Ραβανί με ινδοκάρυδο – Γεύση Ανατολής

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται πολύ εύκολα και αρέσει πολύ.

Στη Μέση Ανατολή το λένε Μπασμούσα, ενώ στη Βέροια που είναι διάσημο λέγεται ρεβανί.

Ένα γλυκάκι της κουζίνα povera, καμωμένο με υλικά, που έχουμε στην κουζίνα μας.

Η καρύδα που χρησιμοποιούμε του δίνει μια εξωτική πινελιά…

Ραβανί με ινδοκάρυδο 1

Ραβανί με ινδοκάρυδο

Υλικά για 6 άτομα

340 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

60 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο ή σε νιφάδες

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.γ baking powder

120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

160 ml σπορέλαιο

2 αυγά

1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι

150 γρ. ζάχαρη

200 ml νερό εμφιαλωμένο

8 σταγόνες λεμονιού

Ραβανί με ινδοκάρυδο 2

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρολίτσα ανακατεύω τη ζάχαρη με το νερό.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι για 3-5 λεπτά.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το ραβανί.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, την καρύδα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 20×30 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC στο αερόθερμο για 30-35 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια.

Όπως είναι ζεστό το γλυκό ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σιγά σιγά μέχρι να απορροφηθεί.

Ραβανί με ινδοκάρυδο 3

Κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Αν θέλουμε το συνοδεύουμε με παγωτό καϊμάκι ή σαντιγί ή σκέτο.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 14-01-2026

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά όπου θα σημειωθούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια το πρωί τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 11 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 και τοπικά στα νότια τους 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στα νότια 5 και το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15-01-2026
Γενικά αίθριος καιρός. Από το βράδυ αραιές νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και κυρίως στα δυτικά θα σημειωθούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 12 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 με 17 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Νωρίς το πρωί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1129…. Στο συμβούλιο της Τρουά ο Ποντίφικας Ονόριος ο 2ος αναγνωρίζει επίσημα τους Ιππότες του Ναού (Ναΐτες).

1514…. Ο Πάπας Λέων Ι’ εκδίδει παπική βούλα εναντίον της δουλείας.

1539…. Η Ισπανία προσαρτά την Κούβα.

1639…. Υιοθετείται στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ το πρώτο Σύνταγμα στην ιστορία των αμερικανικών αποικιών, που ονομάστηκε “Θεμελιώδεις Αρχές”.

1690…. O γερμανός οργανοποιός Γιόχαν Ντένερ από το Νυρεμβέργη κατασκευάζει το πρώτο κλαρινέτο.

1761…. Η τρίτη μάχη του Πανιπάλ μεταξύ Ινδών και Αφγανών. Η νίκη των Αφγανών εξασθενίζει σημαντικά την Ινδία και καθιστά δυνατή την κατάληψή της από τους Βρετανούς αργότερα.

1784…. Επικυρώνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο η συνθήκη των Παρισίων, η οποία θέτει επίσημα τέλος στην Αμερικανική Επανάσταση.

1814…. Συνθήκη του Κιέλου: Η Δανία παραχωρεί τη Νορβηγία στη Σουηδία και λαμβάνει τμήμα της Πομερανίας.

1822…. Ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν την Ακροκόρινθο. Οι Τούρκοι παραδίδονται στον Κολοκοτρώνη, ο οποίος παίρνει την ελληνική σημαία, σταυρώνει με αυτή την πύλη και μπαίνει στο φρούριο.

1858…. Ο ιταλός επαναστάτης Φελίτσε Ορσίνι αποπειράται να δολοφονήσει το γάλλο αυτοκράτορα, Ναπολέοντα Γ’. Επιτίθεται με 3 βόμβες στη βασιλική άμαξα. 8 άνθρωποι σκοτώνονται, 142 τραυματίζονται, αλλά ο αυτοκράτορας διασώζεται.

1878…. Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επιδεικνύει το τηλέφωνο στη βασίλισσα Βικτωρία.

1900…. Η όπερα Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Κοντσάντσι της Ρώμης, παρουσία όλης της καλής κοινωνίας.

1907…. Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Κίνγκστον της Τζαμάικα προκαλεί το θάνατο 1000 ατόμων.

1913…. Οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τούρκους στο Μπιζάνι.

1914…. Ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει καινοτομίες στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων της εταιρείας του. Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται τώρα 93 λεπτά για να κατασκευασθεί από 12 ώρες προηγουμένως.

1920…. Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι – Βενιζέλου, με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.

1938…. Ο έλληνας πυγμάχος Αντώνης Χριστοφορίδης κατακτά τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, νικώντας τον γερμανό πρωτοπυγμάχο Γκούσταβ Έντερ.

1943…. Συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Η διάσκεψη διαρκεί έντεκα μέρες και αποφασίζεται ο πόλεμος να τελειώσει μόνο με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, ενώ προγραμματίζεται και η απόβαση στη Σικελία.

1950…. Ο Νικόλαος Πλαστήρας σε συνεργασία με τον Εμμανουήλ Τσουδερό ιδρύει την Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου (ΕΠΕΚ).

1953…. Ο στρατάρχης Τίτο εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

1954…. Η Μέριλιν Μονρόε  παντρεύεται τον θρύλο του Τζο Ντι Μάτζιο στο Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο. Ο γάμος τους, ο δεύτερος και για τους δύο, θα κρατήσει μόνο 9 μήνες.

1965…. Συναντώνται στο Μπέλφαστ για πρώτη φορά μέσα σε 43 χρόνια οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

1969…. Έκρηξη σημειώνεται στο αεροπλανοφόρο “Εντεπράιζ”, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. 27 ναύτες χάνουν τη ζωή τους και 314 τραυματίζονται σοβαρά. 15 αεροπλάνα  καταστρέφονται αλλά το “Εντεπράιζ” δεν απειλείται.

1975…. Προφυλακίζεται ο Δημήτριος Ιωαννίδης για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

1979… Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ προτείνει να καθιερωθεί ως επίσημη αργία η ημερομηνία γέννησης του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

1985…. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κατακτά το 100ό της τουρνουά τένις και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζίμι Κόνορς και της Κρις Έβερτ.

1989…. Χίλιοι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στο Μπράντφορντ της Αγγλίας και ρίχνουν στην πυρά αντίτυπα του βιβλίου του Σαλμάν Ρουσντί “Σατανικοί Στίχοι”, θεωρώντας ότι προσβάλλει το Ισλάμ.

1994…. Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπογράφουν στο Κρεμλίνο ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.

2001…. Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα. Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, το οποίο μεταφέρει ασθενή από την Πάτμο στην Αθήνα, με πέντε επιβαίνοντες καταπέφτει και συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν δύο πιλότοι, η γιατρός, ο νοσηλευτής και ο ασθενής.

2004…. Η σημαία της Γεωργίας με τους πέντε σταυρούς καθιερώνεται ως επίσημη σημαία της χώρας.

2011…. Ιστορική μέρα για την Τυνησία: ύστερα από ένα μήνα βίαιων επεισοδίων σε ολόκληρη την επικράτεια, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς κι εκατοντάδες συλληφθέντες, ο πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι εγκαταλείπει τη χώρα προς άγνωστη κατεύθυνση, τερματίζοντας έτσι 23 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης.

2013….Σημειώνεται επίθεση με καλάσνικοφ κατά των κεντρικών γραφείων της ΝΔ  και το γραφείο του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στη Λεωφόρο Συγγρού. Οι δράστες πυροβόλησαν και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Γεννήσεις

Το 83 π.Χ. γεννήθηκε ο ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός, Μάρκος Αντώνιος,

το 1883 η γαλλοϊταλίδα σχεδιάστρια μόδας, Νίνα Ρίτσι,

το 1919 ο ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός τρεις φορές ,

το 1963 ο αμερικανός σκηνοθέτης, Στίβεν Σόντεμπεργκ

Θάνατοι

Το 1742 πέθανε ο βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός, Έντμουντ Χάλεϊ,  που υπολόγισε τη τροχιά ενός κομήτη και του έδωσε το όνομά του (Kομήτης του Χάλεϊ),

το 1898 ο άγγλος συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος, Λιούις Κάρολ (Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων),

το 1951 ο ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, Γρηγόριος Ξενόπουλος,

το 1957 ο αμερικανός ηθοποιός, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ,. (Καζαμπλάνκα, Το γεράκι της Μάλτας),

το 1977 πέθαναν ο βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Άντονι Ίντεν και η γαλλίδα συγγραφέας, Αναΐς Νιν,

το 2001 ο ηθοποιός, Κώστας Ρηγόπουλος

το 2007 ο ζωγράφος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνογράφος, Βασίλης Φωτόπουλος που κέρδισε το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την ταινία “Ζορμπάς ο Έλληνας”.

Πόρισμα Ειδικής Επιτροπής: Σε «Ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Σε «ψηφιακό θόρυβο», ο οποίος προκλήθηκε, λόγω αποσυγχρονισμού, σε πλειάδα ετερογενών διατάξεων/διεπαφών που καταλήγουν στις εγκαταστάσεις των ΚΕΠΑΘΜ, με αποτέλεσμα την ακούσια ενεργοποίηση/συνεχή εκπομπή κρίσιμου αριθμού πομπών και την υποβάθμιση/διακοπή κρίσιμων τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων, οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων το «μπλακ άουτ», στο FIR Αθηνών, την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως δεν προέκυψαν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης ή εξωγενούς κακόβουλης παρεμβολής. Η πλήρης επαναφορά, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το οποίο και υποβλήθηκε σήμερα στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, επετεύχθη κατόπιν επανασυγχρονισμού/επανεκκινήσεων που ακολούθησαν την επαναδρομολόγηση κίνησης στο δίκτυο κορμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σημειώνεται μεταξύ άλλων, πως για λόγους ασφάλειας πτήσεων, επιβλήθηκε πλήρης περιορισμός χωρητικότητας (zero rate) και εφαρμόστηκαν διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Η επαναφορά των παρεχόμενων υπηρεσιών ήταν σταδιακή, ενώ η πλήρης αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε στις 16:53 τοπική ώρα, μετά από εκούσια ενέργεια του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Με βάση τις Αναφορές στην πλατφόρμα ECCAIRS και την αξιολόγηση της ΑΠΑ, το Περιστατικό κατατάχθηκε ως χαμηλής διακινδύνευσης (Green Area), χωρίς αναφορά παραβίασης ελαχίστων διαχωρισμών. Επιπλέον, δεν προέκυψαν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης ή εξωγενούς κακόβουλης παρεμβολής.

Στο κεφάλαιο, δε, που αφορά στα ζητήματα Αεροπορικής Ασφάλειας αναφέρεται πως δεν διαπιστώθηκε ζήτημα αεροπορικής ασφάλειας υπό την έννοια της έκθεσης αεροσκαφών σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο.

Στο πόρισμά της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το υφιστάμενο σύστημα Επικοινωνιών Φωνής (VCS – Voice Communication System) της ΥΠΑ και κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξή της, βασίζονται σε παρωχημένη τεχνολογία (SDH – Synchronous Digital Hierarchy) που είναι εκτός υποστήριξης από τον κατασκευαστή, χωρίς δυνατότητα παροχής ουσιαστικών εγγυήσεων λειτουργίας.

Στο πόρισμά της, η Ειδική Επιτροπή καταλήγει στις εξής εισηγήσεις:

1) επίσπευση της μετάβασης σε τεχνολογία VoIP (Voice over IP), με την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας – εγκατάστασης και θέσης σε επιχειρησιακή λειτουργία του νέου VCS/RCS (Voice Communication System / Radio Communication System) και των 495 νέων πομποδεκτών,

2) θεσμοθέτηση σταθερού κοινού μηχανισμού άμεσης απόκρισης ΥΠΑ-ΟΤΕ και τυποποιημένων διαδικασιών κρίσεων με δοκιμές/εκπαίδευση υπό εποπτεία ΑΠΑ,

3) ενίσχυση με τηλεμετρία/τηλεχειρισμό και δυνατότητα εκτέλεσης από άκρο σε άκρο διαγνωστικών ελέγχων στα κομβικά σημεία,

4) ενίσχυση εποπτείας ραδιοφάσματος από την ΕΕΤΤ για έγκαιρο εντοπισμό παρεμβολών/ανωμαλιών, καθώς και

5) μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων του ΚΕΠΑΘΜ σε καταλληλότερο περιβάλλον, με στόχο τη μείωση συστημικών επιχειρησιακών κινδύνων και εξαρτήσεων με στόχο να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη και ασφαλής παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

Στην Επιτροπή Διερεύνησης του περιστατικού υπό τον Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Χρήστο Τσίτουρα, συμμετείχαν ως μέλη: ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας, ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Ζαμπακόλας, Μηχανικός Επικοινωνιών Επιτελής ΓΕΕΘΑ, ο υποδιευθυντής εποπτείας φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Νίκος Ηγουμενίδης, εκπρόσωπος του EUROCONTROL (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας), ενώ συμμετείχε ως παρατηρητής και εκπρόσωπος του EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Η Επιτροπή αναγνώρισε ως εμπλεκόμενους φορείς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), από τους οποίους ζήτησε και έλαβε επίσημη αναφορά των δράσεών τους, ενώ αξιολόγησε και τις πληροφορίες που έλαβε από συνεντεύξεις με στελέχη των δύο οργανισμών.

Επισυνάπτεται το ΠΟΡΙΣΜΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ ουσιαστική, ειλικρινής και παραγωγική η συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών

«Η σημερινή, πολύ ουσιαστική και ειλικρινής συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών απ’ όλη τη χώρα νομίζω ότι άνοιξε έναν νέο δρόμο για τον πρωτογενή μας τομέα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση, έγιναν, επίσης, δεκτές ορισμένες νέες προτάσεις, όπως η διεύρυνση των δικαιούχων χαμηλής τιμής ρεύματος κι έγινε, επίσης, μία πρώτη προσέγγιση για μία παραγωγικότερη ανάταξη της αγροτικής πολιτικής μας συνολικά», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Θυμίζω ότι η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ απέδωσε κιόλας τους πρώτους καρπούς, με την ολοκλήρωση όλων των φετινών ενισχύσεων, μάλιστα με ποσά μεγαλύτερα από τα περσινά, ενώ η δικαιότερη κατανομή τους εξασφάλισε πρόσθετα κονδύλια. Με αυτά τα πρόσθετα κονδύλια θα στηριχθούν, πλέον, καλλιέργειες με χαμηλές τιμές αλλά και οι κτηνοτρόφοι μας οι οποίοι «χτυπήθηκαν» από την ευλογιά. Αλλά όχι μόνο. Επιπλέον, οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη.

Τώρα, στο ίδιο καθεστώς εντάσσονται και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση και επί έναν χρόνο αποδεικνύονται συνεπείς. Επίσης, οι αγρότες μας πια δεν θα πληρώνουν Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο και από σήμερα ούτε τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ επιταχύνονται, ενώ, όπως συζητήθηκε και στη συνάντηση, θα υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος στην παραγωγή φυτικών ζωοτροφών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων», συνέχισε.

Και υπογράμμισε: «Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδειξε μεγάλη ανοχή στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ανταποκρίθηκε σε πολλά αιτήματά τους, ζητώντας, όμως, παράλληλα πάντα έναν ειλικρινή διάλογο, όπως τον διάλογο που κάναμε σήμερα. Δυστυχώς, όμως, μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία. Ωστόσο, ύστερα από 45 ημέρες αυτή η ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ.

Εξάντλησε, όμως, και τα όρια της κατανόησής της απέναντι σε έναν κλάδο στο πλευρό του οποίου βρίσκεται εδώ και χρόνια. ‘Αρα, δεν πρόκειται να ανεχθούμε ούτε εκβιασμούς, ούτε παρανομίες, ούτε παραλογισμούς. Και, ασφαλώς, δεν θα αδικήσουμε την υπόλοιπη κοινωνία. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στο εξής και η κυβέρνηση, πιστή στην αλήθεια και στο αποτέλεσμα, με ανοιχτές πόρτες πάντα στον ώριμο και ειλικρινή διάλογο, όμως και ερμητικά κλειστές στο ψέμα, στον λαϊκισμό και σε κάθε είδους απειλές. Αυτόν ακριβώς τον δρόμο έδειξε και η σημερινή παραγωγική συνάντηση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

10ετές ομόλογο: Προσφορά ρεκόρ στα 51 δισ. ευρώ – Το δημόσιο αντλεί 4 δισ. ευρώ

Προσφορά ρεκόρ εκδηλώθηκε στην σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 51 δισ. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί το ποσό των 4 δισ. ευρώ, ενώ μειώθηκε η αρχική καθοδήγηση για τιμολόγηση στο mid – swaps+ 58 μονάδες βάσης (περί το 3,46%) από + 60-65 μονάδες βάσης (περί το 3,48% με 3,53%) που ήταν η αρχική.

Η Ελλάδα αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ εντός του 2026, ώστε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι το 2025 αντλήθηκαν περί τα 7,6 δισ. ευρώ. Επίσης, για το 2026 έχουν προγραμματιστεί πρόωρες αποπληρωμές δημοσίου χρέους ύψους 8,8 δισ. ευρώ

Χθες στη δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 3,35% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (2,80%) να υποχωρεί στο 0,55%. Σημειώνεται ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές συμπίπτει και με την αντίστοιχη του EFSF (European Financial Stability Facility).

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άντλησε χθες από τις αγορές 7 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι περίπου το 1/3 των δανεικών του αναγκών για τη χρονιά . Συγκεκριμένα τα 4 δισ. ευρώ τα άντλησε μέσω 10ετούς ομολόγου με απόδοση 3,125% και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ μέσω τριετούς ομολόγου με απόδοση 2,375%. Και οι δύο εκδόσεις προσέλκυσαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 52 δισ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάριος Θεμιστοκλέους:  Χωρίς πανικό η αύξηση των περιστατικών γρίπης -2,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί

Η αύξηση κρουσμάτων γρίπης και νοσηλειών δεν είναι στα όρια του «πανικού», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο MEGA.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά γρίπης, είναι κάτι αναμενόμενο, δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, η κορύφωση της έξαρσης συνδέεται με το άνοιγμα των σχολείων και την πτώση της θερμοκρασίας, παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση των ιώσεων.

Ο Υφυπουργός Υγείας γνωστοποίησε  πως ήδη έχουν εμβολιαστεί 2,7 εκατομμύρια πολίτες. «Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό αριθμό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να αυξηθεί αυτό το ποσοστό, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για αυτό, και όπως τόνισε «άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες και παιδιά μέχρι 5 ετών, να εμβολιαστούν». Τέλος, ξεκαθάρισε πως υπάρχει διαθεσιμότητα αντιικών φαρμάκων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δανία-ΗΠΑ: «Επιλέγουμε τη Δανία έναντι των ΗΠΑ», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δήλωσε σήμερα ότι, μεταξύ των ΗΠΑ και της Δανίας, η κυβέρνησή του θα επέλεγε τη Δανία, απέναντι στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβει το νησί της Αρκτικής, αυτόνομο έδαφος που υπάγεται στο βασίλειο της Δανίας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια γεωπολιτική κρίση και αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των ΗΠΑ και της Δανίας αυτή τη στιγμή, επιλέγουμε τη Δανία», δήλωσε ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη.

Δίπλα του, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν παραδέχτηκε ότι δεν ήταν εύκολο να αντισταθεί σε αυτό που χαρακτήρισε ως «εντελώς απαράδεκτη πίεση από τον στενότερο σύμμαχό μας».

ΦΩΤΟ:  EPA/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη μείωση του αριθμού των Συνταγματαρχών κατά τις πρόσφατες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις 

Με τις πρόσφατες έκτακτες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, για το 2026, μειώνεται κατά 372 ο συνολικός αριθμός των αξιωματικών βαθμού Συνταγματάρχη και αντίστοιχων των άλλων Κλάδων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Η μείωση έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 5265/2026 («Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Εποχή»), με στόχο την εκλογίκευση της αντιστοιχίας βαθμού – καθηκόντων και τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου της ανεστραμμένης πυραμίδας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στον βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχων των τριών Κλάδων παρέμεινε μεγάλος αριθμός Υγειονομικών (Ιατροί και Νοσηλευτές), προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών Υγείας υψηλού επιπέδου στα μέλη της Στρατιωτικής Οικογένειας, καθώς και στην ελληνική κοινωνία, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καταλήγουν πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό λόγω των μπλόκων

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε ισχύ την ΠΑΘΕ και στην Εγνατία Οδό, στη Δυτική Μακεδονία,  λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας έγινε γνωστό  ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων στην εθνική οδό Κοζάνης- Ιωαννίνων, από τον κόμβο Καλαμιάς έως τον κόμβο Μικροκάστρου.

Ειδικότερα, από την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε ότι λόγω της ύπαρξης γεωργικών ελκυστήρων στην ΠΑΘΕ στο ρεύμα πορείας προς Αθήνα στο ύψος των διοδίων Ν. Μαλγάρων, από το μεσημέρι της Τρίτης και μέχρι νεωτέρας η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ως εξής:

 Από Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα:

  1. i) Για τα οχήματα μικτού βάρους (ΜΒ) έως 20 τόνους:

Π.Α.Θ.Ε. – έξοδος προς Ευζώνους – έξοδος από κόμβο Αγ.Αθανασίου προς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Χαλκηδόνα – Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Βέροιας προς Αλεξάνδρεια.

  1. ii) Για τα οχήματα ΜΒ άνω των 20 τόνων:

Π.Α.Θ.Ε. – έξοδος προς Ευζώνους – έξοδος από κόμβο Αγ.Αθανασίου προς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Χαλκηδόνα – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης προς Γιαννιτσά.

iii) Για τα οχήματα ΜΒ έως 5 τόνους δύναται εναλλακτικά η κυκλοφορία να διεξάγεται ως εξής:

Π.Α.Θ.Ε. – έξοδος προς Χαλάστρα – Μακεδονομάχων (Χαλάστρα) – Κουλακιώτη (Χαλάστρα) – Βενιζέλου (Χαλάστρα) – Λεωφ. Θεσσαλονίκης – Κύμινα – Ν. Μάλγαρα – έξοδος προς Π.Α.Θ.Ε. – Π.Α.Θ.Ε.

 Από Ευζώνους με προορισμό την Αθήνα:

  1. i) Για τα οχήματα ΜΒ έως 20 τόνους:

Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Ευζώνων – έξοδος από κόμβο Αγ. Αθανασίου προς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Χαλκηδόνα – Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Βέροιας προς Αλεξάνδρεια.

  1. ii) Για τα οχήματα ΜΒ άνω των 20 τόνων:

Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Ευζώνων – έξοδος από κόμβο Αγ.Αθανασίου προς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Χαλκηδόνα – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης προς Γιαννιτσά.

iii) Για τα οχήματα ΜΒ έως 5 τόνους δύναται εναλλακτικά η κυκλοφορία να διεξάγεται ως εξής:

Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Ευζώνων – Π.Α.Θ.Ε. ρεύμα πορείας προς Θεσσαλονίκη – έξοδος προς Σίνδο – επαρχιακή οδός Σίνδου – Χαλάστρας – Μακεδονομάχων (Χαλάστρα) – Κουλακιώτη (Χαλάστρα) – Βενιζέλου (Χαλάστρα) – Λεωφ. Θεσσαλονίκης – Κύμινα – Ν.Μάλγαρα – έξοδος προς Π.Α.Θ.Ε. – Π.Α.Θ.Ε.

Συνεχίζει να ισχύει η προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός οδικού οχήματος στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο Καλαμιάς έως τον κόμβο Δυτικής Σιάτιστας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, ως ακολούθως:

-Τα οχήματα που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα, θα εκτρέπονται στην εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων από τον κόμβο  Καλαμιάς και στη συνέχεια από τον κόμβο  Μικροκάστρου θα εισέρχονται στον κάθετο άξονα Α-29 και θα εκτρέπονται εκ νέου στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Δυτικής Σιάτιστας προς Ιωάννινα.

-Τα οχήματα που κινούνται από Ιωάννινα προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Δυτικής Σιάτιστας στον κάθετο άξονα Α-29 και στη συνέχεια από τον κόμβο Μικροκάστρου θα εισέρχονται στην Ε.Ο Κοζάνης-Ιωαννίνων και θα εκτρέπονται εκ νέου στην Εγνατία Οδό από τον Α/Κ Καλαμιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ