Τελευταία ευκαιρία… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Προσκλητήρια θα στέλνουν τις επόμενες ημέρες η εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα στους φορολογούμενος για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.

dimitris christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Σύμφωνα με τον νόμο η δήλωση της εθελούσιας αποκάλυψης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών αφορά τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, τον Φόρο Ακινήτων και την Εισφορά Αλληλεγγύης.

Η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που εκδόθηκε χθες δίνει τον οδικό χάρτη για τις προθεσμίες υποβολής των αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων για τα αδήλωτα εισοδήματα της περιόδου 2001-2015.

Με τις συνολικές επιβαρύνσεις να φθάνουν έως και το 56,25% των αδήλωτων κεφαλαίων για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι το πρόγραμμα οικειοθελούς αποκάλυψης αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα εμφανίσουν. Όσοι όμως κάνουν τις δηλώσεις θα έχουν απαλλαγή από τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τα οποία ανέρχονται σε ποσοστά από 25% έως και 100% επί των διαφορών φόρου, από τυχόν πρόστιμα για έκδοση ή αποδοχή πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων αλλά και από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται ότι  όσοι φορολογούμενοι υπαχθούν στις ρυθμίσεις υποχρεούνται να καταβάλουν τα ποσά των κύριων φόρων, των πρόσθετων φόρων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής εντός 30 ημερών από την υποβολή των σχετικών δηλώσεων είτε εφάπαξ, είτε σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβούν τις 12. Για να δούμε θα κινητοποιήσει τους φορολογούμενους το τελεσίγραφο του υπουργείο Οικονομικών;

Προηγούμενο άρθρο«Πράσινο» κενό αέρος… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΠοια είναι τώρα η κατάσταση του Οδικού Δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ