Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο πρώτο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών των 27 κρατών μελών της ΕΕ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας στο πρώτο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών των 27 κρατών μελών της ΕΕ – Τα τρία μηνύματα και τα πέντε κύρια ζητήματα της συνεδρίασης

Στο πρώτο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, μετά την εκλογή της νέας Κομισιόν, συμμετείχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας προσερχόμενος στο Συμβούλιο σε δηλώσεις του επισήμανε ότι “είναι σημαντική η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε το μεγάλο νομοθετικό έργο που έχουμε μπροστά μας. Το σημερινό Συμβούλιο έχει σημαντικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες της Ευρώπης, όπως την οδική ασφάλεια και τα δικαιώματα των επιβατών στα μέσα μεταφοράς. Στόχος μας είναι να κλείσουμε εκκρεμότητες και να συζητήσουμε τον προγραμματισμό μας για την επικείμενη Πολωνική προεδρία της ΕΕ. Ελπίζω σε μια εποικοδομητική συνάντηση και είμαι έτοιμος για να πιάσουμε δουλειά”.

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας πήρε τον λόγο στην έναρξη του Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας “κρίσιμα και επείγοντα” τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου, αναφερόμενος στον κεντρικό ρόλο των μεταφορών στην επίτευξη των βασικών στόχων της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της κλιματικής ουδετερότητας, της αύξησης της ασφάλειας και της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Όπως υπογράμμισε ο Επίτροπος, η βελτίωση των υποδομών και των μεταφορών στην ΕΕ είναι συλλογική ευθύνη, ενώ σημείωσε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και η υιοθέτηση κοινών πολιτικών απαραίτητων για κάθε πολίτη, για κάθε επιχείρηση, σε κάθε περιοχή της Ευρώπης, από την Κομισιόν, τα κράτη – μέλη της ΕΕ και την Ευρωβουλή.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε πως οι προτεραιότητες της θητείας του, όπως τις περιέγραψε κατά την ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμένουν αμετάβλητες και έστειλε απευθυνόμενος στους Υπουργούς Μεταφορών τρία μηνύματα:

1.Είναι τιμή μου που είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος Επίτροπος, στον οποίο ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, όπου οι συνέργειες με τις μεταφορές είναι πολλές. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις κοινές ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στις μεταφορές και στον τουρισμό. Οι δυο αυτοί τομείς μπορούν να φέρουν την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της γιατί επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή τους και άρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των πολιτών και την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητάς μας.

2.Η συγκυρία είναι καθοριστική για την Ευρώπη. Πέραν των κρίσεων η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό από άλλες χώρες. Έχουμε την ευθύνη να εφαρμόσουμε πολιτικές που απαιτούν βαθιές αλλαγές όχι μόνο στην οικονομία μας, αλλά συνολικά στην κοινωνία. Στη διάρκεια της θητείας μας θα καθορίσουμε τους πόρους που θα έχει στη διάθεσή της η Ευρώπη μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Κι αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να προσδιορίσουμε και τους στόχους μας και τα περιθώρια για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουμε έργα.

3.Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της συνεργασίας. Ως πρώην Περιφερειάρχης και Βουλευτής, γνωρίζω ότι όλα είναι δυνατά στην πολιτική μόνο μέσω της συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κι αυτή τη σχέση θέλω να δημιουργήσω με καθέναν από εσάς.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως Επίτροπος σε χώρα της ΕΕ θα είναι στην Πολωνία, που θα έχει από την αρχή του νέου έτους την προεδρία του Συμβουλίου, αλλά τόνισε ότι θα επισκεφτεί και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δηλώνοντας τη διάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών να υποστηρίξει κάθε Υπουργό στην προσπάθεια να βελτιώσει τις μεταφορές και τον τουρισμό και να εφαρμόσει τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας τοποθετήθηκε σε πέντε κύρια ζητήματα, που απασχόλησαν το Συμβούλιο:

-ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Χρέος μας είναι να κάνουμε τους δρόμους μας πιο ασφαλείς, μειώνοντας τη θνησιμότητα, που σήμερα είναι 20.400 άτομα το χρόνο, τα οποία χάνουν τη ζωή τους στην ευρωπαϊκή άσφαλτο. Αυτός ο στόχος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μου. Η πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι ποινές για τις σοβαρές οδικές παραβάσεις να ισχύουν καθολικά στις χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία έγιναν.

-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ: Συμφωνήσαμε με τους Υπουργούς Μεταφορών στην καλύτερη ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα δικαιώματά τους όταν ταξιδεύουν για τις διακοπές τους, αλλά και όταν χρησιμοποιούν περισσότερα του ενός μέσα μεταφοράς στο ταξίδι τους (πολυτροπικά ταξίδια). Συμφωνήσαμε επίσης ότι όταν μια αεροπορική εταιρία απαιτεί από έναν επιβάτη με αναπηρία να έχει συνοδό, η εταιρία οφείλει να καλύπτει μέρος του κόστους του εισιτηρίου του συνοδού. Είναι μια καλή αρχή, αλλά πιστεύω ότι σταδιακά πρέπει να κάνουμε ακόμα ένα βήμα και ο συνοδός να ταξιδεύει δωρεάν. Για τα πολυτροπικά ταξίδια, πολλά από τα μέτρα που προτείναμε έγιναν αποδεκτά. Πιστεύω ότι ο σχετικός διάλογος μπορεί να ολοκληρωθεί κατά την προεδρία της Δανίας.

-ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Προτείναμε κίνητρα για την ενθάρρυνση της αύξησης στη χρήση των συνδυασμένων μεταφορών εμπορευμάτων, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τα φορτηγά. Ο λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων από τον τομέα των μεταφορών, αφού το 73% των συνολικών ρύπων προέρχεται σήμερα από τις οδικές μεταφορές.

-ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Το παράδειγμα της Βαλένθια στην Ισπανία πρέπει να μας αφυπνίσει όλους. Όμως επίσης οι εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές και στα συστήματα μεταφορών ανέδειξαν την ευπάθειά τους. Με την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και την αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να επανεξετάσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών. Ο νέος κανονισμός για τα διευρωπαϊκά δίκτυα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη εκπονούμε ολοκληρωμένη μελέτη, την οποία θα δημοσιεύσουμε σύντομα, σχετικά με τους μεγάλους κινδύνους ανθεκτικότητας στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, τις ανάγκες για να περιοριστούν αυτοί οι κίνδυνοι και το κόστος προσαρμογής μας στη νέα πραγματικότητα.

-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Σήμερα παρουσίασα στο Συμβούλιο τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει το Ταμείο για το Κλίμα στην προσπάθειά μας για πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκολίας ή και της αδυναμίας πληρωμής πολλών συμπολιτών μας, ώστε να έχουν επαρκή πρόσβαση στις μεταφορές, στις ιδιωτικές και δημόσιες συγκοινωνίες. Αλλά και για να αντιμετωπίσουμε την απουσία επαρκών επιλογών μετακίνησής τους προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε βασικές κοινωνικοοικονομικές υπηρεσίες και δραστηριότητες. Μέσω του συγκεκριμένου Ταμείου θα κινητοποιηθούν τουλάχιστον 86,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2026 έως το 2032 για να περιοριστούν οι επιπτώσεις ειδικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Οι συζητήσεις και η παραγωγή έργου θα συνεχιστούν αναμφίβολα και στα επόμενα Συμβούλια. Σήμερα έγινε μόνον η αρχή. Θέλω να ευχαριστήσω την ουγγρική προεδρία για το έργο της τους τελευταίους έξι μήνες και να ευχηθώ στην πολωνική προεδρία, που ακολουθεί, εποικοδομητικό και αποτελεσματικό έργο το επόμενο εξάμηνο. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τζιτζικώστας1

Προηγούμενο άρθροΥΠΕΝ: Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές
Επόμενο άρθροΤάσος Μπαρτζώκας: Θετική εξέλιξη η κατάργηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την έκδοση ή ανανέωση των αδειών για τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών.