Στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Διαμεσολάβησης στην Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με σκοπό κυρίως να υποστηριχτούν οι επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, απαλλαγμένοι από δικαστικά προβλήματα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και Α΄αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
“Η διαμεσολάβηση κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια ως μια αποδεκτή και προτιμητέα εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών λόγω των πλεονεκτημάτων της επί της συνήθους νομικής διαδικασίας, καθώς είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη, πιο οικονομική και με περισσότερη εξειδίκευση”, επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερεόμενος στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Βόρειας Ελλάδας, που άρχισε να λειτουργεί από τις 13 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται, ότι η διαμεσολάβηση γίνεται υποχρεωτική, ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση του νομοσχεδίου για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, βάσει του οποίου ο διαμεσολαβητής θα συντονίζει την όλη διαδικασία, με σκοπό την απομείωσή του.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ήδη, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Κέντρου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τα πρώτα ραντεβού, που ξεπερνούν τα δέκα. Μεγάλο καταγράφεται, σύμφωνα με τον ίδιο, και το ενδιαφέρον από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές, που έχουν καταθέσει αιτήσεις (υπερβαίνουν τις 70) προκειμένου να συμπεριληφθούν στο μητρώο διαμεσολαβητών. Διευκρινίζεται, ότι οι διαμεσολαβητές, πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και είναι διαπιστευμένοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Έκανε γνωστό, ότι στα πρώτα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν πληροφορίες για τη διαμεσολάβηση αναφορικά με την επίλυση οφειλών προς τράπεζες (“κόκκινα” δάνεια), ταμεία και προμηθευτές. Μεταξύ άλλων, επισήμανε, ότι η πρώτη ενημέρωση θα παρέχεται δωρεάν στον ενδιαφερόμενο, και στη συνέχεια το κόστος θα είναι το “χαμηλότερο δυνατόν”.
Υπενθυμίζεται ότι το ΒΕΘ, το 2012, ίδρυσε, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης, το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης. “Το ΒΕΘ στηρίζει το θεσμό της διαμεσολάβησης ουσιαστικά, συνειδητά και με συνέπεια. Με τη δημιουργία του Κέντρου Διαμεσολάβησης υλοποιεί κάτι που θα έπρεπε να κάνουν και άλλοι”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, σημειώνοντας “πως όταν κάτι ξεκινά, θα προχωρήσει”.
“Με τη διαμεσολάβηση δίνεται η ευκαιρία στον ενδιαφερόμενο να επιλέξει τη λύση του προβλήματος του και όχι να αποφασίσει ο δικαστής”, επισήμανε ο κ. Βαλεργάκης, παρέχοντας παράλληλα τη στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο εγχείρημα του ΒΕΘ. Σε σχετικό ερώτημα ξεκαθάρισε πως η διαμεσολάβηση αφορά ιδιωτικές διαφορές, ενώ εκτιμά πως είναι δύσκολο να επεκταθεί και σε διαφορές με το δημόσιο.
Πολλαπλά τα οφέλη του θεσμού της Διαμεσολάβησης
Πολλαπλά καταγράφονται τα οφέλη του θεσμού της Διαμεσολάβησης για τους πολίτες που ολοένα και περισσότερο τον επιλέγουν ως τρόπο επίλυσης των διαφορών τους, κερδίζοντας έτσι σε χρήμα, χρόνο, αλλά και εξασφαλίζοντας μία εκτελεστή απόφαση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο διάδικος, μέσω του θεσμού της διαμεσολάβησης, καλείται να δαπανήσει το 1/3 των συνολικών εξόδων που θα απαιτούνταν προκειμένου να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.
Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει οικονομία χρόνου, από πέντε – έξι χρόνια που απαιτούνται σήμερα σε 8 έως 24 ώρες(!), είναι εγγυημένο το απόρρητο της διαδικασίας και επιτυγχάνεται εξομάλυνση, ακόμη και αποκατάσταση των σχέσεων των μερών και κατάληξη σε λύσεις που συμφέρουν και τις δύο πλευρές, αντί της ύπαρξης απόφασης υπέρ ενός.
“Όταν το 2010 ψηφιζόταν ο Νόμος 3898/2010 για την εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης, κανένας δεν θα φανταζόταν ότι θα έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια για να αρχίσει να ακούγεται και να εφαρμόζεται”, σημείωσε η υπεύθυνη του Κέντρου Διαμεσολάβησης ΒΕΘ, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια αστικών, εμπορικών, οικογενειακών υποθέσεων και ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης, Όλγα Ν. Τσιπτσέ.
Η ίδια ανέφερε ότι από το τέλος του 2015, διαπιστώνεται στροφή των πολιτών σε επιλογή άλλων τρόπων επίλυσης διαφορών και ιδιαίτερα προς στη διαμεσολάβηση, η οποία είναι και από τις πιο συμφέρουσες λύσεις από όλες τις απόψεις. “Σε αυτή την επιλογή, φυσικά, συνηγόρησε και η οικονομική κρίση, καθώς πολλοί από όσους θα ήθελαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή”, επισήμανε η κ.Τσιπτσέ, τονίζοντας πως το ΒΕΘ προσφέρει στα μέλη του αλλά και σε μη μέλη, μέσω του Κέντρου Διαμεσολάβησης, το προνόμιο να επιλύσουν με προνομιακές τιμές τις διαφορές τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ