Στη Πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων, με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, το Σάββατο στις 4 Μαρτίου, οι κτηνοτρόφοι αλλά και ο ΣΕΒΓΑΠ αποφάσισαν να λάβουν μέτρα, αλλά και να πάνε ενάντια σε όσους συμφωνούν με την εμπορική συμφωνία CETA που προϋπογράφτηκε στην ΕΕ, και στην ουσία «κλέβει» την εμπορική ονομασία «Φέτα» από την Ελλάδα.
Αυτό που ζητάμε είναι η φέτα να παραμείνει ελληνική τόνισαν και συμφώνησαν όλοι.
«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτούμε και να υπογράψουμε αυτή την εμπορική συμφωνία όταν θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, γιατί αυτό θα σήμαινε και το τέλος της ελληνικής κτηνοτροφίας» επισήμανε μέσα σε άλλα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κύριος Νίκος Παλάσκας. « Χάνουμε το λευκό μας χρυσό, και αφήνουμε Καναδούς, αλλά δίνουμε και το δικαίωμα και σε άλλους, να παράγουν τυρί κυρίως αγελαδινό, αμφιβόλου ποιότητας, με την ονομασία φέτα».
Ο γνωστός συνεταιριστής κύριος Νικήτας Πριντζος και πρόεδρος της ΕΒΟΛ, ανάφερε « Πρέπει όλοι ,κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αναμετρήσουν τις ευθύνες τους και σύσσωμοι να πουν ένα μεγάλο όχι στην συμφωνία, που καταστρέφει ένα από τους πιο παραγωγικούς αλλά και πολλά υποσχόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Την ελληνική κτηνοτροφία! Και μόνο από την θετική υπογραφή των ευρωβουλευτών για τη συμφωνία CETA, η τιμή του γάλακτος έπεσε 0.02 λεπτά. Δε μπορούμε να φανταστούμε τη καταστροφική συνέπεια που μπορεί να έχει, αν αυτή η συμφωνία περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και υπογραφτεί. Η οικονομία της Ελλάδας θα υποστεί ένα σοβαρότατο πλήγμα. Αυτά όλα πρέπει να αναλογιστούν οι βουλευτές μας, και να ψηφίσουν αρνητικά σε αυτήν την εμπορική συμφωνία που έρχεται».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ κύριος Χρήστος Αποστολόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία σκανδαλώδης και ανέφερε μεταξύ των άλλων.«¨Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν μπαίνουν στο τραπέζι και δεν αποτιμώνται. Αυτά είναι οι παραδόσεις μας και η κληρονομιά των μοναδικών μας προϊόντων που περνά από γενιά σε γενιά. Η CETA στερεί από τη φέτα τη μοναδικότητά της, η οποία είναι εκείνη που με δεδομένη τη ζήτηση δίνει αξία στο προϊόν. Το branding είναι αυτό που φέρνει κέρδη και πωλήσεις και τώρα μας στερούν αυτό το πλεονέκτημα.
Μεγάλη ακόμη εντύπωση έκανε η παρουσία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή κυρίου Νώτη Μαριά που έδωσε το παρόν στην πανελλαδική σύσκεψη.
«Ευθύς εξαρχής είχα τοποθετηθεί ενάντια στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Καναδά, τη γνωστή CETA καθώς πρόκειται για συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου που έχει μία σειρά σοβαρότατων αρνητικών επιπτώσεων για την Ελλάδα.
Ανοίγει το δρόμο στην εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία και η παιδεία και ανατρέπει την αρχή της πρόληψης η οποία είναι σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ευνοεί τις πολυεθνικές, καταστρέφοντας τους ντόπιους μικροπαραγωγούς, ανοίγει στους καναδούς τον τομέα παροχής υπηρεσιών και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα παραδικαστικό σύστημα παρακάμπτοντας τα δικαστήρια των κρατών-μελών της Ε Επιπλέον η CETA διαλύει την αγροτική οικονομία σε Ευρώπη και Ελλάδα και καταργεί το καθεστώς αυξημένης προστασίας που είχε η Ελληνική φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την παραγωγή και την ποιότητα της Ελληνικής φέτας ενός παραδοσιακού προϊόντος το οποίο μόνο από τις εξαγωγές το 2015 απέφερε στην Ελλάδα 367 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η CETA ευνοεί τον κυριότερο καναδό παραγωγό δήθεν «φέτας» ο οποίος σημειωτέον είναι Σκοπιανός!!! κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος, περί το 63%, της τοπικής καναδικής παραγωγής φέτας-μαϊμού
Τέλος με τις ρυθμίσεις της CETA ανοίγει η Κερκόπορτα προκειμένου στα επόμενα χρόνια η φέτα να μετατραπεί σε κοινή ονομασία και συνακόλουθα να απολέσει την ισχυρότατη προστασία την οποία απολαμβάνει εντός της Ε.Ε. ως Π.Ο.Π.».