Σ. Φάμελλος: «Χρειαζόμαστε τώρα προοδευτική απάντηση στη χώρα – Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων»

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου στην εκπομπή Press Talk του Ertnews

Α. Μαγγηριάδης: Να ξεκινήσουμε με το ζήτημα της οικονομίας. Διάβασα προσεκτικά τα όσα είπατε και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πρόσφατα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός σας. Μιλάτε εδώ και πολύ καιρό για τη μείωση του ΦΠΑ, είναι κεντρικό σημείο του δικού σας προγράμματος, γιατί θεωρείτε ότι, όπως και να το κάνουμε, όταν οι συντελεστές ΦΠΑ είναι ψηλά, μεγάλο κομμάτι των μικρότερων, της μεσαίας τάξης αλλά και των κατώτερων κοινωνικών τάξεων πληρώνουν πολλούς φόρους και καταλαβαίνω ότι εσείς ζητάτε τη μείωση του ΦΠΑ.

Επειδή πολλές φορές έχουμε ζητήσει από στελέχη της κυβέρνησης να απαντήσουν στο γιατί δεν κατεβάζει τον συντελεστή ΦΠΑ η κυβέρνηση, η απάντηση που παίρνουμε είναι πως βάσει και της μελέτης που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση αυτή δεν περνά στα τελικά προϊόντα, δεν φτάνει στους καταναλωτές. Θα ήθελα να ρωτήσω καταρχάς αν εσείς συμφωνείτε με αυτή την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος και αν είστε σε θέση εσείς ως μια κυβέρνηση αύριο, μια μελλοντική κυβέρνηση, να θεραπεύσετε αυτές τις στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία.

Σ. Φάμελλος: Οφείλω να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αυτό το επιχείρημα, γιατί αν συμφωνούσε ότι δεν φαίνεται η μείωση του ΦΠΑ στον καταναλωτή, δεν θα το έκανε σε κάποια νησιά. Γιατί το έκανε στα νησιά;

Α. Μαγγηριάδης: Το έκανε στα νησιά γιατί αφορά ένα πολύ μικρό κομμάτι της κατανάλωσης.

Σ. Φάμελλος: Θα βοηθήσει τους νησιώτες. Τους κοροϊδεύει τους νησιώτες; Δεν θα τους βοηθήσει;

Α. Μαγγηριάδης: Θα τους βοηθήσει.

Σ. Φάμελλος: Είναι ωφέλιμη λοιπόν η μείωση του ΦΠΑ για να βοηθήσει στους νησιώτες. Αλλιώς είναι υποκριτής ο κ. Μητσοτάκης, ή στο ένα επιχείρημα ή στο άλλο. Πρέπει να διαλέξουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση αν ένας πρωθυπουργός είναι υποκριτής, είτε προς τους νησιώτες είτε προς τους υπόλοιπους Έλληνες και Ελληνίδες, δεν κάνει για πρωθυπουργός. Θέλετε να πάμε γρήγορα σε ένα τέτοιο συμπέρασμα; Όχι. Να το αναλύσουμε λίγο παραπάνω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προτρέπει για μείωση του ΦΠΑ είναι υποκρίτρια; Δεν ξέρει καλά η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Α. Μαγγηριάδης: Το έκαναν στην Ισπανία και το πήραν πίσω.

Σ. Φάμελλος: Μπορώ να σας πω και για διάφορες χώρες. Να πάρουμε την Ευρώπη, που είναι το κοινό μας σπίτι, για να μην πάμε σε περιπτωσιολογία που δεν την ξέρει καλά ο τηλεθεατής.

Η Ευρώπη ζητάει εδώ και καιρό μείωση των έμμεσων φόρων και της φορολογίας. Θυμάστε από πότε;  Δεν είναι η πρόσφατη οδηγία μόνο, είναι εδώ και τρία χρόνια, στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε με το φοβερό πρόβλημα της έκρηξης ακρίβειας στην ενέργεια, η Ευρώπη ζητούσε στην εργαλειοθήκη της μείωση των φόρων. Δεν το έκανε η κυβέρνηση. Η Ευρώπη προτρέπει για μείωση του ΦΠΑ και το ζητάει, ως προτροπή βεβαίως, στις χώρες, χωρίς να ξέρει τι σημαίνει αυτό;
Να πάμε λίγο από την άλλη μεριά. Μπορεί να είναι σοβαρή μια κυβέρνηση η οποία λέει ότι «δεν μπορώ να ελέγξω την αγορά και ως εκ τούτου δεν μπορώ να ελέγξω τι μείωση του ΦΠΑ θα φτάσει στον καταναλωτή»;

Α. Μαγγηριάδης: Δεν λέει ότι δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά. Λέει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις, συγκεκριμένα στην ελληνική αγορά και ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός έτσι ώστε να φτάσει η τελική μείωση της τιμής στους καταναλωτές.

Σ. Φάμελλος: Και γιατί δεν τη βελτιώνει την αγορά; Γιατί δεν αναστέλλει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού;

Α. Μαγγηριάδης: Καταλαβαίνω ότι αυτά είναι δομικά προβλήματα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία μας. Δεν είμαστε μια οικονομία όπως η Γερμανία για παράδειγμα, που έχει πολύ μεγαλύτερη καταναλωτική βάση.

Σ. Φάμελλος: Αυτά είναι δομικά προβλήματα της πολιτική της δεξιάς, δεν είναι της οικονομίας μας. Είναι δομικά προβλήματα της λογικής της δεξιάς. Είναι αυτό που λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει». Τέρμα οι δικαιολογίες, μια προοδευτική κυβέρνηση και τον ΦΠΑ θα μειώσει και την αγορά θα ελέγξει για να φτάσει στον καταναλωτή. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Α. Μαγγηριάδης: Όταν λέτε μείωση ΦΠΑ; Μιλάτε για μείωση από 24% στο 20% ας πούμε, τι έχετε σκεφτεί;

Σ. Φάμελλος: Για να μην λέμε λόγια, απλά για να ακούγονται, γιατί εγώ δεν μοιάζω με τον κ. Μητσοτάκη και θέλω να είμαι απόλυτα σοβαρός σε οτιδήποτε λέω. Εμείς λέμε πάρα πολύ συγκεκριμένα, για έναν χρόνο να υπάρχει αναστολή του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Είναι ποσοτικοποιημένο με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Α. Μαγγηριάδης: Πόσο κάνει;

Σ. Φάμελλος: 1.8 δισεκατομμύρια κ. Μαγγηριάδη. Εμείς ξέρουμε καλά, ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς δεν ξέρει καλά να κάνει δημοσιονομικό προγραμματισμό και βγήκε έξω 6,5 δισ. στα έσοδα πέρυσι.

Γ. Ευγενίδης: Για το πλεόνασμα έχετε ένα επιχείρημα το οποίο είναι δομικά στρεβλό. Λέτε έχει 6,5 δισεκατομμύρια πλεόνασμα η κυβέρνηση και έρχεται και κάνει την «καλή» με ένα 1,75 δισ. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και λέει ότι μπορεί να δώσει αυτό. Ναι, αλλά παραβλέπουμε ότι πρέπει ένα πολύ μεγάλο μέρος του όποιου υπερπλεονάσματος προκύπτει, βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, να πηγαίνει στο χρέος και ότι έχουμε οροφές δαπανών. Άρα κατ’ έτος, αν εσείς πείτε ότι: «εγώ έχω 1,8 δισ. και θέλω να τα ρίξω όλα στο ΦΠΑ», δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο.

Σ. Φάμελλος: Αυτό είναι ένα στρεβλό επιχείρημα, ενός πρωθυπουργού που έχει στρεβλό δημοσιονομικό σχέδιο, όχι στρεβλό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία πέρυσι, το 2024 έκλεισε τη χρονιά, εισπράττοντας από την αγορά και τα νοικοκυριά 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο του πλεονάσματος που είχε βάλει. Είναι μια τέτοια κυβέρνηση καλή; Είναι μια τέτοια κυβέρνηση δημοσιονομικά επαρκής;

Α. Μαγγηριάδης: Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρήγαγε υπερπλεονάμσματα κ. Φάμελλε.

Σ. Φάμελλος: Πολύ μικρότερα και τα έδινε με μέρισμα. Πάμε όμως παρακάτω. Μια κυβέρνηση λοιπόν, η οποία δημιουργεί υπερπλεόνασμα 6,5 δισεκατομμύρια, έχει πρώτα απ’ όλα την υποχρέωση να πει στην κοινωνία μία «συγγνώμη» και να μην κάνει τον έξυπνο ο κ. Μητσοτάκης στους άλλους, «από πού θα βρείτε τα λεφτά» και διάφορα τέτοια ερωτήματα. Γιατί εγώ θα γυρίσω και θα του πω πάρα πολύ απλά: από πού βρέθηκαν 6,5 δισεκατομμύρια υπερπλεόνασμα; Δεν μπορεί να απαντήσει.

Α. Μαγγηριάδης: Ε πώς, θα σας πει ότι βγήκαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από το γεγονός ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, γιατί παράγονται προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνονται.

Γ. Ευγενίδης: Όταν έχεις μεγάλη κατανάλωση, παράγονται και περισσότερα έσοδα από τους έμμεσους φόρους.

Σ. Φάμελλος: Δηλαδή λέτε ότι την αύξηση της κατανάλωσης και την ανάπτυξη δεν την είχε προβλέψει; Έκανε λάθος στην πρόβλεψη;

Γ. Ευγενίδης: Μπορεί να του πήγε και καλύτερα.

Σ. Φάμελλος: Πόσο καλύτερα; Ξέρετε πόσο διαφορετικό ΦΠΑ εισέπραξε το ‘24 η χώρα; 2,6 δισεκατομμύρια παραπάνω από το ’23.

Γ. Ευγενίδης: Ναι, αλλά δεν άλλαξαν οι συντελεστές, άρα οφείλεται στην κατανάλωση.

Σ. Φάμελλος: Είναι δυνατόν λοιπόν η Ευρώπη να σε προτρέπει να μειώσεις τον ΦΠΑ, να μην σου χρειάζεται στα δημόσια έσοδα, να έχεις προγραμματισμό της ανάπτυξης γιατί τα πλαίσια των ποσοστών ανάπτυξης δεν πέσανε υπερβολικά έξω και να εισπράττεις 2,6 δισεκατομμύρια παραπάνω; Αυτό είναι κλεψιά, είναι κλεψιά από τους καταναλωτές και από την επιχειρηματικότητα.

Α. Μαγγηριάδης: Πάντως υπάρχει ένα επιχείρημα που λέει ότι 36 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται αυτή τη χώρα και είναι καλό αυτοί να πληρώνουν ΦΠΑ 24%, διότι έτσι γεμίζουν και τα δημόσια ταμεία.

Σ. Φάμελλος: Και επίσης είναι πολύ καλό να ανεβάσουμε και το κατά κεφαλήν προϊόν για κάθε τουρίστα που έχει η χώρα, βελτιώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τον τουρισμό. Δυστυχώς μαθαίνω ότι φέτος υπήρχε ένα ερώτημα σε αυτό. Να πάμε όμως τώρα στον ΦΠΑ που πλήττει τα νοικοκυριά.

Ε. Μπαρμπάτση: Είπατε ότι το σχέδιό σας είναι για τον πρώτο χρόνο, αλλά πραγματικά οι στρεβλώσεις στην αγορά, πώς πιστεύετε ότι είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο άμεσα; Με την έννοια ότι και όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν κυβέρνηση, πάρα πολλές φορές, οι μειώσεις δεν έφταναν στους καταναλωτές, Δεν είναι ότι είναι κάτι το οποίο συναντάμε μόνο σήμερα και επομένως κόβοντας μια πολιτική θα αλλάξει και η αγορά.

Σ. Φάμελλος: Πρώτα απ’ όλα οφείλω να σας πω ότι όταν κάνουμε μια συζήτηση για το τι μπόρεσαν να κάνουν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Πολλά πράγματα μπορεί να μην είχαν γίνει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έγινε το σημαντικότερο, έπρεπε να βγούμε από τη χρεοκοπία που μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πράγματι, φοβερές ανατροπές μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο με τους θεσμούς πάνω από το κεφάλι σου δεν ήταν εύκολο να γίνουν. Όμως εγώ θυμάμαι και μπορώ να σας το πω αυτό με στοιχεία, ότι είχαμε δέκα συνεχόμενα τρίμηνα με θετική ανάπτυξη. Άρα η χώρα είχε μπει σε έναν δρόμο, πέρα από τα υπόλοιπα του χρέους κλπ.

Ας πάμε όμως λιγάκι στο τι γίνεται σήμερα, γιατί το σήμερα είναι το ζήτημα. Πώς μπορεί μία Πολιτεία να γίνει καλύτερη και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού; Όταν είναι ισχυρή Πολιτεία και στελεχωμένη και όταν έχει ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές. Έχει επενδύσει σε ένα από τα δύο ο κ. Μητσοτάκης;

Γ. Ευγενίδης: Επενδύει τώρα.

Σ. Φάμελλος: Όχι δεν έχει επενδύσει ούτε στην ισχυρή Πολιτεία και αυτό το βλέπουμε τώρα με την μεγάλη κρίση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, που δεν βρίσκουμε κτηνίατρο στις δημόσιες υπηρεσίες και δεν έχει επενδύσει ούτε στις Ανεξάρτητες Αρχές τους ισχυρούς θεσμούς, διότι πολλές φορές είχε επιτεθεί στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Α. Μαγγηριάδης: Μα αυτό βλέπουμε τώρα, είδαμε και πρόστιμα να πέφτουν σε σούπερ μάρκετ.

Γ. Ευγενίδης: Μα αυτό φέρνει τώρα ο κ. Θεοδωρικάκος σε μερικές εβδομάδες στη Βουλή, αυτή την αρχή εποπτείας της αγοράς που είναι ανεξάρτητη αρχή.

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Θεοδωρικάκος θα έρθει και θα κριθεί στη Βουλή. Με εξαγγελίες δεν γίνεται πολιτική. Διότι οφείλω να σας πω ότι μια κυβέρνηση που έξι χρόνια μετά σκέφτεται να κάνει κάτι για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, όταν έχει βάλει πλάτη στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, είναι μια κυβέρνηση ελλιπής. Παράδειγμα:

Τι έκανε η κυβέρνηση για να μην έχει τόσο ακραία κερδοφορία, αισχροκέρδεια η ΔΕΗ κατά των καταναλωτών και κατά της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας, ώστε να ακούμε πρόσφατα ότι ακόμα και οι ελληνικές βιομηχανίες σε πρόσφατο Συνέδριο βιομηχανίας θα κλείσουν λόγω του κόστους παραγωγής;

Α. Μαγγηριάδης: Δεν επέβαλαν φόρο στις εταιρείες ενέργειας στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, δεν πήραν εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις εταιρείες;

Σ. Φάμελλος: Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δόθηκαν επιδοτήσεις για να συντηρηθεί το υψηλό κόστος ενέργειας. Γιατί όταν εμείς εντοπίσαμε τα υπερκέρδη στο ρεύμα -ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα εντόπισε τα υπερκέρδη στο ρεύμα- ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη συζήτηση της Βουλής το είχε αρνηθεί.

Στη συνέχεια είπε ότι «αν υπάρχουν θα τα φορολογήσουμε με 90%» και στη συνέχεια δυστυχώς έκανε υποϋπολογισμό, δηλαδή τα υπολόγισε πολύ χαμηλότερα -και το έχω καταγγείλει και προσωπικά στη Βουλή- ακριβώς για να μη βάλει χέρι στα υπερκέρδη της ενέργειας.

Άρα μία Πολιτεία μπορεί πρώτον όταν είναι ισχυρή και στελεχωμένη, δεύτερον όταν έχει Ανεξάρτητες Αρχές και τρίτον όταν έχει πολιτική βούληση να τα βάλει με την αισχροκέρδεια.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν το έκανε και ξέρετε, πέρα από τα τεχνικά, η εκτίμησή μου -είναι και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτίμηση- ότι δεν έχει την πολιτική βούληση γιατί είναι πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας, γιατί στηρίζει την αισχροκέρδεια. Και αν θέλετε να με ρωτήσετε το γιατί, θα σας πω πάρα πολύ απλά, γιατί η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια είναι ένας τρόπος να φεύγουν τα λεφτά από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις και να πηγαίνουν στους μεγάλους.

Γ. Ευγενίδης: Το ότι η χώρα έχει συγκεκριμένα περιθώρια από πλευράς ευρωπαϊκών κανόνων να ξοδεύει, τις λεγόμενες: οροφές δαπανών, δεν το αμφισβητεί κανείς. Είτε τον λένε Μητσοτάκη, είτε τον λένε Ανδρουλάκη, είτε τον λένε Φάμελλο, είτε τον λένε Ευγενίδη, Μπαρμπάτση, Λιαλιούτη. Μπορείς να ξοδεύεις συγκεκριμένα σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου έτους. Αυτό ορίζει το Σύμφωνο για τη Σταθερότητα.

Σ. Φάμελλος: Το οποίο δεν είναι 1,7 δισ. Είναι παραπάνω. Όπως γνωρίζετε.

Γ. Ευγενίδης: Είναι έως 3% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, Το 1.7 δισ, όμως δεν είναι οι μόνες δαπάνες που έχει φέτος η κυβέρνηση. Αν είναι 1,8 δισ. ο ΦΠΑ, ο μηδενισμός για έναν χρόνο, τρόφιμα και φάρμακα, όπως είπατε, πώς χωράνε όλα;

Α. Μαγγηριάδης: Εξαντλείτε ουσιαστικά το δημοσιονομικό χώρο που έχετε στη διάθεσή σας για να κάνετε ελαφρύνσεις.

Σ. Φάμελλος: Αυτό η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα γιατί πολύ απλά θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για αλλαγή της φορολογικής πολιτικής. Γιατί εμείς δεν συζητάμε για το ίδιο φορολογικό σχήμα, ούτε για το ίδιο σχήμα εσόδων, ούτε για το ίδιο σχήμα εξόδων.

Παράδειγμα, υπάρχει ένα ερώτημα: «μπορεί να βρεθούν από αλλού λεφτά;» και εγώ ρωτώ: γιατί να μην υπάρχει δηλαδή μία έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη της ενέργειας και των τραπεζών;

Γ. Ευγενίδης: Υπήρξε. Ποιο πρόβλημα έλυσε;

Σ. Φάμελλος: Είπα ότι το υπολόγισε χαμηλότερα για να κάνει τα χατίρια στις εταιρείες ενέργειας.

Γ. Ευγενίδης: Δεν έχω καταλάβει τι ορίζει το υπερκέρδος.

Σ. Φάμελλος: Το υπερκέρδος είναι η αύξηση των κερδών πάνω από έναν λογικό συντελεστή κερδοφορίας, που δεν θα δημιουργήσει ζημιογόνα χρήση και αυτό μπορεί να συζητηθεί και με την αγορά.

Γ. Ευγενίδης: Για τις εταιρείες ενέργειας καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια τιμή αναφοράς σε σχέση με την χονδρική, στις τράπεζες τι υπάρχει;

Σ. Φάμελλος: Μπορεί να το συζητήσει η κυβέρνηση και με την αγορά, ίσως είναι αναγκαίο, να συζητήσουμε μια πιο αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού χώρου. Είναι ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορούμε να συζητήσουμε για το νέο πρόγραμμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Μ. Λιαλιούτη: Και η κρατικοποίηση των τραπεζών;

Σ. Φάμελλος: Είπα εποπτεία, για τον δημόσιο έλεγχο ευχαρίστως να σας πω και είναι και αυτό πάρα πολύ ενδιαφέρον. Αλλά οι τράπεζες το 2024 είχαν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη. Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να είχε κοντά στο 1.5 δισ. Ρωτώ πολύ απλά: θα ήταν πρόβλημα αν η Εθνική Τράπεζα είχε τα μισά, το 1/3; Κάνω μια θεωρητική συζήτηση.

Γ. Ευγενίδης: Δεν είμαι μέτοχος της, αν ήμουν μέτοχος της θα σας έλεγα ότι θα ήταν πρόβλημα γιατί θα ήταν μισό το μέρισμα μου.

Σ. Φάμελλος: Θα σας πω λοιπόν τώρα τι λέει ο μέτοχος της. Ο μεγάλος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Σε συνάντηση που έκανα εγώ προσωπικά μαζί με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, ρώτησα: «από που προκύπτουν αυτά τα τεράστια κέρδη;» Προκύπτουν πρώτα από όλα, να σας το πω ξεκάθαρα, από την ψαλίδα επιτοκίου. Και για ποιον λόγο δημιουργούνται όταν αυτό στερεύει την αγορά;

Α. Μαγγηριάδης: Για την οποία ψαλίδα μπορεί να παρέμβει μια κυβέρνηση;

Σ. Φάμελλος: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να παρέμβει η διοίκηση της τράπεζας. Και σας λέω πολύ απλά, ρώτησα: «Το Ελληνικό Δημόσιο, ως μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας, έχει ζητήσει αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής προς όφελος των πολιτών και ιδιαίτερα των καταθετών της Εθνικής Τράπεζας που είναι πάρα πολύ μεγάλος αριθμός;» Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση; Η απάντηση ήταν όχι.  Η ελληνική Πολιτεία, δεν σύστησε, δεν πρότεινε… Εγώ δεν σας είπα να επιβάλει.

Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα ερώτημα. Από τη μια μεριά ο μέτοχος που είναι το Δημόσιο, δεν βελτιώνει την εμπορική πολιτική της τράπεζας προς όφελος των καταναλωτών και πελατών, και άρα των πολιτών, και από την άλλη μεριά η Πολιτεία δεν έχει έναν έλεγχο στα υπερκέρδη.

Εδώ λοιπόν έρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αφορά και τις τράπεζες και την ενέργεια και άλλους τομείς της οικονομίας που έχουμε μια ολιγοπωλιακή συγκέντρωση η οποία επηρεάζει όλη την αγορά.

Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας, εμείς θέλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ευημερούν και να έχουν κερδοφορία στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Αν όμως ευημερούν και έχουν κερδοφορία μόνο τρεις εταιρείες ενέργειας, δύο διυλιστήρια και τέσσερις τράπεζες, τότε το σύνολο της οικονομίας δεν θα προοδεύει.

Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να έχει και τη ρύθμιση της αγοράς και τον έλεγχο της αγοράς η Πολιτεία. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκό κράτος. Σημαίνει να έχουμε μία Πολιτεία ισχυρή, σοβαρή, που να σέβεται την επιστήμη και τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να ελέγχει ιδιαίτερα εκεί που έχουμε ολιγοπωλιακή αγορά, ώστε τα υπερκέρδη να μην περιορίζουν ούτε τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών ούτε την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ε. Μπαρμπάτση: Δεν είναι όμως πολύ υποθετικά τα δεδομένα όλα αυτά που θέτε;

Σ. Φάμελλος: Θα σας πω ένα παράδειγμα. Το παράδειγμα είναι από την περίοδο που είχα και εγώ την τιμή και την ευθύνη να είμαι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, το αναγνωρίζω, το ρεύμα δεν αυξήθηκε. Αντίθετα μεσοσταθμικά υπήρχε μείωση.

Α. Μαγγηριάδης: Δεν είχαμε την ενεργειακή κρίση που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Σ. Φάμελλος: Πάντα υπάρχουν δικαιολογίες για μια κυβέρνηση που δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

Γ. Ευγενίδης: Και η ΔΕΗ κόντεψε να χρεοκοπήσει εν κινήσει επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σ. Φάμελλος: Αλήθεια; Αυτό είναι ένα από τα παραμύθια που χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει γιατί την πούλησε και ο κ. Χατζηδάκης. Γιατί αντί να την κάνουν καλύτερη, αφού έλεγαν ότι δεν ήταν τόσο καλή, την πουλήσανε.

Γ. Ευγενίδης: Χρώσταγε 250 εκατομμύρια.

Σ. Φάμελλος: Με αποτέλεσμα πέρυσι η ΔΕΗ, την οποία πουλήσανε, να έχει 1,8 δισεκατομμύρια EBITDA, κέρδη προ φόρων. Μιλάμε για μια καθαρή κλεψιά.

Γ. Ευγενίδης: Συγχαρητήρια στον κ. Στάση που μετασχημάτισε μια εταιρεία η οποία ήταν «χρέπι» σε πολύ κερδοφόρα.

Σ. Φάμελλος: Εγώ λοιπόν οφείλω να σας πω ότι διαφωνώ κάθετα με μια λογική συγχαρητηρίων στα «γαλάζια» παιδιά με τα χρυσά μπόνους, οι οποίοι αφαίρεσαν από την αγορά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν φθηνότερους λογαριασμούς και καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση.

Γ. Ευγενίδης: Έχετε βγάλει εσείς από το μυαλό σας την ιδέα μιας κρατικής τράπεζας;

Α. Μαγγηριάδης: Αντιλαμβάνομαι ότι είναι και μια πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιας ομάδας στελεχών.

Μ. Λιαλιούτη: Υπήρχε και μια σύγκρουση μέσα στο Συνέδριο.

Σ. Φάμελλος: Υπήρξε μια πολύ ωραία συζήτηση στο Συνέδριο, όπου διαψεύσαμε όλες τις φήμες για συγκρούσεις και για έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Να είμαστε ειλικρινείς. Ψηφίσαμε και αποφασίσαμε ποια είναι η άποψή μας για την τράπεζα. Έχουμε λοιπόν θέση για το ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις τράπεζες και δεν αφορά μόνο την Εθνική, αφορά και την Αναπτυξιακή και τις Συνεταιριστικές και τις μικροπιστώσεις.

Εμείς θέλουμε έναν τραπεζικό τομέα, ο οποίος θα ευημερεί μέσα από την ευημερία της ελληνικής οικονομίας και δεν θα κερδοσκοπεί εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών.

Να το κρατήσουμε αυτό ως βασική στρατηγική; Για να το πετύχουμε αυτό λοιπόν χρειάζεται παράλληλα με την εποπτεία, που είναι ο έλεγχος της αγοράς και παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς, μέσα και από την ενίσχυση του ποσοστού του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και από αλλαγή του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Και εδώ οφείλω να πω ότι χρειάζεται και ένας άλλος ρόλος των Συνεταιριστικών τραπεζών, γιατί ήρθαν και μας βρήκαν οι Συνεταιριστικές τράπεζες της Ελλάδας και μας είπαν ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης, αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή αυτές που ωφελούνται από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Α. Μαγγηριάδης: Με ποιο μηχανισμό το Δημόσιο θα ανακτήσει το ποσοστό της;

Σ. Φάμελλος: Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το συζητήσει μια κυβέρνηση και μπορεί να το συζητήσει και μέσα από την αγορά και τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, αλλά μπορεί να πάρει και άλλες επιλογές, οι οποίες όμως δεν χρειάζονται να παρθούν με έναν κάθετο τρόπο.  Γιατί ο δικός μου σκοπός και ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά, είναι να λύσουμε προβλήματα στην οικονομία.

Αυτό που μας φοβίζει και μας ανησυχεί είναι ότι σήμερα δεν πάνε καλά τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Ειλικρινά σας το λέω, βλέπουμε τα αποτελέσματα του 2025. Τα αποτελέσματα του 2025 δείχνουν ρεκόρ μερισμάτων.

Από τη μία μεριά να βλέπουμε ρεκόρ μερισμάτων και κερδών, υπερκερδών σε κάποιες λίγες εταιρείες και από την άλλη μεριά να έχει το σύνολο σχεδόν της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, προβλήματα.

Πριν την Έκθεση συναντηθήκαμε με όλους τους φορείς της παραγωγής και δεν υπήρξε κάποιος φορέας που να μας καταθέσει την ανησυχία του. Και τα επιμελητήρια και οι μικρομεσαίοι και βιοτέχνες και βρεθήκαμε με όλους.

Ε. Μπαρμπάτση: Επειδή είπατε ότι μιλήσατε και με τους φορείς και έχετε και συνεννοείστε και μιλάτε και ακούτε και τους πολίτες και τους φορείς. Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το μήνυμα, γιατί ερχόμαστε μετά από μια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την ομιλία σας και τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς και τη συνέντευξη Τύπου. Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το μήνυμα, μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν – και σήμερα στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, είχαμε τη δημοσκόπηση της Alco, σας δείχνει το 6,2%- φαντάζομαι ότι δεν είναι ένα ποσοστό που σας ικανοποιεί, δεν είναι ότι υπάρχει μια πολύ μικρή άνοδος, ότι είναι κάτι που κοιτάτε με ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου. Γιατί πιστεύετε λοιπόν ότι ο κόσμος δεν πείθεται;

Σ. Φάμελλος: Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι μας δίνουν πληροφορίες οι δημοσκοπήσεις που μας θέτουν ερωτήματα και υποχρεώσεις για να γίνουμε καλύτεροι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε την πρόταση για την Προοδευτική Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ακριβώς γιατί καταλαβαίναμε ότι η αλλαγή σελίδας που έχουμε κάνει πρέπει να συνδυαστεί και με μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας.

Γιατί η αξιοπιστία στην πολιτική δεν ανακτάται μόνο έχοντας μια σοβαρότητα στη λειτουργία μας, που το έχουμε κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν θα αρνηθώ ότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που δημιούργησε και ένα έλλειμμα αξιοπιστίας στο κόμμα μας και μια από τις πρώτες μου δεσμεύσεις και βασικές ήταν να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στη σοβαρότητα και στη δυναμική διεκδίκηση.

Όμως πρέπει να πάμε λίγο παραπέρα τις προτάσεις μας, αυτό κάναμε στην Έκθεση. Πέρα από τον διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις αλλά και τους εργαζόμενους, καταθέσαμε μια πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας, γιατί αυτό που θέλει ο πολίτης είναι να του εξηγήσεις πώς μπορεί να ζει καλύτερα με χαμηλότερο ΦΠΑ ή με καλύτερο τραπεζικό σύστημα. Αλλά να του πεις και ποια κυβέρνηση μπορεί να το φέρει αυτό. Γιατί προφανώς αποδέχεται τον ρόλο της αντιπολίτευσης να κάνει κριτική και να αποκαλύπτει, αλλά διεκδικεί και να έχει μια καλύτερη ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λοιπόν δεν είναι εδώ μόνο για να ασκεί το ρόλο της αξιόπιστης, δυναμικής, προοδευτικής αριστερής αντιπολίτευσης. Είναι εδώ γιατί είναι μια δύναμη η οποία θέλει να έχει χαρακτηριστικά κυβερνώσας παράταξης, άρα να καταθέσει και μια πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας.

Γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν πάνε καλά στην οικονομία, το συζητήσαμε αλλά είναι κι άλλοι τομείς που δεν πάει καλά στην: Υγεία, στην Παιδεία, στην εξωτερική πολιτική. Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε μια άλλη πρόταση διακυβέρνησης, αυτό είναι η Προοδευτική Ελλάδα.

Μ. Λιαλιούτη: Με αυτά τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις μπορείτε να διατυπώσετε μια πρόταση κυβερνώσας αριστεράς, κυβερνώσας κεντροαριστεράς; Γιατί φαίνεται ότι ακόμα και το δικό σας παραδοσιακό ακροατήριο δεν σας εμπιστεύεται με τον τρόπο που σας εμπιστευόταν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Δεν είναι λίγο μικρομεγαλισμός;

Γ. Ευγενίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει παράξει 4 – 5 κόμματα.

Σ. Φάμελλος: Γνωρίζω πολύ καλά ποια ήταν η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ποιος είναι ο βασικός λόγος που με ώθησε στο να πάρω την απόφαση αυτή. Όμως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι δεν εξαρτάται από το ποσοστό ενός κόμματος το αν θέλει να συνεισφέρει στην πρόοδο της πατρίδας και στην ευημερία των νοικοκυριών.

Είμαι υποχρεωμένος και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας. Γιατί αν δεν το έχουμε αυτό ή και περισσότερο, αν είμαστε μπλεγμένοι σε ένα κυκεώνα προβλημάτων, τότε σίγουρο είναι ότι η χώρα δεν θα πάει καλά, τα νοικοκυριά δεν θα ευημερούν και προφανώς αυτό θα έχει επίπτωση και σε εμάς.

Άρα λοιπόν, εμείς έπρεπε ταυτόχρονα να καταθέσουμε μία πρόταση και να διαμορφώσουμε και τους όρους, ώστε αυτή η πρόταση να έχει τα χαρακτηριστικά μιας προοδευτικής διεξόδου. Αυτό είναι το δύσκολο.

Μ. Λιαλιούτη: Αυτή η πρόταση υπάρχει, την καταθέτετε, είναι στο τραπέζι, σε ποιόν την καταθέτετε; Εκτός από τον ελληνικό λαό καταλαβαίνω για να σας ψηφίσουν. Μιλάμε προφανώς για συνεργασίες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ποσοστό ικανό να πείτε ότι εμείς είμαστε ο πόλος, ο κεντρικός της αντιπολίτευσης, μιλάμε για συνεργασίες.
Σε ποιους την καταθέτετε; Ξέρω ότι έχετε πολλά κοινά σημεία και με τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στα προγράμματά σας, αλλά δεν βλέπω κάποια σύγκλιση, ειδικά με το μεγαλύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή με το ΠΑΣΟΚ.

Σ. Φάμελλος: Έχετε δίκιο και ξεκινάμε από εκεί, η πρόταση κατατίθεται πρώτα απ’ όλα στους πολίτες. Όχι γιατί αυτό είναι κλισέ και γιατί το έχουν ακούσει οι πολίτες πολλές φορές. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος γιατί μας βλέπουν πολλοί φίλοι και φίλες σήμερα. Αν δεν υπάρχει μια κοινωνική πλειοψηφία που να διεκδικήσει να γίνει πραγματικότητα, η προοδευτική διέξοδος δεν θα γίνει, ακόμα και αν σε επίπεδο κορυφής υπάρχει επαγγελία προοδευτικού λόγου. Δηλαδή τα πράγματα δεν αλλάζουν μόνο από τα πάνω. Θέλουν και ισχυρή κοινωνική στήριξη και όποτε έγινε αλλαγή στην Ελλάδα, και το 1981 και το 2015, η κοινωνία στήριξε την αλλαγή αυτή.

Δεύτερο ζήτημα, χρειάζεται να υπάρχει και αντίστοιχη πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ προοδευτικών κομμάτων και στον διάλογο που γίνεται με τα προοδευτικά κόμματα;

Όχι απλά καλή σχέση και επικοινωνία και διάλογος, πρέπει να υπάρχει και πολύ γρήγορα θα έλεγα κοινή δράση. Δηλαδή ο διάλογος να καταλήξει και σε συγκεκριμένο κοινό τραπέζι με κοινή δράση. Εμείς έχουμε κάνει αυτή την πρόταση, προσωπικά ανέλαβα την πρωτοβουλία αυτή από τις πρώτες ημέρες που εκλέχτηκα.

Μ. Λιαλιούτη: Δεν έχω καταλάβει ακριβώς ποια είναι εκείνη η πρόταση και το κοινό τραπέζι και πώς ακριβώς αυτό το πράγμα θα υλοποιηθεί.

Γ. Ευγενίδης: Εγώ επίσης θυμάμαι ότι στη Νέα Αριστερά όταν το ζήτημα ετέθη στα όργανα της το απέρριψε.

Α. Μαγγηριάδης: Επειδή έχουμε φτάσει ακριβώς πάνω στην ουσία αυτού που πολλές φορές κ. Φάμελλε ο κόσμος όλος συζητάει. Λέτε όλη η αντιπολίτευση ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει.

Σ. Φάμελλος: Το ερώτημα είναι πώς.

Α. Μαγγηριάδης: Το ερώτημα είναι πως και το ακούμε και μέσα στις συζητήσεις, σε ένα καφενείο μέσα στο ταξί μπαίνει ο κόσμος και σου λέει: «γιατί δεν κατεβάζουν ένα κοινό υποψήφιο;», το λέω έτσι απλά, λαϊκά. Αλλά θέλω να πω ότι υπάρχει ένας κόσμος που σας λέει: «γιατί δεν μπορείτε να σταθείτε κάτω και να βρείτε τα κοινά πεδία στα οποία συμφωνείτε να καταθέσετε μια κοινή πλατφόρμα και να κατεβείτε όλοι μαζί στις εκλογές», για παράδειγμα, απέναντι στον Μητσοτάκη. Μπορεί να ακούγεται ένα ακραίο σενάριο, αλλά θέλει κανείς να καταλάβει ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο αυτή τη στιγμή.

Μ. Λιαλιούτη: Είναι ακόμα πιο μπερδευτικό από αυτό. Τι είναι το κοινό τραπέζι; Εγώ δεν έχω καταλάβει τι είναι το κοινό τραπέζι. Εξηγήστε μου παρακαλώ.

Σ. Φάμελλος: Από τις πρώτες μέρες της εκλογής μου ζήτησα να υπάρξει συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Μάλιστα και κατηγορήθηκα για αυτό, έφτασα σε σημείο να πω και το έχω πει δημόσια, ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο στις άλλες εκλογές, όχι απλά για αντιπολίτευση, αλλά για να υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση.

Κάναμε προτάσεις και τις κάναμε θεσμικότατα για να υπάρχει κοινός υποψήφιος των προοδευτικών δυνάμεων για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έγινε χωρίς να μπει το θέμα του ονόματος και στη συνέχεια ανακοινώσαμε και την πρόταση της κας Κατσέλη, η οποία είναι μια πολιτικός σαφέστατα με προοδευτικό βιογραφικό που μπορεί να συσπειρώσει.

Μ. Λιαλιούτη: Αυτό πάντως δεν είναι κοινό τραπέζι, είναι μια πρωτοβουλία στη Βουλή.

Σ. Φάμελλος: Στη συνέχεια έχουμε πάρει αντίστοιχες πάρα πολλές πρωτοβουλίες και μάλιστα τον Μάρτιο, εγώ πρότεινα να υπάρχουν τρεις επιλογές συνεργασίας παράλληλες, όχι αντιθετικές.

Η μία είναι να έχουμε κοινοβουλευτική συμπόρευση, δηλαδή να έχουμε στη Βουλή κοινές πρωτοβουλίες, κοινές προτάσεις νόμου, κοινή στάση σε ψηφοφορίες κοινές τροπολογίες και αν θέλετε κοινοβουλευτικά εργαλεία που μπορούμε να συνεργαστούμε.

Κάναμε την πρόταση δυσπιστίας, έγινε από κοινού, πιέζαμε σε διαφορετικό τάιμινγκ, αλλά έγιναν από κοινού. Έγιναν προτάσεις και η δυνατότητα συζήτησης για τις προκαταρκτικές επιτροπές. Έγιναν όλα αυτά, ήταν πρωτοβουλίες συνεργασίας. Εμείς κάναμε επιμέρους και με άλλα κόμματα και άλλες πρωτοβουλίες. Από τη δήλωση τεσσάρων κομμάτων για τη Γάζα και την Παλαιστίνη, μέχρι την προκαταρκτική που κάναμε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ε. Μπαρμπάτση: Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που περιγράφετε, είναι μια πίεση προς την κυβέρνηση που της ασκείτε κριτική και πιέζεται, αλλά δεν δείχνουν αυτές οι πρωτοβουλίες ότι μπορεί να υπάρξει κάτι ενιαίο.

Σ. Φάμελλος: Το δεύτερο λοιπόν είναι ο χώρος διαλόγου, το φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων. Έχω ζητήσει να υπάρχει κοινή διαδικασία συζήτησης δημόσια, όπου να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα ενός προοδευτικού ψηφοδελτίου.

Ε. Μπαρμπάτση: Ο κ. Χαρίτσης λέει ναι, αλλά δεν λέει ναι μέχρι στιγμής στο να δούμε μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά μαζί.

Μ. Λιαλιούτη: Για να καταλήξουμε σε ένα συνασπισμό κομμάτων, εγώ αυτό δεν έχω καταλάβει, που πάει αυτό ποιο είναι το endgame, ποιος είναι ο στόχος;

Σ. Φάμελλος: Και το τρίτο, δημόσιος διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων και κοινές διεκδικήσεις στην κοινωνία. Γιατί υπάρχει και ο κοινωνικός χώρος που και διεκδικεί και αγωνιά, έχουμε και την απεργία μεθαύριο που πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Από τη μεριά των άλλων προοδευτικών κομμάτων και αναφέρομαι συγκεκριμένα γιατί προτάσεις έχουν γίνει και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Ανδρουλάκη και στη Νέα Αριστερά. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής θετική απάντηση.

Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι έλλειμμα και το λέω. Είναι μια κριτική η οποία γίνεται δημόσια. Ο κόσμος ξέρετε τι μας λέει στο δρόμο; Ειλικρινά, δηλαδή, όπου κι αν βρίσκομαι. Πρόσφατα στην Έκθεση Βιβλίου μου έκανε φοβερή εντύπωση:

«Συνεργαστείτε, συσπειρωθείτε για να φύγει αυτή η κατάσταση, για να φύγει η δεξιά, να φύγει ο Μητσοτάκης», μας λένε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτή την υποχρέωση και δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε και τα μεγέθη τα οποία υπάρχουν.

Γ. Ευγενίδης: Ένα ερώτημα είναι το με ποιον επικεφαλής. Το άλλο ερώτημα, το οποίο πάντως και εσείς δεν μπορείτε να κάνετε ότι δεν το βλέπετε, εσείς δεν πορεύεστε ακριβώς ενιαία. Όταν συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός σας και στενός συνεργάτης, ο αγαπητός συνάδελφος όλων ημών, ο Χρήστος Γιαννούλης, ζητάει να δει πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πραγματικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνει λόγο για βουλευτές «φαντάσματα» και λέει χάριν αστεϊσμού: «όσοι είναι με τον Τσίπρα δεξιά, όσοι είναι απέναντι απ’ τον Τσίπρα, αριστερά». Εσείς τώρα ζητάτε από τους άλλους να έρθουν σε ένα προσκλητήριο ενότητας, όταν εσείς έχετε πάει σε μια λογική «κακό χωριό τα λίγα σπίτια».

Σ. Φάμελλος: Με συγχωρείται κύριε Ευγενίδη, αλλά θα σας διαψεύσω. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αλλάξει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και δεν έχει να κάνει μόνο με την ενιαία έκφραση προς τα έξω, έχει να κάνει και με το πόσο σοβαρά διατυπώνει την πρότασή μας.

Εγώ θέλω να πω το εξής, εμείς αυτή την περίοδο έχουμε αποφασίσει να πάρουμε πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Γιατί οφείλω να το πω ότι μόνο να λέμε να κάνουμε ένα τραπέζι διαλόγου δεν αρκεί. Ο κόσμος θέλει κάτι πιο συγκεκριμένο. Εμείς λοιπόν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία αναφερθήκατε και στην Πολιτική Γραμματεία που έγινε την προηγούμενη μέρα, αποφασίσαμε κάτι πολύ πιο συγκροτημένο:

Ότι δεν ζητάμε να πάμε μόνο σε ένα τραπέζι διαλόγου, αλλά ζητάμε να κάτσουμε στο κοινό τραπέζι διαμόρφωσης του προοδευτικού ψηφοδελτίου και να έχουμε κοινή δράση.

Λέω λοιπόν ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιμένει, έχουμε αποφασίσει και είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι για το προοδευτικό ψηφοδέλτιο, την προοδευτική απάντηση, την προοδευτική διέξοδο. Θα βρούμε έναν τρόπο να το ονομάσουμε και να έχουμε κοινή δράση, γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές και όσο καθυστερούμε, τόσο αφήνουμε περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει το πλιάτσικο.

Θεωρώ λοιπόν ότι και προς το ΠΑΣΟΚ και προς τη Νέα Αριστερά, εμείς είπαμε ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, υπήρχαν αρνήσεις. Τώρα είναι το ερώτημα. Χωρίς να μπούμε σε καμιά συζήτηση προεκλογικού χαρακτήρα, το ανέφερα συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτά είναι γραπτά, δεν είναι διαρροές. Σε αυτά θέλω να επιμείνω. Και θα σας πω και για τα υπόλοιπα που αναφερθήκατε, επειδή όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες. Εμείς λοιπόν και ενθαρρύνουμε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα, ώστε ταυτόχρονα με την πρόταση μας για Προοδευτική Ελλάδα, γι’ αυτό το οποίο αξίζει στη χώρα μας, να έχουμε ταυτόχρονα και συνεργασίες.

Και εδώ λοιπόν όλοι θα κριθούμε, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων, το κάνω με πάρα πολύ μεγάλη συνέπεια έναν χρόνο, δεν μπορεί η χώρα άλλο να περιμένει και να ζει αυτή τη δυστοπία, εδώ πράγματι θα κριθούν όλοι. Δεν θα εκβιάσουμε, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Γιατί; Γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν. Δεν μπορεί να υπάρχει δισταγμός, αναβλητικότητα. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι.

Ε. Μπαρμπάτση: Η γρήγορη δράση που λέτε, νομίζω ότι καταλαβαίνετε και εσείς και στις συζητήσεις σας που λέτε και με τους πολίτες, γιατί βγαίνετε έξω στον δρόμο και με στελέχη, ότι μια γρήγορη δράση αποτελεσματική – γιατί με το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί, ούτε να κάτσετε στο ίδιο τραπέζι θα μπορούσε – να είναι η Νέα Αριστερά, η επιστροφή στελεχών ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάει στον δρόμο για τις εκλογές ως μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Μ. Λιαλιούτη: Υπάρχουν στελέχη σας που ακριβώς αυτό προτείνουν να πάτε με τη Νέα Αριστερά, να κάνετε μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εσείς όμως κάνατε πρόταση παράλληλα και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι σαν να τους εκβιάζετε, σαν να τους απειλείτε.

Σ. Φάμελλος: Ποιους;

Μ. Λιαλιούτη: Το ΠΑΣΟΚ. Γιατί λέτε ότι θα σου πάρω τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Α. Μαγγηριάδης: Είπε mot à mot ότι δεν εκβιάζει ο άνθρωπος.

Σ. Φάμελλος: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Σαφέστατα και μας ενδιαφέρει η ανάκτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά δεν τον έβαλα αυτόν ως πρώτο στρατηγικό στόχο.

Σαφέστατα μας ενδιαφέρει, δεν θα το κρύψω, γιατί να το κρύψω, διότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να το διεκδικήσει. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κάλπης και θεωρώ ότι πολλά από τα ζητήματα που μας χώρισαν δεν υπάρχουν πλέον. Όμως θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό και πιο μεγάλο να βάλουμε και τη συζήτηση για το προοδευτικό ψηφοδέλτιο. Δεν θεωρείτε ότι είναι πιο σωστό να έχει προοδευτική διακυβέρνηση η χώρα;

Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν εκβιάζω σε αυτή τη συζήτηση και δεν είναι και έμμεση απειλή.

Α. Μαγγηριάδης: Για να το κλείσουμε αυτό με τη Νέα Αριστερά, υπάρχει περίπτωση να σας δούμε ξανά ενωμένους στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πλέον;

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος και να πάμε σε κοινοβουλευτική συμπόρευση, δημόσιο διάλογο και κοινές δράσεις και να έχουμε ταυτόχρονα και κοινή δράση με ένα τραπέζι προετοιμασίας προοδευτικού ψηφοδελτίου τώρα. Κι αυτό αφορά και τη Νέα Αριστερά, αφορά και το ΠΑΣΟΚ, αφορά και τους προοδευτικούς πολίτες.

Γ. Ευγενίδης: Σαφέστατο. Δεν ακούω τίποτα εκβιαστικό σε όλο αυτό. Εμένα δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα εκβιαστικό. Η Νέα Αριστερά είναι ένα ανύπαρκτο κόμμα.

Σ. Φάμελλος: Παρότι είναι διαφορετική η στάση της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την πρόταση, βλέπετε ότι εμείς με συνέπεια και μια αίσθηση πραγματικού κλίματος συνεργασίας το θέτουμε σήμερα χωρίς να ξεχωρίζουμε ποιος αρνήθηκε και ποιος καθυστερεί.

Δεν είναι το ίδιο, έχουν διαφορετικές ευθύνες. Είναι ξεκάθαρο. Με τη Νέα Αριστερά κάναμε πολλά βήματα συνεργασίας τον Ιούλιο και τα επικροτώ και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετική στιγμή για το Κοινοβούλιο και για την προοδευτική προοπτική, αλλά τώρα λέω το εξής: χρειαζόμαστε τώρα προοδευτική απάντηση στη χώρα, όχι προεκλογικά, για μας είναι στρατηγικός σκοπός.

Γ. Ευγενίδης: Αυτό το λέτε για να το ακούσει και ο κ. Τσίπρας; Γιατί ο ελέφαντας στο δωμάτιο, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι ο κ. Τσίπρας.

Σ. Φάμελλος: Επιτρέψτε να σας πω ότι διαφωνώ κάθετα με αυτό που λέτε. Θα απαντήσω και στα δύο σκέλη. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να μην ξεχνιόμαστε και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μάλιστα αυτή τη βδομάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και στο εξωτερικό με σημαντική εκπροσώπηση, έχει μιλήσει για την ανάγκη ανατροπής αυτής της κυβέρνησης και προοδευτικής προοπτικής. Έχει μιλήσει επίσης και μαζί το έχουμε συζητήσει για την ανάγκη ανασύνθεσης και απάντησης του προοδευτικού χώρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης ήταν μαζί με εμένα στο Συνέδριο όπου αποφασίσαμε και με τις πληροφορίες τις οποίες αναφέραμε προηγουμένως, για να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να γίνει ο στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης εφικτός.

Ποιος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο; Θεωρώ ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κυβερνώσα διάσταση αυτού του εγχειρήματος. Το εγχείρημα αυτό πράγματι πρέπει να διαβεβαιώσει την κοινωνία ότι έχει χαρακτηριστικά κυβερνώσας παράταξης. Εδώ πράγματι γίνεται μια αναζήτηση, πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Πως μπορούμε να βρούμε αυτή τη διέξοδο;

Γ. Ευγενίδης: Η αίσθηση είναι ότι είναι παράλληλη αναζήτηση η δική σας και του κ. Τσίπρα, ότι ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να σας περιλαμβάνει ως μεταβλητές αυτού του εγχειρήματος αλλά με τον ίδιο μπροστά.

Σ. Φάμελλος: Κύριε Ευγενίδη, επιτρέψτε μου, αλλά στηρίζετε τη δική σας συζήτηση σε μια διαχείριση πληροφοριών, οι οποίες δεν έχουν βγει από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα ούτε από τα δικά μου τα χείλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα ποια είναι η στρατηγική για την επόμενη μέρα και επειδή πράγματι πρέπει να έχουμε χαρακτηριστικά μιας κυβερνώσας δύναμης και μιας κυβερνώσας πρότασης, η οποία πράγματι έχει και συνεργασίες, δεν το κρύβω αυτό, το έχουμε καταθέσει δημόσια, που θέλει και πολύ πιο ισχυρό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτή η πρόταση, για να μπορέσουν οι δικές μας προτάσεις για την πολιτική να έχουν έναν θετικό συσχετισμό, γιατί ο διάλογος θα είναι ανοιχτός, όπως καταλαβαίνετε.

Προέχει η απόφαση, η στρατηγική να συνεργαστούμε και η απόφαση για το πρόγραμμα και δεν βάζω εγώ αυτή τη στιγμή άλλες προτεραιότητες, γιατί θα ήταν σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάρα πολύ ξεκάθαρη προοπτική, πάρα πολύ ξεκάθαρη πρόταση και αυτό που συζητάμε στα όργανα αυτές τις μέρες, κάναμε τη προηγούμενη βδομάδα και Πολιτική Γραμματεία και Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έχουμε αυτή τη βδομάδα και Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή. Γιατί; Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Μ. Λιαλιούτη: Ποια ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε στο τηλέφωνο με τον κ. Τσίπρα;

Σ. Φάμελλος: Με τον Αλέξη Τσίπρα μιλάμε πάρα πολύ συχνά και πρέπει να σας πω ότι έχουμε μια πολύ θετική συνεργασία για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι θέμα πάντως δημόσιων ανακοινώσεων το πότε μιλάμε. Πρέπει να σας πω ότι στη συζήτηση που κάνουμε, που δεν θα σας πω λεπτομέρειες δημόσια, είναι πολύ σημαντική η συζήτηση αυτή για τη διαμόρφωση των προτάσεων που έχουμε.

Μ. Λιαλιούτη: Περιμένετε ότι στο βιβλίο του κ. Τσίπρα θα υπάρχει κάτι που θα αναφέρεται σε εσάς;

Σ. Φάμελλος: Σε εμένα προσωπικά; Δεν το γνωρίζω. Κοιτάξτε, πάντως εγώ θέλω να σας πω ότι σήμερα έχουμε πάρα πολύ μεγάλα επίδικα μπροστά μας, για να κάνω μια συζήτηση για το τι θα ανοίξει μετά από ένα ενάμιση μήνα, θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια αυτή η οποία γίνεται, αλλά ταυτόχρονα εγώ έχω μια άλλη σημαντική ευθύνη. Και ξέρετε κι εμείς που συζητάμε θα πρέπει να δώσουμε και μια πρόταση στον κόσμο για το τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα γι’ αυτόν. Γιατί γι’ αυτό ψηφίζει ο κόσμος.

Γ. Ευγενίδης: Μα σας, λέει ο άλλος που μας παρακολουθεί, άμα μεταξύ σας δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε τόσα χρόνια, πόσο αξιόπιστη είναι η κυβερνώσα πρόταση την οποία θα παρουσιάσετε; Άμα δεν μπορείτε να την επιβάλετε, διότι οι πολιτικοί συσχετισμοί, είστε πάρα πολύ έμπειρος, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένοι, του εκλογικού νόμου μη τροποποιηθέντος, το ποσοστό για την αυτοδυναμία, με ένα ποσοστό 10% κομμάτων εκτός Βουλής είναι 36,5%, το μπόνους το παίρνεις πάνω από 25% και πλην της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει άλλο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων που να προσεγγίζει ούτε ως άθροισμα το 25%.

Σ. Φάμελλος: Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις που έδωσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου, είπα κάτι που είναι πάρα πολύ μεγάλο και δύσκολο, ότι η δική μου ευθύνη και ο δικός μου στόχος είναι να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μαζί να αλλάξει και η πολιτική στην Ελλάδα.

Αυτό το οποίο ζούμε σήμερα στη χώρα μας, δυστυχώς εμπεριέχει και μια πολύ μεγάλη απαξίωση της πολιτικής. Γιατί το σύστημα εξουσίας και το καθεστώς Μητσοτάκη για να μπορέσει να βγάλει την ευθύνη από πάνω του και να εκβιάσει τους πολίτες, προσπαθεί να μας πείσει, ότι όλοι είναι ίδιοι, ότι τίποτα δεν γίνεται και ότι είναι αξιωμένη η πολιτική. Εγώ πιστεύω σε μια άλλη πολιτική και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Γιατί το να έχεις γιατρό, το να έχεις δάσκαλο, το να έχεις εισόδημα είναι θέμα πολιτικής. Και δυστυχώς αυτά ο κ. Μητσοτάκης σήμερα αδυνατεί να τα εξασφαλίσει.

Εγώ ζητώ ταυτόχρονα και την ανάκτηση της αξιοπιστίας στην πολιτική, αλλά και να υπάρχει μια προοδευτική διέξοδος. Ξέρετε γιατί; Γιατί αυτά τα οποία δημιουργεί στη χώρα ο κ. Μητσοτάκης, τα αδιέξοδα δηλαδή στην καθημερινότητα και δυστυχώς τη φτώχεια εξαιτίας της ακρίβειας ή το να μην μπορείς να βρεις γιατρό, να κάνεις μια εγχείρηση και να περιμένεις ενάμιση χρόνο σε λίστα, δημιουργούν και μια χαραμάδα στην πόρτα της ακροδεξιάς.

Α. Μαγγηριάδης: Σε αυτή την προοδευτική διέξοδο ο κ. Βαρουφάκης, η Πλεύση Ελευθερίας και ο κ. Κασελάκης έχουν λόγο ύπαρξης; Θα τους καλέσετε;

Σ. Φάμελλος: Δεν θέλω να κάνω μια συζήτηση η οποία θα είναι γενικόλογη και θεωρητική. Πρέπει να είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Η πρότασή μας έχει απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά. Θεωρούμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι αυτές είναι οι πολιτικές προτεραιότητες. Όμως σας είπα και κάτι άλλο πιο πριν, που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, η πρόταση αυτή απευθύνεται σε όλη την προοδευτική κοινωνία.

Θα ήθελα σε αυτή τη συζήτηση να συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, έχει επιλέξει το ίδιο να μη συμμετέχει.

Γ. Ευγενίδης: Το κόμμα Καρυστιανού, πως το ακούτε;

Σ. Φάμελλος: Η κ. Καρυστιανού εδώ και δυόμισι χρόνια δίνει έναν αγώνα μαζί με έναν αβάσταχτο πόνο, στον οποίο εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε συμπαρασταθεί με όλους τους τρόπους, εντός και εκτός Ελλάδας. Και πρέπει να το πω αυτό.

Γ. Ευγενίδης: Αναφέρθηκε και η ίδια στον κ. Αρβανίτη σε συνέντευξή της.

Σ. Φάμελλος: Σέβομαι πάρα πολύ τον αγώνα αυτόν και συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε, τον αγώνα για αλήθεια και Δικαιοσύνη στα Τέμπη και δεν θα επέτρεπα με τίποτα να μπλεχτεί και να μπλέξω εγώ την κ. Καρυστιανού σε κομματικές σκοπιμότητες.

Ε. Μπαρμπάτση: Εάν η ίδια θα ήθελε να μπει στην πολιτική, δεν θα ήταν ένα πρόσωπο που εσείς θα μπορούσατε να μιλήσετε και θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; Να της κάνετε μια πρόταση, να είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Μ. Λιαλιούτη: Θα είναι διαφορετικός ο τρόπος που θα την αντιμετωπίζατε αν αποφάσιζε να κάνει κόμμα;

Σ. Φάμελλος: Έχω μια πάγια αρχή, δεν κάνω πολιτική με υποθέσεις γιατί μπορεί να ανοίξουν και συζητήσεις οι οποίες δεν είναι παραγωγικές. Να σας πω τι είναι πολύ παραγωγικό; Να συζητήσουμε τι θα γίνει με τη Δικαιοσύνη στα Τέμπη.

Δεν είναι πολύ σημαντικό αυτό; Δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας γιατί έχει μπαζωθεί η αλήθεια και η Δικαιοσύνη στα Τέμπη και γιατί αυτό το έκανε η κυβέρνηση; Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Εγώ πάντως είπα ότι δεν θα εμπλέξω την κ. Καρυστιανού, τον αγώνα της και τη στάση της και αυτό που εκπροσωπεί με κομματικές σκοπιμότητες.

Α. Μαγγηριάδης: Ο τρόπος εκλογής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη γνώμη σας πρέπει να αλλάξει;

Σ. Φάμελλος: Κάναμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση για πιθανές καταστατικές αλλαγές, δεν συζητήσαμε για κάτι τέτοιο και οφείλω να σας πω ότι αυτό με εκφράζει κι εμένα προσωπικά.

Η εκλογή προέδρου από τη βάση στα κόμματα που έχουν κυβερνητική προοπτική, στα μαζικά λαϊκά κόμματα, είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το έχουμε κατοχυρώσει στη χώρα. Θα το θεωρούσα σε αυτή τη χρονική στιγμή σαν οπισθοχώρηση αν αλλάζαμε αυτόν τον τρόπο εκλογής, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι κάτι που για μας πλέον πάει για μετά από 3 – 4 χρόνια.

Ε. Μπαρμπάτση: Θα έπρεπε να υπάρχουν και προϋποθέσεις, φαντάζομαι, να μην είναι αυτό που είδαμε με την εκλογή του κ. Κασσελάκη;

Σ. Φάμελλος: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό άλλαξε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό το οποίο κάναμε στο Συνέδριο μας είναι ότι θέσαμε προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρχει εγγραφή την τελευταία ημέρα.

Γ. Ευγενίδης: Αλλά πάλι εκλογή από τη βάση.

Σ. Φάμελλος: Βεβαίως, το είπα, θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση για τα μαζικά κόμματα που διεκδικούν και ρόλο κυβερνητικής πορείας και θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό να συνδέεται, με αυτό το θέμα που σε εμάς εντοπίσαμε με την εγγραφή της τελευταίας ημέρας και γι’ αυτό το αλλάξαμε.

Γ. Ευγενίδης: Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει ένα δομικό πρόβλημα, η δύναμή του μικραίνει, οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες. Θα τους πληρώσετε αυτούς τους ανθρώπους, θα εξοφλήσετε τα δεδουλευμένα τους και θα είναι βιώσιμα χωρίς να κλείσουν αυτά τα μέσα;

Σ. Φάμελλος: Κύριε Ευγενίδη, είμαι 10 μήνες πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε αυτούς τους 10 μήνες οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πληρωθεί 9,5 μισθούς, το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Το σύνολο σχεδόν αυτής της πληρωμής, το 90%, έχει γίνει από την κρατική χρηματοδότηση του κόμματος, δηλαδή από τα λεφτά που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Μέσα, γιατί τα Μέσα δεν ήταν βιώσιμα και δεν είναι βιώσιμα. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, κάναμε διακανονισμό για ένα πολύ μεγάλο ποσό οφειλών, γιατί ήταν πολύ χρεωμένα τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό παρέλαβα και εμένα δεν με ικανοποιεί το ότι δεν καλύψαμε τους 2,5 μισθούς που χρωστάμε στους εργαζόμενους από την περίοδο που ανέλαβα, αλλά έχουμε κρατήσει μια σχετική συνέπεια αυτό το διάστημα, έχουμε ένα σχέδιο το οποίο όμως προϋποθέτει και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Μέσων και την αύξηση των εσόδων, μιας και ξεκίνησε να δουλεύει και εμπορικό τμήμα.

Δεν είναι όμως καλή κατάσταση, δεν θέλω να πω ψέματα, δεν ικανοποιεί ούτε εμένα, ούτε από την άποψη των συναδέλφων σας, ούτε την άποψη των εργαζομένων. Αυτό έχει να κάνει τα οφειλόμενα που είχαμε την περίοδο που ανέλαβα.

Α. Μαγγηριάδης: Κύριε Φάμελλε θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που δεχτήκατε αυτό το πινγκ πονγκ ερωτήσεων από τους συναδέλφους.

Σ. Φάμελλος: Εγώ σας ευχαριστώ.

Βίντεο: https://www.facebook.com/share/v/1BQuaPi9XZ/?mibextid=wwXIfr

Προηγούμενο άρθροΑποκαλυπτική Έρευνα: Στα ύψη η αποδοχή των πρωτοβουλιών του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα
Επόμενο άρθροΟ Μ. Χαρακόπουλος: Η Ορθοδοξία αποτελεί το κοινό θεμέλιο επί του οποίου οικοδομήθηκε ο πολιτισμός των περισσότερων βαλκανικών λαών