Σαν σήμερα 23 Σεπτεμβρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

480 π.Χ…… ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή κατατροπώνει τον περσικό στόλο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο βασιλιάς των Περσών, Ξέρξης, παρακολουθεί την τραγωδία από το όρος Αιγάλεω.

1821…. Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Έλληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα από τρίμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τρίπολη, όπου είχαν συγκεντρωθεί 40.000 Τούρκοι. Η άλωση της Τριπόλεως αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τους Τούρκους και την πρώτη μεγάλη νίκη της Επαναστάσεως.

 1821…. Την ίδια μέρα, τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Γαλαξίδι.

1846…. Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιόχαν Γκότφριντ Γκέιλ, ανακαλύπτει τον όγδοο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ποσειδώνα.

1863…. Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στην είσοδο του βουλευτηρίου στην Κέρκυρα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΕΝ ΤΩ ΑΡΧΑΙΩ ΤΟΥΤΟ ΙΩΝΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΙΟΝΙΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863».

1868…. Στο Πουέρτο Ρίκο στην πόλη Lares πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα επαναστατικής εξέγερσης, το Grito de Lares. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία της χώρας, καθώς είναι η μοναδική φορά σε 400 χρόνια που επαναστατούν ενάντια στην ισπανική κυριαρχία.

1913…. Ο γάλλος αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός, πραγματοποιεί πτήση 558 μιλίων, από τα οποία τα 437 πάνω από τη θάλασσα, διανύοντας την απόσταση από το Φρεζί, κοντά στις Κάννες, μέχρι την Μπιζέρτα, κοντά στην Τύνιδα. Είναι η μακρύτερη, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, πτήση εκείνης της περιόδου.

1915…. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε παραίτηση. Οι σύμμαχοι αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, παραβιάζοντας την ουδετερότητα.

1924….. η Γερμανία ζητά να γίνει δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών.

1930…. Κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η λάμπα “γλόμπος” στο γερμανό Γιοχάνες Οστερμάγιερ.

1932…. Ενοποιείται η Σαουδική Αραβία.

1942…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Αυστραλοί επιτίθενται κατά των Ιαπώνων στη Νέα Γουινέα.

1943…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταστρέφουν το λιμάνι της Νάπολης και βυθίζουν πολλά πλοία.

1949…. Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε δοκιμή ατομικής βόμβας.

1956…. Το μουσείο της Ακρόπολης, που παρέμενε κλειστό από την περίοδο της κατοχής, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του με νέες αίθουσες.

1964…. Ανοίγει η Όπερα του Παρισιού με καινούργια οροφή, την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Μαρκ Σαγκάλ.

1966…. Διακόπτεται η συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, μετά την ανεξέλεγκτη εισβολή θαυμαστών τους στη σκηνή.

1972…. Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος Φερνινάντ Μάρκος κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, με σκοπό τον περιορισμό της διαφθοράς, της βίας και του πληθωρισμού.

1973…. Το φαινόμενο Χουάν Περόν: Σε ηλικία 78 ετών παίρνει το 61,5% των ψήφων και επιστρέφει στην εξουσία της Αργεντινής ως Πρόεδρος της χώρας. Η δεύτερη γυναίκα του, Ιζαμπέλ, ορίζεται αντιπρόεδρος, τίτλο που η Εβίτα είχε ευγενικά αποποιηθεί.

1980…. Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι αποκτά το δικαίωμα να φυλακίζει χωρίς δίκη.

1993…. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στο Σίδνεϊ τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, 37 χρόνια μετά την Ολυμπιάδα της Μελβούρνης.

1995…. Στην Πάτμο φτάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη.

2000…. Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το 3ο του συνεχόμενο ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ σηκώνοντας 175 κιλά στο αρασέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Την ίδια μέρα η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των 100 μ., με χρόνο 11.12.

2008…… σε σχολείο της Φινλανδίας ο 22χρονος φοιτητής Μάτι Σάαρι σκοτώνει 10 άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

2012….. το Ιράν μπλοκάρει το Google.

2013….. ο τυφώνας Ουσάγκι σκοτώνει 25 άτομα στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Γεννήσεις

Το 63 π.Χ. γεννιέται ο Αύγουστος, ο πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας.

το 1916 γεννήθηκε ο ιταλός πολιτικός και δύο φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, Άλντο Μόρο.

το 1930 ο αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας, Ρέι Τσαρλς.

το 1938 η αυστριακή ηθοποιός, Ρόμι Σνάιντερ.

το 1943 ο ισπανός τραγουδιστής, Χούλιο Ινγκλέσιας.

το 1949 ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο «boss» του αμερικάνικου ροκ.

Θάνατοι

Το 1541 πεθαίνει ο Ελβετός αλχημιστής Φίλιππος Παράκελσος.

Την ίδια μέρα το 1835 πέθανε ο ιταλός συνθέτης, δημιουργός της “Νόρμα”, Βιντσένζο Μπελίνι.

το 1939 ο αυστριακός ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ.

το 1973 ο χιλιανός νομπελίστας ποιητής και διπλωμάτης, Πάμπλο Νερούντα.

το 2004 η συγγραφέας, Διδώ Σωτηρίου («Ματωμένα Χώματα»).

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία – «Αναγνώρισε το SOS»: Πώς μια απλή εξέταση ούρων μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση καρδιαγγειακού κινδύνου

Στη σχέση μεταξύ της υγείας των νεφρών και της καρδιάς και στη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου εστιάζει η διεθνής πρωτοβουλία ενημέρωσης «Αναγνώρισε το SOS», η οποία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου.

Η πρωτοβουλία ενημερώνει για την αλβουμινουρία, την παρουσία δηλαδή αυξημένης ποσότητας της πρωτεΐνης αλβουμίνης στα ούρα, η οποία μπορεί να αποτελεί πρώιμο δείκτη αυξημένου καρδιαγγειακού και νεφρικού κινδύνου και η οποία ανιχνεύεται μέσω μία απλής εξέτασης ούρων.

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Αναγνώρισε το  SOS» με  κεντρικό μήνυμα  «όταν οι νεφροί εκπέμπουν SOS για την καρδιά σου, μην τους αγνοείς», υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη εφτά ιατρικών εταιρειών – της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Ελληνικού Δικτύου Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Επίσης, φέρει την υποστήριξη των ενώσεων ασθενών:  ΕΛΟΔΙ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, και Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Καρδιοπάθειες.

Κατά την παρουσίασή της σε ειδική εκδήλωση  από την Boehringer Ingelheim Ελλάς, ο  καθηγητής Ευάγγελος Παπαχρήστου, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας ανέφερε πως «η Χρόνια Νεφρική Νόσος αποτελεί για το γενικό πληθυσμό ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και συνήθως εξελίσσεται σιωπηλά χωρίς να δίνει συμπτώματα. Σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι αναγκαίος ο πρώιμος έλεγχος της νόσου».

Ο καθηγητής  Κωνσταντίνος Τούτουζας, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέφερε ότι «η καρδιά και οι νεφροί δεν λειτουργούν ως δύο ανεξάρτητα συστήματα. Η παρουσία αλβουμίνης στα ούρα, μπορεί να αποτελεί ένα από τα πρώιμα σημάδια αυξημένου καρδιαγγειακού και νεφρικού κινδύνου. Γι’ αυτό έχει σημασία να μην εξετάζουμε μόνο τη νεφρική λειτουργία, αλλά και την αλβουμινουρία, μέσω του λόγου αλβουμίνης προς κρεατινίνη ούρων (uACR). Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την καρδιαγγειακή και τη χρόνια νεφρική νόσο, που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο του 2026, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη αναγνώριση της νεφρικής νόσου στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, με έλεγχο τόσο του eGFR όσο και της αλβουμινουρίας.».

Από την πλευρά του ο  καθηγητής  Κωνσταντίνος Τσιούφης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, τόνισε: «Η υπέρταση δεν είναι απλώς συνώνυμη των αυξημένων τιμών αρτηριακής πίεσης. Η ουσιαστική αντιμετώπισή της σημαίνει μείωση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου μέσω της προστασίας των οργάνων-στόχων .» Όπως επισήμανε, η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση δεν περιορίζεται στην επίτευξη μιας επιθυμητής τιμής αρτηριακής πίεσης, αλλά αποσκοπεί στη συνολική προστασία της υγείας του ασθενούς».

Ο καθηγητής  Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας σχολίασε: «Στον διαβήτη δεν αρκεί πλέον να γνωρίζουμε μόνο το σάκχαρο και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Πρέπει να γνωρίζουμε και την υγεία της καρδιάς και των νεφρών. Και εδώ το μήνυμα αφορά και τους γιατρούς: eGFR και uACR πρέπει να αποτελούν μέρος του τακτικού, συστηματικού ελέγχου του ανθρώπου με διαβήτη.»

«Η πρωτοβουλία «Αναγνώρισε το SOS»  μετατρέπει το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο σήμα κινδύνου σε κλινικό εργαλείο πρόληψης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους με Αρτηριακή Υπέρταση ή Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, να συζητήσουν με τον γιατρό τους για την εξέταση uACR. Με τον τρόπο αυτό η καμπάνια συμβάλλει στη μετατροπή της έγκαιρης ανίχνευσης, σε έγκαιρη δράση: Περισσότερη ενημέρωση, περισσότερος έλεγχος, έγκαιρη διάγνωση και, τελικά μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Boehringer Ingelheim Ελλάς, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία της εταιρείας στη χώρα, την παραγωγική μονάδα στο Κορωπί και τις πρόσφατες επενδύσεις που ενισχύουν τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας στον όμιλο. Τόνισε ότι «η καινοτομία έχει ουσιαστικό αντίκτυπο μόνο όταν ο κίνδυνος αναγνωρίζεται εγκαίρως», υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία «Αναγνώρισε το SOS», εντάσσεται στη συνολική φιλοσοφία της εταιρείας για ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο δύο κατηγορούμενοι για την «κόντρα» με τις μηχανές που στοίχισε τη ζωή δύο νεαρών

Στο ακροατήριο του Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δικάζεται υπόθεση με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα σε δρόμο όπου διεξάγονταν αυτοσχέδιοι αγώνες ταχύτητας («κόντρες») με μοτοσικλέτες, στο Βαρικό Πιερίας, παραπλεύρως της ΠΑΘΕ.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται δύο άντρες που διώκονται για επικίνδυνη οδήγηση με θάνατο και ηθική αυτουργία στη συγκεκριμένη πράξη.

Το δυστύχημα συνέβη το βράδυ της 10ης Μαρτίου του 2023, όταν δύο μοτοσικλετιστές αναμετρήθηκαν σε ευθεία μήκους 400 μέτρων. Μετά την «κόντρα», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο αναβάτες κινήθηκαν αντίθετα στη διαδρομή αναπτύσσοντας ταχύτητα- άγνωστο εάν προηγήθηκε συνεννόηση μεταξύ τους για έναν δεύτερο γύρο ή όχι.

Κατά την κίνηση της επιστροφής, ο ένας μοτοσικλετιστής συγκρούστηκε με ένα μοτοποδήλατο- «παπάκι» που στο ενδιάμεσο μπήκε στη διαδρομή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα τόσο ο 22χρονος αναβάτης της μίας μοτοσικλέτας όσο και ο 20χρονος αναβάτης του δικύκλου-«παπάκι». Ακόμη τραυματίστηκαν δύο νεαροί- ηλικίας, τότε, 21 και 17 ετών, που παρακολουθούσαν τον αυτοσχέδιο αγώνα.

Κατηγορούμενοι βρίσκονται ο 26χρονος μοτοσικλετιστής που συμμετείχε στην «κόντρα» και ως ηθικός αυτουργός ο 49χρονος ιδιοκτήτης της άλλης μοτοσικλέτας, την οποία φέρεται να είχε παραχωρήσει (μαζί με στολή μοτοσικλετιστή) στον 22χρονο θανόντα.

«’Ακουγα επί χρόνια τα ουρλιαχτά από τις μηχανές»

«Ήρθαν κάποια παιδιά από την κόντρα και με ενημέρωσαν ότι χτύπησε το παιδί» είπε, εξεταζόμενος ως μάρτυρας στο Δικαστήριο, ο πατέρας του 20χρονου- νεκρού αναβάτη του δικύκλου. «Έφυγα απευθείας στο νοσοκομείο, όταν έφτασα πήγα για αναγνώριση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι επί χρόνια άκουγε από το μπαλκόνι του σπιτιού του τα «ουρλιαχτά» από τις κόντρες με τις μηχανές.

«Κάποιος τους προσκαλούσε μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα. Μαζεύονταν δεκάδες παιδιά, από διάφορα χωριά. Έλεγα στους γιους μου εάν πηγαίνετε να κάθεστε σε ασφαλές σημείο» κατέθεσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι οι «κόντρες» γίνονταν με στοιχηματισμό. «Κάποιοι για χρόνια έβγαζαν λεφτά, υπήρχε δόλος». ανέφερε. Ως προς τις συνθήκες θανάτου του γιου του, κατέθεσε ότι «η δεύτερη μηχανή έπεσε στην πλάτη του παιδιού μου». «Προσπαθώ να ζήσω με αυτό, η ζωή μας άλλαξε. Κάναμε το νεκροταφείο σπίτι μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το έκαναν για μόστρα»

Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε, από την πλευρά του, ότι ενημερώθηκε για το «ραντεβού» στην πίστα από κάλεσμα μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο. «’Ακουσα ένα μπαμ και μετά μαυρίλα. Όταν γύριζαν τα παιδιά (μοτοσικλετιστές) βγήκαν τα «παπάκια» στο οδόστρωμα. Και οι δύο “άνοιξαν” γκάζι, ο ένας “έκοψε”. Πιστεύω πως ήθελαν να ξανατρέξουν, το έκαναν για “μόστρα”», κατέθεσε ο μάρτυρας περιγράφοντας τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Τι απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι

Απολογούμενος ο 26χρονος κατηγορούμενος μοτοσικλετιστής είπε ότι είχε πάει στο σημείο 2- 3 φορές ως θεατής και εκείνο το βράδυ «έτρεξε» για πρώτη φορά, διευκρινίζοντας ότι δεν προηγήθηκε «στοιχηματισμός». «Δεν πήγα με πρόθεση να “τρέξω”. Έπιασα κουβέντα με το νεκρό παιδί. Με παρακίνησε ο συγκατηγορούμενός μου. Είπα δεν έχει νόημα γιατί η μηχανή μου ήταν χαμηλότερου κυβισμού και ιπποδύναμης. Πείστηκα τελικά. Στην επιστροφή δεν κάναμε “κόντρα”. Έτρεχα με 100 – 110 χλμ./ώρα, απέφυγα το “παπάκι”», απολογήθηκε.

Καμία ευθύνη δεν αποδέχθηκε ο 49χρονος συγκατηγορούμενός του, ο οποίος ανέφερε ότι τον παρακίνησε ο άτυχος 22χρονος μοτοσικλετιστής να πάει στο σημείο. «Η μηχανή ήταν δική μου, είχα πρόβλημα με τη μέση και δεν οδηγούσα. Πήγα να συναντήσω κάποια παιδιά καθώς αναζητούσα τότε δουλειά στο χώρο της εστίασης. Δεν γνώριζα ότι γίνονται αγώνες στο σημείο», ανέφερε απολογούμενος.

 Η δίκη διεκόπη για το Νοέμβριο και θα συνεχιστεί με την εισαγγελική πρόταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιωάννινα: Κεραυνός σκότωσε κοπάδι και ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε εγκαταστάσεις κτηνοτροφικής μονάδας

Προβλήματα δημιούργησε η αλλαγή του καιρού σε περιοχές στην Ήπειρο. Αν και μικρής διάρκειας τα  καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα με χαλάζι, βροχοπτώσεις και μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σε βοσκοτόπι στα Γιάννενα, σκοτώθηκαν 88 πρόβατα όταν κεραυνός χτύπησε κοπάδι. Ο κτηνοτρόφος που βρισκόταν στο σημείο, δεν τραυματίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την καταγραφή της ζημιάς και τις διαδικασίες αποζημίωσης, καθώς πρόκειται για σημαντικά απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης, στο Προδρόμι Σουλίου ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή, νωρίς το απόγευμα, ισοπέδωσε τμήμα των εγκαταστάσεων κτηνοτροφικής μονάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Qatargate: Κλείνει στο Εφετείο ο φάκελος για το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου – Ανακλήθηκε η εντολή των βελγικών Αρχών

Κλείνει στο Εφετείο ο φάκελος που αφορούσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του βουλευτή της Ν.Δ Δημήτρη Αβραμόπουλου από την βελγική Δικαιοσύνη, καθώς ανακλήθηκε η εντολή από την αρμόδια Αρχή του Βελγίου.

Η υπόθεση αφορούσε ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Βέλγιο για τον ποινικό έλεγχο του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, στην υπόθεση του αποκαλούμενου Qatargate. Μετά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Αβραμόπουλου ενώπιον της εκδούσας Αρχής στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τη βελγική Δικαιοσύνη, το ένταλμα ανακλήθηκε.

Ως εκ τούτου για το Εφετείο Αθηνών, εξέλιπαν όλοι οι λόγοι εκτέλεσης του, για την οποία είχε δοθεί σχετική άδεια από τη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του κ. Αβραμόπουλου και ο σχετικός φάκελος των ελληνικών δικαστικών αρχών έκλεισε. Ο άλλοτε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξαρχής υποστηρίξει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ερευνώμενη στο Βέλγιο υπόθεση, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομη δραστηριότητα.

Σε πολυσέλιδο υπόμνημά που είχε καταθέσει ο βουλευτής κατά τη συζήτηση στη Βουλή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του στο Επίτιμο Συμβούλιο της Fight Impunity, οργάνωση που βρίσκεται στο επίκεντρο της βελγικής έρευνας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Αβραμόπουλος, είχε ρόλο «αποκλειστικά τιμητικό και συμβουλευτικό», χωρίς εκτελεστικές, διοικητικές, οικονομικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες.

Τονίζει δε από την αρχή ο πρώην επίτροπος ότι πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία για τους πρώην επιτρόπους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι αμοιβές του ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, γνωστές στις ελληνικές Αρχές και φορολογημένες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλβανία: Οι εισαγγελείς διαφθοράς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης της επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών

Οι εισαγγελείς που έχουν επιφορτιστεί με υποθέσεις διαφθοράς στην Αλβανία εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης εις βάρος της επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών Βλόρα Χισένι, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στην οποία εμπλέκεται επίσης ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας.

Η ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (Spak) ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι διέταξε να τεθεί σε αναστολή και κατ’ όικον περιορισμό η Χισένι, η οποία θεωρείται ύποπτη για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η Βλόρα Χισένι δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Πρόκειται για το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα,  ο οποίος είναι αντιμέτωπος εδώ και μήνες με ένα κίνημα αμφισβήτησης σε σχέση με ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για ένα τουριστικό συγκρότημα στο νότιο τμήμα της χώρας, που υποστηρίζεται από τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, αξιωματούχος του εγκληματολογικού συνελήφθη επίσης.

Η Χισένι ηγείται από το 2023 της αλβανικής κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHISH). Ο διορισμός της είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Αλβανία λόγω της κοσοβάρικης υπηκοότητάς της και των προηγούμενων καθηκόντων της ως δεύτερης στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Κοσόβου, από τις οποίες και αποπέμφθηκε.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Ιλίρ Πρόντα, ο οποίος αποπέμφθηκε νωρίτερα φέτος, εμφανίστηκε επίσης ενώπιον της Spak σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Η έρευνα θέτει επίσης στο στόχαστρο τον Ερμάλ Μπεκίρι –που συνελήφθη στη Γαλλία στα τέλη Αυγούστου– και τον επιχειρηματία Εργκίς Αγκάσι, που συνελήφθη στις 26 Αυγούστου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τραμπ μετονομάζει την «Τεχνητή Νοημοσύνη» σε «Σούπερ Νοημοσύνη»

Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι στα επίσημα, αμερικανικά κυβερνητικά έγγραφα στο εξής θα χρησιμοποιείται ο όρος «Σούπερ Νοημοσύνη» αντί για «Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)» και επανέλαβε ότι οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους αυτής της τεχνολογίας δεν είναι παρά μια «φάρσα».

«Από αυτή τη στιγμή, όλα τα έγγραφα των ΗΠΑ και, ευελπιστώ, όλου του κόσμου, θα αλλάξουν για να χρησιμοποιούν τον πιο ακριβή όρο «Σούπερ» αντί για «Τεχνητή». Επομένως, είναι σούπερ νοημοσύνη», είπε. Ο Τραμπ απέρριψε για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της AI. «Δεν θα φρενάρω την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που θα είναι μεγαλύτερη από τη βιομηχανική επανάσταση», είπε.

-«Σύντομα» συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας-

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα επιτευχθεί «νωρίτερα απ’ όσο νομίζετε», στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και θα διευθετήσουμε αυτό το θέμα. Θα συμβεί, νομίζω, νωρίτερα απ’ όσο περιμένετε», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

-«Η Κούβα θα πέσει»-

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε από το βήμα του ΟΗΕ ότι η Κούβα «θα πέσει», χωρίς να διευκρινίσει το πώς θα γίνει αυτό, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί μια «αλλαγή εκ βάθρων» στο νησί. «Το κομμουνιστικό καθεστώς είναι υπό πίεση, την ισχυρότερη που έχει βιώσει ποτέ (…) Θα πέσει», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αβάνα και προβλέποντας ότι «η ελευθερία θα έρθει στην Κούβα».

«Είναι ένα απολύτως αποτυχημένο κράτος και (το καθεστώς) θα πέσει», υποστηριξε. «Ο κομμουνισμός δεν θα έρθει ποτέ στην Αμερική, αλλά η ελευθερία θα έρθει στην Κούβα», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η αντιπροσωπεία της Κούβας αποχώρησε από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

-Δύο αμερικανικές βάσεις στη Γροιλανδία-

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να κατασκευάσουν «δύο πολύ μεγάλες στρατιωτικές βάσεις» στη Γροιλανδία, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Δανία και την κυβέρνηση του αρκτικού νησιού. «Θα ξεκινήσουμε αμέσως να αναπτύσσουμε μια σημαντική στρατιωτική παρουσία στα κατάλληλα σημεία. Θα κατασκευάσουμε δύο πολύ μεγάλες βάσεις», προανήγγειλε.

-Επίθεση στο ΔΠΔ-

Ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση σε μια σειρά οργανισμών του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τους «αριστερούς» και «υπέρ της παγκοσμιοποίησης». Στο στόχαστρό του μπήκε ιδίως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο κατηγόρησε ότι είναι «ανεξέλεγκτο».

«Καλώ όλες τις χώρες μέλη του ΔΠΔ να αποσυρθούν επισήμως και αμέσως από αυτόν τον ανεξέλεγκτο θεσμό», τόνισε, κάνοντας λόγο για μια «μοχθηρή ομάδα ανθρώπων». Οι ΗΠΑ αντιτίθενται πλήρως στο ΔΠΔ και δεν θα επιτρέψουν να οδηγηθούν Αμερικανοί στρατιώτες σε δίκες-παρωδία ενώπιον ενός αντιαμερικανικού δικαστηρίου, πρόσθεσε.

-Διαδήλωση κατά του Ιράν-

Στην αρχή της ομιλίας του ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να «εξαλείψει» το Ιράν, εφόσον δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία. «Πρέπει να λάβω μια σημαντική απόφαση. Να γίνει μια συμφωνία με το Ιράν που θα τους επιτρέψει να ανοικοδομήσουν και να δημιουργήσουν μια πολύ σπουδαιότερη χώρα απ’ ότι ήταν ποτέ; Ή να εξαλείψω την Ισλαμική Δημοκρατία, και γρήγορα, χωρίς να τους δώσω ποτέ την ευκαιρία να σκοτώσουν και να καταστρέψουν ανθρώπους και χώρες ξανά;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει αμέσως:

«Να τους οδηγήσω στην κόλαση χωρίς πιθανότητα επιβίωσης και χωρίς ελπίδα για μελλοντικό μεγαλείο επί γενιές; Αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε μια συμφωνία αμέσως μετά τις εκλογές» στις ΗΠΑ. Έξω από την έδρα του ΟΗΕ είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνθρωποι που διαδήλωναν κατά της ιρανικής κυβέρνησης. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ στα οποία είχαν γράψει συνθήματα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και κατήγγειλαν τη δικτατορία.

Μετά την ομιλία του ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τουλάχιστον 11 ηγέτες, σε διμερείς επαφές ή σε ομαδικές συνεδριάσεις.

Αργότερα απόψε θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη μεταβατική πρόεδρο της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν και τους εκπροσώπους των χωρών του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Κατάρ). Δεν αποκλείεται να γίνουν προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμά του.

Αργά το βράδυ θα συναντηθεί με δεκάδες άλλους σε μια δεξίωση για τους ηγέτες. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ»: Προβολή ταινίας από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στη ΒΙΒΟΝ

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, η ταινία «Στα ίχνη των στιγμών», σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Φατούρου έρχεται στη ΒΙΒΟΝ, για να μας ταξιδέψει στην Λευκάδα της δεκαετίας του ’60, μέσα από ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο, που δημιούργησε μέλος ελβετικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τις αυθόρμητες εικόνες που γίνονται παράθυρα σε στιγμές και σχέσεις ανθρώπων που, σε σκληρό περιβάλλον, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Μέσα από αυτές καταγράφονται η συνύπαρξη, η επιβίωση, η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός ως κληρονομιά. Η Λευκάδα λειτουργεί ως τόπος-αντανάκλαση μιας κοινής εμπειρίας σε ορεινά και ημιορεινά μέρη της χώρας και ζωντανεύει μια εποχή που δεν επιστρέφει.

Η προβολή αποτελεί συνέχεια της δράσης «Προορισμός: Ταξίδι» του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στη ΒΙΒΟΝ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026

«Στα ίχνη των στιγμών»
Σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Φατούρου

Ώρα έναρξης: 20:30

Διεύθυνση: ΒΙΒΟΝ, Χατζημαλούση 17, Νάουσα

Διάρκεια προβολής: 119’

Λόγω των περιορισμένων θέσεων, απαραίτητες οι κρατήσεις στο 23320 24993.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η εκδήλωση προσφέρεται με ελεύθερη είσοδο. Για όσους το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής συμβολικής δωρεάς 5€ ως στήριξη στο έργο της ΒΙΒΟΝ κατά την είσοδο στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Το σταθερό ωράριο λειτουργίας της ΒΙΒΟΝ
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-17:00
Παρασκευή, Σάββατο 10:00-20:00
Κυριακή 10:00-15:00
Δευτέρα κλειστά

Δίνουμε αίμα, σώζουμε ζωές – Εθελοντική Αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξάνδρειας

Ο Ιερός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξάνδρειας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στα πλαίσια του εορτασμού του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλη, δεύτερου προστάτου της ενορίας, σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βεροίας.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026, από τις 9:00 έως τις 13:00, στον γυναικωνίτη του Ναού. «Ο πρώτος αιμοδότης είναι ο Χριστός», οπότε ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του: δίνουμε αίμα, σώζουμε ζωές!

Messenger creation B6BA2E46 6151 467B 8DC1 7AFAD20A78F1

Ρ. Δούρου: “Επτά χρόνια η ίδια μεθοδολογία για την απομείωση του δημοσίου συμφέροντος: από τις υπηρεσίες, το νερό, τον πολιτισμό ως τις ζωές μας”

Συνάντηση της Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου, με τις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες των Μηχανικών του Δημοσίου.

“Επτά χρόνια η ίδια μεθοδολογία για την απομείωση του δημοσίου συμφέροντος: από τις υπηρεσίες, το νερό, τον πολιτισμό ως τις ζωές μας” σχολίασε καυστικά η Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, για την κυβερνητική πολιτική κατά τη σημερινή της συνάντηση με εκπροσώπους των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών των Μηχανικών του Δημοσίου, Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. στη Βουλή.

Η Ρένα Δούρου ενημερώθηκε για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί του Δημοσίου τομέα, διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά τον προφανή στόχο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την “ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου προς όφελος των ιδιωτών ημέτερων του Μεγάρου Μαξίμου”.

Η Πρόεδρος της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ., Ειρήνη Μπεκιάρη, αναφέρθηκε στις εξαιρετικά χαμηλές απολαβές που παρατηρούνται στον κλάδο, απαιτώντας την επαναφορά του ειδικού επιδόματος που έχει πάψει να καταβάλλεται από το 2011. “Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για να αναγνωρίσει τόσο τις ευθύνες μας όσο και το έργο που παρέχουμε ως δημόσιοι υπάλληλοι” τόνισε καταληκτικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ., Δημήτρης Πετρόπουλος, αναφέρθηκε “στα κίνητρα προσέλκυσης που πρέπει να προκριθούν για να έρθουν μηχανικοί στη δημόσια Διοίκηση”. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι άγονοι, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι “μόλις το 30% των μηχανικών αποδέχεται τη θέση διορισμού που βγαίνει”.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στο πλευρό των Μηχανικών του Δημοσίου και τα δίκαια αιτήματα τους για αντιμετώπιση της ακραίας υποστελέχωσης αλλά και αποκατάσταση των αποδοχών τους. Καταλήγοντας μίλησε για τη σημαντική συμβολή των Μηχανικών στον Δημόσιο τομέα και θυμίζοντας ότι είχε “την τύχη να συνεργαστεί με τους συναδέλφους τους”, είπε ότι αυτή “είναι μια δουλειά που δεν αφορά τα δικά τους αιτήματα, αφορά την ασφάλεια των ζωών μας”.

Το παρών στη συνάντηση έδωσε, μεταξύ άλλων, και η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Διευθύντρια της Κ.Ο., Νατάσα Γκαρά.