Δεν υπάρχει σοβαρό τραπεζικό στέλεχος που να μην ισχυρίζεται ότι με αφορμή ιδεοληψίες και εξ αυτών τις ολιγωρίες της κυβέρνησης, κάθε μέρα που περνά οι τράπεζες απειλούνται με συνεχείς αποψιλώσεις των διαθέσιμων κεφαλαίων τους.
Αποτέλεσμα; Η διατήρηση εν ζωή των σεναρίων για «κούρεμα καταθέσεων».
Γιατί αυτό το ενδεχόμενο είναι ορατό κατά τα τραπεζικά στελέχη;
Ας δούμε:
- Καθυστερεί χαρακτηριστικά η ψήφιση των εξωδικαστικού διακανονισμού των χρεών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επί τούτου με την τρόικα.
Η καθυστέρηση αυτή, διατηρεί στον «πάγο» το ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, ενώ δεν επιτρέπει στις τράπεζες να ασκούν τον βασικό τους ρόλο που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της οικονομίας.
- Έχει μπει στον «πάγο» η διάταξη με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, απέναντι σε ποινικές ευθύνες σε περιπτώσεις διαγραφής χρεών.
Όπως και οι προσπάθειες ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, με συνέπεια την απειλή απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση, καθαρά ιδεοληπτικά, αρνείται να προβεί σε ρύθμιση που αποτελεί προϋπόθεση για να «νεκραναστηθεί» το τραπεζικό σύστημα.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν ότι 4 στα 10 δάνεια που ΗΔΗ έχουν ρυθμιστεί, ξαναγίνονται ληξιπρόθεσμα, λόγω της αδυναμίας των τραπεζικών στελεχών να προχωρήσουν σε διαγραφές, καθώς κάτι τέτοιο θα τα οδηγήσει στα δικαστήρια κατηγορούμενα με ποινικές ευθύνες,
- Οι τράπεζες, λόγω της στασιμότητας που προκαλεί ο χειρισμός από την κυβέρνηση του θέματος του αναβαλλόμενου φόρου, είναι πιθανόν να χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση.
Ενόψει των ζημιών που θα καταγράψουν από την διαγραφή ή πώληση με ζημιά πακέτων δανείων, οι τράπεζες έχουν προτείνει την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου που αναλογεί στις ελληνικές τράπεζες ύψους 15,5 δις. ευρώ, σε 20 χρόνια από 5 προβλέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Η απροθυμία ωστόσο της κυβέρνησης να φέρει την εν λόγω διάταξη απειλεί με κεφαλαιακή αποψίλωση τις τράπεζες.
Μάλιστα η πρώτη τράπεζα που απειλείται από την κυβερνητική ολιγωρία είναι η εν πολλοίς κρατική Attica Bank (ανήκει στον ΕΦΚΑ) η διοίκηση της οποίας έχει απευθύνει δημόσια έκκληση για την άμεση επίλυση του ζητήματος.
Τα τραπεζικά στελέχη που γνωρίζουν άριστα πως λειτουργεί η οικονομία και οι τράπεζες, ισχυρίζονται ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2017 είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και μάλιστα πολύ χειρότερη από την αρχική τους πρόβλεψη, καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα.
Επιπλέον συνεχίζουν να επιβαρύνονται με την ακριβή ρευστότητα του ELA, κινείται στα επίπεδα των 45 δις. ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπολόγιζαν να έχουν ενταχθεί στην φτηνότερη ρευστότητα του QE από πέρυσι την Άνοιξη.
Κι όλα αυτά δεν είναι διόλου μα διόλου ευοίωνα.
Κι εδώ χρειάζεται αυτό που λέει ο λαός: Ο Θεός να βάλει το χέρι του…