Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 19:00, στο πλαίσιο της ΣΤ΄ Επιστημονικής Ημερίδας “Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα” της Ε.Μ.Ι.Π.Η. πρόκειται να παρουσιαστεί το νέο βιβλίου του (δρ.) Φιλόλογου Χρήστου Σκούπρα με τίτλο Κατοχή, Εαμική Εξουσία, Εμφύλιος στην Ημαθία. Εφημερίδες, Απελευθέρωση, Κοινωνική ζωή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Χώρο Τεχνών Βέροιας (2ος Όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Πυθαγόρας Ιερόπουλος -Δικηγόρος
Εμμανουήλ Ξυνάδας – Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας
Χρήστος Σκούπρας – Φιλόλογος – Συγγραφέας
Το βιβλίο του Χρήστου Σκούπρα παρουσιάζει επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ιστορία της περιόδου 1940-50 για την Ημαθία. Στο βιβλίο ερευνάται με ποιον τρόπο οι υποκειμενικές δημοσιευμένες μαρτυρίες και οι συνεντεύξεις μπορούν να φωτίσουν τα γεγονότα της δεκαετίας 1940-50. Πότε μπήκε ο ΕΛΑΣ στη Βέροια; Γιατί η Νάουσα απελευθερώθηκε 2 μήνες περίπου νωρίτερα από τη Βέροια; Ποιος τράβηξε τη φωτογραφία με τον στρατηγό Μπακιρτζή στην πλατεία Ωρολογίου και με ποια αφορμή; Πόσο κράτησε η εαμική εξουσία στη Βέροια και Νάουσα; Παρόμοια ζητήματα ερευνώνται στα κεφάλαια του βιβλίου και επιχειρείται να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις. Τέλος, υπάρχουν ενότητες για τις εφημερίδες της Κατοχής και για το πόσο επηρεάστηκε η κοινωνική ζωή στην πόλη της Βέροιας και της Νάουσας από τις συγκρούσεις κατά τον εμφύλιο (1946-1949).
Ο συγγραφέας:
Ο Χρήσιος I. Σκούπρας γεννήθηκε στο Αργυροπούλι της Λάρισας ίο 1960. Υπηρετεί ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2010). Παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης της Bibliotheca Alexandrina και του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στην Ελληνιστική Ιστορία και Αρχαιολογία (2011 -12).
Το 2008 εκδόθηκε το βιβλίο του με μελέτες για την ιστορία της Ημαθίας, με τίτλο, Όψεις και Τομές της Ιστορίας της Βέροιας 7 924-1974, Ή ΣΥΝ(+)είδηση”, Βέροια. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στην έρευνα και τη διδακτική της μεταπολεμικής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Τοπικής Ιστορίας.