Μάριος Θεμιστοκλέους:  Χωρίς πανικό η αύξηση των περιστατικών γρίπης -2,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί

Η αύξηση κρουσμάτων γρίπης και νοσηλειών δεν είναι στα όρια του «πανικού», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο MEGA.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά γρίπης, είναι κάτι αναμενόμενο, δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, η κορύφωση της έξαρσης συνδέεται με το άνοιγμα των σχολείων και την πτώση της θερμοκρασίας, παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση των ιώσεων.

Ο Υφυπουργός Υγείας γνωστοποίησε  πως ήδη έχουν εμβολιαστεί 2,7 εκατομμύρια πολίτες. «Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό αριθμό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να αυξηθεί αυτό το ποσοστό, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για αυτό, και όπως τόνισε «άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες και παιδιά μέχρι 5 ετών, να εμβολιαστούν». Τέλος, ξεκαθάρισε πως υπάρχει διαθεσιμότητα αντιικών φαρμάκων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δανία-ΗΠΑ: «Επιλέγουμε τη Δανία έναντι των ΗΠΑ», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δήλωσε σήμερα ότι, μεταξύ των ΗΠΑ και της Δανίας, η κυβέρνησή του θα επέλεγε τη Δανία, απέναντι στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβει το νησί της Αρκτικής, αυτόνομο έδαφος που υπάγεται στο βασίλειο της Δανίας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια γεωπολιτική κρίση και αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των ΗΠΑ και της Δανίας αυτή τη στιγμή, επιλέγουμε τη Δανία», δήλωσε ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη.

Δίπλα του, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν παραδέχτηκε ότι δεν ήταν εύκολο να αντισταθεί σε αυτό που χαρακτήρισε ως «εντελώς απαράδεκτη πίεση από τον στενότερο σύμμαχό μας».

ΦΩΤΟ:  EPA/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη μείωση του αριθμού των Συνταγματαρχών κατά τις πρόσφατες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις 

Με τις πρόσφατες έκτακτες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, για το 2026, μειώνεται κατά 372 ο συνολικός αριθμός των αξιωματικών βαθμού Συνταγματάρχη και αντίστοιχων των άλλων Κλάδων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Η μείωση έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 5265/2026 («Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Εποχή»), με στόχο την εκλογίκευση της αντιστοιχίας βαθμού – καθηκόντων και τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου της ανεστραμμένης πυραμίδας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στον βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχων των τριών Κλάδων παρέμεινε μεγάλος αριθμός Υγειονομικών (Ιατροί και Νοσηλευτές), προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών Υγείας υψηλού επιπέδου στα μέλη της Στρατιωτικής Οικογένειας, καθώς και στην ελληνική κοινωνία, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καταλήγουν πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό λόγω των μπλόκων

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε ισχύ την ΠΑΘΕ και στην Εγνατία Οδό, στη Δυτική Μακεδονία,  λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας έγινε γνωστό  ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων στην εθνική οδό Κοζάνης- Ιωαννίνων, από τον κόμβο Καλαμιάς έως τον κόμβο Μικροκάστρου.

Ειδικότερα, από την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε ότι λόγω της ύπαρξης γεωργικών ελκυστήρων στην ΠΑΘΕ στο ρεύμα πορείας προς Αθήνα στο ύψος των διοδίων Ν. Μαλγάρων, από το μεσημέρι της Τρίτης και μέχρι νεωτέρας η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ως εξής:

 Από Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα:

  1. i) Για τα οχήματα μικτού βάρους (ΜΒ) έως 20 τόνους:

Π.Α.Θ.Ε. – έξοδος προς Ευζώνους – έξοδος από κόμβο Αγ.Αθανασίου προς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Χαλκηδόνα – Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Βέροιας προς Αλεξάνδρεια.

  1. ii) Για τα οχήματα ΜΒ άνω των 20 τόνων:

Π.Α.Θ.Ε. – έξοδος προς Ευζώνους – έξοδος από κόμβο Αγ.Αθανασίου προς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Χαλκηδόνα – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης προς Γιαννιτσά.

iii) Για τα οχήματα ΜΒ έως 5 τόνους δύναται εναλλακτικά η κυκλοφορία να διεξάγεται ως εξής:

Π.Α.Θ.Ε. – έξοδος προς Χαλάστρα – Μακεδονομάχων (Χαλάστρα) – Κουλακιώτη (Χαλάστρα) – Βενιζέλου (Χαλάστρα) – Λεωφ. Θεσσαλονίκης – Κύμινα – Ν. Μάλγαρα – έξοδος προς Π.Α.Θ.Ε. – Π.Α.Θ.Ε.

 Από Ευζώνους με προορισμό την Αθήνα:

  1. i) Για τα οχήματα ΜΒ έως 20 τόνους:

Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Ευζώνων – έξοδος από κόμβο Αγ. Αθανασίου προς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Χαλκηδόνα – Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Βέροιας προς Αλεξάνδρεια.

  1. ii) Για τα οχήματα ΜΒ άνω των 20 τόνων:

Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Ευζώνων – έξοδος από κόμβο Αγ.Αθανασίου προς Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης – Χαλκηδόνα – Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Εδέσσης προς Γιαννιτσά.

iii) Για τα οχήματα ΜΒ έως 5 τόνους δύναται εναλλακτικά η κυκλοφορία να διεξάγεται ως εξής:

Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Ευζώνων – Π.Α.Θ.Ε. ρεύμα πορείας προς Θεσσαλονίκη – έξοδος προς Σίνδο – επαρχιακή οδός Σίνδου – Χαλάστρας – Μακεδονομάχων (Χαλάστρα) – Κουλακιώτη (Χαλάστρα) – Βενιζέλου (Χαλάστρα) – Λεωφ. Θεσσαλονίκης – Κύμινα – Ν.Μάλγαρα – έξοδος προς Π.Α.Θ.Ε. – Π.Α.Θ.Ε.

Συνεχίζει να ισχύει η προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός οδικού οχήματος στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο Καλαμιάς έως τον κόμβο Δυτικής Σιάτιστας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, ως ακολούθως:

-Τα οχήματα που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα, θα εκτρέπονται στην εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων από τον κόμβο  Καλαμιάς και στη συνέχεια από τον κόμβο  Μικροκάστρου θα εισέρχονται στον κάθετο άξονα Α-29 και θα εκτρέπονται εκ νέου στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Δυτικής Σιάτιστας προς Ιωάννινα.

-Τα οχήματα που κινούνται από Ιωάννινα προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Δυτικής Σιάτιστας στον κάθετο άξονα Α-29 και στη συνέχεια από τον κόμβο Μικροκάστρου θα εισέρχονται στην Ε.Ο Κοζάνης-Ιωαννίνων και θα εκτρέπονται εκ νέου στην Εγνατία Οδό από τον Α/Κ Καλαμιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Οι λύσεις δίνονται μέσα από διάλογο και για αυτό ήρθαμε” τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων και κτηνοτρόφων μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Οι λύσεις δίνονται μέσα από διάλογο και για αυτό είμαστε εδώ τόνισαν οι 25 εκπρόσωποι των 14 αγροτικών μπλόκων και κτηνοτρόφων που έλαβαν μέρος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που διήρκεσε περισσότερο από τρεισήμισι ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εξήγησαν έγινε μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση που αφορούσε τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. “Τέθηκαν όλα τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για συγκεκριμένα μέτρα για τα θερμοκήπια που αφορούν την περιοχή μας, όπως το κόστος παραγωγής εργάτες γης και άλλα” είπε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του Δήμου Φαιστού, Μανώλης Ορφανουδάκης και πρόσθεσε “νομίζω θα βγει κάτι θετικό, και περιμένουμε έμπρακτα όλα όσα ειπώθηκαν”.

Από την πλευρά του ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού, “Πήγασος” από την περιοχή του Κιάτου υπογράμμισε πως “είμαστε σε θέση να πούμε ότι άνοιξε ένας δίαυλος, ο οποίος ξεκίνησε σε μία διάρκεια συζητήσεων τρεισήμισι ωρών που είχαμε, αλλά δεν τελειώνει εδώ”.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει συζήτηση και στη Βουλή με την συμμετοχή των αγροτών, ενώ απαντώντας σε αυτούς που λένε όσους προσήλθαν σε διάλογο, πρόθυμους τόνισε ότι “δεν είμαστε πρόθυμοι, δεν ακολουθούμε κομματικές επιταγές”.

“Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους την επόμενη εβδομάδα για το ευαίσθητο θέμα της ευλογιάς” δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας.

Σημείωσε ότι στην κτηνοτροφία υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πως υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για ενίσχυση του χαμένου εισοδήματος και το 2026 για αυτούς που έχασαν τα ζώα τους από την ευλογιά. Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν βρέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τον αγροτικό τομέα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, τέθηκαν τεχνικά ζητήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, καθώς και θέματα που αφορούν τους νέους αγρότες και την επαγγελματική τους εκπροσώπηση. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, επίσης, η πράσινη μετάβαση, η ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας και η νέα ΚΑΠ, με έμφαση στον πανελλαδικό διάλογο, την ανακατανομή πόρων στους έντιμους αγρότες, τα βασικά και οικολογικά σχήματα, καθώς και τη διασύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή μέσω νέου μοντέλου.

Συζητήθηκαν ακόμη το αυξημένο κόστος παραγωγής, με αναφορές στο ρεύμα και το πετρέλαιο και την ανάγκη επικαιροποίησης της μεθοδολογίας, η ενίσχυση της μηδικής στις «κόκκινες» περιοχές και των θερμοκηπίων, οι αγροτικές υποδομές (αρδευτικά έργα και αγροτικοί δρόμοι), η κλιματική αλλαγή και η λειψυδρία. Στην ατζέντα περιλήφθηκαν επίσης οι εργάτες γης, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η εκπαίδευση των αγροτών, η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης αγροτικής γης, οι τιμές των φυτοφαρμάκων, καθώς και το ζήτημα της ευλογιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Η πρώην αυτοκράτειρα του Ιράν Φαράχ Παχλαβί, η χήρα του Σάχη που ανατράπηκε από την ισλαμική επανάσταση του 1979, κάλεσε σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας που αψηφά το καθεστώς εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Η Φαράχ Παχλαβί, 87 ετών, επανέλαβε την προτροπή του γιου της, του πρώην πρίγκιπα διαδόχου Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος έκανε παρόμοιες δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες και στηρίζει ενεργά τους διαδηλωτές από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται. Το όνομά του ακούγεται τακτικά στις διαδηλώσεις.

«Θυμηθείτε ότι η επιβίωση καμίας κυβέρνησης, η διατήρηση κανενός πλεονεκτήματος, δεν δικαιολογούν να χύνεται το αίμα των συμπατριωτών σας» γράφει η Φαράχ απευθυνόμενη στις δυνάμεις ασφαλείας και ζητώντας τους να ακούσουν «τις κραυγές θυμού» των διαδηλωτών και «να ενωθούν μαζί τους πριν να είναι πολύ αργά».

Οι αρχές του Ιράν έχουν μπλοκάρει το διαδίκτυο από τις 8 Ιανουαρίου, γεγονός που δυσκολεύει την πληροφόρηση. «Ξέρω ότι ζοφερά πνεύματα έκοψαν τα μέσα επικοινωνίας σας με τον κόσμο, από τον φόβο ότι θα ακουστεί η φωνή σας, αλλά να ξέρετε ότι το μήνυμά σας είναι πολύ ισχυρό για να φιμωθεί», διαβεβαίωσε η πρώην αυτοκράτειρα.

Απευθυνόμενη στους Ιρανούς, τους οποίους αποκάλεσε «παιδιά της», πρόσθεσε: «Να είστε δυνατοί και πιστέψτε ότι σύντομα θα γιορτάσετε μαζί την ελευθερία στο Ιράν, ότι το φως θα θριαμβεύσει επί του σκότους».

Η Φαράχ Παχλαβί, η τρίτη σύζυγος του Σάχη, εγκατέλειψε το Ιράν στις 16 Ιανουαρίου 1979 μαζί με τον σύζυγό της, Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, δύο εβδομάδες προτού να επιστρέψει στη χώρα ο ηγέτης της ισλαμικής επανάστασης, αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσίαση του έργου “Roumlouki – Archive” στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Η Αλεξάνδρεια Ημαθίας υποδέχεται με χαρά την εκδήλωση παρουσίασης του πολιτιστικού έργου “Roumlouki – Archive”, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας.

Το «Roumlouki – Archive» αποτελεί ένα ψηφιακό αρχειακό έργο προφορικών ιστοριών του Ρουμλουκιού, που υλοποιήθηκε με την έγκριση και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο τη συλλογή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Το αποθετήριο περιλαμβάνει περισσότερα από 600 τεκμήρια, όπως αφηγήσεις, τραγούδια, μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό και στοιχεία λαϊκής παράδοσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάσωση, τεκμηρίωση και διάχυση της τοπικής ιστορίας και πολιτισμικής μνήμης του Ρουμλουκιού.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Νάντια Μαχά, επιστημονική υπεύθυνη του έργου, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος και τον συντονισμό θα αναλάβει η συντονίστρια του έργου, Χάρις Πατσαβούρα.

invitation ra

Στην εκδήλωση θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό και θα συμμετάσχουν ντόπιοι ομιλητές, οι οποίοι θα μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες, μνήμες και βιώματα από τις κοινότητες του Ρουμλουκιού, αναδεικνύοντας την πλούσια λαϊκή παράδοση και το ανθρώπινο στοιχείο που συνδέει το έργο με την τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακή μουσική, όπου θα ακουστεί ζουρνάς, ενισχύοντας τη σύνδεση με τη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής. Το έργο αναδεικνύει τη σημασία της προφορικής παράδοσης και επιδιώκει να ενισχύσει τη συλλογική μνήμη και πολιτιστική ταυτότητα του Ρουμλουκιού μέσα από τη συνεργασία των κατοίκων και επιστημόνων.

Φορέας υλοποίησης: ΧΟΡΟΔΡΑΣΕΙΣ – ΑΜΚΕ, με έδρα την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Η παρουσίαση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε και να γνωρίσετε από κοντά ένα έργο που αναδεικνύει τη μνήμη, τις ιστορίες και τις παραδόσεις μιας σημαντικής ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας.

ΠΑΣΟΚ-Α. Νικολαΐδης: «Απαιτείται διαφάνεια, λογοδοσία και θεσμική υπευθυνότητα για να ενισχυθεί ο σιδηρόδρομος στην πατρίδα μας» 

Την ανάγκη ενίσχυσης του σιδηροδρόμου στην πατρίδα μας και της αξιοπιστίας του ως μέσο μεταφοράς, μέσα από διαφάνεια, λογοδοσία και θεσμική υπευθυνότητα ανέδειξε ο Βουλευτής Δράμας και υπεύθυνος ΚΤΕ Υποδομών και Μεταφορών Αναστάσιος Νικολαΐδης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HELLENIC TRAIN A.E. 

Αρχικά, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στο ζήτημα της παρουσίασης ενός πλήρους απολογισμού της αρχικής σύμβασης και των σημείων που δεν υλοποιήθηκαν, καθώς και των λόγων που οδηγούν στην τροποποίησή της, μέσα από την απόδοση ευθυνών. Όπως είπε, «σε ζητήματα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι μια συνηθισμένη πρακτική κανείς να μην φταίει για τίποτα. Νομοσχέδια επί νομοσχεδίων, που μπορεί να έρχονται ακόμη και σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους, συμβάσεις και τροποποιήσεις αυτών, αλλά τα πάντα θεωρούνται ότι έγιναν με ορθό τρόπο. Αλλάζουν οι Υπουργοί, αλλάζει ο σχεδιασμός, μηδενίζει το κοντέρ και η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη σημαντικές προτάσεις. Για αυτό και αναμένουμε τον απολογισμό για την αρχική σύμβαση του 2022, τι δεν υλοποιήθηκε και ποιος έχει την ευθύνη». 

Ακόμη, στάθηκε στη μεγάλη εικόνα που έχει σήμερα ο σιδηρόδρομος και στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Στη βασική γραμμή γίνονται πολύ λίγα δρομολόγια, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Υπάρχουν περιοχές με έντονη σιδηροδρομική παράδοση οι οποίες είναι αποκομμένες και τα δρομολόγια γίνονται με λεωφορεία αντί για τρένα. Σε άλλες περιοχές τα δρομολόγια δεν είναι λειτουργικά και δεν αποτελούν ελκυστική επιλογή για τους πολίτες. Τα προβλήματα είναι πολύ συχνά και οι επιβάτες αναγκάζονται να υποστούν ταλαιπωρία κατά τις μετακινήσεις τους με τρένο». 

Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων από την κυβέρνηση, ο κ. Νικολαΐδης έκανε λόγο για «εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται, σχέδια επί χάρτου που δεν γίνονται πράξη, λίστες έργων που θα διορθώσουν την κατάσταση, αλλά εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς». Παράλληλα, άσκησε συνολική κριτική για την κατάσταση των μεταφορών στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση «δεν έχει μπορέσει να βελτιώσει ούτε ένα μέσο μεταφοράς στη μέχρι τώρα θητεία της». Όπως εξήγησε, «εκτός από τον σιδηρόδρομο, αντίστοιχη προβληματική εικόνα υπάρχει και στις αεροπορικές μεταφορές, όπου είχαμε τον πρόσφατο διεθνή διασυρμό της χώρας μας, όπως βέβαια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου ειδικά στην Αθήνα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κοινού, με αποτέλεσμα να οξύνεται το κυκλοφοριακό και οι πολίτες να υποφέρουν καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Επίσης, βασικοί κρίκοι στην αλυσίδα των μεταφορών, όπως είναι οι οδηγοί Ταξί, οι οδηγοί φορτηγών και τα ΚΤΕΛ, έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα και η κυβέρνηση αντί να συμβάλλει στην επίλυσή τους, προκαλεί ακόμη περισσότερα, οδηγώντας συγκεκριμένους κλάδους σε αδιέξοδο. Όλα αυτά αποτελούν σαφείς αποδείξεις ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις. Άλλωστε, αν είχε αυτή την ικανότητα, θα το είχε κάνει στα επτά χρόνια που κυβερνά ήδη και δεν θα περίμενε το τέλος της θητείας της». 

Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, είπε ότι «πρόκειται για μια ετεροβαρή τροποποίηση, η οποία επιβαρύνει δυσανάλογα το δημόσιο, χωρίς αντίστοιχο όφελος». Όπως επεσήμανε, «ο όποιος σχεδιασμός είναι εντελώς ανίσχυρος και δεν δεσμεύει τα δύο μέρη σε μια ξεκάθαρη πορεία αναβάθμισης των σιδηροδρομικών μεταφορών με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα», καθώς οι δύο πλευρές μπορούν να προχωρούν σε τροποποιήσεις ακόμη και σε ετήσια βάση, χωρίς να απαιτείται νομοθετική διαδικασία.

Επίσης, στάθηκε στην απουσία του παραρτήματος με τα δρομολόγια, ένα βασικό στοιχείο για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και σε διάφορα σημεία, τα οποία λειτουργούν επιβαρυντικά για το Δημόσιο, με ενδεχόμενη ανάληψη επιπλέον οικονομικών βαρών, αλλά και για τους πολίτες, καθώς οι προβλέψεις για αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική, με προσαρμογή κομίστρων εντός προκαθορισμένων ορίων, μπορεί να δίνει το δικαίωμα μεγιστοποίησης των κερδών της εταιρείας, όμως αποτελεί πλήγμα σε όσους χρησιμοποιούν το τρένο γιατί προσφέρει χαμηλότερες τιμές.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε: «Ο σιδηρόδρομος πρέπει να αναβαθμιστεί πλήρως στην πατρίδα μας. Για να επέλθει όμως πραγματική αλλαγή απαιτείται κατ’ αρχάς αναγνώριση της τραγικής σημερινής κατάστασης. Δεν γίνεται να πηγαίνουν όλα καλά, αλλά να μην κυκλοφορούν τρένα σε πολλές περιοχές στην πατρίδα μας. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να τα κάνει όλα σωστά, αλλά οι πολίτες, και ειδικά όσοι χρησιμοποιούν το τρένο, να μην έχουν εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο μέσο. Δεν γίνεται να παρουσιάζεται μια ωραιοποιημένη κατάσταση, αλλά η σκληρή πραγματικότητα να είναι εντελώς διαφορετική. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στη μετακύληση ευθυνών, στα αυστηρά μηνύματα και στις λίστες με έργα που δεν υλοποιούνται ποτέ. Χρειάζονται λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις, που θα προέρχονται μέσα από ευρεία διαβούλευση και επιστημονική τεκμηρίωση».

Μικροβίωμα του Εντέρου: Πλήρης Διατροφικός Οδηγός για Υγεία

*Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Γνώριζες ότι το Μικροβίωμα είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα οικοσυστήματα στη Γη και βρίσκεται μέσα σου;

Ως διαιτολόγος, έχω δει από πρώτο χέρι πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν την υγεία, τη διάθεση και τον μεταβολισμό σου. Αλλά το μυστικό δεν βρίσκεται μόνο στα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνεις. Εντοπίζεται και στα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο έντερό σου, γνωστοί ως μικροβίωμα.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί “συγκάτοικοι” σου παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, βοηθώντας στην πέψη, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σου σύστημα και προστατεύοντας την ψυχική σου ευεξία. Και το καλύτερο; Με τις σωστές διατροφικές επιλογές, μπορείς να διαμορφώσεις αυτή την κοινότητα ώστε να λειτουργεί υπέρ σου.

Γιατί να σε νοιάζει το Μικροβίωμα σου;

Η κατανόηση και η υποστήριξή του είναι βασική για καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια και ποιοτική ζωή. Στον οδηγό που ακολουθεί, θα μάθεις πώς να αξιοποιήσεις τη διατροφή σου για να φροντίσεις το μικροβίωμά σου και να το κάνεις σύμμαχό σου στην καθημερινότητά σου.

Τι είναι αυτό το Μικροβίωμα που ζει Μέσα σου;

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο όλων των μικροβίων, όπως βακτήρια, μύκητες ακόμη και ιοί μαζί με τα γονίδιά τους, τα οποία ζουν φυσικά στο σώμα σου. Ξέρω, ακούγεται τρομακτικό, ή ίσως και αηδιαστικό!

Ωστόσο αυτά τα μικρόβια σε βοηθούν να τελέσεις πολλές διεργασίες καθημερινά ζωτικής σημασίας. Εκτός από ευεργετικά μικρόβια υπάρχουν μέσα σου και παθογόνα, ωστόσο, τα μικρόβια αυτά σε υγιή άτομο συνυπάρχουν ειρηνικά σε σχετική ισορροπία και σε κάποιες περιπτώσεις αλληλοβοηθούνται.

unnamed

Μικροβίωμα, Ποια τα είδη και που βρίσκονται;

Μικρόβια κατοικούν σε όλη την επιφάνεια του σώματος σου, ακόμη και στο σάλιο! Τα μικρόβια αυτά ωστόσο μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ανατομική περιοχή, βάσει στην οποία έχει γίνει ο διαχωρισμός που ακολουθεί:

Μικροβίωμα του Εντέρου

Όταν μιλάμε για μικροβίωμα, συνήθως αναφερόμαστε σε αυτό. Πρόκειται για  τη πιο μελετημένη περιοχή του σώματος όσον αφορά το ανθρώπινο μικροβίωμα.

Δεν είναι τυχαία τόσο μελετημένο, καθώς το εντερικό μικροβίωμα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη πέψη και μεταβολισμό θρεπτικών συστατικών, ιδίως των φυτικών ινών, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και σε άλλα πολλά που θα δούμε στη συνέχεια.

Θα μπορούσε να συμβάλλει και στην απώλεια βάρους; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις.

Τα μικρόβια του εντέρου διαταράσσονται συνεχώς από την καθημερινή διαιτητική πρόσληψη σου. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει το τι τρως σε όλο σου το σώμα.

Μικροβίωμα του Δέρματος

Στο δέρμα σου υπάρχουν πάρα πολλά μικρόβια μεγάλης ποικιλίας. Διαφορετικές περιοχές του δέρματος σου, όπως οι λιπαρές ή περιοχές με αυξημένη υγρασία, φιλοξενούν διαφορετικούς μικροβιακούς πληθυσμούς.

Τι το χρειαζόμαστε; Το μικροβίωμα του δέρματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία από παθογόνα, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στη διαμόρφωση των ανοσολογικών αποκρίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  τη συνέχεια του άρθρου.

Δημήτρης Μάντζος: «Ο διάλογος με τους αγρότες δεν πρέπει να είναι μόνο για να βγουν φωτογραφίες, αλλά για να μείνουν ζωντανά τα χωριά και η χώρα μας»

Καλεσμένος στην εκπομπή «NewsRoom» της ΕΡΤnews με τον Γιώργο Σιαδήμα ήταν σήμερα ο Βουλευτής Επικρατείας & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Δ. Μάντζος επανέλαβε πως αυτός «είναι ένας αγώνας επιβίωσης και όχι μία συντεχνιακή διεκδίκηση» και κάλεσε την Κυβέρνηση «να μην εμφανίζει τους αγρότες ως το πρόβλημα, αλλά να δει με σεβασμό τα προβλήματα πίσω από τις κινητοποιήσεις και να αντιμετωπίσει με θάρρος τις πραγματικές προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα».

Καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι «εδώ και εβδομάδες προσπαθεί να βάλει μέσα στα δικά της μέτρα τα αιτήματα των αγροτών και τις τελευταίες ώρες δείχνει να προσπαθεί να βάλει στα δικά της μέτρα και την εκπροσώπησή τους».

Επανέλαβε την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ για ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο: «Ο διάλογος πρέπει να γίνει για την ουσία, όχι για την επικοινωνιακή διαχείριση της Κυβέρνησης, τις φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα. Δεν είναι αυτός ο διάλογος που επιζητούν οι αγρότες και χρειάζεται η κοινωνία. Εμείς λέμε να γίνει διάλογος με όλους τους αγρότες, με τη συλλογική τους εκπροσώπηση, ώστε να υπάρχουν απαντήσεις και λύσεις».

Ο Δ. Μάντζος έθεσε ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που η Κυβέρνηση επέλεξε να συναντήσει διαφορετικές εκπροσωπήσεις από αυτές που ορίστηκαν: «Είχαμε χαιρετίσει τη θετική εξέλιξη της συνεννόησης των αγροτών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από χθες υπάρχει αυτή η δυσκολία από την πλευρά της Κυβέρνησης να τους δει. Γιατί υπάρχει αυτή η νέα εξέλιξη; Αυτά πρέπει να απαντηθούν.

Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να τηρήσει το λόγο της, έστω και τώρα, και να βρει λύση για όλους. Δεν μπορώ να ακούω τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του αρμόδιου Υπουργείου (!), να λέει “όσο λιγότεροι τόσο το καλύτερο για να συνεννοηθούμε”. Δεν πάει έτσι. Τι σημαίνει αυτό; Είναι θέμα χωροταξίας; Δεν χωράει το γραφείο του Πρωθυπουργού; Υπάρχουν και άλλες ευρύχωρες αίθουσες».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, παράλληλα, τη σημασία του διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες, αναφέροντας πως «δεν είναι διάλογος για να έχουμε δημοσιεύματα και καλές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση μετά. Είναι διάλογος για να μείνουν ζωντανά τα χωριά μας, η ύπαιθρος χώρα, η χώρα μας. Για να έχουμε διατροφική επάρκεια, να έχουμε τρόφιμα στα ράφια των αγρών, να έχουμε και ανθρώπους που θα μπορούν να προκόβουν στον τόπο της κατοικίας τους και να υπάρχει και δημογραφική ανάταξη της επαρχίας. Αν δεν το δούμε αυτό, εθελοτυφλούμε. Δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό».

Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των ανοικτών δρόμων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «το κλειδί το έχει η Κυβέρνηση. Πρέπει επιτέλους να το χρησιμοποιήσει, να καλέσει όλους τους αγρότες, να δεσμευτεί ενώπιών τους ότι εννοεί τα μέτρα τα οποία προτείνει, να τα νομοθετήσει στη Βουλή και να συνεχίσει έναν συλλογικό διάλογο για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής».

Κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελθείσα πολιτική κίνηση της Μαρίας Καρυστιανού, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι «μέχρι να αποτυπώσει με επίσημους όρους την πολιτική της βούληση παραμένει η μητέρα που έχασε το παιδί της με τραγικό τρόπο σε ένα εγκληματικό δυστύχημα, που μαζί με τους υπόλοιπους γονείς δίνει και θα δίνει έναν αγώνα για τη δικαιοσύνη. Από τη στιγμή, όμως, που θα υπάρξει πολιτική έκφραση θα κριθεί και εκείνη όπως όλοι μας κρινόμαστε καθημερινά πάνω στις πολιτικές θέσεις τις οποίες θα εκφράσουμε. Αλλά, μέχρι να γίνει αυτό. προφανές είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής  δημοσκοπική πρόβλεψη ή πρόγνωση».

Ξεκαθάρισε ότι για το ΠΑΣΟΚ πολιτικός αντίπαλος είναι αποκλειστικά η Νέα Δημοκρατία, απέναντι στην οποία «έχουμε συγκεκριμένη ταυτότητα και συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάτι που μας διακρίνει από άλλες δυνάμεις. Με τη συλλογική μας δουλειά, το πολιτικό μας προσωπικό, το ήθος και την καθαρή μας ματιά μπορούμε να εμπνεύσουμε την πολιτική αλλαγή. Είναι στο χέρι μας, με ενότητα και αποφασιστικότητα, να το πετύχουμε».

«Δεν θεωρούμε ότι οι ιδέες και τα πολιτικά προγράμματα έχουν πεθάνει και ότι όλα είναι μία ασαφής δημόσια σφαίρα. Υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν πολιτικές απόψεις, υπάρχουν ιδεολογίες και αυτές μας διακρίνουν. Είμαστε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και θέλουμε με το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα να εμπνεύσουμε την πολιτική αλλαγή», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.