Πολύ καθισιό, πρόωρα γηρατειά. Οι ηλικιωμένες γυναίκες που είναι καθιστές πάνω από δέκα ώρες τη μέρα και οι οποίες δεν ασκούνται, έχουν κύτταρα που είναι έως οκτώ χρόνια περισσότερο βιολογικά γερασμένα από ό,τι η πραγματική ηλικία τους, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή και ασκούνται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην περίπτωση των γυναικών με καθιστική ζωή, τα τελομερή στις άκρες των χρωμοσωμάτων έχουν μικρότερο μήκος. Τα τελομερή (σαν τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) προστατεύουν το γενετικό υλικό από βλάβες και, όσο γερνάει κανείς, τόσο το μήκος τους μειώνεται. Το ίδιο συμβαίνει όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία κάποιου, πόσο δηλαδή είναι γερασμένα τα κύτταρά του, άσχετα με τη χρονολογική ηλικία του.
Οι ερευνητές της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον δρα Αλαντίν Σαντιάμπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμεριανικό περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, μελέτησαν σχεδόν 1.500 γυναίκες ηλικίας 64 έως 95 ετών, οι οποίες κλήθηκαν να φοράνε μια συσκευή που κατέγραφε τη σωματική δραστηριότητά τους. Παράλληλα έγινε ανάλυση σε δείγματα αίματός τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσες ασκούνταν λιγότερο από 40 λεπτά τη μέρα και έκαναν καθιστική ζωή για πάνω από δέκα ώρες, είχαν μικρότερα τελομερή, άρα πιο γερασμένα κύτταρα. ‘Αλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα μπορούν να γεράσουν κι άλλο τα κύτταρα. Το μικρό μήκος των τελομερών συνδέεται με διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο και διαβήτη.
«Η χρονολογική ηλικία δεν είναι πάντα ίδια με τη βιολογική. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα κύτταρα γερνάνε πιο γρήγορα με τον καθιστικό τρόπο ζωής» δήλωσε ο Σαντιάμπ. «Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που κάθονται περισσότερο, δεν έχουν μικρότερο μήκος τελομερών, εάν ασκούνται για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα. Η σωματική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής ακόμη και στην ηλικία των 80 ετών», πρόσθεσε.
‘Αλλη μελέτη στο μέλλον θα εξετάσει το ίδιο ζήτημα στους άνδρες, καθώς και σε νεότερα άτομα.
Παύλος Δρακόπουλος