Ο Φρόιντ είχε πει πως η ζωή πρέπει να είναι εργασία και… παιχνίδι, όσο οπισθοδρομικό και αν φαίνεται από ιστορικής σκοπιάς, πρέπει το παιχνίδι να είναι ο πρωταρχικός σκοπός και η αξία στη ζωή των ενηλίκων!
Ο Bryan Page, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αναλύει τι συμβαίνει. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι ενήλικες άνθρωποι που έχουν ως ήρωα τον Χάρι Πότερ, τον Μίκι Μάους του Disney, που έχουν συλλογές από αρκουδάκια ή κούκλες, και φοράνε εσώρουχα με σχέδια από κινούμενα σχέδια και χαρούμενες πιτζάμες με λουλουδάκια και σχέδια ζώων;
Θα λέγαμε λοιπόν στα Ελληνικά πως παλιμπαιδίζουν εννοώντας πως κάνουν κάτι μη συμβατό με την ηλικία τους, ή πως είναι kidult, ενήλικοι που ενδιαφέρονται και καλλιεργούν το μικρό παιδί μέσα τους, δηλαδή την ανάγκη να περνάνε όμορφα, δημοσίως και χωρίς φόβο, αλλά με πάθος και δεν ντρέπονται γι αυτό, δεν χρειάζεται να δικαιολογούνται σε κανέναν, ούτε στον εαυτό τους, ενώ τους αρέσει να παίζουν παιδικά παιχνίδια μόνοι ή με τα παιδιά τους.
Είναι υπέροχο να παραμένουμε παιδιά, να διατηρούμε τις ευαισθησίες μας και τον παιδικό ενθουσιασμό μας και ας λένε οι «γύρω μας» πως είμαστε ανώριμα άτομα.
Αυτός είναι ένας τρόπος να ξεκουραστούμε από τους γρήγορους ρυθμούς, την αποξένωση και να διατηρήσουμε τις αξίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις που είχαμε στην παιδική μας ηλικία. Σαν και μας είναι πολλοί, η «ασθένειά μας» έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις ώστε να επηρεάζει την κοινωνία γενικότερα.
Ξέρετε ποιο είναι το όφελος; Βρήκαμε τον τρόπο να ανακουφιζόμαστε από το στρες εύκολα, και να μοιραζόμαστε την καλή μας διάθεση με τους γύρω μας.
Εμείς οι kidult, οι «ενήλικοι-παιδιά», ομορφαίνουμε την ζωή των γύρω μας, μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι ενήλικοι ηλικίας 18-49 ετών παρακολουθούν περισσότερο το Cartoon από άλλες ηλικίες!
Σύμφωνα με τον δρα Frank Furendi, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρι της Αγγλίας, αυτό που συμβαίνει είναι μια φυσική, αν και παρατραβηγμένη, αντίδραση στην κουλτούρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που εξισώνει τη μεγάλη ηλικία με αρνητικά χαρακτηριστικά ενώ καταδεικνύει τα θετικά της νεαρής ηλικίας.
Η αλήθεια είναι πως σήμερα ο άνθρωπος για να ελέγξει το στρες, τις επαγγελματικές δυσκολίες, τα δάνεια, τους φόρους, την ανεργία, τις χρεωμένες πιστωτικές κάρτες, χρειάζεται και αντίρροπες δυνάμεις για να εξισορροπήσει τη ζωή του.
Τι πειράζει λοιπόν που κάποιος από εμάς μπορεί να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής και να μη νιώθει ότι λυγίζει κάτω από το βάρος των αυξημένων ευθυνών και υποχρεώσεών του, και το αποτέλεσμα να είναι θετικό τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους γύρω του;