Από 13 Ιουλίου οι εγγραφές στις Δημόσιες ΣΑΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου ανοίγουν οι εγγραφές στις Δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το έτος κατάρτισης 2026-2027. Σύμφωνα με τον οργανισμό οι εγγραφές θα γίνονται έως και την Τρίτη, 15 Σεπτεμβίου 2026.

Για το έτος κατάρτισης 2026-2027 θα λειτουργήσουν, με πρωινό ωράριο, έξι Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων, προσφέροντας συνολικά επτά ειδικότητες, οι οποίες καλύπτουν σημαντικούς τομείς της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και των εφαρμοσμένων τεχνών.

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα θα λειτουργεί η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκόμος, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.

Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική, οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Κηποτεχνικών Εφαρμογών και Έργων Πρασίνου.

Στη Νεμέα υπάρχει η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας ενώ στην Καλαμπάκα θα παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.

Σημειώνεται ότι η φοίτηση στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι δωρεάν και έχει διάρκεια πέντε εξαμήνων, τα οποία περιλαμβάνουν τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής ‘Ασκησης.

Επίσης, η Πρακτική ‘Ασκηση μπορεί να πραγματοποιείται και σε δομές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε αντικείμενα συναφή με την ειδικότητα φοίτησης, προσφέροντας πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία.

Όπως τονίζει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην ανακοίνωσή του, παρέχει, με δικές του δαπάνες, δωρεάν στέγαση και σίτιση σε συγκεκριμένο αριθμό καταρτιζομένων ανά Σ.Α.Ε.Κ., σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Η παροχή αυτή δεν ισχύει για τη Σ.Α.Ε.Κ. Αττικής (Κτήμα Συγγρού Αμαρουσίου).

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι απόφοιτοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.), σύμφωνα με τον Ν. 4763/2020, η οποία τους παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την απόκτηση τίτλου Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση 360.000 ευρώ στην οικογένεια 15χρονου θύματος θανατηφόρου περιστατικού με καραμπίνα

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή αγωγή οικογένειας 15χρονου που έχασε τη ζωή του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τον Απρίλιο του 2022. Η υπόθεση αφορούσε τον θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού από κυνηγετική καραμπίνα μέσα στο σπίτι ανήλικου φίλου του.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 360.000 ευρώ για ψυχική οδύνη, καθώς και δικαστικά έξοδα και τόκους, σε βάρος του τότε ανήλικου δράστη και των γονέων του.

Το Δικαστήριο, κατά πληροφορίες, έκρινε ότι οι γονείς του δράστη υπέχουν αστική ευθύνη λόγω πλημμελούς εποπτείας και ανεπαρκούς φύλαξης του όπλου, ενώ συνεκτίμησε και τη συμπεριφορά του ανήλικου μετά το περιστατικό, καθώς και προηγούμενη συμπεριφορά του.

Η παραπάνω εξέλιξη έγινε γνωστή με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο συνεργατών του Αλέξη Κούγια που χειρίστηκε την υπόθεση εκπροσωπώντας την οικογένεια του 15χρονου.

Σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ο νεαρός τιμωρήθηκε από το αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων με επιβολή αναμορφωτικών μέτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνελήφθησαν οι γονείς του 5χρονου που παρασύρθηκε με φουσκωτό στρώμα στη Λήμνο

Σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προχώρησαν οι λιμενικές Αρχές στη Λήμνο, όταν ανήλικος που επέβαινε σε φουσκωτό στρώμα παρασύρθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Πλατέως, δυτικά του νησιού.

Μετά την ενημέρωση του Λιμεναρχείου Μύρινας, ενεργοποιήθηκε άμεσα το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, τρία ερασιτεχνικά σκάφη, καθώς και περιπολικό όχημα του ΛΣ από ξηράς, ενώ σε ένα από τα σκάφη επέβαινε και στέλεχος της λιμενικής Αρχής.

Ο πεντάχρονος εντοπίστηκε και περισυνελέγη από ναυαγοσωστική λέμβο, μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην ακτή και διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του.

Από το Λιμεναρχείο Μύρινας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι δύο 37χρονοι αλλοδαποί κηδεμόνες του παιδιού, υπήκοοι Ρουμανίας, με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ά. Γεωργιάδης: Θρίαμβος η λειτουργία των δωρεάν  απογευματινών χειρουργείων, μειώθηκε η λίστα αναμονής κατά 98%

Όταν φτάσουν οι εκλογές το 2027 οι αναμονές στις λίστες ψυχρών χειρουργείων (όσα δεν κρίνονται επείγοντα) για πάνω από 4 μήνες θα έχουν μηδενιστεί. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας σήμερα έναν απολογισμό για το πρόγραμμα δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που επιχορηγήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.

«Ο στόχος του προγράμματος ήταν να μην υπάρχει τόσο μεγάλη αναμονή για χειρουργεία στο ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο στόχος που ήταν να μειωθεί κατά 90% η αναμονή άνω των τεσσάρων μηνών, επετεύχθη. Μάλιστα όπως είπε τα δεδομένα αυτά γνωστοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό και χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρόκειται για «θρίαμβο καθώς έχει μειωθεί η λίστα κατά 98% και σχεδόν εξαφανίσαμε την αναμονή άνω των τεσσάρων μηνών», όπως είπε. Αν είχε αποτύχει το πρόγραμμα δεν θα είχαμε πάρει τα χρήματα εξήγησε ο υπουργός Υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα υπήρχαν 90.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής -που κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τα 2 έτη- και σήμερα ο αριθμός τους έχει «πέσει» στα 7.000.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φανερά ενοχλημένος αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που εμφανίζουν ως αποτυχία τη λήξη του προγράμματος, όταν -όπως είπε- πρόκειται για  ένα πρόγραμμα που ούτως ή άλλως είχε ημερομηνία λήξης. Χαρακτήρισε «φαντασιοπληξίες» το ότι το πρόγραμμα δεν πέτυχε το σκοπό του, καθώς δεν υπήρχαν χειρουργικές ομάδες, γιατροί και λοιπό προσωπικό για να το στελεχώσουν. Ερωτηθείς για την αρχική εκτίμηση των 50.000 χειρουργείων και γιατί τελικώς έγιναν 26.000, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «ορόσημο δεν είναι ο αριθμός των χειρουργείων που έγιναν αλλά το πόσο μειώθηκε η λίστα αναμονής».

Όπως είπε από τα 50.000 χειρουργεία που ήταν η αρχική εκτίμηση έγιναν 26.000 τελικά, αλλά τόνισε ότι προσφέρθηκαν δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 66.000 πολίτες αλλά μόνο 26.000 από αυτούς έκαναν χρήση αυτού του μέτρου. «Αυτή ήταν η ανταπόκριση των πολιτών, ο λόγος που δεν κάναμε περισσότερο χειρουργεία ήταν γιατί δεν υπήρχαν ασθενείς για να χειρουργηθούν», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μικρότερο χρόνο αναμονής όσον αφορά τα χειρουργεία από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

«Δηλαδή τι θα ήταν επιτυχία να χειρουργήσουμε και τους υγιείς,  όχι να λέμε ό,τι θέλουμε για να κάνουμε κλικ» είπε φανερά ενοχλημένος, αναφερόμενος στα σχετικά δημοσιεύματα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχει καταγραφεί μία σαφής αύξηση των χειρουργείων που έγιναν από το 2024 έως το 2025 και υπογράμμισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η λίστα έχει μειωθεί. Μάλιστα αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα από τις ψυχρές επεμβάσεις για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος αναμονής τονίζοντας πως «και για τις επεμβάσεις καταρράκτη ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί στις έξι εβδομάδες, ενώ για την αρθροπλαστική ισχίου στις ένδεκα εβδομάδες».

Όπως είπε, σήμερα στη λίστα αναμονής για ψυχρά χειρουργεία βρίσκονται 25.000 ασθενείς -κάτω των τεσσάρων μηνών- ενώ 7.000 περιστατικά αναμένουν στη λίστα μεταξύ 4 και 6 μηνών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πως μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, καθώς το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείο φτάνει στη λήξη του στα τέλη του μήνα, εξήγησε ότι εξετάζονται διάφοροι τρόποι, μεταξύ των οποίων ακόμα και η μεταφορά περιστατικών από ένα σε άλλο νοσοκομείο όπου υπάρχει δυνατότητα να γίνουν τα χειρουργεία αυτά.  Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι προς το παρόν δε φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, καθώς παρατηρείται και αύξηση των ποσοστών όσον αφορά τα πρωινά χειρουργεία.

«Θα παρακολουθούμε το σύστημα καταγραφής των αναμονών και αν ξεφύγει ο αριθμός τους, δεν αποκλείεται να λάβουμε κι άλλα μέτρα, όπως να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα με κρατικούς πόρους»,ανέφερε.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας υπηρεσιών υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη έκανε λόγο για αυξητική τάση στην προσφορά όσον αφορά την πλήρωση θέσεων ιατρικού προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί. «Υπάρχουν νησιά και περιοχές που βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για αυτές τις θέσεις όπως για παράδειγμα η Καβάλα και η Δράμα».

Αναφερόμενη στις ελλείψεις νοσηλευτών πρόσθεσε ότι την Παρασκευή άνοιξε άλλη μια προκήρυξη 3.000 θέσεων επικουρικού προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι το ζήτημα των νοσηλευτών παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ωστόσο τόνισε ότι συνολικά η κυβέρνηση άμεσα θα προβεί σε ανακοινώσεις που θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση όσων περισσότερων νοσηλευτών στο σύστημα υγείας. Μάλιστα είπε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αναγνωριστούν τα πτυχία νοσηλευτών που έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά κολέγια, προκειμένου να μπορούν να προσληφθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όμως ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά πολύπλοκο, που αφορά πολλά υπουργεία και όταν συνολικά η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ανακοινώσεις θα το πράξει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Απειλή με μαχαίρι σε διαμέρισμα, τραυματίστηκε αστυνομικός, βρέθηκε κοκαΐνη

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από επεισόδιο που σημειώθηκε χθες το βράδυ σε διαμέρισμα στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Κατά την επιχείρηση σύλληψης τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ στο σπίτι εντοπίστηκε ποσότητα κοκαΐνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας κλήθηκαν στο διαμέρισμα μετά από κλήση στο Κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης για επεισόδιο μεταξύ ενοίκων. Στο εσωτερικό της οικίας εντόπισαν έναν 33χρονο (ημεδαπό) κι έναν 30χρονο, υπήκοο Αλβανίας. Όπως κατήγγειλε ο πρώτος, είχε προηγηθεί διαπληκτισμός, κατά τον οποίο ο δεύτερος τον απείλησε με μαχαίρι.

Κατά την προσπάθεια ακινητοποίησής του, ο 30χρονος φέρεται να αντιστάθηκε σθεναρά, χτυπώντας και κλωτσώντας τους αστυνομικούς, ενώ παράλληλα τους απειλούσε. Από το επεισόδιο τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία που περιείχε 13,8 γραμμάρια κοκαΐνης. Για την κατοχή της ναρκωτικής ουσίας κατηγορούνται από κοινού οι δύο συλληφθέντες. Η δικογραφία σχηματίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λευκού Πύργου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια καταμεσής του δρόμου- Δύο συλλήψεις

Στα χέρια πιάστηκαν οδηγοί αυτοκινήτων καταμεσής του δρόμου, έπειτα από διαπληκτισμό που είχε ως αφορμή την οδηγική συμπεριφορά. Στο επεισόδιο, το οποίο συνέβη χθες το απόγευμα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ενεπλάκησαν συνολικά τρία άτομα-  οι δύο οδηγοί κι ο συνεπιβάτης ενός εκ των οχημάτων. 

Από το επεισόδιο τραυματίστηκε 59χρονος, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση με γροθιές και κλωτσιές από 40χρονο και 44χρονο. Οι δύο τελευταίοι, απευθύνθηκαν μετά το περιστατικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Σε συνέχεια της μήνυσης που υπέβαλε ο 59χρονος, συνελήφθησαν τόσο ο 40χρονος όσο και ο 44χρονος- ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα ενόψει της νοσηλείας του, ενώ ο δεύτερος οδηγείται στον εισαγγελέα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει έγκληση για το περιστατικό κατά του 59χρονου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις οδηγών για μέθη μετά από τροχαία με υλικές ζημιές

Δύο οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη, καθώς διαπιστώθηκε ότι οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, έχοντας προηγουμένως εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές.

Η πρώτη περίπτωση καταγράφηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Μηχανιώνα, όπου συνελήφθη 47χρονος, ενώ, η δεύτερη, το βράδυ της ίδιας μέρας, στην εσωτερική περιφερειακή οδό της πόλης, με τη σύλληψη 53χρονου.

Οι έλεγχοι που ακολούθησαν με αλκοολόμετρο “έδειξαν” ότι οι δύο οδηγοί βρίσκονταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος, με ένδειξη πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια (ποινικά). Σε βάρος τους σχηματίστηκαν οι προβλεπόμενες δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και οδηγούνται στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν λέει πως «περιμένει» τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ στη Μόσχα όταν η Ουάσιγκτον θα πάψει να είναι επικεντρωμένη στο Ιράν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Κυριακή ότι «περιμένει» την έλευση αμερικανών διαπραγματευτών προκειμένου να ξαναρχίσουν συνομιλίες όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία όταν η Ουάσιγκτον θα είναι πλέον λιγότερο επικεντρωμένη στο ζήτημα του Ιράν.

«Περιμένουμε, μόλις τερματιστούν όλα τα γεγονότα, αφού ολοκληρωθεί η θερμή φάση ως προς τον ιρανικό φάκελο, την έλευση αντιπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης με τους οποίους έχουμε ήδη συναντηθεί στη Μόσχα», είπε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ρώσο δημοσιογράφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Απαντούσε σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις μετά την  G7 στη Γαλλία, κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι «η Ρωσία θα έπρεπε να κλείσει συμφωνία» με την Ουκρανία ώστε να λάβει τέλος ο πόλεμος, που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και τη συζήτηση για όλες τις λεπτομέρειες», διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος εκτίμησε στις αρχές Ιουνίου ότι η προσοχή των ΗΠΑ έχει αποσπαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία αφότου άρχισε η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν.

Παρότι συνήθως επιφυλάσσεται να υποστηρίξει το Κίεβο, ο αμερικανός πρόεδρος είπε κατά τη διάρκεια της G7 στη Γαλλία πως η Μόσχα «πρέπει να κλείσει συμφωνία» κι ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις που είχε αναστείλει. Η στάση του ερμηνεύτηκε σε κάποιες πρωτεύουσες ως απρόσμενη αλλαγή στάσης του ρεπουμπλικάνου υπέρ του Κιέβου.

Την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έκρινε απευθυνόμενος σε ξένους διπλωμάτες στη Μόσχα ότι η κυβέρνηση Τραμπ μοιάζει πλέον «να έχει εγκαταλείψει κάθε πρόσχημα περί ρόλου αμερόληπτου μεσολαβητή» και να έχει απεναντίας πάρει τον δρόμο της «κλιμάκωσης της πίεσης και των κυρώσεων στη Ρωσία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καύσωνας στην Ευρώπη συνδέεται με τουλάχιστον 1.300 πλεονάζοντες θανάτους (ΠΟΥ)

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι η ακραία ζέστη που πλήττει την Ευρώπη ενδέχεται να έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

«Πάνω από 1.300 πλεονάζοντες θάνατοι οι οποίοι έχουν καταγραφτεί από την 21η Ιουνίου συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες» στη Γηραιά Ήπειρο, επισήμανε μέσω X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

«Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στη Γη, με ρυθμό δυο φορές ταχύτερο του παγκόσμιου μέσου όρου. Αυτή τη στιγμή 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό ακραία ζέστη, εκατοντάδες έχουν πεθάνει, σχολεία έχουν κλείσει, δίκτυα ηλεκτροδότησης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν», επισήμανε.

Εξαιτίας «της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το φαινόμενο του καύσωνα που συμβαίνει ‘μια φορά κάθε γενιά’ σημειώνεται πλέον σχεδόν σε ετήσια βάση. Είχαμε προειδοποιηθεί».

Την περασμένη εβδομάδα και το σαββατοκύριακο έσπασαν πολλά ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, στην Πολωνία και στην Τσεχία, με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν και ενίοτε να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου. Σύμφωνα με τον Δρ. Τέντρος, η θερμική καταπόνηση «αποκαλείται συχνά ‘σιωπηλός δολοφόνος’ — τα ευρωπαϊκά σπίτια, οι χώροι δουλειάς και τα σχολεία δεν φτιάχτηκαν για τέτοιες θερμοκρασίες».

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε πως 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη και ότι πολλοί από τους θανάτους αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν λαμβάνονταν μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τ. Θεοδωρικάκος: Λήγει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους – «Πάγωμα» τιμών το καλοκαίρι και εθνική συμφωνία για μειώσεις από τον Σεπτέμβριο

Τη λήξη του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από τις 30 Ιουνίου, τη δέσμευση της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ για διατήρηση αμετάβλητων των τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου εθνικής συμφωνίας για δραστικές μειώσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η αντιμετώπιση του κόστους ζωής και της ακρίβειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η αποκλιμάκωση των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων, μετά την ομαλοποίηση των τιμών του πετρελαίου λόγω του τέλους του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η μείωση του κόστους να περάσει στις τιμές των προϊόντων.

Όπως ανέφερε, στη σύσκεψη υπήρξε συναντίληψη με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ ώστε, σε πρώτη φάση, τους δύο καλοκαιρινούς μήνες να υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση των τιμών, χωρίς καμία απολύτως αύξηση. Η δέσμευση αυτή, όπως είπε, αφορά και τους περίπου 2.000 κωδικούς προϊόντων των οποίων οι τιμές μειώθηκαν κατά μέσο όρο 6% τους τελευταίους μήνες, λόγω της εφαρμογής του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

«Η δέσμευση της επιχειρηματικότητας είναι ότι οι μειώσεις αυτές θα παραμείνουν και μέσα στο καλοκαιρινό δίμηνο για αυτούς τους 2.000 κωδικούς», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή, ως προϊόν εθνικής κοινωνικής συμφωνίας, ενός νέου πλαισίου δραστικών μειώσεων τιμών σε βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως από τα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως διευκρίνισε, στόχος δεν είναι ο αριθμός των προϊόντων που θα ενταχθούν στη συμφωνία, αλλά να καλυφθούν βασικές κατηγορίες αγαθών ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των καταναλωτών.

Αναφερόμενος στο μέτρο του πλαφόν, ο υπουργός το χαρακτήρισε «αγρίως παρεμβατικό μέτρο, σοσιαλιστικού χαρακτήρα, αλλά αναγκαίο», προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλαμε να πάρουμε από το πλαφόν το πήραμε», καθώς επιτεύχθηκαν μειώσεις τιμών σε περίπου 2.000 προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το κρέας.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή Δέσποινα Τσαγγάρη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Γιάννης Γιώτης και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Απόστολος Πεταλάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ