Θαυματουργές φλούδες λεμονιού, φτιάξτε λικεράκι και μπαχαρικά! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρη – Κατσάνη

Συχνά να λέμε πως σε εποχές κρίσης δεν πρέπει να πετάμε τίποτα, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Όμως ακόμα έχουμε να μάθουμε πολλά για την χρήση των αγαθών που μας προφέρει η φύση!

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρη – Κατσάνη

 Ξέρετε πως σε μικρές φτωχές κοινωνίες όπως σε ακριτικά νησιά ή στα ορεινά της χώρας μας οι Έλληνες ζούσαν φτωχικά αλλά και χρησιμοποιούσαν ότι τους προσέφερε η φύση για να επιβιώσουν;  Η γνώση της αρχαιότητας μέσα από την παράδοση μεταφέρονταν και κρατούσε καλά στις τέχνες, την μαγειρική, στην πρακτική ιατρική κλπ.

Έφτιαχναν φαγητό με λίγο από όλα ότι είχε στον μπαξέ και το αρωμάτιζαν με βότανα και αποξηραμένες φλούδες φρούτων, από την ελληνική γη. Πιστεύετε πως είχαν κάποιον σεφ ή γαστρονόμο να τους διδάξει τα μυστικά της κουζίνας; Κάποιον «Γκουρού ή πυρηνικό επιστήμονα» για να τους εξηγήσει την «ενέργεια» του λεμονιού;

Μπα!  Η αλήθεια είναι πως…

Ναι τότε δεν πετούσαν τίποτα γιατί είχαν ελάχιστα, τα οποία τα χρησιμοποιούσαν με ευλάβεια κρατώντας την ουσία της απλότητας όπως οι φλούδες που περιβάλουν ένα ζουμερό λεμόνι.

Εμείς βλέπουμε το λεμόνι ως χυμό για να νοστιμίσουμε το φαγητό μας ή να πιούμε μια λεμονάδα.

Και όμως το δώρο αυτό της φύσης έχει ένα  περιτύλιγμα τόσο σημαντικό όσο και τα εσωτερικό του. Η φλούδα του λεμονιού είναι ένα εκπληκτικό υλικό όχι μόνο για τις πολλαπλές χρήσεις της και την υπέροχη γεύση της, αλλά επειδή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας.

Η υψηλή περιεκτικότητα του λεμονιού σε βιταμίνη C,  βοηθά για την καταπολέμηση διάφορων προβλημάτων υγείας όπως είναι η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, οι βακτηριακές λοιμώξεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, δερματικά προβλήματα και μερικές πιο πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά ακόμη και κατά του καρκίνου.

Όλες αυτές οι υπέροχες ιδιότητες του λεμονιού βρίσκονται στην φλούδα του και ακόμα περισσότερες από το εσωτερικό του. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως έλαιο λεμονιού, σιτρονέλα, φελλανδρένιο. Περιέχει επίσης βιταμίνη C, κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ, φορμικό οξύ, εσπεριδίνη και πηκτίνες και πολλά ακόμη.

Λόγω της πικρής της γεύσης οι περισσότεροι άνθρωποι πετάνε τη φλούδα και χρησιμοποιούν μόνο το χυμό του. Ωστόσο, όταν πετάτε τη φλούδα του, πετάτε ένα μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν γενικά την υγεία σας και καταπολεμήσουν ακόμη και τους πόνους στις αρθρώσεις, αυτό οφείλεται στα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στη φλούδα του λεμονιού, μειώνουν τον πόνο χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και με την αντιφλεγμονώδη δράση τους μειώνουν σημαντικά την αίσθηση του πόνου.

Η συμβουλή μας είναι μην πετάτε τις φλούδες του λεμονιού, επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις ευεργετικές ιδιότητες της φλούδας, χρησιμοποιείτε την ψιλοκομμένη  φρέσκια ή αποξηραμένη σε σκόνη στα ροφήματα αλλά και στα φαγητά σας, εκτός του ότι θα μαγέψετε τον ουρανίσκο σας θα ευεργετηθείτε από τα οφέλη του στην υγεία σας, αλλά και να ανακουφιστείτε από τους πόνους στις αρθρώσεις αν φυσικά προσπαθήστε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συνταγές.

Φλούδες από λεμόνι για τις αρθρώσεις

Υλικά

  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα λεμόνια
  • Φύλλα από ευκάλυπτο
  • Ένα μικρό βάζο με καπάκι
  • Καθαρή γάζα

Προετοιμασία

  • Ψιλοκόψτε τις φλούδες λεμονιού και τοποθετείτε τις σε ένα βάζο και προσθέτετε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφτούν πλήρως.
  • Προσθέτετε τα φύλλα του ευκαλύπτου και κλείστε προσεκτικά το βάζο και αφήνετε το μείγμα για δυο εβδομάδες σε σκιά.
  • Σε δυο εβδομάδες μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
  • Προσθέτετε λίγο από το θεραπευτικό μείγμα σε μια γάζα και τοποθετείστε την απευθείας πάνω στην περιοχή που πονάτε.

Το βράδυ η αλοιφή να απορροφάται από το δέρμα σας καλύτερα όσο εσείς κοιμάστε.

Φυλάξτε τη φλούδα λεμονιού σε σκόνη για φαγητά και γλυκά

  • Κόβετε τις φλούδες λεμονιού σε λεπτές λωρίδες
  • Αφήστε τις στον ήλιο μέχρι να αποξηρανθούν πλήρως
  • Βάζετε τις φλούδες με λίγο αλάτι και τις τρίβεις στο μούλτι να γίνουν σκόνη.
  • Αποθηκεύστε τις σε γυάλινο βάζο
  • τη σκόνη σε φαγητά και γλυκά ή ακόμα και σε υφασμάτινα σακουλάκια με αποξηραμένα βότανα για τις ντουλάπες και τα και τα συρτάρια

Ένα Λικέρ λεμονιού είναι εξαιρετικό ειδικά αν είναι από τα χεράκια σας

Υλικά

  • Πλυμένες, κομμένες λωρίδες φλούδες από 12 λεμόνια, προσοχή μόνο το κίτρινο μέρος
    1 λίτρο τσίπουρο
    1 λίτρο νερό
    700 – 800 γραμμάρια ζάχαρη
  • Παρασκευή
    Σε γυάλινο βάζο 3 λίτρων, στριμώχνετε στεγνές τις φλούδες του λεμονιού και το τσίπουρο
  • Κλείνετε το καπάκι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2-3 εβδομάδες
  • Ανακινείτε καθημερινά το βάζο, για 2-3 εβδομάδες
  • Ετοιμάζετε σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη, βράζοντας για 5 λεπτά
  • Αφού κρυώσει το σουρώνετε και το ανακατεύετε και με το μίγμα λεμονιού-τσίπουρου και αφήνετε άλλες 2 εβδομάδες στο βάζο
  • Το φυλάσσετε σε αποστειρωμένα μπουκάλια

Καλή σας επιτυχία και με μέτρο το λικεράκι λεμονιού στην κατανάλωση γιατί περιέχει αλκοόλ, άλλωστε μπορείτε να το πίνετε μετά από ένα «λουκούλλειο» γεύμα, βοηθάει στην χώνεψη!

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Διακοπή νερού στο Ανατολικό τμήμα της πόλης
Επόμενο άρθροΗ ομηρία Τσίπρα από τον Σκουρλέτη… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος