Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ)
Ευχαριστώ πολύ για την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση και να ευχηθώ πριν και πάνω απ’ όλα καλή χρονιά σε όλες και όλους στην αγαπητή πρόεδρο Πέννυ Καλύβα και σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΙΠΤ. Αυτά τα οποία θα πω, νομίζω ότι έχουν να κάνουν περισσότερο και με τον πυρήνα των δικών σας διεκδικήσεων αλλά και αυτών που προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, έχοντας την ευθύνη να διαχειριστούμε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση ως προς τον έντυπο Τύπο.
Οι δυσκολίες του έντυπου Τύπου και πολύ περισσότερο, θα πω εγώ, του περιοδικού Τύπου, δεν είναι ακριβώς ίδιες με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης λόγω του πιο αυξημένου κόστους. Εσείς έχετε και επιπλέον την προσπάθεια που κάνετε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα, την εξάπλωση των νέων πιο σύγχρονων Μέσων Ενημέρωσης. Είναι μία πραγματικότητα. Οπότε η δουλειά που έχουμε να κάνουμε, εμείς από την πλευρά μας κι εσείς από τη δική σας πλευρά είναι πιο σύνθετη.
Εδώ έρχονται και τέμνονται δύο μεγάλοι στόχοι. Ο ένας στόχος είναι ο πρωτοφανής: η στήριξη. Όταν έχεις αυξημένο κόστος χαρτιού πρέπει να στηριχθείς γι’ αυτό και γι’ αυτό και το 2024, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, χρηματοδοτήσαμε στο πλαίσιο συγκεκριμένων δυνατοτήτων που είχαμε, το αυξημένο κόστος του χαρτιού για τον περιοδικό Τύπο, χρηματοδοτήσαμε για το σύνολο των μέσων το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ για μία ακόμη χρονιά, στηρίξαμε τους διανομείς Τύπου. Αυτά είναι σημαντικά, γιατί μειώνουν κατά κάποιο τρόπο το επιπλέον κόστος που έχουν τα Μέσα, που κάθε μήνα πρέπει να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους και να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Αλλά δεν αρκούν αυτές οι παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι, κάτι το οποίο επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα συνεχιστούν με μόνιμα χαρακτηριστικά και για τον περιοδικό Τύπο για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια. Περισσότερο σημαντικές θεωρώ τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε πράξη τα τελευταία χρόνια, που δίνουν ουσιαστική δύναμη στον Τύπο και ειδικότερα στον έντυπο και περιοδικό Τύπο.
Αυτές είναι θεωρώ, σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε πράξη, τα τελευταία χρόνια, που δίνουν ουσιαστική δύναμη στον Τύπο και ειδικότερα στον έντυπο και περιοδικό Τύπο: το ζήτημα του Διευθυντή και του Διευθυντή Σύνταξης που λύθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις εντός του 2024 και, όπως πολύ σωστά είπε η πρόεδρος, τα Μητρώα. Και τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, θεωρώ ότι είναι μία παρακαταθήκη, είναι μία βάση στην οποία οφείλουμε να κτίσουμε άπαντες γιατί υπάρχει συνέχεια στο κράτος, είναι κάτι στο οποίο όλοι όσοι θα έχουν την τιμή και την ευθύνη αυτού του χαρτοφυλακίου πρέπει να επενδύσουν, με το δικό τους τρόπο, όπως η κάθε κυβέρνηση πιστεύει. Γιατί; Πρώτον, γιατί πλέον υπάρχει ένας αντικειμενικός δείκτης με συγκεκριμένα ON-OFF κριτήρια, τα οποία δεν επιδέχονται ούτε αμφισβήτησης, ούτε παρέμβασης, σύμφωνα με τα οποία, μία εφημερίδα, ένα περιοδικό, ένα ηλεκτρονικό μέσο, ένα περιφερειακό κανάλι, πολύ σύντομα στην επόμενη μας νομοθέτηση, είτε θα τα πληροί, είτε δεν θα τα πληροί. Αν δεν τα πληροί, τότε δεν μπορεί να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Δυστυχώς μέχρι το 2022 «πειρατικά» μέσα, εφημερίδες οι οποίες ενδεχομένως τυπώνονταν μέσα σε ένα δωμάτιο, Μέσα τα οποία είχαν οριακά -και αν είχαν- έναν δημοσιογράφο, αντιμετωπίζονταν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με υγιείς επιχειρήσεις, όπως είναι τα μέλη της δικής σας Ένωσης και πολλά άλλα.
Το δεύτερο όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι με την θέσπιση, την καθιέρωση των Μητρώων του Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου δόθηκε η δύναμη στους δημοσιογράφους. Γιατί απευθύνομαι σε μία Ένωση Ιδιοκτητών, αλλά για να λειτουργούν και τα δικά σας Μέσα και όλα τα Μέσα, πρέπει οι εργαζόμενοι στα Μέσα αυτά, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, όλοι όσοι στηρίζουν και τα κρατάνε όρθια, να έχουν τις ελάχιστες δυνατότητες, για να μην πω εγώ και πολλές περισσότερες, και την στοιχειώδη αξιοπρέπεια, την οποία δυστυχώς δεν την είχαμε εξασφαλίσει για πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορεί πλέον ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας να χρησιμοποιήσει τους ίδιους δημοσιογράφους για να ανοίξει ένα ραδιόφωνο και να χρηματοδοτείται για αυτό και αντίστοιχα μία τηλεόραση. Δεν μπορεί κάποιος που δεν τηρεί τους όρους οι οποίοι προβλέπονται για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, φορολογικούς, ασφαλιστικούς, να πάρει έστω και ένα ευρώ από κάποια διαφήμιση ή από κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.
Αυτή λοιπόν είναι μια βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε, θα προχωρήσουμε και σε κάποιες ακόμα παρεμβάσεις κατόπιν των αιτημάτων των Ενώσεων και του Περιοδικού Τύπου και των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και του περιφερειακού Τύπου και θα ήθελα να κλείσω με αυτό το οποίο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την παρουσία του Περιοδικού Τύπου. Και είναι μια πρόκληση όχι μόνο ελληνική, παγκόσμια. Που ο δικός σας ο ρόλος σε αυτή την προσπάθεια, που εγώ θεωρώ ότι είναι μια εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσπάθεια των ανθρώπων οι οποίοι καταλαβαίνουν την αξία της Δημοκρατίας και είναι η αντιμετώπιση των πολλών ψεμάτων τα οποία διακινούνται με τεράστιες ταχύτητες, κυρίως λόγω της ύπαρξης νέων μέσων διάδοσης. Η προσπάθεια αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τα μέσα που χρησιμοποιούν αυτοί που διακινούν τα ψέματα. Γιατί ένα ψέμα, χρειάζεται τρία δευτερόλεπτα για να διαδοθεί και να φτάσει στον αποδέκτη. Δεν χρειάζεται επιχείρημα, δεν χρειάζεται τεκμηρίωση, αρκεί κάποιος να το πει και επειδή συνήθως είναι αρεστό, διαδίδεται και πάρα πολύ γρήγορα.
Αυτό το οποίο κάνει ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα, για να αντέξει στο χρόνο, είναι ένα. Η τεκμηρίωση. Ψάχνει βαθιά. Και εμείς χρειαζόμαστε λοιπόν πολύ περισσότερο τους ανθρώπους οι οποίοι είναι αγγελιοφόροι της αλήθειας. Θα επιμείνουμε λοιπόν σε αυτήν την προσπάθεια. Θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κοινού περί της αναγκαιότητας διασταύρωσης κάθε πληροφορίας και όπως αντιλαμβάνεστε σε μια τέτοια προσπάθεια η οποία είναι κάτι περισσότερο από μια νομοθετική παρέμβαση, κάτι περισσότερο από μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Η χώρα μας πλήρωσε πολύ ακριβά τους εμπόρους ελπίδας, αυτούς οι οποίοι έλεγαν ό,τι πιο ευχάριστό ήθελε να ακούσει ο κόσμος μόνο και μόνο για να είναι πρόσκαιρα αρεστοί. Φαίνεται ότι αυτό έχει γίνει μάστιγα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν πρέπει να γυρίσουμε λοιπόν σε αυτά τα χρόνια.
Και εμείς, σε αυτό το μονοπάτι της υπευθυνότητας με τα πολλά που πρέπει να κάνουμε ακόμα, χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχίες από τις ενώσεις, από τα συνδικαλιστικά όργανα, από την ΕΣΗΕΑ, από το πανελλήνιο όργανο των δημοσιογράφων, αγαπητέ πρόεδρε και από την κοινωνία των πολιτών.
Κλείνω, ευχόμενος ξανά Καλή Χρονιά, με υγεία, ευχές πολλές και αντοχές για τις δύσκολες στιγμές σε όλες και όλους και στις οικογένειές σας.