Μονόδρομος η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ

Την ικανοποίησή τους ως επιστήμονες, αλλά και ως πολίτες εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την εγκύκλιο που εκδόθηκε για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει μονόδρομο  την αποτελεσματική εφαρμογή της εγκυκλίου σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας και Δημόσιας Τάξης,  καθώς και προς τον πρόεδρο της Βουλής,  επισημαίνοντας ότι «αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των χρόνιων Πνευμονοπαθειών και ειδικότερα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και την εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η ΕΠΕ τονίζει ότι αν οι πολίτες σταματούσαν το κάπνισμα, σε 20-30 χρόνια, χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως η ΧΑΠ, θα είχαν μειωθεί ή ακόμη και εξαφανιστεί, ενώ σήμερα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.

 Επειδή η ΧΑΠ σχετίζεται άμεσα με την καπνιστική συνήθεια, ο επιπολασμός της μπορεί να μειωθεί κυρίως με τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος, υπογραμμίζει το  ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δυστυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί, παρά τις όποιες προσπάθειες εφαρμογής της νομοθεσίας, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί σχετικά με τη μείωση ή τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας.

Το 35%-45% των Ελλήνων καπνίζουν, ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15% έως 20%. Παράλληλα τα ποσοστά των ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, εξαιτίας του τσιγάρου αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια. To 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γνωστή και ως νόσο των καπνιστών, καθώς  η επίπτωσή της συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας. Η ΧΑΠ ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών, ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν, επισημαίνει η ΕΠΕ και καταλήγει στην επιστολή της ότι κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως.

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Προηγούμενο άρθροΟι δημόσιοι υπάλληλοι κι … οι άλλοι – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθρο”Με την δική μου ματιά” από την δημοσιογράφο Πηγή Περσιάδου