Η δραματική μείωση της κατανάλωσης, η σχεδόν ανύπαρκτη τραπεζική χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των ιδιωτών από το Δημόσιο οδηγούν στο ναδίρ τη ρευστότητα στην εγχώρια αγορά, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η κατανάλωση, ακόμη και βασικών αγαθών όπως είναι τα τρόφιμα. Το 2017 ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τις πωλήσεις των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, που σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IRI παρουσίασαν μείωση 9,9% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ενώ αντίστοιχα σε επίπεδο όγκου η πτώση ανήλθε στο 8,1% σε ετήσια βάση. Σημαντική είναι η μείωση στα γαλακτοκομικά (13,3%), στα υλικά μαγειρικής (11,1%), στα συσκευασμένα τρόφιμα (8,4%) και στα κατεψυγμένα τρόφιμα (3,8%).
Η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης οδήγησε το πρώτο δίμηνο του έτους στο κλείσιμο 5.669 καταστημάτων και επιχειρήσεων, ήτοι 94 κάθε ημέρα ενώ το ίδιο διάστημα άνοιξαν 4.396.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν χάσει το 50% του τζίρου της το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ 8 στις 10 δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Συνολικά, η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 39,9 δισ. ευρώ το διάστημα από το 2008 μέχρι σήμερα φτάνοντας τα 119,6 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, με το σταγονόμετρο πληρώνει τις υποχρεώσεις τους προς τους ιδιώτες το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές του. Τον Ιανουάριο έγιναν ελάχιστες πληρωμές, παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται στα 2,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 ανήλθαν στα 7, 9 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 1, 031 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που ήταν 8, 94 δισ. ευρώ.
Η μείωση των δαπανών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία δεν έχουν υποβάλει ακόμα προϋπολογισμούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και στο νέο σύστημα δημοσιονομικού ελέγχου που καθυστερεί την εκταμίευση πιστώσεων του προϋπολογισμού μέχρι να γίνει ο έλεγχος των δαπανών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απειλούνται με λουκέτα και εκατοντάδες φαρμακεία, τα οποία καθυστερούν σημαντικά να λάβουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.