Τους τελευταίους 45 μήνες, δηλαδή σχεδόν τέσσερα χρόνια, όπου η ελληνική οικονομία βρίσκονταν σε κατάσταση αποπληθωρισμού, οι τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες συνέχιζαν να αυξάνονταν προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, οι οποίοι είτε προσέφευγαν στις προσφορές των σούπερ μάρκετ, είτε στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, είτε αγόραζαν τα απολύτως απαραίτητα.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τις 31Δεκεμβρίου του 2016, ακρίβυναν σε ποσοστό 59,1% βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Στην κορυφή της λίστας της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα ενεργειακά προϊόντα. Το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πωλείται σήμερα κατά 59,1% ακριβότερα σε σχέση με πριν από επτά χρόνια. Βασική αιτία είναι η αύξηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωση, ο οποίος μόνο το 2012 αυξήθηκε κατά 450%. Ακολουθεί το ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση του κόστους κατά 59%, το φυσικό αέριο κατά 40,1% και η βενζίνη κατά 30,9%.. ανατιμήσεις όμως σημειώθηκαν και σε αρκετά τρόφιμα, όπως στα αβγά (13,9%), στα δημητριακά (12,1%), στα νωπά λαχανικά (11,4%)στις πατάτες (5,8%), στα γαλακτοκομικά (5,7%), στα φρέσκα ψάρια (4,6%), στη ζάχαρη (3,9%) και στα κρέατα (2,1%). Στο αντίποδα μειώσεις εμφανίζονται στα ενοίκια (20,2), στα φάρμακα (13,7%), στην εκπαίδευση (12,7%), στα νωπά φρούτα (6,5%), στο ψωμί (4,5%), στα ζυμαρικά (2,2%), στις επικοινωνίες (1,6%) και στα αλλαντικά (0,3%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, είχαν την δέσμευση να βρουν τρόπους να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, σε τέτοιο βαθμό που να συμβαδίζουν με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κάτι που αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα κάποιες φορές οι Έλληνες καταναλωτές, να πληρώνουν ακριβότερα ορισμένα προϊόντα ακόμη και από άλλους ευρωπαίους, οι οποίοι αμείβονται πολύ καλύτερα.