Βροχή λουκέτων και το 2017 – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Με αμείωτη ένταση αναμένεται να συνεχισθεί η συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και το 2017.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) προβλέπουν ότι το 2017 αναμένεται να κλείσουν τουλάχιστον 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, η νέα αυτή συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα επιδράσει αρνητικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά και το 2017, η ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα φετινά, σε ότι αφορά τον αριθμό των καταστημάτων που θα βάλουν λουκέτο.

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο το εννεάμηνο του 2016, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν βάλει «λουκέτο» 25.000 επιχειρήσεις, 6.000 περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αντίστοιχα, στο διάστημα αυτό, μειώθηκαν κατά 10,4% οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν την λειτουργία τους. Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου υποστηρίζουν ότι φέτος θα κλείσουν συνολικά περισσότερες από 35.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χιλιάδες εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία.

«Δυστυχώς και για το 2017 οι προβλέψεις που κάνουμε για την πορεία της εγχώριας αγοράς είναι δυσοίωνες. Δεν βλέπουμε καμία βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Αντιθέτως εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να μεταφέρουν την έδρα τους στις γειτονικές χώρες», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Τι άλλο μπορεί να πεις κάποιος όταν ξεκινά η νέα χρονιά με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις; Πώς μπορεί να είναι κάποιος αισιόδοξος ότι θα «ανασάνει» η αγορά;

Προηγούμενο άρθροΑν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει 180 ψήφους για τα νέα μέτρα… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΔΔΕ Ημαθίας: Διημερίδα «Ο Αριστοτέλης στα Λύκεια της Ημαθίας»
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ