Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής».
Καταρχάς, να ευχηθώ καλή χρονιά, κυρία Πρόεδρε και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος. Πολύ σημαντική η συγκεκριμένη Επιτροπή λόγω και της κλιματικής αλλαγής και όλων αυτών των οποίων βιώνουμε. Τα θέματα τα οποία εμείς τα βάζουμε ως Ελληνική Λύση, κάποια εξ αυτών τα οποία δεν συζητήθηκαν διεξοδικά ή δεν τα αγγίξαμε αφορούν καταρχάς τις αλιευτικές ζώνες και όλα αυτά τα προβλήματα που διαδραματίζονται στη Μεσόγειο, κυρίως από πλευράς της Τουρκίας, η οποία δεν εφαρμόζει το ενωσιακό δίκαιο για κάποια είδη ψαριών, αλλά τι γίνεται και με το βυθό. Αν μπορούν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι σε επιστημονικό επίπεδο μπορούν να μας δώσουν την εικόνα σήμερα του Αιγαίου Πελάγους, σε ότι αφορά το βυθό, αλλά και τα είδη των ψαριών τα οποία αλιεύονται ανεξέλεγκτα από πλευράς Τούρκων, ενώ τουναντίον οι Έλληνες έχουν αυτή τη στιγμή έναν έλεγχο από πλευράς της Ε.Ε. και τι συνεπάγεται αυτό. Βέβαια, το λάθος μας είναι, κάτι που έχουμε επισημάνει και από τον Πρόεδρό μας τον ΚυριάκοΒελόπουλου, είναι ότι έπρεπε να χαράξουμε ήδη αλιευτικές ζώνες και δεν το πράξαμε.
Το δεύτερο θέμα είναι οι εκβολές των ποταμών, καθώς το βιώνουμε κυρίως σε ποτάμια τα οποία πηγάζουν από άλλες χώρες. Θέτω ως παράδειγμα το Στρυμόνα, από την εκλογική μου περιφέρεια τις Σέρρες, σε ότι αφορά τις φερτές ύλες, όπου εκεί κινδυνεύει ακόμη και ο υδροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης, ο οποίος ναι μεν προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ με πάνω από 180 είδη αποδημητικών πουλιών, όμως υπάρχουν και επικίνδυνες φερτές ύλες στο Στρυμόνα, αλλά και σε άλλα ποτάμια, όπως και στον Έβρο, στον Αλιάκμονα, στον Αξιό, στον Αλφειό. Θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον μια εικόνα τι γίνεται με την εκβολή των ποταμών και τις φερτές ύλες, διότι αλλάζει αν θέλετε και η μορφολογία του εδάφους, η σύσταση του εδάφους με τις φερτές ύλες.
Ένα άλλο ζήτημα αφορά τις αμμοβολές, διότι γίνονται ανεξέλεγκτες αμμοβολές στη χώρα, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ακτογραμμή, σε ότι αφορά την μορφολογία του εδάφους και ότι αυτό συνεπάγεται με τις προσχώσεις, αλλά και με την άμμο η οποία αυτή τη στιγμή με τις αμμοβολές που επιχειρούνται από κάποιους οι οποίοι κινούνται παράνομα, υπάρχει πρόβλημα.
Ένα άλλο ζήτημα γενικότερα, που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι τα επικίνδυνα απόβλητα. Να μας πουν κάποιοι με την ανακύκλωση των απορριμμάτων, σε ότι αφορά για παράδειγμα τα νοσοκομειακά απόβλητα, τα λεγόμενα τοξικά απόβλητα βιομηχανιών, θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση από επαΐοντες, για να μιλήσουμε και για αυτό το ζήτημα.
Για τη λειψυδρία, που είναι ένα φαινόμενο, το οποίο θα το δει και η Υποεπιτροπή μας σε ότι αφορά τους υδάτινους πόρους, αλλά υπάρχει ένα πρόγραμμα από πλευράς της Ε.Ε. τοHorizonEurope από το 2023, που μιλάει για ταμιευτήρες βρόχινου νερού και θα ήταν πολύ καλό να το τρέξουμε αυτό. Δηλαδή, η Επιτροπή να εισηγηθεί ότι πρέπει να αδράξουμε αυτής της ευκαιρίας μέσω της Ε.Ε. για κάποιους ταμιευτήρες βρόχινου νερού που αφορά κυρίως νησιά λόγω της λειψυδρίας. Θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, γιατί βλέπουμε τι γίνεται γενικότερα και με την λειψυδρία.
Σε ό τι αφορά ένα άλλο ζήτημα, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει και αφορά την υγεία μας, είναι ότι δεν έχουμε ακόμη απτά αποτελέσματα από την χλωρίωση του νερού, η οποία είναι αναγκαία να γίνεται, πλην όμως το χλώριο δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλά να δούμε τι γίνεται γενικότερα με τη χλωρίωση του νερού εν Ελλάδι. Κυρίως, όμως, με τους σωλήνες αμιάντου, που είναι γνωστό για το ότι είναι καρκινογόνοι. Να δούμε αν έχουν αντικατασταθεί, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, τι υπολείπεται ακόμη, για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ύδρευσης και μια σωστή προγραμματισμένη και όχι ανεξέλεγκτη χλωρίωση του νερού. Διότι, το χλώριο είναι καλό για να χτυπήσει βακτήρια, μικροοργανισμούς και μικρόβια, αν είναι,όμως, ανεξέλεγκτη η χρήση του δεν έχουμε ακόμη απτά επιστημονικά αποτελέσματα, για να δούμε τι επιβάρυνση έχει στην υγεία.
Ένα άλλο ζήτημα αφορά τους σπόρους. Μετά τις πυρκαγιές που έχουμε αλλά και την αλλαγή του κλίματος, υπάρχουν κάποιοι σπόροι στην Ελλάδα που αφανίζονται και δεν θα επανέλθουν. Έχω διαβάσει ότι υπάρχει ένα μεγάλο κέντρο σποροπαραγωγής αν θυμάμαι καλά στη Σάμο που λέγεται «Αρχιπέλαγος» και θα μπορούσε να μας δώσει τουλάχιστον μια εικόνα με τους σπόρους στην Ελλάδα. Διότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη μετά από πυρκαγιές και λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και δεν μεριμνήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε τουλάχιστον μια ολοκληρωμένη τράπεζα σπόρων ή τουλάχιστον σε περισσότερες περιοχές εν Ελλάδι.
Αυτό που μελέτησαν οι Ιταλοί σε ένα πρόγραμμα το οποίο παλαιότερα λεγόταν «mezzogiorno»- το έτσι το ονόμασαν «Μεσημέρι», δεν ξέρω γιατί- είναι ότι μετά τις πυρκαγιές δεν είναι μόνο τα φυτά και τα δέντρα που καίγονται και το πρόβλημα είναι τεράστιο αλλά αλλάζει και η μορφολογία του εδάφους σε ό,τι αφορά τη σύσταση του εδάφους. Οπότε εδώ θα ήταν πολύ καλό να πάρουμε τη γνώμη αν θέλετε του Γεωλογικού Ινστιτούτου να μας πει ακριβώς σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε από πλευράς γεωλογίας. Αν αυτό είναι επικίνδυνο, αν θα αλλάξει η καλλιεργήσιμη γη, αν έχει αλλάξει η σύσταση του εδάφους αλλά όπως είπαμε και επιφανειακά ή και εκτός από την επιφάνεια αν έχει επηρεάσει και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Σε ό,τι αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, επειδή ήρθε και με νομοσχέδιο αυτό της κυβέρνησης. Όμως οι μελέτες τουλάχιστον από τον ΠΟΥ κατατάσσουν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ότι είναι προβληματικές για την υγεία. Μάλιστα, κυρίως αυτοί που υφίσταται το πρόβλημα στον αστικό ιστό δεν είναι τόσο η οικοδομή που τις φιλοξενεί αλλά οι γύρω οικοδομές-αυτό λένε οι μελέτες του Μίλερ αν θυμάμαι καλά στον Καναδά και οι Ιταλοί συνάμα έχουν κάνει έρευνες- θα ήταν καλό να δούμε τι γίνεται με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας γιατί πολλά ακούγονται. Άλλο αν υπάρχει και μια πληροφόρηση είτε με το είτε με το 4Gείτε με το 5Gκαι ούτω καθεξής αλλά τι γίνεται και με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι και εκτός αστικού ιστού, διότι, τουλάχιστον, η χιλιομετρική ακτίνα λένε οι μελέτες επηρεάζουν μέχρι και 20 χιλιόμετρα.
Είναι αρκετά τα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και ολοκληρώνω σε ό, τι αφορά την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων. Καταρχάς υπάρχουν πολλά φυτοφάρμακα δυστυχώς που χρησιμοποιούνται χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο ποιότητας το λεγόμενο ISOαπό πλευράς της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανεξέλεγκτα έρχονται από τρίτες χώρες ή αν θέλετε και μέσω άλλων χωρών αλλά είναι παράνομα.
Επειδή κατά διαστήματα υπήρχαν προγράμματα απονιτροποίησης στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία για να δούμε τι γίνεται με τη σύσταση του εδάφους σε ότι αφορά την επιβάρυνση από τα φυτοφάρμακα και μιλάω για τον αγροτικό τομέα, θα ήταν καλό να δούμε σε τι σημείο βρισκόμαστε, πώς μπορούμε να πάμε σε εναλλακτικές μορφές φυτοφαρμάκων πιο φιλικές στο περιβάλλον αλλά και γενικότερα και για τη δική μας την υγεία. Διότι υπάρχουν συστήματα όπως το σύστημα EPRL που ενθυμούμε παλαιότερα λέει ότι το μήλο δέχεται περίπου 23 ψεκασμούς τουναντίον με το πορτοκάλι που δέχεται μόνο 4 αλλά σε αυτά τα μας τα πουν γεωπόνοι, φυσικά, οι οποίοι να μπορούν να μας δώσουν κάποια στοιχεία με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων.
Και ένα άλλο θέμα επειδή έχετε και την εμπειρία της Ευρώπης, κυρία Πρόεδρε, το οποίο θα το ξαναβάλω για μία ακόμη φορά, αν μπορούμε να έχουμε μία ενημέρωση σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Κοζλοντούιο οποίος υφίσταται, συνεχίζει τη λειτουργία του πεπαλαιωμένος της δεκαετίας του ‘70 σοβιετικής προέλευσης, τότε ήταν σύγχρονος τώρα είναι πεπαλαιωμένος και επικίνδυνος. Ήδη οι Βούλγαροι προσανατολίζονται σε καινούργιο πυρηνικό αντιδραστήρα να δημιουργήσουν στο Μπέλενι,αλλά το θέμα είναι επειδή συνεχίζει να λειτουργεί το Κοζλοντούι, και ως δημοσιογράφος κάποια στιγμή σε μια αποστολή, ο κίνδυνος είναι ορατός είναι ένας πεπαλαιωμένος αντιδραστήρας αν μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε αν θέλετε και από το Προξενείο της Βουλγαρίας μια ενημέρωση για το θέμα που να συνάδει με τους ευρωπαϊκούς όρους και κανόνες.
Αυτά κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά.