Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή επιχειρήσεων εστίασης στη δράση «Θεσσαλονίκη στο πιάτο by UNESCO -Προβάλλουμε το μωσαϊκό γεύσεων της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονικής Κουζίνας»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας και με την ευκαιρία του εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, διοργανώνει τη δράση «Θεσσαλονίκη στο Πιάτο by UNESCO – Προβάλλουμε το μωσαϊκό γεύσεων της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονικής Κουζίνας».

Η Θεσσαλονίκη, με την ένταξη της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας, τιμά τη Μακεδονική Κουζίνα και αναδεικνύει το μωσαϊκό γεύσεων της πόλης, ως ζωντανό κομμάτι της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και της ιστορικής της συνέχειας. Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης είναι πολυσυλλεκτική, καθώς περιλαμβάνει γευστικές μνήμες ανθρώπων διάφορων πολιτισμών και παραδόσεων και αποτελεί ένα ψηφιδωτό με διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και του γαστρονομικού πλούτου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η εξοικείωση τόσο των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης όσο και του κοινού με τις συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας. Η δράση έχει σκοπό να αποτελέσει τη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, με την ενεργοποίηση επιλεγμένων σημείων εστίασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η δράση περιλαμβάνει τη διοργάνωση φεστιβάλ γαστρονομίας το διάστημα από τις 13 έως τις  28 Φεβρουαρίου 2026, στο οποίο εστιατόρια της Μητροπολιτικής Ενότητας της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσουν ειδικό μενού, με συνταγές εμπνευσμένες από τη Μακεδονική Κουζίνα, τόσο με αυθεντικές όσο και με σύγχρονες, δημιουργικές προσεγγίσεις των σεφ. Η δράση θα υποστηρίζεται επικοινωνιακά μέσω microsite και social media και θα ενθαρρύνει το κοινό, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, να επισκεφθούν τα εστιατόρια που θα λάβουν μέρος στη δράση.

Για την αρτιότερη οργάνωση της δράσης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις εστίασης που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025.

Βασικές προϋποθέσεις της συμμετοχής είναι:

– Οι συνταγές που προτείνονται να εμπεριέχονται στον εγκεκριμένο κατάλογο συνταγών της Μακεδονικής Κουζίνας.

Μπορούν να είναι οι ίδιες ή σύγχρονες δημιουργικές παραλλαγές τους. https://www.macedoniancuisine-pkm.gr

–  Να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης τουλάχιστον 30 καθήμενων

–  Να προτείνονται συνδυαστικά με το μενού τοπικοί οίνοι και αποστάγματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

– Να αναγράφεται επάνω στο ειδικό μενού το κόστος

– Να υπάρχει η δυνατότητα για χορτοφαγικό ή/ και vegan μενού (όχι απαραίτητη προϋπόθεση)

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330052 (κ. Μαρία Ελευθεριάδου), 2313330043 (κ. Άννα Παπακωνσταντίνου) και 2313330391 (κ. Αθανασία Μαυρίδου).

Eπισυνάπτεται το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις.

Προηγούμενο άρθροΗ Περιφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη δεύτερη διαπεριφερειακή  συνάντηση των εταίρων του έργου “iCEAR” για την κυκλική οικονομία στις αγροτικές περιοχές
Επόμενο άρθροΟ Άγιος Βασίλης πηγαίνει στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας