Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού: Τα οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό

ΑΠΕ-ΜΠΕ -

Το κρασί είναι ένα διαβατήριο για να γνωρίσεις τον κόσμο, λένε. Μαθαίνεις για την ιστορία του τόπου, το κλίμα του, τις παραδόσεις του, τον πολιτισμό του, μαθαίνεις τους ανθρώπους του. Ένα τέτοιο ταξίδι μας καλούν οι Έλληνες οινοποιοί να κάνουμε μαζί με τα ελληνικά κρασιά, αύριο Κυριακή, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού.

«Για πρώτη φορά σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν τα περισσότερα οργανωμένα οινοποιεία από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κρήτη, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, κεντρική Ελλάδα, βόρεια  Ελλάδα από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο. Φορούν τα καλά τους και περιμένουν τους επισκέπτες για να τους γνωρίσουν τον κόσμο τους, πώς καλλιεργείται το αμπέλι και πώς παράγεται το κρασί, να δοκιμάσουν, ν’ απολαύσουν και  αν θέλουν να προμηθευτούν ιδιαίτερους οίνους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, καλώντας εκδρομείς και καταναλωτές να τα επισκεφθούν. «Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα είναι σε φάση ανάπτυξης. Αυτό δείχνει η μεγάλη συμμετοχή οινοποιείων και η οργάνωση η οποία έχει επιτευχθεί από τον κλάδο και τις περιφερειακές οργανώσεις του, τους Δρόμους του Κρασιού δηλαδή,  για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού», αναφέρει ο  κ. Βογιατζής.

 «Ο οινοτουρισμός είναι ευκαιρία για μεγαλύτερη προβολή του κρασιού και της Ελλάδας. Επίσης, δεν είναι μόνο μία επίσκεψη στο κρασί. Είναι μια επίσκεψη σε μια περιοχή, άρα κάνει πολύ καλό και στην ύπαιθρο της χώρας», τονίζει ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). «Όσο για τα οινοποιεία, έχει ενδιαφέρον από οικονομικής άποψης καθώς μπορούν να πουλήσουν το κρασί τους, ενώ κερδίζουν μεγάλη προβολή, τα ίδια τα κρασιά τους αλλά και το ελληνικό κρασί, γενικότερα», συμπληρώνει.

Πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, επισκέπτονται τα οινοποιεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Όπως παρατηρεί ο κ Βογιατζής «οι ξένοι τουρίστες πηγαίνουν στα οινοποιεία μας, καθώς το κρασί συνδέεται με την απόλαυση που επιζητεί κάποιος στις διακοπές του. Και από εκεί, ξεκινούν στην ουσία οι εξαγωγές μας, καθώς γνωρίζουν τα ελληνικά κρασιά και θα τ΄ αναζητήσουν στις χώρες τους. Το πρώτο βήμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί είναι να το δοκιμάσουν, να το γνωρίσουν, για να αυξηθεί η αξία που έχουν στο μυαλό τους γι’ αυτό». «Υπάρχουν πολλοί οινοτουρίστες και ο εισαγόμενος οινοτουρισμός γίνεται κυρίως οργανωμένα, μέσω πρακτορείων. Οι Έλληνες που επισκέπτονται τα οινοποιεία είναι πολλοί αλλά λόγω κρίσης, έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους ως καταναλωτές. Παλιά έφευγαν με κιβώτια, σήμερα όχι», επισημαίνει ο κ Σκούρας.

Ο οινοτουρισμός μπορεί να γνωρίζει ανάπτυξη, όμως υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν για την εδραίωσή του.

«Υπάρχει μια ομάδα εργασίας που λειτουργεί συλλογικά, στους κλαδικούς φορείς -τον ΣΕΟ και τη Διεπαγγελματική -και όλοι μαζί σχεδιάζουμε, σιγά-σιγά, την εκπαίδευση των οινοποιείων καθώς και συνέργειες με τον Τουρισμό», λέει ο κ Βογιατζής. «Εμείς πολεμάμε.Στόχος μας είναι ν’ αποκτήσουμε ΚΑΔ, κωδικό άδεια για Τουρισμό, ώστε να εμπλεκόμεθα και με το Γραφείο Τουρισμού απευθείας, διότι πολλά οινοποιεία θα μετεξελιχθούν σε συνεδριακά κέντρα, σε τουριστικές μονάδες, που θα συνδεθούν με δωμάτια κλπ.», υπογραμμίζει ο κ Σκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο οινοτουριμός πρέπει να γίνει πραγματικό προϊόν, να μην ενδιαφέρει μόνο τους οινοποιούς αλλά και τους ανθρώπους του Τουρισμού, τα τουριστικά γραφεία» και στέλνει μήνυμα ότι πρέπει «να δοθεί και μια άλλη μορφή ελληνικού Τουρισμού που λέγεται οινοτουρισμός».

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή: Αρνάκι τσιγαριαστό … αυθεντική συνταγή του Πατούχα.
Επόμενο άρθροΠολλοί πρόωροι τοκετοί σχετίζονται με το ασβέστιο – Μια άγνωστη αιτία που τώρα αποκαλύφθηκε