Άρθρο Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην ειδική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» για τον Κώστα Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης είχε ένα σπουδαίο όραμα για τη χώρα:

Να πηγαίνουμε πάντα μπροστά και ποτέ πίσω, να θεωρούμε την Ελλάδα αυτοδικαίως κομμάτι του πυρήνα της Ευρώπης, να μην εγκαταλείπουμε ποτέ την προσπάθεια για μια κοινωνία δίκαιη με λιγότερες ανισότητες, να μην σπαταλάμε το κύρος των θεσμών κυνηγώντας συγκυριακά οφέλη. Γι’ αυτό έτρεφα βαθιά εκτίμηση για το πρόσωπο του. Μαζί του, εμείς οι πολιτικοί της νεότερης γενιάς, είδαμε ότι το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό μέσα από σχέδιο και σκληρή δουλειά.

Υποστήριζε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν είναι κοινωνικά ουδέτερη, και συσπείρωσε μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία γύρω από το πολιτικό όραμα του εκσυγχρονισμού με ξεκάθαρο προοδευτικό περιεχόμενο. Η κοινωνία είναι πάντα έτοιμη για το άλμα της προόδου, το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που πολλές φορές δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες των πολιτών υποτασσόμενο στον φαύλο κύκλο του πολιτικού κόστους.

Γιατί εν τέλει ο πραγματικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός σημαίνει ενίσχυση και σεβασμό των θεσμών, όχι υποβάθμιση του κράτους δίκαιου. Σημαίνει διαφάνεια και υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων, δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη, δυναμική σύγκλιση με την πιο ανεπτυγμένη Ευρώπη και όχι διεύρυνση των ανισοτήτων. Σημαίνει συγκρούσεις εκεί που πρέπει για να σπάσουν αγκυλώσεις και παθογένειες

Το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004 άνοιξε νέους δρόμους για τον λαό μας δίνοντας αέρα γνήσιας περηφάνιας και βαθιάς ανανέωσης στην ελληνική κοινωνία.

Σε μια στιγμή όπου η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έμπαινε σε καθοριστική τροχιά, ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος πίστευε βαθιά ότι η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη στην υστέρηση, ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος, στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έκανε πράξη τη συνετή δημοσιονομική πολιτική. Ήταν επίμονα αντίθετος στη διατήρηση παραλυτικών ισορροπιών και στη συνθηκολόγηση των εύκολων συμβιβασμών. Εργαζόταν με πείσμα, με σχέδιο και μέθοδο.

Στη διάρκεια της θητείας του, οι κοινωνικές δαπάνες στήριξης και προστασίας από το 23% του ΑΕΠ το 1996 στο 28% του ΑΕΠ το 2004 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ίσως επέκταση του κοινωνικού κράτους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας. Έτσι χρηματοδοτήθηκαν πολλές νέες πολιτικές, όπως το ΕΚΑΣ και η Βοήθεια στο Σπίτι.

Στην Παιδεία οι δημόσιες δαπάνες ήταν κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 1995, το 2004 όμως προσέγγισαν το 4% με στόχο να φτάσουν το 5% του ΑΕΠ το 2008, όπως προέβλεπε η Χάρτα Σύγκλισης.

Στην Υγεία οι δημόσιες δαπάνες διπλασιάστηκαν, χτίστηκαν 11 νέα νοσοκομεία, επεκτάθηκαν πολλά υφιστάμενα, διπλασιάστηκαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και βελτιώθηκαν οι υποδομές.

Σύγχρονες υποδομές όπως η Αττική Οδός, το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία οδός και οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας ολοκληρώθηκαν επί ημερών του.

Ενώ έδωσε έμφαση στον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνταγματική κατοχύρωση των ανεξάρτητων αρχών.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για τις περιφερειακές ανισότητες, η Ελλάδα είχε τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα σε 16 ανεπτυγμένες χώρες την περίοδο 1998-2003.

Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη είναι εθνικά επιτεύγματα και σταθμοί στην ιστορία του τόπου. Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το κυπριακό διαμόρφωσαν το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας.

Η ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη φέρει την υπογραφή αυτού του διορατικού ηγέτη, που δεν τον άγγιξε η εξουσία και τα προνόμιά της. Ήταν το πολιτικό αντίδοτο στη φαυλότητα και την αλαζονεία της εξουσίας. Με το προσωπικό του παράδειγμα έδινε απάντηση στην πόλωση και στους κάθε λογής διχασμούς. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το βιβλίο του «Δρόμοι ζωής», στο οποίο περιγράφει την ατμόσφαιρα αμέσως μετά από την εκλογή του στην πρωθυπουργία. «Οι δημοσιογράφοι με βομβάρδιζαν με ερωτήσεις, θέλοντας κυρίως να μάθουν αν θα προχωρούσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, για να απομακρύνω όσους είχαν ταχθεί εναντίον μου. Η σπουδή τους να προδικάσουν εκδικητικές συμπεριφορές αποτελούσε δείγμα της κυρίαρχης νοοτροπίας. Επιδίωξή μου δεν ήταν η εκκαθάριση λογαριασμών, αλλά η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ».

Τελικά το κόμμα αντί να διχαστεί αναδιοργανώθηκε και κέρδισε τις εκλογές. Με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε και τη χώρα, πάντα με την αγωνία της συνεχούς προόδου σε όλα τα επίπεδα. Ήταν ένας ακατάβλητος σύμβουλος και καθοδηγητής. Μαζί του ενηλικιώθηκε πολιτικά η γενιά μας και το δικό του παράδειγμα θα κρατήσουμε.

Ο Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι οι ευκαιρίες για την παράταξη μας δεν είναι άπειρες. Αυτήν την ευκαιρία θα την αξιοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, πιστοί στην παρακαταθήκη του.

Προηγούμενο άρθροΣε ετοιμότητα η Π.Ε Ημαθίας για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα
Επόμενο άρθροΕπιμελητήριο Κορινθίας: Ανοιχτά προγράμματα για τις επιχειρήσεις