Σημεία απαντήσεων της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου ΣΤΗΝ «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» της ΕΡΤ στους ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΓΩΝΗ – ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΡΓΕΙΤΗ

Μανταλένα Παπαδοπούλου Mantalena

«Επιδίωξή μας είναι να λυθεί το ζήτημα του χρέους μέχρι το τέλος του έτους ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπιστοσύνη από τους επενδυτές, γιατί αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά»

Για το ζήτημα του χρέους:

Οι δανειστές όντως πιέζουν, αλλά και αυτή η κυβέρνηση πιέζει για να εξασφαλίσει ό,τι μπορεί, ό,τι είναι εφικτό με βάση το εθνικό συμφέρον, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες δέχονταν αμάσητα ό,τι ζητούσαν οι δανειστές.

Επιδίωξή μας είναι να λυθεί το ζήτημα του χρέους μέχρι το τέλος του έτους ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπιστοσύνη από τους επενδυτές, γιατί αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά.

Επειδή ακούγεται ότι δεν υπάρχει εθνική γραμμή για το χρέος, η αλήθεια είναι για το χρέος υπάρχει η θέση που υποστηρίζει αυτή η κυβέρνηση, υπάρχει και η θέση που υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε. Τώρα, αν στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια εθνική γραμμή, γιατί κάποιοι επιδιώκουν να υποστηρίζουν τη θέση Σόιμπλε, αυτό είναι  που θα το κρίνει ο ελληνικός λαός.

Είναι απόλυτα ανακριβές και ψευδές αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι δήθεν η διαπραγμάτευση κόστισε 86 δις ευρώ. Τα 86 είναι πλαφόν και γίνονται χρέος μόνο αν εκταμιευτούν. Από τα 25 δις που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αξιοποιήθηκαν μόνο τα 5 δις, δηλαδή, γλυτώσαμε τα 20 δις ευρώ. Τα 54 δις είναι από ακούρευτα ομόλογα και χρέη της προηγούμενης κυβέρνησης και τα υπόλοιπα είναι χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες που προήλθαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι επίσης ψευδές αυτό που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι το 2014 θα έκλεινε η ιστορία του μνημονίου και θα πηγαίναμε σε ανάπτυξη και στις αγορές. Η πραγματικότητα είναι ότι το Νοέμβρη του 2014 οι δανειστές ζητούσαν παράταση του μνημονίου και η τότε κυβέρνηση δεν έκλεισε την αξιολόγηση.

Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που μετά από τόσα χρόνια άγριας λιτότητας προσπαθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι ιδιοκτησία της, αλλά και να βάλει μια τάξη στο κράτος. Για το δεύτερο αναφέρω ως παράδειγμα τη μεταφορά των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στο κτήριο του Κεράνη, που ήταν εισήγηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένου και με την οποία εξοικονομούνται κάποια χρήματα.

Για αξιολόγηση – ΔΝΤ- εργασιακά:

Δεν μπορεί κανείς να ταυτίζεται με συγκεκριμένες «φωνές» όπως είναι το ΔΝΤ ή με άλλες φωνές του εξωτερικού σε ό,τι και αν λένε, και είτε να δέχεται τα πάντα, είτε να μη δέχεται τίποτα. Υπάρχουν οι θέσεις της κυβέρνησης.

Με αφορμή το ζήτημα της αξιολόγησης, η αντιπολίτευση βρίσκει την ευκαιρία να σπεκουλάρει λέγοντας ότι δεν έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει, έχουμε βέβαια δύσκολα ζητήματα μπροστά μας.

Υπήρξαν Κασσάνδρες και για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά είναι γεγονός ότι πάρα πολλά τα γλυτώσαμε με τη διαπραγμάτευση. Θα δοθεί και πάλι μια μάχη σε ό,τι αφορά και τη δεύτερη αξιολόγηση. Για τα εργασιακά οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφέστατες, φαντάζομαι ότι αυτά που διεκδικούμε δεν θα μπορούσε η αντιπολίτευση να τα αρνείται. Κι εκεί πρέπει να υπάρχει μια εθνική γραμμή.

Βλέπουμε δυστυχώς την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη, να επαναλαμβάνει αυτό που έκανε και ο Γ. Παπανδρέου και ο Σαμαράς στο Χονγκ-Κονγκ: Πήγε στην Αμερική και καθύβριζε την Ελλάδα.

 

Προηγούμενο άρθροΔΟΞΑ Λιανοβεργίου: Συλλυπητήρια ανακοίνωση
Επόμενο άρθροΒέροια: Ωράριο λειτουργίας γραφείου Βέροιας (Αρχοντικό Μπέκα) της Ε.Μ.Ι.Π.Η.