Για ποια ανάπτυξη μιλάμε και για ποιους – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στην πιο κρίσιμη φάση της βρίσκεται η ελληνική οικονομία με κυβερνητικούς αξιωματούχους, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Διεθνές Νομισματικό Γραφείο και την Κομισιόν να συμφωνούν ότι η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης αλλά διαφωνούν για το ύψος της.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι καθηγητές Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν έρθει στατιστικά η ανάπτυξη, οι πολίτες θα δουν οφέλη μετά το 2020. Επίσης, υπάρχουν και κάποιοι καθηγητές Οικονομικών που εκτιμούν ότι ο στόχος της ανάπτυξης είναι ανέφικτος.

Πέραν όμως από τις προβλέψεις των πολιτικών αξιωματούχων αλλά και των οικονομολόγων αυτό που διαφαίνεται από τους βασικούς δείκτες, είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι.  Υπάρχουν οικονομικοί δείκτες που είναι απογοητευτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από 9 χρόνια ύφεσης, όπου το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 23,6%,  αλλά και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές.

Ειδικότερα, στους οικονομικούς δείκτες με θετικό πρόσημο, που δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας για αντιστροφή του κλίματος είναι οι εξής συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2ο τρίμηνο του 2016, η αύξηση των επενδύσεων κατά 10,4% καθώς και η άνοδος του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,1% .

Στο αντίποδα έντονη ανησυχία προκαλεί η πτώση των εξαγωγών κατά 11,4% το ίδιο διάστημα καθώς επίσης και η πτώση της κατανάλωσης στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εκτιμούν οι καθηγητές Οικονομικών και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου  είναι ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης, η πορεία των δημοσίων εσόδων, η εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων σε συνδυασμό με τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

 

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Διακοπή νερού σε τμήματα της πόλης της Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ Πλατέος: Ανακοίνωση
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ