Ομιλία Κ. Μπούμπα για τις ιχθυοκαλλιέργειες

 Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Οι υδατοκαλλιέργειες ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα και εγώ κύριε Πρόεδρε να καλωσορίσω όλους τους προσκεκλημένους φορείς που είναι σήμερα μαζί μας.

Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε σήμερα για ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την ιχθυοκαλλιέργεια, τουλάχιστον στον πρωτογενή τομέα, άλλωστε τα στοιχεία λένε ότι το 80% της διατροφής μελλοντικά θα είναι μέσω της ιχθυοκαλλιέργειας.

Βέβαια, αυτό το γνωρίζετε, δηλαδή ότι το ιδεατό θα ήταν να έχουμε δυνατούς συνεταιρισμούς στην ιχθυοκαλλιέργεια από την δεκαετία του ΄90 ακόμη, αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω του υψηλού κόστους, λόγω της συνεχούς παρακολούθησης που πρέπει να γίνει στα ψάρια μέχρι το προϊόν να είναι εξαγώγιμο. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει στο μέλλον σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και το αυτοματοποιημένο σύστημα εκτροφής των ψαριών μέσα από τους κόμβους, μέσα από τα συσκευαστήρια που πρέπει να είναι σύγχρονα, αλλά και τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, όλα αυτά συγκεντρώνονται όλα πλέον στη μεγάλη καναδική εταιρεία τηνCooke Inc η οποία εξαγόρασε την μητρική Ισπανική της Avramar απ’ ότιδιαβάζω τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες και μάλιστα σε καλή τιμή -να το πούμε έτσι-, δηλαδή οι οφειλές προς τα πιστωτικά Ιδρύματα ήταν περίπου 410 εκατ.ευρώ και με 200 εκατομμύρια ευρώ προσπαθεί να εξυγιάνει τον χώρο. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη καναδική εταιρεία είναι οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιείται σε 15 χώρες, έχει δηλαδή προοπτικές σε ότι αφορά το μέλλον της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα.

Αυτό,όμως, κύριε Πρόεδρε, μας βάζει σε σκέψη, κατά πόσον μπορούν να επιβιώσουν οι μικροί; Οι μικροί εκ των πραγμάτων νομοτελειακά δεν θα μπορούσαν να  τους ανταγωνιστούν,διότι εδώ μιλάμε γιαknow-how(τεχνογνωσία), για υψηλή τεχνολογία, για τεχνητή νοημοσύνη, για αυτοματοποιημένη εκτροφή ψαριών.

Ο μεγάλος ανταγωνιστής συνεχίζει να είναι η Τουρκία, γιατί ετέθη το θέμα από την συνάδελφο προηγουμένως σε ό,τι αφορά το σιτηρέσιο, να το πω έτσι απλά, τα κρεατάλευρα επιτρέπονται στην Τουρκία, σε αντίθεση βέβαια με τους αυστηρούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μας.Άρα και εκεί το ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα είναι σκληρό.

Εγώ, επαναλαμβάνω ότι αυτό το θέμα που συζητάμε στην Επιτροπήείναι σημαντικό,κύριε Πρόεδρε καιευελπιστώ ότι θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ιχθυοκαλλιέργεια μελλοντικά, προκειμένου να διαφυλαχθεί και ο θαλάσσιος πλούτος, μιλάμε για τα Λιβάδια, για την Ποσειδωνία, όπου πολλά ακούγονται και υπάρχει η διαμαρτυρία των τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχει μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που μιλάει για τη θολούρα των νερών, η οποία διαρκεί πάνω από μια 15ετία (δεκαπενταετία).

Εγώ προσωπικά το είδα και στην Αστυπάλαια αυτό, άλλωστε και στη δική σας εκλογική Περιφέρεια υπάρχουν η ιχθυοκαλλιέργεια και στη Λέρο και στην Κάλυμνο,βέβαια έχουμε την Θεσπρωτία, την Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια, κυρίως σε θάλασσες, τα ποτάμια με την πέστροφα και τις λίμνες είναι πολύ λίγο.

Επαναλαμβάνω, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει να το δούμε, για να προστατέψουμε και το περιβάλλον.

Δικαίως και οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για την θολούρα των νερών, που προέρχεται κυρίως από τα περιττώματα των ψαριών.

Πρέπει να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε και τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και γενικά την αυτοδιοίκηση και πρέπει να γίνει ένας μελλοντικός στρατηγικός σχεδιασμός διαφήμισης της ιχθυοκαλλιέργειας, τουλάχιστον σε τσιπούρα, λαβράκι και έρχονται και καινούργια ψάρια, όπως το φαγκρί και ο κρανιός κτλ.. Έχει μελλοντική παρακαταθήκη, απλά βέβαια θα πρέπει να στηρίξουμε λίγο και την παράκτια αλιεία. Πρόσφατα είχαμε μία συνάντηση με τους αλιείς Αιγαίου, με τα θαλάσσια πάρκα περιορίζεται η δραστηριότητά τους.Άρα, λοιπόν και αυτοί δικαίως διαμαρτύρονται, για να υπάρξει μια ισορροπία.

Στην ιχθυοκαλλιέργεια σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε. Υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός σε μεγάλη εταιρεία, εκ των πραγμάτων, τουλάχιστον να πάμε στοχευμένα για την εξαγωγή του ελληνικού ψαριού.

Εν κατακλείδι, χώρες μεγάλες είναι τουλάχιστον οι καλύτεροι μας πελάτες, κύριε Μπουκώρο, όπως είναι η Ιταλία, είναι η Ισπανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και σίγουρα υπάρχει πραγματικά μέλλον για την ιχθυοκαλλιέργεια, απλά πρέπει να προσέξουμε τις ισορροπίες, κύριε Πρόεδρε, σε περιβάλλον, σε περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε σωστό χωροταξικό από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Βέβαια, πρέπει να δημιουργήσουμε και Σχολές Ιχθυολόγων, αυτή την στιγμή λειτουργεί στο Βόρειο Αιγαίο, στο Μεσολόγγι και είχαμε στη Μηχανιώνααλλά νομίζω ότι δεν λειτουργεί, πρέπει να επενδύσουμε και σε αυτό για να έχουμε επαΐοντες που θα μπορούν να δώσουν τα φώτα τους σε επιστημονική βάση, για να έχουμε και την διατήρηση και του περιβάλλοντος και το καλό προϊόν.

Σας ευχαριστώ πολύ,κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικό το θέμα αυτό.

Διπλώματα οδήγησης: Δεν εφαρμόζεται ο νόμος του 2021-Δίνουν εξετάσεις σε βιβλία του 2000

Τα πρόστιμα είναι σε δραχμές-Το όριο ταχύτητας στις πόλεις είναι 30 κι αυτοί μαθαίνουν για 50

Σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου του 2021 για τα διπλώματα οδήγησης, παρωχημένο εκπαιδευτικό υλικό και κρίσιμα κενά σε ζητήματα οδικής ασφάλειας επισήμανε ο πρόεδρος Εκπαιδευτών Οδήγησης Δυτικής Αττικής και αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) Νίκος Γρέντζελος μιλώντας με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γρέντζελος παρά τις προβλέψεις του νόμου, βασικές διατάξεις παραμένουν ανενεργές, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι οδηγοί να εκπαιδεύονται ακόμη με βιβλία του 2000, τα οποία περιλαμβάνουν ξεπερασμένα δεδομένα, ακόμη και πρόστιμα σε δραχμές, ενώ δεν έχουν ενσωματωθεί κρίσιμες αλλαγές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα εντός πόλης.

Εκπαίδευση με υλικό 26 ετών

Όπως τόνισε, οι μαθητές των σχολών οδηγών εξακολουθούν να διδάσκονται από βιβλία που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σύγχυση στην εκπαίδευση και στις εξετάσεις, αφού οι υποψήφιοι καλούνται ουσιαστικά να απαντούν με βάση παλιό καθεστώς, παρότι η νομοθεσία έχει αλλάξει.

Νόμος του 2021 χωρίς ουσιαστική εφαρμογή

Σύμφωνα με τον κ. Γρέντζελο, πολλές από τις προτάσεις του κλάδου ενσωματώθηκαν στον νόμο του 2021, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Μεταξύ αυτών είναι η ανανέωση και επικαιροποίηση των βιβλίων εκπαίδευσης, η πρόβλεψη ειδικού εκπαιδευτικού υλικού για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, η διευκόλυνση αλλοδαπών και άλλων ειδικών κατηγοριών υποψηφίων ώστε να μπορούν να αποκτούν δίπλωμα με νόμιμο και λειτουργικό τρόπο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε για τις εγκατάσταση καμερών, «από το 2021 «έχουν αλλάξει πέντε υπουργοί και δεν υπάρχει εφαρμογή του νόμου. Η μόνη συζήτηση που έγινε και δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να γίνεται ήταν με τον κύριο Κυρανάκη που είπε ότι θα τροποποιήσει το νόμο για να αγοράσουν οι εκπαιδευτές τις κάμερες να τις τοποθετήσουν στα αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι όπως δεν έχουν γίνει και αρκετά που είναι στο νόμο του 2021.»

Εμπόδια για άτομα με κινητικές δυσκολίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γρέντζελος στα άτομα με αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, σήμερα, για την απαραίτητη αξιολόγηση, πολίτες από την περιφέρεια αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα, να περιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να επιβαρύνονται σημαντικά καθώς υπάρχει το ειδικό κέντρο αξιολόγησης «Ηνίοχος» που είναι στην πρωτεύουσα. Επισήμανε μάλιστα ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας και άλλων ιδιωτικών κέντρων αξιολόγησης, όμως αυτό δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να παραμένει ένα σοβαρό κενό ισότιμης πρόσβασης.

Ψηφιοποίηση με θετικά βήματα αλλά και κενά

Ο κ. Γρέντζελος αναγνώρισε ότι ένα μέρος των διαδικασιών έχει πλέον περάσει στο ψηφιακό πεδίο, όπως οι ανανεώσεις διπλωμάτων και η έκδοση δελτίων εκπαίδευσης¨». Ωστόσο, επισήμανε και ένα σημαντικό πρακτικό πρόβλημα: σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής ανανέωσης, ο πολίτης μπορεί να μείνει για κάποιο διάστημα χωρίς προσωρινό αποδεικτικό. «Άρα αν σας σταματήσουν θα φάτε πρόστιμο ή αν τρακάρετε θα μπλέξετε με ασφαλιστικές»

Οδική ασφάλεια: το πρόβλημα είναι θέμα κουλτούρας

Όπως είπε ο κ. Γρέντζελος η οδική ασφάλεια δεν εξαντλείται στην τεχνική ικανότητα του οδηγού, αλλά συνδέεται κυρίως με τη συμπεριφορά, την πειθαρχία και την πρόβλεψη κινδύνων ενώ υπογράμμισε ότι η αλλαγή κουλτούρας πρέπει να ξεκινά από την οικογένεια και να συνεχίζεται οργανωμένα μέσα από την εκπαίδευση.

Φραγκίσκος Παρασύρης: παταγώδης αποτυχία και απένταξη του Προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ» – Σε ενεργειακό αδιέξοδο οι Δήμοι, οι ΤΟΕΒ και τα ευάλωτα νοικοκυριά 

Με πρωτοβουλία του Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας και Βουλευτή Ν. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Φραγκίσκου Παρασύρη, αναδεικνύεται το μείζον ζήτημα της παταγώδους αποτυχίας και της απένταξης του Προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε κατάσταση πλήρους οικονομικής και ενεργειακής ασφυξίας οδηγούνται πλέον οι Δήμοι, οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), οι ΔΕΥΑ και χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά σε ολόκληρη την επικράτεια, μετά την επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης για την απένταξη του προγράμματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλες επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Νοέμβριο του 2023, διαφημίστηκε ως η ραχοκοκαλιά της κοινωνικής ενεργειακής πολιτικής, με σκοπό να καλύψει το 90% των αναγκών 127.500 ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς και το 50% των καταναλώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο σχεδιασμός αυτός κατέρρευσε οριστικά και έμεινε στα χαρτιά λόγω εγκληματικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση ακόμη και της πρώτης φάσης του.

Η επίσημη επιβεβαίωση του κυβερνητικού φιάσκου ήρθε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου ομολογήθηκε η αδυναμία τήρησης των αυστηρών χρονικών ορίων, ενώ οι ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας ότι τα 100 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε άλλα έργα απλώς επιβεβαιώνουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας στερούνται οριστικά αυτούς τους πολύτιμους πόρους. Αυτή η εξέλιξη συνιστά μνημείο διαχειριστικής ανικανότητας, πλήττοντας βαρύτατα την πρωτογενή παραγωγή και την περιφέρεια, τη στιγμή μάλιστα που η υποβάθμιση της Ελλάδας στο «κόκκινο» στον ευρωπαϊκό δείκτη Recovery & Resilience Fund Tracker εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, ο Φραγκίσκος Παρασύρης είχε προχωρήσει σε έγκαιρη κοινοβουλευτική παρέμβαση καταθέτοντας σχετική Ερώτηση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2025, αποτυπώνοντας με ακρίβεια τις ολέθριες συνέπειες για τις Ενεργειακές Κοινότητες των Περιφερειών και των Δήμων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αρνήθηκε τότε προκλητικά να απαντήσει, επιλέγοντας τον δρόμο της σιωπής, γεγονός που αποδεικνύει ότι η τότε στάση της ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτεί η αποτυχία από την ελληνική κοινωνία. Με τη νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Υπεύθυνος Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξηγήσει τους συγκεκριμένους λόγους, τις τεχνικές αστοχίες και τις διαχειριστικές καθυστερήσεις που οδήγησαν στην απένταξη του έργου.

Παράλληλα, ζητά σαφείς απαντήσεις για το τρέχον στάδιο της προετοιμασίας των μειοδοτικών διαγωνισμών μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ στα τέλη του 2025, για το πώς επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής των 13 Περιφερειών και των 332 Δήμων, αλλά και από ποιες ακριβώς εναλλακτικές πηγές ή ευρωπαϊκά ταμεία θα καλυφθούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να ξεκαθαρίσει πώς σκοπεύει να επανορθώσει αυτή την αποτυχία, διασφαλίζοντας ότι οι ΟΤΑ, οι ΤΟΕΒ και οι ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια δεν θα επωμιστούν το τεράστιο κόστος των κυβερνητικών λαθών.

Π. Μαρινάκης: “Η μάχη κατά της ακρίβειας παραμένει σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης”

Εισαγωγική Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή την ώρα συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου, με τίτλο: «Η Εθνική κοινωνική συμφωνία της Ελλάδας: Ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για τον κοινωνικό διάλογο», όπου η χώρα μας αναδεικνύεται ως παράδειγμα προς μίμηση και ως πρότυπο κοινωνικού διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή το ιστορικό βήμα που πραγματοποίησε η χώρα μας στα τέλη Νοεμβρίου του 2025 με την υπογραφή της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας από όλους τους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους, εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, ανοίγοντας τον δρόμο στην υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στην επέκταση των υφιστάμενων, επιτυγχάνοντας αυξήσεις μισθών και περισσότερη προστασία για τους εργαζόμενους.

Στα βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι: το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028 – 2034, οι παγκόσμιες μακροοικονομικές ισορροπίες, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η συζήτηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί επί του νέου διαπραγματευτικού πλαισίου της Κυπριακής Προεδρίας.

Θέση της Ελλάδας είναι ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ευθυγραμμίζονται με ένα φιλόδοξο σε μέγεθος ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού πρέπει, επίσης, να υπηρετούν τις αυξημένες στρατηγικές και επενδυτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτεραιότητα για τη χώρα μας παραμένει η προστασία των πόρων για τη Συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και η διασφάλιση ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας δεν θα καταλήξει σε μεγαλύτερες αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, εκπεφρασμένη θέση του Πρωθυπουργού, την οποία αναμένεται να επαναλάβει, είναι η ανάγκη η συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα να καλύπτει τις απειλές έναντι ολόκληρης της ηπείρου, μια ουσιαστική δηλαδή προσέγγιση 360 μοιρών.

Στη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή η Ελλάδα έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της αποκλιμάκωσης και της ανάγκης εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. Η χώρα μας καλωσορίζει τις τελευταίες εξελίξεις και επιμένει στη σημασία της επαναλειτουργίας των Στενών του Ορμούζ και της άμεσης αποκατάστασης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Η Ελλάδα άλλωστε συμμετέχει στη γαλλοβρετανική πρωτοβουλία για τα Στενά του Ορμούζ.

– – – –

Μέσα από τη νέα εφαρμογή PosoKanei οι πολίτες μπορούν να αναζητούν και να συγκρίνουν τις τιμές περίπου 10.000 αγαθών ευρείας κατανάλωσης που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. «Είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ενισχύει τον ανταγωνισμό, κινητοποιώντας ταυτόχρονα και την καταναλωτική συνείδηση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Το «PosoKanei» έχει ως στόχο να διευκολύνει τις καθημερινές αγορές των καταναλωτών στις αλυσίδες τροφίμων.

Με άμεσο και αξιόπιστο τρόπο μπορούν να αναζητούν προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, να συγκρίνουν τιμές ανά αλυσίδα, να δημιουργούν τις προσωπικές τους λίστες αγορών και να βλέπουν το πραγματικό κόστος των ψηφιακών καλαθιών τους πριν επισκεφτούν το κατάστημα.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει επώνυμα προϊόντα,  αλλά και ιδιωτικής ετικέτας. Πέραν των τιμών για τις οποίες τηρεί ιστορικό, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τα φτηνότερα εναλλακτικά προϊόντα κάθε κατηγορίας εντός της ίδιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, όπου υπάρχουν διαθέσιμα και συγκρίσιμα στοιχεία, το «PosoKanei» παρέχει, επίσης, εικόνα για αντίστοιχα προϊόντα σε ευρωπαϊκές αγορές.

Η μάχη κατά της ακρίβειας παραμένει σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Για αυτό και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο και αναπτύσσουμε νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, με στόχο την ουσιαστική στήριξη των πολιτών.

– – – –

Σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών απέναντι σε καταχρηστικές και παραπλανητικές συμπεριφορές αποτελεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καλύπτουν δανειακές συμβάσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις επί ακινήτων, δηλαδή δάνεια που δεν συνδέονται με υποθήκη ή άλλο περιουσιακό στοιχείο. Πρόκειται κυρίως για καταναλωτικά δάνεια, επισκευαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, για ποσά έως 100.000 ευρώ. Προβλέπεται πως οι όροι των συμβάσεων θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και προσβάσιμοι στον μέσο καταναλωτή, ώστε να μην υπάρχουν παγίδες ή παρανοήσεις που οδηγούν σε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Οι τράπεζες θα υποχρεούνται να παρουσιάζουν με σαφή και κατανοητό τρόπο όλες τις χρεώσεις, τα επιτόκια, τις προμήθειες και τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται ένας δανεισμός. Κάθε δανειολήπτης έχει ήδη δικαίωμα υπαναχώρησης μέσα σε 14 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο, το πλαίσιο γίνεται πιο σαφές και κάθε πολίτης μπορεί να ακυρώσει το δάνειο χωρίς κυρώσεις και υποχρέωση αιτιολόγησης, εφόσον διαπιστώσει ότι οι όροι δεν τον εξυπηρετούν ή αν αλλάξει γνώμη. Πρόκειται για μία διάταξη που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των καταναλωτών.

Μία από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις είναι ότι μπαίνει ανώτατο όριο στο ποσό του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου (Σ.Ε.Π.Ε.), το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% έως 50% του Σ.Ε.Π.Ε., όπως αυτό δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, τίθενται όρια στο ποσό της αύξησης του αρχικού κεφαλαίου του δανείου κατά την αποπληρωμή. Στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι να δημιουργηθεί ένα πιο δίκαιο, πιο ασφαλές, πιο αυστηρό και πιο διαφανές πλαίσιο προς όφελος του καταναλωτή.

– – – –

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος ανακαίνισης σχολικών κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου». Πρόκειται για τη Β’ φάση του, η οποία αφορά 238 σχολεία και σχολικά συγκροτήματα σε 132 δήμους της χώρας. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μια πληθώρα αναβαθμίσεων και γενικότερων εργασιών συντήρησης, προκειμένου τα κτίρια να είναι έτοιμα και πλήρως λειτουργικά πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Από το σχολικό έτος 2026-2027 θα αρχίσουν οι μελέτες για τις επιπλέον 450 σχολικές μονάδες της επόμενης φάσης του προγράμματος.

«Η παιδεία δεν είναι μόνο προγράμματα σπουδών και μεταρρυθμίσεις. Είναι και οι αίθουσες, οι αυλές, οι χώροι δημιουργίας και συνεργασίας. Είναι το σχολείο που αξίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι τοπικές κοινωνίες» τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη. Στόχος είναι μέσα από το πρόγραμμα να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις αναβάθμισης για 2.000 σχολεία έως το 2029.

– – – –

Στο νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2026-2027» διευρύνονται οι δικαιούχοι, αυξάνεται η διάρκειά του, ενώ παράλληλα ενισχύονται τα άτομα με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες. Θα υλοποιηθεί σε δύο διακριτές φάσεις. Η πρώτη θα ξεκινήσει προσεχώς και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2027 και η δεύτερη θα ξεκινήσει αρχές του 2027 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2027.  Τα ποσά επιδότησης κυμαίνονται από 200 έως και 600 ευρώ ανάλογα με την περίοδο και την κατηγορία δικαιούχων και η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης, διασφαλίζοντας διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες συμμετοχής.

Το νέο πρόγραμμα ανταποκρίνεται στην εθνική στρατηγική για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς ενισχύονται οι πλάγιοι μήνες (δηλαδή Οκτώβριος έως Απρίλιος). Το 70% του διαθέσιμου προϋπολογισμού κατευθύνεται σε αυτούς τους μήνες.

-Η σημαντική διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων επιτρέπει την ένταξη περισσότερων νοικοκυριών της μεσαίας τάξης.

-Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε άτομα με αναπηρία (≥67%) και σε οικογένειες με τέκνα – άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

-Εισάγεται νέα στοχευμένη ενίσχυση για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση ύψους 50 ευρώ για κάθε παιδί από το τέταρτο και άνω.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» στηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της χώρας, ιδιαίτερα στις ορεινές και λιγότερο προβεβλημένες περιοχές. Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων ΚΕΦΙΜ: Θετικά, αλλά με επιφυλάξεις, αξιολογούν οι οικονομολόγοι την εξαγγελία για πλαφόν στο συνολικό κόστος αποπληρωμής των καταναλωτικών δανείων

Θετικά, αλλά με επιφυλάξεις ως προς τον σχεδιασμό και τις πιθανές παρενέργειες του μέτρου, αξιολογεί η πλειονότητα των συμμετεχόντων στο Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων την κυβερνητική εξαγγελία για νομοθετική θέσπιση ανώτατου ορίου στο συνολικό κόστος αποπληρωμής των καταναλωτικών δανείων, με στόχο τον περιορισμό των λεγόμενων «πανωτοκίων».

Με λίγα λόγια:
• Το κόστος των καταναλωτικών δανείων επηρεάζει άμεσα χιλιάδες νοικοκυριά, τόσο εκείνα που έχουν ήδη αναλάβει δανεισμό, όσο και εκείνα που θα το ήθελαν.
• Η προστασία από υπέρμετρες χρεώσεις πρέπει να συνδυάζεται με διαφάνεια και σωστή εποπτεία.
• Ένα κακοσχεδιασμένο πλαφόν μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση σε δανεισμό για πολίτες που ήδη δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν.
• Οι παρεμβάσεις στην αγορά πιστώσεων μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο όσους έχουν δάνεια, αλλά και τους μελλοντικούς δανειολήπτες και τους συνεπείς πελάτες.

Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Μάιο απάντησαν 17 οικονομολόγοι. Από αυτούς, το 64% αξιολογεί θετικά την κυβερνητική εξαγγελία, ενώ το 30% διαφωνεί. Το 6% των συμμετεχόντων επέλεξε την ενδιάμεση απάντηση.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, προωθεί τη θέσπιση πλαφόν στην προσαύξηση του αρχικού κεφαλαίου μεταξύ 30% και 50% για νέα δάνεια, χωρίς αναδρομική ισχύ. Παράλληλα, το προωθούμενο πλαίσιο προβλέπει ενίσχυση της διαφάνειας στις συμβάσεις, δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή εντός 14 ημερών και δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με εκπρόσωπο του πιστωτικού ιδρύματος όταν η σύμβαση συνάπτεται μέσω ψηφιακών εφαρμογών.

Στα σχόλια των συμμετεχόντων αναγνωρίζεται η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών από υπέρμετρες ή καταχρηστικές χρεώσεις. Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες εφαρμογής της: τον ακριβή ορισμό του «συνολικού κόστους», την αποτροπή έμμεσων ή παρακαμπτήριων χρεώσεων, τη διαφάνεια των συμβάσεων, την εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές και την ύπαρξη ουσιαστικών κυρώσεων για καταχρηστικές πρακτικές.

Οι οικονομολόγοι που εκφράζουν επιφυλάξεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ένα πολύ αυστηρό ή άκαμπτο πλαφόν να οδηγήσει σε αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πίστη για λιγότερο αξιόχρεους δανειολήπτες. Επισημαίνουν επίσης τον κίνδυνο οι πάροχοι χρηματοδότησης να μεταφέρουν μέρος του κόστους σε άλλες χρεώσεις ή σε άλλες κατηγορίες πελατών.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα και τα επεξηγηματικά σχόλια των συμμετεχόντων στην ιστοσελίδα του ΚΕΦΙΜ.

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζονται σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγηματικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦΙΜ, kefim.org

Το ΚΕΦΙΜ είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και το έργο του περιλαμβάνει ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις και εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας για κάθε πολίτη. Μάθετε περισσότερα στο www.kefim.org

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Στην Ελλάδα τα δικαιώματα δεν οπισθοχωρούν, προχωρούν»

Τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος της γυναίκας στη διακοπή της κύησης, την προστασία των ακτών ως δημοσίου αγαθού και την ανάδειξη της διαγενεακής δικαιοσύνης σε συνταγματική αρχή έθεσε στο επίκεντρο της παρέμβασής της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για τα άρθρα 17, 24 και 21.

Με αιχμή τη νέα διάταξη 21Α, η κ. Γιαννακοπούλου ξεκαθάρισε ότι το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία ενός νέου δικαιώματος αλλά η θωράκισή του: «δεν εφευρίσκουμε ένα δικαίωμα, το θωρακίζουμε». Όπως τόνισε, «τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν τίθενται σε διαβούλευση» και «δεν ρωτάμε την κοινωνία αν μια γυναίκα ορίζει το σώμα της, όπως δεν θα τη ρωτούσαμε αν δικαιούται να ψηφίζει ή να μορφώνεται».

Υπενθυμίζοντας ότι η ασφαλής και νόμιμη πρόσβαση στην άμβλωση αποτελεί κατάκτηση τεσσάρων δεκαετιών, η Βουλευτής επισήμανε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που την κατοχύρωσε «νομικά και ηθικά», με τον νόμο 1609/1986 της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τότε Νέας Δημοκρατίας. Παρέπεμψε δε στο διεθνές παράδειγμα: στη Γαλλία, που το 2024 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε το δικαίωμα στο Σύνταγμά της με συντριπτική πλειοψηφία (780 υπέρ, 72 κατά), αλλά και στις ΗΠΑ, όπου η κατάργηση του ομοσπονδιακού δικαιώματος το 2022 οδήγησε σε απαγορεύσεις ή δραστικούς περιορισμούς σε περίπου είκοσι πολιτείες.

Απαντώντας σε φωνές από νεοπαγείς πολιτικούς σχηματισμούς που, υπό τον μανδύα μιας «δημόσιας διαβούλευσης», επιχειρούν να επαναφέρουν ένα κλειστό εδώ και δεκαετίες ζήτημα, η κ. Γιαννακοπούλου προειδοποίησε ότι έτσι «ανοίγουμε μια κερκόπορτα απ’ όπου αύριο θα περάσουν, προς αμφισβήτηση, όλα τα ατομικά μας δικαιώματα», υπογραμμίζοντας ότι «η άμβλωση δεν είναι παραχώρηση, είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα δημόσιας υγείας και ατομικής ελευθερίας».

Στο άρθρο 24, η Βουλευτής στήριξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να κατοχυρωθεί ρητά ότι «η προστασία των ακτών ως δημοσίου αγαθού είναι υποχρέωση του Κράτους», με αναφορά στα παραδείγματα του Λαγονησίου και της Καλαμάτας και στις κινητοποιήσεις πολιτών για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις αυτές «συνταγματικό ακτιβισμό» — πολιτών που «με όπλο μια πετσέτα» υπερασπίζονται ένα αγαθό που ανήκει σε όλους και ζήτησε το Σύνταγμα να γίνει «ασπίδα κάθε Δήμου και κάθε κατοίκου απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού». Στο ίδιο άρθρο χαιρέτισε την ανάδειξη της διαγενεακής δικαιοσύνης σε συνταγματική αρχή, με την επισήμανση ότι «το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας», καθώς και την κατοχύρωση της καθολικής πρόσβασης σε επαρκή και προσιτή ενέργεια.

Αναφερόμενη στο σύνολο των αλλαγών, η κ. Γιαννακοπούλου ανέδειξε τη συνταγματική κατοχύρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως δημόσιου θεσμού, τη διασφάλιση της αναπαραγωγικής υγείας, την προστασία της πρόσβασης σε επαρκή και προσιτή κατοικία, καθώς και την προστασία των παραμεθόριων και ευαίσθητων περιοχών για λόγους εθνικής ασφάλειας στο άρθρο 17. Κλείνοντας, έστειλε ένα καθαρό μήνυμα: «στην Ελλάδα τα δικαιώματα δεν οπισθοχωρούν. Προχωρούν».

“Έγκλημα στη Βαρβάκειο Αγορά”: Κυκλοφόρησε το ένατο μυθιστόρημα της Αντιγόνης Πόμμερ

«Έγκλημα στη Βαρβάκειο Αγορά» είναι ο τίτλος του ένατου μυθιστορήματος της Αντιγόνης Πόμμερ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελτέμι. Πρόκειται για ένα cosy αστυνομικό μυθιστόρημα με χιουμοριστικές πινελιές και ιδιαίτερους χαρακτήρες. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, τη δεκαετία του ’60, η καθημερινότητα ραγίζει βίαια όταν ο μεγαλέμπορας Ηλίας Πέτσας βρίσκεται κατακρεουργημένος μέσα στο ίδιο του το χασάπικο. Ο μοναδικός ύποπτος είναι ο Θανάσης Λάλας, ένας χασάπης εμμονικά θρήσκος, γνωστός για την τιμιότητά του.

Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Ηρακλής Μπίκας, ένας άντρας διχασμένος ανάμεσα στο καθήκον και το πάθος του για το θέατρο. Με σπουδές υποκριτικής και έναν σχεδόν παράλογο φόβο για το αίμα, αδυνατεί να αντέξει το θέαμα που κυριαρχεί στη Βαρβάκειο και παίρνει μια απελπισμένη απόφαση: να ζητήσει τη βοήθεια του μοναδικού υπόπτου. Ένας αγώνας ξεκινά για να βρεθεί ο πραγματικός δολοφόνος και να αποδειχθεί η αθωότητα του Θανάση Λάλα. Θα καταφέρει ο αστυνόμος Μπίκας – με το ένα πόδι στη σκηνή και το άλλο στο έγκλημα – να λύσει το μυστήριο;

IMG 0079

Αντιγόνη Πόμμερ

Γεννήθηκα στην Αθήνα από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ελληνίδα. Το επίθετό μου το οφείλω στον πατέρα μου, ενώ το όνομά μου στη γιαγιά μου. Σε αυτήν οφείλω και την αγάπη μου για τα παραμύθια, αφού ήταν μία αστείρευτη πηγή ιστοριών που με συντρόφευαν για πολλά χρόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς τα παραμύθια της.

Η Αντιγόνη Πόμμερ σπούδασε δημοσιογραφία και προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια και, στη συνέχεια, ως προγραμματίστρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το οποίο αποχώρησε μετά από τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια εντάχτηκε στο δυναμικό πολυεθνικής διαφημιστικής εταιρίας, στο τμήμα πολυμέσων και internet.

Από το 2010, διδάσκει λογοτεχνική γραφή και παραμύθι, στη σχολή δημιουργικής γραφής Tabula Rasa. Παράλληλα αναλαμβάνει το coaching νέων συγγραφέων και την επιμέλεια βιβλίων που είναι υπό έκδοση.  Μιλάει αγγλικά και πορτογαλικά. Έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τη Βραζιλία, μια χώρα που συναντάει συχνά ο αναγνώστης μέσα στις ιστορίες της.

Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε από την Εμπειρία Εκδοτική με τίτλο «Γκρεκίνια» και ακολούθησαν στον ίδιο εκδοτικό οίκο τα επόμενα δύο, με τίτλους «Η ζωή μου κύκλους κάνει» και «Ο καθρέφτης του φεγγαριού». Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα εκδόθηκε το βιβλίο της «Άρωμα λεμόνι». Από τις εκδόσεις 24 γράμματα εκδόθηκε «Το κόκκινο μπάλωμα» και ακολούθησε η Τριλογία ενός βρικόλακα με τίτλους «Πόσες θερμίδες έχει το αίμα;», ο «Ξενώνας κακοποιημένων βρικολάκων» και «Vambeer για βρικόλακες». Τα δύο πρώτα της τριλογίας απέσπασαν το πρώτο βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το 2022 και 2023 αντίστοιχα. Το 2023 συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Το success story μίας loser» με το κείμενό της «Sweet sixty». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Γερμανίας.

Κ. Χατζηδάκης: 10 δισ. επιπλέον στην Ελλάδα από ΕΕ με συνεργασία πανεπιστημίων – επιχειρήσεων – Μοχλοί τοπικής και εθνικής ανάπτυξης τα πανεπιστήμια

«Για πρώτη φορά στην επόμενη προγραμματική περίοδο, 2028 – 2034 θα υπάρξει ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 420 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε σε παραδοσιακές δράσεις που γνωρίζουμε από τη δεκαετία του ‘80 αλλά σε δράσεις που θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα μέσω συνεργασίας των επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Με πληθυσμιακά και μόνο κριτήρια, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αντιστοιχούν 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή μισό Ταμείο Ανάκαμψης».

Αυτά υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στην εκδήλωση «Η Νέα Εποχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση», που διοργάνωσε στην Αθήνα το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι το Ταμείο δεν θα κατανεμηθεί με εθνικές ποσοστώσεις -αν και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη- αλλά θα επικεντρώνεται στην έρευνα, την τεχνολογία και τη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις. Επομένως, πλεονέκτημα θα έχουν οι αξιόπιστες προτάσεις που θα πάρουν υψηλή βαθμολογία. «Αυτό», τόνισε, «πρέπει να το καταλάβει κάθε πανεπιστημιακός και κάθε επιχειρηματίας. Τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να αλλάξει και ο δικός μας τρόπος σκέψης. Τα κρατικά και μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα είναι πουθενά στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, χώροι όπου κάποιοι θα κάνουν μαθήματα και κάποιοι θα νοικιάζουν τα σπίτια τους. Θα γίνουν μοχλοί τοπικής και εθνικής ανάπτυξης, μέσω της καινοτομίας και μέσω δράσεων που έχουν προστιθέμενη αξία. Αλίμονο αν δεν καταφέρουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την επανάσταση. Και είμαι βέβαιος πως όπως τα καταφέραμε με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, έτσι θα τα καταφέρουμε και εδώ».

Επανέλαβε δε ότι είναι απολύτως εσφαλμένη η αντίληψη πως μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό. Αυτό, γιατί με βάση τις τελευταίες προτάσεις -και χωρίς να έχει λήξει ακόμα η διαπραγμάτευση- στην Ελλάδα για την επόμενη περίοδο αντιστοιχούν 49,5 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 57,5 στην τρέχουσα περίοδο), συν ένα πακέτο δανείων και συν τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας.

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε δύο κομβικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια: την αξιολόγηση των πανεπιστημίων μέσω της εθνικής αρχής και την συνύπαρξη κρατικών και μη κρατικών πανεπιστημίων. «Πέρυσι έγινε ένα ξεκίνημα. Φέτος υποθέτω θα λειτουργήσουν ακόμα περισσότερα μη κρατικά πανεπιστήμια και η άμιλλα θα είναι εντονότερη. Υπάρχουν και στα κρατικά πανεπιστήμια καινούργιες αντιλήψεις, έχει ψηφιστεί ο θεσμός των βιομηχανικών διδακτορικών που φέρνει κοντά τα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις και θα μπορούσαν να υπάρξουν και βιομηχανικά μεταπτυχιακά», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε επίσης την πρόοδο και στην προσέλκυση ξένων φοιτητών. «Είναι πολύ σημαντικό ότι στα πανεπιστήμια αρχίζει και αλλάζει η λογική και ότι υπάρχουν συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπάρχουν συνεργασίες με αμερικανικά πανεπιστήμια, Κινέζοι φοιτητές έρχονται στην Ελλάδα για να σπουδάσουν εδώ την αρχαία ελληνική φιλολογία. Αυτό μπορεί να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Τα πανεπιστήμια ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές και τουριστικά θέρετρα που κάθε καλοκαίρι είναι κλειστά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν καλοκαιρινά μαθήματα ξένοι φοιτητές και μαθητές. Έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα έσοδα, να εκμεταλλευτούμε μη λειτουργούσες μονάδες και να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση να γίνει η Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, όπως είναι η Κύπρος».

Κατηγόρησε εξάλλου για έλλειψη σοβαρότητας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ενώ συμφωνεί με την ύπαρξη μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης η οποία κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος. «Ο λόγος είναι ότι η πρόταση προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι σοβαρό αυτό; Είναι υπεύθυνο;», διερωτήθηκε.

Τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει απολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τους πίνακες απορροφήσεων αλλά και φωτογραφίες και βίντεο. «Αναρωτιέμαι», κατέληξε, «τι θα έχουν να πουν όσοι έχουν την τάση να μηδενίζουν τα πάντα. Το ένα αφήγημα ήταν ότι δε θα προλαβαίναμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια. Δυστυχώς για αυτούς διαψεύστηκαν. Το δεύτερο αφήγημα ήταν ότι το Ταμείο αφορούσε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όμως αφορούσε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες και πάρα πολύ σημαντικούς τομείς της κοινωνικής πολιτικής.

Όπως είναι η Υγεία – βλέπετε ότι εγκαινιάζουμε καινούργια κέντρα υγείας και μονάδες σε νοσοκομεία που αφορούν κάθε πολίτη – και η Παιδεία. Χρηματοδοτήθηκαν διαδραστικοί πίνακες, δράσεις εκσυγχρονισμού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δράσεις εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, νέα μεταπτυχιακά. Όλα αυτά είναι επένδυση στην κοινωνία και το μέλλον του τόπου». «Και πρέπει να ευχαριστήσουμε, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλοι οι πολίτες, τους εκατοντάδες δημόσιους λειτουργούς που για πέντε χρόνια δούλεψαν σκληρά και έκαναν αγώνα δρόμου για να απορροφηθούν αυτά τα κονδύλια. Γιατί οι όροι ήταν πολύ πιο δύσκολοι σε σχέση με το παραδοσιακό ΕΣΠΑ», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Αδικαιολόγητος ο πανικός με τον λαγοκέφαλο, λέει η iSea – Απόψε το 5ο Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού

Αδικαιολόγητο χαρακτηρίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea Αναστασία Χαρίτου τον πανικό που επικρατεί τελευταία περί επιθέσεων λαγοκέφαλων σε λουόμενους και βασίζεται, όπως λέει, σε αδιασταύρωτες πληροφορίες.

«Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων. Αυτά που υπάρχουν σε Κάλυμνο και Κύπρο έγιναν όταν το ψάρι έτυχε να βρεθεί στα ρηχά και το τάιζαν οι λουόμενοι ή το χάιδευαν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χαρίτου, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης. Υπογραμμίζει, δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ψάρι να επιτεθεί στα καλά καθούμενα στους λουόμενους. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κολυμπάς και να σου επιτεθεί ο λαγοκέφαλος, εκτός ίσως στους ψαροντουφεκάδες που και πάλι, δεν θα επιτεθεί σ’ αυτούς, αλλά στα ψάρια που έχουν δεμένα στο πλάι. Δεν υπάρχει λόγος να είσαι λουόμενος και να πάρεις μέτρα προφύλαξης από επιθέσεις λαγοκέφαλων, τονίζει.

Στη σχετική ανακοίνωση της iSea, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να δικαιολογούν την εικόνα ενός ζώου που επιτίθεται απρόκλητα σε λουόμενους. Αντιθέτως, υπάρχουν βίντεο ανθρώπων, ακόμη και με μικρά παιδιά, να χαϊδεύουν λαγοκέφαλους και να παίζουν μαζί τους. Περιστατικά που ακόμη κι αν κατέληξαν σε δάγκωμα (από τους λαγοκέφαλους) δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται επιθέσεις, αλλά παρενόχληση της άγριας ζωής, σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

historical press releases sharks

«Αντί να συζητάμε σοβαρά για την εξάπλωση των ξενικών ειδών, τις επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα και την ανάγκη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής διαχείρισης, η δημόσια συζήτηση για ακόμα μια φορά εξαντλείται σε κραυγές, υπεραπλουστεύσεις κι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Οι λύσεις είναι γνωστές κι απαιτούν επιστημονική τεκμηρίωση, μακροχρόνιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση. Χρειαζόμαστε υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα, προστασία της βιοποικιλότητας, ανάκαμψη των θηρευτών και των φυσικών μηχανισμών ισορροπίας των οικοσυστημάτων», αναφέρεται σχετικά.

Καλούνται δε τα ΜΜΕ και οι ειδικοί να τοποθετούνται δημόσια με ψυχραιμία, ακρίβεια και μόνο για ζητήματα στα οποία διαθέτουν πραγματική εξειδίκευση, γιατί –όπως υπογραμμίζεται- η κινδυνολογία αποπροσανατολίζει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα που είναι η κλιματική κρίση, η ρύπανση, η υπεραλίευση και η ανάγκη ουσιαστικής διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

«Οι καρχαρίαι παραμονεύουν- Τα θηρία γουστάρουν τις ξανθές»

Για 80 χρόνια αδικαιολόγητου τρόμου για τους καρχαρίες κάνει λόγο η οργάνωση, παραθέτοντας και σχετικά δημοσιεύματα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ένα δημοσίευμα του 1949 στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» όπου αναγράφεται «Εχθρός εν όψει. Οι καρχαρίαι παραμονεύουν-Τα θηρία  γουστάρουν τις ξανθές»!

Σύμφωνα με την iSea, κυκλοφορούν ανυπόστατοι χάρτες και δημοσιεύματα που παρουσιάζουν δήθεν «hotspots καρχαριών» στην Ελλάδα, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις και φόβο στο κοινό. Την ίδια στιγμή, οι πληθυσμοί πολλών ειδών καρχαριών και σαλαχιών στη Μεσόγειο έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

«Αντί να συζητάμε πώς θα αναστρέψουμε αυτή την κατάρρευση και πώς θα διατηρήσουμε υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα, αναπαράγουμε ιστορίες φόβου, αμφιλεγόμενες ή ανεπαρκώς τεκμηριωμένες αναφορές παλαιών περιστατικών και σενάρια που δεν αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα», επισημαίνεται.

Η κατανομή των ειδών αυτών δεν βασίζεται στα βίντεο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στους καρχαρίες που αλιεύονται κι εκφορτώνονται καθημερινά στα λιμάνια και τις ιχθυόσκαλες της χώρας, χωρίς να γίνονται viral.

Ακόμη και με την αστραπιαία διάδοση ενός καρχαρία σε βίντεο, η αλήθεια είναι ότι οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπων και καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες και σαφώς λιγότερες από το παρελθόν με βάση επιστημονική δημοσίευση του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα, όμως, κάθε εμφάνιση ενός ζώου καταγράφεται, αναπαράγεται και διογκώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τον συνεχή κύκλο ειδήσεων.

historical press releases shark

Φάτε άφοβα μπλε καβούρι

Ο λαγοκέφαλος μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικός και να απαγορεύεται η κατανάλωσή του, αλλά ένα άλλο ξενικό είδος, το μπλε καβούρι Ατλαντικού είναι βρώσιμο, νόστιμο και με την κατανάλωσή του, η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων …μπαίνει στο πιάτο μας.

Την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτό το είδος, θα έχουν σήμερα οι επισκέπτες στο 5ο Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνεται από την iSea μπροστά στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία.

Από τις 19:00 έως τις 23:00, σεφ και πρεσβευτές της προώθησης κατανάλωσης θαλάσσιων ξενικών ειδών, σε συνεργασία με το Σωματείο Street Foods in Greece, θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν δωρεάν, μοναδικά street food πιάτα με βασικό συστατικό το μπλε καβούρι Ατλαντικού που έχει διαθέσει η Forkys Foods.

Σύμφωνα με την Ολυμπία Κουκουβέτσιου από την iSea, θα διατεθούν 30 κιλά καβουρόψιχα για να παρασκευαστούν 3 πιάτα με βασικό υλικό το καβούρι: ένα βρώσιμο μπολάκι με σαλάτα, μια τορτίγια και μια τραγανή πίτα.

Η iSea θα βρίσκεται στο σημείο, ενημερώνοντας για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, ενώ παράλληλα θα προτείνει ακόμη περισσότερες εναλλακτικές υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και ψαριών. Μαζί θα βρίσκονται κι εκπρόσωποι του προγράμματος Fish the Alien του Marine & Environmental Research (MER) Lab από την Κύπρο. Παράλληλα, μέλη από την οργάνωση incommon θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και θα αναλάβουν τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφής.

Το 5ο Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού πραγματοποιείται φέτος με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και πιο συγκεκριμένα από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ 2026» – Εξωστρεφείς Δράσεις 2026′, με συνολικό προϋπολογισμό 13.900Euro.

*Αφίσες από την καμπάνια της iSea

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νατάσα Καραθάνου

Άκης Σκέρτσος: Η βιομηχανία ενισχύεται διαρκώς

Για τη «σημαντικότερη διαρθρωτική αλλαγή που συντελείται στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια» γράφει, σε ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, και με αυτό εννοεί τη διαρκή ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.

«Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας; Κι όμως αλλάζει», είναι η εισαγωγική τοποθέτησή του και συνεχίζει: «Ακούμε και διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα μια κριτική ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία που μας έδωσε το ταμείο ανάκαμψης να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και ότι παραμένουμε σχεδόν αποκλειστικά μια οικονομία του τουρισμού και των υπηρεσιών. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, η βιομηχανική παραγωγή και η μεταποίηση αποτελούν αμελητέα οικονομικά μεγέθη, χωρίς ουσιαστική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Κι όμως, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα», αντιτείνει ο υπουργός Επικρατείας που συμπληρώνει: «Η βιομηχανία όχι μόνο υπάρχει, αλλά ενισχύεται διαρκώς. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της βιομηχανικής παραγωγής (που περιλαμβάνει τη μεταποίηση, την ενέργεια, τις εξορύξεις, τα νερά και τα απορρίμματα) αυξήθηκε κατά 11,5% μεταξύ 2019 και 2024 και πλέον αντιστοιχεί στο 15,5% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών.

Η πορεία της βιομηχανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ενδεικτική:

 2000: 14,5% ΑΕΠ

 2010: 12,6% ΑΕΠ

 2019: 13,9% ΑΕΠ

 2024: 15,5% ΑΕΠ

Με άλλα λόγια, η κρίση χρέους βρήκε τη βιομηχανία στο χαμηλότερο σημείο της, αλλά την τελευταία εξαετία η τάση έχει αντιστραφεί πλήρως. Σήμερα, η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη ακόμη και από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 2000».

Και, στη συνέχεια, «ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα απόλυτα μεγέθη. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της βιομηχανικής παραγωγής ξεπέρασε τα 32 δισ. ευρώ, όταν τα έσοδα-ρεκόρ από τον τουρισμό το 2025 διαμορφώθηκαν στα 23,6 δισ. ευρώ. Η σύγκριση αυτή καταρρίπτει τον μύθο ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Πρόκειται βεβαίως για διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες, η σύγκριση όμως δείχνει το πραγματικό μέγεθος της συμβολής της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, η πρόοδος αυτή αποτυπώνεται καθαρά και στις ευρωπαϊκές συγκρίσεις.

Στη μεταποίηση, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2019-2025:

*2η στην ΕΕ στην αύξηση της απασχόλησης στη μεταποίηση, με άνοδο 19%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ βαίνει μειούμενος -2%.

*3η στην ΕΕ στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης, με άνοδο 44%, έναντι μόλις 7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

*5η στην ΕΕ στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, με άνοδο 25%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 3%.

Πρόκειται για επιδόσεις που δεν αφορούν έναν μόνο κλάδο, αλλά ένα ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων:

*Ηλεκτρονικά και υπολογιστές: +124%

*Λοιπός εξοπλισμός μεταφορών: +109%

*Καπνοβιομηχανία: +95%

*Εξαρτήματα αυτοκινητοβιομηχανίας: +85%

*Φαρμακευτικά προϊόντα: +74%

*Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: +46%

*Τρόφιμα: +21%

*Χημικά: +16%

Η σημασία αυτών των στοιχείων είναι ότι μαζί με την αύξηση της παραγωγής αυξάνονται ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας, η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία που παραμένει στην ελληνική οικονομία».

Ενώ όπως διευκρινίζει ακολούθως, «φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης. Έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσουμε κυρίως στην αύξηση της τεχνολογικής αξίας των προϊόντων μας, της καινοτομίας τους και της διεθνούς αναγνωρισιμότητας και ανταγωνιστικότητάς τους. Όμως τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε πορεία αποβιομηχάνισης, αλλά σε πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Όταν η Ελλάδα είναι 2η στην Ευρώπη στην αύξηση της βιομηχανικής απασχόλησης, 3η στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και 5η στην αύξηση της παραγωγής, όταν η βιομηχανία αυξάνει το μερίδιό της στο ΑΕΠ και δημιουργεί πάνω από 32 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας, τότε η συζήτηση πρέπει να πάψει να γίνεται με στερεότυπα.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις του ταμείου ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα η απλοποίηση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση ΑΠΕ, έχουν συμβάλει στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στη χώρα μας και στην αύξηση του μεριδίου της ενέργειας στο ΑΕΠ μας.

Η ελληνική οικονομία επομένως δεν είναι μόνο τουρισμός. Και δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε έναν κλάδο της οικονομίας διότι η ανθεκτικότητά μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγική μας ικανότητα και τη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων», επισημαίνει ο Ά. Σκέρτσος.

Και η ανάρτησή του καταλήγει ως εξής: «Η Ελλάδα παραμένει φυσικά μια οικονομία υπηρεσιών. Όμως σήμερα διαθέτει ισχυρότερη βιομηχανία, περισσότερη μεταποίηση, διπλάσιες εξαγωγές από το 2010 και μεγαλύτερη παραγωγική βάση. Η μετάβαση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι όμως ήδη μετρήσιμη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Και αυτό είναι ίσως η σημαντικότερη διαρθρωτική αλλαγή που συντελείται στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ