γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο την πρόθεση πώλησης στην Τουρκία κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών αξίας 700 εκατ. δολαρίων. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν η άρση των κυρώσεων CAATSA, η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η πώληση κινητήρων για τα μαχητικά αεροσκάφη KAAN, καθώς και νέα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας.

Το δεύτερο θέμα θα αφορά το εμπόριο. Προγραμματίζεται να εξεταστούν νέα βήματα συνεργασίας με στόχο την επίτευξη διμερούς εμπορικού όγκου 100 δισ. δολαρίων.

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα αποτελέσει το τρίτο βασικό θέμα των συνομιλιών. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας για την Πολιτική Πυρηνική Ενέργεια, κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον το 2025, αναμένεται ότι στις συνομιλίες στην Άγκυρα θα εξεταστούν νέες συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα.

Τέταρτο θέμα της ατζέντας θα είναι οι περιφερειακές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν η συνεργασία για την ανοικοδόμηση της Συρίας, η εξάλειψη της τρομοκρατίας από την περιοχή, η επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η ανοικοδόμηση της Γάζας, η αποτροπή παραβιάσεων της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς και η παύση της δράσης των ηγετικών στελεχών της FETÖ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ