Έχει κι άλλο πάτο το βαρέλι – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Η εξαμηνιαία αποκαλυπτική έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αποτύπωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται οι εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά από 9 χρόνια βαθείας ύφεσης.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «λουκέτο» κινδυνεύουν να βάλουν το πρώτο εξάμηνο του έτους 18.700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας στην ανεργία 34.000 εργαζόμενους. Η έρευνα, μάλιστα  αποτυπώνει με τα πιο μελανά χρώματα τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς 2 στις 5 κινδυνεύουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται, ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους έβαλαν λουκέτο 18.410 και χάθηκαν 23.000 θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, 6 στις 10 επιχειρήσεις είδαν να μειώνονται οι πωλήσεις τους το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σε ποσοστό που κατά μέσο όρο έφτασε το 17,8% ενώ 7 στις 10 μικρομεσαίες εταιρείες είχαν να μειώνεται η ρευστότητά τους.

Μάλιστα, το 58,1% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι πωλήσεις τους θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Απογοητευτικό είναι και το στοιχείο ότι μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα προβούν σε επενδύσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι το 26,7% των μικρομεσαίες επιχειρήσεων, δηλαδή περίπου 300.000, έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν από το 21,9% τον Ιούλιο του 2017 στο 23,8% τον Φεβρουάριο του 2017. Μάλιστα 67.000 επιχειρήσεις, δηλώνουν ότι βρέθηκαν αντιμέτωπες το δεύτερο εξάμηνο του 2016 με δέσμευση ή κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών. Παράλληλά, το 33,2% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά «οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης επιτείνουν την κατάσταση αυτή. Η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων οδηγεί σε ασφυξία. Η επιβολή νέων δυσβάστακτων φόρων, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αν δεν αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία στην αγορά πολλές ακόμη επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία».

 

Προηγούμενο άρθροΑντί Ναβαρίνο ο μύθος της 25ης Μαρτίου… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΤί αλλάζει σε πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων για τη μη έκδοση αποδείξεων
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ