Αρχική Κόσμος Ταϊλάνδη: Έφηβος σκότωσε τον παππού και τη γιαγιά του και στη συνέχεια...

Ταϊλάνδη: Έφηβος σκότωσε τον παππού και τη γιαγιά του και στη συνέχεια πέντε ανθρώπους στο σχολείο του

Ένας έφηβος 14 ετών, «διαταραγμένος», σύμφωνα με τους συμμαθητές του, σκότωσε σήμερα τον παππού και τη γιαγιά του με το πιστόλι του παππού του και στη συνέχεια άλλους πέντε ανθρώπους στο σχολείο του, κοντά στην Μπανγκόκ, ανακοίνωσε η ταϊλανδική αστυνομία.

Αφού είχε αρχικά ανακοινώσει οκτώ νεκρούς, οι αρχές διόρθωσαν τον απολογισμό τους σε επτά: ο παππούς και η γιαγιά, δύο εκπαιδευτικοί και τρία μέλη της σχολικής πλαισίωσης. Επίσης εννέα άνθρωποι από τους συνολικά 30 που τραυματίσθηκαν από τα πυρά του δράστη, ο οποίος έστρεψε στη συνέχεια το όπλο του στον εαυτό του, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ.

Ο Ανουτίν είπε σε δημοσιογράφους ότι θα συζητήσει για τον έλεγχο των όπλων με τον αρχηγό της αστυνομίας της χώρας. Ο ταϊλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι ο έφηβος είχε «ξεκάθαρα σχεδιάσει» την επίθεσή του. «Η αστυνομία ανέκρινε τον στενό φίλο του, ο οποίος δήλωσε ότι ο ύποπτος δεχόταν πίεση» στο σχολείο, πρόσθεσε ο Ανουτίν, ο οποίος μετέβη στον τόπο της επίθεσης, στην επαρχία Νονθαμπούρι, βόρεια της πρωτεύουσας Μπανγκόκ.

«Άκουσα πολλούς πυροβολισμούς, πολύ δυνατούς, ο ένοπλος έμοιαζε να βρίσκεται στον όροφο ακριβώς από πάνω. Μπορούσα να ακούσω ακόμα και τους κάλυκες να πέφτουν στο πάτωμα», είπε μια μαθήτρια, η Παουαρίσα Μεϊλίσα. «Φοβόμουν πως θα πεθάνω και δεν θα μπορέσω να εκπληρώσω τα όνειρά μου», πρόσθεσε μιλώντας μπροστά από το λύκειο Ντεμπσιρίν, στην επαρχία Νονθαμπούρι, βόρεια της Μπανγκόκ. Γονείς έσπευσαν μετά την τραγωδία να πάρουν τα παιδιά τους ενώ μαθητές και μέλη του προσωπικού παρηγορούσαν κλαίγοντας ο ένας τον άλλο έξω από το σχολείο.

– «Τον ενδιέφεραν τα όπλα» –

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εικονίζεται ο δράστης που φοράει μωβ σχολική στολή και μια χιαστί μαύρη τσάντα, ενώ κάλυκες φαίνονται στο έδαφος. «Ήταν ένα διαταραγμένο παιδί. Φίλοι μου, που τον γνώριζαν, έλεγαν ότι ενδιαφερόταν για το FBI και για τα όπλα και ότι παρενοχλούνταν από πολλούς άλλους μαθητές», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πουρίν Χουμτσόο, 17 ετών, αφού ξέφυγε παραλίγο από τις σφαίρες.

«Όταν τον είδα να στρέφει το όπλο του πάνω μου, σκέφτηκα ότι έμοιαζε πολύ επαγγελματίας, σαν να εκπαιδευόταν για καιρό», πρόσθεσε ο νεαρός. Η αστυνομία έκανε λόγο για 23 τραυματίες, χωρίς να κάνει γνωστή τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Δεκαπέντε μαθητές τραυματίσθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, είπε ο ταϊλανδός υφυπουργός Εσωτερικών Πολάπι Σουβουντσβί, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Thai PBS.

«Είδα χιλιάδες μαθητές να τρέχουν προς τα έξω. Μερικοί δεν φορούσαν καν παπούτσια», αφηγήθηκε ο Θονγκτσάι Θανακάτ, οδηγός μοτοσικλέτας-ταξί που εργάζεται εδώ και μια εικοσαριά χρόνια έξω από το σχολικό συγκρότημα. «Είδα το πτώμα ενός μαθητή που είχε πληγεί από σφαίρα στο κεφάλι», πρόσθεσε. «Είναι αληθινά θλιβερό».

– Δέκα εκατομμύρια πυροβόλα όπλα –

«Είναι ένα τρομερό επεισόδιο. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο ταϊλανδός πρωθυπουργός Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, ο οποίος έκανε δηλώσεις από την έδρα της κυβέρνησης και το απόγευμα επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την κατοχή πυροβόλων όπλων», πρόσθεσε. Η Ταϊλάνδη έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά οπλοκατοχής μεταξύ των χωρών της περιοχής, καθώς υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στη χώρα περίπου 10 εκατομμύρια όπλα, ένα για κάθε επτά κατοίκους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠροσωρινή αναστολή λειτουργίας των παιδικών χαρών στον δήμο Πέλλας
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Αλεξάνδρειας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εμποροπανήγυρης, στο πλαίσιο εορτασμού του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου